Prime Minister's Office
PM inaugurates Golden Jubilee celebration of Symbiosis University, Pune
Inaugurates Symbiosis Arogya Dham
“Knowledge should spread far and wide, knowledge should become a medium to connect the whole world as one family, this has been our culture. I am glad that this tradition is still alive in our country”
“Missions like Startup India, Stand Up India, Make in India and Aatmnirbhar Bharat are representing your aspirations. Today's India is innovating, improving, and influencing the whole world”
“Your generation is fortunate in a way that it has not suffered the damaging impact of the earlier defensive and dependent psychology. Credit for this goes to all of you, goes to our youth.”
“The government in the country today trusts the strength of the youth of the country. That's why we are opening sectors one after the other for you”
“It is the growing influence of India that we have brought thousands of students back to our homeland from Ukraine”
06 MAR 2022 3:22PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated Golden Jubilee celebration of Symbiosis University, Pune, today. He also inaugurated Symbiosis Arogya Dham. Governor Maharashtra Shri Bhagat Singh Koshiyari was among those present on the occasion.
Congratulating the students, faculty and alumni of Symbiosis on the occasion, The Prime Minister noted the motto of the institute ‘Vasudhaiv Kutumbkam’ and said that in the form of students from various countries, this modern institution is representing India’s ancient tradition. “Knowledge should spread far and wide, knowledge should become a medium to connect the whole world as one family, this has been our culture. I am glad that this tradition is still alive in our country”, he said.
The Prime minister underlined the confidence of New India and mentioned that India is among the largest economies of the world and maintains the third largest start up ecosystem of the world. “Missions like Startup India, Stand Up India, Make in India and Aatmnirbhar Bharat are representing your aspirations. Today's India is innovating, improving, and influencing the whole world”, he said. The Prime Minister said that Punekars know very well how India showed its prowess to the world in the context of Corona vaccination.
He also highlighted India’s influence and said that India is safely bringing out its citizens from the war zone through Operation Ganga during the Ukraine crisis. “Big countries of the world are finding it difficult to do so. But it is the growing influence of India that we have brought thousands of students back to our homeland”, he said
The Prime Minister underscored the changed mood of the country. He said “your generation is fortunate in a way that it has not suffered the damaging impact of the earlier defensive and dependent psychology. If this change has come in the country, then the first credit of it also goes to all of you, goes to our youth.”
The Prime Minister said that India has emerged as global leader in the sectors which were previously considered out of reach. India has become the second largest mobile manufacturer in the world. Seven years ago there were only 2 mobile manufacturing companies in India, today more than 200 manufacturing units are engaged in this work, he said. Even in defence, the Prime Minister said, India, which was recognized as the world's largest importer country, is now becoming a defence exporter. Today, two major defence corridors are coming up, where the biggest modern weapons will be made to meet the defence needs of the country, he added.
The Prime minister called upon the students to take full advantage of opening of various sectors. Mentioning the recent reforms in the sectors of Geo-spatial Systems, Drones , Semi-conductors and Space technology, the Prime minister said “the government in the country today trusts the strength of the youth of the country. That's why we are opening sectors one after the other for you”.
“Whatever field you are in, the way you set goals for your career, in the same way you should have some goals for the country”, Shri Modi requested. He asked them to find solutions for the local problems. He asked them to maintain their fitness and stay happy and vibrant. “When our goals go from personal growth to national growth, then the feeling of being a participant in nation building takes over”, Shri Modi said.
The Prime Minister also asked the student to select themes to work on every year and select these themes keeping in mind the national and global needs. He said that results and ideas can be shared with the Prime Minister office also.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পুনেৰ চিম্বিওচিছ বিশ্ববিদ্যালয়ৰ সোণালী জয়ন্তী উদযাপন উদ্বোধন কৰে
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ছিম্বাঅ’ছিছ আৰোগ্য ধাম উদ্বোধন কৰে
"জ্ঞানৰ এক বিস্তৃত প্ৰসাৰ হওঁক, জ্ঞানক সমগ্ৰ বিশ্বক এটা পৰিয়াল হিচাপে সংযোগ কৰাৰ এক মাধ্যম হওঁক, যিটো আমাৰ সংস্কৃতি আছিল; মই সুখী যে আজিও আমাৰ দেশত এই পৰম্পৰা জীয়াই আছে"
"ষ্টাৰ্টআপ ইণ্ডিয়া, ষ্টেণ্ড আপ ইণ্ডিয়া, মেক ইন ইণ্ডিয়া আৰু স্বাৱলম্বী ভাৰতৰ দৰে অভিযানে আপোনাৰ আশা-আকাংক্ষাক প্ৰতিনিধিত্ব কৰিছে; আজিৰ ভাৰতে উদ্ভাৱন কৰি আছে, অগ্ৰগতি লাভ কৰিছে আৰু সমগ্ৰ বিশ্বক প্ৰভাৱিত কৰিছে"
"আপোনাৰ প্ৰজন্ম এই অৰ্থত সৌভাগ্যৱান যে ই আগৰ প্ৰতিৰক্ষামূলক আৰু নিৰ্ভৰশীল মনোবিজ্ঞানৰ ক্ষতিকাৰক প্ৰভাৱ ৰক্ষা কৰা নাই; কৃতিত্ব আপোনালোক সকলোকে, আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকলক প্ৰদান কৰা হৈছে"
"দেশৰ যুৱপ্ৰজন্মৰ শক্তিৰ ওপৰত আজি দেশৰ চৰকাৰৰ আস্থা আছে; গতিকে আমি আপোনাৰ বাবে এটাৰ পিছত এটা খণ্ড মুকলি কৰিছো।"
"ভাৰতৰ ক্ৰমবৰ্ধমান প্ৰভাৱৰ বাবেই আমি ইউক্ৰেইনৰ পৰা হাজাৰ হাজাৰ শিক্ষাৰ্থীক আমাৰ স্বদেশলৈ ঘূৰাই আনিছো"
06 MAR 2022 3:22PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি পুনেৰ চিম্বিওচিছ বিশ্ববিদ্যালয়ৰ সোণালী জয়ন্তী উদযাপনৰ শুভাৰম্ভ কৰে। তেওঁ সহজীৱী আৰোগ্য ধামৰো উদ্বোধন কৰিছিল। এই উপলক্ষে মহাৰাষ্ট্ৰৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰী ভগত সিং কোশ্যৰীও উপস্থিত আছিল।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই উপলক্ষে চিম্বিওচিছৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰী, শিক্ষক আৰু প্ৰাক্তন ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলক অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰি প্ৰতিষ্ঠানটোৰ মূলমন্ত্ৰ 'বসুধৈৱ কুটুম্বকম'ৰ কথা উল্লেখ কৰি কয় যে বিভিন্ন দেশৰ শিক্ষাৰ্থী হিচাপে এই আধুনিক প্ৰতিষ্ঠানটোৱে ভাৰতৰ প্ৰাচীন পৰম্পৰাক প্ৰতিনিধিত্ব কৰি আহিছে। "জ্ঞানৰ এক বিস্তৃত প্ৰসাৰ হওঁক, জ্ঞান সমগ্ৰ বিশ্বক এটা পৰিয়াল হিচাপে সংযোগ কৰাৰ এক মাধ্যম হৈ পৰে, যিটো আমাৰ সংস্কৃতি হৈ আহিছে। মই সুখী যে এই পৰম্পৰা এতিয়াও আমাৰ দেশত জীয়াই আছে। "
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে নতুন ভাৰতৰ আত্মবিশ্বাসৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি উল্লেখ কৰে যে আজি ভাৰত হৈছে বিশ্বৰ অন্যতম বৃহৎ অৰ্থনীতি আৰু বিশ্বৰ তৃতীয় সৰ্ববৃহৎ ষ্টাৰ্ট-আপ পৰিস্থিতিতন্ত্ৰ আজি আমাৰ দেশত আছে। "ষ্টাৰ্টআপ ইণ্ডিয়া, ষ্টেণ্ড আপ ইণ্ডিয়া, মেক ইন ইণ্ডিয়া আৰু স্বাৱলম্বী ভাৰতৰ দৰে অভিযানে আপোনাৰ আশা-আকাংক্ষাক প্ৰতিনিধিত্ব কৰিছে। আজিৰ ভাৰতে সমগ্ৰ বিশ্বৰ উদ্ভাৱন, প্ৰগতি আৰু প্ৰভাৱ পেলাইছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে পুনেত বাস কৰা লোকসকলে ভালদৰে জানে যে কৰোনা টিকাকৰণৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতে কেনেদৰে বিশ্বক শক্তি প্ৰদৰ্শন কৰিছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে ভাৰতৰ প্ৰভাৱৰ কথা উল্লেখ কৰি কয় যে ইউক্ৰেইন সংকটৰ সময়ত ভাৰতে অপাৰেচন গংগাৰ জৰিয়তে ইয়াৰ নাগৰিকসকলক যুদ্ধ ক্ষেত্ৰৰ পৰা সুৰক্ষিতভাৱে স্থানান্তৰ কৰি আছে। "বিশ্বৰ ডাঙৰ দেশবোৰে এইটো কৰিবলৈ অসুবিধা পাইছে, কিন্তু, ভাৰতৰ বৰ্ধিত প্ৰভাৱৰ বাবেই আমি হাজাৰ হাজাৰ শিক্ষাৰ্থীক আমাৰ স্বদেশলৈ ঘূৰাই আনিছো।"
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দেশৰ পৰিৱৰ্তনশীল মনোভাৱৰ ওপৰতো আলোকপাত কৰে। "আপোনাৰ প্ৰজন্ম এই অৰ্থত সৌভাগ্যৱান যে ই আগৰ প্ৰতিৰক্ষামূলক আৰু নিৰ্ভৰশীল মনোবিজ্ঞানৰ ক্ষতিকাৰক প্ৰভাৱ ৰক্ষা কৰা নাই। যদি এই পৰিৱৰ্তন দেশত সংঘটিত হৈছে, ইয়াৰ প্ৰথম কৃতিত্ব আপোনালোক সকলোকে, আমাৰ যুৱপ্ৰজন্মৰ বাবে। "
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ভাৰতে বিশ্বনেতা হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে আনকি আগতে ইয়াৰ নাগালৰ বাহিৰত বুলি বিবেচনা কৰা হৈছিল। ভাৰত বিশ্বৰ দ্বিতীয় সৰ্ববৃহৎ মোবাইল নিৰ্মাতা হৈ পৰিছে। সাত বছৰ আগতে, ভাৰতত মাত্ৰ দুটা মোবাইল নিৰ্মাণ কোম্পানী আছিল, কিন্তু আজি 200 তকৈও অধিক উৎপাদন গোট এই কামত নিয়োজিত হৈ আছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আনকি প্ৰতিৰক্ষা খণ্ডতো বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ আমদানিকৰ্তা হিচাপে স্বীকৃতভাৰত এতিয়া প্ৰতিৰক্ষা ৰপ্তানিকৰ্তা হৈ পৰিছে। তেওঁ কয় যে আজি দুটা মুখ্য প্ৰতিৰক্ষা কৰিডৰ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে য'ত দেশৰ প্ৰতিৰক্ষাৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণৰ বাবে আটাইতকৈ ডাঙৰ আধুনিক অস্ত্ৰ নিৰ্মাণ কৰা হ'ব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে শিক্ষাৰ্থীসকলক বিভিন্ন খণ্ড মুকলি কৰাৰ সম্পূৰ্ণ সুবিধা ল'বলৈ আহ্বান জনায়। ভূ-স্থানিক প্ৰণালী, ড্ৰোন, অৰ্ধ-পৰিবাহী আৰু মহাকাশ প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত শেহতীয়াকৈ হোৱা সংস্কাৰৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, "আজি দেশৰ বৰ্তমানৰ চৰকাৰে দেশৰ যুৱপ্ৰজন্মৰ শক্তিক বিশ্বাস কৰে। সেইকাৰণে আমি আপোনাৰ বাবে এটাৰ পিছত এটা খণ্ড মুকলি কৰি আছো। "
শ্ৰী মোদীয়ে শিক্ষাৰ্থীসকলক আহ্বান জনায় যে আপুনি যি ক্ষেত্ৰতেই নহওঁক, আপুনি আপোনাৰ কেৰিয়াৰৰ বাবে যিধৰণে লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰে, আপোনাৰ দেশৰ বাবেও কিছু লক্ষ্য থাকিব লাগে। তেওঁ শিক্ষাৰ্থীসকলক স্থানীয় সমস্যাৰ সমাধান বিচাৰিবলৈ কৈছিল। তেওঁ শিক্ষাৰ্থীসকলক ফিটনেছ বজাই ৰাখিবলৈ আৰু সুখী আৰু উৎসাহী হৈ থাকিবলৈ কৈছিল। শ্ৰী মোদীয়ে কয়, "যেতিয়া আমাৰ লক্ষ্যব্যক্তিগত বিকাশৰ পৰা ৰাষ্ট্ৰীয় উন্নয়নলৈ অভিমুখী হয়, তেতিয়া ৰাষ্ট্ৰ নিৰ্মাণত অংশীদাৰ হোৱাৰ মনোভাৱ প্ৰাধান্য পায়। "
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে শিক্ষাৰ্থীসকলক প্ৰতি বছৰে কাম কৰিবলৈ এটা নিৰ্দিষ্ট বিষয় বাছনি কৰিবলৈ কয় আৰু লগতে কয় যে ৰাষ্ট্ৰীয় আৰু গোলকীয় প্ৰয়োজনীয়তাৰ কথা মনত ৰাখি এই বিষয়বোৰ বাছনি কৰিব লাগে। তেওঁ কয় যে ফলাফল আৰু মতামত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়ৰ সৈতেও ভাগ বতৰা কৰিব পাৰি।