Prime Minister's Office
PM inaugurates Golden Jubilee celebration of Symbiosis University, Pune
Inaugurates Symbiosis Arogya Dham
“Knowledge should spread far and wide, knowledge should become a medium to connect the whole world as one family, this has been our culture. I am glad that this tradition is still alive in our country”
“Missions like Startup India, Stand Up India, Make in India and Aatmnirbhar Bharat are representing your aspirations. Today's India is innovating, improving, and influencing the whole world”
“Your generation is fortunate in a way that it has not suffered the damaging impact of the earlier defensive and dependent psychology. Credit for this goes to all of you, goes to our youth.”
“The government in the country today trusts the strength of the youth of the country. That's why we are opening sectors one after the other for you”
“It is the growing influence of India that we have brought thousands of students back to our homeland from Ukraine”
06 MAR 2022 3:22PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated Golden Jubilee celebration of Symbiosis University, Pune, today. He also inaugurated Symbiosis Arogya Dham. Governor Maharashtra Shri Bhagat Singh Koshiyari was among those present on the occasion.
Congratulating the students, faculty and alumni of Symbiosis on the occasion, The Prime Minister noted the motto of the institute ‘Vasudhaiv Kutumbkam’ and said that in the form of students from various countries, this modern institution is representing India’s ancient tradition. “Knowledge should spread far and wide, knowledge should become a medium to connect the whole world as one family, this has been our culture. I am glad that this tradition is still alive in our country”, he said.
The Prime minister underlined the confidence of New India and mentioned that India is among the largest economies of the world and maintains the third largest start up ecosystem of the world. “Missions like Startup India, Stand Up India, Make in India and Aatmnirbhar Bharat are representing your aspirations. Today's India is innovating, improving, and influencing the whole world”, he said. The Prime Minister said that Punekars know very well how India showed its prowess to the world in the context of Corona vaccination.
He also highlighted India’s influence and said that India is safely bringing out its citizens from the war zone through Operation Ganga during the Ukraine crisis. “Big countries of the world are finding it difficult to do so. But it is the growing influence of India that we have brought thousands of students back to our homeland”, he said
The Prime Minister underscored the changed mood of the country. He said “your generation is fortunate in a way that it has not suffered the damaging impact of the earlier defensive and dependent psychology. If this change has come in the country, then the first credit of it also goes to all of you, goes to our youth.”
The Prime Minister said that India has emerged as global leader in the sectors which were previously considered out of reach. India has become the second largest mobile manufacturer in the world. Seven years ago there were only 2 mobile manufacturing companies in India, today more than 200 manufacturing units are engaged in this work, he said. Even in defence, the Prime Minister said, India, which was recognized as the world's largest importer country, is now becoming a defence exporter. Today, two major defence corridors are coming up, where the biggest modern weapons will be made to meet the defence needs of the country, he added.
The Prime minister called upon the students to take full advantage of opening of various sectors. Mentioning the recent reforms in the sectors of Geo-spatial Systems, Drones , Semi-conductors and Space technology, the Prime minister said “the government in the country today trusts the strength of the youth of the country. That's why we are opening sectors one after the other for you”.
“Whatever field you are in, the way you set goals for your career, in the same way you should have some goals for the country”, Shri Modi requested. He asked them to find solutions for the local problems. He asked them to maintain their fitness and stay happy and vibrant. “When our goals go from personal growth to national growth, then the feeling of being a participant in nation building takes over”, Shri Modi said.
The Prime Minister also asked the student to select themes to work on every year and select these themes keeping in mind the national and global needs. He said that results and ideas can be shared with the Prime Minister office also.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা পুনেগী সিমবাইওসিস য়ুনিভর্সিতীগী গোল্দন জুবিলী থৌরম হৌদোকখ্রে
সিমবাইওসিস অরোগ্যা ধাম হৌদোকখ্রে
“লৌশিংবু পাক-শন্না শন্দোক্কদবনি, লৌশিংনা মালেম পুম্ববু ইমুং অমা ওইনা ওন্থোক্নবগী মেদিয়ম অমা ওইগদবনি, মসি ঐখোয়গী চৎনবি ওইখ্রে৷ মসিগী চৎনবি অসি ঙসিসু ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা লেংদনা লৈরি হায়বসিদা ঐ ঙকপা ফাওই”
“স্তার্তঅপ ইন্দিয়া, স্তেন্দ অপ ইন্দিয়া, মেক ইন ইন্দিয়া অমদি অত্মনির্ভর ভারতকুম্বা মিসনশিং অসিনা ঐখোয়গী অনিংবশিং উৎলি৷ ঙসিগী ভারতনা অনৌ-অনৌবা পুথোক্লি, ফিভম ফগৎলক্লি অমদি মালেম পুম্বদা শাফু পীরি”
“মমাংগী দিফেন্সিব অমদি দিপেন্দেন্ত সাইকোলোজী অসিগী শোক্নিঙাই ওইরবা শাফু মাইয়োক্নহৌদবা অসিদদি ঐখোয়গী মীরোন অসি লাইবক ফরবনি৷ মসিগী ক্রেদিৎ পুম্বা ময়াম পুম্নমক্তা পীরবনি, ঐখোয়গী নহাদা পীরবনি৷”
“লৈবাক অসিদা লৈরিবা সরকারনা ঙসিদি লৈবাক অসিগী নহাগী থৌনাদা থাজবা থম্লি৷ মসিনা মরম ওইদুনা ঐখোয়না অদোমগীদমক সেক্তর অমগী মতুংদা অমা হাংদোরক্লিবনি”
“ঐখোয়না ঐখোয়গী মহৈরোই লিশিং কয়াবু য়ুক্রেন্দগী ঐখোয়গী ইরমদম অসিদা পুরকপা ঙমখিবা অসি ভারতকী তৌবা-ঙম্বা মতিক হেনগৎলকপগীনি”
06 MAR 2022 3:22PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি পুনেগী সিমবাইওসিস য়ুনিভর্সিতীগী গোল্দন জুবিলী থৌরম হৌদোকখি৷ সিমবাইওসিস অরোগ্যা ধামসু মহাক্না হৌদোকখি৷ মহারাস্ত্রগী রাজ্যপাল শ্রী ভগৎ সিংহ কোশিয়ারিসু থৌরম অসিদা শরুক য়াখিবশিংগী মনুংদা অমা ওইখি৷
থৌরম অসিদা সিমবাইওসিসকী এলম্নি, ফেকল্তী অমদি মহৈরোইশিংবু থাগৎপা ফোংদোক্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা ‘বসুধৈব কুতুম্বকম’ ইন্সতিত্যুতকী মোতো অদু পনখি অমদি তোঙান তোঙানবা লৈবাকশিংদগী লাক্লিবা মহৈরোইশিংগী মওংদা, মসিগী মতমগা চুনরবা ইন্সতিত্যুত অসিনা ভারতকী অরিবা চৎনবি অদু উৎলি৷ “লৌশিংবু পাক-শন্না শন্দোক্কদবনি, লৌশিংনা মালেম পুম্ববু ইমুং অমা ওইনা ওন্থোক্নবগী মেদিয়ম অমা ওইগদবনি, মসি ঐখোয়গী চৎনবি ওইখ্রে৷ মসিগী চৎনবি অসি ঙসিসু ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা লেংদনা লৈরি হায়বসিদা ঐ ঙকপা ফাওই”, হায়না মহাক্না ফোংদোকখি৷
অনৌবা ভারতকী কনফিদেন্স অদুবু প্রধান মন্ত্রীনা পনখি অমদি ভারত অসি মালেমগী খ্বাইদগী চাওবা ইকোনোমীশিংগী মনুং চল্লি হায়না ফোংদোকখি অমসুং মালেমগী খ্বাইদগী চাওবা স্তার্ত অপ ইকোসিস্তেমদা অহুমশুবা মফম কল্লি৷ “স্তার্তঅপ ইন্দিয়া, স্তেন্দ অপ ইন্দিয়া, মেক ইন ইন্দিয়া অমদি অত্মনির্ভর ভারতকুম্বা মিসনশিং অসিনা ঐখোয়গী অনিংবশিং উৎলি৷ ঙসিগী ভারতনা অনৌ-অনৌবা পুথোক্লি, ফিভম ফগৎলক্লি অমদি মালেম পুম্বদা শাফু পীরি”, হায়না মহাক্না ফোংদোকখি৷ কোরোনা ভেক্সিন কাপ্পগী মতাংদা ভারতনা মহাক্কী হৈ-শিংবা অদু মালেম অসিদা মতৌ করম্না উৎথোকখিবগে হায়বদু পুনেকরশিংনা নিংথিনা খঙই হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি৷
ভারতকী থৌনা অদুসু মহাক্না পনখি অমদি ভারতনা য়ুক্রেন ক্রাইসিসকী মতমদা ওপরেসন গঙ্গাগী খুৎথাংদা লান তৌরিবা মফমদগী মহাক্কী প্রজাশিং তেক্ত-কাইদনা পুথোরক্লি হায়না ফোংদোকখি৷ “মদু পাংথোকপদা মালেমগী অচৌবা লৈবাকশিংগী ওইনদি অরুবা অমা ওইরি৷ অদুবু ঐখোয়না ঐখোয়গী মহৈরোই লিশিং কয়াবু ঐখোয়গী ইরমদম অসিদা পুরকপা ঙমখিবা অসি ভারতকী তৌবা-ঙম্বা মতিক হেনগৎলকপগীনি”, হায়না মহাক্না ফোংদোকখি৷
লৈবাক অসিগী হোংলক্লিবা ৱাখল্লোন অসি প্রধান মন্ত্রীনা মশক খঙখি৷“মমাংগী দিফেন্সিব অমদি দিপেন্দেন্ত সাইকোলোজী অসিগী শোক্নিঙাই ওইরবা শাফু মাইয়োক্নহৌদবা অসিদদি অদোমগী মীরোন অসি লাইবক ফরবনি৷ করিগুম্বা মসিগী অহোংবা অসি লৈবাক অসিদা লাক্লবদি, মসিগী অহানবা ক্রেদিৎ অসি ময়াম পুম্নমক্তা পীরবনি, ঐখোয়গী নহাদা পীরবনি৷”
মমাংগী মতমদা ফংবা ঙম্লরোই হায়না খন্নরম্বা সেক্তরশিংদা ভারতনা গ্রোবেল লিদরশিং ওইনা থোক্লকখ্রে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি৷ মালেম অসিদা মোবাইল খ্বাইদগী য়াম্না পুথোকপা লৈবাকশিংগী মনুংদা ভারতনা অনিশুবা ওইখ্রে৷ চহি তরেৎকী মমাংদা, ভারত্তা মোবাইল মেনুফেকচরিং কম্পেনী ২ খক্তা লৈরমখি, ঙসিদি থবক অসিদা মেনুফেকচরিং য়ুনিৎ ২০০ হেন্না লৈরে হায়না মহাক্না ফোংদোকখি৷ দিফেন্সতসু, মালেমগী খ্বাইদগী চাওনা খুৎশু-খুৎলাই লৌশিল্লম্বগীদমক মশক খঙনরমখিবা ভারতনা ঙসিদি দিফেন্স এক্সপোর্তর ওইরক্লি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি৷ ঙসিদি, অচৌবা দিফেন্স কোরিদোর অনি থোক্লক্লি, মসিদা লৈবাক অসিনা দরকার ওইরিবা দিফেন্সকী তঙাই ফদবশিং অসি পীনবা খ্বাইদগী চাওবা মতমগা চুনবা খুৎশু-খুৎলাইশিং শারগনি হায়না মহাক্না মখাতাখি৷
মহৈরোইশিংনা তোঙান তোঙানবা সেক্তরশিং হাংদোরক্লিবা অসিগী মহৈশিং মপুং-ফানা লৌহৌনবা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি৷ জিও-স্পাসিয়েল সিস্তেমশিং, দ্রোনশিং, সেমি-কন্দক্তরশিং অমসুং স্পেস তেক্নোলোজীগী সেক্তরশিংদা হন্দক্তা ইকুই-কুইদ্রিঙৈদা লৌখৎখিবা রিফোর্মশিং অদু পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি “লৈবাক অসিদা লৈরিবা সরকারনা ঙসিদি লৈবাক অসিগী নহাগী থৌনাদা থাজবা থম্লি৷ মসিনা মরম ওইদুনা ঐথোয়না অদোমগীদমক সেক্তর অমগী মতুংদা অমা হাংদোরক্লিবনি”৷
“ফিল্দ অমা হেক্তদা অদোম্না লৈরবসু, অদোমগী কেরিয়রগীদমক অদোম্না পান্দমশিং থম্লিবা অদুগুম্না অদোম্না লৈবাক অসিগীদমক পান্দম খরা থমগদবনি”, হায়না শ্রী মোদীনা হায়জখি৷ লোকেল প্রোব্লেমশিং অসিগীদমক সোলুসনশিং পুথোকপীনবা মহাক্না মখোয়দা হায়খি৷ মখোয়গী হকশেল ফনা থম্নবা অমদি নুংঙাইবা লৈনবা মহাক্না মখোয়দা হায়খি৷ “ঐখোয়গী পান্দমশিং অসি ইশাগী চাওখৎনবদগী লৈবাক্কী চাওখৎনবদা চৎখিবা মতমদা, লৈবাক অসি শেমগৎপদা শরুক য়ানবগী অনিংবা অদু মসিদা লোইরে”, হায়না শ্রী মোদীনা ফোংদোকখি৷
চহি খুদিংগী মহৈরোইনা থবক তৌনবগী থীমশিং খন্নবসু প্রধান মন্ত্রীনা মহৈরোইশিংদা হায়খি অমদি থীমশিং অদু খন্দুনা লৈবাক অমসুং মালেম অসিগী তঙাই ফদবশিং অদু ৱাখলদা থমগদবনি৷ ফলশিং অমদি ৱাখল্লোনশিং অদুসু প্রধান মন্ত্রীগী ওফিসতা সেয়র তৌরকপা য়াগনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি৷