Prime Minister's Office
PM visits Pune and inaugurates Pune Metro Rail Project
Unveils Statue of Chhatrapati Shivaji Maharaj in the premises of Pune Municipal Corporation
Lays foundation stone of multiple development projects, inaugurates R K Laxman Art Gallery-Museum
“This statue of Shivaji Maharaj, who resides in the heart of all of us, will awaken the spirit of patriotism in the younger generation”
“Pune has continuously strengthened its identity in the fields of Education, Research & Development, IT and Automobile. In such a situation, modern facilities are the need of the people of Pune and our government is working keeping this need of the people of Pune in mind”
“This Metro will ease mobility in Pune, give relief from pollution and jams, increase the ease of living of the people of Pune”
“In today's fast growing India, we have to focus on speed and also on scale. That is why our government has prepared PM-Gatishakti National Master Plan.”
“Along with modernity, the ancient tradition of Pune and the pride of Maharashtra are being given equal place in urban planning.”
06 MAR 2022 2:20PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated Pune Metro Rail Project and laid the foundation stone and inaugurated multiple developmental projects in Pune today. Governor, Maharashtra Shri Bhagat Singh Koshyari, Deputy Chief Minister Shri Ajit Pawar, Union Minister, Shri Ramdas Athawale, Member of Parliament, Shri Prakash Javadekar were among those present on the occasion.
Speaking on the occasion, the Prime Minister recalled the contribution of Pune in the freedom struggle and paid tributes to the freedom fighters like Lokmanya Tilak, Chapekar Brothers, Gopal Ganesh Agarkar, Senapati Bapat, Gopal Krishna Deshmukh, R G Bhandarakar and Mahadev Govind Ranade. He also bowed to Rambhau Mhalgi and Baba Saheb Purandare.
The Prime Minister, who unveiled the statue of Chhatrapati Shivaji Maharaj in the premises of Pune Municipal Corporation earlier, paid tribute to the great warrior king. “This statue of Shivaji Maharaj, who resides in the heart of all of us, will awaken the spirit of patriotism in the younger generation”, he said.
Referring to the inauguration of the Pune Metro Project by him earlier, the Prime Minister said, “It is my good fortune that you had invited me to lay the foundation stone of Pune Metro and now you have given me the opportunity to inaugurate it. It also has the message that plans can be completed on time.”. Shri Modi added “Pune has also continuously strengthened its identity in the fields of Education, Research & Development, IT and Automobile. In such a situation, modern facilities are the need of the people of Pune and our government is working keeping this need of the people of Pune in mind.”
The Prime Minister said that while Metro services were available in very few cities till 2014, today more than two dozen cities are either being benefitted by the metro services or are on the verge of getting it. Maharashtra, he said, has quite a significant share of this expansion if we look at Mumbai, Thane, Nagpur and Pimpri Chinchwad Pune. “This Metro will ease mobility in Pune, give relief from pollution and jams, increase the ease of living of the people of Pune”, the Prime Minister said. He also called upon the people of Pune specially the well-off people to make it a habit to use Metro and other public transport.
The Prime minister said growing urban population is both an opportunity and a challenge. In order to cope with the growing population in our cities, development of mass transit system is the main answer. He listed a vision for the growing cities of the country where government is committed to provide increasingly more green transport, electric buses, electric cars and electric two wheelers. And “smart mobility in every city, people use single card for all transport facilities. There should be Integrated Command & Control Center in every city to make the facility smart. Every city should have a modern waste management system to strengthen the circular economy. There should be enough modern sewage treatment plants to make every city water plus, better arrangements should be made for the conservation of water sources”, the Prime Minister elaborated. He also hoped that such cites will have Gobardhan and biogas plants to create wealth from waste. Energy efficiency measures like use of LED bulb should be the hallmark of these cities. AMRUT mission and RERA laws are bringing new strengths in urban landscape, he said.
Prime Minister, reiterated importance of rivers in the life of the cities and asked for River Festivals in the such river cities to create a new awareness about the importance and preservation of these important lifelines.
Dwelling on the new approach to infrastructure led growth in the country, the Prime Minister said “The most important thing for the development of modern infrastructure in any country is speed and scale. But for decades, we had such systems that the completion of important projects used to take a long time. This sluggish attitude has been affecting the development of the country as well.” The Prime Minister continued “In today's fast growing India, we have to focus on speed and also on scale. That is why our government has prepared PM-Gatishakti National Master Plan.” Gatishakti Plan, he said will ensure an integrated focus as all stakeholders will work with full information and proper coordination.
In conclusion, the Prime Minister expressed satisfaction that “along with modernity, the ancient tradition of Pune and the pride of Maharashtra are being given equal place in urban planning.”
The Pune Metro Rail Project project is an endeavour to provide world class infrastructure for urban mobility in Pune. Foundation Stone of the project was also laid by the Prime Minister on 24th Dec 2016. Prime Minister inaugurated 12 km stretch of the total 32.2 km Pune metro rail project. The entire project is being built at a total cost of more than Rs 11,400 crore. The Prime Minister also inaugurated and inspected Exhibition at Garware Metro Station and undertook a metro ride from there to Anandnagar Metro Station.
He laid the foundation stone of rejuvenation and pollution abatement of Mula-Mutha River projects. Rejuvenation will be done in 9 Km stretch of the river at a project cost of more than Rs. 1080 crores. It will involve works such as river edge protection, interceptor sewage network, public amenities, boating activity etc. Mula-Mutha River pollution abatement project will be implemented on the concept of “One City One Operator” at a cost of over Rs 1470 crore. A total of 11 sewage treatment plants will be constructed under the project, with a combined capacity of around 400 MLD. Prime Minister also launched 140 e-buses and e-bus depot constructed at Baner.
Prime Minister also inaugurated the R.K Laxman Art Gallery-Museum constructed at Balewadi, Pune. The main attraction of the Museum is a miniature model based on the village of Malgudi which will be made alive through the audio-visual effects. Cartoons drawn by cartoonist R K Laxman will be showcased in the Museum.
Before this programme the Prime Minister unveiled the statue of Shri Chhatrapati Shivaji Maharaj in the premises of Pune Municipal Corporation. The Statue is made up of 1850 kg gun metal and is about 9.5 feet tall.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না পুনেদা চৎখ্রে অমসুং পুনে মেত্রো রেল প্রোজেক্ত শঙ্গাখ্রে
পুনে ম্যুনিসিপাল কোর্পোরেসন মনুংদা ছত্রপতি শিবাজী মহারাজকী মীতম মাইখুম হাংদোকখ্রে
তোঙান-তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেক্তশিংগী উরেপ-উয়ুং তমখ্রে, আর.কে. লক্ষ্মন আর্ত গেলরী-ম্যুজিয়ম শঙ্গাখ্রে
“ঐখোয় পুম্নমক্কী থমোয়দা লৈরিবা, শিবাজী মহারাজকী মীতম অসিনা হৌগৎলক্লিবা মীরোন্দা লৈবাকনীংবগী ৱাখল্লোন পোকহল্লগনি”
“পুনেনা এজুকেসন, রিসর্চ অমসুং দিবেলপমেন্ত, আই.তি. অমসুং ওতোমোবাইলগী লমশিংদা মশাগী মশক তাকপা লেপ্তনা হেনগৎলক্লি। অসিগুম্বা ফীভম অমদা পুনেগী মীয়ামগীদমক মোদর্ন ফেসিলিতীশিং য়াম্না মথৌ তাই অমসুং সরকারনা মসি খঙলদুনা পুনে মীয়ামগী মথৌ তাবা অসি থুংহন্নবা হোৎনরি”
“মেত্রো অসিনা পুনেদা মোবিলিতীদা খুদোংচাহল্লগনি, পোলুসন অমসুং জেমশিংদগী কোকহল্লগনি, পুনে মীয়ামগী ইজ ওফ লিবিং হেনগৎহল্লগনি”
“ঙসিগী য়াংনা খুমাং চাউশিল্লিবা ভারত অসিদা ঐখোয়না খোঙজেল অমসুং স্কেলদা মীৎয়েং চংবা তাই। মরম অসিনা ঐখোয়গী সরকারনা পি.এম.-গতিশক্তি নেস্নেল মাস্তর প্লান শেমখি”
“মোদর্নিতীগা লোয়ননা পুনেগী অরিবা চৎনবী অমসুং মহারাস্ত্রগী মীংচৎ অসিবু অর্বান প্লান্নিংদা চপ চানা মফম পীরি”
06 MAR 2022 2:20PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি পুনেদা পুনে মেত্রো রেল প্রোজেক্ত শঙ্গাখ্রে অমসুং তোঙান-তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেক্তশিং উরেপ-উয়ুং তমখি অমসুং শঙ্গাখি। মহারাস্ত্রগী রাজ্যপাল, শ্রী ভগত সিংহ কোশ্যারি, উপ মুখ্য মন্ত্রী শ্রী অজিৎ পাৱর, কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী রামদাস অথাৱালে, মেম্বর ওফ পার্লিয়ামেন্ত শ্রী প্রকাশ জাবদেকরনা থৌরম অসিদা শরুক য়াখি।
থৌরম অসিদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা পুনেনা নীংতম ইহৌদা শরুক তমখিবা অদু নীংশিংখি অমসুং লোকমান্যা তিলক, চপেকর মচিল-মনাও, গোপাল গনেশ অগর্কার, সেনাপতি বাপৎ, গোপাল কৃষ্ণ দেশমুখ, আর.জি. ভন্দরাকর অমসুং মহাদেব গোবিন্দ রানাদে অসিগুম্বা নীংতম লান্মীশিংদা ইকাই খুম্নবা উৎখি। মহাক্না রমভো মহলগী অমসুং বাবা সাহেব পুরন্দারেদা মকোক নোন্না খুরুমখি।
অঙনবা শরুক্তা পুনে ম্যুনিসিপাক কোর্পোরেসন মনুংদা ছত্রপতি শিবাজী মহারাজকী মীতম মাইখুম হাংখিবা প্রধান মন্ত্রীনা অথৌবা লান্মী ওইরিবা নীংথৌ অসিদা ইকাই খুম্নবা উৎখি। “ঐখোয় পুম্নমক্কী থমোয়দা লৈরিবা, শিবাজী মহারাজকী মীতম অসিনা হৌগৎলক্লিবা মীরোন্দা লৈবাকনীংবগী ৱাখল্লোন পোকহল্লগনি”, হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি।
মহাক্না অঙনবা শরুক্তা শঙ্গাখিবা পুনে মেত্রো প্রোজেক্ত অদু পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, “পুনে মেত্রোগী উরেপ-উয়ুং তম্নবা ঐহাকপু বর্তন তৌবীরকখিবা ঐহাক্কী য়াম্না লাইবক ফবনি অমসুং হৌজিক অদোমদা ঐঙোন্দা মসি শঙ্গানবা খুদোংচাবা পীবীরি। মসিনা থৌরাংশিং মতম চানা লোইশিল্লি হায়বগী পাউজেলসু পীরি”। শ্রী মোদীনা মখা তারদুনা হায়খি “পুনেনা এজুকেসন, রিসর্চ অমসুং দিবেলপমেন্ত, আই.তি. অমসুং ওতোমোবাইলগী লমশিংদা মশাগী মশক তাকপা লেপ্তনা হেনগৎলক্লি। অসিগুম্বা ফীভম অমদা পুনেগী মীয়ামগীদমক মোদর্ন ফেসিলিতীশিং য়াম্না মথৌ তাই অমসুং সরকারনা মসি খঙলদুনা পুনে মীয়ামগী মথৌ তাবা অসি থুংহন্নবা হোৎনরি”।
প্রধান মন্ত্রীনা ২০১৪ ফাওবদা শহর খরক্তদা মেত্রপ সর্ভিসশিং লৈরমখি অদুবু ঙসিদি শহর ২৪ হেনবদা মেত্রো সর্ভিসশিংগী কান্নবা ফংহনখ্রে নত্ত্রগা কান্নবা ফংগদৌরে হায়না ফোঙদোকখি। মহাক্না মহারাস্ত্রদা করিগুম্বা ঐখোয়না মুম্বাই, থানে, নাগপুর অমসুং পিমপ্রি চিঞ্চৱাদ পুনে অসি য়েংলবদি মসিগী এক্সপান্সন অসিগী অচৌবা শিয়র অমা উবা ফংই হায়খি। “মেত্রো অসিনা পুনেদা মোবিলিতীদা খুদোংচাহল্লগনি, পোলুসন অমসুং জেমশিংদগী কোকহল্লগনি, পুনে মীয়ামগী ইজ ওফ লিবিং হেনগৎহল্লগনি”, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি। মহাক্না পুনেগী মীয়ামদা মরু ওইনা খুদোংচাবা ফংলবা মীওইশিংদা মেত্রো অমসুং অতোপ্পা পব্লিক ত্রান্সপোর্ত শীজিন্নবগী হৈনবী থম্নবা হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি খুমাং চাউশিল্লক্লিবা অর্বান পোপুলেসন অসি খুদোংচাবা অমসুং শীংনবা অনিমক ওইরি। ঐখোয়গী শহরশিংদা হেনগৎলক্লিবা মীশিং অসিগা লোয়ননা চৎপা য়ান্নবা মাস ত্রাঞ্জিৎ সিস্তেম সিবেলপ তৌবা হায়বা অসিনা মরু ওইবা পাউখুম ওইরি। মহাক্না লৈবাক অসিগী চাউখৎলক্লিবা শহরশিংদা সরকারনা গ্রীন ত্রান্সপোর্ত, ইলেক্ত্রিক বসশিং, ইলেক্ত্রিক কারশিং অমসুং ইলেক্ত্রিক তু হ্বীলর হেন্না ফংহন্নবা হোৎনরিবা সরকারগী বিজন অমা থমখি। অমসুং “শহর খুদিংমক্তা স্মার্ত মোবিলিতী লৈবদা মীয়াম্না ত্রান্সপোর্ত ফেসিলিতীশিংগীদমক সিঙ্গল কার্দ শীজিন্নৈ। ফেসিলিতী স্মার্ত ওইনবা শহর খুদিংমক্তা ইন্তিগ্রেতেদ কম্মান্দ এন্দ কন্ত্রোল সেন্তর লৈহনবা তাই। শহর খুদিংমক্তা সর্ক্যুলর ইকনোমী মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা মোদৱেস্ত মেনেজমেন্ত সিস্তেম অমা থম্বা তাই। শহর খুদিংমক ৱাতর প্লস ওইহন্নবা মোদর্ন সিৱেজ ত্রীৎমেন্ত প্লান্তশিং মরাং কাইনা লৈহনবা তাই, ৱাতর সোর্সেসশিং কঞ্জর্ভেসন তৌনবা নীংথিনা শিল-লাংবা তাই”, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা শন্দোক্না থমখি। মহাক্না অসিগুম্বা শহরশিং অসিদা গোবরধন অমসুং বাইওগ্যাস প্লান্তশিং থমদুনা ৱেস্ততগী ৱেল্থ লৈহন্নবা অপাম্বা অদুসু ফোঙদোকখি। শহরশিং অসিদা এল.ই.দি. বল্ব অসিগুম্বা ইনর্জী ইফিসিএন্সী ওইবা খোঙথাংশিং পাইখৎোনা হোলমার্ক ওইহনগদবনি। অমৃত মিসন অমসুং রেরা লো অসিনা অর্বান লেন্দস্কেপতা অনৌবা পাঙ্গল হাপ্পি, হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা শহরশিংগী পুন্সিদা তুরেলগী মরু ওইবশিং থমখি অমসুং মরু ওইবা লাইফলাইনশিং অসিগী কান্নবা অমদি মসি কন্নবগী মরমদা অনৌবা এৱের্নেস পীনবা অসিগুম্বা উরেল মনাক্তা লৈবা শহরশিংদা রিভর ফেস্তিবেলশিং তৌনবা হায়খি।
লৈবাক অসিদা ইনফ্রাস্ত্রকচরনা পুরকপা গ্রোথকী অনৌবা এপ্রোচ অসিগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি “লৈবাক অমা হেক্তদা মোদর্ন ইনফ্রাস্ত্রকচরগী চাউখৎ-থৌরাংদা খ্বাইদগী মরু ওইবা ৱাফম অসি স্পীদ অমসুং স্কেলনি। অদুবু দিকেদ কয়া ঐখোয়না প্রোজেক্তশিং লোইশিনবদা মতম শাংনা চংবা অদুগুম্বা সিস্তেমশিংদা লৈরমখি। মসিগী অতনবা মতৌ অসিনা লৈবাক অসিগী চাউখৎ-থৌরাংদা অকাইবা ওইহল্লি”। প্রধান মন্ত্রীনা মখা তারদুনা হায়খি, “ঙসিগী য়াংনা খুমাং চাউশিল্লিবা ভারত অসিদা ঐখোয়না খোঙজেল অমসুং স্কেলদা মীৎয়েং চংবা তাই। মরম অসিনা ঐখোয়গী সরকারনা পি.এম.-গতিশক্তি নেস্নেল মাস্তর প্লান শেমখি”। গতিশক্তি প্লান অসিদা স্তেকহোল্দর পুম্নমক্না ই-পাউ মপুং ফানা ফাওনদুনা অমসুং নীংথিনা মতেং পীনদুনা ইন্তিগ্রেতেদ ওইবা মীৎয়েং অমা চংবা ঙমহনগনি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি।
অরোইবদা প্রধান মন্ত্রীনা “মোদর্নিতীগা লোয়ননা পুনেগী অরিবা চৎনবী অমসুং মহারাস্ত্রগী মীংচৎ অসিবু অর্বান প্লান্নিংদা চপ চানা মফম পীরিবা” অসিদা অপেনবা ফোঙদোকখি।‘
পুনে মেত্রো রেল প্রোজেক্ত অসিনা পুনেদা অর্বান মোবিলিতীগীদমক মালেমগী থাক্কী ইনফ্রাস্ত্রকচর লৈহন্নবা পান্দম অমা থমখি। প্রোজেক্ত অসি প্রধান মন্ত্রীনা ২০১৬গী দিসেম্বর ২৪দা উরেপ-উয়ুং তমখি। প্রধান মন্ত্রীনা পুন্না কি.মি. ৩২.২ শাংবা পুনে মেত্রোল রেল প্রোজেক্তকী কি.মি.১২কী স্ত্রেচ শঙ্গাগনি। অপুনবা প্রোজেক্ত অসি লুপা করোর ১১,৪০০ হেন্না চংনা শারি। মহাক্না গরৱারে মেত্রো স্তেসন্দা লৈরিবা এগজিবিন শঙ্গাগখি অমসুং য়েংশিনখি অমসুং মফম অদুদগী অনন্দনগর মেত্রো স্তেসন ফাওবা মেত্রো তোংদুনা চৎখি।
মহাক্না মুলা-মুথা রিবর প্রোজেক্তশিংগী রিজুবনেসন অমসুং পোলুসন এবেৎমেন্তগী উরেপ-উয়ুংসু তমখি। রিজুবনেসন অসি লুপা করোর ১০৮০ হেনবা প্রোজেক্ত কোস্ত অমদা তুরেল অসিগী কি.মি. ৯ শাংবা স্ত্রেচতা চত্থগনি। মসিদা রিবর এদজ প্রোতেক্সন, ইন্তরসেপ্তর সিৱেজ নেৎৱর্ক, পব্লিক এমেনিতীজ, বোতিং এক্তিবিতী অসিনচিংবা থবকশিং য়াওগনি। মুলা-মুথা রিবর পোলুসন এবেৎমেন্ত প্রোজেক্ত অসি লুপা করোর ১৪৭০ চংনা “ৱান সিতী ৱান ওপরেতর” হায়বা ৱাখল্লোন্দা ইমপ্লিমেন্ত তৌগনি। প্রোজেক্ত অসিগী মখাদা ‌এম.এল.দি. ৪০০ রোমগী অপুনবা কেপাসিতী অমগা লোয়ননা পুন্না সিৱেজ ত্রীৎমেন্ত প্লান্ত ১১ শাগনি। প্রধান মন্ত্রীনা ই-বস ১০০ অমসুং বানেরদা শাবা ই-বস দিপোৎ শঙ্গাখি।
প্রধান মন্ত্রীনা পুনেগী বালেৱাদীদা শাবা আর.কে. লক্ষ্মন আর্ত গেলরী-ম্যুজিয়ম শঙ্গাখি। ম্যুজিয়ম অসিগী মপুং ওইবা মীৎয়েংফমদি ওদিও-বিজ্যুএল ইফেক্তশিংগী খুত্থাংদা হিংগৎহনগদৌরিবা মালগুদী খুঙ্গংদা য়ুম্ফম ওইবা মেনিএচর মোদেল অমনা ওইরগনি। ম্যুজিয়ম অসিদা কার্তুনিস্ত আর.কে. লক্ষ্মননা য়েংবা কার্তুনশিং শোকেস তৌগনি।
প্রোগ্রাম অসিগী মমাংদা প্রধান মন্ত্রীনা পুনে ম্যুনিসিপালিতী কোর্পোরেসনগী মনুং শ্রী ছত্রপতি শিবাজী মহারাজকী মীতম মাইখুম হাংখি। মীতম অসি গন মেতেল কে.জি. ১৮৫০না শাখি অমসুং ফুত ৯.৫ রোম ৱাংই।