Prime Minister's Office
Prime Minister Narendra Modi and Prime Minister of Mauritius Pravind Jugnauth jointly inaugurate the Social Housing Units Project in Mauritius and virtually lay the foundation stone for the Civil Service College and 8 MW Solar PV Farm project in Mauritius
20 JAN 2022 6:48PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi and the Prime Minister of Mauritius, Mr. Pravind Kumar Jugnauth, today jointly inaugurated the Social Housing Units Project in Mauritius. This project has been implemented as part of the vibrant development partnership between India and Mauritius. On this occasion, the two Prime Ministers also took part in a virtual foundation stone laying ceremony for two other projects – construction of a state-of-the-art Civil Service College and a 8 MW Solar PV Farm– also undertaken as part of India’s development support. The event was held via video-conference. The event in Mauritius was held in the Mauritian PMO premises in presence of dignitaries including Cabinet Ministers and senior officials of the Government of Mauritius.
Speaking at the occasion, Prime Minister Modi highlighted the vision powering India’s development assistance – defined by the needs and priorities of our friends and respectful of sovereignty, and at the same time enhancing the well-being of the people and bolstering the capacities of the country. Prime Minister acknowledged the importance of Civil Service College project in nation building and offered to share learnings of Mission Karmayogi. Prime Minister recalled the One Sun One World One Grid (OSOWOG) initiative that he put forth at the First Assembly of the International Solar Alliance (ISA) in October 2018 and said that the 8 MW Solar PV Farm project will help mitigate the climate challenges that Mauritius faces through avoidance of 13,000 tons of CO2 emissions.
In his remarks, Prime Minister Pravind Jugnauth thanked India for wide ranging assistance including financial assistance to Mauritius. He noted that under the leadership of Prime Minister Modi the relations between India and Mauritius have attained newer heights.
The Government of India in May 2016 had extended a grant of US$ 353 mn to the Government of Mauritius as Special Economic Package (SEP) to execute five priority projects identified by Government of Mauritius, among others. These were: the Metro Express Project, Supreme Court Building, New ENT Hospital, Supply of Digital Tablets to Primary School Children, and the Social Housing Project. With the inauguration of the Social Housing Project today, all the high profile projects under the SEP have been implemented.
The Civil Service College project, located in Reduit, is being financed through a grant support of US$ 4.74 million, under an MoU signed in 2017 during the visit of Prime Minister of Mauritius Pravind Jugnauth to India. Once constructed, this will provide a fully equipped and functional facility for the civil servants of Mauritius to undertake various training and skill development programme. It will further strengthen institutional linkages with India.
The 8 MW Solar PV Farm project involves the installation of 25,000 PV cells to generate approximately 14 GWh of green energy annually, to electrify approximately 10,000 Mauritian households with an estimated avoidance of 13,000 tons of CO2 emissions every year, helping Mauritius mitigate the effects of climate change.
Today’s ceremony included exchange of two key bilateral agreements: Agreement for the extension of USD 190 million Line of Credit from the Government of India to the Government of Mauritius for the Metro Express and other infrastructure projects and MoU on the Implementation of Small Development Projects.
Despite the challenges posed by Covid-19, India-Mauritius Development Partnership projects have progressed rapidly. In 2019, Prime Minister Modi and the Prime Minister Jugnauth had jointly inaugurated the Metro Express project and the New ENT Hospital in Mauritius in virtual mode. Likewise, in July 2020, the new Supreme Court Building of Mauritius was also inaugurated virtually by the two Prime Ministers.
India and Mauritius share close ties anchored in our common history, ancestry, culture and language. This is reflected in the privileged development partnership between our two countries, with Mauritius being a key development partner for India in the Indian Ocean Region. Today’s event, in line with the spirit of ‘Sabka Sath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas, Sabka Prayas’, marks yet another milestone in this successful, time-tested partnership.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী আৰু মৰিচাছৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী প্ৰবীন্দ যুগনাথে যুটীয়াভাৱে মৰিচাছত সামাজিক আৱাস গোট প্ৰকল্প উদ্বোধন কৰে আৰু ভাৰ্চুৱেল পদ্ধতিত অসামৰিক সেৱা মহাবিদ্যালয় আৰু ৮ মেগাৱাট সৌৰ পিভি ফাৰ্ম প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে
20 JAN 2022 6:48PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী আৰু মৰিচাছৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী প্ৰবীন্দ কুমাৰ যুগনাথে আজি মৰিচাছত যুটীয়াভাৱে সামাজিক আৱাস গোট প্ৰকল্পৰ শুভাৰম্ভ কৰে। ভাৰত আৰু মৰিচাছৰ মাজত প্ৰাণৱন্ত উন্নয়নমূলক অংশীদাৰিত্বৰ অংশ হিচাপে এই প্ৰকল্পটো ৰূপায়ণ কৰা হৈছে। এই উপলক্ষে দুয়োগৰাকী প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাৰ্চুৱেল পদ্ধতিত ভাৰতৰ উন্নয়ন সহযোগিতাৰ অংশ হিচাপে অত্যাধুনিক অসামৰিক সেৱা মহাবিদ্যালয় নিৰ্মাণ আৰু ৮ মেগাৱাটৰ সৌৰ পিভি ফাৰ্মৰ আন দুটা প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন অনুষ্ঠানতো অংশগ্ৰহণ কৰে। অনুষ্ঠানটো ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সৰ জৰিয়তে অনুষ্ঠিত হৈছিল। মৰিচাছৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী কাৰ্যালয় প্ৰাংগণত কেবিনেট মন্ত্ৰী আৰু মৰিচাছ চৰকাৰৰ জ্যেষ্ঠ বিষয়াসহ বিশিষ্ট ব্যক্তিসকলৰ উপস্থিতিত অনুষ্ঠানটো অনুষ্ঠিত হৈছিল।
অনুষ্ঠানত ভাষণ প্ৰদান কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে আমাৰ মিত্ৰ দেশসমূহৰ সাৰ্বভৌমত্বৰ প্ৰতি সন্মান আৰু তেওঁলোকক প্ৰয়োজনীয়তা আৰু অগ্ৰাধিকাৰৰ ভিত্তিত বিভিন্ন উন্নয়নমূলক ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ সহায়ৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। তেওঁ কয়, এই দেশসমূহৰ সাধাৰণ মানুহৰ কল্যাণ আৰু দক্ষতা বৃদ্ধিৰ বাবে ভাৰতে সকলোধৰণৰ সাহায্য আগবঢ়াই আহিছে। ৰাষ্ট্ৰ নিৰ্মাণৰ ক্ষেত্ৰত অসামৰিক সেৱা মহাবিদ্যালয় প্ৰকল্পৰ গুৰুত্বৰ কথা স্বীকাৰ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মিছন কৰ্মযোগী সংক্ৰান্তীয় জ্ঞান আদান-প্ৰদানৰ প্ৰস্তাৱ দিয়ে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ২০১৮ চনৰ অক্টোবৰত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সৌৰ মিত্ৰজোঁটৰ (আইএছএ) প্ৰথম সভাত আগবঢ়োৱা এক সূৰ্য, এক বিশ্ব, এক গ্ৰীড (অ'এছঅ'ডব্লিউঅ'জি) পদক্ষেপৰ কথা স্মৰণ কৰি কয় যে ৮ মেগাৱাট ক্ষমতাসম্পন্ন সৌৰ পিভি ফাৰ্ম প্ৰকল্পই ১৩,০০০ টন কাৰ্বন ডাই অক্সাইড নিৰ্গমন হ্ৰাস কৰাৰ জৰিয়তে মৰিচাছে সন্মুখীন হোৱা জলবায়ু প্ৰত্যাহ্বানসমূহ হ্ৰাস কৰাত সহায় কৰিব।
মৰিচাছলৈ বিত্তীয় সাহায্যকে ধৰি ব্যাপক সাহায্যৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী প্ৰবীন্দ যুগনাথে ভাৰতক ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰে। তেওঁ কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ নেতৃত্বত ভাৰত আৰু মৰিচাছৰ মাজৰ সম্পৰ্কই নতুন শিখৰ স্পৰ্শ কৰিছে।
ভাৰত চৰকাৰে ২০১৬ চনৰ মে’ মাহত মৰিচাছ চৰকাৰক মৰিচাছত পাঁচটা প্ৰকল্প ৰূপায়ণ কৰাৰ বাবে বিশেষ অৰ্থনৈতিক পেকেজ (এছইপি) হিচাপে ৩৫৩ মিলিয়ন আমেৰিকান ডলাৰ অনুদান আগবঢ়াইছিল। এই পাঁচটা প্ৰকল্প আছিল-মেট্ৰ’ এক্সপ্ৰেছ প্ৰকল্প, উচ্চতম ন্যায়ালয় ভৱন, নতুন ইএনটি চিকিৎসালয়, প্ৰাথমিক বিদ্যালয়ৰ শিশুসকলক ডিজিটেল টেবলেট যোগান, আৰু সামাজিক গৃহ প্ৰকল্প। আজি সামাজিক গৃহ নিৰ্মাণ প্ৰকল্পৰ উদ্বোধনৰ লগে লগে এছ.ই.পি.ৰ অধীনত আটাইকেইটা প্ৰকল্প ৰূপায়ণ বাস্তৱায়িত হ’ল।
ৰেডুইটত অৱস্থিত অসামৰিক সেৱা মহাবিদ্যালয় প্ৰকল্পটো নিৰ্মাণৰ বাবে মৰিচাছৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী প্ৰবীন্দ যুগনাথৰ ভাৰত ভ্ৰমণৰ সময়ত ২০১৭ চনত স্বাক্ষৰিত বুজাবুজি চুক্তিৰ অধীনত ৪.৭৪ নিযুত আমেৰিকান ডলাৰৰ আৰ্থিক অনুদান যোগান ধৰা হৈছে। নিৰ্মাণ সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ পিছত এই প্ৰকল্পই মৰিচাছৰ অসামৰিক কৰ্মচাৰীসকলক বিভিন্ন প্ৰশিক্ষণ আৰু দক্ষতা বিকাশ কাৰ্যসূচী হাতত লোৱাৰ বাবে এক সম্পূৰ্ণ সজ্জিত আৰু কাৰ্যকৰী সুবিধা প্ৰদান কৰিব। ইয়ে ভাৰতৰ সৈতে প্ৰতিষ্ঠানগত সম্পৰ্ক অধিক শক্তিশালী কৰিব।
৮ মেগাৱাটৰ সৌৰ পিভি ফাৰ্ম প্ৰকল্পত বছৰি প্ৰায় ১৪ জিডব্লিউএইচ সেউজ শক্তি উৎপাদন কৰিবলৈ ২৫,০০০ পিভি কোষ স্থাপন কৰা হয়। ইয়াৰ ফলত প্ৰতি বছৰে ১৩,০০০ টন কাৰ্বন ডাই অক্সাইড নিৰ্গমন হ্ৰাস কৰি দেশখনৰ প্ৰায় ১০,০০০ পৰিয়ালক বিদ্যুৎ সংযোগ প্ৰদান কৰা হ’ব আৰু ইয়ে মৰিচাছক জলবায়ু পৰিৱৰ্তনজনিত সমস্যাসমূহৰ সৈতে দক্ষতৰে মোকাবিলা কৰাত সহায় কৰিব।
আজিৰ অনুষ্ঠানত দুটা গুৰুত্বপূৰ্ণ দ্বিপাক্ষিক চুক্তিৰ সম্পন্ন হয়।এই দুটা হৈছে- মেট্ৰ’ এক্সপ্ৰেছ আৰু অন্যান্য আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্পৰ বাবে ভাৰত চৰকাৰৰ পৰা মৰিচাছ চৰকাৰলৈ ১৯০ নিযুত আমেৰিকান ডলাৰৰ ঋণ সম্প্ৰসাৰণৰ চুক্তি আৰু ক্ষুদ্ৰ উন্নয়ন প্ৰকল্প ৰূপায়ণৰ ক্ষেত্ৰত বুজাবুজি চুক্তি।
কোভিড-১৯ৰ জনিত প্ৰত্যাহ্বান সত্বেও ভাৰত-মৰিচাছ উন্নয়নমূলক অংশীদাৰীত্ব প্ৰকল্প দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়িছে। ২০১৯ চনত প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদী আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰী যুগনাথে যুটীয়াভাৱে মেট্ৰ’ এক্সপ্ৰেছ প্ৰকল্প আৰু মৰিচাছৰ নিউ ইএনটি চিকিৎসালয় ভাৰ্চুৱেল পদ্ধতিত উদ্বোধন কৰিছিল। একেদৰে, ২০২০ চনৰ জুলাই মাহত দুয়োগৰাকী প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাৰ্চুৱেল পদ্ধতিত মৰিচাছৰ নতুন উচ্চতম ন্যায়ালয় ভৱনটোও উদ্বোধন কৰিছিল।
ভাৰত আৰু মৰিচাছৰ মাজত অভিন্ন ঐতিহাসিক, সাংস্কৃতিক আৰু ভাষাগত সম্পৰ্ক আছে। আৰু এইসকলো আমাৰ দুয়োখন দেশৰ বিশেষ উন্নয়নমূলক অংশীদাৰিত্বত প্ৰতিফলিত হৈছে। একেদৰে ভাৰত মহাসাগৰ অঞ্চলত ভাৰতৰ বাবে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ উন্নয়নমূলক অংশীদাৰ দেশ হৈছে মৰিচাছ।আজিৰ এই অনুষ্ঠানটো ‘সবকা সাথ, সবকা বিকাশ, সবকা বিশ্বাস, সবকা প্ৰয়াস’ৰ মানসিকতাৰ সৈতে সম্পৰ্কযুক্ত, যি এই দুই দেশৰ মাজত সফল আৰু কালোত্তীৰ্ণ অংশীদাৰীত্বৰ আন এক মাইলৰ খুঁটি।