Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at inauguration of Bhagwan Birsa Munda Smriti Udyaan Sah Swatantrata Senani Sanghralaya in Jharkhand
15 NOV 2021 2:04PM by PIB Delhi
Namaskar!
Joining us in this event on the birth anniversary of Bhagwan Birsa Munda are Jharkhand Governor Shri Ramesh Bais ji, Jharkhand Chief Minister Shri Hemant Soren ji, Union Tribal Affairs Minister and former Jharkhand Chief Minister Arjun Munda ji, former Jharkhand Chief Minister Shri Babu Lal Marandi ji, Union Culture Minister Shri G Kishan Reddy ji, Annapurna Devi ji, Raghubar Das ji, other ministers of Jharkhand government, MPs, MLAs, my tribal brothers and sisters from all over the country, especially my friends from Jharkhand. Johar (greetings) to all the tribal brothers and sisters on the birth anniversary of the great freedom fighter of the country Bhagwan Birsa Munda!
Friends,
There are some days which come by good fortune in our life. And, when these days come, it is our duty to pass on this aura and radiance in a splendid form to the next generations! Today is such a virtuous occasion. This date of November 15th! ‘Dharti Aaba’ Bhagwan Birsa Munda's birth anniversary! Jharkhand’s foundation day! And this important period of the Amrit Mahotsav of the country's independence! This is an occasion of our national faith, an occasion to glorify the ancient tribal culture of India. It is our duty to take this soul of India which draws its energy from the tribal community to newer heights. Therefore, the country has decided to give a glorious identity to the tribal traditions and its valor sagas in this virtuous era of independence. As part of this, a historic decision has been taken that from today onwards the country will celebrate 15th November i.e. the birthday of Bhagwan Birsa Munda as Janjatiya Gaurav Diwas every year.
I offer this decision of the country today with reverence at the feet of Bhagwan Birsa Munda and our tribal freedom fighters and brave heroes. On this occasion, I extend many congratulations to all the people of Jharkhand, to all the tribal brothers and sisters in every corner of the country and to our countrymen. I have spent a major part of my life with my tribal brothers, sisters and children. I have been witness to their happiness and sorrows, their daily routine, every small and big need of their life. Therefore, today is a very emotional day for me personally.
Friends,
The state of Jharkhand also came into existence on this day due to the strong will of our revered Atal Bihari Vajpayee ji. It was Atal Bihari Vajpayee ji who was the first to form a separate tribal ministry and secured the tribal interests with the policies of the country. On the occasion of Jharkhand Foundation Day, I pay my homage to the revered Atal ji by bowing at his feet.
Friends,
On this important occasion, the nation’s first Tribal Freedom Fighters Museum is being dedicated to the countrymen. Fighting for India's identity and independence, Bhagwan Birsa Munda spent his last days in this jail in Ranchi. The land, which had an imprint of Bhagwan Birsa and which is witness to his penance and sacrifice, is a kind of pilgrimage for all of us. Some time back I had called for the establishment of Adivasi (tribal) museums across the country to cherish the history of tribal society and their contribution to the freedom struggle. The central and all the state governments are working together for this purpose. I am happy that the first tribal museum in Jharkhand, which is rich in tribal culture, has come into existence today. I congratulate the tribal society of the country, every citizen of India for the Bhagwan Birsa Munda Memorial Udyan cum Freedom Fighter Museum. This museum will become a living venue of our tribal culture full of diversity, depicting the contribution of tribal heroes and heroines in the freedom struggle. There are statues of many tribal heroes, including Sidhu-Kanhu, Poto Ho, Telanga Kharia, Gaya Munda, Jatra Tana Bhagat and Diva-Kisun in this museum and their life stories have also been explained in detail.
Friends,
Apart from this, work is going on at a rapid pace on nine more such museums in different states of the country. Very soon, we will see the museums in Rajpipla in Gujarat, Lambasingi in Andhra Pradesh, Raipur in Chhattisgarh, Kozhikode in Kerala, Chhindwara in Madhya Pradesh, Hyderabad in Telangana, Tamenglong in Manipur, Kelsih in Mizoram and Ponda in Goa. These museums will not only make the new generation of the country aware of the pride of tribal history, but will also give a new impetus to tourism in these areas. These museums will also preserve and promote songs, music, art-skills, handicrafts and crafts passed down from generation to generation.
Friends,
Bhagwan Birsa Munda and many of our tribal fighters had sacrificed their lives for the freedom of the country. But what was the meaning of independence and Swaraj to them? The innate goal of the freedom struggle was that the sovereignty of India and the power to make decisions for India should rest with the people of India. At the same time, the fight for 'Dharti Aaba' was also against the ideology that wanted to erase the identity of India's tribal society. Bhagwan Birsa Munda knew that attacking diversity in the name of modernity, tampering with ancient identity and nature was not the way for the welfare of the society. He was in favor of modern education, he advocated for changes and he also showed courage to speak against the evils and shortcomings of his own society. He campaigned against illiteracy, drug addiction, discrimination and created awareness among the youths of the society. It was the impact of these moral values ​​and positive thinking that gave a new energy to the tribal society. The same foreigners, who considered our tribal society, Munda brothers and sisters, as backward and weak, were brought to their knees by Bhagwan Birsa Munda and Munda society. This fight was for the root-forest-land, the identity of the tribal society and the independence of India. And it was so powerful because Bhagwan Birsa had taught the society to fight against the external enemies as well as the weaknesses within. Therefore, I think Janjatiya Gaurav Diwas is also an occasion to remember this great sacrifice of empowering the society and an opportunity to remember it again and again.
Friends,
The 'Ulgulan' (revolution) of Bhagwan Birsa Munda was not limited to victory and defeat. It was not an ordinary battle of history. ‘Ulgulan’ was an inspiring event for hundreds of years to come. Bhagwan Birsa gave life for the society, culture and the country. Therefore, he exists as God in our faith and spirit even today. When we see the tribal society becoming a participant in the development of the country and leading India on environment, we see the face of Bhagwan Birsa Munda and feel his blessings. Therefore, the tribal society should preserve the customs and culture of their society. This is what our India is doing today for the entire world!
Friends,
Bhagwan Birsa is not an individual but a tradition for all of us. He is the embodiment of the philosophy of life that has been a part of the soul of India for centuries. We don't just call him ‘Dharti Aaba’. Around the time when Father of the Nation Mahatma Gandhi was becoming the voice of humanity against apartheid in South Africa, Birsa Munda had already written a chapter of the battle against servitude in India. ‘Dharti Aaba’ did not live for very long. But he wrote a complete history for the country in a short span of life and gave direction to the generations of India. In the ongoing Amrit Mahotsav of Independence, the country is reviving countless such pages of history, which were forgotten in the past decades. The freedom of this country involves the sacrifices of so many fighters, who did not get the recognition that was due to them. If we look at that period of our freedom struggle, there was hardly any period when there was no tribal revolution in different parts of the country! Be it the Munda movement under the leadership of Bhagwan Birsa, or the Santhal struggle and the Khasi struggle, the Ahom struggle in the Northeast or the Kol war in the Chota Nagpur region and the Bhil struggle, the tribal sons and daughters of India challenged the British rule in every period.
Friends,
If we look at the history of Jharkhand and the entire tribal region, Baba Tilka Manjhi had launched a vigorous front against the British. The Sidho-Kanhu and Chand-Bhairav brothers ​​had blown the trumpet of the Santhal war from Bhognadih. There were so many fighters like Telanga Kharia, Sheikh Bhikhari and Ganpat Rai, heroes and leading ladies like Tikait Umrao Singh, Vishwanath Shahdeo, Nilambar-Pitamber, Narayan Singh, Jatra Oraon, Jadonang, Rani Gaidinliu and Rajmohini Devi who made supreme sacrifices to carry forward the freedom struggle. The contribution of these great souls cannot be forgotten. Their glorious past and sagas will give energy for a new India. Therefore, the nation has appealed to its youth and historians to rewrite the history of independence involving these personalities. The youth have been urged to come forward. A writing campaign is being run regarding this in this virtuous period of freedom.
I would also request the youth of Jharkhand, especially the tribal youth, who not only read the history of this land, but have seen, heard and lived it to take the responsibility of this resolve of the country. You can research or write a book on the history related to the freedom struggle. You can also discover new innovative ways to take tribal art and culture to the masses. Now it is our responsibility to give new consciousness to our ancient heritage and history.
Friends,
Bhagwan Birsa Munda had dreamed of existence, identity and self-reliance for the tribal society. Today the country is also moving forward with this resolve. We have to remember that no matter how big a tree is, it can stand tall only when it is deeply rooted. Therefore, AatmaNirbhar Bharat is also a resolve to connect with its roots and strengthen its roots. This resolution will be fulfilled with the efforts of all of us. I have full faith our country will definitely fulfill its resolutions and will also give direction to the entire world with the blessings of Bhagwan Birsa. I once again wish the nation for the Janjatiya Gaurav Diwas. I would urge the students of the country to visit Ranchi and see this exhibition showcasing the great culture of the tribal community. Try to learn something there. There is a lot here for every child of India to move forward with determination in life. I once again thank you all very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ঝাৰখণ্ডত ভগৱান বিৰছা মুণ্ডা স্মৃতি উদ্যান সহ স্বতন্ত্ৰ সেনানী সংগ্ৰহালয়ৰ উদ্বোধনী অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ সম্বোধনৰ ইংৰাজী অনুবাদ
15 NOV 2021 2:04PM by PIB Guwahati
নমস্কাৰ!
ভগৱান বিৰছা মুণ্ডাৰ জন্ম জয়ন্তীৰ এই অনুষ্ঠানত আমাৰ সৈতে যোগদান কৰিছে ঝাৰখণ্ডৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰী ৰমেশ বাইছ জী, ঝাৰখণ্ডৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী হেমন্ত সোৰেন জী, কেন্দ্ৰীয় জনজাতি পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰী তথা ঝাৰখণ্ডৰ প্ৰাক্তন মুখ্যমন্ত্ৰী অৰ্জুন মুণ্ডা জী, ঝাৰখণ্ডৰ প্ৰাক্তন মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী বাবু লাল মাৰাণ্ডি জী, কেন্দ্ৰীয় সাংস্কৃতিক মন্ত্ৰী শ্ৰী জি কিষাণ ৰেড্ডী জী, অন্নপূৰ্ণা দেৱী জী, ৰঘুবৰ দাস জী, ঝাৰখণ্ড চৰকাৰৰ অন্যান্য মন্ত্ৰী, সাংসদ, বিধায়ক, ঝাৰখণ্ডৰ মোৰ বন্ধুসকলকে প্ৰমুখ্য কৰি সমগ্ৰ দেশখনৰ মোৰ জনজাতীয় ভাই-ভনীসকলে। দেশখনৰ মহান স্বাধীনতা সংগ্ৰামী ভগৱান বিৰছা মুণ্ডাৰ জন্ম জয়ন্তীত জোহৰ (শুভেচ্ছা) সকলো জনজাতীয় ভাই-ভনীলৈ!
বন্ধুসকল,
আমাৰ জীৱনত কিছুমান দিন সৌভাগ্যৰদ্বাৰা আহে। আৰু, এই দিনবোৰ অহা মাত্ৰেকে এই আভা আৰু উজ্জ্বলতা পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মসমূহলৈ এক সুন্দৰ ৰূপত আগবঢ়োৱাটো আমাৰ কৰ্তব্য! আজি তেনেকুৱা এক পবিত্ৰ অনুষ্ঠান। ১৫ নৱেম্বৰ তাৰিখটো! 'ধৰতী আবা' ভগৱান বিৰছা মুণ্ডাৰ জন্ম জয়ন্তী! ঝাৰখণ্ডৰ প্ৰতিষ্ঠা দিৱস! আৰু দেশখনৰ স্বাধীনতাৰ অমৃত মহোৎসৱৰ এই গুৰুত্বপূৰ্ণ সময়! এয়া আমাৰ ৰাষ্ট্ৰীয় বিশ্বাসৰ এক উপলক্ষ, ভাৰতৰ পুৰাতন জনজাতীয় সংস্কৃতিক মহিমান্বিত কৰাৰ এক উপলক্ষ। ভাৰতৰ এই আত্মাক লৈ যোৱাটো আমাৰ কৰ্তব্য যিয়ে জনজাতীয় সমাজখনৰপৰা ইয়াৰ শক্তি কঢ়িয়াই আনে নতুন শিখৰলৈ। সেয়েহে, দেশখনে স্বাধীনতাৰ এই পুণ্য যুগত জনজাতীয় পৰম্পৰা আৰু ইয়াৰ বীৰত্বৰ কাহিনীবোৰক এক গৌৰৱময় পৰিচয় প্ৰদানৰ সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰিছে। ইয়াৰ অংশ হিচাপে, আজিৰেপৰা দেশখনে ১৫ নৱেম্বৰ অৰ্থাৎ ভগৱান বিৰছা মুণ্ডাৰ জন্মদিনটো প্ৰতি বছৰে জনজাতীয়া গৌৰৱ দিৱস হিচাপে উদযাপনৰ এক ঐতিহাসিক সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰিছে।
মই আজি ভগৱান বিৰছা মুণ্ডা আৰু আমাৰ জনজাতীয় স্বাধীনতা সংগ্ৰামী আৰু সাহসী নায়কসকলৰ চৰণত শ্ৰদ্ধাৰে দেশখনৰ এই সিদ্ধান্ত ঘোষণা কৰিছো। এই উপলক্ষে মই ঝাৰখণ্ডৰ সকলো জনসাধাৰণ, দেশখনৰ প্ৰতিটো প্ৰান্তৰ সকলো জনজাতীয় ভাই-ভনী আৰু আমাৰ দেশবাসীক অলেখ অভিনন্দন জনাইছো। মই মোৰ জীৱনৰ এটা গুৰুত্বপূৰ্ণ অংশ মোৰ জনজাতীয় ভাই, ভনী আৰু শিশুসকলৰ সৈতে অতিবাহিত কৰিছো। মই তেওঁলোকৰ সুখ আৰু দুখ, তেওঁলোকৰ দৈনন্দিন ৰুটিন, তেওঁলোকৰ জীৱনৰ প্ৰতিটো সৰু আৰু ডাঙৰ প্ৰয়োজনীয়তা প্ৰত্যক্ষ কৰি আহিছো। সেয়েহে, আজিৰ দিনটো ব্যক্তিগতভাৱে মোৰ বাবে এক অতি আৱেগৰ দিন।
বন্ধুসকল,
আমাৰ শ্ৰদ্ধেয় অটল বিহাৰী বাজপেয়ী জীৰ দৃঢ় ইচ্ছাৰ বাবে আজিৰ দিনটোতে ঝাৰখণ্ড ৰাজ্য হিচাপে ঘোষিত হৈছিল। সেয়াই আছিল অটল বিহাৰী বাজপেয়ী জী যিয়ে প্ৰথমবাৰৰ বাবে পৃথক জনজাতি মন্ত্ৰালয় গঠন কৰিছিল আৰু দেশখনৰ নীতিৰে জনজাতীয় স্বাৰ্থৰাজি সুৰক্ষিত কৰিছিল। ঝাৰখণ্ডৰ প্ৰতিষ্ঠা দিৱস উপলক্ষে মই শ্ৰদ্ধেয় অটল জীৰ চৰণত সেৱাৰে শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জ্ঞাপন কৰিছো।
বন্ধুসকল,
এই গুৰুত্বপূৰ্ণ উপলক্ষত ৰাষ্ট্ৰখনৰ প্ৰথম জনজাতীয় স্বাধীনতা সংগ্ৰামী সংগ্ৰহালয় দেশবাসীৰ বাবে উৎসৰ্গা কৰা হৈছে। ভাৰতৰ পৰিচয় আৰু স্বাধীনতাৰ বাবে যুঁজ দি ভগৱান বিৰছা মুণ্ডাই ৰাঁচীৰ এই কাৰাগাৰতে তেওঁৰ অন্তিম দিনসমূহ অতিবাহিত কৰিছিল। ভগৱান বিৰছাৰ ছাপ থকা আৰু তেওঁৰ তপস্যা আৰু ত্যাগৰ সাক্ষী হোৱা ভূমিখন আমাৰ সকলোৰে বাবে এক প্ৰকাৰৰ তীৰ্থস্থান। কিছু সময় পূৰ্বে মই জনজাতীয় সমাজখনৰ ইতিহাস আৰু স্বাধীনতা সংগ্ৰামত তেওঁলোকৰ অৱদানক লালিত-পালিত কৰিবলৈ সমগ্ৰ দেশখনতে আদিবাসী (জনজাতীয়) সংগ্ৰহালয় স্থাপনৰ আহ্বান জনাইছিলো। কেন্দ্ৰীয় আৰু সকলো ৰাজ্য চৰকাৰে এই উদ্দেশ্যৰ বাবে একেলগে কাম কৰি আছে। আজি জনজাতীয় সংস্কৃতিৰে সমৃদ্ধ ঝাৰখণ্ডৰ প্ৰথম জনজাতীয় সংগ্ৰহালয় স্থাপনত মই সন্তোষ পাইছো। ভগৱান বিৰছা মুণ্ডা স্মাৰক উদ্যন ও স্বাধীনতা সংগ্ৰামী সংগ্ৰহালয়ৰ বাবে মই দেশখনৰ জনজাতীয় সমাজ, ভাৰতৰ প্ৰতিজন নাগৰিকক অভিনন্দন জনাইছো। এই সংগ্ৰহালয়টো আমাৰ জনজাতীয় সংস্কৃতিৰ এক জীৱন্ত ক্ষেত্ৰ হৈ পৰিব, যিয়ে স্বাধীনতা সংগ্ৰামত জনজাতীয় নায়ক আৰু নায়িকাসকলৰ অৱদানক অনুৰণিত কৰিব। এই সংগ্ৰহালয়ত সিদ্ধু-কানহু, পোটো হো, তেলেংগা খাৰিয়া, গয়া মুণ্ডা, যাত্ৰা তানা ভগত আৰু দিব-কিচুনকে ধৰি কেইবাজনো জনজাতীয় নায়কৰ প্ৰতিমূৰ্তি আছে আৰু তেওঁলোকৰ জীৱন কাহিনীও বিতংভাৱে বৰ্ণনা কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
ইয়াৰোপৰি, দেশখনৰ ভিন্ন ৰাজ্যত এনে ধৰণৰ আৰু নটা সংগ্ৰহালয়ৰ কাম দ্ৰুতগতিত অব্যাহত আছে। অতি সোনকালেই আমি গুজৰাটৰ ৰাজপিপলা, অন্ধ্ৰ প্ৰদেশৰ লাম্বাসিংগি, ছত্তীশগড়ৰ ৰায়পুৰ, কেৰালাৰ কোজিকোড, মধ্য প্ৰদেশৰ ছিন্দৱাৰা, তেলেংগানাৰ হায়দৰাবাদ, মণিপুৰৰ তামেংলং, মিজোৰামৰ কেলচিহ আৰু গোৱাৰ পণ্ডা সংগ্ৰহালয় দেখিবলৈ পাম। এই সংগ্ৰহালয়সমূহে কেৱল দেশখনৰ নৱ প্ৰজন্মক জনজাতীয় ইতিহাসৰ গৌৰৱৰ বিষয়ে অৱগত কৰাই নহয়, বৰঞ্চ এই অঞ্চলসমূহৰ পৰ্যটনক এক নতুন গতি প্ৰদান কৰিব। এই সংগ্ৰহালয়সমূহে তদুপৰি প্ৰজন্মৰপৰা প্ৰজন্মলৈ বিয়পি থকা গান, সংগীত, কলা-দক্ষতা, হস্তশিল্প আৰু কাৰুশিল্প সংৰক্ষণ আৰু প্ৰচাৰ কৰিব।
বন্ধুসকল,
ভগৱান বিৰছা মুণ্ডা আৰু আমাৰ বহুতো জনজাতীয় যোদ্ধাই দেশখনৰ স্বাধীনতাৰ বাবে নিজৰ জীৱন উৎসৰ্গা কৰিছিল। কিন্তু তেওঁলোকৰ বাবে স্বাধীনতা আৰু স্বৰাজৰ অৰ্থ কি আছিল? স্বাধীনতা সংগ্ৰামখনিৰ অন্তৰ্নিহিত লক্ষ্য আছিল যে ভাৰতৰ সাৰ্বভৌমত্ব আৰু ভাৰতৰ বাবে সিদ্ধান্ত গ্ৰহণৰ শক্তি ভাৰতৰ জনসাধাৰণৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰিব লাগে। একে সময়তে, 'ধৰতী আবাৰ' যুঁজটোও ভাৰতৰ জনজাতীয় সমাজৰ পৰিচয় মচি পেলাব বিচৰা আদৰ্শৰ বিৰুদ্ধে আছিল। ভগৱান বিৰছা মুণ্ডাই জানিছিল যে আধুনিকতাৰ নামত বৈচিত্ৰ্যক আক্ৰমণ কৰা, পুৰাতন পৰিচয় আৰু প্ৰকৃতিৰ সৈতে খেলিমেলি কৰাটো সমাজখনৰ কল্যাণৰ উপায় নহয়। তেওঁ আধুনিক শিক্ষাৰ পোষকতা কৰিছিল, তেওঁ পৰিৱৰ্তনৰ প্ৰবক্তা আছিল আৰু তেওঁ নিজৰ সমাজৰ অশুভ শক্তি আৰু ত্ৰুটিবোৰৰ বিৰুদ্ধে কথা ক'বলৈ সাহস দেখুৱাইছিল। তেওঁ নিৰক্ষৰতা, ড্ৰাগছৰ আসক্তি, বৈষম্যৰ বিৰুদ্ধে প্ৰচাৰ চলাইছিল আৰু সমাজৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ মাজত সজাগতা সৃষ্টি কৰিছিল। এই নৈতিক মূল্যবোধ আৰু ইতিবাচক চিন্তাধাৰাৰ প্ৰভাৱে জনজাতীয় সমাজখনক এক নতুন শক্তি প্ৰদান কৰিছিল। আমাৰ জনজাতীয় সমাজ, মুণ্ডা ভাই-ভনীসকলক পিছপৰা আৰু দুৰ্বল বুলি গণ্য কৰা একে বিদেশীক ভগৱান বিৰছা মুণ্ডা আৰু মুণ্ডা সমাজে পদানত কৰিছিল। এই যুঁজ আছিল মূল-বন-ভূমি, জনজাতীয় সমাজখনৰ পৰিচয় আৰু ভাৰতৰ স্বাধীনতাৰ বাবে। আৰু ই ইমান শক্তিশালী হোৱাৰ কাৰণ আছিল ভগৱান বিৰছাই সমাজক বাহ্যিক শত্ৰুৰ লগতে ভিতৰৰ দুৰ্বলতাৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিবলৈ শিকাইছিল। সেয়েহে, মই ভাবো জনজাতীয় গৌৰৱ দিৱস হৈছে তদুপৰি সমাজ সবলীকৰণৰ এই মহান ত্যাগ মনত ৰখাৰ এটি উপলক্ষ আৰু ইয়াক বাৰে-বাৰে মনত ৰখাৰ এটি সুযোগ।
বন্ধুসকল,
ভগৱান বিৰছা মুণ্ডাৰ 'উলগুলান' (বিপ্লৱ) বিজয় আৰু পৰাজয়তে সীমাবদ্ধ নাছিল। এয়া ইতিহাসৰ সাধাৰণ যুদ্ধ নাছিল। উলগুলান' আহিবলগীয়া শ-শ বছৰৰ বাবে এক অনুপ্ৰেৰণাদায়ক ঘটনা আছিল। ভগৱান বিৰছাই সমাজ, সংস্কৃতি আৰু দেশখনৰ বাবে জীৱন দিছিল। সেয়েহে, তেওঁ আজিও আমাৰ বিশ্বাস আৰু আত্মাত ঈশ্বৰ হিচাপে বিদ্যমান। যেতিয়া আমি জনজাতীয় সমাজখনক দেশৰ উন্নয়নত অংশগ্ৰহণকাৰী হোৱা আৰু পৰিবেশৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতক নেতৃত্ব প্ৰদান কৰা দেখিবলৈ পাওঁ, আমি ভগৱান বিৰছা মুণ্ডাৰ মুখমণ্ডল দেখো আৰু তেওঁৰ আশীৰ্বাদ অনুভৱ কৰো। সেয়েহে, জনজাতীয় সমাজখনে তেওঁলোকৰ সমাজৰ ৰীতি-নীতি আৰু সংস্কৃতি সংৰক্ষণ কৰা উচিত। আমাৰ ভাৰতে আজি সমগ্ৰ বিশ্বখনৰ বাবে এয়াই কৰি আছে!
বন্ধুসকল,
ভগৱান বিৰছা এজন ব্যক্তি নহয় বৰঞ্চ আমাৰ সকলোৰে বাবে এটি পৰম্পৰা। তেওঁ জীৱন দৰ্শনৰ মূৰ্তি যি বহু শতিকা ধৰি ভাৰতৰ আত্মাৰ অংশ হৈ আহিছে। আমি তেওঁক কেৱল 'ধৰতী আবা' বুলি নকওঁ। যেতিয়া জাতিৰ পিতা মহাত্মা গান্ধী দক্ষিণ আফ্ৰিকাত বৰ্ণবৈষম্যৰ বিৰুদ্ধে মানৱতাৰ কণ্ঠ হৈ পৰিছিল, সেই সময়ত বিৰছা মুণ্ডাই ইতিমধ্যে ভাৰতত দাসত্বৰ বিৰুদ্ধে যুঁজৰ এটা অধ্যায় লিখিছিল। ‘ধৰতী আবা' বেছি দিন জীয়াই নাছিল। কিন্তু তেওঁ জীৱনৰ কম সময়ৰ ভিতৰতে দেশখনৰ বাবে এক সম্পূৰ্ণ ইতিহাস লিখিছিল আৰু ভাৰতৰ প্ৰজন্মসমূহক দিক নিৰ্দেশনা প্ৰদান কৰিছিল। স্বাধীনতাৰ চলিত অমৃত মহোৎসৱত, দেশখনে ইতিহাসৰ এনে অগণিত পৃষ্ঠা পুনৰুজ্জীৱিত কৰি আছে, যিবোৰ বিগত দশকবোৰত পাহৰি যোৱা গৈছিল। এই দেশৰ স্বাধীনতাত বহুতো যুঁজাৰুৰ ত্যাগ জড়িত আছে, যিসকলে তেওঁলোকৰ প্ৰাপ্য স্বীকৃতি লাভ কৰা নাছিল। যদি আমি আমাৰ স্বাধীনতা সংগ্ৰামৰ সেই সময়খিনিলৈ চাওঁ, তেতিয়া আমি দেখিম যে দেশখনৰ কোন প্ৰান্তত জনজাতীয় বিপ্লৱ হোৱা নাছিল! ভগৱান বিৰছাৰ নেতৃত্বত মুণ্ডা আন্দোলনেই হওঁক বা চাঁওতাল সংগ্ৰাম আৰু খাচী সংগ্ৰামেই হওঁক, উত্তৰ-পূবত আহোম সংগ্ৰামেই হওঁক বা চোটা নাগপুৰ অঞ্চলৰ কোল যুদ্ধই হওঁক আৰু ভিল সংগ্ৰামেই হওঁক, ভাৰতৰ জনজাতীয় পুত্ৰ-কন্যাসকলে প্ৰতি সময়তে ব্ৰিটিছ শাসনক প্ৰত্যাহ্বান জনাইছিল।
বন্ধুসকল,
যদি আমি ঝাৰখণ্ড আৰু সমগ্ৰ জনজাতীয় অঞ্চলৰ ইতিহাস চাওঁ, বাবা তিলকা মাঁঝিয়ে ব্ৰিটিছৰ বিৰুদ্ধে এক শক্তিশালী বিদ্ৰোহ আৰম্ভ কৰিছিল। সিধো-কানহু আৰু চান্দ-ভৈৰৱ ভাতৃসকলে ভোগনাদিহৰপৰা চাঁওতাল যুদ্ধৰ ৰণশিঙা বজাইছিল। তেলেংগা খাৰিয়া, শ্বেখ ভিখাৰী আৰু গণপত ৰায়ৰ দৰে বহুতো যোদ্ধা আছিল, টিকাইত উমৰাও সিং, বিশ্বনাথ শ্বাহদেও, নীলাম্বৰ-পিতাম্বৰ, নাৰায়ণ সিং, যাত্ৰা ওৰাওন, জাদোনাং, ৰাণী গাইডিনলিউ আৰু ৰাজমোহিনী দেৱীৰ দৰে নায়ক আৰু আগশাৰীৰ মহিলা আছিল যিয়ে স্বাধীনতা সংগ্ৰামখনিক আগুৱাই নিয়াৰ বাবে সৰ্বোচ্চ ত্যাগ কৰিছিল। এইসমূহ মহান আত্মাৰ অৱদান পাহৰিব নোৱাৰি। তেওঁলোকৰ গৌৰৱময় অতীত আৰু কাহিনীয়ে এখনি নতুন ভাৰতৰ বাবে শক্তি প্ৰদান কৰিব। সেয়েহে, ৰাষ্ট্ৰখনে ইয়াৰ যুৱ আৰু ইতিহাসবিদসকলক এই ব্যক্তিত্বসকলৰে জড়িত স্বাধীনতাৰ ইতিহাস পুনৰ লিখিবলৈ আহ্বান জনাইছে। যুৱকসকলক আগবাঢ়ি আহিবলৈ আহ্বান জনোৱা হৈছে। স্বাধীনতাৰ এই পৱিত্ৰ মুহূৰ্তত এই সন্দৰ্ভত এটি লিখনি অভিযান অব্যাহত ৰখা হৈছে।
মই তদুপৰি কেৱল এই ভূমিৰ ইতিহাস পঢ়াই নহয়, ইয়াক দেখা, শুনা আৰু সহবাস কৰা ঝাৰখণ্ডৰ জনজাতীয় যুৱক-যুৱতীসকলকে প্ৰমুখ্য কৰি সমগ্ৰ যুৱ সমাজক দেশখনৰ এই সংকল্পৰ দায়িত্ব ল'বলৈ অনুৰোধ জনাইছো। আপোনালোকে স্বাধীনতা সংগ্ৰামখনৰে সম্পৰ্কীয় ইতিহাসৰ ওপৰত গৱেষণা কৰা বা কিতাপ লিখিব পাৰে। আপোনালোকে জনজাতীয় কলা আৰু সংস্কৃতিক জনসাধাৰণৰ ওচৰলৈ লৈ যোৱাৰ নতুন উদ্ভাৱনীমূলক উপায়ো আৱিষ্কাৰ কৰিব পাৰে। এতিয়া আমাৰ প্ৰাচীন ঐতিহ্য আৰু ইতিহাসক নতুন চেতনা প্ৰদান কৰাটো আমাৰ দায়িত্ব।
বন্ধুসকল,
ভগৱান বিৰছা মুণ্ডাই জনজাতীয় সমাজখনৰ বাবে অস্তিত্ব, পৰিচয় আৰু আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ সপোন দেখিছিল। আজি দেশখনেও এই সংকল্পৰে আগবাঢ়িছে। আমি মনত ৰাখিব লাগিব যে গছ যিমানেই ডাঙৰ নহওঁক কিয়, ই কেৱল তেতিয়াহে ওখ হৈ থাকিব পাৰে যেতিয়া ইয়াৰ শিপা গভীৰ হয়। সেয়েহে, আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত হৈছে ইয়াৰ শিপাৰে সংযোগ স্থাপন আৰু ইয়াৰ শিপা সুদৃঢ়কৰণৰ এটি সংকল্প। এই সংকল্পটো আমাৰ আটাইৰে প্ৰচেষ্টাৰে পূৰণ কৰা হ'ব। আমাৰ দেশে নিশ্চিতভাৱে ইয়াৰ সংকল্প পূৰণ আৰু ভগৱান বিৰছাৰ আশীৰ্বাদত সমগ্ৰ বিশ্বখনক নিৰ্দেশনা দিব বুলি মোৰ সম্পূৰ্ণ বিশ্বাস আছে। মই আকৌ এবাৰ দেশবাসীক জনজাতীয় গৌৰৱ দিৱসৰ শুভেচ্ছা জনাইছো। মই দেশখনৰ শিক্ষাৰ্থীসকলক ৰাঁচী ভ্ৰমণ কৰিবলৈ আৰু জনজাতীয় সমাজখনৰ মহান সংস্কৃতি থূপাই প্ৰদৰ্শন কৰা এই প্ৰদৰ্শনীখন চাবলৈ অনুৰোধ জনাইছো। ইয়াৰপৰা কিবা এটা শিকিবলৈ চেষ্টা কৰক। ভাৰতৰ প্ৰতিটো শিশুৰ জীৱনত দৃঢ়তাৰে আগবাঢ়ি যোৱাৰ বাবে ইয়াত বহুতো উপাদান আছে। মই আকৌ এবাৰ আপোনালোক আটাইকে বহু-বহু ধন্যবাদ জনাইছো।