Ministry of Finance
Health Sector Grant of Rs.8,453.92 crore released to Local Bodies of 19 States
Grants meant to strengthen health systems and plugcritical gaps in the health care system at the primary health care level
13 NOV 2021 8:48AM by PIB Delhi
The Department of Expenditure, Ministry of Finance has released an amount of Rs.8,453.92 crore as health sector grant for rural and urban local bodies of 19 States. The grants have been released as per the recommendations of the Fifteenth Finance Commission. State-wise amount of grant released is enclosed.
The Fifteenth Finance Commission (FC-XV) in its Report for the period from 2021-22 to 2025-26 has recommended a total grant of Rs.4,27,911 crore to local governments. The grants recommended by the Commission inter-alia include health grants of Rs.70,051 crore. Out of this amount, Rs.43,928 crore have been recommended for Rural Local Bodies and Rs.26,123 crore for Urban Local Bodies.
These grants are meantto strengthen health systems and plug the critical gaps in the health care system at the primary health care level. The Commission has also identified interventions that will directly lead to strengthening the primary health infrastructure and facilities in both rural and urban areas and has earmarked grants for each intervention.These interventions are:
1. Support for diagnostic infrastructure to the primary healthcare facilities in rural areas – Rs.16,377 crore
2. Block level public health units in rural areas – Rs.5,279 crore
3. Construction of buildings of building-less Sub centres, PHCs, CHCs in rural areas – Rs.7,167 crore
4. Conversion of rural PHCs and sub centres into health and wellness centre – Rs.15,105 crore
5. Support for diagnostic infrastructure to the primary healthcare facilities in urban areas – Rs.2,095 crore
6. Urban health and wellness centres (HWCs) – Rs.24,028 crore
Health grants recommended to be released in the financial year 2021-22 is Rs.13,192 crore. This includes Rs.8,273 crore for Rural and Rs.4,919 crore for Urban Local Bodies
Rural and urban local bodies can play a key role in the delivery of primary health care services especially at the ‘cutting edge’ level and help in achieving the objective of Universal Health Care. Strengthening the local governments in terms of resources, health infrastructure and capacity building can enable them to play a catalytic role in epidemics and pandemics too.
Involving Panchayati Raj institutions and Urban Local Government as supervising agencies in these primary health care institutions would strengthen the overall primary health care system and involvement of local governments would also make the health system accountable to the people.
Health grants to the remaining 9 States will be released after their proposals are received from the respective States through the Ministry of Health and Family Welfare.
Health Sector Grant released for Local Bodies
S.No.
State
Amount of Grant released
(Rs. In crore)
1.
Andhra Pradesh
488.1527
2.
Arunachal Pradesh
46.944
3.
Assam
272.2509
4.
Bihar
1116.3054
5.
Chhattisgarh
338.7944
6.
Himachal Pradesh
98.0099
7.
JKharkhand
444.3983
8.
Karnataka
551.53
9.
Madhya Pradesh
922.7992
10.
Maharashtra
778.0069
11.
Manipur
42.8771
12.
Mizoram
31.19
13.
Odisha
461.7673
14.
Punjab
399.6558
15.
Rajasthan
656.171
16.
Sikkim
20.978
17.
Tamil Nadu
805.928
18.
Uttarakhand
150.0965
19.
West Bengal
828.0694
Total
8453.9248

ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ୧୯ ରାଜ୍ୟର ଗ୍ରାମୀଣ ଓ ସହରାଞ୍ଚଳ ପ୍ରଶାସନକୁ ମିଳିଲା ୮,୪୫୩.୯୨ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଅନୁଦାନ
ଓଡ଼ିଶାକୁ ୪୬୧ କୋଟି ୭୬ ଲକ୍ଷ ୭୩ ହଜାର ଟଙ୍କାର ଅନୁଦାନ
ପ୍ରାଥମିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବାସ୍ତରରେ ଖର୍ଚ୍ଚ କରାଯିବ ଏହି ଅନୁଦାନ
ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ରହିଥିବା ଅଭାବ ଦୂର କରିବା ସହିତ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟ
13 NOV 2021 8:48AM by PIB Bhubaneswar
ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅଧୀନ ବ୍ୟୟ ବିଭାଗ ପକ୍ଷରୁ ୧୯ଟି ରାଜ୍ୟର ଗ୍ରାମୀଣ ଓ ସହରାଞ୍ଚଳ ପ୍ରଶାସନକୁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ର ଅନୁଦାନ ଆକାରରେ ୮,୪୫୩ କୋଟି ୯୨ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ଜାରି କରାଯାଇଛି। ପଞ୍ଚଦଶ ଅର୍ଥ ଆୟୋଗଙ୍କ ସୁପାରିସକ୍ରମେ ଏହି ଅନୁଦାନ ଜାରି କରାଯାଇଥିବା ବିଭାଗ ପକ୍ଷରୁ ସୂଚନା ଦିଆଯାଇଛି।
ଓଡ଼ିଶାର ଗ୍ରାମୀଣ ସ୍ଥାନୀୟ ପ୍ରଶାସନ ବା ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ସଂସ୍ଥା ଏବଂ ସହରାଞ୍ଚଳ ସ୍ଥାନୀୟ ପ୍ରଶାସନ ବା ନଗରପାଳିକାମାନଙ୍କୁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ର ଅନୁଦାନ ଆକାରରେ ୪୬୧ କୋଟି ୭୬ ଲକ୍ଷ ୭୩ ହଜାର ଟଙ୍କାର ଅନୁଦାନ ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି।
ସ୍ଥାନୀୟ ପ୍ରଶାସନଗୁଡ଼ିକୁ ୨୦୨୧-୨୨ ରୁ ୨୦୨୫-୨୬ ମଧ୍ୟରେ ମୋଟ ୪ ଲକ୍ଷ ୨୭ ହଜାର ୯୧୧ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଅନୁଦାନ ଜାରି କରିବା ଲାଗି ପଞ୍ଚଦଶ ଅର୍ଥ ଆୟୋଗ ରିପୋର୍ଟରେ ସୁପାରିସ କରାଯାଇଥିଲା। ଏଥିମଧ୍ୟରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ର ଅନୁଦାନ ଆକାରରେ ୭୦ ହଜାର ୫୧ କୋଟି ଟଙ୍କା ଜାରି କରିବା ଲାଗି ସୁପାରିସ କରାଯାଇଥିଲା। ଏହି ଅର୍ଥ ମଧ୍ୟରୁ ୪୩ ହଜାର ୯୨୮ କୋଟି ଟଙ୍କା ଗ୍ରାମୀଣ ସ୍ଥାନୀୟ ପ୍ରଶାସନ ଏବଂ ୨୬ ହଜାର ୧୨୩ କୋଟି ଟଙ୍କା ସହରାଞ୍ଚଳ ସ୍ଥାନୀୟ ପ୍ରଶାସନକୁ ପ୍ରଦାନ କରିବା ଲାଗି ପଞ୍ଚଦଶ ଅର୍ଥ ଆୟୋଗ ସୁପାରିସ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରାଥମିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ରହିଥିବା ଅଭାବଗୁଡ଼ିକୁ ଦୂର କରିବା ସହିତ ଏକ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଲାଗି ଅନୁଦାନ ଜାରି କରାଯାଇଛି। ଉଭୟ ଗ୍ରାମୀଣ ଏବଂ ସହରାଞ୍ଚଳ ପ୍ରାଥମିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା କ୍ଷେତ୍ରର ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ସୁବିଧାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଲାଗି ଆବଶ୍ୟକ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ହସ୍ତକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକୁ ଆୟୋଗ ଚିହ୍ନଟ କରିଥିଲେ। ତଦନୁଯାୟୀ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ହସ୍ତକ୍ଷେପ ପାଇଁ ଆର୍ଥିକ ଅନୁଦାନର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି। ଏହି ହସ୍ତକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ ହେଲା:
• ଗ୍ରାମୀଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଥିବା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା କେନ୍ଦ୍ରରେ ନିଦାନ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଇଁ ସହାୟତା – ୧୬ ହଜାର ୩୭୭ କୋଟି ଟଙ୍କା
• ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ବ୍ଲକ ସ୍ତରୀୟ ଜନ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ର ପାଇଁ – ୫ ହଜାର ୨୭୯ କୋଟି ଟଙ୍କା
• ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ଅଟ୍ଟାଳିକା ନଥିବା ଉପ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ର, ଜନ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ର, ଗୋଷ୍ଠୀ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ରରେ ଅଟ୍ଟାଳିକା ନିର୍ମାଣ – ୭ ହଜାର ୧୬୭ କୋଟି ଟଙ୍କା
• ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ ଜନ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ଉପକେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ୱେଲନେସ୍ କେନ୍ଦ୍ରରେ ରୂପାନ୍ତରିତ କରିବା – ୧୫ ହଜାର ୧୦୫ କୋଟି ଟଙ୍କା
• ସହରାଞ୍ଚଳ ପ୍ରାଥମିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ରରେ ନିଦାନ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଇଁ ସହାୟତା – ୨,୦୯୫ କୋଟି ଟଙ୍କା
• ସହରାଞ୍ଚଳ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ୱେଲନେସ୍ କେନ୍ଦ୍ର – ୨୪ ହଜାର ୨୮ କୋଟି ଟଙ୍କା
୨୦୨୧-୨୨ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ୧୩ ହଜାର ୧୯୨ କୋଟି ଟଙ୍କାର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଅନୁଦାନ ଜାରି କରିବା ଲାଗି ସୁପାରିସ କରାଯାଇଥିଲା। ଏହି ଅର୍ଥ ମଧ୍ୟରୁ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ ପାଇଁ ୮ ହଜାର ୨୭୩ କୋଟି ଟଙ୍କା ଏବଂ ସହରାଞ୍ଚଳ ସ୍ଥାନୀୟ ପ୍ରଶାସନ ପାଇଁ ୪ ହଜାର ୯୧୯ କୋଟି ଟଙ୍କା ସାମିଲ ରହିଛି।
ବିଶେଷ କରି ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ପ୍ରାଥମିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ପ୍ରଦାନ ଏବଂ ସାର୍ବଜନୀନ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲରେ ସହରାଞ୍ଚଳ ଓ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳର ସ୍ଥାନୀୟ ପ୍ରଶାସନଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ନିର୍ବାହ କରିପାରିବେ। ସ୍ଥାନୀୟ ପ୍ରଶାସନଗୁଡ଼ିକୁ ସମ୍ବଳ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଓ ସାମର୍ଥ୍ୟ ବିକାଶ ମାଧ୍ୟମରେ ସୁଦୃଢ଼ କରାଯାଇପାରିଲେ ମହାମାରୀ ଓ ସଂକ୍ରାମକ ରୋଗ ମୁକାବିଲାରେ ସେମାନେ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ନିର୍ବାହ କରିପାରିବେ।
ଗ୍ରାମୀଣ ସ୍ଥାନୀୟ ପ୍ରଶାସନ ବା ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ସଂସ୍ଥା ଏବଂ ସହରାଞ୍ଚଳ ସ୍ଥାନୀୟ ପ୍ରଶାସନ ବା ନଗରପାଳିକାଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରାଥମିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ସଂସ୍ଥାନଗୁଡ଼ିକର ପରିଚାଳକ ସଂସ୍ଥା ଭାବେ ସମ୍ପୃକ୍ତ କରାଯାଇପାରିଲେ ଦେଶରେ ପ୍ରାଥମିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ବ୍ୟବସ୍ଥା ସୁଦୃଢ଼ ହୋଇପାରିବ। ସ୍ଥାନୀୟ ପ୍ରଶାସନର ସମ୍ପୃକ୍ତି ଫଳରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ବ୍ୟବସ୍ଥା ଲୋକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଉତ୍ତରଦାୟୀ ହୋଇପାରିବ।
ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଜରିଆରେ ସମ୍ପୃକ୍ତ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କ ଠାରୁ ପ୍ରସ୍ତାବ ମିଳିବା ପରେ ଅବଶିଷ୍ଟ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ଅନୁଦାନ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ।
ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ଯେଉଁସବୁ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ଅନୁଦାନ ଦିଆଯାଇଛି ତାହାର ତାଲିକା ନିମ୍ନରେ ଦିଆଗଲା :
କ୍ରଂସଂ.
ରାଜ୍ୟ
ଜାରି ଅନୁଦାନ ପରିମାଣ
(କୋଟି ଟଙ୍କାରେ)
1.
ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶ
488.1527
2.
ଅରୁଣାଚଳପ୍ରଦେଶ
46.944
3.
ଆସାମ
272.2509
4.
ବିହାର
1116.3054
5.
ଛତିଶଗଡ଼
338.7944
6.
ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶ
98.0099
7.
ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ
444.3983
8.
କର୍ଣ୍ଣାଟକ
551.53
9.
ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ
922.7992
10.
ମହାରାଷ୍ଟ୍ର
778.0069
11.
ମଣିପୁର
42.8771
12.
ମିଜୋରାମ
31.19
13.
ଓଡ଼ିଶା
461.7673
14.
ପଞ୍ଜାବ
399.6558
15.
ରାଜସ୍ଥାନ
656.171
16.
ସିକିମ
20.978
17.
ତାମିଲନାଡ଼ୁ
805.928
18.
ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ
150.0965
19.
ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ
828.0694
ମୋଟ
8453.9248