Ministry of Finance
Health Sector Grant of Rs.8,453.92 crore released to Local Bodies of 19 States
Grants meant to strengthen health systems and plugcritical gaps in the health care system at the primary health care level
13 NOV 2021 8:48AM by PIB Delhi
The Department of Expenditure, Ministry of Finance has released an amount of Rs.8,453.92 crore as health sector grant for rural and urban local bodies of 19 States. The grants have been released as per the recommendations of the Fifteenth Finance Commission. State-wise amount of grant released is enclosed.
The Fifteenth Finance Commission (FC-XV) in its Report for the period from 2021-22 to 2025-26 has recommended a total grant of Rs.4,27,911 crore to local governments. The grants recommended by the Commission inter-alia include health grants of Rs.70,051 crore. Out of this amount, Rs.43,928 crore have been recommended for Rural Local Bodies and Rs.26,123 crore for Urban Local Bodies.
These grants are meantto strengthen health systems and plug the critical gaps in the health care system at the primary health care level. The Commission has also identified interventions that will directly lead to strengthening the primary health infrastructure and facilities in both rural and urban areas and has earmarked grants for each intervention.These interventions are:
1. Support for diagnostic infrastructure to the primary healthcare facilities in rural areas – Rs.16,377 crore
2. Block level public health units in rural areas – Rs.5,279 crore
3. Construction of buildings of building-less Sub centres, PHCs, CHCs in rural areas – Rs.7,167 crore
4. Conversion of rural PHCs and sub centres into health and wellness centre – Rs.15,105 crore
5. Support for diagnostic infrastructure to the primary healthcare facilities in urban areas – Rs.2,095 crore
6. Urban health and wellness centres (HWCs) – Rs.24,028 crore
Health grants recommended to be released in the financial year 2021-22 is Rs.13,192 crore. This includes Rs.8,273 crore for Rural and Rs.4,919 crore for Urban Local Bodies
Rural and urban local bodies can play a key role in the delivery of primary health care services especially at the ‘cutting edge’ level and help in achieving the objective of Universal Health Care. Strengthening the local governments in terms of resources, health infrastructure and capacity building can enable them to play a catalytic role in epidemics and pandemics too.
Involving Panchayati Raj institutions and Urban Local Government as supervising agencies in these primary health care institutions would strengthen the overall primary health care system and involvement of local governments would also make the health system accountable to the people.
Health grants to the remaining 9 States will be released after their proposals are received from the respective States through the Ministry of Health and Family Welfare.
Health Sector Grant released for Local Bodies
S.No.
State
Amount of Grant released
(Rs. In crore)
1.
Andhra Pradesh
488.1527
2.
Arunachal Pradesh
46.944
3.
Assam
272.2509
4.
Bihar
1116.3054
5.
Chhattisgarh
338.7944
6.
Himachal Pradesh
98.0099
7.
JKharkhand
444.3983
8.
Karnataka
551.53
9.
Madhya Pradesh
922.7992
10.
Maharashtra
778.0069
11.
Manipur
42.8771
12.
Mizoram
31.19
13.
Odisha
461.7673
14.
Punjab
399.6558
15.
Rajasthan
656.171
16.
Sikkim
20.978
17.
Tamil Nadu
805.928
18.
Uttarakhand
150.0965
19.
West Bengal
828.0694
Total
8453.9248

শেল-থুম মন্ত্রালয়
রাজ্য ১৯গী লোকেল বোদীশিংদা লুপা করোর ৮,৪৫৩.৯২গী হেল্থ সেক্তর গ্রান্ত কাইথখ্রে
শেন্থংশিং অসি হেল্থ সিস্তেমশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অমসুং প্রাইমরি হেল্থ কিয়রগী থাক্তা লৈরিবা হেল্থ কিয়র সিস্তেমগী মরু ওইবা অৱাৎপশিং অসি মেনখৎনবগীদমক্তনি
13 NOV 2021 8:48AM by PIB Imphal
শেল-থুম মন্ত্রালয়গী এক্সপেন্দিচর বিভাগনা রাজ্য ১৯গী রুরেল অমসুং অর্বান লোকেল বোদীশিংগী হেল্থ সেক্তর গ্রান্ত ওইনা লুপা করোর ৮,৪৫৩.৯২গী শেনফম অমা কাইথখ্রে। শেন্থংশিং অসি তরা-মঙা শুবা ফাইনান্স কম্মিসনগী পাউতাকশিংগী মতুং ইন্না কাইথখি। রাজ্য অমমমগী ওইনা কাইথখিবা শেন্থংগী শেনফম মখাদা হাপ্লি।
তরা-মঙা শুবা ফাইনান্স কম্মিসনগী (এফ.সি.- XV) ২০২১-২২দগী ২০২৫-২৬ ফাওবগী মতমগী ওইনা মখোয়গী রিপোর্ত্তা লোকেল গভর্নমেন্তশিংদা পুন্না লুপা করোর ৪,২৭,৯১১গী শেন্থং কাইথনবা পাউতাক পীখি। কম্মিসন অসিনা অয়াবা পীখিবা শেন্থং কয়াগী মরক্তা লুপা করোর ৭০,০৫১ গী হেল্থ গ্রান্ত য়াওখি। শেনফম অসিগী মনুংদা রুরেল লোকেল বোদীশিংগী ওইনা লুপা করোর ৪৩,৯২৮ অমসুং অর্বান লোকেল বোদীশিংগী ওইনা লুপা করোর ২৬,১২৩ য়াওখি।
শেন্থংশিং অসি হেল্থ সিস্তেমশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অমসুং প্রাইমরি হেল্থ কিয়রগী থাক্তা লৈরিবা হেল্থ কিয়র সিস্তেমগী মরু ওইবা অৱাৎপশিং অসি মেনখৎনবগীদমক্তনি। কম্মিসন্না খুঙ্গং অমসুং সহরগী মফম অনিমক্তা প্রাইমরী হেল্থ ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং ফেসিলিতীশিংগী মপাঙ্গল হকথেংননা কনখৎহনবা ঙমগদবা থৌরাংশিংসু মশক খঙদোকখ্রে অমসুং থৌরাং অমমমগী ওইনা শেন্থংশিং খাক্তুনা থমখ্রে। থৌরাংশিং অদুদি:
1. খুঙ্গংগী মফমশিংদা লৈবা প্রাইমরী হেল্থকিয়র ফেসিলিতীশিংগী দাইগ্নোস্তিক ইনফ্রাস্ত্রকচর মতেং পাংনবা – লুপা করোর ১৬,৩৭৭ ৱ
2. খুঙ্গংগী মফমশিংদা লৈবা ব্লোক্কী থাক্কী পব্লিক হেল্থ য়ুনিতশিংগী ওইনা – লুপা করোর ৫,২৭৯
3. খুঙ্গংগী মফমশিংদা বিল্দিং লৈতবা সব সেন্তরশিং, পি.ঐচ.সি.শিং, সি.ঐচ.সি.শিংগী বিল্দিংশিং শানবা– লুপা করোর ৭,১৬৭
4. খুঙ্গংগী পি.ঐচ.সি. অমসুং সব-সেন্তরশিং হেল্থ এন্দ ৱেলনেস সেন্তরদা ওন্থোক্নবা – লুপা করোর ১৫,১০৫
5. সহরগী মফমশিংদা লৈবা প্রাইমরী হেল্থকিয়র ফেসিলিতীশিংগী দাইগ্নোস্তিক ইনফ্রাস্ত্রকচর মতেং পাংনবা – লুপা করোর ২,০৯৫
6. অর্বান হেল্থ এন্দ ৱেলনেস সেন্তরশিং (ঐচ.দবল্যু.সি.শিং) – লুপা করোর ২৪,০২৮
শেনবা চহি ২০২১-২২দা কাইথগদবা হেল্থ গ্রান্ত অসি লুপা করোর ১৩,১৯২ ওইরি মসিদা রুরেলগী লুপা করোর ৮,২৭৩ অমসুং অর্বান লোকেল বোদীগী ৪,৯১৯ য়াওরি।
রুরেল অমসুং অর্বান লোকেল বোদীশিংনা ‘কত্তিং এদজ’ লেবেলদা মরু ওইনা প্রাইমরী হেল্থ কিয়র সর্ভিসশিং ফংহনবদা মরু ওইবা থৌদাং অমা লৌগনি অমসুং মসিনা য়ুনিভর্সেল হেল্থ কিয়রগী পান্দমশিং থুংহনবদা মতেং পাংগনি। রিসোর্সশিং, হেল্থ ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং কেপাসিতী বিল্দিংদা লোকেল গভর্নমেন্তশিংবধ মপাঙ্গল কনখৎহনবনা লাইচৎশিংদা মখোয়না মরু ওইবা থৌদাং অমা লৌবা ঙমহল্লগনি।
পঞ্চায়তি রাজকী লোয়শঙশিং অমসুং অর্বান লোকেল গভর্নমেন্তনা প্রাইমরি হেল্থ কিয়র ইন্সতিত্যুসনশিং অসিগী সুপর্ভাইসিং এজেন্সীশিং ওইনা শরুক য়াবনা অপুনবা প্রাইমরি হেল্থ কিয়র সিস্তেম ফগৎহনগনি অমসুং লোকেল গভর্নমেন্তশিংনা য়াওশিনবনা হেল্থ সিস্তেম অসি মীয়ামগীদমক ফগৎহনগনি।
লেমহৌরিবা রাজ্য ৯গী হেল্থ গ্রান্তশিং অসি হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়গী খুত্থাংদা মশা-মশাগী রাজ্যশিংদগী মখোয়গী প্রোজেলশিং লাক্লবা মতুংদা কাইথগনি।
লোকেল বোদীশিংগীদমক্তা কাইথখিবা হেল্থ সেক্তর গ্রান্ত
মশিং
রাজ্য
কাইথখিবা শেন্থংগী শেনফম
(লুপা করোরদা)
১.
অন্ধ্র প্রদেশ
৪৮৮.১৫২৭
২.
অরুনাচল প্রদেশ
৪৬.৯৪৪
৩.
অসাম
২৭২.২৫০৯
৪.
বিহার
১১১৬.৩০৫৪
৫.
ছত্তিসগর
৩৩৮.৭৯৪৪
৬.
হিমাচল প্রদেশ
৯৮.০০৯৯
৭.
ঝার্খন্দ
৪৪৪.৩৯৮৩
৮.
কর্নাতকা
৫৫১.৫৩
৯.
মধ্য প্রদেশ
৯২২.৭৯৯২
১০.
মহারাস্ত্র
৭৭৮.০০৬৯
১১.
মনিপুর
৪২.৮৭৭১
১২.
মিজোরাম
৩১.১৯
১৩.
ওরিশা
৪৬১.৭৬৭৩
১৪.
পঞ্জাব
৩৯৯.৬৫৫৮
১৫.
রাজস্থান
৬৫৬.১৭১
১৬.
সিক্কিম
২০.৯৭৮
১৭.
তামিল নাদু
৮০৫.৯২৮
১৮.
উত্তরাখন্দ
১৫০.০৯৬৫
১৯.
ৱেস্ত বেঙ্গল
৮২৮.০৬৯৪
অপুনবা
৮৪৫৩.৯২৪৮