Prime Minister's Office
PM to launch two innovative customer centric initiatives of RBI on 12 November
11 NOV 2021 10:18AM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will launch two innovative customer centric initiatives of the Reserve Bank of India on 12 November, 2021 at 11 AM via video conferencing. These initiatives are the RBI Retail Direct Scheme and the Reserve Bank - Integrated Ombudsman Scheme.
The RBI Retail Direct Scheme is aimed at enhancing access to government securities market for retail investors. It offers them a new avenue for directly investing in securities issued by the Government of India and the State Governments. Investors will be able to easily open and maintain their government securities account online with the RBI, free of cost.
The Reserve Bank - Integrated Ombudsman Scheme aims to further improve the grievance redress mechanism for resolving customer complaints against entities regulated by RBI. The central theme of the scheme is based on ‘One Nation-One Ombudsman’ with one portal, one email and one address for the customers to lodge their complaints. There will be a single point of reference for customers to file their complaints, submit the documents, track status and provide feedback. A multi-lingual toll-free number will provide all relevant information on grievance redress and assistance for filing complaints.
Union Finance Minister and RBI Governor will also attend the event.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ১২ নৱেম্বৰত আৰবিআইৰ দুটা উদ্ভাৱনীমূলক গ্ৰাহক কেন্দ্ৰিক পদক্ষেপৰ শুভাৰম্ভ কৰিব
11 NOV 2021 10:18AM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ১২ নৱেম্বৰ, ২০২১ ৰ পুৱা ১১ বজাত ভিডিঅ' কনফাৰেন্সিঙৰ জৰিয়তে ভাৰতীয় ৰিজাৰ্ভ বেংকৰ দুটা উদ্ভাৱনীমূলক গ্ৰাহক কেন্দ্ৰিক পদক্ষেপৰ শুভাৰম্ভ কৰিব। এই পদক্ষেপৰাজি হৈছে আৰবিআই ৰিটেইল ডাইৰেক্ট আঁচনি আৰু ৰিজাৰ্ভ বেংক-একত্ৰিত লোকপাল আঁচনি।
আৰবিআই ৰিটেইল ডাইৰেক্ট আঁচনিখনৰ উদ্দেশ্য হৈছে খুচুৰা বিনিয়োগকাৰীসকলৰ বাবে চৰকাৰী চিকিউৰিটি বজাৰৰ প্ৰৱেশাধিকাৰ বৃদ্ধি কৰা। ই তেওঁলোকক ভাৰত চৰকাৰ আৰু ৰাজ্য চৰকাৰসমূহৰদ্বাৰা জাৰি কৰা চিকিউৰিটিত পোনপটীয়াকৈ বিনিয়োগৰ অৰ্থে এক নতুন পথ প্ৰদান কৰিছে। বিনিয়োগকাৰীসকলে বিনামূলীয়াকৈ আৰবিআইৰ সৈতে তেওঁলোকৰ চৰকাৰী চিকিউৰিটি একাউণ্ট অনলাইনত সহজে খুলিব আৰু বৰ্তাই ৰাখিব পাৰিব।
ৰিজাৰ্ভ বেংক- সংহত লোকপাল আঁচনিখনৰ লক্ষ্য হৈছে আৰবিআইৰদ্বাৰা নিয়ন্ত্ৰিত প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ বিৰুদ্ধে গ্ৰাহকৰ অভিযোগসমূহ সমাধান কৰিবলৈ অভিযোগ নিষ্পত্তি প্ৰণালীটো অধিক উন্নত কৰা। আঁচনিখনৰ কেন্দ্ৰীয় বিষয়বস্তু হৈছে গ্ৰাহকসকলে তেওঁলোকৰ অভিযোগ দাখিলৰ বাবে এটা পৰ্টেল, এটা ইমেইল আৰু এটা ঠিকনাৰ সৈতে 'এক ৰাষ্ট্ৰ-এক লোকপাল'ৰ ওপৰত আধাৰিত। গ্ৰাহকসকলে তেওঁলোকৰ অভিযোগ দাখিল, নথিপত্ৰ দাখিল, স্থিতি অনুসৰণ আৰু মতামত প্ৰদানৰ বাবে একক প্ৰসংগ থাকিব। এক বহু-ভাষিক ট’ল-ফ্ৰী নম্বৰে অভিযোগ নিষ্পত্তি সন্দৰ্ভত সকলো প্ৰাসংগিক তথ্য আগবঢ়াব আৰু অভিযোগ দাখিলত সহায় কৰিব।
এই কাৰ্য্যসূচীত কেন্দ্ৰীয় বিত্তমন্ত্ৰী আৰু আৰবিআইৰ গভৰ্ণৰেও ভাগ ল’ব।