Prime Minister's Office
PM to launch two innovative customer centric initiatives of RBI on 12 November
11 NOV 2021 10:18AM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will launch two innovative customer centric initiatives of the Reserve Bank of India on 12 November, 2021 at 11 AM via video conferencing. These initiatives are the RBI Retail Direct Scheme and the Reserve Bank - Integrated Ombudsman Scheme.
The RBI Retail Direct Scheme is aimed at enhancing access to government securities market for retail investors. It offers them a new avenue for directly investing in securities issued by the Government of India and the State Governments. Investors will be able to easily open and maintain their government securities account online with the RBI, free of cost.
The Reserve Bank - Integrated Ombudsman Scheme aims to further improve the grievance redress mechanism for resolving customer complaints against entities regulated by RBI. The central theme of the scheme is based on ‘One Nation-One Ombudsman’ with one portal, one email and one address for the customers to lodge their complaints. There will be a single point of reference for customers to file their complaints, submit the documents, track status and provide feedback. A multi-lingual toll-free number will provide all relevant information on grievance redress and assistance for filing complaints.
Union Finance Minister and RBI Governor will also attend the event.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না নবেম্বর ১২দা আর.বি.আই.গী অনৌবা কস্তমর সেন্ত্রিক ওইবা খোঙথাং অনি হৌদোক্কদৌরি
11 NOV 2021 10:18AM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ২০২১গী নবেম্বর ১২গী অয়ুক পুং ১১ তাবা মতমদা রিজার্ব বেঙ্ক ওফ ইন্দিয়াগী অনৌবা কস্তমর সেন্ত্রিক ওইবা খোঙথাং অনি ভিদিও কনফরেন্সকী খুৎথাংদা হৌদোক্কদৌরি। হায়রিবা খোঙথাংশিং অসি আর.বি.আই.গী রিতেল দাইরেক্ত স্কীম অমসুং রিজার্ব বেঙ্ক – ইন্তিগ্রেতেৎ ওম্বুদস্মন স্কীমশিংনি।
আর.বি.আই.গী রিতেল দাইরেক্ত স্কীম অসিনা রিতেল ইনভেস্তরশিংগীদমক সরকারগী সেক্যুরিতী মার্কেত্তা চংশিনবা হেন্নবা পান্দমনি। মসিনা ভারত সরকার অমসুং রাজ্য সরকারনা পীবা সেক্যুরিতীদা হকথেংননা ইনভেস্ত তৌবা অনৌবা এভেন্যু অমনি। ইনভেস্তরশিংনা মখোয়গী সরকারগী সেক্যুরিতী একাউন্তশিং অসি আর.বি.আই.দা ওনলাইন্দা খুৎথাংদা য়াম্না লায়না লেম্না হাংবা য়াই।
রিজার্ব বেঙ্ক – ইন্তিগ্রেতেৎ ওম্বুদস্মন স্কীমশিং অসিনা পান্দম থম্লিবা অসি আর.বি.আই.না রিগুলেৎ তৌবা এন্তিতীসশিংগী মায়োক্তা কস্তমরশিংনা ৱাকৎ থাংগৎলকপগী মায়োক্তা অরানবশিং ফাগৎপা হেন্না ফগৎহল্লগনি। স্কীম অসিগী মরুওইবা থীমদি কস্তমরশিংদা মখোয়গী ৱাকৎ থাংগৎনবা ৱান ই-মেইল, ৱান পোর্তেলগা লোয়ননা ‘ৱান নেসন – ৱান ওম্বুদস্মন’দা য়ুমফম ওই। হায়রিবা অসিদা কস্তমরশিংনা ৱাকৎ থাংগৎনবা, চে-চাং পীশিন্নবা, ফিভমশিং য়েংনবা অমসুং ফিদবেক পীনবা অমত্তা ওইবা মফম অমা লৈগনি। লোল কয়াগী ওইবা তোল-ফ্রী নম্বর অমা অরানবশিং ফাগৎনবা অমসুং ৱাকৎশিং মতেং লৌনবগা মরী লৈননা পীরি।
কেন্দ্রগী ফাইনান্স মন্ত্রী অমসুং আর.বি.আই.গী গবর্নরসু থৌরম অসিদা শরুক য়াগনি।