Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at dedication of 35 crop varieties with special traits to the Nation in Raipur, Chhattisgarh
28 SEP 2021 3:22PM by PIB Delhi
Namaskar ji! Union Minister of Agriculture and Farmers Welfare Shri Narendra Singh Tomar ji, Chief Minister of Chhattisgarh Shri Bhupesh Baghel ji, my other colleagues in the cabinet Shri Purushottam Rupala ji, Shri Kailash Choudhary ji, Smt. Shobha ji, former Chief Minister of Chhattisgarh Shri Raman Singh ji, Leader of the Opposition in Chhattisgarh state assembly Shri Dharam Lal Kaushik ji, all the VCs, directors, scientific colleagues associated with agricultural education and my dear farmer sisters and brothers!
The agricultural proverbs of Ghagh and Bhaddri are very popular here in North India. Ghagh said many centuries ago -
जेते गहिरा जोते खेत,
परे बीज, फल तेते देत।
It means the deeper the field is plowed, the higher the yield is when the seed is sown. These proverbs are derived from the hundreds of years of old experiences of India's agriculture. These show how scientific Indian agriculture has always been. This synergy of agriculture and science is very important for India of the 21st century. Today another important step in this regard is being taken. This is being dedicated to the modern farmers of our country. With the hope of changing the lives of small farmers, I am dedicating this huge gift at the feet of many farmers of my country today. Today 35 new varieties of different crops have been released. Today the National Institute of Biotic Stress Management has also been inaugurated in Raipur. Green campus awards have also been given to four agricultural universities. I congratulate all of you, the farmers of the country and the agricultural scientists.
Friends,
In the last 6-7 years, the use of science and technology has been prioritized to solve the agriculture related challenges. Our focus is very much on the more nutritious seeds, adapted to new conditions, especially in view of the changing climate. In recent years, more than 1300 such varieties of seeds of different crops have been developed. In this series, 35 more crop varieties are being dedicated to the farmers of the country today. These crop varieties and seeds, which have been discovered by our scientists, will be very helpful to protect agriculture from the effects of climate change and in the malnutrition-free India campaign. These new varieties are not only capable of dealing with vagaries of weather, they are also more nutritious. Some of these varieties are for low water areas, some crops are protected from serious diseases and some others mature quickly, while some others can grow in brackish water. These varieties have been developed keeping in mind the different climatic conditions of the country. The country has got a new national institute in the form of the National Institute of Biotic Stress Management of Chhattisgarh. This institution will provide scientific guidance and support and will also strengthen the country's efforts in dealing with the challenges arising out of climate change and other conditions. The young manpower which will be trained here will become scientists with a scientific mind. The solutions that will emerge here will effectively boost the income of the country's agriculture and farmers.
Friends,
We all know that a large portion of the crops in our country is destroyed due to insects. This also causes great loss to the farmers. Last year itself in the midst of the fight against Corona, we saw how the grasshopper party had raided many states. A lot of efforts were needed to stop this attack and save the farmers from severe damages. I understand that this new institute has a huge responsibility and I am confident that the scientists working here will live up to the expectations of the country.
Friends,
When agriculture gets protective cover, it develops faster. To protect the land of farmers, 11 crore soil health cards have been given to them in different phases. As a result of these soil health cards, farmers have benefited a lot. Now the farmers know the limitations of the land they own; the utility of that land, the crop which gives a better yield, pesticides, necessary amount of fertilizers and the health of the soil. It has not only led to reduction in expenses, but increase in the yield as well. Similarly, we also addressed the concern about compost by doing 100% neem coating of urea. We started irrigation projects in order to provide water security to the farmers. We also launched a campaign to complete about 100 irrigation projects which were pending for decades and earmarked a huge budget for this so that water is available to farmers. Similarly, we provided financial help to farmers for micro irrigation and sprinklers to save water. New varieties of seeds were given to the farmers to protect their crops from insects and for higher yield. The PM Kusum campaign is also being run for farmers so that they can generate electricity along with agriculture. It will not only help them meet their own needs but they can also source power. Solar pumps have also been given to lakhs of farmers. Today, climate is a matter of concern all over the world. Right now, our Chief Minister of Chhattisgarh explained in detail about natural calamities and the problems due to climate change. We have brought about several changes in the rules which were prevalent earlier so as to protect the farmers from hailstorms and weather and they get maximum benefits and don’t face any problem in the event of any loss. The PM Fasal Bima Yojana seeks to address this concern so that farmers should get maximum benefit and security. The changes that we introduced in the PM Fasal Bima Yojana have helped settle claims of farmers worth almost one lakh crore rupees. One lakh crore rupees have gone into the pockets of the farmers in this hour of crisis.
Friends,
Besides increasing the MSP, we also improved the procurement process so that maximum farmers can get the benefit. More than 430 lakh metric tonnes of wheat has been procured in the Rabi season and more than 85,000 crore rupees have been paid to the farmers. The number of wheat procurement centers has been increased by three times in the midst of Corona. Also, the number of pulses and oilseeds procurement centers has also been increased three times. Under the Kisan Samman Nidhi, almost 1.60 lakh crore rupees have been transferred to the bank accounts of more than 11 crore of our farmers, mostly small farmers, to meet their small needs. Eight out of 10 farmers are small farmers in our country who survive on a very small piece of land. Out of this, more than one lakh crore rupees have been sent to them during this corona period. We facilitated the banking process to help farmers connect with technology. Today farmers are getting information related to weather in a better way. Recently, a campaign was undertaken to give Kisan Credit Cards to more than two crore farmers. Farmers engaged in the fisheries and dairy sector have also been linked to KCC. Things are moving rapidly regarding creation of more than 10,000 Farmer Producer Organizations, linking more agricultural markets under e-Nam scheme and modernization of existing agricultural markets. The projects undertaken in the last 6-7 years for the farmers and agriculture have made a very strong foundation for the realization of the national resolutions of the forthcoming 25 years. The country will celebrate the centenary of independence after 25 years. Currently, we are celebrating the Amrit Mahotsav of freedom. Tasks related to seeds and the marketing of the produce are going to ensure the pace of India's progress as a major economic power.
Friends,
We all know that agriculture is a state subject and many times it is written that it is a state subject and the Indian government should not interfere. I also know this as I also had the privilege to work as the Chief Minister of Gujarat for many years. I knew that the state also has a special responsibility and I, being the Chief Minister, should fulfill this responsibility. I used to try my best in discharging my responsibility. While being the Chief Minister of Gujarat, I experienced the farming system, agricultural policies and their impact on farming very closely. Narendra Singh Tomar ji was just giving a great description of what I was doing during my tenure in Gujarat. There was a time when farming in Gujarat was limited to a few crops. Farmers had given up farming due to lack of water in a large part of Gujarat. At that time we proceeded with one mantra, took the farmers along with us and the mantra was – the situation should change and together we will change the situation. In that period itself, we started making extensive use of science and modern technology. Today, Gujarat has a major stake in the country's agriculture and horticulture. Now cultivation is done throughout the year in Gujarat. Even in areas like Kutch, those fruits and vegetables are grown which could never have been thought of. Now the agricultural produce from the desert of Kutch is being exported.
Brothers and sisters,
The focus was not only on production, but a vast network of cold chains was set up across Gujarat. As a result, the scope of agriculture widened and a large number of employment opportunities were created in the industries related to agriculture. Being a chief minister, it was my responsibility to the state, and I worked hard to discharge it.
Brothers and sisters,
Such modern changes in agriculture need to be further expanded in this era of independence. Climate change is a huge challenge not only for agriculture, but for our entire ecosystem. Climate change greatly affects our fish production, animal health and productivity. As a result, the farmers and the fishermen have to bear the losses. Climate change is resulting in new kinds of pests, diseases and epidemics and as a result there is a massive threat to the health of humans and livestock and crops are also being affected. These aspects warrant in-depth research. When science, government and society work together, the results will be better. Such an alliance of farmers and scientists will enhance the strength of the country in dealing with new challenges. Such science based agriculture models at district levels will make farming more professional and profitable. The same spirit is at the core of the campaign launched today to encourage technology and mechanisms to combat climate change.
Brothers and sisters,
This is the time when we have to strike a balance between Back to Basics and March for Future. When I talk about going back to basics, I mean the strength of our traditional agriculture that had a protective cover over most of today's challenges. Traditionally, we have been doing farming, animal husbandry and fisheries together. In addition, several crops were also grown simultaneously in the same field at the same time. That is, earlier the agriculture of our country was multi-culture, but it gradually changed into monoculture. Due to different circumstances, the farmers started growing the same crop. We have to change this situation together. At a time when the challenge of climate change is increasing, we have to speed up our work. Over the last few years, we have also encouraged this spirit to boost the income of the farmers. By taking the farmers out of the crop-based income system only, they are also being motivated for value addition and other farming options. Small farmers need this badly and we have focused on 80 percent of the farmers who are small farmers. Along with animal husbandry and fisheries, alternatives like bee keeping, solar power generation in the farms, waste to wealth – i.e. ethanol, bio-fuel are also being made available to the farmers. I am happy that the farmers of the country, including Chhattisgarh, are adopting all these new things very fast. Along with farming, they are also expanding two or four more things.
Friends,
The production of crops according to the local weather conditions is the strength of our traditional agriculture. Where there is drought, a particular type of crop is produced. Where there is flood, availability of more water, or snowfall, different types of crops are grown there. The nutritional value is also high in these seasonal crops, especially our coarse cereals- millets which are of great importance. Experts say that they boost our health. In view of the different types of diseases due to today's lifestyle, the demand for these millets is increasing very much.
My farmer brothers and sisters,
You will be happy to know that the United Nations has declared the next year i.e. 2023 as the International Year of Millets due to the efforts of India. This is a great opportunity to showcase our tradition of millets cultivation and our cereals at the international level and to explore new markets. But for this we will have to work from now on. Today, on this occasion, I urge all the social and educational organizations of the country to organize food festivals related to millets, hold competitions on how to make new food varieties out of millets, because if we have to take this forward to the world in 2023, we will have to bring innovations and increase awareness among people also. Websites related to millets can be developed. An awareness campaign can be run so that people can come forward and share the recipes of millets and its advantages. I am of the view that its benefits and any other interesting information can be put on this website so that people can connect with it. I would also urge all the states to set up task forces in their agriculture departments and universities by involving scientists and progressive farmers. We should make preparations from now on for 2023 when the world will celebrate Millets Year as to what will be India’s contribution, how can India lead or how the Indian farmers will make the best use of it.
Friends,
It is imperative to develop millets and other grains with solutions from science and research. The purpose is that these can be grown in different parts of the country according to different needs. We can see glimpses of these efforts in the variety of crops that have been launched today. I have also been told that experiments on agricultural techniques according to the local conditions are going on in more than 150 clusters in the country.
Friends,
Along with our traditional farming, March to Future is equally important. When we talk about the future, modern technology and new farming tools are at its core. Efforts to promote modern agricultural machines and equipment are showing results today. The future belongs to smart machines and smart devices. For the first time in the country, we are witnessing the role of drones in preparing village property documents. Now the use of modern drones and sensors also has to be increased in agriculture. It will help us get high quality data related to agriculture. It will also help in creating real time solutions to the challenges of farming. The recent drone policy is going to prove to be more helpful in this regard.
Friends,
We have to keep modernizing the entire ecosystem from sowing to marketing. Artificial intelligence, data analytics and block chain technology can go a long way in addressing the challenges related to demand and supply. We have to promote such innovations and startups which can take these technologies to the villages. If every farmer of the country, especially the small farmer, will use these new tools and technology, then the agriculture sector will be transformed. There is also a great opportunity for startups which provide modern technology to farmers at low prices. I would urge the youth of the country to take advantage of this opportunity.
Friends,
In this historic period of independence, we have to take modern science related to agriculture to villages. Some important steps have been taken in this regard in the new National Education Policy. We now have to try that research and technology related to agriculture should also be a part of our school curriculum up to the middle school level. Our students should have the option to prepare themselves to choose agriculture as a career from the school level itself.
Friends,
We all have to ensure our participation to convert the campaign that we have launched today into a mass movement. This campaign will also empower the ongoing National Nutrition Mission to free the country from malnutrition. The government has also decided that only fortified rice will be given to the poor children in schools. Recently, I urged the Olympics champions to raise awareness about malnutrition. I urged every sportsperson to attend at least 75 schools in the next 1-2 years, hold talks with students about nutrition, sports and physical exercise. Today I request all the academicians, agricultural scientists and all the institutions to set their goals for the Amrit Mahotsav of independence. Somebody can take up the 75-day campaign to adopt and transform 75 villages, or create awareness in 75 schools and assign each of the schools a specific task. Such a campaign can be run in every district of the country at personal and institutional levels. Farmers can be informed about new crops, fortified seeds and protection against climate change. I believe such an important effort by all of us will save the country's agriculture from the vagaries of weather and will also ensure the prosperity of the farmers and the security of the health of the country. Once again, many congratulations to all the farmer friends for the new crop varieties and the new National Research Institute. My best wishes to the universities which have been awarded today as only scientific systems, scientific minds and scientific methods can provide the best solutions to meet the challenges.
Many thanks!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଛତିଶଗଡର ରାୟପୁରରେ ବିଶେଷ ଗୁଣସମ୍ପନ୍ନ ୩୫ କିସମ ଫସଲର ଲୋକାର୍ପଣ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉଦ୍‌ବୋଧନ
28 SEP 2021 3:22PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର କୃଷି ଓ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ ତୋମାର ମହୋଦୟ, ଛତିଶଗଡର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭୂପେଶ ବାଘେଲ ମହୋଦୟ, ମନ୍ତ୍ରୀମଣ୍ଡଳରେ ମୋର ଅନ୍ୟ ସହକର୍ମୀ ଶ୍ରୀ ପୁରୁଷୋତମ ରୁପାଲା ମହୋଦୟ, ଶ୍ରୀ କୈଳାଶ ଚୌଧୁରୀ ମହୋଦୟ, ଭଉଣୀ ଶୋଭା, ଛତିଶଗଡର ପୂର୍ବତନ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ରମଣ ସିଂହ ମହୋଦୟ, ବିରୋଧୀ ଦଳ ନେତା ଶ୍ରୀ ଧର୍ମ ଲାଲ କୌଶିକ ମହୋଦୟ, କୃଷି ଶିକ୍ଷା ସହ ଜଡିତ ସମସ୍ତ କୂଳପତି, ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ, ବୈଜ୍ଞାନିକ ସାଥୀ ଏବଂ ମୋର ପ୍ରିୟ କୃଷକ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ!
ଆମର ଏଠି ଉତର ଭାରତରେ ଘାଘ ଏବଂ ଭଡ୍ଡରୀ କୃଷିକୁ ନେଇ ଯାହା କହିଛନ୍ତି ତାହା ଖୁବ୍ ଲୋକପ୍ରିୟ । ଘାଘ ଆଜିଠାରୁ ବହୁ ଶତାଦ୍ଦୀ ପୂର୍ବେ କହିଥିଲେ
ଯେତେ କହିରା ଯୋତେ ଖେତ,
ପରେ ବୀଜ, ଫଳ ତେତେ ଦେତ ।
ଅର୍ଥାତ୍‌, କ୍ଷେତରେ ଯେତେ ଗହିରା ହଳ କରାଯାଏ, ବିହନ ବୁଣିବା ପରେ ଅମଳ ମଧ୍ୟ ସେତେ ଅଧିକ ହୋଇଥାଏ । ଏହି ପ୍ରବାଦ, ଭାରତର କୃଷି ଶହ ଶହ ବର୍ଷ ପୁରୁଣା ଅନୁଭବ ପରେ ଉତ୍ପନ୍ନ ହୋଇଛି । ଏହା ସୂଚାଉଛି ଯେ ଭାରତୀୟ କୃଷି ସବୁବେଳେ କେତେ ବୈଜ୍ଞାନିକ ପଦ୍ଧତିର ଥିଲା । କୃଷି ଏବଂ ବିଜ୍ଞାନର ଏହି ସମନ୍ୱୟର ନିରନ୍ତର ଭାବେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବା, ଏକବିଂଶ ଶତାଦ୍ଦୀର ଭାରତ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ଆଜି ଏଥିସହ ଜଡିତ ଆଉ ଏକ ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଉଛି । ଆମ ଦେଶର ଆଧୁନିକ ଚିନ୍ତାଧାରା ସମ୍ପନ୍ନ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଏହା ଉତ୍ସର୍ଗ କରାଯାଉଛି ଏବଂ କ୍ଷୁଦ୍ର ଚାଷୀଙ୍କ ଜୀବନରେ ପରିବର୍ତନର ଆଶା ସହିତ ଏହି ବିରାଟ ଭେଟି ମୁଁ ଆଜି ମୋ ଦେଶର କୋଟି କୋଟି କୃଷକଙ୍କ ଚରଣରେ ସମର୍ପଣ କରୁଛି । ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ଫସଲର ୩୫ ନୂଆ କିସମ ଆଜି ଜାରି କରାଯାଇଛି । ଆଜି ରାୟପୁରରେ ବାୟୋଟିକ ଷ୍ଟ୍ରେସ ମ୍ୟାନେଜମେଂଟର ଜାତୀୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନକୁ ମଧ୍ୟ ଲୋକାର୍ପିତ କରାଯାଇଛି । ୪ଟି କୃଷି ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟକୁ ସବୁଜ ପରିସର ପୁରସ୍କାର ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି । ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ, ଦେଶର କୃଷକମାନଙ୍କୁ, କୃଷି ବୈଜ୍ଞାନିମାନଙ୍କୁ ଅନେକ ଅନେକ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଗତ ୬-୭ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିକୁ କୃଷି ସହ ସମ୍ପୃକ୍ତ ଆହ୍ୱାନଗୁଡିକର ସମାଧାନ ନିମନ୍ତେ ପ୍ରାଥମିକତା ଆଧାରରେ ଉପଯୋଗ କରାଯାଉଛି । ବିଶେଷକରି ପରିବର୍ତନଶୀଳ ଋତୁରେ, ନୂଆ ପରିସ୍ଥିତି ଅନୁକୂଳ, ଅଧିକ ପୋଷଣଯୁକ୍ତ ବିହନ, ଏସବୁ ଉପରେ ଆମେ ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛୁ । ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଫସଲର ଏଭଳି ୧୩୦୦ରୁ ଅଧିକ ବିହନ କିସମ, ବିହନର ବିବିଧତା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି । ଏହି ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଆଜି ଆଉ ୩୫ଟି କିସମର ଫସଲ ଦେଶର କୃଷକମାନଙ୍କ ଚରଣରେ ସମର୍ପିତ କରାଯାଉଛି । ଏହି ଫସଲ କିସମଗୁଡିକ, ଏହି ବିହନ, ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତନର ପ୍ରଭାବରୁ କୃଷିକୁ ସୁରକ୍ଷା ଯୋଗାଇବା ଏବଂ କୁପୋଷଣମୁକ୍ତ ଭାରତ ଅଭିଯାନରେ ବେଶ ସହାୟକ ହେବାକୁ ଯାଉଥିବା ଏହି କିସମସବୁ ଆମ ବୈଜ୍ଞାନିକମାନଙ୍କ ଆବିଷ୍କାରର ସୁଫଳ । ଏହିସବୁ ନୂଆ କିସମଗୁଡିକ ଋତୁର ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ଆହ୍ୱାନଗୁଡିକର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ସକ୍ଷମ ଅଟେ, ଏଥିରେ ପୌଷ୍ଟିକ ତତ୍ୱ ମଧ୍ୟ ଅଧିକ । ଏଥିମଧ୍ୟରୁ କିଛି କିସମ ଅଳ୍ପ ଜଳ ଉପଲବ୍ଧ ଥିବା ଜମି ପାଇଁ, କିଛି ଫସଲ ଗୁରୁତର ରୋଗଠାରୁ ସୁରକ୍ଷିତ, କିଛି ସଅଳ ଅମଳକ୍ଷମ, କିଛି ଲୁଣି ଜଳରେ ଚାଷ ହୋଇପାରେ । ଅର୍ଥାତ୍‌, ଦେଶର ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ପରିସ୍ଥିତିକୁ ଧ୍ୟାନରେ ରଖି, ଏସବୁକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି । ଛତିଶଗଡର ନ୍ୟାସନାଲ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ ଅଫ ବାୟୋଟିକ ଷ୍ଟ୍ରେସ ମ୍ୟାନେଜମେଂଟ ଆକାରରେ ଦେଶକୁ ଏକ ନୂତନ ଜାତୀୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ମିଳିପାରିଛି । ଏହି ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଋତୁ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପରିସ୍ଥିତିର ପରିବର୍ତନରୁ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଥିବା ଆହ୍ୱାନ - ବାୟୋଟିକ ଷ୍ଟ୍ରେସ ଏହାର ମୁକାବିଲାରେ ଦେଶର ପ୍ରୟାସକୁ ବୈଜ୍ଞାନିକ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ମିଳିବ, ବୈଜ୍ଞାନିକ ସହାୟତା ମିଳିବ ଏବଂ ଏହାକୁ ଅଧିକ ଗତି ପ୍ରଦାନ କରିବ । ଏଠାରୁ ଯେଉଁ ମାନବ ଶକ୍ତି ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ହାସଲ କରିବ, ଆମର ଯେଉଁ ଯୁବା ଧନ ସୃଷ୍ଟି ହେବେ, ବେଜ୍ଞାନିକ ମନ-ମସ୍ତିଷ୍କ ସହ ଆମର ଯେଉଁ ବୈଜ୍ଞାନିକ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେବେ, ଯେଉଁ ସମାଧାନ ଏଠାରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେବ, ଯେଉଁ ସମାଧାନ ବାହାରିବ, ତାହା ଦେଶର କୃଷି ଏବଂ କୃଷକମାନଙ୍କ ଆୟ ବୃଦ୍ଧିରେ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମେ ସମସ୍ତେ ଜାଣିଛୁ ଯେ ଆମ ଦେଶରେ ଫସଲର ଏତେ ବଡ ଭାଗ କୀଟମାନଙ୍କ ଯୋଗୁଁ ନଷ୍ଟ ହୋଇଯାଉଛି । ଏହାଦ୍ୱାରା କୃଷକମାନଙ୍କର ମଧ୍ୟ ବହୁତ ବଡ କ୍ଷତି ଘଟୁଛି । ଗତବର୍ଷ ହିଁ କରୋନା ବିରୋଧରେ ସଂଗ୍ରାମ ମଧ୍ୟରେ, ଆମେ ଦେଖିଛୁ ଯେ କିପରି ପଙ୍ଗପାଳ ଦଳ ମଧ୍ୟ ଅନେକ ରାଜ୍ୟରେ ବଡ ଆକାରରେ ଆକ୍ରମଣ କରିଦେଇଥିଲେ । ଭାରତ ବହୁତ ପ୍ରୟାସ କରିବା ପରେ ଯାଇ ଏହି ଆକ୍ରମଣକୁ ପ୍ରତିହତ କରିଥିଲା, କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଅଧିକ କ୍ଷତିରୁ ବଂଚାଇବା ପାଇଁ ଭରପୂର ପ୍ରୟାସ କରାଯାଇଥିଲା । ମୁଁ ଭାବୁଛି ଯେ ଏହି ନୂଆ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଉପରେ ବହୁତ ବଡ ଦାୟିତ୍ୱ ରହିଛି ଏବଂ ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ଏଠାରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ଥିବା ବୈଜ୍ଞାନିକ ଦେଶର ଭରସା ଜିତିପାରିବେ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଚାଷବାସକୁ ଯେତେବେଳେ ପୃଷ୍ଠପୋଷକତା ମିଳେ, ସୁରକ୍ଷା କବଚ ମିଳେ ସେତେବେଳେ ତାହାର ଦୃତ ବିକାଶ ଘଟିଥାଏ । କୃଷକଙ୍କ ଜମିକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବା ପାଇଁ, ସେମାନଙ୍କୁ ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ୧୧ କୋଟି ମୃତିକା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କାର୍ଡ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି । ଏଥିଯୋଗୁଁ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ନିଜର ଯେଉଁ ଜମି ରହିଛି ତାର କଣ କଣ ଗୁଣ ରହିଛି, ସେ ଜମିର ଶକ୍ତି କେତେ, ଏ ବିହନ କି ସେ ବିହନ କି କେଉଁ ବିହନରୁ ଅଧିକ ଲାଭ ହେବ, କେଉଁ ଔଷଧ ପଡିବା ଆବଶ୍ୟକ ହେବ, କେଉଁ ସାର ଜରୁରୀ ହେବ, ଏ ସମସ୍ତ ବିଷୟ ସେହି ମୃତିକା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କାର୍ଡ ଯୋଗୁଁ ଜମିର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସମ୍ପର୍କରେ ଜାଣିବା ପାଇଁ ମିଳୁଥିବାରୁ ଏଥିଯୋଗୁଁ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ବହୁତ ଲାଭ ପହଂଚିଛି, ସେମାନଙ୍କର ଖର୍ଚ୍ଚ ମଧ୍ୟ କମ୍ ହୋଇଛି, ଉତ୍ପାଦନ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ସେହିପରି ୟୁରିଆରେ ଶତ ପ୍ରତିଶତ ନିମ୍ବ ପ୍ରଲେପ ଦେଇ, ଆମେ ଖତକୁ ନେଇ ଉପୁଜୁଥିବା ଚିନ୍ତାକୁ ମଧ୍ୟ ଦୂର କରିଛୁ । କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଜଳର ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରଦାନ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଆମେ ଜଳସେଚନ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କଲୁ । ଦଶନ୍ଧି ଦଶନ୍ଧି ଧରି ପଡି ରହିଥିବା ପାଖାପାଖି ୧୦୦ ଜଳସେଚନ ଯୋଜନାକୁ ସମ୍ପୁର୍ଣ୍ଣ କରିବାର ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କଲୁ, ଏ ବାବଦରେ ବହୁତ ବଡ ପରିମାଣର ଅର୍ଥର ଉପଯୋଗ କଲୁ, ଏହିସବୁ କରିବା ପରେ କୃଷକକୁ ଜଳ ଉପଲବଧ ହୋଇଗଲା ପରେ ସେ ସେହି ଜଳ ବ୍ୟବହାର ଦ୍ୱାରା ନିଜର ପରାକାଷ୍ଠା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଥାଏ । ସେହିଭଳି ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ ପାଇଁ ଆମେ ଅଣୁ ଜଳସେଚନ, ସିଂଚନ ଭଳି କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ବୃହତ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରି କୃଷକମାନଙ୍କ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥା ପହଂଚାଇବାର ପ୍ରୟାସ କରିଛୁ । ଫସଲକୁ ରୋଗ ଦାଉରୁ ରକ୍ଷା କରିବା ପାଇଁ, ଅଧିକ ଅମଳ ପାଇଁ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ନୂଆ ନୂଆ କିସମର ବିହନ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି । କୃଷକ, କୃଷି ସହିତ ବିଜୁଳି ଉତ୍ପାଦନ ହେଉ, ଅନ୍ନଦାତା ଉର୍ଜାଦାତା ମଧ୍ୟ ହେଉ, ନିଜର ଆବଶ୍ୟକତା ମଧ୍ୟ ପୂରଣ କରିପାରୁ, ଏଥିପାଇଁ ପିଏମ୍ କୁସୁମ ଅଭିଯାନ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଉଛି । ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ କୃଷକଙ୍କୁ ସୌରଚାଳିତ ପମ୍ପ ମଧ୍ୟ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି । ସେହଭଳି ଆଜିକାଲି ତ ପାଣିପାଗକୁ ନେଇ ସୁବବେଳେ ଢେର ଚିନ୍ତା ରହୁଛି । ଏବେ ଆମର ଛତିଶଗଡର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ ଯେପରି କହିଲେ ଯେ, କେତେ ପ୍ରକାରର ପ୍ରାକୃତିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ଆସିଥାଏ, ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତନ ଯୋଗୁଁ କେତେ ପ୍ରକାର ଅସୁବିଧା ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି । ବହୁତ ସୁନ୍ଦର ଭାବରେ ସେ ଏହାର ବର୍ଣ୍ଣନା କଲେ । ତେବେ ଆପଣମାନେ ଜାଣନ୍ତି କୁଆପଥର ବୃଷ୍ଟି ଏବଂ ବର୍ଷା ବିତ୍ପାତରୁ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରଦାନ ପାଇଁ ଆମେ ଅନେକ ବିଷୟରେ ପରିବର୍ତନ କରିଛୁ । ପୂର୍ବର ସମସ୍ତ ନିୟମରେ ପରିବର୍ତନ ଆଣିଛୁ । ଯାହାଫଳରେ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସର୍ବାଧିକ ଲାଭ ମିଳୁ । ଏହି କ୍ଷତି ସମୟରେ ସେମାନଙ୍କୁ ଅସୁବିଧା ନହେଉ, ଏହିସବୁ ପରିବର୍ତନ କରାଯାଇଛି । ପିଏମ୍ ଫସଲ ବୀମା ଯୋଜନା, ଏହାଦ୍ୱାରା ମଧ୍ୟ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଅଧିକ ଲାଭ ହେଉ ଓ ସୁରକ୍ଷା ମିଳୁ, ଏ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଚିନ୍ତା କରିଛୁ । ଏହି ପରିବର୍ତନ ପରେ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରାୟତଃ ଏହି ଯେଉଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଫସଲ ବୀମା ଯୋଜନାରେ ଯେଉଁ ପରିବର୍ତନ ଆଣିଛୁ ତାହା କାରଣରୁ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରାୟ ଏକ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର କ୍ଷତିପୂରଣ ରାଶି ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି । ଏହି ସଙ୍କଟ କାଳରେ ଏକ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା କୃଷକମାନଙ୍କ ପକେଟକୁ ଯାଇଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏମଏସପିରେ ବୃଦ୍ଧି ସହିତ ଆମେ କ୍ରୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ମଧ୍ୟ ସଂସ୍କାର ଆଣିଛୁ କାରଣ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଏହାର ସୁଫଳ ମିଳିପାରିବ । ରବି ଋତୁରେ ୪୩୦ ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ ଟନରୁ ଅଧିକ ଗହମ କ୍ରୟ କରାଯାଇଛି । ଏଥିପାଇଁ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ୮୫ ହଜାର କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି । କୋଭିଡ ସମୟରେ ଗହମ କ୍ରୟ କେନ୍ଦ୍ରର ସଂଖ୍ୟା ୩ ଗୁଣ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବୃଦ୍ଧି କରିଛୁ । ଏଥିସହିତ ଡାଲି ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ତୈଳବୀଜ କ୍ରୟ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡିକର ସଂଖ୍ୟା ମଧ୍ୟ ତିନିଗୁଣ ବଢାଇ ଦିଆଯାଇଛି । କୃଷକମାନଙ୍କର ଛୋଟ ଛୋଟ ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ପୂରଣ କରିବା ନିମନ୍ତେ କିଷାନ ସମ୍ମାନନିଧୀ ଅଧୀନରେ ଆମର ୧୧ କୋଟିରୁ ଅଧିକ କୃଷକଙ୍କୁ ୧ ଲକ୍ଷ ୬୦ ହଜାର କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଅଧିକାଂଶ କ୍ଷୁଦ୍ର ଚାଷୀ । ଆମ ଦେଶରେ ପ୍ରତି ୧୦ ଜଣରେ ୮ ଜଣ କୃଷକ କ୍ଷୁଦ୍ର ଚାଷୀ ଅଛନ୍ତି ଯେଉଁମାନେ ବହୁତ ଅଳ୍ପ ଜମିର ଆୟରୁ ସେମାନଙ୍କର ଗୁଜୁରାଣ ମେଂଟାଉଛନ୍ତି । ଏହିଭଳି କୃଷକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରାୟ ୧ ଲକ୍ଷ ୬୦ ହଜାର କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ସିଧାସଳଖ ବ୍ୟାଙ୍କ ସେମାନଙ୍କ ଆକାଉଂଟକୁ ପଠାଇ ଦିଆଯାଇଛି । ଏଥିମଧ୍ୟରୁ ଏକ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ରାଶି ଏହି କରୋନା ସମୟରେ ହିଁ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି । କୃଷକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ସହ ସଂଶ୍ଳିଷ୍ଟ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଆମେ ସେମାନଙ୍କୁ ବ୍ୟାଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦେଇଛୁ ଏବଂ ଏହି ସହାୟତାର ସମ୍ପୁର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ବେଶ ସରଳ ମଧ୍ୟ କରାଇଛୁ । ଆଜି କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଅଧିକ ଉତମ ଉପାୟରେ ଋତୁ ସମ୍ପର୍କିତ ଜ୍ଞାନ ଉପଲବଧ ହୋଇପାରୁଛି । ନିକଟରେ ଏକ ଅଭିଯାନ ମାଧ୍ୟମରେ ୨ କୋଟିରୁ ଅଧିକ କୃଷକମାନଙ୍କୁ କିଷାନ କ୍ରେଡିଟ କାର୍ଡ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି । ମତ୍ସ୍ୟ ପାଳନ କରୁଥିବା ବ୍ୟକ୍ତି, ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ର ସହ ଜଡିତ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ କେସିସି ସହିତ ଯୋଡାଯାଇଛି । ୧୦ ହଜାରରୁ ଅଧିକ କୃଷକ ଉତ୍ପାଦକ ସଂଘ ହେଉ, ଇ-ନାମ ଯୋଜନା ଅଧିନରେ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ କୃଷି ମଣ୍ଡି ସହ ଯୋଡିବା ହେଉ, ବର୍ତମାନର କୃଷି ମଣ୍ଡିଗୁଡିକର ଆଧୁନିକୀକରଣ ହେଉ, ଏ ସମସ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟ ଦୃତ ଗତିରେ କରାଯାଉଛି । ଦେଶର କୃଷକ ଓ ଦେଶର କୃଷି ସହ ଜଡିତ ଯେଉଁ କାର୍ଯ୍ୟ ଗତ ୬-୭ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ହୋଇଛି ସେସବୁକୁ ଆଗାମୀ ୨୫ ବର୍ଷର ବୃହତ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ସଙ୍କଳ୍ପର ସିଦ୍ଧିକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି କରାଯାଇଛି କାରଣ ୨୫ ବର୍ଷ ପରେ ଆମ ଦେଶ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଶତାଦ୍ଦୀ ଉତ୍ସବ ପାଳନ କରିବ, ଆଜି ଆମେ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ପାଳନ କରୁଛେ, ୨୫ ବର୍ଷ ପରେ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଶତାଦ୍ଦୀ ପାଳନ କରିବା ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ଏହି ୨୫ ବର୍ଷକୁ ଏକ ବୃହତ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ସଙ୍କଳ୍ପ ସହ ସିଦ୍ଧି ନିମନ୍ତେ ଏକ ବହୁତ ମଜବୁତ ଆଧାରରେ ପରିଣତ କରିଦିଆଯିବ । ବିହନରୁ ନେଇ ବଜାର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ହୋଇଥିବା ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ ଏକ ବୃହତ ଆର୍ଥିକ ଶକ୍ତି ରୂପରେ ଭାରତର ପ୍ରଗତୀର ଗତିକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ଯାଉଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମେ ସମସ୍ତେ ଜାଣିଛୁ ଯେ କୃଷି ମୁଖ୍ୟତଃ ରାଜ୍ୟର ବିଷୟ ଅଟେ ଏବଂ ଏ ବିଷୟରେ ଅନେକ ଥର ମଧ୍ୟ ଲେଖାଯାଏ ଯେ ଏହା ତ ରାଜ୍ୟର ବିଷୟ ଅଟେ, ଭାରତ ସରକାରଙ୍କୁ ଏଥିରେ କିଛି କରିବାର ନାହିଁ । ଏଭଳି ମଧ୍ୟ କୁହଯାଏ କାରଣ ଷ୍ଟେଟ ସବଜେକ୍ଟ ଅଟେ ଏବଂ ମୁଁ ଜାଣିଛି ଯେ ମତେ ମଧ୍ୟ ଅନେକ ବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଗୁଜରାଟରେ କାମ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଥିଲା, ଗୁଜରାଟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଥିବାବେଳେ ଯେହେତୁ ରାଜ୍ୟର ମଧ୍ୟ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଦାୟିତ୍ୱ ରହିଛି, ଏକଥା ମୁଁ ଜାଣିଥିଲି ଏବଂ ଏହି ଦାୟିତ୍ୱକୁ ମତେ ନିର୍ବାହ କରିବା ଉଚିତ । ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ହୋଇଥିବା କାରଣରୁ ଏହାକୁ ନେଇ ମୁଁ ପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରୟାସ କରୁଥିଲି । ଗୁଜରାଟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ରହିଥିବାବେଳେ ମୁଁ କୃଷି ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ, କୃଷି ନୀତି ଏବଂ ସେସବୁର କୃଷି ଉପରେ ପ୍ରଭାବକୁ ଖୁବ୍ ନିକଟରୁ ଅନୁଭବ କରିଥିଲି, ଏବଂ ଗୁଜରାଟରେ ମୋର ଶାସନ କାଳରେ ମୁଁ କଣ କଣ କାମ କରୁଥିଲି ସେ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଆମର ନରେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ ତୋମାର ମହୋଦୟ ଏବେ ବିଷଦ ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରୁଥିଲେ । ଗୋଟିଏ ସମୟ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ ଗୁଜରାଟରେ ଚାଷବାସ ଅଳ୍ପ କିଛି ଫସଲ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସିମୀତ ଥିଲା । ଗୁଜରାଟର ଏକ ବଡ ଭାଗରେ ଜଳର ଅଭାବ ଯୋଗୁଁ କୃଷକମାନେ କୃଷି କାର୍ଯ୍ୟ ଛାଡି ସାରିଥିଲେ । ସେହି ସମୟରେ ଗୋଟିଏ ମାତ୍ର ମନ୍ତ୍ରକୁ ନେଇ ମୁଁ ଆଗେଇ ଥିଲି କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସାଙ୍ଗରେ ନେଇ ବାଟ ଚାଲୁଥିଲି, ଏବଂ ମନ୍ତ୍ର ଥିଲା ସ୍ଥିତି ବଦଳିବା ଦରକାର, ଆମେ ଏକାଠି ହୋଇ ସ୍ଥିତିକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ ବଦଳାଇ ଦେବା । ଏଥିପାଇଁ ସେହି ସମୟରେ ହିଁ ମୁଁ ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ଆଧୁନିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳର ବ୍ୟାପକ ଉପଯୋଗ ଆରମ୍ଭ କରିଦେଇଥିଲି । ଆଜି ଦେଶର କୃଷି ଏବଂ ଉଦ୍ୟାନ କୃଷିରେ ଗୁଜରାଟର ଏକ ବହୁତ ବଡ ଯୋଗଦାନ ରହିଛି । ଏବେ ଗୁଜରାଟରେ ବର୍ଷକ ୧୨ ମାସ ଚାଷ ହେଉଛି । କଚ୍ଛ ଭଳି ଇଲାକାରେ ମଧ୍ୟ ଆଜି ଫଳ, ପନିପରିବା ଉତ୍ପାଦିତ ହେଉଛି, ଯେଉଁ ବିଷୟରେ କେହି କେବେ ଭାବିପାରି ନଥିଲେ । ଆଜି କଚ୍ଛର ମରୁଭୂମିରୁ ସେଠାକାର କୃଷି ଉତ୍ପାଦ ବିଦେଶକୁ ରପ୍ତାନୀ ହେବା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଯାଇଛି ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
କେବଳ ଉତ୍ପାଦ ଉପରେ ହିଁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇନାହିଁ, ବରଂ ପୁରା ଗୁଜରାଟରେ ଶୀତଳ ଭଣ୍ଡାର ଶୃଙ୍ଖଳର ଏକ ବହୁତ ବଡ ନେଟୱର୍କ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି । ଏଭଳି ଅନେକ ପ୍ରୟାସ ଦ୍ୱାରା ଚାଷର ପରିଧି ତ ବଢିଲା, ଏଥି ସହିତ କୃଷି ସହ ଜଡିତ ଉଦ୍ୟୋଗ ଏବଂ ରୋଜଗାର ମଧ୍ୟ ବହୁତ ବଡ ମାତ୍ରାରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେଲା ଏବଂ ଯେହେତୁ ଜଣେ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବରେ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ଉପରେ ହିଁ ସମସ୍ତ ଦାୟିତ୍ୱ ରହିଥାଏ ତେଣୁ ମତେ ସେହି ସମୟରେ ଏହି ସବୁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାର ଏକ ଭଲ ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ମିଳିଲା ଏବଂ ମୁଁ ମଧ୍ୟ ଖୁବ୍ ପରିଶ୍ରମ କଲି ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
କୃଷିକ୍ଷେତ୍ରରେ ହେଉଥିବା ଏହିଭଳି ଆଧୁନିକ ପରିବର୍ତନସବୁକୁ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଏହି ଅମୃତ କାଳଖଣ୍ଡରେ ଆହୁରି ଅଧିକ ସମ୍ପ୍ରସାରିତ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତନ କେବଳ କୃଷି ନୁହେଁ, ବରଂ ଆମର ସମ୍ପୁର୍ଣ୍ଣ ବାତାବରଣ ପାଇଁ ବହୁତ ବଡ ଆହ୍ୱାନ ଅଟେ । ପାଣିପାଗରେ ପରିବର୍ତନ ଦ୍ୱାରା ଆମର ମତ୍ସ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନ, ପ୍ରାଣୀମାନଙ୍କର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ଉତ୍ପାଦକତା ବହୁ ପରିମାଣରେ ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇଥାଏ । ଏହାର କ୍ଷତି କୃଷକମାନଙ୍କୁ, ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ ସାଥୀମାନଙ୍କୁ ସହିବାକୁ ପଡିିଥାଏ । ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତନ କାରଣରୁ ଯେଉଁ ନୂଆ ପ୍ରକାରର କୀଟ, ନୂଆ ରୋଗ, ମହାମାରୀ ଆଦି ବ୍ୟାପୁଛି, ଏହାଦ୍ୱାରା ମନୁଷ୍ୟ ଏବଂ ପ୍ରାଣୀଧନର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ବଡ ସଙ୍କଟ ଦେଖା ଦେଉଛି ଏବଂ ଫସଲ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଭାବିତ ହେଉଛି । ଏହିସବୁ ଦିଗ ଉପରେ ଗଭୀର ଗବେଷଣାର ନିରନ୍ତର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ଯେତେବେଳେ ବିଜ୍ଞାନ, ସରକାର ଏବଂ ସମାଜ ଏକ ସଙ୍ଗେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବେ ସେତେବେଳେ ଏହାର ଫଳାଫଳ ଆହୁରି ଉତମ ହେବ । କୃଷକ ଏବଂ ବୈଜ୍ଞାନିକମାନଙ୍କର ଏଭଳି ମେଂଟ, ନୂଆ ଆହ୍ୱାନଗୁଡିକର ମୁକାବିଲାରେ ଦେଶର ସାମର୍ଥ୍ୟ ବଢାଇବ । ଜିଲ୍ଲା ସ୍ତରରେ ବିଜ୍ଞାନ ଆଧାରିତ ଏଭଳି କୃଷି ମଡେଲ କୃଷିକୁ ଅଧିକ ବୃତିଗତ, ଅଧିକ ଲାଭକାରୀ କରିବ । ଆଜି ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତନରୁ ରକ୍ଷା କରିବା ଭଳି ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ଏବଂ ପ୍ର୍ରକ୍ରିୟାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଯେଉଁ ଅଭିଯାନର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି ଏହାର ମୂଳରେ ମଧ୍ୟ ଏହି ଭାବନା ରହିଛି ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଏହା ସେହି ସମୟ ଅଟେ ଯେତେବେଳେ ଆମକୁ ମୂଳକୁ ପ୍ରତ୍ୟାବର୍ତନ କରିବା ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତ ଆଡକୁ ଅଗ୍ରସର ହେବା, ଉଭୟ ମଧ୍ୟରେ ସନ୍ତୁଳନ ରକ୍ଷା କରିବାକୁ ହେବ । ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ମୂଳକୁ ଫେରିବା କଥା କହୁଛି, ସେତେବେଳେ ଆମର ପାରମ୍ପରିକ କୃଷିର ସେହି ସାମର୍ଥ୍ୟ ବିଷୟରେ ହିଁ କହୁଛି ଯେଉଁଥିରେ ଆଜିର ଅଧିକାଂଶ ଆହ୍ୱାନ ସହିତ ଜଡିତ ସୁରକ୍ଷା କବଚ ଥିଲା । ପାରମ୍ପରିକ ରୂପରେ ଆମେ କୃଷି, ପ୍ରାଣୀ ପାଳନ ଏବଂ ମତ୍ସ୍ୟପାଳନ ଏକ ସଙ୍ଗରେ କରିଆସୁଥିଲୁ । ଏହାଛଡା ଏକାଠି, ଗୋଟିଏ କ୍ଷେତରେ, ଗୋଟିଏ ସମୟରେ ଅନେକ ଫସଲ ଚାଷ କରାଯାଉଥିଲା । ଅର୍ଥାତ୍ ପୂର୍ବରୁ ଆମ ଦେଶର କୃଷି, ବହୁମୁଖୀ ଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଏହା ଧିରେ ଧିରେ ଏକକ କୃଷିରେ ପରିବର୍ତିତ ହେବାରେ ଲାଗିଲା । ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ପରିସ୍ଥିତି ଯୋଗୁଁ କୃଷକ ଗୋଟିଏ ଫସଲ ଚାଷ କରି ଚାଲିଲା । ଏହି ସ୍ଥିତିକୁ ମଧ୍ୟ ଆମକୁ ଏକଜୁଟ ହୋଇ ବଦଳାଇବାକୁ ପଡିବ । ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତନର ଆହ୍ୱାନ ବଢିଚାଲିଛି, ସେତେବେଳେ ଆମକୁ ନିଜର କାର୍ଯ୍ୟଗୁଡିକର ଗତିକୁ ମଧ୍ୟ ବଢାଇବାକୁ ପଡିବ । ବିଗତ ବର୍ଷମାନଙ୍କରେ ଏହି ବିଚାରଧାରାକୁ ଆମେ କୃଷକମାନଙ୍କ ଆୟରେ ବୃଦ୍ଧି କରାଇବା ନିମନ୍ତେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଥିଲୁ । କୃଷକମାନଙ୍କୁ କେବଳ ଫସଲ ଆଧାରିତ ଆୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାରୁ ବାହାର କରାଇ ସେମାନଙ୍କୁ ମୂଲ୍ୟ ଯୁକ୍ତ ଏବଂ କୃଷିର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବିକଳ୍ପ ନିମନ୍ତେ ମଧ୍ୟ ଅନୁପ୍ରେରିତ କରାଯାଉଛି ତଥା କ୍ଷୁଦ୍ର ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ଏହାର ବେଶ ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ଓ ଆମର ସମ୍ପୁର୍ଣ୍ଣ ଧ୍ୟାନ ଶହେରୁ ୮୦ ଯେଉଁ କ୍ଷୁଦ୍ର ଚାଷୀ ଅଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କ ଉପରେ କେନ୍ଦ୍ରୀତ କରିବାର ହିଁ ଅଛି ଏବଂ ଆମର କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏଥିରେ ପ୍ରାଣୀପାଳନ ଏବଂ ମତ୍ସ୍ୟପାଳନ ସହିତ ମହୁମାଛି ଚାଷ, କ୍ଷେତରେ ସୌରଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦ, କଚଡାରୁ କାଂଚନ ଅର୍ଥାତ୍ ଇଥେନଲ, ଜୈବ ଇନ୍ଧନ ଭଳି ବିକଳ୍ପ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଛି । ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଛତିଶଗଡ ସମେତ ଦେଶର କୃଷକମାନେ ଏହିସବୁ ନୂଆ ନୂଆ ବିଷୟକୁ ଆପଣାଉଛନ୍ତି । କୃଷି ସହିତ ଆଉ ଦୁଇଚାରିଟି ଜିନିଷର ବିସ୍ତାର କରୁଛନ୍ତି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଜଳବାୟୁର ସ୍ଥାନୀୟ ପରିସ୍ଥିତି ଅନୁଯାୟୀ ଫସଲଗୁଡିକର ଉତ୍ପାଦନ, ଆମର ପାରମ୍ପରିକ କୃଷିର ଆଉ ଏକ ଶକ୍ତି ଅଟେ । ଯେଉଁଠାରେ ମରୁଡି ଦେଖାଦେଇଥାଏ, ସେଠାରେ ସେହିଭଳି ଫସଲ ଉତ୍ପାଦିତ ହୋଇଥାଏ । ଯେଉଁଠାରେ ବନ୍ୟା ଦେଖାଦିଏ, ପାଣି ଅଧିକ ରୁହେ, ଯେଉଁଠି ବରଫ ପଡେ, ସେଠାରେ ସେହିଭଳି ଫସଲ ଚାଷ କରାଯାଏ । ଜଳବାୟୁ ଅନୁଯାୟୀ ଲଗାଯାଉଥିବା ଏହି ଫସଲଗୁଡିକରେ ପୋଷକ ତତ୍ୱ ମଧ୍ୟ ଅଧିକ ରହିଥାଏ । ବିଶେଷକରି ଆମର ଯେଉଁ ମୋଟା ଖାଦ୍ୟ ଶସ୍ୟ ମିଲେଟସ୍ ବା ବାଜରା ଜାତୀୟ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ରହିଛି, ସେସବୁର ଅନେକ ମହତ୍ୱ ଅଛି । ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ କୁହନ୍ତି ଯେ, ଏହା ଆମର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକୁ ମଜବୁତ କରିଥାଏ । ଏଥିପାଇଁ ଆଜିର ଜୀବନଶୈଳୀ କାରଣରୁ ଯେଉଁଭଳି ରୋଗ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବାରେ ଲାଗିଛି, ସେସବୁକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଆମର ଏହିଭଳି ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟର ଚାହିଦା ଅଧିକ ଭାବରେ ବଢି ଚାଲିଛି ।
ମୋର କୃଷକ ଭାଇ ଭଉଣୀମାନେ,
ଆପଣମାନେ ଏକଥା ଜାଣି ଖୁସି ହେବେ ଯେ ଭାରତର ପ୍ରୟାସ ଦ୍ୱାରା ହିଁ ଜାତିସଂଘ ଆଗାମୀ ୨୦୨୩ ବର୍ଷକୁ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମିଲେଟସ୍ ଦିବସ ଭାବେ ଘୋଷଣା କରିଛି । ଆମର ଏହି ମିଲେଟସ କୃଷି ପରମ୍ପରା, ଆମର ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟକୁ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବାର ଏବଂ ନୂଆ ବଜାର ଅନ୍ୱେଷଣର ବହୁତ ବଡ ସୁଯୋଗ ଅଟେ । କିନ୍ତୁ ଏଥିପାଇଁ ଏବେଠାରୁ କାମ କରିବାକୁ ପଡିବ । ଆଜି ଏହି ଅବସରରେ ଦେଶର ସମସ୍ତ ସାମାଜିକ ଓ ଶୈକ୍ଷିକ ସଂଗଠନଗୁଡିକୁ କହିବି ଯେ ମିଲେଟସ ସହିତ ଜଡିତ ଖାଦ୍ୟ ଉତ୍ସବ ଆୟୋଜନ କରନ୍ତୁ, ମିଲେଟସରୁ କିପରି ନୂଆ ନୂଆ ପ୍ରକାରର ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇପାରିବ, ଏହାର ପ୍ରତିଯୋଗୀତା ଆୟୋଜନ କରନ୍ତୁ କାରଣ ୨୦୨୩ରେ ଯଦି ବିଶ୍ୱରେ ଆମକୁ ନିଜର ବିଷୟକୁ ନେଇ ପହଂଚିବାକୁ ହେବ ତାହାହେଲେ ଆମକୁ ଏହିସବୁ ଜିନିଷରେ ନୂଆପଣ ଆଣିବାକୁ ପଡିବ ତଥା ଲୋକମାନଙ୍କ ଭିତରେ ମଧ୍ୟ ସଚେତନତା ବଢାଇବାକୁ ପଡିବ । ମିଲେଟସ ସମ୍ପର୍କିତ ନୂଆ ୱେବସାଇଟ ମଧ୍ୟ ଖୋଲାଯାଇପାରନ୍ତା, ଲୋକମାନେ ଆସେନ୍ତେ, ମିଲେଟସରୁ କଣ କଣ ତିଆରି ହୋଇପ।।ରିବ, କିଭଳି ତିଆରି ହୋଇପାରିବ, କି କି ଫାଇଦା ମିଳିବ, ଏକ ସଚେତନତା ଅଭିଯାନ ଚଳାଯାଇପାରିବ । ମୁଁ ମାନୁଛି ଯେ ଏଥିରୁ ଫାଇଦା ମିଳିପାରିବ, ଏହାସହିତ ସଂଶ୍ଳିଷ୍ଟ ରୁଚିକର ଜ୍ଞାନ ଆମେ ଏହି ୱେବସାଇଟରେ ରଖିପାରିବା ଯାହା ଫଳରେ ଲୋକମାନେ ତାହା ସହିତ ଯୋଡି ହୋଇପାରନ୍ତେ । ମୁଁ ତ ସବୁ ରାଜ୍ୟଗୁଡିକୁ ମଧ୍ୟ ଅନୁରୋଧ କରିବି ଯେ ଆପଣମାନଙ୍କ ରାଜ୍ୟର କୃଷି ବିଭାଗ, ଆପଣମାନଙ୍କ କୃଷି ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ, ଆପଣମାନଙ୍କର ବୈଜ୍ଞାନିକ ଏବଂ ପ୍ରଗତିଶୀଳ କୃଷକ, ସେମାନଙ୍କୁ ନେଇ କୌଣସି ଟାସ୍କଫୋର୍ସ ଗଠନ କରନ୍ତୁ ଏବଂ ୨୦୨୩ରେ ଯେତେବେଳେ ବିଶ୍ୱ ମିଲେଟସ ବର୍ଷ ପାଳନ କରୁଥିବ ସେତେବେଳେ ଭାରତକୁ ସେଥିରେ କିଭଳି ଯୋଗଦାନ କରାଇବେ, ଭାରତ କିଭଳି ଏତେ ଅଗ୍ରଣୀ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ, ଭାରତର କୃଷକମାନେ ସେଠାରୁ କିଭଳି ଫାଇଦା ପାଇବେ ଏବେଠୋରୁ ତାହାର ପ୍ରସ୍ତୁତି କରିବାକୁ ପଡିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ଗବେଷଣାର ସମାଧାନଗୁଡିକରୁ ଏବେ ମିଲେଟସ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟକୁ ଆହୁରି ବିକଶିତ କରିବା ଜରୁରୀ ଅଟେ । ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଏହା ଯେ, ଦେଶର ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ଭାଗରେ ପୃଥକ ପୃଥକ୍ ଆବଶ୍ୟକତା ମୁତାବକ ସେସବୁର ଚାଷ କରାଯାଇପାରିବ । ଆଜି ଜିନ୍ ଫସଲ କିସମର ଶୁଭାରମ୍ଭ ହୋଇଛି, ସେଥିରେ ଏହିସବୁ ପ୍ରୟାସର ଝଲକ ମଧ୍ୟ ଆମେ ଦେଖିପାରୁଛୁ । ମତେ ଏକଥା ମଧ୍ୟ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ଏବେ ଦେଶର ଦେଢ ଶହରୁ ଅଧିକ ଅଂଚଳରେ ସେଠାକାର ପରିସ୍ଥିତି ଅନୁଯାୟୀ କୃଷି ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଉପରେ ଗବେଷଣା ଚାଲିଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
କୃଷିର ଆମର ଯେଉଁ ପୁରାତନ ପରମ୍ପରା ରହିଛି ତାହା ସହିତ ଭବିଷ୍ୟତକୁ ଅଗ୍ରସର ହେବା ମଧ୍ୟ ସେତିକି ଆବଶ୍ୟକ ଅଟେ । ଆମେ ଯେତେବେଳେ ଭବିଷ୍ୟତର କଥା ହେଉ ସେତେବେଳେ ତାହାର ମୂଳରେ ଆଧୁନିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ରହିଛି, କୃଷିର ନୂଆ ନୂଆ ଉପକରଣ ରହିଛି । ଆଧୁନିକ କୃଷି ଯନ୍ତ୍ରପାତି ଏବଂ ଉପକରଣଗୁଡିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବାର ପ୍ରୟାସର ସୁଫଳ ଆଜି ଦୃଶ୍ୟମାନ ହେଉଛି । ଆଗାମୀ ସମୟ ସ୍ମାର୍ଟ ଯନ୍ତ୍ରପାତିଗୁଡିକର ଅଟେ, ସ୍ମାର୍ଟ ଉପକରଣଗୁଡିକର ଅଟେ । ଦେଶରେ ପ୍ରଥମଥର ଗାଁର ସମ୍ପତିଗୁଡିକର ଦସ୍ତାବିତ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାରେ ଡ୍ରୋନର ଭୂମିକାକୁ ଆମେ ଦେଖିଛୁ । ଏବେ କୃଷିରେ ମଧ୍ୟ ଆଧୁନିକ ଡ୍ରୋନ ଏବଂ ସେନସରଗୁଡିକର ଉପଯୋଗକୁ ବଢାଇବାକୁ ପଡିବ । ଏହାଦ୍ୱାରା କୃଷି ସହିତ ସମ୍ପୃକ୍ତ ଉଚ୍ଚ ମାନର ଡାଟା ଆମକୁ ମିଳିପାରିବ । ଏହା କୃଷିର ଆହ୍ୱାନ ସହିତ ଜଡିତ ରିଅଲ ଟେକ ସମାଧାନ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ । ନିକଟରେ ପ୍ରଣୟନ କରାଯାଇଥିବା ନୂଆ ଡ୍ରୋନ୍ ନୀତି ଏଥିରେ ଆହୁରି ସହାୟକ ସାବ୍ୟସ୍ତ ହେବାକୁ ଯାଉଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବିହନରୁ ନେଇ ବଜାର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯେଉଁ ସମ୍ପୁର୍ଣ୍ଣ ବାତାବରଣ, ଦେଶ ଯାହାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରୁଛି, ତାହାକୁ ଆମକୁ ନିରନ୍ତର ଭାବେ ଆଧୁନିକ କରିବାକୁ ପଡିବ । ଏଥିରେ ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଂଟେଲିଜେନ୍ସ, ଡାଟା ଆନାଲିଟିକ୍ସ ଏବଂ ବ୍ଲକ୍ ଚେନ୍ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି, ଚାହିଦା ଓ ଯୋଗାଣ ସହ ଜଡିତ ଆହ୍ୱାନଗୁଡିକୁ ଦୂର କରିବାରେ ବହୁତ ସହାୟକ ହୋଇପାରିବ । ଆମକୁ ଏଭଳି ନବସୃଜନ, ଏଭଳି ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍‌ସକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାକୁ ହେବ ଯାହା ଏହି ଜ୍ଞାନ କୌଶଳକୁ ଗାଁ ଗାଁରେ ପହଂଚାଇ ପାରିବେ । ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ କୃଷକ, ବିଶେଷକରି କ୍ଷୁଦ୍ର ଚାଷୀ, ଏହିସବୁ ନୂତନ ଉପକରଣ, ନୂତନ ଜ୍ଞାନକୌଶଳର ଯଦି ଉପଯୋଗ କରିବ ତାହାହେଲେ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିରାଟ ପରିବର୍ତନ ଆସିବ । କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସ୍ୱଳ୍ପ ମୂଲ୍ୟରେ ଆଧୁନିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ଉପଲବଧ କରାଉଥିବା ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପଗୁଡିକ ନିମନ୍ତେ ମଧ୍ୟ ଏହା ଚମତ୍କାର ସୁଯୋଗ ଅଟେ । ମୁଁ ଦେଶର ଯୁବପିଢୀକୁ ଏହି ସୁଯୋଗର ଲାଭ ଉଠାଇବା ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନ କରୁଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସ୍ୱାଧୀନତାର ଏହି ଅମୃତ ବେଳାରେ ଆମକୁ କୃଷି ସହିତ ଜଡିତ ଆଧୁନିକ ବିଜ୍ଞାନକୁ ଗାଁରେ ଗାଁରେ ଘରେ ଘରେ ପହଂଚାଇବାକୁ ହେବ । ନୂତନ ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତିରେ ଏଥିପାଇଁ କିଛି ବଡ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଇଛି । ଏବେ ଆମକୁ ଏହା ପ୍ରୟାସ କରିବାକୁ ହେବ ଯେ ମାଧ୍ୟମିକ ବିଦ୍ୟାଳୟ ସ୍ତର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କୃଷି ସମ୍ବନ୍ଧିତ ଗବେଷଣା ଓ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ଆମ ବିଦ୍ୟାଳୟ ପାଠ୍ୟକ୍ରମର ମଧ୍ୟ ଅଂଶ ହେଉ । ବିଦ୍ୟାଳୟ ସ୍ତରରେ ହିଁ ଆମ ବିଦ୍ୟାର୍ଥୀମାନଙ୍କ ନିକଟରେ ଏହି ବିକଳ୍ପ ଉପଲବଧ ହେଉ ଯେ ସେମାନେ କୃଷିକୁ ପେଶା ଆକାରରେ ଚୟନ କରିବା ପାଇଁ ନିଜକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିପାରିବେ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଯେଉଁ ଅଭିଯାନ ଆମେ ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ ଏହାକୁ ଜନ ଆନ୍ଦୋଳନରେ ପରିବର୍ତିତ କରିବା ପାଇଁ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ନିଜର ଭାଗିଦାରୀ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ପଡିବ । ଦେଶକୁ କୁପୋଷଣ ମୁକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ଯେଉଁ ଅଭିଯାନ ଜାରି ରହିଛି, ଜାତୀୟ ପୋଷଣ ମିଶନ୍ ତାକୁ ମଧ୍ୟ ଅଧିକ ସଶକ୍ତ କରିବ । ଏବେ ତ ସରକାର ଏହି ନିଷ୍ପତି ମଧ୍ୟ ନେଇଛନ୍ତି ଯେ ସରକାରୀ ଯୋଜନା ଅଧିନରେ ଗରିବମାନଙ୍କୁ, ବିଦ୍ୟାଳୟରେ ପିଲାମାନଙ୍କୁ, ପୋଷଣଯୁକ୍ତ ଚାଉଳ ହିଁ ଦିଆଯିବ । ନିକଟରେ ହିଁ ମୁଁ ଆମର ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ଚାମ୍ପିଅନଙ୍କ ସହିତ କୁପୋଷଣକୁ ନେଇ ସଚେତନତା ବୃଦ୍ଧି ନିମନ୍ତେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଖେଳାଳିଙ୍କୁ ମୁଁ ଆଜି ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲି ଯେ, ଆପଣମାନେ ବର୍ଷେ ଦୁଇ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଅତି କମରେ ୭୫ ବିଦ୍ୟାଳୟ ପରିଦର୍ଶନ ପାଇଁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲି, ସେଠାରେ ବିଦ୍ୟାର୍ଥୀମାନଙ୍କ ସହ ପୋଷଣ ବିଷୟରେ କଥାବାର୍ତା ହୁଅନ୍ତୁ, ଖେଳକୁଦ ସମ୍ବନ୍ଧରେ କଥା ହୁଅନ୍ତୁ, ଶାରିରୀକ ବ୍ୟାୟାମ ସମ୍ବନ୍ଧରେ କଥା ହୁଅନ୍ତୁ । ଆଜି ମୁଁ ସମସ୍ତ ଶିକ୍ଷାବିତ୍‌, ସବୁ କୃଷି ବୈଜ୍ଞାନିକ, ସମସ୍ତ ସଂସ୍ଥାକୁ କହିବି ଯେ ଆପଣମାନେ ମଧ୍ୟ ଆଜାଦୀ କା ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ପାଇଁ ନିଜର ଲକ୍ଷ୍ୟ ସ୍ଥିର କରନ୍ତୁ । ୭୫ ଦିନର ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରନ୍ତୁ, ୭୫ ଗାଁକୁ ପୋଷ୍ୟ ଭାବେ ଗ୍ରହଣ କରି ପରିବର୍ତନର ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରନ୍ତୁ, ୭୫ ବିଦ୍ୟାଳୟରେ ସଚେତନତା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ହାତକୁ ନେଇ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବିଦ୍ୟାଳୟକୁ କୌଣସି ନାଁ କୌଣସି କାର୍ଯ୍ୟରେ ଲଗାନ୍ତୁ, ଏହିଭଳି ଏକ ଅଭିଯାନ ମଧ୍ୟ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିଲ୍ଲାରେ ନିଜ ସ୍ତରରେ ମଧ୍ୟ ଏବଂ ସଂଗଠନ ସ୍ତରରେ ମଧ୍ୟ ଚଳାଯାଇପାରିବ । ଏଥିରେ ଫସଲ, ପୋଷଣଯୁକ୍ତ ବିହନ, ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତନରୁ ସୁରକ୍ଷାକୁ ନେଇ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇପାରିବ । ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ପ୍ରୟାସ, ଏହିସବୁର ପ୍ରୟାସ ବହୁତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଟେ, ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ପାଣିପାଗର ପରିବର୍ତନରୁ ଦେଶକୁ କ୍ଷତିରୁ ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରଦାନ କରିବ । କୃଷକର ସମୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଦେଶର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟର ସୁରକ୍ଷା ମଧ୍ୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ । ପୁଣି ଥରେ ସମସ୍ତ କୃଷକ ବନ୍ଧୁଙ୍କୁ ନୂତନ କିସମର ଶସ୍ୟ ଏବଂ ନୂଆ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଗବେଷଣା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ପାଇଁ ମୋ ତରଫରୁ ଅନେକ ଅନେକ ଅଭିନନ୍ଦନ । ପୁଣି ଆଉ ଥରେ ଯେଉଁ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟଗୁଡିକ ଆଜି ପୁରୁସ୍କୃତ ହେଲେ କାରଣ ବୈଜ୍ଞାନିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ହିଁ, ବୈଜ୍ଞାନିକ ମନ ହିଁ, ବୈଜ୍ଞାନିକ ଉପାୟ ହିଁ ଆହ୍ୱାନଗୁଡିକରୁ ମୁକ୍ତି ପାଇବାର ଉତମ ମାର୍ଗ ପ୍ରଦାନ କରିପାରନ୍ତି । ସେହି ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମୋ ତରଫରୁ ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭକାମନା!
ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ!