প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্রধানমন্ত্রীয়ে ৰাইপুৰ, ছত্তিশগড়ত ৩৫বিধ বিশেষ গুণসম্পন্ন শস্য দেশৰ উদ্দেশ্যে অৰ্পণ কৰি দিয়া ভাষণৰ পাঠ
28 SEP 2021 3:22PM by PIB Guwahati
নমস্কাৰ জী! কেন্দ্ৰীয় কৃষি আৰু কৃষক কল্যাণ মন্ত্ৰী শ্ৰীমান নৰেন্দ্ৰ সিংহ তোমৰ জী, ছত্তিশগড়ৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰীমান ভূপেশ বঘেল জী, মন্ত্ৰীসভাৰ মোৰ অন্য সহযোগী শ্ৰী পুৰুষোত্তম ৰূপালা জী, শ্ৰী কৈলাশ চৌধৰী জী, ভগ্নী শোভা জী, ছত্তিশগড়ৰ প্ৰাক্তন মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী ৰমণ সিংহ জী, বিৰোধী নেতা শ্ৰী ধৰ্ম লাল কৌশিক জী, কৃষি শিক্ষাৰে জড়িত সকলো ভিচি, ডাইৰেক্টৰছ, বৈজ্ঞানিক বন্ধু আৰু মোৰ মৰমৰ কৃষক ভাই আৰু ভনীসকল!
আমাৰ ইয়াত উত্তৰ ভাৰতত ঘাঘ আৰু ভড্ডৰীৰ কৃষি সম্পৰ্কীয় আপ্তবাক্য বহুত জনপ্ৰিয়। ঘাঘে আজিৰ পৰা কেইবা শতাব্দী পূৰ্বে কৈছিল-
জেতে গহিৰা জোতে খেত,
পৰে বীজ, ফল তেতে দেত।
অৰ্থাৎ খেতিৰ যতন যিমান গভীৰ কৰা হয়, বীজ সিঁচিলে শস্যও সিমানেই অধিক হয়। এই আপ্তবাক্য, ভাৰতৰ কৃষিৰ শ শ বছৰ পুৰণি অভিজ্ঞতাৰ পিছত সৃষ্টি হৈছে। ই কৈছে যে ভাৰতীয় কৃষি সদায়ে কিমান বৈজ্ঞানিক। কৃষি আৰু বিজ্ঞানৰ এই তালমিল নিৰন্তৰ বাঢ়ি থকাটো ২১ শতিকাৰ ভাৰতৰ বাবে বহুত জৰুৰী। আজি ইয়াৰ সৈতে জড়িত আন এটা বিশেষ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হৈছে। আমাৰ দেশৰ আধুনিক চিন্তাসম্পন্ন কৃষকক এয়া সমৰ্পিত কৰা হৈছে আৰু সৰু সৰু কৃষকৰ জীৱনলৈ পৰিৱৰ্তনৰ আশাৰ সৈতে এই বহুত ডাঙৰ সুযোগ আজি মই মোৰ দেশৰ কোটি কোটি কৃষকৰ চৰণত সমৰ্পিত কৰি আছো। বেলেগ বেলেগ ফচলৰ ৩৫বিধ নতুন ভেৰাইটিজ আজি জাৰি হৈছে। আজি ৰায়পুৰত National Institute of Biotic Stress Managementৰ লোকাৰ্পণো হৈছে। চাৰিখন এগ্ৰিকালচাৰ ইউনিভাৰছিটীক গ্ৰীণ কেম্পাছ এৱাৰ্ডো দিয়া হৈছে। মই আপোনালোক সকলোকে, দেশৰ কৃষকসকলক, কৃষি বৈজ্ঞানিকসকলক বহুত বহুত অভিনন্দন জনাইছো।
বন্ধুসকল,
যোৱা ৬-৭ বছৰত ছাইঞ্চ আৰু টেকনলজিক খেতিৰ সৈতে জড়িত প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ সমাধানৰ বাবে প্ৰাথমিকতাৰ আধাৰত ব্যৱহাৰ কৰি থকা হৈছে। বিশেষকৈ সলনি হোৱা বতৰত, নতুন পৰিস্থিতিৰ অনুকূল, অধিক পোষণ যুক্ত বীজ, ইয়াৰ ওপৰত আমাৰ ফ'কাছ বহুত বেছি। এইবাৰৰ বছৰবিলাকত বেলেগ বেলেগ ফচলৰ এনেকুৱা ১৩০০তকৈও অধিক Seed Varieties, বীজৰ বিবিধতা প্ৰস্তুত কৰা হৈছে। এই শৃংখলাতে আজি ৩৫বিধ আৰু Crop Varieties দেশৰ কৃষকসকলৰ চৰণত সমৰ্পিত কৰা হৈছে। এই Crop Varieties, এই বীজে জলবায়ু পৰিবৰ্তনৰ প্ৰভাৱৰ পৰা খেতিৰ সুৰক্ষা কৰা আৰু কুপোষণ মুক্ত ভাৰতৰ অভিযানত বহুত সহায়ক হ'বলগীয়া এয়া আমাৰ বৈজ্ঞানিকসকলৰ অনুসন্ধানৰ পৰিণাম। এই নতুন Varieties বতৰৰ কেইবাপ্ৰকাৰৰ প্ৰত্যাহ্বানৰে মোকাবিলা কৰিবলৈ সক্ষম হোৱাৰ লগতে, ইয়াত পৌষ্টিক তত্বও বেছি আছে। ইয়াৰ কিছুমান Varieties কম পানী থকা ক্ষেত্ৰৰ বাবে, কিছুমান শস্য গম্ভীৰ ৰোগৰ পৰা সুৰক্ষিত, কিছুমান সোনকালে হৈ উঠা, কিছুমান নিমখীয়া পানীত হ'ব পাৰে। অৰ্থাৎ দেশৰ বেলেগ বেলেগ পৰিস্থিতিৰ কথা মনত ৰাখি এইবিলাক প্ৰস্তুত কৰা হৈছে। ছত্তিশগড়ৰ National Institute of Biotic Stress Managementৰ ৰূপত দেশে এটা নতুন ৰাষ্ট্ৰীয় সংস্থান লাভ কৰিছে। এই সংস্থানে বতৰ আৰু অন্য পৰিস্থিতিৰ পৰিৱৰ্তনৰ ফলত সৃষ্টি হোৱা প্ৰত্যাহ্বানবিলাক Biotic stress ইয়াৰ সৈতে মোকাবিলা কৰিবলৈ দেশে প্ৰয়াসক বৈজ্ঞানিক পথ-প্ৰদৰ্শন লাভ কৰিব, বৈজ্ঞানিক সহায় পাব আৰু সি বহুত শক্তি দিব। ইয়াৰ পৰা যি মেন পাৱাৰ ট্ৰেইন হ'ব, যি আমাৰ যুৱধন প্ৰস্তুত হ'ব, বৈজ্ঞানিক মন-মস্তিষ্কৰে যি আমাৰ বৈজ্ঞানিক সৃষ্টি হ'ব, যি ইয়াত সমাধান প্ৰস্তুত হ'ব, যি solution ওলাব, সেইবিলাকে দেশৰ কৃষি আৰু কৃষকৰ উপাৰ্জন বঢ়োৱাত কাৰ্যকৰী বুলি প্ৰতিপন্ন হ'ব।
বন্ধুসকল,
আমি সকলোৱে জানো যে আমাৰ দেশত ফচলৰ কিমান ডাঙৰ অংশ, পোকৰ কাৰণে নষ্ট হৈ যায়। ইয়াৰ ফলত কৃষকৰো বৃহৎ লোকচান হয়। যোৱা বছৰেই কৰোণাৰে যুঁজৰ মাজতে আমি দেখিলো যে কেনেকৈ টিড্ডী দলেও অনেক ৰাজ্যত ডাঙৰ আক্ৰমণ কৰি দিছিল। ভাৰতে বহুত প্ৰয়াস কৰি তেতিয়া এই আক্ৰমণ প্ৰতিৰোধ কৰিছিল, কৃষকৰ অধিক লোকচান হোৱাৰ পৰা ৰক্ষা কৰাৰ সম্পূৰ্ণ প্ৰয়াস কৰা হৈছিল। মই উপলব্ধি কৰো যে এই নতুন সংস্থানৰ ওপৰত বহুত ডাঙৰ দায়িত্ব আছে আৰু মোৰ বিশ্বাস আছে যে ইয়াত কাম কৰিব লগা বৈজ্ঞানিক দেশৰ বিশ্বাসৰ ওপৰত থিয় দিব।
বন্ধুসকল,
খেতি-কৃষিকৰ্মই যেতিয়া সংৰক্ষণ লাভ কৰে, সুৰক্ষা কৱচ লাভ কৰে, তেতিয়া তাৰ অধিক দ্ৰুত গতিত বিকাশ হয়। কৃষকৰ মাটিক সুৰক্ষা দিবৰ বাবে, তেওঁলোকক বেলেগ বেলেগ চৰণত ১১ কোটি Soil Health Card দিয়া হৈছে। ইয়াৰ ফলত কৃষকে নিজৰ যি মাটি আছে তাৰ কি মৰ্যাদা, সেই মাটিৰ কি শক্তি, কি ধৰণৰ বীজ সিঁচিলে কি ধৰণৰ ফচল ৰুলে অধিক লাভ হ'ব, জানিব পাৰিব। ঔষধ কোনবিধ লাগিব, fertilizer কোনবিধ লাগিব, এই সকলো কথা সেই Soil Health Cardৰ কাৰণে মাটিৰ গুণাগুণৰ বিষয়ে গম পোৱা বাবে, ইয়াৰ ফলত কৃষকৰ বহুত লাভ হৈছে, তেওঁলোকৰ খৰচো কম হৈছে আৰু উৎপাদনো বাঢ়িছে। তেনেকৈ, ইউৰিয়াৰ ১০০ শতাংশ নীম কোটিং কৰি, আমি সাৰক লৈ হ'বলগীয়া চিন্তাও দূৰ কৰিছো। কৃষকক পানীৰ সুৰক্ষা দিবৰ বাবে আমি জলসিঞ্চন পৰিকল্পনা আৰম্ভ কৰিছো, দশক দশক ধৰি পৰি থকা প্ৰায় ১০০টা জলসিঞ্চন পৰিকল্পনা সম্পূৰ্ণ কৰাৰ অভিযান চলাইছো, বহুত বৃহৎ পৰিমাণৰ বাজেট প্ৰয়োগ কৰা হৈছে ইয়াৰ বাবে, তাৰ ফলত কৃষকে পানী লাভ কৰিলে সেই পানীৰে পৰাক্ৰম কৰি দেখুৱাব। তেনেকৈ পানী বচাবৰ বাবে আমি micro irrigation, sprinkler এই বস্তুবিলাকৰ বাবেও ডাঙৰ আৰ্থিক সহায় কৰি কৃষকলৈকে এই ব্যৱস্থাবিলাক পোৱাবলৈ প্ৰয়াস কৰিছো। ফচলক ৰোগৰ পৰা বচাবলৈ, অধিক শস্যৰ বাবে কৃষকক নতুন নতুন ভেৰাইটিৰ বীজ দিয়া হৈছে। কৃষকে খেতিৰ লগতে বিজুলী উৎপন্ন কৰক, অন্নদাতা শক্তিদাতাও হওক, নিজৰ আৱশ্যকতাও পূৰণ কৰিব পাৰক, ইয়াৰ বাবে পিএম কুসুম অভিযানো চলাই থকা হৈছে। লাখ লাখ কৃষকক ছ'লাৰ পাম্পো দিয়া হৈছে। তেনেকৈ, আজি তো বতৰৰ বিষয়ত তো সদায় বিশ্বজুৰি চিন্তাৰ বিষয় হৈ আছে। এতিয়া আমাৰ ছত্তিশগড়ৰ মুখ্যমন্ত্ৰী জীয়ে কিমান প্ৰকাৰৰ প্ৰাকৃতিক দুৰ্যোগ আহে, climate changeৰ কাৰণে কি কি বিপদ আহে, বৰ ভালকৈ তেওঁ বৰ্ণনা কৰিছে। এতিয়া আপোনালোকে জানে যে অনাবৃষ্টি আৰু বতৰৰ প্ৰতিকূলতাৰ পৰা কৃষকক বচাবৰ বাবে আমি বিভিন্ন বিষয়ত পৰিৱৰ্তন সাধন কৰিছো, আগৰ সকলো নিয়ম সলনি কৰিছো যাতে কৃষকৰ সৰ্বাধিক লাভ হওক, এই লোকচানৰ সময়ত তেওঁলোকৰ বিপদ নহওক, এই সকলো পৰিৱৰ্তন কৰা হৈছে। পিএম ফচল বীমা যোজনা, ইয়াৰ জৰিয়তেও কৃষকৰ বহুত লাভ হওক আৰু সুৰক্ষা পাওক, তাৰ চিন্তা কৰিছো। এই পৰিৱৰ্তনৰ পিছত কৃষকে প্ৰায় এই যি প্ৰধানমন্ত্ৰী ফচল বীমা যোজনাত যি পৰিৱৰ্তন অনা হৈছে তাৰ কাৰণে কৃষকক প্ৰায় এক লাখ কোটি টকাৰ ক্লেইম ৰাশিৰ পৰিশোধ কৰা হৈছে। এক লাখ কোটি টকা এই সংকটৰ সময়ত কৃষকৰ জেপলৈ গৈছে।
বন্ধুসকল,
MSPত বৃদ্ধিৰ লগতে আমি ক্ৰয় প্ৰক্ৰিয়াতো সংশোধন কৰিছো যাতে অধিকসংখ্যক কৃষকে তাৰ লাভ পায়। ৰবি ছিজনত ৪৩০ লাখ মেট্ৰিক টনতকৈ বেছি ঘেঁহু ক্ৰয় কৰা হৈছে। ইয়াৰ বাবে কৃষকক ৮৫ হাজাৰ কোটিতকৈ অধিক পৰিশোধ কৰা হৈছে। কোভিডৰ সময়ত ঘেঁহু ক্ৰয় কেন্দ্ৰৰ সংখ্যা ৩ গুণলৈকে বঢ়োৱা হয়। লগতে মাহ জাতীয়-তৈলবীজ এই ক্ৰয় কেন্দ্ৰৰ সংখ্যাও তিনিগুণ বঢ়োৱা হৈছে। কৃষকৰ সৰু সৰু প্ৰয়োজন পূৰণ কৰিবৰ বাবে কিষান সন্মান নিধিৰ জৰিয়তে ১১ কোটিৰো অধিক আমাৰ প্ৰতিজন কৃষকক দিয়া হৈছে। আৰু তাত বেছিভাগ সৰু কৃষক আছে, ১০ৰ মাজৰ পৰা ৮জন কৃষক, আমাৰ দেশত সৰু কৃষক আছে, বহুত সৰু সৰু মাটিৰ টুকুৰাত জীৱন নিৰ্বাহ কৰি আছে। এনেকুৱা কৃষকক প্ৰায় ১ লাখ ৬০ হাজাৰ কোটিতকৈও অধিক টকা পোনপটীয়াকৈ তেওঁলোকৰ বেংক একাউণ্টত সুমুৱাই দিয়া হৈছে। ইয়াৰে এক লাখ কোটি টকাৰ অধিক ৰাশি তো এই কৰোণা কালত দিয়া হৈছে। কৃষকসকলক টেকনলজিৰে সংযুক্ত কৰিবৰ বাবে আমি তেওঁলোকক বেংকৰ জৰিয়তে সহায় কৰিছো আৰু সেই সহায়ৰ সমগ্ৰ প্ৰক্ৰিয়া বহুত সহজ কৰা হৈছে। আজি কৃষকে আৰু ভাল উপায়েৰে বতৰৰ বতৰা পাই আছে। অলপতে অভিযান চলাই ২ কোটিতকৈ অধিক কৃষকক কিষান ক্ৰেডিট কাৰ্ড দিয়া হৈছে। মৎস্য পালন কৰা আৰু ডেইৰী ছেক্টৰৰ সৈতে জড়িত কৃষককো কেচিচিৰে সংযুক্ত কৰা হৈছে। ১০ হাজাৰতকৈ অধিক কৃষকে উৎপাদক সংগঠন হওক, e-Nam যোজনাৰ জৰিয়তে অধিক কৃষি মণ্ডীক সংযুক্ত কৰাই হওক, বৰ্তমানৰ কৃষি মণ্ডীৰ আধুনিকীকৰণ হওক, এই সকলো কাম দ্ৰুত গতিত কৰি থকা হৈছে। দেশৰ কৃষক আৰু দেশৰ কৃষিৰে সংযুক্ত যি কাম যোৱা ৬-৭ বছৰত হৈছিল, সিবিলাক অহা ২৫ বছৰৰ বৃহৎ ৰাষ্ট্ৰীয় সংকল্পৰ সিদ্ধিৰ বাবে, কিয়নো ২৫ বছৰৰ পিছত আমাৰ দেশে স্বাধীনতাৰ শতাব্দী পালন কৰিব, আজি আমি স্বাধীনতাৰ অমৃত মহোৎসৱ পালন কৰি আছো, ২৫ বছৰৰ পিছত স্বাধীনতাৰ শতাব্দী পালন কৰিম আৰু তাৰ বাবে এই ২৫ বছৰৰ বৃহৎ ৰাষ্ট্ৰীয় সংকল্পৰ সিদ্ধৰ বাবে এটা ডাঙৰ শক্তিশালী আধাৰ বনাই দিছো। বীজৰ পৰা আৰম্ভ কৰি বজাৰলৈকে হোৱা এই কাৰ্যই এক বৃহৎ অৰ্থনৈতিক শক্তিৰ ৰূপত ভাৰতৰ প্ৰগতিৰ গতি সুনিশ্চিত কৰিব।
বন্ধুসকল,
আমি সকলোৱে জানো যে Agriculture একপ্ৰকাৰৰ ৰাজ্যৰ বিষয় আৰু এই বিষয়ে বহুবাৰ লিখাও হৈছে যে এইটো ৰাজ্যৰ বিষয়, ভাৰত চৰকাৰে ইয়াত একো কৰিব নালাগে, এনেকৈও কোৱা হয়, কিয়নো State subject হয় আৰু মই জানো কিয়নো ময়ো কেইবাবছৰ ধৰি গুজৰাটত মুখ্যমন্ত্ৰী হিচাপে কাম কৰাৰ সুযোগ পাইছিলো, গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্ৰী হৈ থাকোতে যিহেতু ৰাজ্যৰ বিশেষ দায়িত্ব আছে, এইটো মই জানিছিলো আৰু এই দায়িত্ব মই পালন কৰা উচিত, এই মুখ্যমন্ত্ৰী হোৱা বাবে মই সম্পূৰ্ণ চেষ্টা কৰিছিলো। গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্ৰী হৈ থাকোতে মই কৃষি ব্যৱস্থাক, কৃষি নীতি আৰু তাৰ খেতিৰ ওপৰত প্ৰভাৱসমূহ বৰ ওচৰৰ পৰা অনুভৱ কৰো আৰু এতিয়া আমাৰ নৰেন্দ্ৰ সিংহ তোমৰ জীয়ে মোৰ গুজৰাটৰ কাৰ্যকালত মই কি কাম কৰি আছিলো সেই বিষয়েও বহু বৰ্ণনা কৰি আছিল। এটা সময় আছিল যেতিয়া গুজৰাটত খেতি কিছুমান ফচললৈকেহে সীমাবদ্ধ আছিল। গুজৰাটৰ এটা ডাঙৰ অংশত পানীৰ অভাৱত কৃষকে খেতি বাদ দিছিল। সেই সময়ত এটাই মন্ত্ৰ লৈ আমি চলিছিলো, কৃষকক লগত লৈ চলিছিলো, আৰু মন্ত্ৰটো আছিল- স্থিতি সলনি হ'ব লাগে, আমি লগ হৈ স্থিতি জৰুৰ সলনি কৰিম। ইয়াৰ বাবে সেই সময়তে আমি ছাইঞ্চ আৰু আধুনিক টেকনলজিৰ ব্যাপক ব্যৱহাৰ আৰম্ভ কৰি দিছিলো। আজি দেশৰ Agriculture আৰু Horticultureত গুজৰাটৰ এক ডাঙৰ অংশ আছে। আজি গুজৰাটত ১২ মাহেই খেতি হয়। কচ্ছৰ দৰে ক্ষেত্ৰতো আজি সেই ফল, শাক-পাচলি উৎপন্ন হয়, যাৰ বিষয়ে কেতিয়াও ভাবিব পৰা নহৈছিল। আজি কচ্ছৰ ৰেগিস্তানৰ পৰা তাৰ কৃষি উৎপাদন বিদেশলৈ ৰপ্তানি হ'বলৈ আৰম্ভ হৈছে।
ভাই আৰু ভনীসকল,
কেৱল উৎপাদনৰ ওপৰতে ফ'কাছ কৰা হোৱা নাই, বৰং সমগ্ৰ গুজৰাটত ক'ল্ড চেইনৰ এক বহুত ডাঙৰ নেটৱৰ্ক প্ৰস্তুত কৰা হৈছে। এনেকুৱা বহু প্ৰয়াসৰ ফলত খেতিৰ পৰিসৰতো বাঢ়িছেই, লগতে খেতিৰে জড়িত উদ্যোগ আৰু ৰোজগাৰো বৃহৎ মাত্ৰাত সৃষ্টি হৈছে আৰু কিয়নো এজন মুখ্যমন্ত্ৰী হোৱা বাবে ৰাজ্য চৰকাৰৰ সকলো দায়িত্ব থাকে সেয়ে মই সেই সময়ত এই সকলো কাম কৰাৰ এটা ভাল সুযোগো পালো আৰু মই সম্পূৰ্ণ পৰিশ্ৰমো কৰিছিলো।
ভাই আৰু ভনীসকল,
খেতিত হোৱা এনেকুৱা আধুনিক পৰিৱৰ্তনবিলাক স্বাধীনতাৰ এই অমৃত কালত অধিক বিস্তৃত কৰাৰ প্ৰয়োজন আছে। জলবায়ু পৰিবৰ্তন খেতিয়েই নহয়, বৰং আমাৰ সমগ্ৰ ইক'ছিষ্টেমৰ বাবে বহুত ডাঙৰ প্ৰত্যাহ্বান। বতৰৰ পৰিৱৰ্তনৰ বাবে আমাৰ মৎস্য উৎপাদন, পশুৰ স্বাস্থ্য আৰু উৎপাদনশীলতা বহুত বেছি প্ৰভাৱিত হয়। ইয়াৰ লোকচান কৃষকে, মাছমৰীয়া বন্ধুসকলে বহন কৰিবলগীয়া হয়। জলবায়ু পৰিবৰ্তনৰ কাৰণে যি নতুন ধৰণৰ কীট, নতুন বেমাৰ, মহামাৰী আহি আছে, ইয়াৰ ফলত মানুহ আৰু পশুধনৰ স্বাস্থ্যৰ ওপৰতো বহুত ডাঙৰ সংকট আহি আছে আৰু ফচলো প্ৰভাৱিত হৈ আছে। এই পদক্ষেপসমূহৰ ওপৰত গভীৰ ৰিছাৰ্চ নিৰন্তৰ জৰুৰী। এতিয়া ছাইঞ্চ, চৰকাৰ আৰু ছ'চাইটীয়ে মিলি কাম কৰিব যেতিয়া তাৰ ফল অধিক ভাল হ'ব। কৃষক আৰু বৈজ্ঞানিকৰ এনেকুৱা একত্ৰীকৰণে নতুন প্ৰত্যাহ্বানৰে মোকাবিলা কৰিবলৈ দেশৰ শক্তি বঢ়াব। জিলা স্তৰত ছাইঞ্চ আধাৰিত এনেকুৱা কৃষি মডেলে খেতিক অধিক প্ৰফেচনেল, অধিক লাভজনক কৰিব। আজি জলবায়ু পৰিবৰ্তনৰ পৰা ৰক্ষা কৰা টেকনিক আৰু প্ৰক্ৰিয়াক উদগণি দিবলৈ যি অভিযান আজি লঞ্চ কৰা হৈছে, তাৰ মূলতো এই ভাবনাই আছে।
ভাই আৰু ভনীসকল,
এয়া সেই সময় যেতিয়া আমি বেক টু বেছিক আৰু মাৰ্চ ফৰ ফিউচাৰ, দুয়োটাতে সন্তুলন বজাই ৰাখিব লাগিব। যেতিয়া মই বেক টু বেছিক বুলি কওঁ, তেতিয়া মোৰ আশা আমাৰ পৰম্পৰাগত কৃষিৰ সেই শক্তিৰ সৈতে থাকে য'ত আজিৰ অধিকতৰ প্ৰত্যাহ্বানৰ সৈতে জড়িত সুৰক্ষা কৱচ আছিল। পৰম্পৰাগতভাৱে আমি খেতি, পশুপালন আৰু মৎস্য পালন একেলগে কৰি আহিছো। ইয়াৰ উপৰিও, একেলগে, একেই খেতিত, একেটা সময়তে বিবিধ ফচল উৎপাদন কৰিছিলো। অৰ্থাৎ প্ৰথমে আমাৰ দেশৰ Agriculture, Multiculture আছিল, কিন্তু ই লাহে লাহে Monocultureলৈ সলনি হৈ গ'ল। ভিন ভিন পৰিস্থিতিৰ ফলত কৃষকে এবিধেই ফচল উৎপাদনত লাগি যায়। এই স্থিতিকো আমি লগ হৈ সলনি কৰিব লাগিব। আজি যেতিয়া Climate Changeৰ প্ৰত্যাহ্বান বাঢ়ি আছে, তেতিয়া আমাৰ কামৰ গতিও বঢ়াব লাগিব। যোৱা বছৰবিলাকত এই ভাবনাই আমাক কৃষকৰ আয় বৃদ্ধি কৰিবলৈও উদগণি দিছে। কৃষকক কেৱল ফচল আধাৰিত ইনকাম ছিষ্টেমৰ পৰা বাহিৰলৈ আনি, তেওঁলোকক ভেল্যু এডিচন আৰু খেতিৰ অন্য বিকল্পসমূহৰ বাবেও অনুপ্ৰাণিত কৰি থকা হৈছে আৰু সৰু কৃষকৰ ইয়াৰ বহুত প্ৰয়োজন আছে আৰু আমি সম্পূৰ্ণ ধ্যান ১০০ৰ ভিতৰত ৮০জন যি সৰু কৃষক আছে, তেওঁলোকৰ ওপৰত দিব লাগিব আৰু আমাৰ কৃষকসকলৰ বাবে, ইয়াত পশুপালন আৰু মৎস্য পালনৰ লগতে মৌ মাখি পালন, খেতিত সৌৰ শক্তি উৎপাদন, জাবৰৰ পৰা সোণ- অৰ্থাৎ ইথানল, বায়'ফুৱেলৰ দৰে বিকল্পও কৃষকক দি থকা হৈছে। মই আনন্দিত যে ছত্তিশগড়ৰ লগতে দেশৰ কৃষকে অতি দ্ৰুতগতিত এই সকলো নতুন নতুন কথাক আকোৱালি লৈছে। খেতিৰ লগতে দুই-চাৰিটা আৰু বস্তুৰ বিস্তাৰ কৰি আছে।
বন্ধুসকল,
বতৰৰ স্থানীয় পৰিস্থিতি অনুসৰি ফচলৰ উৎপাদন, আমাৰ পৰম্পৰাগত কৃষিৰ এটা আৰু শক্তি। য'ত খৰাং থাকে, তাত তেনেকুৱা ফচলৰ উৎপাদন হয়। য'ত বান থাকে, পানী বেছি থাকে, য'ত বৰফ থাকে, তাত তেনেধৰণৰ ফচল সিঁচা হয়। বতৰৰ হিচাপত কৰা এনেকুৱা ফচলৰ ন্যুট্ৰিচন ভেল্যুও বেছি হয়। বিশেষকৈ যি আমাৰ মোটা শস্য -মিলেটছ, সিবিলাকৰ বহুত মহত্ব। বিশেষজ্ঞসকলে কয় যে এইবোৰে আমাৰ স্বাস্থ্যক শক্তি দিয়ে। সেয়ে আজিৰ লাইফ ষ্টাইলৰ পৰা যেনেকুৱা বেমাৰ বাঢ়ি আছে, তালৈ চাই আমাৰ এই মিলেটছৰ ডিমাণ্ড বহুত বেছি বাঢ়ি আছে।
মোৰ কৃষক ভাই-ভনীসকল,
আপোনালোকে জানি ভাল পাব যে ভাৰতৰ প্ৰয়াসৰ পৰাই সংযুক্ত ৰাষ্ট্ৰ সংঘই অহা বছৰ অৰ্থাৎ ২০২৩ক ইণ্টাৰনেচনেল ইয়েৰ অফ মিলেটছ ঘোষিত কৰিছে। ই মিলেটছৰ খেতিৰ আমাৰ পৰম্পৰা, আমাৰ শস্যক আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় স্তৰত showcase কৰাৰ আৰু নতুন বজাৰৰ অনুসন্ধান কৰাৰ বহুত ডাঙৰ সুযোগ। কিন্তু ইয়াৰ বাবে এতিয়াৰে পৰা কাম কৰিব লাগিব। আজি এই সুযোগতে মই দেশৰ সকলো সামাজিক আৰু শৈক্ষিক সংগঠনক ক'ম যে মিলেটছৰ সৈতে জড়িত ফুড ফেষ্টিভেল কৰক, মিলেটছৰ পৰা নতুন নতুন food varieties কেনেকৈ হয়, ইয়াৰ প্ৰতিযোগিতা কৰক, কিয়নো ২০২৩ত যদি পৃথিৱীলৈ আমি নিজৰ কথা লৈ যাব লাগে তেন্তে আমি এই বস্তুবিলাকত নতুনত্ব আনিব লাগিব আৰু জনসাধাৰণৰ মাজতো সজাগতা বঢ়াওক। মিলেটছৰ সৈতে জড়িত নতুন ৱেবছাইটো বনাব পাৰি, মানুহে জানক মিলেটছৰ পৰা কি কি বনাব পাৰি, কি কেনেকৈ বনাব পাৰি, কি লাভ হ'ব পাৰে, এটা সজাগতা অভিযান চলিব পাৰে। মই বিশ্বাস কৰো যে ইয়াৰ মুনাফা কি হয়, ইয়াৰ সৈতে জড়িত ৰোচক তথ্য আমি এই ৱেবছাইটত ৰাখিব পাৰো যাতে মানুহ তাৰ সৈতে সংযুক্ত হ'ব পাৰে। মই সকলো ৰাজ্যকে আহ্বান জনাম যে আপোনালোকৰ ৰাজ্যৰ এগ্ৰিকালচাৰ ডিপাৰ্টমেণ্ট, আপোনালোকৰ এগ্ৰিকালচাৰেল ইউনিভাৰছিটীজ, আপোনালোকৰ ছাইণ্টিষ্ট আৰু প্ৰগ্ৰেছিভ কৃষকে ইয়াৰ ভিতৰত কোনো টাষ্ক ফ'ৰ্চ বনাওক আৰু ২০২৩ত যেতিয়া বিশ্বই মিলেটছ ইয়েৰ পালন কৰিব তেতিয়া ভাৰতে তাত কেনেকৈ যোগদান কৰিব, ভাৰতে কেনেকৈ লীড কৰিব, ভাৰতৰ কৃষকে তাত কেনেকৈ মুনাফা ল'ব, এতিয়াৰে পৰা তাৰ প্ৰস্তুতি চলোৱা দৰকাৰ।
বন্ধুসকল,
ছাইঞ্চ আৰু ৰিছাৰ্চৰ সমাধানৰ পৰা এতিয়া মিলেটছ আৰু অন্য শস্যক আৰু বিকশিত কৰা আৱশ্যক। উদ্দেশ্য এয়ে যে দেশৰ ভিন ভিন অংশত, ভিন ভিন প্ৰয়োজন অনুসৰি সেইবোৰ উৎপাদন কৰিব পাৰি। আজি যি শস্যৰ ভেৰাইটী লঞ্চ হৈছে, তাত এই প্ৰয়াসৰ ৰশ্মিও আমি দেখিবলৈ পাইছো। মোক এই কথাও কোৱা হৈছে যে এই সময়ত দেশত ডেৰশতকৈও অধিক ক্লাষ্টাৰ্ছত তাৰ পৰিস্থিতি অনুসৰি কৃষি টেকনিকৰ প্ৰয়োগ হৈ আছে।
বন্ধুসকল,
খেতিৰ যি আমাৰ পুৰাতন পৰম্পৰা আছে তাৰ লগতে মাৰ্চ টু ফিউচাৰো সিমানেই আৱশ্যকীয়। ফিউচাৰৰ বিষয়ে যেতিয়া আমি কথা পাতো তেতিয়া তাৰ মূলত আধুনিক টেকনলজি আছে, খেতিৰ নতুন আয়োজন থাকে। আধুনিক কৃষি মেচিন আৰু উপকৰণক উদগণি দিয়াৰ প্ৰয়াসৰ পৰিণাম আজি দেখিবলৈ পোৱা গৈছে। আহিবলগীয়া সময় স্মাৰ্ট মেচিনৰ, স্মাৰ্ট উপকৰণৰ। এতিয়া খেতিতো আধুনিক ড্ৰোন আৰু ছেন্সৰৰ ব্যৱহাৰ বঢ়াব লাগিব। ইয়াৰ সৈতে খেতিৰে জড়িত হাই কোৱালিটী ডেটা আমি পাব পাৰো। ই খেতিৰ প্ৰত্যাহ্বানৰ সৈতে জড়িত ৰিয়েল টাইম সমাধান প্ৰস্তুত কৰাতো সহায় কৰিব। সম্প্ৰতি বলৱৎ কৰা নতুন ড্ৰোন নীতি এই ক্ষেত্ৰত আৰু সহায়ক বুলি প্ৰতিপন্ন হ'ব।
বন্ধুসকল,
বীজৰ পৰা আৰম্ভ কৰি বজাৰলৈকে যি সম্পূৰ্ণ ইক'ছিষ্টেম আছে, দেশে তাক যেনেকৈ প্ৰস্তুত কৰি আছে, তাক আমি একেৰাহে আধুনিক বনাই থাকিব লাগিব। ইয়াত আৰ্টিফিচিয়েল ইণ্টেলিজেঞ্চ, ডেটা এনালিটিক্ছ আৰু ব্লক চেইন টেকনলজিয়ে ডিমাণ্ড আৰু ছাপ্লাইৰে জড়িত প্ৰত্যাহ্বান দূৰ কৰাত বহুত সহায় কৰিব পাৰে। আমি এনেকুৱা innovations, এনেকুৱা startupsক প্ৰমোট কৰিব লাগে যি এই টেকনিকবিলাক গাঁৱে গাঁৱে পোৱাব পাৰে। দেশৰ প্ৰতিজন কৃষক, বিশেষকৈ ক্ষুদ্ৰ কৃষকে এই নতুন উপকৰণ, নতুন টেকনলজিৰ ব্যৱহাৰ কৰিব, তেতিয়া কৃষি ছেক্টৰত বৃহৎ পৰিৱৰ্তন আহিব। কৃষকক কম দামত আধুনিক টেকনলজি উপলব্ধ কৰোৱা startupsৰ বাবেও এয়া ভাল সুযোগ। মই দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলক এই সুযোগ গ্ৰহণ কৰিবলৈ আহ্বান জনাম।
বন্ধুসকল,
স্বাধীনতাৰ এই অমৃত কালত আমি কৃষিৰে জড়িত আধুনিক বিজ্ঞানক গাঁৱে গাঁৱে, ঘৰে ঘৰে পোৱাব লাগে। নতুন ৰাষ্ট্ৰীয় শিক্ষা নীতিত ইয়াৰ বাবে কিছুমান ডাঙৰ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হৈছে। আমি যেতিয়া চেষ্টা কৰিব লাগে যে মিডিল স্কুল লেভেললৈকে কৃষিৰে জড়িত ৰিছাৰ্চ আৰু টেকনলজি আমাৰ স্কুলীয়া পাঠ্যক্ৰমৰো অংশ হওক। স্কুলৰ স্তৰতে আমাৰ বিদ্যাৰ্থীসকলৰ ওচৰত এই বিকল্প থাকক যে তেওঁলোকে কৃষিক কেৰিয়াৰৰ ৰূপত বাছনি কৰিবৰ বাবে নিজকে প্ৰস্তুত কৰিব পাৰে।
বন্ধুসকল,
আজি যি অভিযান মই আৰম্ভ কৰিলো, ইয়াক জন আন্দোলনত পৰিণত কৰিবৰ বাবে আমি সকলোৱে নিজৰ অংশগ্ৰহণ সুনিশ্চিত কৰিব লাগিব। দেশক কুপোষণৰ পৰা মুক্তি দিবলৈ যি অভিযান চলি আছে, ৰাষ্ট্ৰীয় পোষণ মিছনকো এই অভিযানে শক্তিশালী কৰিব। এতিয়া তো চৰকাৰে এই সিদ্ধান্তও লৈছে যে চৰকাৰী যোজনাৰ জৰিয়তে দুখীয়াক, স্কুলত শিশুক, ফৰ্টিফাইড চাউলহে দিয়া হ'ব। অলপতে মই নিজৰ অলিম্পিক চেম্পিয়নসকলৰ সৈতে কুপোষণক লৈ সজাগতা বঢ়াবৰ বাবে প্ৰতিজন খেলুৱৈক মই আহ্বান জনাইছিলো, যে আপোনালোক অহা এক-দুই বছৰত কমেও ৭৫খন স্কুললৈ যাওক বুলি আহ্বান জনাইছিলো, তাত বিদ্যাৰ্থীৰ সৈতে পোষণ সম্পৰ্কে কথা পাতক, খেল-ধেমালিৰ বিষয়ে কথা পাতক, physical exerciseৰ সন্দৰ্ভত কথা পাতক। আজি মই সকলো শিক্ষাবিদ, সকলো কৃষি বৈজ্ঞানিক, সকলো সংস্থানক ক'ম যে আপোনালোকেও স্বাধীনতাৰ অমৃত মহোৎসৱৰ বাবে নিজৰ লক্ষ্য স্থিৰ কৰক। ৭৫ দিনৰ অভিযান হাতত লওক কোনোবাই, ৭৫খন গাঁৱক কোলাত লৈ পৰিৱৰ্তনৰ অভিযান হাতত লওক, ৭৫খন স্কুলক সজাগ কৰি প্ৰত্যেক স্কুলক কিবা কামত লগাই দিয়ক, এনেকুৱা এক অভিযান যদি দেশৰ প্ৰতিখন জিলাত নিজৰ স্তৰতো আৰু সংস্থানৰ স্তৰতো চলাব পৰা যায়। ইয়াত নতুন ফচল, ফৰ্টিফাইড বীজ, জলবায়ু পৰিবৰ্তনৰ পৰা ৰক্ষাকে ধৰি কৃষকক তথ্য দিব পৰা যায়। মোৰ বিশ্বাস আছে যে আমাৰ সকলোৰে প্ৰয়াস, এই সকলোৰে প্ৰয়াস বহুত মহত্বপূৰ্ণ, আমি সকলোৰে প্ৰয়াসে বতৰৰ পৰিৱৰ্তনৰ পৰা দেশৰ খেতিক বচাব, কৃষকৰ সমৃদ্ধি আৰু দেশৰ স্বাস্থ্যৰ সুৰক্ষাও নিশ্চিত কৰিব। এবাৰ আকৌ সকলো কৃষক বন্ধুক, নতুন ক্ৰপ ভেৰাইটী আৰু নতুন ৰাষ্ট্ৰীয় ৰিছাৰ্চ সংস্থানৰ বাবে মোৰ ফালৰ পৰা বহুত বহুত অভিনন্দন। আকৌ এবাৰ যি ইউনিভাৰছিটীসমূহে আজি পুৰস্কাৰ পাইছে, যাতে বৈজ্ঞানিক ব্যৱস্থাইহে, বৈজ্ঞানিক মনেহে, বৈজ্ঞানিক পদ্ধতিয়েহে প্ৰত্যাহ্বানৰ পৰা মুক্তি পোৱাৰ উত্তম পথ দিব পাৰে, সেই সকলোকে মোৰ ফালৰ পৰা বহুত বহুত শুভকামনা!
বহুত বহুত ধন্যবাদ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at dedication of 35 crop varieties with special traits to the Nation in Raipur, Chhattisgarh
28 SEP 2021 3:22PM by PIB Delhi
Namaskar ji! Union Minister of Agriculture and Farmers Welfare Shri Narendra Singh Tomar ji, Chief Minister of Chhattisgarh Shri Bhupesh Baghel ji, my other colleagues in the cabinet Shri Purushottam Rupala ji, Shri Kailash Choudhary ji, Smt. Shobha ji, former Chief Minister of Chhattisgarh Shri Raman Singh ji, Leader of the Opposition in Chhattisgarh state assembly Shri Dharam Lal Kaushik ji, all the VCs, directors, scientific colleagues associated with agricultural education and my dear farmer sisters and brothers!
The agricultural proverbs of Ghagh and Bhaddri are very popular here in North India. Ghagh said many centuries ago -
जेते गहिरा जोते खेत,
परे बीज, फल तेते देत।
It means the deeper the field is plowed, the higher the yield is when the seed is sown. These proverbs are derived from the hundreds of years of old experiences of India's agriculture. These show how scientific Indian agriculture has always been. This synergy of agriculture and science is very important for India of the 21st century. Today another important step in this regard is being taken. This is being dedicated to the modern farmers of our country. With the hope of changing the lives of small farmers, I am dedicating this huge gift at the feet of many farmers of my country today. Today 35 new varieties of different crops have been released. Today the National Institute of Biotic Stress Management has also been inaugurated in Raipur. Green campus awards have also been given to four agricultural universities. I congratulate all of you, the farmers of the country and the agricultural scientists.
Friends,
In the last 6-7 years, the use of science and technology has been prioritized to solve the agriculture related challenges. Our focus is very much on the more nutritious seeds, adapted to new conditions, especially in view of the changing climate. In recent years, more than 1300 such varieties of seeds of different crops have been developed. In this series, 35 more crop varieties are being dedicated to the farmers of the country today. These crop varieties and seeds, which have been discovered by our scientists, will be very helpful to protect agriculture from the effects of climate change and in the malnutrition-free India campaign. These new varieties are not only capable of dealing with vagaries of weather, they are also more nutritious. Some of these varieties are for low water areas, some crops are protected from serious diseases and some others mature quickly, while some others can grow in brackish water. These varieties have been developed keeping in mind the different climatic conditions of the country. The country has got a new national institute in the form of the National Institute of Biotic Stress Management of Chhattisgarh. This institution will provide scientific guidance and support and will also strengthen the country's efforts in dealing with the challenges arising out of climate change and other conditions. The young manpower which will be trained here will become scientists with a scientific mind. The solutions that will emerge here will effectively boost the income of the country's agriculture and farmers.
Friends,
We all know that a large portion of the crops in our country is destroyed due to insects. This also causes great loss to the farmers. Last year itself in the midst of the fight against Corona, we saw how the grasshopper party had raided many states. A lot of efforts were needed to stop this attack and save the farmers from severe damages. I understand that this new institute has a huge responsibility and I am confident that the scientists working here will live up to the expectations of the country.
Friends,
When agriculture gets protective cover, it develops faster. To protect the land of farmers, 11 crore soil health cards have been given to them in different phases. As a result of these soil health cards, farmers have benefited a lot. Now the farmers know the limitations of the land they own; the utility of that land, the crop which gives a better yield, pesticides, necessary amount of fertilizers and the health of the soil. It has not only led to reduction in expenses, but increase in the yield as well. Similarly, we also addressed the concern about compost by doing 100% neem coating of urea. We started irrigation projects in order to provide water security to the farmers. We also launched a campaign to complete about 100 irrigation projects which were pending for decades and earmarked a huge budget for this so that water is available to farmers. Similarly, we provided financial help to farmers for micro irrigation and sprinklers to save water. New varieties of seeds were given to the farmers to protect their crops from insects and for higher yield. The PM Kusum campaign is also being run for farmers so that they can generate electricity along with agriculture. It will not only help them meet their own needs but they can also source power. Solar pumps have also been given to lakhs of farmers. Today, climate is a matter of concern all over the world. Right now, our Chief Minister of Chhattisgarh explained in detail about natural calamities and the problems due to climate change. We have brought about several changes in the rules which were prevalent earlier so as to protect the farmers from hailstorms and weather and they get maximum benefits and don’t face any problem in the event of any loss. The PM Fasal Bima Yojana seeks to address this concern so that farmers should get maximum benefit and security. The changes that we introduced in the PM Fasal Bima Yojana have helped settle claims of farmers worth almost one lakh crore rupees. One lakh crore rupees have gone into the pockets of the farmers in this hour of crisis.
Friends,
Besides increasing the MSP, we also improved the procurement process so that maximum farmers can get the benefit. More than 430 lakh metric tonnes of wheat has been procured in the Rabi season and more than 85,000 crore rupees have been paid to the farmers. The number of wheat procurement centers has been increased by three times in the midst of Corona. Also, the number of pulses and oilseeds procurement centers has also been increased three times. Under the Kisan Samman Nidhi, almost 1.60 lakh crore rupees have been transferred to the bank accounts of more than 11 crore of our farmers, mostly small farmers, to meet their small needs. Eight out of 10 farmers are small farmers in our country who survive on a very small piece of land. Out of this, more than one lakh crore rupees have been sent to them during this corona period. We facilitated the banking process to help farmers connect with technology. Today farmers are getting information related to weather in a better way. Recently, a campaign was undertaken to give Kisan Credit Cards to more than two crore farmers. Farmers engaged in the fisheries and dairy sector have also been linked to KCC. Things are moving rapidly regarding creation of more than 10,000 Farmer Producer Organizations, linking more agricultural markets under e-Nam scheme and modernization of existing agricultural markets. The projects undertaken in the last 6-7 years for the farmers and agriculture have made a very strong foundation for the realization of the national resolutions of the forthcoming 25 years. The country will celebrate the centenary of independence after 25 years. Currently, we are celebrating the Amrit Mahotsav of freedom. Tasks related to seeds and the marketing of the produce are going to ensure the pace of India's progress as a major economic power.
Friends,
We all know that agriculture is a state subject and many times it is written that it is a state subject and the Indian government should not interfere. I also know this as I also had the privilege to work as the Chief Minister of Gujarat for many years. I knew that the state also has a special responsibility and I, being the Chief Minister, should fulfill this responsibility. I used to try my best in discharging my responsibility. While being the Chief Minister of Gujarat, I experienced the farming system, agricultural policies and their impact on farming very closely. Narendra Singh Tomar ji was just giving a great description of what I was doing during my tenure in Gujarat. There was a time when farming in Gujarat was limited to a few crops. Farmers had given up farming due to lack of water in a large part of Gujarat. At that time we proceeded with one mantra, took the farmers along with us and the mantra was – the situation should change and together we will change the situation. In that period itself, we started making extensive use of science and modern technology. Today, Gujarat has a major stake in the country's agriculture and horticulture. Now cultivation is done throughout the year in Gujarat. Even in areas like Kutch, those fruits and vegetables are grown which could never have been thought of. Now the agricultural produce from the desert of Kutch is being exported.
Brothers and sisters,
The focus was not only on production, but a vast network of cold chains was set up across Gujarat. As a result, the scope of agriculture widened and a large number of employment opportunities were created in the industries related to agriculture. Being a chief minister, it was my responsibility to the state, and I worked hard to discharge it.
Brothers and sisters,
Such modern changes in agriculture need to be further expanded in this era of independence. Climate change is a huge challenge not only for agriculture, but for our entire ecosystem. Climate change greatly affects our fish production, animal health and productivity. As a result, the farmers and the fishermen have to bear the losses. Climate change is resulting in new kinds of pests, diseases and epidemics and as a result there is a massive threat to the health of humans and livestock and crops are also being affected. These aspects warrant in-depth research. When science, government and society work together, the results will be better. Such an alliance of farmers and scientists will enhance the strength of the country in dealing with new challenges. Such science based agriculture models at district levels will make farming more professional and profitable. The same spirit is at the core of the campaign launched today to encourage technology and mechanisms to combat climate change.
Brothers and sisters,
This is the time when we have to strike a balance between Back to Basics and March for Future. When I talk about going back to basics, I mean the strength of our traditional agriculture that had a protective cover over most of today's challenges. Traditionally, we have been doing farming, animal husbandry and fisheries together. In addition, several crops were also grown simultaneously in the same field at the same time. That is, earlier the agriculture of our country was multi-culture, but it gradually changed into monoculture. Due to different circumstances, the farmers started growing the same crop. We have to change this situation together. At a time when the challenge of climate change is increasing, we have to speed up our work. Over the last few years, we have also encouraged this spirit to boost the income of the farmers. By taking the farmers out of the crop-based income system only, they are also being motivated for value addition and other farming options. Small farmers need this badly and we have focused on 80 percent of the farmers who are small farmers. Along with animal husbandry and fisheries, alternatives like bee keeping, solar power generation in the farms, waste to wealth – i.e. ethanol, bio-fuel are also being made available to the farmers. I am happy that the farmers of the country, including Chhattisgarh, are adopting all these new things very fast. Along with farming, they are also expanding two or four more things.
Friends,
The production of crops according to the local weather conditions is the strength of our traditional agriculture. Where there is drought, a particular type of crop is produced. Where there is flood, availability of more water, or snowfall, different types of crops are grown there. The nutritional value is also high in these seasonal crops, especially our coarse cereals- millets which are of great importance. Experts say that they boost our health. In view of the different types of diseases due to today's lifestyle, the demand for these millets is increasing very much.
My farmer brothers and sisters,
You will be happy to know that the United Nations has declared the next year i.e. 2023 as the International Year of Millets due to the efforts of India. This is a great opportunity to showcase our tradition of millets cultivation and our cereals at the international level and to explore new markets. But for this we will have to work from now on. Today, on this occasion, I urge all the social and educational organizations of the country to organize food festivals related to millets, hold competitions on how to make new food varieties out of millets, because if we have to take this forward to the world in 2023, we will have to bring innovations and increase awareness among people also. Websites related to millets can be developed. An awareness campaign can be run so that people can come forward and share the recipes of millets and its advantages. I am of the view that its benefits and any other interesting information can be put on this website so that people can connect with it. I would also urge all the states to set up task forces in their agriculture departments and universities by involving scientists and progressive farmers. We should make preparations from now on for 2023 when the world will celebrate Millets Year as to what will be India’s contribution, how can India lead or how the Indian farmers will make the best use of it.
Friends,
It is imperative to develop millets and other grains with solutions from science and research. The purpose is that these can be grown in different parts of the country according to different needs. We can see glimpses of these efforts in the variety of crops that have been launched today. I have also been told that experiments on agricultural techniques according to the local conditions are going on in more than 150 clusters in the country.
Friends,
Along with our traditional farming, March to Future is equally important. When we talk about the future, modern technology and new farming tools are at its core. Efforts to promote modern agricultural machines and equipment are showing results today. The future belongs to smart machines and smart devices. For the first time in the country, we are witnessing the role of drones in preparing village property documents. Now the use of modern drones and sensors also has to be increased in agriculture. It will help us get high quality data related to agriculture. It will also help in creating real time solutions to the challenges of farming. The recent drone policy is going to prove to be more helpful in this regard.
Friends,
We have to keep modernizing the entire ecosystem from sowing to marketing. Artificial intelligence, data analytics and block chain technology can go a long way in addressing the challenges related to demand and supply. We have to promote such innovations and startups which can take these technologies to the villages. If every farmer of the country, especially the small farmer, will use these new tools and technology, then the agriculture sector will be transformed. There is also a great opportunity for startups which provide modern technology to farmers at low prices. I would urge the youth of the country to take advantage of this opportunity.
Friends,
In this historic period of independence, we have to take modern science related to agriculture to villages. Some important steps have been taken in this regard in the new National Education Policy. We now have to try that research and technology related to agriculture should also be a part of our school curriculum up to the middle school level. Our students should have the option to prepare themselves to choose agriculture as a career from the school level itself.
Friends,
We all have to ensure our participation to convert the campaign that we have launched today into a mass movement. This campaign will also empower the ongoing National Nutrition Mission to free the country from malnutrition. The government has also decided that only fortified rice will be given to the poor children in schools. Recently, I urged the Olympics champions to raise awareness about malnutrition. I urged every sportsperson to attend at least 75 schools in the next 1-2 years, hold talks with students about nutrition, sports and physical exercise. Today I request all the academicians, agricultural scientists and all the institutions to set their goals for the Amrit Mahotsav of independence. Somebody can take up the 75-day campaign to adopt and transform 75 villages, or create awareness in 75 schools and assign each of the schools a specific task. Such a campaign can be run in every district of the country at personal and institutional levels. Farmers can be informed about new crops, fortified seeds and protection against climate change. I believe such an important effort by all of us will save the country's agriculture from the vagaries of weather and will also ensure the prosperity of the farmers and the security of the health of the country. Once again, many congratulations to all the farmer friends for the new crop varieties and the new National Research Institute. My best wishes to the universities which have been awarded today as only scientific systems, scientific minds and scientific methods can provide the best solutions to meet the challenges.
Many thanks!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.