Ministry of Health and Family Welfare
Cabinet Secretary chairs High Level meet with States/UTs on Public Health Response to COVID-19 and Progress of Vaccination
No Room for any Complacency: States/UTs advised to undertake granular analysis of COVID-19 situation and augment Infrastructure, Medicine and Human Resource
Union Health Secretary details essential precautions for upcoming Festive Season and the Strategy to avert any new upsurge
States also guided on control of Serotype-II Dengue in 11 States
18 SEP 2021 3:24PM by PIB Delhi
Cabinet Secretary Shri Rajiv Gauba chaired a high-level meeting to review and discuss the COVID management and response strategy through video conference today, in the presence of Shri Rajesh Bhushan, Union Health Secretary and Dr. V. K. Paul, Member (Health), NITI Aayog. It was attended by the Chief Secretaries,Additional Chief Secretaries (Health), Principal Secretaries (Health), Municipal Commissioners, District Collectors and other senior officials of States and UTs.
Congratulating the States/UTs for the landmark achievement of more than 2.5 Cr vaccine doses administered yesterday, Cabinet Secretary complimented healthcare workers, Chief Medical Officers, District Magistrates and State Health Secretaries for their efforts. He hoped that with increased availability of vaccine doses, the pace of vaccination will be maintained.
He however took the occasion to remind the States that there is no room for complacency. He stressed on the need to strictly enforce COVID Appropriate Behaviour (CAB).
Drawing examples from other countries that saw multiple peaks of COVID-19, he expressed concern over certain pockets in the country reporting high test positivity. He advised the State Health administrators to undertake granular analysis of their COVID trajectory, ramp up their Health Infrastructure, undertake stocking of essential medicine and augment Human Resources at the earliest, to meet any potential surge in cases.
The Union Health Secretary highlighted the emerging challenge of Serotype-II Dengue in 11 States which is associated with more cases and more complications than other forms of the disease. He suggested the States undertake steps like early detection of cases, operationalisation of fever helplines; adequate stocking of testing kits, larvicides and medicines; deployment of Rapid Response teams for prompt investigation and necessary Public Health Action like Fever Survey, Contact Tracing, Vector Control; alerting blood banks for maintaining adequate stocks of blood and blood components, especially platelets. States were requested to also undertake IEC campaigns regarding helplines, methods of vector control, source reduction at homes and symptoms of dengue.
Health Secretary brought to the notice of the States/UTs that 70Districts in 15 States are a cause of concern as 34of these districts have positivityexceeding 10% and in 36 districts, the positivity is in the range of 5%-10%. In view of the forthcoming festivalseason,States were directed to ensure all necessary precautions and effective enforcement for avoidance of mass gathering and congested closed spaces. Existing guidelines regarding malls, local markets, and places of worship are to be strictly followed. States were urged to undertake effective IEC for promotion of COVID Appropriate Behaviour (CAB)and COVID safe festivities. They were advised to closely monitor the case trajectories in all districts on a daily basis to identify early warning signals and ensure imposition of restrictions and adherence to CAB.
The five-fold COVID Containment Strategy (Test, Treat, Track, Vaccinate, CAB adherence): Enhanced testing as an aid to early identification, Augmentation of health infrastructure to prepare for future (prioritizing rural areas and paediatric cases), Contact tracing, surveillance and containment measures and stringent action in clusters reporting higher cases, Focus on covering all priority age groups with vaccine and continued focus on 2nd dose coverage amongst due beneficiaries and providing sustainable community support as a key to manage COVID-19 were re-emphasized.
It wasnoted that urgent action on augmentation of hospital infrastructure, Oxygen availability, building up buffer stocks of critical drugs, Ambulance services and implementation of IT systems/ helplines/ telemedicine services is required. Health Secretary stated that funds have been released to all States/ UTs under Emergency COVID Response Packagewhich should be promptly and optimally utilized.
Chief Secretaries were urged to conduct a District-level review and ensure that adequate medical infrastructure and supplies commensurate with the projected requirements are urgently mobilized. Further, private sector capacities may also be duly inventoried and deployed based on the emerging requirements.
To make all possible effort to avert any new upsurge, the State authorities were urged to focus on:
• Ensure compliance of COVID-appropriate behavior and observance of COVID-safe festivities
• Implementing intensive containment and active surveillance in clusters reporting high cases and not delay imposition of restrictions.
• Increased testing while maintaining RT-PCR ratio
• Prompt commissioning of PSA plants, oxygen cylinders, concentrators & ventilators
• Regular reviews for priority implementation of ECRP-II to ensure preparedness with enough headroom
• Monitor infection spread in children considering that few states have opened schools
• Monitor breakthrough infections post vaccination and analyze the emerging evidence
• Monitor mutations including sending sufficient samples for genome sequencing
• Accelerate speed and coverage of vaccination
• Take necessary measures for prevention and control of Dengue and other vector-borne diseases

হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
কেবিনেৎ সেক্রেতরীনা রাজ্য/য়ু.তি.শিংগা লোয়ননা কোবিদ-১৯দা পব্লিক হেলথ রেস্পোন্স অমসুং ভেক্সিনেসনগী চংশিল্লিবা থবকশিংদা ফম্বা অৱাংবা থাক্কী মীফমদা চেয়র লৌখ্রে
পেন্থোকপা য়াবগী মতম ওইদ্রি: কোবিদ-১৯ ফিভমদা য়াম্না কুপ্না য়েংশিন্নবা অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচর, হিদাক লাংথক অমসুং হ্যুমেন রিসোর্স হেনগৎহন্নবা রাজ্য/য়ু.তি.শিংবু পাউতাক পীখ্রে
য়ুনিয়ন হেলথ সেক্রেতরীনা লাক্কদৌরিবা কুমহৈ পান্থা অসিদা তঙাইফদনা চংদবা য়াদবা চেকশিন থৌরাং অমসুং অনৌবা হেনগৎলকপা ঙাকথোক্নবা থৌরাংশিংগী মরীক চুম্বা পীখ্রে
রাজ্য ১১দা সেরোতাইপ-II দেঙ্গু লাকশিন্নবা রাজ্যশিংদা লমজিং লমতাকখ্রে
18 SEP 2021 3:24PM by PIB Imphal
কেবিনেৎ সেক্রেতরী শ্রী রজীব গৌবানা য়ুনিয়ন হেলথ সেক্রেতরী শ্রী রাজেশ ভুশন অমসুং এন.আই.তি.আই. আয়োগকী মেম্বর (হেলথ), দাঃ ভি.কে. পোল য়াওনা ঙসি ভিদিও কনফরেন্সকী খুত্থাংদা য়েংশিন্নবা অমসুং কোবিদকী শিল লাংলিবা খন্ননবা অমসুং রেস্পোন্স থৌরাংগীদমক ফম্বা অৱাংবা থাক্কী মীফমদা চেয়র লৌখ্রে। মসিদা চীফ সেক্রেতরী, এদ্দিসনেল চীফ সেক্রেতরী (হেলথ), প্রিন্সিপাল সেক্রেতরী (হেলথ), ম্যুনিসিপাল কম্মিসনর, দিস্ত্রীক্ত কল্লেক্তরশিং অমসুং অতৈ অতোপ্পা রাজ্য অমসুং য়ু.তি.শিংগী মকোক থোংবা ওফিসিএলশিংনা শরুক য়াখি।
ঙরাং রাজ্য/য়ু.তি.শিংনা ভেক্সিন দোজ ২.৫ হেন্না কাপথোক্তুনা লেন্দমার্ক অমা য়ৌবা ঙম্বদা হরাওবা ফোংদোক্তুনা কেবিনেৎ সেক্রেতরীনা হেলথেকেয়র ৱার্করশিং, চীফ মেদিকেল ওফিসরশিং, দিস্ত্রীক্ত মাইজিস্ত্রেতশিং অমসুং রাজ্যগী হেলথ সেক্রেতরীশিংবু মখোয়গী হোৎনবা অসিদা থাগৎপা ফোংদোকখি। ভেক্সিন দোজ মরাং কাইনা লৈবনা ভেক্সিনেসনগী খোঙজেলসু লেপ্পা লৈতনা হেনগৎলক্নি হায়না আসা তৌই হায়না মহাক্না হায়খি।
অদুম ওইনমক হৌজিক পেন্থোকপা য়াবগী মতম ওইদ্রি হায়না নিংশিংবগী মতম লৌখি। মহাক্না কোবিদ এপ্রোপ্রিয়েৎ বিহেবিয়র (সি.এ.বি.) য়াম্না চেকশিন্না থম্নবগী মরুওইবা পীখি।
অতৈ অতোপ্পা লৈবাক্তা কোবিদ-১৯ য়াম্না ৱাংনা হেনগৎলক্লিবা অসিগী খুদমশিং পুশিল্লদুনা, লৈবাক অসিদা পোজিতিবিতী ৱাংনা তেস্ত তৌবগী মরমদা ফোংদোকখি। মহাক্না রাজ্যগী হেলথ এদমিনিস্ত্রেতরশিংদা কোবিদ পরিং অসিদা য়াম্না কুপ্না য়েংশিন্নবা, হেলথ ইনফ্রাস্ত্রকচর হেনগৎহন্নবা, তঙাইফদনা চংদবা য়াদবা হিদাক লাংথকশিং থম্নবা অমসুং হ্যুমেন রিসোর্স য়াম্না অথুবা মতমদা হেনগৎহন্দুনা য়াম্না থুনা হেনগৎলকপা কয়া অমা মায়োক্ননবা পাউতাক পীখি।
য়ুনিয়ন হেলথ সেক্রেতরীনা রাজ্য ১১দা অতোপ্পা লায়না কয়া অমদগী হেন্না কেস লৈবা অমসুং য়াম্না লুবা অমা ওইরিবা সেরোতাইপ-II দেঙ্গুগী থেংনরিবা অৱাবসু উৎখি। মহাক্না রাজ্যশিংনা ঙন্না কেসশিং থিদোকপা, ফিবর হেপলাইন থম্বা; তেস্তিং কিতশিং, লার্বিসাইদশিং অমসুং হিদাক লাংথকশিং মরাং কাইনা থম্বা; প্রোম্প ইনভেস্তিগেসন অমসুং তঙাইফদনা চংবা ফিবর সর্ভে, কন্তেক্ত ত্রেসিং, ভেক্তর কন্ত্রোলগুম্বা পব্লিক হেলথ এক্সনগী রেস্পোন্স তীমশিং থম্বা; ঈ, অখন্না প্লাতিলেৎ মরাং কাইনা ফংনবা ৱাৎতনা লৈনবা ব্লদ বেঙ্কশিংদা খঙহন্নবা অপাম্বশিং ফোংদোকখি। রাজ্যশিং অসিদা হেপলাইনশিং, ভেক্তর কন্ত্রোলগী মেথদশিং, য়ুম্দা সোর্স হন্থবা অমসুং দেঙ্গুগী লায়ওংশিংগী মরী লৈননা আই.ই.সি. কেম্পেইনশিং লৌখৎনবা হায়জখি।
হেলথ সেক্রেতরীনা রাজ্য/য়ু.তি.শিংগী মনুংদা রাজ্য ১৫গী মনুংদা দিস্ত্রীক্ত ৭০ য়াম্না মরু ওইরি মসিদা দিস্ত্রীক্ত ৩৪তা ১০% হেন্না পোজিতিবী ওইরি, দিস্ত্রীক্ত ৩৬ অমদনা পোজিতিবী চাং অসি ৫%-১০%দা ওইরি। লাক্কদৌরিবা কুমহৈ পান্থা অসি য়েংলগা, রাজ্যশিংদা লৌখৎপা য়াবা খোঙথাং লৌখৎপা অমসুং মী য়াম্না পুন্দনবা অমসুং অথিংবা থম্নবা হায়রি। মোলস, লোকেল মার্কেৎশিং, লাই খুরমফম মফমশিংদা হান্ননা লৈখ্রবা চৎন-কাংলোন থম্নবা হায়রি। রাজ্যশিংদা কোবিদ এপ্রোপ্রিয়েৎ বিহেবিয়র (সি.এ.বি.) অমসুং কোবিদ ঙাকথোকপা কুমহৈগী আই.ই.সি. লৌখৎনবা কন্না তকশিনখি।
কোবিদ কন্তেন্তমেন্ত থৌরাংগী ফোল্দ-মঙা ওইরিবা (তেস্ত, ত্রীত, ত্রেক্ত, ভেক্সিনেত, সি.এ.বি.ঙাকপা): তেস্তিং হেনগৎহন্দুনা ঙন্না লায়না খঙদোকপা, তুংগীদমক হেলকেয়র ইনফ্রাস্ত্রকচর হেনগৎহনবা (খুঙ্গংগী মফমশিং অমসুং পিদ্যাত্রিক কেসশিং হান্না পাংথোকপা), কন্তেক্ত ত্রেসিং, সর্বিলেন্স অমসুং কন্তেন্তমেন্ত মিজর অমসুং হান্না পীগদবা চহি কাংলুপ অমসুং বেনিফিসরীশিংদা অনিশুবা দোজ পীবা অমসুং কোবিদ-১৯গা শিল লাংবা অসিনা মরুওইবা অমা ওইহনবা অসিনি।
ঐহাক্না খঙলে মদুদি হোস্পিতালগী ইনফ্রাস্ত্রকচর, ওক্সীজেন মরাং কাইনা ফংহনবা, মরুওইবা দ্রগশিংগী বফর স্তোক থম্বা, এম্বুলেন্সকী থবকশিং য়াম্না থুনা হেনগৎহনবা অমসুং আই.তি. সিস্তেম/হেপলাইনশিং/তেলেমেদিসিনগী থবকশিং হাপ্পা মথৌ তারি। হেলথ সেক্রেতরীনা হায় মদুদি অথু-অকাই অমসুং য়াম্না নিংথিনা শিজিন্নবা ইমর্জেন্সী কোবিদ রেস্পোন্স পেকেজকী মখাদা রাজ্য অমসুং য়ু.তি.শিংদা ফন্দশিং থাদোকখ্রে।
চীপ সেক্রেতরীশিংবু দিস্ত্রীক্তকী থাক্তা য়েংশিন্নবা অমসুং মতিক চাবা মেদিকেল ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং মরুওইবশিং অথুবা মতমদা পীননবা তকশিল্লি। মখা তানা, লনাইগী ওইবা সেক্তরশিং লায়না অসি হেনগৎলকপগী মওং য়েংলগা হাপ্পা য়াই।
অনৌবা লায়না হেনগৎলকপা অসিগী হোৎনবা য়াবা য়েংদুনা, রাজ্যশিংদা মরী লৈনবশিংদা মিৎয়েং চংনবা কন্না তকশিল্লি:
• কোবিদ এপ্রোপ্রিয়েৎ বিহেবিয়রগী থবকশিং চৎথবা অমসুং কোবিদ-সেফ ওইবা কুমহৈশিং য়েংশিনবা
• আর.তি.-পি.সি.আর. রেসিও কাইহন্দনা তেস্তিং হেনগৎহনবা
• পি.এস.এ.প্লান্তশিং, ওক্সীজেন সিলিন্দরশিং, কন্সেন্ত্রেতর অমসুং ভেন্তিলেতরশিং পুথোকপা
• মতিক চাবা হেদরুম লৈনবা ই.সি.আর.পি.-II মাংওননা হাপ্পগী চাং নাইনা রিভ্যু তৌবা
• রাজ্য খরদা স্কুল হাংলিবশিং অসি য়েংদুনা অঙাংশিংদা লায়না শন্দোরকপরা কুপ্না য়েংবা
• কোবিদ ভেক্সিনেসন মতুং লাকপা লায়না কুপ্না য়েংবা অমসুং হেনগৎলক্লিবা খুদমশিং নৈনবা
• জেনোম শিন্দোক্নবগীদমক মতিক চানা সেম্পল থাবা য়াওনা ম্যুতেন্তশিং য়েংশিনবা
• ভেক্সিনেসন য়াম্না থুনা কাপ্পা অমসুং মপুং ফাহনবা
• দেঙ্গু অমসুং অতৈ ওইরকপা য়াবা লায়নাশিং ঙাকথোকপা অমসুং লাকশিন্নবা তঙাইফদবা খোঙথাংশিং লৌখৎপা