ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କ୍ୟାବିନେଟ ସଚିବ କୋଭିଡ-୧୯ ସଂକ୍ରାନ୍ତରେ ଜନ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ଏବଂ ଟିକାକରଣ ଅଗ୍ରଗତି ସଂକ୍ରାନ୍ତରେ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳକୁ ନେଇ ଏକ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ବୈଠକରେ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରିଛନ୍ତି
କୌଣସି ସାଲିସ ପାଇଁ ସ୍ଥାନ ନାହିଁ: ରାଜ୍ୟ / କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ଗୁଡିକ କୋଭିଡ-୧୯ ପରିସ୍ଥିତିର ନିୟମିତ ଅନୁଶୀଳନ ସହିତ ଭିତ୍ତିଭୂମି, ଔଷଧ ଏବଂ ମାନବ ସମ୍ବଳ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛନ୍ତି
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଚିବ ଆସନ୍ତା ପାର୍ବଣ ଋତୁରେ କୌଣସି ନୂତନ ସଂକ୍ରମଣକୁ ଏଡ଼ାଇବା ପାଇଁ ରଣନୀତି ସକାଶେ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସତର୍କତା ବିଷୟରେ ସବିଶେଷ ତଥ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି
୧୧ ଟି ରାଜ୍ୟରେ ସେରୋଟାଇପ୍‌-୨ ଡେଙ୍ଗୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ
18 SEP 2021 3:24PM by PIB Bhubaneswar
କ୍ୟାବିନେଟ ସଚିବ ଶ୍ରୀ ରାଜୀବ ଗୌବା ଆଜି କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଚିବ ଶ୍ରୀ ରାଜେଶ ଭୂଷଣ ଏବଂ ନୀତି ଆୟୋଗର ସଦସ୍ୟ ଭି.କେ ପାଲ (ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ)ଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତିରେ ଏକ ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ମାଧ୍ୟମରେ କୋଭିଡ ପରିଚାଳନା ଏବଂ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ରଣନୀତିର ସମୀକ୍ଷା ଏବଂ ଆଲୋଚନା ପାଇଁ ଏକ ଉଚ୍ଚ ସ୍ତରୀୟ ବୈଠକରେ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରିଥିଲେ, । ଏଥିରେ ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ମୁଖ୍ୟ ସଚିବ, ଅତିରିକ୍ତ ମୁଖ୍ୟ ସଚିବ (ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ), ପ୍ରମୁଖ ସଚିବ (ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ), ମ୍ୟୁନିସିପାଲିଟି କମିଶନର, ଜିଲ୍ଲାପାଳ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀମାନେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ ।
ଗତକାଲି ୨.୫ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟିକା ଦାନର ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ସଫଳତା ପାଇଁ ରାଜ୍ୟ / କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇ କ୍ୟାବିନେଟ ସଚିବ ସେମାନଙ୍କ ଉଦ୍ୟମ ପାଇଁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା କର୍ମଚାରୀ, ମୁଖ୍ୟ ଚିକିତ୍ସା ଅଧିକାରୀ, ଜିଲ୍ଲା ମାଜିଷ୍ଟ୍ରେଟ ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଚିବମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି । ଟିକା ଦାନର ଉପଲବ୍ଧତା ସହିତ ଟୀକାକରଣର ଗତି ବଜାୟ ରହିବ ବୋଲି ସେ ଆଶା କରିଥିଲେ ।
ଏଥି ସହ ସେ ଏହି ଅବସରରେ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ ମନେ ପକାଇ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ସାଲିସର ସ୍ଥାନ ନାହିଁ । କୋଭିଡ କଟକଣାକୁ ମାନି ଚଳିବା (ସିଏବି) କୁ କଡାକଡି ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ।
କୋଭିଡ-୧୯ ର ଏକାଧିକ ଶିଖର ଦେଖିଥିବା ଅନ୍ୟ ଦେଶର ଉଦାହରଣ ଦେଇ ସେ ଦେଶର କେତେକ ଇଲାକାରେ ଅଧିକ ପଜିଟିଭ ଚିହ୍ନଟ ନେଇ ଚିନ୍ତା ପ୍ରକଟ କରିଥିଲେ । ରାଜ୍ୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପ୍ରଶାସକମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର କୋଭିଡ ମହାମାରୀର ନିୟମିତ ଅନୁଶୀଳନ ସହିତ ସେମାନଙ୍କର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା, ଜରୁରୀ ଔଷଧର ମହଜୁଦ କରିବା ଏବଂ ମାନବ ସମ୍ବଳ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ସେ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛନ୍ତି ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଚିବ ୧୧ ଟି ରାଜ୍ୟରେ ସେରୋଟାଇପ୍‌-୨ ଡେଙ୍ଗୁର ବଢି ଚାଲିଥିବା ଆହ୍ୱାନ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଛନ୍ତି ଯାହା ଅନ୍ୟ ରୋଗ ଅପେକ୍ଷା ଅଧିକ ଅଧିକ ଜଟିଳତା ସହିତ ଜଡିତ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ରାଜ୍ୟଗୁଡିକ ଆଗୁଆ ରୋଗ ଚିହ୍ନଟ, ଜ୍ୱର ପାଇଁ ହେଲ୍ପଲାଇନର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମତା ଭଳି ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରନ୍ତୁ; ପରୀକ୍ଷଣ କିଟ୍‌, ଲାର୍ଭିସାଇଡିସ୍ ଏବଂ ଔଷଧର ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ମହଜୁଦ; ତୁରନ୍ତ ଅନୁସନ୍ଧାନ ଏବଂ ଜ୍ୱର ସର୍ଭେ, କଣ୍ଟାକ୍ଟ ଟ୍ରେସିଂ, ଭେକ୍ଟର ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ପରି ଆବଶ୍ୟକ ଜନସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ତ୍ୱରିତ କାର୍ଯ୍ୟ ଦଳ ନିୟୋଜନ; ରକ୍ତ ଏବଂ ରକ୍ତ ଉପାଦାନଗୁଡ଼ିକ ବିଶେଷକରି ପେଟଲେଟ୍ଗୁଡିକ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ପରିମାଣର ମହଜୁଦ ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ ବ୍ଲଡ ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡ଼ିକୁ ସଚେତନ କରିବା । ହେଲ୍ପଲାଇନ, ଭେକ୍ଟର ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ପ୍ରଣାଳୀ, ଘରେ ଡେଙ୍ଗୁର ଉତ୍ସ ହ୍ରାସ ଏବଂ ଡେଙ୍ଗୁ ଲକ୍ଷଣ ସମ୍ବନ୍ଧରେ ଆଇଇସି ଅଭିଯାନ ବ୍ୟାପକ କରିବାକୁ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରାଯାଇଥିଲା ।
ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଚିବ ରାଜ୍ୟ / କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ଦୃଷ୍ଟିକୁ ଆଣିଛନ୍ତି ଯେ ୧୫ ଟି ରାଜ୍ୟରେ ୭୦ ଟି ଜିଲ୍ଲା ଚିନ୍ତାର କାରଣ ହୋଇଛି କାରଣ ଏହି ୩୪ ଟି ଜିଲ୍ଲାର ପଜିଟିଭ ହାର ୧୦% ରୁ ଅଧିକ ରହିଛ ଏବଂ ୩୬ ଟି ଜିଲ୍ଲାରେ ପଜିଟିଭିଟି ୫% -୧୦% ମଧ୍ୟରେ ରହିଛି । ଆଗାମୀ ପାର୍ବଣ ଋତୁକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଜନସମାଗମ ତଥା ବନ୍ଦ ସ୍ଥାନଗୁଡିକ ଠାରୁ ଦୂରରେ ରହିବା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ଆବଶ୍ୟକୀୟ ସତର୍କତା ଏବଂ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦିଆଯାଇଥିଲା । ମଲ୍‌, ସ୍ଥାନୀୟ ବଜାର, ଏବଂ ପୂଜାପାଠ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଜାରି ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀକୁ କଡାକଡି ପାଳନ କରିବାକୁ ହେବ । କୋଭିଡ କଟକଣା ମାନି ଚଳିବା (ସିଏବି) ଏବଂ କୋଭିଡ ସୁରକ୍ଷିତ ଉତ୍ସବର ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପାଇଁ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଆଇଇସି ପାଳନ କରିବାକୁ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରାଯାଇଥିଲା । ସମସ୍ତ ଜିଲ୍ଲାରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦିନ ଗୁରୁତର ମାମଲା ଉପରେ ତୀକ୍ଷ୍ଣ ନଜର ରଖିବା ସହିତ ପ୍ରାଥମିକ ଚେତାବନୀ ସଙ୍କେତ ଚିହ୍ନଟ କରିବା ଏବଂ ସିଏବି କଡାକଡି ପାଳନ ନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଥିଲା ।
ପଞ୍ଚ ସୂତ୍ରୀ କୋଭିଡ ମୁକାବଲା କୌଶଳ (ପରୀକ୍ଷା, ଚିକିତ୍ସା, ଟ୍ରାକ୍‌, ଟୀକାକରଣ, ସିଏବି ଅନୁକରଣ): ଶୀଘ୍ର ଚିହ୍ନଟ ପାଇଁ ସହାୟତା ଭାବରେ ଉନ୍ନତ ପରୀକ୍ଷଣ, ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେବା ପାଇଁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବଢାଇବା (ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ ଏବଂ ଶିଶୁ ଚିକିତ୍ସାକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବା), ରୋଗୀଙ୍କ ସମ୍ପର୍କରେ ଆସୁଥିବା ଲୋକଙ୍କୁ ଚିହ୍ନଟ କରିବା, ନୀରିକ୍ଷଣ ଏବଂ ଅଧିକ ମାମଲା ରିପୋର୍ଟ କରୁଥିବା କ୍ଲଷ୍ଟରରେ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ କରିବା, ସମସ୍ତ ପ୍ରାଥମିକ ବୟସ ବର୍ଗଙ୍କୁ ଟିକା ସହିତ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ୨ୟ ଡୋଜ୍ ଟିକାକରଣ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦିଅନ୍ତୁ ଏବଂ କୋଭିଡ-୧୯ ପରିଚାଳନା ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରମୁକତା ଭାବରେ ଗୋଷ୍ଠି ସହାୟତା ଉପରେ ପୁନରାୟ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଛି ।
ଏଥିରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଛି ଯେ ଡାକ୍ତରଖାନାର ଭିତ୍ତିଭୂମି ବୃଦ୍ଧି, ଅମ୍ଳଜାନ ଉପଲବ୍ଧତା, ଜରୁରୀ ଔଷଧର ବ୍ୟାପକ ମହଜୁଦ, ଆମ୍ବୁଲାନ୍ସ ସେବା ଏବଂ ଆଇଟି ସିଷ୍ଟମ / ହେଲ୍ପଲାଇନ / ଟେଲି ମେଡିସିନ୍ ସେବା ଲାଗୁ କରିବା ଜରୁରୀ ଆବଶ୍ୟକ । ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଚିବ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଜରୁରୀକାଳୀନ କୋଭିଡ ରେସପନ୍ସ ପ୍ୟାକେଜ୍ ଅଧୀନରେ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ / କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳକୁ ପାଣ୍ଠି ଯୋଗାଣ କରାଯାଇଛି ଯାହା ତୁରନ୍ତ ଏବଂ ଠିକଣା ଭାବରେ ବ୍ୟବହାର କରାଯିବା ଉଚିଚ ।
ମୁଖ୍ୟ ଶାସନ ସଚିବମାନଙ୍କୁ ଜିଲ୍ଲା ସ୍ତରୀୟ ସମୀକ୍ଷା କରିବା ଏବଂ ଧାର୍ଯ୍ୟ ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁଯାୟୀ ଉପଯୁକ୍ତ ଚିକିତ୍ସା ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ଜରୁରୀ ଯୋଗାଣ ନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରାଯାଇଥିଲା । ଅଧିକନ୍ତୁ, ଜରୁରୀ ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଆଧାର କରି ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ରର କ୍ଷମତା ମଧ୍ୟ ଉପଯୁକ୍ତ ଭାବରେ ବିକଶିତ ଏବଂ ନିୟୋଜିତ ହୋଇପାରେ ।
କୌଣସି ନୂତନ ଉତ୍ତେଜନାକୁ ଏଡ଼ାଇବା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ସମ୍ଭାବ୍ୟ ପ୍ରୟାସ କରିବାକୁ ରାଜ୍ୟ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କୁ ଧ୍ୟାନ ଦେବାକୁ କୁହାଯାଇଥିଲା:
- କୋଭିଡ କଟକଣା ମାନି ଚଳିବା ଏବଂ କୋଭିଡ- ନିରାପଦ ଉତ୍ସବ ପାଳନ ପାଳନ ନିଶ୍ଚିତ କରନ୍ତୁ
- ଅଧିକ ମାମଲା ରିପୋର୍ଟ କରୁଥିବା କ୍ଲଷ୍ଟରରେ ଇଣ୍ଟେନସିଭ କଣ୍ଟେନମେଣ୍ଟ ଏବଂ ସକ୍ରିୟ ନୀରିକ୍ଷଣ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ଏବଂ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଲଗାଇବାରେ ବିଳମ୍ବ ନକରିବା
- ଆରଟି-ପିସିଆର ପରୀକ୍ଷା ବୃଦ୍ଧି ସହିତ ଅନୁପାତ ବଜାୟ ରଖିବା
- ପିଏସ୍ଏ ପ୍ଲାଣ୍ଟ, ଅମ୍ଳଜାନ ସିଲିଣ୍ଡର, କନସେନଟ୍ରେଟର ଏବଂ ଭେଣ୍ଟିଲେଟରର ତୁରନ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟକାରି କରିବା
- ଯଥେଷ୍ଟ ହେଡରୁମ୍ ସହିତ ପ୍ରସ୍ତୁତି ନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ଇସିଆରପି-୨ ର ପ୍ରାଥମିକ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ପାଇଁ ନିୟମିତ ସମୀକ୍ଷା
- ଅଳ୍ପ କେତେକ ରାଜ୍ୟ ବିଦ୍ୟାଳୟ ଖୋଲିଛନ୍ତି ବୋଲି ବିଚାର କରି ପିଲାମାନଙ୍କଠାରେ ସଂକ୍ରମଣର ବିସ୍ତାର ଉପରେ ନଜର ରଖନ୍ତୁ
- ଟୀକାକରଣ ପରେ ପୁନଃ ସଂକ୍ରମଣ ଉପରେ ନଜର ରଖନ୍ତୁ ଏବଂ ମିଳୁଥିବା ପ୍ରମାଣର ବିଶ୍ଳେଷଣ କରନ୍ତୁ
- ଜିନୋମ ସିକ୍ୟୁଏନ୍ସିଂ ପାଇଁ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ନମୁନା ପଠାଇବା ସହିତ ପରିବର୍ତ୍ତନଗୁଡିକ ଉପରେ ନଜର ରଖନ୍ତୁ
- ଟୀକାକରଣର ଗତି ଏବଂ ବ୍ୟାପକତାକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରନ୍ତୁ
- ଡେଙ୍ଗୁ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଭେକ୍ଟର ଜନିତ ରୋଗର ପ୍ରତିରୋଧ ଏବଂ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ପଦକ୍ଷେପ ନିଅନ୍ତୁ

Ministry of Health and Family Welfare
Cabinet Secretary chairs High Level meet with States/UTs on Public Health Response to COVID-19 and Progress of Vaccination
No Room for any Complacency: States/UTs advised to undertake granular analysis of COVID-19 situation and augment Infrastructure, Medicine and Human Resource
Union Health Secretary details essential precautions for upcoming Festive Season and the Strategy to avert any new upsurge
States also guided on control of Serotype-II Dengue in 11 States
18 SEP 2021 3:24PM by PIB Delhi
Cabinet Secretary Shri Rajiv Gauba chaired a high-level meeting to review and discuss the COVID management and response strategy through video conference today, in the presence of Shri Rajesh Bhushan, Union Health Secretary and Dr. V. K. Paul, Member (Health), NITI Aayog. It was attended by the Chief Secretaries,Additional Chief Secretaries (Health), Principal Secretaries (Health), Municipal Commissioners, District Collectors and other senior officials of States and UTs.
Congratulating the States/UTs for the landmark achievement of more than 2.5 Cr vaccine doses administered yesterday, Cabinet Secretary complimented healthcare workers, Chief Medical Officers, District Magistrates and State Health Secretaries for their efforts. He hoped that with increased availability of vaccine doses, the pace of vaccination will be maintained.
He however took the occasion to remind the States that there is no room for complacency. He stressed on the need to strictly enforce COVID Appropriate Behaviour (CAB).
Drawing examples from other countries that saw multiple peaks of COVID-19, he expressed concern over certain pockets in the country reporting high test positivity. He advised the State Health administrators to undertake granular analysis of their COVID trajectory, ramp up their Health Infrastructure, undertake stocking of essential medicine and augment Human Resources at the earliest, to meet any potential surge in cases.
The Union Health Secretary highlighted the emerging challenge of Serotype-II Dengue in 11 States which is associated with more cases and more complications than other forms of the disease. He suggested the States undertake steps like early detection of cases, operationalisation of fever helplines; adequate stocking of testing kits, larvicides and medicines; deployment of Rapid Response teams for prompt investigation and necessary Public Health Action like Fever Survey, Contact Tracing, Vector Control; alerting blood banks for maintaining adequate stocks of blood and blood components, especially platelets. States were requested to also undertake IEC campaigns regarding helplines, methods of vector control, source reduction at homes and symptoms of dengue.
Health Secretary brought to the notice of the States/UTs that 70Districts in 15 States are a cause of concern as 34of these districts have positivityexceeding 10% and in 36 districts, the positivity is in the range of 5%-10%. In view of the forthcoming festivalseason,States were directed to ensure all necessary precautions and effective enforcement for avoidance of mass gathering and congested closed spaces. Existing guidelines regarding malls, local markets, and places of worship are to be strictly followed. States were urged to undertake effective IEC for promotion of COVID Appropriate Behaviour (CAB)and COVID safe festivities. They were advised to closely monitor the case trajectories in all districts on a daily basis to identify early warning signals and ensure imposition of restrictions and adherence to CAB.
The five-fold COVID Containment Strategy (Test, Treat, Track, Vaccinate, CAB adherence): Enhanced testing as an aid to early identification, Augmentation of health infrastructure to prepare for future (prioritizing rural areas and paediatric cases), Contact tracing, surveillance and containment measures and stringent action in clusters reporting higher cases, Focus on covering all priority age groups with vaccine and continued focus on 2nd dose coverage amongst due beneficiaries and providing sustainable community support as a key to manage COVID-19 were re-emphasized.
It wasnoted that urgent action on augmentation of hospital infrastructure, Oxygen availability, building up buffer stocks of critical drugs, Ambulance services and implementation of IT systems/ helplines/ telemedicine services is required. Health Secretary stated that funds have been released to all States/ UTs under Emergency COVID Response Packagewhich should be promptly and optimally utilized.
Chief Secretaries were urged to conduct a District-level review and ensure that adequate medical infrastructure and supplies commensurate with the projected requirements are urgently mobilized. Further, private sector capacities may also be duly inventoried and deployed based on the emerging requirements.
To make all possible effort to avert any new upsurge, the State authorities were urged to focus on:
• Ensure compliance of COVID-appropriate behavior and observance of COVID-safe festivities
• Implementing intensive containment and active surveillance in clusters reporting high cases and not delay imposition of restrictions.
• Increased testing while maintaining RT-PCR ratio
• Prompt commissioning of PSA plants, oxygen cylinders, concentrators & ventilators
• Regular reviews for priority implementation of ECRP-II to ensure preparedness with enough headroom
• Monitor infection spread in children considering that few states have opened schools
• Monitor breakthrough infections post vaccination and analyze the emerging evidence
• Monitor mutations including sending sufficient samples for genome sequencing
• Accelerate speed and coverage of vaccination
• Take necessary measures for prevention and control of Dengue and other vector-borne diseases