Prime Minister's Office
PM inaugurates the Defence Offices Complexes at Kasturba Gandhi Marg and Africa Avenue
India has taken another step in developing the nation’s capital according to needs and aspirations of a new India in the 75th year of India’s independence: PM
A big step towards the construction of a modern defense enclave in the capital: PM
The capital of any country is a symbol of the thinking, determination, strength and culture of that country: PM
India is the mother of democracy, the capital of India should be such, in which there are citizens, people at the center: PM
Modern infrastructure has a big role in the government’s focus on ease of living and ease of doing business:PM
When policies and intentions are clear, will power is strong and efforts honest, everything is possible: PM
Before-time Completion of the projects is a manifestation of changed approach and thinking: PM
16 SEP 2021 12:56PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated the Defence Offices Complexes at Kasturba Gandhi Marg and Africa Avenue in New Delhi today. He also visited the Defence Office Complex at Africa Avenue and interacted with Army, Navy, Air Force and Civilian Officers.
Addressing the gathering, the Prime Minister said that in today’s inauguration of complexes, India has taken another step in developing the nation’s capital according to needs and aspirations of a new India in the 75th year of India’s independence. He lamented the fact that for a very long time the defence related work was being conducted from hutments constructed during the second World War which were made keeping in mind horse stable and barracks needs. “This new defence office complex will strengthen the efforts of making the working of our defence forces convenient and effective”, he said.
The Prime Minister said these modern offices built at KG Marg and Africa Avenue, will go a long way in effectively carrying out all the work related to the security of the nation. This is a big step towards the construction of a modern defense enclave in the capital. He appreciated the inclusion of attractive artefacts by Indian artists in the complexes as symbols of AaatmNirbhar Bharat. “The complexes reflect the modern form of diversity of our culture while preserving the vitality of Delhi and environment”, he said.
The Prime Minister remarked when we talk about the capital, it is not just a city. The capital of any country is a symbol of the thinking, determination, strength and culture of that country. India is the mother of democracy. Therefore, the capital of India should be such, in which there are citizens, people in the center.
The Prime Minister stressed the role of modern infrastructure in the government’s focus on ease of living and ease of doing business. “The ongoing construction work of Central Vista is going on with this thought only”, said the Prime Minister. Enumerating the efforts of new constructions as per the aspirations of the capital, the Prime Minister said that many constructions like residences for people’s representatives, Efforts to preserve Baba Saheb Ambedakar’s memories,, many bhawans, memorials for our martyrs are enhancing the glory of the capital today.
The Prime Minister said the work of the Defense Office Complex which was to be completed in 24 months has been completed in a record time of just 12 months. That too when all the other challenges ranging from labor were to the fore in the circumstances created by Corona. Hundreds of workers got employment in this project during the Corona period. The Prime Minister credited this to a new thinking and approach in the government’s functioning. “ When policies and intentions are clear, will power is strong and efforts honest, everything is possible”, said the Prime Minister.
The Prime Minister said that these defence office complexes are the manifestation of changing work culture and priorities of the government. Optimal and proper use of available land with various departments of the government is one such priority, he said. Illustrating thi, the Prime Minister informed that these defence office complexes are constructed in 13 acre land parcels unlike earlier times when five times more land was used for similar complexes. The Prime Minister also highlighted that in next 25 years i.e. ‘Azadi ka Amrit Kaal’ productivity and efficiency of the government system will be supported by such efforts. Availability of a common central Secretariat, connected conference hall, easy connectivity like metro etc will help a great deal in making the capital people-friendly, the Prime Minister concluded.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না কস্তুরবা গান্ধি মার্গ অমসুং অফ্রিকা এভেন্যুদা দিফেন্স ওফিস কম্প্লেক্স শঙ্গাখ্রে
নীংতমবগী ৭৫শুবা চহিসিদা লৈবাক্কী কোনুংবু অনৌবা ভারতকী মথৌ তাবশিং অমসুং অপামবশিংগী মতুং ইন্না শেমগৎপগী মায়কৈদা অচৌবা খোঙথাং অমা থাংজিল্লে: পি.এম.
কোনুংদা মতমগা চুনবা দিফেন্স এনক্লেব শাগৎনবগী মায়কৈদা অচৌবা খোঙথাং অমনি: পি.এম.
লৈবাক অমগী কোনুং হায়বসি লৈবাক্তুগী ৱাখল্লোন, ফিরেপ, থৌনা অমসুং চৎনবীগী মমি তারিবনি: পি.এম.
ভারত অসি দিমোক্রেসীগী মমানি, ভারতকী কোনুং অসি মফমদুদা মীয়াম্না লৈবা মফম অমা ওইহনগদবনি: পি.এম.
ইজ ওফ লিভিং অমসুং ইজ ওফ দুইং বিজিনেস্তা মীৎয়েঙ চঙলিবসিদা মতমগা চুনবা ইনফ্রাস্ত্রকচরগীসু চাউরবা থৌদাং লৈ: পি.এম.
খুজিন থৌরাং অমসুং ফিরেপ চুম্লবা, নীংবগী পাঙ্গল কল্লবা অমদি পুকচেল শেংনা হোৎনরবদি পুম্নমক ওইথোকপা ঙমগনি: পি.এম.
থাখিবা মতমগী মমাঙদা প্রোজেক্ত অসি লোইশিল্লিবা অসি থবক খুত্তৌ অমসুং ৱাখল্লোনদা লাক্লিবা অহোংবদুগী মমিনি: পি.এম.
16 SEP 2021 12:56PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি নই দিল্লীগী কস্তুরবা গান্ধী মার্গ অমসুং অফ্রিকা এভেন্যুদা দিফেন্স ওফিস কম্প্লেক্স শঙ্গাখ্রে‍। মহাক্না অফ্রিকা এভেন্যুদা লৈবা দিফেন্স ওফিস কম্প্লেক্সতসু চত্তুনা আর্মী, নেভী, এয়র ফোর্স অমসুং সিভিলিয়ন ওফিসরশিংগা ৱারী ৱাতায় শানখি‍।
থৌরমদুদা ৱা ঙাঙলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা ঙসি কম্প্লেক্স অসি শঙ্গারিবসি নীংতমবগী ৭৫শুবা চহিসিদা লৈবাক্কী কোনুংবু অনৌবা ভারতকী মথৌ তাবশিং অমসুং অপামবশিংগী মতুং ইন্না শেমগৎপগী মায়কৈদা অচৌবা খোঙথাং অমা থাংজিল্লিবনি হায়খ্রে‍। মতম শাংনা দিফেন্সকা মরী লৈনবা থবকশিং মালেমগী অনিসুবা লাঞ্জাও মতমদা পুক্নিংদা শগোলশঙ অমসুং বেরেক্কী মথৌ তাবশিং য়েংলগা শাখিবা শঙশিংদা পাঙথোক্তুনা লাক্লি‍। “অনৌবা দিফেন্স ওফিস কম্প্লেক্স অসিনা ঐখোয়গী দিফেন্স ফোর্সকী থবক থৌরমশিং হেন্না খুদোংচাহন্নবা অমদি মতিং লৈহন্নবা থৌরাংশিং মপাঙ্গল কনখৎহনগনি”, হায়না মহাক্না হায়খি‍।
কেজি মার্গ অমসুং অফ্রিকা এভেন্যুদা শাগৎলিবা অনৌবা ওফিসশিং অসি লৈবাকসিগী ঙাকশেলগা মরী লৈনবা থবকশিং মতিং লৈনা পায়খৎপদা চাউনা কান্নবা পীগনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি‍। মসি কোনুংদা মতমগী দিফেন্স এনক্লেব অমা শেমগৎপগী মায়কৈদা অচৌবা খোঙথাং অমনি‍। ভারতকী আর্তিস্তশিংনা কম্প্লেক্স অসিদা আত্মনিরভর ভারতগী খুদম ওইনা পুক্নিং হুরবা অর্তিফেক্তশিং য়াওহল্লিবসিদা মহাক্না পুক্নিং থৌগৎখি‍। “কমপ্লেক্স অসিদা দিল্লী অমসুং এনভাইরনমেন্তকী মরুওইবশিং কায়হন্দনা থমবগা লোয়ননা ঐখোয়গী নাৎকী খেন্নবা মশকশিংগী মতমগী মশক মওংশিংগী মমি তারি,” হায়না মহাক্না হায়খি‍।
ঐখোয়না কোনুংগী ৱা হায়বা মতমদা মদু শুপ্নতগী ময়োল্লম অমখক্কী ৱাফম নত্তে‍। লৈবাক অমগী কোনুং হায়বসি লৈবাক্তুগী ৱাখল্লোন, ফিরেপ, থৌনা অমসুং নাৎকী খুদম্নি‍। ভারত দিমেক্রেসীগী মমানি‍। মরম অসিনা ভারতকী কোনুং হায়বসি মীয়াম্না মসিগী ময়ায়দা লৈবা মফম অমা ওইগদবনি‍ হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি‍।
প্রধান মন্ত্রীনা ইজ ওফ দুইং লিভিং অমসুং ইজ ওফ দুইং বিজিনেসতা লৈঙাক্না মীৎয়েঙ চঙবদা মতমগা চুনবা ইনফ্রাস্ত্রকচরগী থৌদাংগী মরমদা ৱাফমশিং ফোঙদোকখি‍। “হৌজিক সেন্ত্রেল ভিস্তা শেমগৎ শাগৎলিবসি হায়রিবা ৱাখল্লোনসিখক্তদা য়ুম্ফম ওইরগা চঙশিল্লিবনি,” হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি‍। কোনুংগী অপাম্বশিংগী মতুং ইন্না নৌনা শাগৎলিবনি হায়রদুনা মীয়ামগী মীহুৎশিংগী লৈফম শেমগৎ শাগৎলিবশিং, বাবা সাহেব অম্বেদকরগী মেমোরীশিং মাঙহন্দনবা হোৎনরিবা, ভবন কয়া, ঐখোয়গী মরৈবাক নীংবশিংগী নীংশিং খুভমশিংনা ঙসি কোনুংসিগী মতিক হেনগৎহল্লি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি‍।
থা ২৪দা লোইশিনগদবা দিফেন্স ওফিস কমপ্লেক্সগী থবক অসি রেকোর্দ ওইনা থা ১২খক্তদা লোইশিনখি‍। মদুসু কোরোনানা ওইহল্লক্লিবা শিন্মী অমসুং অতৈ হীরম কয়াদা লৈরিবা শিংনবশিংগী মরক্তা ঙম্লিবনি‍। কোরোনাগী মতমসিদা শিন্মী চা কয়া প্রোজেক্তা অসিদা থবক ফংলি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি‍। ৱাফম অসিদা প্রধান মন্ত্রীনা লৈঙাক্কী থবক তৌবদা অনৌবা ৱাখল্লোন অমসুং মওং মতৌগী মহৈনি হায়না ফোঙদোকখি‍। “খুজিন থৌরাং অমসুং ফিরেপ চুম্লবা, নীংবগী পাঙ্গল কল্লবা অমদি পুকচেল শেংনা হোৎনরবদি পুম্নমক ওইথোকপা ঙমগনি,” হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি‍।
হায়রিবা দিফেন্স ওফিস কম্প্লেক্সশিং অসি লৈঙাক্কী হোংলক্লিবা ৱর্ক কল্চর অমসুং প্রাইওরিতীগী মমিনি‍। লৈঙাক্কী তোঙান তোঙানবা লোয়শঙশিংদা লৈরিবা লমশিং মওং চুম্না অমদি মতিং লৈনা শীজিন্নবা হায়বসি অসিগুম্বা প্রাইওরিতী অমনি হায়না মহাক্না হায়খি‍। মসিবু শন্দোক্না তাক্লদুনা হায়রিবা দিফেন্স কমপ্লেক্সশিং অসি একর ১৩গী লমগী পার্সেলদা শাদুনা মমাঙদা অসিগুম্বা কম্প্লেক্সশিং শাবদা লম শরুক মঙা হেল্লমবদু হন্থহল্লে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি‍। লাক্কদৌরিবা চহি ২৫, হা্য়বদি ‘অজাদি কা অমৃত কাল’ অসিদা লৈঙাক্কী সিস্তেমগী প্রদক্তিবিতী অমসুং ইফিসিএন্সী অসিগুম্বা থৌরাংশিংনা ঙাক্লৌ পীগদৌরিবনি হায়নসু প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি‍। কম্মন সেন্ত্রেল সেক্রেতরিএত, শমজিন্নরবা কন্ফরেন্স হোল, মেত্রোনচিংবশিংগা লায়না শম্নহল্লবা অসিগুম্বা খুদোংচাবশিং অসিনা কোনুংবু মীয়ামগা চুনবা মফম অমা ওইহনবদা চাউনা কান্নগনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা মখা তাখি‍।