Ministry of Youth Affairs and Sports
Sports Minister Shri Anurag Singh Thakur launched the Fit India Mobile App on National Sports Day today
“Fit India Mobile App is India’s most comprehensive fitness App launched for 135 crore Indians”: Anurag Thakur
29 AUG 2021 2:15PM by PIB Delhi
Key Highlight:
• The App is free of cost but will prove invaluable for our fitness: Shri Anurag Thakur
• This Fit India App will help in making New India a Fit India : Shri Nisith Pramanik
• The Ministers interacted virtually with Indian Hockey team captain Manpreet Singh, wrestler Sangram Singh, sports journalist Ayaz Memon and pilot Capt Anny Divya among others
• Fit India App is free and available in English & Hindi on both the Android and the iOS platforms
• Shri Thakur appealed to the people to make Azadi Ka Amrit Mahotsav a success with public participation in campaigns like Fit India Movement
To celebrate second anniversary of Fit India Movement and as part of Azadi ka Amrit Mahotsav, the Minister of Youth Affairs and Sports, Shri Anurag Singh Thakur launched the Fit India Mobile Application at Major Dhyan Chand National Stadium, New Delhi on National Sports Day today. Minister of State, Ministry of Youth Affairs and Sports Shri Nisith Pramanik also graced the event. Secretary, Sports Shri Ravi Mittal and Secretary, Youth Affairs, Smt Usha Sharma were also present on the occasion. Before the launch of Fit India App Launch event, Shri Anurag Thakur first paid floral tributes to magician of hockey, Major Dhyan Chand at Major Dhyan Chand National Stadium. Shri Nisith Pramanik also paid respect.
The Ministers virtually interacted with Indian Hockey team captain Manpreet Singh, wrestler Sangram Singh, journalist Ayaz Memon, pilot Captain Anny Divya, a school student, and a housewife who demonstrated the use of Fit India app after the launch.
The Fit India App is free and available in English & Hindi on both the Android and the iOS platforms and has been developed keeping in mind that it works even on basic smartphones.
Congratulating everyone on the second anniversary of the Fit India Movement as well as on National Sports Day, the Minister said, “the Fit India Mobile App brings ease of checking ones fitness levels right into the palm of every Indian. It has some unique features like ‘fitness score’, animated videos, activity trackers and ‘my plan’ catering to individual specific needs.”
He further said, “last year the Prime Minister Narendra Modi had launched age appropriate fitness protocols, these protocols are certified by WHO and has been made keeping in mind international standards. Sh Narendra Modi has also given fitness mantra for the people of the country – FITNESS KI DOSE, AADHA GHANTA ROZ”.
He added, “Fit India Movement was launched on 29th August 2019, on the occasion of National Sports Day by Hon’ble PM with the aim to make fitness an integral part of the lives every Indian. Today this has become a Jan Andolan! I appeal to the citizens to make Azadi Ka Amrit Mahotsav a success with public participation in the Fit India Movement. A healthy, fit India is the New India we envision for our citizens!” Fit India Mobile App is India’s most comprehensive fitness App launched for 135 crore Indians, Shri Anurag Thakur said.
Shri Anurag Thakur further said that it is essential to ensure fitness of our youth if we want them to contribute meaningfully to nation building. He urged everyone to popularize the app through social media. “ The App is free of cost but will prove invaluable for our fitness”, he said.
Shri Nisith Pramanik said that contribution of countrymen in making Fit India Movement a Jan Andolan is incredible. This Fit India App will help in making New India a Fit India and fulfill the dream of Prime Minister Shri Narendra Modi, he said. Shri Pramanik added that Sports Minister Shri Anurag Thakur is a true role model for Fit India and he inspires everyone.
During virtual interaction, Manpreet Singh,the Indian hockey team captain appreciated the easy to use features of the app and its utility to monitor health parameters. Captain Anny Divya, who is a pilot, highlighted the importance of monitoring water intake and sleep during her busy work schedule with the help of the app. She also performed modified pushups which helps in upper body strength. The exercise is available on app and everyone can have their score on the app. Sh. Anurag thakur and Sh. Nitish Pramanik performed Vraksha Aasan with the Wrestler Sangram Singh to maintain the stability and balance of the body. Journalist Ayaz Memon highlighted the importance of fitness for old age people and showcased the chair stretch test to stay fit. Shruti Tomar, a class VIII student talked about importance of physical fitness along with studies while the housewife Shyamlee Sharma demonstrated usefulness of app to help her keep fit during hectic daily household chores.
The Fit India Movement was launched on 29th August 2019 by the Prime Minister Shri Narendra Modi with the vision of making India a Fit and Healthy Nation. The key message is Fitness is easy, fun and free, and can be practiced anywhere. One year later, on the occasion of 1st Anniversary of Fit India movement, Prime Minister launched ‘The Age appropriate fitness protocols for three age groups (1) 5-18 years (2) 18-65 Years and (3) 65+ Years’ developed by an expert committee and endorsed by World Health Organization (WHO). Prime Minister has also given a clarion call, i.e. a fit mantra for the people of the country – Fitness Ki Dose, Aadha Ghanta Roz.
The unique feature of the Fit India App is to empower each individual to check his/her fitness score based on a set of age specific fitness tests and get specific recommendations on how to improve their fitness level through physical activities including yoga protocols. Animated Videos have been provided to make individuals understand about the procedure for conducting the fitness tests themselves. These features are based on the Age-appropriate fitness protocols launched by Prime Minister.
The “Fitness Protocol” feature allows the user from different age groups to do various exercises which help them in being able to keep up with basic fitness levels. The protocol covers exercises that are universally followed and duly ratified by health experts.
Additional features
Everyone has a different food, activity and hydration need based on their age, gender, current lifestyle and body composition. The “My Plan” feature of Fit India Mobile App lets every Individual to define their current lifestyle – time spent on physical activity, water intake, sleep hours, current weight and targeted weight - to get a customised food plan, lifestyle changes for them to achieve his/her goals. The Fit India App recommends Indian Food Plan, No. of Glasses of Water and no. of hours of Sleep.
The “Activity Tracker” feature of the application helps Individuals to keep track of their daily activity levels. The real time Step Tracker helps Individuals to track their daily steps and encourages them to set higher goals for themselves. The App lets individuals to also track their daily Water Intake, Calorie Intake and Sleep Hours.
Individuals can set hourly reminders and track their progress of Fitness Scores and Daily Activity over a period of time, share their fitness and activity data with other to motivate more people to take up fitness and lifestyle changes.
The App also provides opportunities for Individuals, Schools, Groups and Organisations to participate in various Fit India Events, Certification Programs, etc. People can share their fitness success stories using this platform.

ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ଓ କ୍ରୀଡା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କ୍ରୀଡାମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ଠାକୁରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଜାତୀୟ କ୍ରୀଡା ଦିବସରେ ଲୋକାର୍ପିତ ହେଲା ଫିଟ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ମୋବାଇଲ ଆପ୍
ଫିଟ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ମୋବାଇଲ ଆପ୍ ଭାରତର ଏକ ପୂର୍ଣ୍ଣାଙ୍ଗ ଫିଟ୍‌ନେସ ଆପ୍‌: ୧୩୫କୋଟି ଭାରତୀୟଙ୍କ ସେବାରେ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ହୋଇଛି: ଅନୁରାଗ ଠାକୁର
29 AUG 2021 2:15PM by PIB Bhubaneswar
ଆପ୍‌ର ମୁଖ୍ୟାଂଶ:
- ଏହା ବିନା ମୂଲ୍ୟରେ ଉପଲବ୍ଧ ଏବଂ ଆମ ଫିଟ୍‌ନେସ୍ ରକ୍ଷା ପାଇଁ ଅମୂଲ୍ୟ ପ୍ରମାଣିତ ହେବ: ଶ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ଠାକୁର
- ଏହି ଫିଟ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଆପ୍ ନୂଆ ଭାରତକୁ ଫିଟ୍ ରଖିବାରେ ସହାୟକ ହେବ: ଶ୍ରୀ ନିତୀଶୀ ପ୍ରମାଣିକ ।
-ଭାରତୀୟ ହକି ଦଳର କ୍ୟାପଟେନ ମନପ୍ରୀତ ସିଂହ, ରେସଲର ସଂଗ୍ରାମ ସିଂହ, କ୍ରୀଡା ସାମ୍ବାଦିକ ଆୟାଜ୍ ମେମନ ଏବଂ ପାଇଲଟ କ୍ୟାପଟେନ ଆନୀ ଦିବ୍ୟା ଆଦିଙ୍କ ସହିତ ଭର୍ଚୁଆଲ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଦୁଇମନ୍ତ୍ରୀ କଥା ହେଲେ ।
-ଫିଟ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଆପ୍ ବିନା ମୂଲ୍ୟରେ ଉଭୟ ଇଂରାଜୀ ଓ ହିନ୍ଦି ଭାଷାରେ ଆଣ୍ଡ୍ରଏଡ୍ ଏବଂ ଆଇଓଏସ୍ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ଉପଲବ୍ଧ ।
-ଆଜାଦି କି ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବକୁ ସଫଳ କରିବା ପାଇଁ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ଶ୍ରୀ ଠାକୁରଙ୍କ ନିବେଦନ । ଫିଟ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଅଭିଯାନ ଭଳି ବିଭିନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ବହୁ ସଂଖ୍ୟାରେ ଯୋଗଦେବାକୁ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ଆହ୍ୱାନ ଜଣାଇଲେ ।
ସ୍ୱାଧୀନତାର ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବର ଅଂଶ ବିଶେଷ ଫିଟ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଆନ୍ଦୋଳନର ଦ୍ୱିତୀୟ ବର୍ଷ ପୂର୍ତ୍ତିପାଳନ ଅବସରରେ କ୍ରୀଡା ଓ ଯୁବବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ସିଂହ ଠାକୁର ଆଜି ଜାତୀୟ କ୍ରୀଡା ଦିବସ ଅବସରରେ ନୂଆଦିଲ୍ଳୀର ମେଜର ଧ୍ୟାନଚାନ୍ଦ ଜାତୀୟ ଷ୍ଟାଡିୟମରେ ଫିଟ୍‌ଇଣ୍ଡିଆ ମୋବାଇଲ ଆପ୍ଲିକେଶନର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ କ୍ରୀଡା ଓ ଯୁବବ୍ୟାପାର ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନୀତୀଶ ପ୍ରମାଣିକ, କ୍ରୀଡା ସଚିବ ରବି ମିତ୍ତଲ, ଯୁବବ୍ୟାପାର ସଚିବ ଶ୍ରୀମତୀ ଉଷା ଶର୍ମା ପ୍ରମୁଖ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ । ଫିଟ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଆପ୍ ଉନ୍ମୋଚନ ପୂର୍ବରୁ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଠାକୁର ଓ ଶ୍ରୀ ପ୍ରମାଣିକ ମେଜର ଧ୍ୟାନଚାନ୍ଦ ଜାତୀୟ ଷ୍ଟାଡିୟମରେ ଥିବା ହକି ଯାଦୁକର ଧ୍ୟାନଚାନ୍ଦଙ୍କ ପ୍ରତିମୂତିରେ ମାଲ୍ୟାର୍ପଣ କରିଥିଲେ ।
ଏହି ଅବସରରେ ଦୁଇମନ୍ତ୍ରୀ ଭର୍ଚୁଆଲ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଭାରତୀୟ ହକି ଦଳର କ୍ୟାପଟେନ ମନପ୍ରୀତ ସିଂହ, ରେସଲର ସଂଗ୍ରାମ ସିଂହ, କ୍ରୀଡା ସାମ୍ବାଦିକ ଆୟାଜ ମେମନ୍‌, ପାଇଲଟ କ୍ୟାପଟେନ ଆନୀ ଦିବ୍ୟା, ଜଣେ ସ୍କୁଲ ପିଲା, ଜଣେ ଗୃହିଣୀଙ୍କ ସହିତ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରିଥିଲେ । ଫିଟ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଆପ୍ ଉନ୍ମୋଚିତ ହେବା ପରେ ଏହାର ବ୍ୟବହାର ସମ୍ପୃକ୍ତ ବ୍ୟକ୍ତିଗଣ କରି ଦେଖାଇଥିଲେ ।
ଦ୍ୱିତୀୟ କ୍ରୀଡା ଦିବସ ଏବଂ ଦ୍ୱିତୀୟ ଫିଟ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ବର୍ଷ ପୂର୍ତ୍ତି ଅବସରରେ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଠାକୁର ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଫିଟ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଆପ୍ ଦ୍ୱାରା ସମ୍ପୃକ୍ତ ବ୍ୟବହାରକାରୀ ସହଜରେ ନିଜର ଶାରୀରିକ ଫିଟ୍‌ନେସ୍ ସ୍ତର ନିର୍ଣ୍ଣୟ କରିପାରିବେ । ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟ ବିନା ମୂଲ୍ୟରେ ଏହାର ଲାଭ ଉଠାଇବେ । ଏଥିରେ ଫିଟ୍‌ନେସ ସ୍କୋର, ଅନିମେଟେଡ ଭିଡିଓ, ଆକ୍ଟିଭିଟି ଟ୍ରାକର ଏବଂ ମାଇଁ ପ୍ଲାନ ଭଳି ଅଭିନବ ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଛି, ଯାହା ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ ।
ସେ ଆହୁରି କହିଥିଲେ ଯେ ଗତବର୍ଷ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ବୟସ ଭିତ୍ତିକ ଫିଟନେସ୍ ପ୍ରୋଟୋକଲ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ । ଏହା ପ୍ରୋଟେକଲ ବା ନିୟମାବଳୀକୁ ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଂଗଠନ ସାର୍ଟିଫିକେଟ ପ୍ରଦାନ କରିଛି । ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ମାନକୁ ବିଚାରକୁ ନେଇ ଏହା ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଛି । ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ମଧ୍ୟ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଫିଟନେସ ମନ୍ତ୍ର ଦେଇଥିଲେ । ତାହା ଥିଲା, “ଫିଟ୍‌ନେସ କି ଡୋଜ, ଆଧା ଘଣ୍ଟା ରୋଜ୍ ।
ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଠାକୁର କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ୨୦୧୯ ଅଗଷ୍ଟ ୨୯ ତାରିଖ ଜାତୀୟ କ୍ରୀଡା ଦିବସ ଅବସରରେ ଫିଟ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ମୁମେଣ୍ଟଘୋଷଣା କରାଯାଇଥିଲା । ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟଙ୍କ ଜୀବନରେ ଫିଟ୍‌ନେସକୁ ଏକ ଅବିଚ୍ଛେଦ୍ୟ ଅଙ୍ଗ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଏହା ଘୋଷିତ ହୋଇଥିଲା । ଆଜି ଏହା ଏକ ଜନ ଆନ୍ଦୋଳନରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି । ଫିଟ ଇଣ୍ଡିଆ ମୁମେଣ୍ଟରେ ବହୁ ସଂଖ୍ୟାରେ ସାମିଲ ହୋଇ ଆଜାଦିର ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବକୁ ସଫଳ କରିବାକୁ ସେ ସବୁ ଭାରତୀୟଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ ଜଣାଇଛନ୍ତି । ଆମେ ଯେଉଁ ନୂଆ ଭାରତ ଗଠନର ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛୁ, ସେଥିରେ ଆମର ସବୁ ନାଗରିକ ସୁସ୍ଥ ସବଳ, ଫିଟ୍ ରହିବା ଆମର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ଫିଟ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ମୋବାଇଲ ଆପ୍ ଭାରତର ପୂର୍ଣ୍ଣାଙ୍ଗ ଓ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଫିଟ୍‌ନେସ ଆପ୍ । ଏହା ଦେଶର ୧୩୮କୋଟି ନାଗରିକଙ୍କ ପାଇଁ ଉନ୍ମୋଚିତ ହୋଇଛି ବୋଲି ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ।
ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଠାକୁର କହିଥିଲେ ଯେ ଆମ ଯୁବ ସମାଜ ଅଧିକ ଫିଟ୍ ରହିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ସେମାନେ ଫିଟ୍ ରହିଲେ ରାଷ୍ଟ୍ରପଠନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଯଥାର୍ଥ ଅବଦାନ ଯୋଗାଇ ଦେଇପାରିବେ । ସୋସିଆଲ ମିଡିଆରେ ଏହି ଆପ୍‌ର ପ୍ରଚାର କରି ଏହାକୁ ଲୋକପ୍ରିୟ କରିବାକୁ ସେ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛନ୍ତି । ଏହି ଆପ୍ ମାଗଣାରେ ଉପଲବ୍ଧ ଏବଂ ଏହା ଆମ ଫିଟ୍‌ନେସ୍ ରକ୍ଷାରେ ଅମୂଲ୍ୟ ସହାୟତା ଯୋଗାଇବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ଫିଟ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ମୁମେଣ୍ଟକୁ ଏକ ଜନ ଆନ୍ଦୋଳନରେ ପରିଣତ କରିବାରେ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ଅବଦାନ ଅବିଶ୍ୱନୀୟ ବୋଲି କ୍ରୀଡା ଓ ଯୁବସେବା ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନୀତୀଶ ପ୍ରମାଣିକ ଏହି ଅବସରରେ କହିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନୂଆ ଭାରତ ଓ ଫିଟ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଗଠନ ଲକ୍ଷ୍ୟ ପୂରଣରେ ଏହା ସହାୟକ ହେବ । ଶ୍ରୀ ଠାକୁରଙ୍କୁ ଶ୍ରୀ ପ୍ରମାଣିକ ଫିଟ୍ ଇଣ୍ଡିଆର ବାସ୍ତବ ଆଦର୍ଶ ଭାବେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରି ସେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟରେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅନୁପ୍ରାଣିତ କରିବେ ବୋଲି ଆଶା ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ।
ଭର୍ଚୁଆଲ ଆଳାପ ସମୟରେ ଭାରତୀୟ ହକି ଟିମ୍‌ର କ୍ୟାପଟେନ ମନପ୍ରୀତ ସିଂହ ଏହି ନୂଆ ଆପ୍‌ର ସହଜ ବ୍ୟବହାର ଏହାକୁ ଲୋକପ୍ରିୟ କରିବା ସହ ଏଥିରେ ଥିବା ଫିଟ୍‌ନେସ୍ ସଂକ୍ରାନ୍ତ ତଥ୍ୟ ଲୋକଙ୍କ କାମରେ ଆସିବ ବୋଲି ଅ୍ରାଶା ପ୍ରକଟ କରିଥିଲେ । ପାଇଲଟ୍ କ୍ୟାପଟେନ ଆନୀ ଦିବ୍ୟା କହିଲେ ତାଙ୍କର ବ୍ୟସ୍ତବହୁଳ ଜୀବନରେ କେତେ ପାଣି ପିଇବା ଓ ଶୋଇବା ଦରକାର ସେ ତଥ୍ୟ ଏହି ଆପରୁ ସହରଜରେ ମିଳିପାରୁଛି । ଶରୀରର ଉପର ଭାଗର ଶକ୍ତି ବଢାଇବା ପାଇଁ ଉଠବସ୍ ଯେଉଁ ସଂଶୋଧିତ ମାର୍ଗ ଦିଆଯାଇଛି ତାହା ଏହି ଆପ୍‌ରୁ ଦେଖି ସେ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ ।
ଦୁଇମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ଅବସରରେ ଏହି ଆପ୍ ଦେଖି ବ୍ରକ୍ଷାସନ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଥିବାବେଳେ ମଲ୍ଲଯୋଦ୍ଧା ସଂଗ୍ରାମ ସିଂହ ତାଙ୍କ ଶରୀର ସ୍ଥିରତା ଓ ଭାରସାମ୍ୟ ରକ୍ଷା ଦେଖାଇଥିଲେ । ସାମ୍ବାଦିକ ମେମନ୍ ବୟସ୍କଙ୍କ ଫିଟ୍‌ନେସ୍ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇ ଫିଟ୍ ରହିବାକୁ ଚେୟାର ଷ୍ଟ୍ରେଚ ଟେଷ୍ଟ ନିଜେ କରି ଦେଖାଇଥିଲେ । ଅଷ୍ଟମଶ୍ରେଣୀର ଛାତ୍ରୀ ଶ୍ରୁତି ତୋମର ପାଠପଢା ସହିତ ଶାରୀରିକ ଫିଟ୍‌ନେସ ଏବଂ ଗୃହିଣୀ ଶ୍ୟାମଳୀ ଶର୍ମା ଦୈନିନ୍ଦନ ଘରକାମର ପ୍ରଚଣ୍ଡ ଚାପରେ ମହିଳାମାନେ କିପରି ଫିଟ୍ ରହିପାରିବେ ସେ ବିଷୟରେ ଏହି ଆପ୍ କି ପ୍ରକାର ସହାୟକ ହେବ ତାହା କହିଥିଲେ ।
ଭାରତକୁ ଏକ ସୁସ୍ଥ ଓ ଫିଟ୍ ରାଷ୍ଟ୍ରରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ୨୦୧୯ ଅଗଷ୍ଟ ୨୯ରେ ଫିଟ୍‌ଇଣ୍ଡିଆ ଆନ୍ଦୋଳନର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ ।ଏହି ଆନ୍ଦୋଳନରେ ପ୍ରମୁଖ ବାର୍ତ୍ତା ଥିଲା ସହଜ, ମୁକ୍ତ ଓ ଆମୋଦଦାୟକ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଯେକୌଣସି ସ୍ଥାନରେ ଫିଟ୍‌ନେସ୍ ଅଭ୍ୟାସ କରିବା । ଏହାର ଠିକ୍ ବର୍ଷକ ପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବୟସଭିତ୍ତିକ ଫିଟ୍‌ନେସ୍ ପ୍ରୋଟୋକଲ୍ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ । ଏଥିରେ ୫ରୁ ୧୮, ୧୮ରୁ ୬୫ ଏବଂ ୬୫ବର୍ଷ ବୟସରୁ ଊର୍ଦ୍ଧ୍ୱ ତିନବର୍ଗର ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ବିଶେଷଜ୍ଞଙ୍କ ପରାମର୍ଶ ଅନୁସାରେ ଫିଟ୍‌ନେସ ନୀତି ନିୟମ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ହୋଇଥିଲା । ଏହାକୁ ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଂଗଠନ ଅନୁମୋଦନ କରି ପ୍ରମାଣପତ୍ର ଦେଇଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଫିଟ୍ ରହିବାକୁ ଏକ ମନ୍ତ୍ର ଦେଇଛନ୍ତି ଯାହା ହେଲା -ଫିଟ୍‌ନେସ୍ କି ଡୋଜ୍‌, ଆଧା ଘଣ୍ଟା ରୋଜ୍ ।
ନୂଆ ଆପ୍‌ର ବିଶେଷତ୍ୱ ହେଲା ଏହା ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ତାଙ୍କର ଫିଟ୍‌ନେସର ସ୍ତର ଓ ସଫଳତା ମାପିବା ପାଇଁ ସ୍କୋର ଭିତ୍ତିକ ସୁବିଧା ଦେଇଛି । ଏହାକୁ ଆଧାର କରି ଲୋକେ ନିଜର ଫିଟ୍‌ନେସ ସ୍ତର ବଢାଇ ପାରିବ ଏବଂ ସୁସ୍ଥ ସବଳ ରହିପାରିବେ । ଏଥିରେ ଶାରୀରିକ ବ୍ୟାୟାମ ଓ ଯୋଗ ଆଦି ରହିଛି । ସବୁ କଥା ବୁଝାଇବା ଓ ଶିଖାଇବା ନିମନ୍ତେ ଆନିମେଡେଡ ଭିଡିଓ ମଧ୍ୟ ଉପଲବ୍ଧ । ଏହାକୁ ଦେଖି ବିଭିନ୍ନ ବର୍ଗର ଲୋକେ ନିଜ ନିଜର ବ୍ୟାୟାମ ଓ ଶାରୀରିକ ଅଭ୍ୟାସ କରି ନିଜକୁ ଫିଟ୍ ରଖିପାରିବେ । ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ସ୍ତରର ଫିଟ୍‌ନେସ ନୀତି ଏଥିରେ ସ୍ଥାନିତ ।
ଅତିରିକ୍ତ ବିଶେଷତ୍ୱ- ପ୍ରତ୍ୟେକ ମଣିଷ ନିଜର ବୟସ, ଲିଙ୍ଗ, ଶାରୀରିକ ଗଠନ ଓ ବର୍ତ୍ତମାନର ଜୀବନଶୈଳୀ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର ଖାଦ୍ୟ, ପାନୀୟ ଗ୍ରହଣ କରିଥାନ୍ତି ଏବଂ ନିଜର ସାମର୍ଥ୍ୟ ଅନୁସାରେ କାମ କରନ୍ତି । ଏହି ଆପ୍‌ରେ ଏ ବିଷୟରେ ମାଏଁ ପ୍ଲାନ ଫିଚରରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଛି । ତାହାକୁ ଦେଖି ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତି ନିଜର ଫିଟ୍‌ନେସ୍ ଅଭ୍ୟାସ ସହଜହରେ ବାଛିପାରିବେ । ଏଥିରେ ଖାଦ୍ୟ, ଭୋଜନ, ଶୟନ, ବିଶ୍ରାମ, ବ୍ୟାୟାମ ଆଦିର ସମୟ ଓ ପଦ୍ଧତି ସ୍ଥାନ ପାଇଛି । ଭାରତୀୟ ଖାଦ୍ୟ ପାନୀୟର ବିବରଣୀ ସହିତ କେତେ ଖାଇବ, କେତେ ପିଇବ, ବିଶ୍ରାମ ନେବ ବା ଶୋଇବ ତାହା ରହିଛି । ଫିଟ୍ ଟ୍ରାକର ବ୍ୟବସ୍ଥାରୁ ଜଣେ ନିଜର ସାରା ଦିନର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଯୋଜନା ମୋ ନମ୍ ଆପ୍ ଅନୁସାରେ ସହଜରେ କରିପାରିବେ ।
ଫିଟ୍ ଇଣ୍ଡିଆ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଓ ପ୍ରମାଣନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଭାଗ ନେବାକୁ ଆଗ୍ରହୀ ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷ, ସ୍କୁଲଗ୍ରୁପ ଓ ସଂଗଠନଗୁଡିକ ପାଇଁ ଏହି ଆପ୍‌ରେ ସୂଚନା ରହିଛି । ଏହି ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ବ୍ୟବହାର କରି ଲୋକେ ନିଜର ଫିଟ୍‌ନେସ୍‌ର ସଫଳ କାହାଣୀ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କୁ ସେୟାର କରିପାରିବେ ।