নহারোল অমসুং শান্ন-খোৎনবগী মন্ত্রালয়
স্পোর্তস মিনিস্তর শ্রী অনুরাগ সিংহ থাকুরনা ঙসি নেস্নেল স্পোর্তস দেদা ফিত ইন্দিয়া মোবাইল এপ হৌদোকখ্রে
“ফিত ইন্দিয়া মোবাইল এপ অসি ভারত মচা কোতি ১৩৫গীদমক হৌদোকপা খ্বায়দগী খুমাং চাউশিনবা ভারতকী ফিতনেস এপনি”: অনুরাগ থাকুর
29 AUG 2021 2:15PM by PIB Imphal
মরুওইবা হায়লাইত:
• এপ অসি লেম্না পীবনি অদুবু মশা-মউ ফবগীদমক মমল নাইদ্রবা খুদম অমা উৎকনি: শ্রী অনুরাগ থাকুর
• ফিত ইন্দিয়া এপ অসিনা মশা-মউ ফবা ভারত অমগী অনৌবা ভারত শেম্বদা মতেং পাংগনি: শ্রী নিসিথ প্রমনিক
• মিনিস্তরনা ভারতকী হোকী তীমগী কেপ্তেন মনপ্রীত সিংহ, রেস্তলর সংগ্রম সিংহ, স্পোর্তকী জর্নলিস্ত অয়াজ মেমন অমসুং পাইলোৎ কেপ্তেন অন্নী দিব্যা অমদি অতৈশিংগা লোয়ননা ভর্চুএল ওইনা উনখি
• ফিত ইন্দিয়া এপ অসি এন্দ্রোইদ অমসুং আই.ও.এস. অনিমক্কী প্লেতফোর্মদা ইংলিস অমসুং হিন্দীদা লেম্না ফংহনগনি
• শ্রী থাকুরনা ফিত ইন্দিয়া মুভমেন্তগুম্বা কেম্পেইন্দা মীয়াম্না শরুক য়াদুনা অজাদী কা অমৃত মহোৎসবপু মায় পাকহন্নবা মীয়ামদা আপিল তৌখি
ফিত ইন্দিয়া মুভমেন্তগী অনিশুবা কুমওন পাংথোক্নবা অমসুং অজাদী কা অমৃত মহোৎসবকী শরুক অমা ওইনা, য়ুথ এফিয়র্স অমসুং স্পোর্তসকী মিনিস্তর, শ্রী অনুরাগ সিংহ থাকুরনা ঙসি নই দিল্লীগী মেজর ধ্যান চান্দ নেস্নেল স্তদিয়মদা নেস্নেল স্পোর্তস দে নুমিৎতা ফিত ইন্দিয়া মোবাইল এপ্লিকেসন হৌদোকখ্রে। য়ুথ এফিয়র্স অমসুং স্পোর্তস মিনিস্ত্রগী স্তেতকী মিনিস্তর শ্রী নিসিথ প্রমনিকশু থৌরম অসিদা শরুক য়াখি। স্পোর্তস সেক্রেতরী, শ্রী রবী মিত্তল অমসুং য়ুথ এফিয়র্সকী সেক্রেতরী শ্রীমতি উশা শর্ম্মশু থৌরম অসিদা শরুক য়াখি। ফিত ইন্দিয়া এপ হৌদোকপগী থৌরম মাংওইননা, শ্রী অনুরাগ থাকুরনা মেজর ধ্যান চান্দ নেস্নেল স্তদিয়মদা হোকীগী মেজিসিয়ন মেজর ধ্যান চান্দগী মফমদা লৈশিং কৎতুনা ইকাই খুম্নবা উৎখি। শ্রী নিসিথ প্রমনিকশু ইকাই খুম্নবা উৎখি।
মিনিস্তরনা ভারতকী হোকী তীমগী কেপ্তেন মনপ্রীত সিংহ, রেস্তলর সংগ্রম সিংহ, জর্নলিস্ত অয়াজ মেমন অমসুং পাইলোৎ কেপ্তেন অন্নী দিব্যা, স্কুলগী মহৈরোই অমা, অমসুং য়ুমগী মৌ অমগা লোয়ননা ফিত ইন্দিয়া এপ অসি হৌদোক্লবা মতুংদা ভর্চুএল ওইনা উনখি।
ফিত ইন্দিয়া এপ অসি এন্দ্রোইদ অমসুং আই.ও.এস. অনিমক্কী প্লেতফোর্মদা ইংলিস অমসুং হিন্দীদা লেম্না ফংহনগনি অমসুং ইচম চম্বা শ্মার্তফোন অমদা শিজিন্নবা য়ানবা শেমগৎখিবনি।
ফিত ইন্দিয়া মুভমেন্তগী অনিশুবা কুমওন লোয়ন-লোয়ননা নেস্নেল স্পোর্তস দে অসিদা মীপুম খুদিংমক্তা হরাওবা ফোংদোক্তুনা মিনিস্তরনা হায়খি, “ফিত ইন্দিয়া মোবাইল এপ অসিনা ভারত মচা খুদিংনা খুবাক্তা মশা-মউ ফবগী চাং য়েংবা য়ারগনি। মসিদা ‘ফিতনেস স্কোর’, এনিমেৎ ভিদিওশিং, এক্তিবিতী ত্রেক্কর অমসুং ‘মাই প্লান’ অসিনচিংবা মীওই অমগী ওইবা হায়বা অখন্নবা ফিচর য়াওরি”।
FIT INDIA 🇮🇳 MOBILE APP
India’s most comprehensive Fitness App launched on #NationalSportsDay !
On Your Marks,
Fitness Test,
Go !
“FITNESS KI DOSE, AADHA GHANTA ROZ!”
Google Play Store:https://t.co/blpuV0yeGR
Apple Store:https://t.co/zytUEN6RCl#FitIndiaApp pic.twitter.com/k5hUWFVUyO
— Anurag Thakur (@ianuragthakur) August 29, 2021
মহাক্না মখা তানা হায় মদুদি, “হৌখিবা চহিদা প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীনা চহিগী চান্নবা ফিতনেস প্রোতোল হৌদোকখি, হায়রিবা প্রোতোকোল অসি দবল্যু.ঐচ.ও.না সর্তিফাই তৌখ্রবনি অমসুং মালেমগী ওইবা থাক্তা শিজিন্নবা য়ানবা শেমখিবনি। শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লৈবাক অসিগী মীয়ামদা ফিতনেস মন্ত্র – ফিতনেস কী দোস্ত, অধা ঘন্তা রোজ, হায়বা অসিশু পীখিবনি।
মহাক্না মখা তানা হায়খি, “ফিত ইন্দিয়া মুভমেন্ত অসি ভারত মচা পুম্বগী পুন্সিদা মশা-মউ ফহন্নবগী পান্দমদা ইকাই খুম্নজরিবা পি.এম.না ২০১৯গী ওগস্ত ২৯ নেস্নেল স্পোর্তস দেদা হৌদোকখিবনি। ঙসিদি মসি জন অন্দোলন অমা ওইরে! ঐহাক্না ফিত ইন্দিয়া মুভমেন্তগুম্বা কেম্পেইন্দা মীয়াম্না শরুক য়াদুনা অজাদী কা অমৃত মহোৎসবপু মায় পাকহন্নবা মীয়ামদা আপিল তৌজরি। মশা-মউ ফবা অমা, ফিত ইন্দিয়া অসি ঐখোয়গী নাগরীকশিংগীদমক ঐখোয়না উরিবা অনৌবা ভারত অমগী মংলান্নি!” ফিত ইন্দিয়া মোবাইল এপ অসি ভারত মচা কোতি ১৩৫গীদমক হৌদোকপা খ্বায়দগী খুমাং চাউশিনবা ভারতকী ফিতনেস এপনি, হায়না শ্রী অনুরাগ থাকুরনা হায়খি।
শ্রী অনুরাগ থাকুরনা মখা তানা হায়খি মদুদি লৈবাক অমা শেমগৎপা মতমদা মতিক চানা থৌদাং পীবা পাম্লবদি ঐখোয়গী নহারোলশিং অসি মশা-মউ ফহনবা অমা মথৌ তাই। মহাক্না এপ অসিবু সোসিএল মেদিয়াগী খুৎথাংদা মীয়ামদা খঙহন্নবা কন্না তকশিল্লি। “এপ অসি লেম্না পীবনি অদুবু মশা-মউ ফবগীদমক মমল নাইদ্রবা খুদম অমা উৎকনি, হায়না মহাক্না হায়খি।
শ্রী নিসিথ প্রমনিক্না হায় মদুদি ইরৈচাশিংনা ফিত ইন্দিয়া মুভমেন্তনা জন ধন অমা শেম্বদা থৌদাং লৌরিবা অসি ঙক্নিংঙাইনি। হায়রিবা ফিত ইন্দিয়া এপ অসিনা অনৌবা ভারত মশা-মউ ফবা ভারত অমা শেম্বদা মতেং পাংলি অমসুং প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীগী মংলান থুংহল্লি, হায়না মহাক্না হায়খি। শ্রী প্রমনিক্না হায় মদুদি শ্রী অনুরাগ থাকুর অসি ফিত ইন্দিয়াগী ফিদম্নিঙাই অমনি অমসুং মহাক্না মীপুম খুদিংবু পুক্নিং থৌগৎলি।
ভর্চুএল ওইনা উনবা অসিদা, ভারতকী হোকী তীমগী কেপ্তেন মনপ্রীত সিংহনা এপ অসিদা য়াওরিবা ফিচর অমসুং হকশেলগী পেরামিতর য়েংনবা য়াওরিবা কান্নবশিং অসি লায়না শিজিন্নবা য়াহনবগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি। পাইলোৎ অমা ওইরিবা এন্নী দিব্যনা, এপ অসিগী মতেংনা ঈশিং থকপা অমসুং মহাক্কী চিল্লবা মতমদা তুম্বা য়েংশিল্লিবা অসিগী মরুওইবা উৎখি। মহাক্না মশাগী মথক থংবা শরুক কনখৎনবা শেমদোক্লবা পুসঅপশু পাংথোক্লি। শাজেল অসি এপ অসিদা য়াওরি অমসুং মীপুম খুদিংমক্না এপ অসদা মশাগী স্কোর থম্বা য়াই। শ্রী অনুরাগ থাকুর অমসুং শ্রী নিতিশ প্রমনিক্না হকচাংগী স্তেবিলিতী অমসুং বেলেন্স থম্নবা রেস্তলর সংগ্রম সিংহগা লোয়ননা ব্রক্ষা আসান পাংথোকখি। জর্নালিস্ত অয়াজ মেমন্না অহল ওইরবা মীওইশিংগী মশা-মউ ফনবগী মরুওইবা উৎখি অমসুং মহাক্না হকচাং ফনা লৈনবা চৌক্রীদা তিংথোকপা তেস্ত উৎখি। ক্লাস VII তম্লিবা মহৈরোই শ্রুতি তোমারনা মহৈ তম্বগা লোয়ননা মশা-মউ ফনা লৈবগী মরুওইবা উৎখি অমরোমদা য়ুমগী মৌ অমা ওইরিবা শ্যামলী শর্ম্মনা মহাক্কী চিল্লবা য়ুমগী থবক্তা এপ অসিনা কান্নবা পীবা উৎখি।
ফিত ইন্দিয়া মুভমেন্ত অসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ভারত অসি ফিত অমসুং মশা-মউ ফবা লৈবাক অমা ওইহন্নবগী পান্দমদা ২০১৯গী ওগস্তকী ২৯দা হৌদোকখিবনি। মরুওইবা পাউজেলদি ফিতনেস অসি অরায়বনি, নুঙাই অমসুং কোম্মী, অমসুং মফম অমদা হেক্তা পাংথোকপা য়াই। চহি অমগী মতুং, ফিত ইন্দিয়া মুভমেন্তগী অহানবা কুমওনগী থৌরমদা, প্রধান মন্ত্রীনা ‘এক্সপার্ত কমিতী অমনা চহি কাংলুপ অহুমগী ওইবা (১) চহি ৫-১৮ ফাওবা, (২) চহি ১৮-৬৫ ফাওবা অমসুং (৩) চহি ৬৫+ মথক্কী চহিগা চান্নবা ফিতনেস প্রোতোকোল অমা শেমগৎখি অমসুং ৱার্লদ হেলথ ওর্গানাইজেসন (দবল্যু.ঐচ.ও.)না মীয়ামদা অয়াবা পীরে হায়না লাওথোকখি। প্রধান মন্ত্রীনশু ময়েক শেংনা লাওখি মদুদি, লৈবাক অসিগী মীয়ামগী ফিত মন্ত্র – ফিতনেস কী দোস্ত, অধা ঘন্তা রোজ।
ফিত ইন্দিয়া এপকী অখন্নবা ফিচর অসি মীওই অমনা হেক্তা চহিগী ফিতনেস তেস্ত সেত্তা য়েংলগা মহাক মশাগী ওইনা ফিতনেস য়েংজবা য়াই অমসুং য়োগা প্রোতোকোল য়াওনা মতৌ করম্না শাজেল তৌদুনা মশা ফগৎহনবা য়াই হায়বা ফংবা ঙম্মী। এনিমেৎ তৌরবা ভিদিওশিং অসিনা মীওই অমনা মশা মথন্তা খঙজনবা পীরি। হায়রিবা ফিচর অসি প্রধান মন্ত্রীনা হৌদোকপা এজ-এপ্রোপ্রিয়েৎ ফিতনেস প্রোতোকোলদা য়ুম্ফম ওইরি।
“ফিতনেস প্রোতোকোল” ফিচর অসিনা খেন্নবা চহি কাংলুপ কয়ানা বেসিক ফিতনেস লেবেল য়েংদুনা মখল কয়াগী শাজেল তৌবদা মতেং পাংলি। প্রোতোকোল অসিনা মালেমগী ওইনা চৎনবা য়ারবা অমসুং হেলথ এক্সপার্তনা নিংথিনা শেমদোক্লবা য়াওরি।
অহেনবা ফিচর
মীপুম খুদিংমক চহি, নুপা-নুপী, হৌজিক লৈরিবা পুন্সি মহিং অমসুং হকচাংগী ফিভম মতুং ইন্না চিঞ্জাক, মথৌ অমসুং হুমাং থোকপা খেন্নৈ। “মাই প্লান” হায়রিবা ফিত ইন্দিয়া মোবাইল এপকী ফিচর অসিনা মীওই খুদিংগী ওইনা মখোয়গী হৌজিক ওইরিবা পুন্সি মহিংদা তাক্লি – শাজেলদা মতম পীগদবা, ঈশিং থকপা, তুম্বগী মতম, অরুম্বা অমসুং পাম্লিবা অরুম্বা – শেমদোক্লবা চান-থক্নবগী থৌরাং, মখোয়গী পান্দম ফংনবা হোৎনবদা পুন্সি মহিং হোংলকপা। ফিত ইন্দিয়া এপনা থক্কদবা ঈশিং গ্লাস মশীং অমসুং তুমগদবা পুংশীং অমসুং ভারতকী ওইবা চিঞ্জাক চানবা হায়রি।
এপ্লিকেসন অসিগী “এক্তিবিতী ত্রেক্কর”না মীওই অমনা নোংমদা তৌগদবা থবক্কী চাং পীরি। রিএল তাইম স্তেপ ত্রেক্করনা মীওই অমগী নোংমদা চৎকদবা খোঙকাপ পীরি অমসুং মখোয়গীদমক অহেনবা পন্থুং থম্নবা পুক্নিং থৌগৎলি। এপ অসিনা মীওই অমগী নোংমগী ঈশিং থক্কদবা, কেলোরী চাগদবা অমসুং তুম্বগী মতমশু পীরি।
মীওই অমনা নিংশিংনবা পুংশীং খুদিংগী সেত তৌদুনা থম্বা য়াই অমসুং মখোয়গী ফিতনেস স্কোর ফগৎলকপা ত্রেক তৌবা য়াই অমসুং মতম কয়া অমা নুমিৎ খুদিংগী পাংথোকখিবা অমসুং তৌখিবশিংগী দেতা অতোপ্পদা উৎতুনা মশা ফগৎনবা অমসুং পুন্সি মহিং হোংদোকহনবা য়াই।
এপ অসিনা মীওই অমা, স্কুলশিং, কাংলুপশিং অমসুং ওর্গানাইজেসনশিংনা ফিত ইন্দিয়াগী থৌরমশিং, সর্তিফিকেসন প্রোগ্রামশিং অসিনচিংবশিংদা শরুক য়ানবগী খুদোংচাবশু পীরি। মীয়াম্না মসিগী প্লেতফোর্ম অসি শিজিন্নদুনা মখোয়না ফিতনেসতা মায় পাকখিবগী ৱারীশিং ফোংদোকপা য়ারি।

Ministry of Youth Affairs and Sports
Sports Minister Shri Anurag Singh Thakur launched the Fit India Mobile App on National Sports Day today
“Fit India Mobile App is India’s most comprehensive fitness App launched for 135 crore Indians”: Anurag Thakur
29 AUG 2021 2:15PM by PIB Delhi
Key Highlight:
• The App is free of cost but will prove invaluable for our fitness: Shri Anurag Thakur
• This Fit India App will help in making New India a Fit India : Shri Nisith Pramanik
• The Ministers interacted virtually with Indian Hockey team captain Manpreet Singh, wrestler Sangram Singh, sports journalist Ayaz Memon and pilot Capt Anny Divya among others
• Fit India App is free and available in English & Hindi on both the Android and the iOS platforms
• Shri Thakur appealed to the people to make Azadi Ka Amrit Mahotsav a success with public participation in campaigns like Fit India Movement
To celebrate second anniversary of Fit India Movement and as part of Azadi ka Amrit Mahotsav, the Minister of Youth Affairs and Sports, Shri Anurag Singh Thakur launched the Fit India Mobile Application at Major Dhyan Chand National Stadium, New Delhi on National Sports Day today. Minister of State, Ministry of Youth Affairs and Sports Shri Nisith Pramanik also graced the event. Secretary, Sports Shri Ravi Mittal and Secretary, Youth Affairs, Smt Usha Sharma were also present on the occasion. Before the launch of Fit India App Launch event, Shri Anurag Thakur first paid floral tributes to magician of hockey, Major Dhyan Chand at Major Dhyan Chand National Stadium. Shri Nisith Pramanik also paid respect.
The Ministers virtually interacted with Indian Hockey team captain Manpreet Singh, wrestler Sangram Singh, journalist Ayaz Memon, pilot Captain Anny Divya, a school student, and a housewife who demonstrated the use of Fit India app after the launch.
The Fit India App is free and available in English & Hindi on both the Android and the iOS platforms and has been developed keeping in mind that it works even on basic smartphones.
Congratulating everyone on the second anniversary of the Fit India Movement as well as on National Sports Day, the Minister said, “the Fit India Mobile App brings ease of checking ones fitness levels right into the palm of every Indian. It has some unique features like ‘fitness score’, animated videos, activity trackers and ‘my plan’ catering to individual specific needs.”
He further said, “last year the Prime Minister Narendra Modi had launched age appropriate fitness protocols, these protocols are certified by WHO and has been made keeping in mind international standards. Sh Narendra Modi has also given fitness mantra for the people of the country – FITNESS KI DOSE, AADHA GHANTA ROZ”.
He added, “Fit India Movement was launched on 29th August 2019, on the occasion of National Sports Day by Hon’ble PM with the aim to make fitness an integral part of the lives every Indian. Today this has become a Jan Andolan! I appeal to the citizens to make Azadi Ka Amrit Mahotsav a success with public participation in the Fit India Movement. A healthy, fit India is the New India we envision for our citizens!” Fit India Mobile App is India’s most comprehensive fitness App launched for 135 crore Indians, Shri Anurag Thakur said.
Shri Anurag Thakur further said that it is essential to ensure fitness of our youth if we want them to contribute meaningfully to nation building. He urged everyone to popularize the app through social media. “ The App is free of cost but will prove invaluable for our fitness”, he said.
Shri Nisith Pramanik said that contribution of countrymen in making Fit India Movement a Jan Andolan is incredible. This Fit India App will help in making New India a Fit India and fulfill the dream of Prime Minister Shri Narendra Modi, he said. Shri Pramanik added that Sports Minister Shri Anurag Thakur is a true role model for Fit India and he inspires everyone.
During virtual interaction, Manpreet Singh,the Indian hockey team captain appreciated the easy to use features of the app and its utility to monitor health parameters. Captain Anny Divya, who is a pilot, highlighted the importance of monitoring water intake and sleep during her busy work schedule with the help of the app. She also performed modified pushups which helps in upper body strength. The exercise is available on app and everyone can have their score on the app. Sh. Anurag thakur and Sh. Nitish Pramanik performed Vraksha Aasan with the Wrestler Sangram Singh to maintain the stability and balance of the body. Journalist Ayaz Memon highlighted the importance of fitness for old age people and showcased the chair stretch test to stay fit. Shruti Tomar, a class VIII student talked about importance of physical fitness along with studies while the housewife Shyamlee Sharma demonstrated usefulness of app to help her keep fit during hectic daily household chores.
The Fit India Movement was launched on 29th August 2019 by the Prime Minister Shri Narendra Modi with the vision of making India a Fit and Healthy Nation. The key message is Fitness is easy, fun and free, and can be practiced anywhere. One year later, on the occasion of 1st Anniversary of Fit India movement, Prime Minister launched ‘The Age appropriate fitness protocols for three age groups (1) 5-18 years (2) 18-65 Years and (3) 65+ Years’ developed by an expert committee and endorsed by World Health Organization (WHO). Prime Minister has also given a clarion call, i.e. a fit mantra for the people of the country – Fitness Ki Dose, Aadha Ghanta Roz.
The unique feature of the Fit India App is to empower each individual to check his/her fitness score based on a set of age specific fitness tests and get specific recommendations on how to improve their fitness level through physical activities including yoga protocols. Animated Videos have been provided to make individuals understand about the procedure for conducting the fitness tests themselves. These features are based on the Age-appropriate fitness protocols launched by Prime Minister.
The “Fitness Protocol” feature allows the user from different age groups to do various exercises which help them in being able to keep up with basic fitness levels. The protocol covers exercises that are universally followed and duly ratified by health experts.
Additional features
Everyone has a different food, activity and hydration need based on their age, gender, current lifestyle and body composition. The “My Plan” feature of Fit India Mobile App lets every Individual to define their current lifestyle – time spent on physical activity, water intake, sleep hours, current weight and targeted weight - to get a customised food plan, lifestyle changes for them to achieve his/her goals. The Fit India App recommends Indian Food Plan, No. of Glasses of Water and no. of hours of Sleep.
The “Activity Tracker” feature of the application helps Individuals to keep track of their daily activity levels. The real time Step Tracker helps Individuals to track their daily steps and encourages them to set higher goals for themselves. The App lets individuals to also track their daily Water Intake, Calorie Intake and Sleep Hours.
Individuals can set hourly reminders and track their progress of Fitness Scores and Daily Activity over a period of time, share their fitness and activity data with other to motivate more people to take up fitness and lifestyle changes.
The App also provides opportunities for Individuals, Schools, Groups and Organisations to participate in various Fit India Events, Certification Programs, etc. People can share their fitness success stories using this platform.