Ministry of Health and Family Welfare
Centre Reviews Progress of COVID19 Vaccination with States/UTs
Centre to provide 2 Cr additional Vaccine Doses in the last week of August to immunize School Teachers
Strategy to maintain buffer stock of COVID-19 medicines reviewed
25 AUG 2021 4:32PM by PIB Delhi
Union Health Secretary Shri Rajesh Bhushan chaired a high-level meeting today with all States/UTs in the presence of Union Pharma Secretary Ms. S. Aparna. The progress of COVID-19 vaccination was reviewed and States were advised to focus on enhancing second dose coverage as well as immunization of school teachers and staff (both government and private). States were apprised on prompt utilization of Emergency COVID Response Package (ECRP) funds. States were also advised to ensure compliance of COVID Appropriate Behaviour and other precautionary measures ahead of the upcoming festival season.
Union Health Secretary stressed on having a definite district level plan to increase coverage of second dose. States were advised to undertake targeted strategies like earmarking specific days/ specific vaccination sites (CVC)s/ specific timings every day/ separate queue to exclusively administer second dose of the vaccines. They were also advised to undertake widespread IEC campaigns for enhanced awareness among the beneficiaries. The States were also requested to identify districts whose vaccine coverage is lower than the State average and monitor as well as enhance progress of vaccination in these districts.
In line with the announcement made by Union Health Minister, more than 2 crore additional vaccine doses will be dispatched to the States from 27th August to 31st August, 2021 to vaccinate school teachers and non-teaching staff on a priority basis. States/UTs may use UDISE (Unified District Information System of Education) data and co-ordinate with State Education Departments, Kendriya Vidyalaya Sangathan, Navodaya Vidyalaya Sangathanetc. providing necessary fillip to this vaccination programme.
Union Health Secretary also cautioned the States regarding a spike/surge in COVID cases during the upcoming festival season and advised them to undertake all possible public health measures to curb this. He cited the example of Kerala where a visible rise of cases has been registered over the past week post Onam.
With 50% fund of ECRP-II Package already disbursed to the States/UTs by the Union Government, States/UTs were advised to process procurement and supply orders immediately to procure equipment, machinery, beds, drugs, etc. under the time bound ECRP-II package. States were requested to make month wise expenditure plan and oversee corresponding physical progress on the ground.
The policy of maintaining adequate buffer stock of medicines used in treating COVID-19 was reviewed. States can also procure and maintain a buffer stock of COVID medicines they deem necessary other the eight essential COVID drugs compulsorily mandated byUnion Health Ministry.
Union Secretary (Pharma) alerted the States that most of these medicines can be supplied for use only after two to four weeks post production (when the batch undergoes necessary quality testing) which calls for advance planning for their procurement. Encouraging the States to stock up early when cases are less and therefore demand is low, she advised for procurement in a staggered manner so that the logistics of production are not overwhelmed.
Ms. Vandana Gurnani, Additional Secretary and Mission Director (NHM), Dr. Manohar Agnani, Additional Secretary (Health), Shri Vikash Sheel, Additional Secretary (Health), Shri Vishal Chauhan, Joint Secretary (Health) were present along with Principal Secretary (Health), Additional Chief Secretary (Health), Mission Director (NHM) and State Surveillance Officer of all theStates/UTs.

ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ସହ କୋଭିଡ-୧୯ ଟିକାକରଣର ଅଗ୍ରଗତି ସଂକ୍ରାନ୍ତରେ ସମୀକ୍ଷା କଲେ
କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଅଗଷ୍ଟ ଶେଷ ସପ୍ତାହରେ ୨ କୋଟି ଟିକା ଡୋଜ ସ୍କୁଲ ଶିକ୍ଷକଙ୍କୁ ପ୍ରଦାନ କରିବେ
କୋଭିଡ-୧୯ ଔଷଧର ବଫର ଷ୍ଟକ ବଜାୟ ରଖିବା ସଂକ୍ରାନ୍ତ ରଣନୀତିର ସମୀକ୍ଷା କଲେ
25 AUG 2021 4:32PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଚିବ ଶ୍ରୀ ରାଜେଶ ଭୂଷଣ ପାଣ୍ଡେ କେନ୍ଦ୍ର ଫାର୍ମା ସଚିବ ଏସ. ଅପର୍ଣ୍ଣାଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତିରେ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ସହ ଏକ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ବୈଠକର ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରିଛନ୍ତି । ବୈଠକରେ କୋଭିଡ-୧୯ ଟିକାକରଣର ଅଗ୍ରଗତି ସମ୍ପର୍କରେ ସମୀକ୍ଷା କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ଦ୍ୱିତୀୟ ଡୋଜ୍ କଭରେଜ ବଢ଼ାଇବା ସହ ସ୍କୁଲଗୁଡ଼ିକର ଶିକ୍ଷକ ଏବଂ କର୍ମଚାରୀ (ଉଭୟ ସରକାରୀ ଓ ଘରୋଇ)ଙ୍କର ଟିକାକରଣ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବା ପାଇଁ ପରାମର୍ଶ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି । ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ଜରୁରିକାଳୀନ କୋଭିଡ ପ୍ରତିକି୍ରୟା ପ୍ୟାକେଜ (ଇସିଆରପି) ପାଣ୍ଠିର ତୁରନ୍ତ ବିନିଯୋଗ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ କୁହାଯାଇଛି । ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ଆଗାମୀ ପାର୍ବଣ ଋତୁ ପୂର୍ବରୁ କୋଭିଡର ଉଚିତ ବ୍ୟବହାର ଏବଂ ଅନ୍ୟ ଜରୁରି ଉପାୟଗୁଡ଼ିକର ଅନୁପାଳନକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ପରାମର୍ଶ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଚିବ ଦ୍ୱିତୀୟ ଡୋଜ୍ କଭରେଜ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ଜିଲ୍ଲା ସ୍ତରରେ ଏକ ନିଶ୍ଚିତ ଯୋଜନା ବନାଇବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଛନ୍ତି । ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଥିଲା ଯେ ସେମାନେ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଦିନ/ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଟିକାକରଣ ସ୍ଥଳ (ସିଭିସି)/ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସମୟକୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦିନ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିବା ଭଳି ରଣନୀତି ଗ୍ରହଣ କରିବେ/ଟିକାଗୁଡ଼ିକର ଦ୍ୱିତୀୟ ଡୋଜକୁ ବିଶେଷ ଭାବେ ଲଗାଇବା ପାଇଁ ପୃଥକ୍ ଧାଡ଼ି ମଧ୍ୟ ବନାଯାଇ ପାରିବ । ସେମାନଙ୍କୁ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସଚେତନତା ବଢ଼ାଇବା ଲାଗି ବ୍ୟାପକ ଆଇଇସି ଅଭିଯାନ ଚଳାଇବା ପାଇଁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି । ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ସେହି ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକୁ ଚିହ୍ନଟ ପାଇଁ କୁହାଯାଇଛି, ଯେଉଁଗୁଡ଼ିକର ଟିକାକରଣ ରାଜ୍ୟର ହାରାହାରି ମାତ୍ରା ତୁଳନାରେ କମ୍ ରହିଛି ଏବଂ ଏହି ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ନଜର ରଖି ଟିକାକରଣ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରାଯାଇ ପାରିବ ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ହୋଇଥିବା ଘୋଷଣା ଅନୁସାରେ ସ୍କୁଲଗୁଡ଼ିକର ଶିକ୍ଷକ ଏବଂ ଅଣଶିକ୍ଷଣ କର୍ମଚାରୀଙ୍କୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଆଧାରରେ ଟିକାକରଣ କରିବା ପାଇଁ ୨୦୨୧ ଅଗଷ୍ଟ ୨୭ରୁ ୩୧ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୨ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଅତିରିକ୍ତ ଟିକା ଡୋଜ୍ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରେରଣ କରାଯିବ । ଏଥିପାଇଁ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ୟୁଡିଆଇଏସଇ (ଏକୀକୃତ ଜିଲ୍ଲା ଶିକ୍ଷା ସୂଚନା ପ୍ରଣାଳୀ) ଡାଟାର ବ୍ୟବହାର କରିପାରିବେ ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ଶିକ୍ଷା ବିଭାଗ, କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବିଦ୍ୟାଳୟ ସଂଗଠନ, ନବୋଦୟ ବିଦ୍ୟାଳୟ ସଂଗଠନ ଆଦି ସହ ସମନ୍ୱୟ କରିପାରିବେ । ଟିକାକରଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ଜରୁରି ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ପାଇଁ ଏହାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଚିବ ଆଗାମୀ ପାର୍ବଣ ଋତୁକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି କୋଭିଡ ମାମଲାରେ ବୃଦ୍ଧି ସଂକ୍ରାନ୍ତରେ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ସତର୍କ କରାଇଛନ୍ତି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ଏହା ଉପରେ ଲଗାମ ଲଗାଇବା ଲାଗି ଯଥାସମ୍ଭବ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଂକ୍ରାନ୍ତ ଉପାୟ ବାହାର ପାଇଁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛନ୍ତି । ଏହି ଅବସରରେ ସେ କେରଳର ଉଦାହରଣ ଦେଇ କହିଛନ୍ତି ଯେ ରାଜ୍ୟରେ ଓନାମ ପରେ ଗତ ଏକ ସପ୍ତାହରେ ସଂକ୍ରମଣ ମାମଲାରେ ବୃଦ୍ଧି ହୋଇଥିଲା ।
ଇସିଆରପି ଦ୍ୱିତୀୟ ପ୍ୟାକେଜର ୫୦% ରାଶି ପୂର୍ବରୁ ହିଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି,ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକୁ ସମୟବଦ୍ଧ ଇସିଆରପି ଅନୁସାରେ ଉପକରଣ, ମେସିନରି, ଶଯ୍ୟା, ଔଷଧ ଆଦିର ଯୋଗାଣ ପାଇଁ ସଂଗ୍ରହଣ ଆଦେଶକୁ ତୁରନ୍ତ ପ୍ରକ୍ରି୍ରୟା ନିମନ୍ତେ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି । ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ କୁହାଯାଇଥିଲା ଯେ ସେମାନେ ମାସିକ ଆଧାରରେ ଖର୍ଚ୍ଚର ଯୋଜନା କରନ୍ତୁ ଏବଂ ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରେ ହୋଇଥିବା ପ୍ରଗତିକୁ ତଦାରଖ କରନ୍ତୁ ।
କୋଭିଡ-୧୯ ଚିକିତ୍ସାରେ ବ୍ୟବହୃତ ହେଉଥିବା ଔଷଧର ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ବଫର ଷ୍ଟକକୁ ବଜାୟ ରଖିବା ନେଇ ପ୍ରସ୍ତୁତ ରଣନୀତିର ସମୀକ୍ଷା ମଧ୍ୟ କରାଯାଇଛି । ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା ଧାର୍ଯ୍ୟ ଜରୁରି ୮ ଆବଶ୍ୟକ କୋଭିଡ-୧୯ ଔଷଧର ଏକ ବଫର ଷ୍ଟକ ମଧ୍ୟ ହାସଲ କରିପାରିବେ ଏବଂ ତାହାକୁ ବଜାୟ ରଖିପାରିବେ ।
କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ସଚିବ (ଫାର୍ମା) ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ସଚେତନ କରିଥିଲେ କି ଏଥିମଧ୍ୟରୁ ଅଧିକାଂଶ ଔଷଧର ଉତ୍ପାଦନର ଦୁଇରୁ ୪ ସପ୍ତାହ ପରେ (ଯେତେବେଳେ ବ୍ୟାଚ୍ ଆବଶ୍ୟକ ଗୁଣବତ୍ତା ପରୀକ୍ଷଣ ଦେଇ ଗତି କରିଥାଏ) ବ୍ୟବହାର ନିମନ୍ତେ ଯୋଗାଣ କରାଯାଇ ପାରିବ । ଏଥିପାଇଁ ତାହାର କ୍ରୟ ନିମନ୍ତେ ପୂର୍ବରୁ ପ୍ରସ୍ତୁତି କରାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ । ସଂକ୍ରମଣ ମାମଲା କମ୍ ହେବା ଏବଂ ତାହା ଯୋଗୁ ଚାହିଦା କମ୍ ହେବା କାରଣରୁ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ଶୀଘ୍ର ଷ୍ଟକ୍ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେବାକୁ ପଡ଼ିବ । ପ୍ରଥମରୁ ଲଗାତର ଭାବେ ହାସଲ କରାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଉତ୍ପାଦନ ଓ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ସମସ୍ୟା ଆସିବ ନାହିଁ ।
ଏନଏଚଏମ ର ଅତିରିକ୍ତ ସଚିବ ତଥା ମିଶନ ନିଦେ୍ର୍ଦଶକ (ଏନ୍ଏଚ୍ଏମ୍) ବନ୍ଦନା ଗୁରନାନୀ, ଅତିରିକ୍ତ ସଚିବ (ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ) ଡା. ମନୋହର ଅଗନାନୀ, ଅତିରିକ୍ତ ସଚିବ (ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ) ଶ୍ରୀ ବିକାଶ ଶିଲ, ଯୁଗ୍ମ ସଚିବ (ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ) ଶ୍ରୀ ବିଶାଲ ଚୌହାନ, ପ୍ରମୁଖ ସଚିବ (ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ)ଙ୍କ ସହିତ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ । ଏହାବ୍ୟତୀତ ଅତିରିକ୍ତ ମୁଖ୍ୟ ସଚିବ (ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ), ମିଶନ ନିଦେ୍ର୍ଦଶକ (ଏନଏଚଏମ୍) ଏବଂ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ରାଜ୍ୟ ତଦାରଖ ଅଧିକାରୀ ମଧ୍ୟ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।