Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the inauguration and laying of foundation stone of multiple projects in Somnath, Gujarat
20 AUG 2021 2:38PM by PIB Delhi
Jai Somnath! Joining us in the program are our respected Lal Krishna Advani ji, Home Minister Shri Amit Shah ji, Shripad Naik ji, Ajay Bhatt ji, Chief Minister of Gujarat Shri Vijay ji, Deputy Chief Minister of Gujarat Nitin Bhai, Tourism Minister in Gujarat government Jawahar ji , Vasan Bhai, my colleague in Lok Sabha Rajesh Bhai, Trustee of Somnath Temple Trust Shri Praveen Lahiri ji, all devotees, ladies and gentlemen!
Though I am joining this holy occasion through video conference, but in my heart I feel myself at the feet of Lord Shree Somnath. Being the President of the Somnath Temple Trust, it is my privilege that I continue to serve this holy place. Today once again, we are witnessing the transformation of this holy shrine. Today I have the privilege of inaugurating Samudra Darshan Path, Somnath Exhibition Gallery and Juna Somnath Temple in a new form after its renovation. Along with this, the foundation stone of Parvati Mata Temple has also been laid today. I believe it is the blessings of Lord Somnath ji that there is such a sanctified coincidence and that too in the holy month of Sawan. On this occasion, I congratulate all of you, all the members of the trust and crores of devotees of Lord Somnath ji in the country and abroad. In particular, I also bow at the feet of Iron Man Sardar Vallabhbhai Patel ji who had the will to revive the ancient glory of India. Sardar Saheb considered the Somnath temple to be associated with the independent spirit of independent India. It is our good fortune that today we are taking forward the efforts of Sardar Saheb by giving new grandeur to the Somnath temple in the 75th year of independence. Today, I also bow to Lokmata Ahilyabai Holkar, who renovated many temples from Vishwanath to Somnath. The confluence of antiquity and modernity which was in her life, the country is moving ahead today considering it as its ideal.
Friends,
Gujarat has seen the results of linking modernity with tourism from close quarters whether it is the Statue of Unity or the rejuvenation of Kutch. It has been the demand of every period that we explore new possibilities in religious tourism and strengthen the links between pilgrimage and local economy. For example, devotees from all over the country and the world used to visit the Somnath temple till now. But now Samudra Darshan Path, exhibition, pilgrim plaza and shopping complex will also attract tourists here. Now the devotees will also see the captivating form of Juna Somnath temple and will visit the new Parvati temple. It will create not only new opportunities in employment, but the divinity of the place will also grow. Moreover, the Somnath Promenade will provide security to our temple standing by the sea. Today the Somnath exhibition gallery has also been inaugurated. This will also give an opportunity to our youth and the future generation to connect with the history and understand our faith in its ancient form.
Friends,
Somnath has been the land of Shiva for centuries. It is said in our scriptures:
"शं करोति सः शंकरः"।
That is, the one who bestows welfare and accomplishment is Shiva. It is Shiva who germinates the seed of development even in destruction and gives birth to creativity even in annihilation. That is why Shiva is enduring, quiescent and eternal. Therefore, our faith in Shiva makes us aware of our existence beyond the limits of time and gives us the strength to face the challenges of time. And, this Somnath temple is an inspiration of our self-confidence.
Friends,
Whosoever looks at this grand structure does not merely see it as a temple, but he sees an existence that has been inspiring for hundreds of thousands of years, proclaiming the values ​​of humanity. It is a place that our sages had described as ‘Prabhas Kshetra’ (abode of enlightenment) thousands of years ago and which is invoking the entire world today that truth cannot be defeated by falsehood. Faith cannot be crushed by terror. So many times this temple was destroyed in the history of hundreds of years, idols were vandalized and every effort was made to erase its existence. But every time it was demolished, it was resurrected. Therefore, Lord Somnath temple today is a belief and solace not only for India but for the entire world. The evil forces which conjure of establishing an empire on the basis of terror may dominate for some time during a particular period, but their existence is never permanent, they cannot suppress humanity for a long time. It remained true even when some despots were demolishing Somnath temple and also holds true today when the world is apprehensive of such ideologies.
Friends,
As we all know, this journey from reconstruction of Somnath temple to its grand development is not just a result of few years or few decades. It is the result of centuries of strong will and ideological perpetuity. Great men like Rajendra Prasad ji, Sardar Vallabhbhai Patel and K.M. Munshi encountered difficulties in this campaign even after independence. But finally in 1950, the Somnath temple was established as the divine pillar of modern India. Today the country is moving ahead with a commitment to find amicable solution to all its problems. Today an illuminated pillar of pride of New India is also being erected in the form of Ram Temple.
Friends,
Our thinking should be to improve the present by learning from history and create a new future. Therefore, when I talk of 'Bharat Jodo Andolan', it is not limited to geographical or ideological affiliations only. It is also a resolve to connect us with our past to build India of the future. With this belief we have built modern glory on the ruins of the past while cherishing the inspirations of the past. We have to always remember what Rajendra Prasad ji said when he came to Somnath. He said: "Centuries ago, India used to be a treasure house of gold and silver. A large part of the world's gold used to be in the temples of India. In my view, the reconstruction of Somnath will be completed on the day when along with the huge temple on its foundation, the grand building of a prosperous India will also be ready, the building of a prosperous India, whose symbol will be the Somnath temple." This dream of our first President, Dr. Rajendra ji, is a great inspiration for all of us.
Friends,
For us, the essence of history and faith is-
'Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas and Sabka Prayas.
The 12 Jyotirlingas that have been established in our country begin with 'Saurashtre Somanatham' from the Somnath temple itself. From Somnath and Nageshwar in the west to Baidyanath in the east, from Baba Kedarnath in the north to Shri Rameshwar, at the extreme end of India in the south, these 12 Jyotirlingas serve to connect the whole of India. Similarly, our Char Dhams (four abodes), the concept of our 56 Shakti Peethas (holy places of cosmic power), the establishment of different pilgrimage centres across the country is actually an expression of the spirit of 'Ek Bharat, Shreshtha Bharat' (One India, Supreme India). The world has been wondering for centuries that how India with so many diversities is united as one. But you realize the power of India when you see the devotees walking thousands of km from the east to west to visit Somnath or thousands of devotees from south India applying the soil of Kashi on their foreheads. We may not understand each other's language, our clothes are different, our food habits are different, but we feel that we are one. Our spirituality has played an important role in binding India in the thread of unity and establishing mutual dialogue for centuries. And we all have the responsibility to keep strengthening it.
Friends,
Today the entire world is getting attracted towards India's yoga, philosophy, spirituality and culture. There has also been a new awareness in our new generation to connect with our roots. Therefore, there is national and international potential in the field of tourism and spiritual tourism. In order to realize this potential, the country is building modern infrastructure and reviving the ancient glory. The example of Ramayana Circuit is in front of us. Today Ram devotees from the country and abroad are getting to know about new places related to the life of Lord Rama through the Ramayana Circuit. Today we are getting to experience how Lord Rama is the Ram of the entire India by visiting these places. Similarly, the Buddha Circuit is facilitating the visit of Buddhist followers from all over the world to India. Today, the work is progressing rapidly in this direction. Similarly, the Ministry of Tourism is developing tourist circuits on 15 different themes under the 'Swadesh Darshan Scheme'. These circuits will also create opportunities for tourism and development in many neglected areas of the country.
Friends,
Such was the vision of our ancestors that they worked to connect the far-flung areas with our faith, made us aware of their belongingness. But unfortunately, when we became competent, when we got modern technology and resources, we discarded these areas considering them inaccessible. Our mountainous regions are a great example of this. But today the country is also bridging the distance of these holy pilgrimages. Be it development around Vaishno Devi temple or hi-tech infrastructure in the Northeast, today the distance is shrinking in the country. Similarly, in 2014, the country had also announced the 'Prasad Scheme' for the development of pilgrimage places. Under this scheme, about 40 major pilgrimage centers are being developed in the country, out of which 15 projects have also been completed. In Gujarat also, work is progressing on three projects worth more than 100 crores rupees under the Prasad Scheme. Special attention is being paid to connect Somnath and other tourist spots and cities in Gujarat. The idea is that when tourists come to visit one place, they should also go to other tourist places. Similarly, 19 iconic tourist destinations have been identified across the country and being developed. All these projects will give a new boost to our tourist industry in the future.
Friends,
Today the country is not only binding the common man, but is also progressing itself through tourism. As a result, our country, which was ranked 65th in the Travel & Tourism Competitiveness Index in 2013, is now positioned 34th as per the 2019 index. Many policy decisions have also been taken in these seven years to promote international tourism, which are benefiting the country today. The country has expedited steps like e-Visa regime, visa on arrival, and has also reduced visa fees. Similarly, the GST on hospitality in the tourism sector has also been reduced. This will greatly benefit the tourism sector and will also help in recovering from the effects of Covid. Many decisions have also been taken keeping in mind the interests of tourists. For example, some tourists are enthusiastic about adventure. Keeping this in mind, 120 mountain peaks have been thrown open for trekking. Guides are being trained to ensure that tourists do not get inconvenienced and get detailed information about the new places. This is also creating a large number of employment opportunities.
Friends,
The traditions of our country inspire us to come out of the difficult times, leave behind our sufferings and move forward. We have also seen that tourism is a ray of hope for the people during Corona. Therefore, we have to continuously expand and promote the uniqueness and culture of our tourism and move forward. But at the same time, we also have to keep in mind necessary precautions. I am sure the country will continue to move forward with this spirit and our traditions and glory will continue to guide us in the making of modern India. May we continue to be showered with the blessings of Lord Somnath to do more for the welfare of the poorest of the poor with new energy so that we can serve the common man and bring a change in his life! With these best wishes, thank you all so much!! Jai Somnath!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
গুজরাতকী সোমনাথতা প্রোজেক্ত কয়ামরোম শঙ্গাখিবা অমসুং উরেপ-উয়ুং তমখিবদা প্রধান মন্ত্রীনা ঙাংখিবা ৱারোল
20 AUG 2021 2:38PM by PIB Imphal
জয় সোমনাথ! প্রোগ্রাম অসিদা ঐখোয়গী ইরক্তা য়াওবিরিবা মীওইশিং অসি ঐখোয়গী ইকাই খুম্নরবা লাল কৃষ্ণ এদভানি জি, গৃহ মন্ত্রী শ্রী অমিত শাহ জি, শ্রীপদ নাইক জি, অজে ভাত জি, গুজরাতকী মুখ্য মন্ত্রী শ্রী ভিজে জি, গুজরেতকী দিপুতী মুখ্য মন্ত্রী নিতিন ভাই, গুজরাত সরকারগী তুরিজম মন্ত্রী জৱাহর জি, ভসন বাই, লোক সভাদা লৈরিবা ঐগী মরুপ রাজেশ বাই, সোমনাথ তেম্পল ত্রস্তকী ত্রস্তী শ্রী প্রবীন লহিরি জি, কৎথোক্লবা মীওই পুম্নমক, চিং লেম্লবী অমসুং লেম্লবশিংনি!
মসিগী শেংলবা থৌরম অসিদা ঐনা ভিদিও কনফরেন্সিংগী খুৎথাংদা শরুক য়াজবা তারবসু ঐগী থমোইদদি ঐ ইশামক লোর্দ শ্রী সোমনাথগী মখোংদা তুবগুম ফাওজৈ৷ সোমনাথ তেম্পল ত্রস্তকী প্রসিদেন্ত ওইরুবনা, মসিগী শেংলবা মফম অসিদা ঐনা লেপ্পা-লৈতনা য়াওজবা ফংলিবা অসি ঐঙোন্দা পীবা খুদোংচাবা অমনি৷ ঙসি সমুদ্র দর্শন পাথ, সোমনাথ একজিবিসন গেলরী অমসুং জুনা সোমনাথ তেম্পল শেমজিন্দুনা অনৌবা মওং অমদা শঙ্গানবগী খুদোংচাবা ঐঙোন্দা ফংলে৷ মসিগা লোইননা, পার্বতি মাতা মন্দিরসু ঙসি উরেপ-উয়ুং তমখ্রে৷ অসিগুম্না মন্দির শঙ্গাবা অমসুং উরেপ-উয়ুং তম্বা অসি অমুক্তদা অদুসু সৱন থাদা তামিন্নবা অসি লোর্দ সোমনাথ জিগী মঙ্গোল ফংবগীনি হায়না ঐনা থাজৈ৷ থৌরম অসিদা, ঐনা নখোয় পুম্নমক, ত্রস্তকী মেম্বর পুম্নমক অমসুং লৈবাক অসিদা অমসুং মপান লৈবাকশিংদা লৈরিবা লোর্দ সোমনাথ জিদা কৎথোক্লবা মীওই কোতি কয়াবু থাগৎচরি৷ ভারতকী ঙল্লিঙৈ মতমগী মিংচৎ অসি হিংগৎহন্নবা হোৎনখিবা আইরন মেন সর্দার ভল্লভভাই পতেল জিগী খুয়াদসু ঐনা মরু ওইনা খুরুমজরি৷ মনিং-মখা তম্লবা ভারতকী লৈরিবা ইন্দিপেন্দেন্ত স্পিরিত অসিগা সোমনাথ মন্দির অসিগা মরী লৈনগদবনি হায়না সর্দার সাহেবনা খনখি৷ লৈবাক অসিদা মনিং-মকা তম্লকপা চহি ৭৫ ফারকপদা সোমনাথ মন্দিরদা অনৌবা মতিক-মগুন হাপতুনা সর্দার সাহেবনা হোৎনরম্বা অসিদা ঐখোয়না ঙসি চংশিনবা ফংলিবা অসি ঐখোয়গী য়াম্না লাইবক ফবনি৷ ঙসি, বিস্বনাথতগী হৌদুনা সোমনাথ ফাওবা য়াওনা মন্দির কয়ামরোম শেমজিনখিবা লোকমতা অহিলয়বাই হোল্করদা ঐনা ইকাই খুম্নবা উৎচরি৷ মহাক্কী পুন্সিদা মরিবা মতমগী অমসুং অনৌবা মতমগী চৎনবি অমতা ওইনা পুনশিনখিবা অদু ইন্দুনা ঙসিদি লৈবাক অসিনা মাংজিল থানা চংশিল্লি৷
মরুপশিং,
স্তেচু ওফ য়ুনিতীবু ওইরবসু কতচ শেমজিনববু ওইরবসু মোদর্নিতীদা তুরিজমগা অচেৎপা মরী লৈনবগী ফলশিং অদু গুজরাতনা উরে৷ রিলিজিয়র্স তুরিজম ঐখোয়না অনৌবা পোজিবিলিতীশিং পুথোক্লিবা অমসুং পিলগ্রিমেজ অমসুং লোকেল ইকোনোমী অনিগী মরক্তা লৈরিবা লিঙ্কশিং ফনা থম্বা অসি পেরিয়র্দ খুদিংমক্কী দিমান্দ ওইখ্রে৷ খুদম ওইনা হায়রবদা, লৈবাক অসিদা অমসুং মপান লৈবাকশিংদা লৈরিবা ইশ্বরদা পুক্নিং লুপ্লবশিংনা ঙসি ফাওবদা সোমনাথ মন্দির অসিদা লাই খুরুম্বা লাক্নরি৷ অদুবু ঙসিদি, সমুদ্র দর্শন পাথ, একজিবিসন, পিলগ্রীম প্লাজা অমসুং শোপ্পিং কমপ্লেক্সনা মফম অসিদা তুরিস্তশিংগী পুক্নিংবুসু চিংশিনবা ঙম্লগনি৷ হৌজিক্তি পুক্নিং লুপ্লবা মীওইশিংনা জুনা সোমনাথ মন্দিরগী পুক্নিং হুরবা মওং অদুসু উবা ফংলগনি অমসুং নৌবা শারিবা পার্বতি মন্দির অসিদসু চৎনরগনি৷ মসিনা অনৌবা থবক্কী খুদোংচাবশিং ফংহনবতা নত্তনা মফম অসিগী মতিক-মগুনসু হেনগৎহল্লগনি৷ অসিগীসু মথক্তা, সোমনাথ প্রোমিনেদ অসিনা ঐখোয়গী মন্দিরদা সেক্যুরিতী লৈহল্লগনি৷ ঙসি, সোমনাথ একজিবিসন গেল্লরী অদুসু শঙ্গাখ্রে৷ মসিনা নহাশিং অমসুং তুংদা লাক্কদৌরিবা জেনেরেসন অসিদা পুৱারী অমসুং ঙল্লিঙৈ মতমগী মশক-মওং অদু খঙহন্নবগী খুদোংচাবা পীরগনি৷
মরুপশিং,
চহি-চা কয়াগী মমাংদগী সোমনাথ অসি শিবকী মফম ওইখ্রে৷ মসি ঐখোয়গী স্ক্রিপচরশিংদা হায়রম্বা ৱানি:
"शं करोति सः शंकरः"।
মসিনা তাক্নিংলিবা অদুদি, শিবনা করিগুম্বা থবক অমা মাই পাকহনবা অমসুং য়াইফবা পুরকই হায়বনি৷ অমাং-অতা থোক্লবা মতম ফাওবদা শিবনা চাওখৎনবগী মরু হুল্লি অমসুং মরু ফংনা মাংলবা মতম ফাওবদা ক্রেতিবিতীগী অশা উহল্লি৷ মরম অদুনা, ঐখোয়না শিবদা থাজবা অসিনা ঐখোয়না মালেম অসিদা হিংবগী মশক খঙহল্লি অমসুং খুদোংথিবা কয়ানা থল্লবা মতমদা থৌনা লৈনা থেংনবা ঙম্নবগী থৌনা ঐখোয়দা পী৷ অদুগা, মসিগী সোমনাথ মন্দির অসি ঐখোয়গী সেল্ফ-কনফিদেন্সকী থৌনা হাপনবা মচাক অমা ওই৷
মরুপশিং,
মসিগী চাওরবা স্ত্রকচর অসি উরিবা মীপুং খুদিংমক্না মসি মন্দির অমা খক্তা ওইনা উদে, মসিনা হ্যুমেনিতীগী ভেল্যুশিং তাক্তুনা চহি লিশিং কয়া অমা খাঙদুনা লৈরকখিবগী থৌনা অদু উহল্লি৷ মসি চহি লিশিং কয়াগী মমাংদগী ঐখোয়গী ঋশিশিংনা ‘প্রবাস খেত্র’ হায়না ফোংদোকখিবা মফম অমনি৷ মরম অদুনা, মসিগী মন্দির অসি চহি-চা কয়াগী পুৱারিদা হঞ্জিন-হঞ্জিন থুগাইখি, মুত্রিশিং মাংহনখি অমসুং মহাক লৈরম্মী হায়বা অসি খঙহন্দনবা কয়ারক হন্না হোৎনখি৷ অদুবু মতম পুম্নমক্তা মাংহল্লবসু, অদুমক হিংগৎলকখি৷ মরম অদুনা, ঙসিদি লোর্দ সোমনাথ মন্দির অসি থাজনবা মফম অমা ওইরে অমসুং লৈবাক অসিদা খক্তগী নত্তনা মালেম অসিগী পোত্থাফম ওইরে৷ তেররদা বেজ তৌদুনা এম্পাইয়র অমা শাগৎনবগী ফৎত্রবা থৌশিলশিং অদুনা অকক্নবা মতম খরগী ওইনা পান্দুনা চৎপা তারবসু মখোয়না লৈরম্লিবা অসিদি মতম পুম্নমক্তা লৈহৌগদবা নত্তে, মখোয়না হ্যুমেনিতী অসি মতম কুইনা নমশিন্দুনা থম্বা ঙম্লোই৷
মরুপশিং,
ঐখোয় পুম্নমক্না খঙলে মদুদি, সোমনাথ মন্দির অসি অমুক হন্না গ্রান্দ দিবেলপমেন্তদা পুরকপগী খোঙচৎ অসি চহি খরা নত্রগা চহি খুজিং খরা হোৎনখিবগী মহৈ খক্তা নত্তে৷ মসি চহি-চা কয়া অমা য়াম্না কন্না খাংদুনা অমসুং ৱাখল হোংদনা লাকখিবগী মহৈনি৷ রাজেন্দ্র প্রসাদ জি, সর্দার ভল্লভভাই পতেল অমসুং কে.এম. মুন্সিগুম্বা ফাওরবা মীওইশিং অসিনা লৈবাক অসিনা মনিং-মখা তম্লবা মতুং ফাওবদা কেম্পেন্দ অসিদা লুরবা তানফম কয়া থেংনখি৷ অদুবু অরোইবদা ১৯৫০দা, সোমনাথ মন্দির অসি মোদর্ন ইন্দিয়াগী শেংলবা পিল্লর ওইনা শেমগৎখি৷ ঙসিদি লৈবাক অসিনা থেংনরিবা প্রোব্লেম খুদিংমক্কী সোলুসনশিং ফংনবগী পান্দমদা চংশিল্লি৷ ঙসি, অনৌবা ভারতকী চাওথোকচনিংঙাই ওইরবা মঙাল নাইরবা পিল্লর অমা রাম মিন্দরগী মওংদা লৈরি৷
মরুপশিং,
হৌখিবগী পুৱারি অসি নৈনদুনা হৌজিক লৈরিবা ফিভম অসি ফগৎহন্দুনা অনৌবা ফ্যুচর অমা শেম্ননবা ঐখোয়না খনগদবনি৷ মরম অদুনা, ঐনা 'ভারত জোদো অন্দোলন'গী মতাংদা পনবা মতমদা, মসি জিওগ্রাফিকেল নত্রগা আইদিওলোজিকেল এফিলিয়েসনশিং খক্তা নত্তে৷ মতুং তারকপদা লাক্কদৌরিবশিংগী ভারত শেম্ননবা ঐখোয়গী হৌখিবশিংগী ৱারি ঐখোয়দা খঙহনবসু মরু ওই৷ দা. রাজেন্দ্র প্রসাদ জিনা সোমনাথতা লাকলম্বা মতমদা হায়রম্বা ৱাহৈ অদু ঐখোয়না মতম পুম্নমক্তা নিংশিংগদবনি৷ মহাক্না অসুম্না ফোংদোকখি: "চহি-চা কয়াগী মমাংদা, ভারত অসি সনা অমসুং লুপাগী ত্রেজর হাউস অমা ওইরম্মী৷ মালেম অসিদা লৈরিবা সনা অচৌবা শরুক অমদি ভারত্তা লৈরিবা মন্দিরশিং অসিদা শিজিন্নরম্মী৷ ঐগী ওইবা ৱাখল্লোনদা, অচৌবা মন্দির অমনা উরেপ-উয়ুং তম্বা মতমদা সোমনাথ অমুক হন্না শেমগৎলিবা অসি মপুং ফারগনি, সোমনাথ মন্দিরনা সিম্বোল ওইরিবা চাওখৎলবা ভারতকী অচৌবা বিল্দিং অদু লোইশিল্লগনি৷ "ঐখোয়গী অহানবা রাস্ত্রপতি দা. রজেন্দ্র জিগী মসিগী মংলান অসি ঐখোয় পুম্নমক্কী চাওরবা ইন্সপিরেসন অমা ওই৷
মরুপশিং,
ঐখোয়গী ওইনা, পুৱারী অমসুং থাজবগী য়ুমফম অসি-
'মীয়ামগা লোইনবা, মীয়ামগী চাওখৎ থৌরাং, মীয়ামগী থাজবা অমসুং মীয়ামগীদমক হোৎনবা’ অসিনি৷
ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা শেমগৎখিবা জ্যোতির্লিনগাস ১২ অসি সোমনাথ মন্দির মশামক্কী 'সোরাস্ত্রি সোমানথম'দগী হৌই৷ নোংচুপ্তা লৈরিবা সোমনাথ অমসুং নাগেশ্বরদগী হৌদুনা নোংপোক্তা লৈরিবা বাইদ্যনাথ ফাওবা, অৱাংদা লৈরিবা বাবা কেদর্নাথতগী খা থংবদা লৈরিবা ভারতকী অরোইবা শরুক্তা লৈরিবা শ্রী রামেশ্বর ফাওবা, হায়রিবা জ্যোতির্লিনগাস ১২ অসিনা ভারত অপুম্বা অসি কন্নেক্ত তৌনবা হোৎনৈ৷ মতৌ অসিগুম্না, ঐখোয়গী য়ুমফম মরি, ঐখোয়গী শক্তি পীথা ৫৬কী কন্সেপ্ত(কোস্মিক পৱারগী ধর্মগী ওইবা মফমশিং), লৈবাক অসিদা লৈরিবা তোঙান তোঙানবা পিলগ্রীমেজ সেন্তরশিং শেমগৎলকপা অসি ‘এক ভারত, শ্রেশথ ভারত’কী স্পিরিতকী এক্সপ্রেসন অমনি৷ দাইবর্সিতী কয়ানা থল্লবা লৈবাক অমা ওইরিবা ভারতনা মতৌ করম্না অমতা ওইনা পুনশিল্লিবনো হায়বা অসিগী মতাংদা মালেম অসিনা চহি-চা কয়াগী মমাংদগী অঙকপা ফাওদুনা লাক্লি৷ অদুবু দিবোতীশিংনা সোমনাথ য়ৌননবা নোংপোক্তগী নোংচুপ ফাওবা কি.মি. লিশিং কয়া চৎলিবা নত্রগা খা ভারতকী দিবোতী লিশিং কয়ানা মরাইবক্তা কাশিগী লৈবাক তৈশিল্লিবা অসি নখোয়না উরুবা মতমদা ভারতকী শক্তি অসি নখোয়না খঙলক্কনি৷ ঐখোয় মশোল অমনা অমগী লোন খঙনদবা য়াই, ঐখোয়গী ফিজোল মান্নদে,ঐখোয়গী চাবগী মওং মান্নদে, অদুবু ঐখোয় অমতনি হায়বা অসিদি ঐখোয়দা ফাওজৈ৷ লৈবাক অসিদা লৈরিবা প্রজাশিং অসি অমতা ওইনা পুনশিনবা মতমদা ঐখোয়গী স্পিরিচুয়েলিতীনা য়াম্না চাওবা থৌদাং অমা লৌখ্রে অমসুং মসিদা ঐখোয় পুম্নমক্কী অচৌবা থৌদাং লৈ৷
মরুপশিং,
ঙসিদি ভারতকতী য়োগ, ফিলোসোফী, স্পিরিচুয়েলিতী অমসুং কল্চর অসিনা মালেম অসিগী পুক্নিং চিংশিল্লি৷ ঐখোয়গী রুতশিং অসিগা কন্নেক্ত তৌননবা ঐখোয়গী অনৌবা জেনেরেসন অসিদা অনৌবা এৱার্নেস অমসু লৈরে৷ মরম অদুনা, তুরিজম অমসুং স্পিরিচুএলগী ফিল্দদা নেস্নেল অমসুং ইন্তরনেস্নেল পোতেন্সিয়েল লৈ৷ মসিগী পোতেন্সিয়েল অসি মংফাওনবা ঙম্ননবগীদমক, লৈবাক অসিনা অরিবা মতমগী মিংচৎ হিংগৎহন্নবা হোৎনরি অমসুং মোদর্ন ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎলি৷ রামায়ন সর্ক্যুতকী খুদম অসি ঐখোয়গী মাংদা লৈরে৷ ঙসিদি, লৈবাক অসিদা অমসুং মপান লৈবাকশিংদা লৈরিবা রামদা লুপচবা মীওইশিংনা রামায়ন সর্ক্যুত অসিগী খউৎথাংদা লোর্দ রামাগী পুন্সি অদুগা মরী লৈনবা অনৌবা মফমশিং খঙলকপা হৌরে৷ ঙসিদি, হায়রিবা মফমশিং অসি চৎলুবদগী লোর্দ রামা অসি ভারত পুম্বগী ইশ্বর মতৌ করম্না ওইরিবনো হায়বসি খঙলক্লে৷ মতৌ অসিগুম্না, বুদ্ধ সর্ক্যুত অসিনা মালেম অসিদা লৈরিবা বুদ্ধিস্ত ফোলোৱরশিংনা ভারত্তা লাকপদা লাইথোকহল্লি৷ ঙসিদি, মসিগী মাইকৈ অসিদা থবক অসি মাই পাক্না খোঙজেল য়াংনা চংশিল্লি৷ মতৌ অসিগুম্না, তুরিজম মন্ত্রালয়না ‘স্বাদেশ দর্শন স্কিম’গী মখাদা তোঙান তোঙানবা থীম ১৫দা তুরিস্ত সর্ক্যুতশিং শেমগৎলি৷ মসিগী সর্ক্যুতশিং অসিনা লৈবাক অসিগী মীরাইদুনা লৈরুরবা মফমশিংদা তুরিজম অমসুং দিবেলপমেন্ত সেক্তরদা থবক্কী খুদোংচাবশিং ফংহল্লগনি৷
মরুপশিং,
ঐখোয়গী থাজবা অসিগা লোইননা অরাপ-অরাপ্পদা লৈরিবা মফমশিং অসি পুনশিন্নবা অমসুং মখোয়গী হৌরকফমশিং অদুগী মতাংদা ঐখোয়দা খঙহন্নবা ঐখোয়গী ইপা-ইপুশিংনা হোৎনরম্বা অসিনা ইপা-ইপুশিংগী মংলান্নি৷ অদুবু লাইবক থিবদি, ঐখোয়না পুম্নমক খঙলবা, ঐখোয়না অনৌবা তেক্নোলোজী অমসুং রিসোর্সশিং ফংলবা মতমদা, হায়রিবা এরিয়াশিং অসিবু কান্নদবনি হায়না মীরাইদুনা থমখি৷ মসিগী চপ-চাবা খুদম হায়ববু ঐখোয়গী চিংগী লমদমশিংদা লৈরিবা মফমশিং অসিনি৷ অদুবু ঙসিদি, হায়রিবা পিলগ্রীমেজশিং অসিগা লৈনরিবা অরাপ্পা অসি নকশিন্নবা লৈবাক অসিনা হোৎনরি৷ বাইশনো দেবী মন্দিরগী অকোইবদা পাইখৎপা চাওখৎ-থৌরাংবু ওইরবসু নত্রগা অৱাংনোংপোক লমদমদা শেমগৎ-শাগৎলিবা হাই-তেক ইনফ্রাস্ত্রকচরবু ওইরবসু, ঙসিদি লৈবাক অসিদা লৈরিবা দিস্তেন্স অসি তপ্ন-তপ্ন পিকশিল্লক্লি৷ মতৌ অসিগুম্না, ২০১৪দা, পিলগ্রীমেজ মফমশিং অসি শেমগৎ-শাগৎননবগীদমক লৈবাক অসিনা 'প্রসাদ স্কিম' লাওথোকখ্রে৷ স্কিম অসিগী মখাদা, মরু ওইবা পিলগ্রীমেজ সেন্তর ৪০রোম লৈবাক অসিদা শেমগৎলি, মসিগী মনুংদা প্রোজেক্ত ১৫দি মপুং ফানা লোইশিনখ্রে৷ গুজরাততসু, প্রসাদ স্কিমগী মখাদা লুপা কোতি ১০০ হোনবগী শেনফম থাদদুনা প্রোজেক্ত অহুম পাইখৎলি৷ সোমনাথ অমসুং গুজরাতকী অতোপ্পা তুরিস্ত স্পোতশিং অমসুং শহরশিং শমজিন্ননবা অখন্নবা মীৎয়েং চংলি৷ পীনিংলিবা ৱাখল্লোন অদুদি, তুরিস্তশিংনা মফম অমদা লাকপা মতমদা, অতোপ্পা তুরিস্তকী ওইবা মফমশিং অদুদসু মখোয় চৎহনগদবনি৷ অসিগুম্না, আইকোনিক তুরিস্ত দেস্তিনেসন ১৯ লৈবাক অসিদা খন্দোকখ্রে অমসুং শেমগৎলি৷ হায়রিবা প্রোজেক্ত পুম্নমক অসিনা মতুং তারকপদা ঐখোয়গী তুরিস্ত ইন্দস্ত্রী অসিদা অনৌবা শাফু অমা পীরগনি৷
মরুপশিং,
ঙসি, লৈবাক অসিনা প্রজা মীয়ামশিং অসি পুনশিনবতা নত্তনা তুরিজম সেক্তর শিজিন্নদুনা চাওখৎনবসু হোৎনরি৷ মসিনা মরম ওইদুনা, ২০১৩গী ত্রাবেল অমসুং তুরিজম কম্পিতিতিবনেস ইন্দেক্সতা ৬৫শুবা রেঙ্কতা লৈরম্বা ঐখোয়গী লৈবাক অসি ২০১৯গী ইন্দেক্সতা ৩৪শুবা মফমদা লৈরে৷ হায়রিবা চহি তরেৎ অসিদা ইন্তরনেস্নেল তুরিজম য়োকখৎনবা পোলিসী দিসিজন কয়ামরোম লৌখ্রে অমসুং মসিনা ঙসিদি লৈবাক অসিদা কান্নবা ফংহল্লি৷ ই-ভিসা রিজিম, থুংলকপা মতমদা ভিসা য়েংবগুম্বা খোংথাংশিং লৈবাক অসিনা লৌখৎখ্রে অমসুং ভিসা ফীশিংসু হন্থহনখ্রে৷ অতৌ অসিগুম্না, তুরিজম সেক্তরদা হোস্পিতেলিতীদা লৌরিবা জি.এস.তি. অসিসু হন্থখ্রে৷ মসিনা তুরিজম সেক্তরদা চাওনা কান্নবা পীরগনি অমসুং কোবিদকী ইফেক্তশিং অসিদগী রিকোভর তৌবা মতমদা চাওনা মতেং পাংলগনি৷ তুরিস্তশিংগী অপাম্বশিং অসি য়েংলগা ৱারেপ কয়ামরোমসু লৌখ্রে৷ খুদম ওইনা হায়রবদা, তুরিস্ত খরদি এদেবেঞ্চর চৎনিংবগী অপাম্বা লৈ৷ মসি ৱাখলদা থম্লদুনা, ত্রেক্কিং তৌননবা অৱাংবা চিং ২০ হাংদোক্তুনা থমখ্রে৷ তুরিস্তশিংনা খুদোংচাদবা থেংনদনবা অমসুং নৌবা চৎকদৌরিবা মফমশিং অদুগী অকুপ্পা ই-পাউ অদু ফংননবা গাইদশিং ত্রেন তৌদুনা থম্লি৷ মসিনা থবক্কী খুদোংচাবশিংসু চাওনা ফংহল্লগনি৷
মরুপশিং,
ঐখোয়গী লৈবাক্কী চৎনবিশিং অসিনা ঐখোয়বু অরুবা ফিভমশিংদগী লান্থোরকপা ঙম্নবা, অৱাবা পুম্বা তুংওইনরমদুনা মাংলোমদা চংশিল্লকপা ঙম্নবা ঐখোয়বু পুক্নিং থৌগৎলি৷ কোরোনাগী মতমদা তুরিজম অসিনা প্রজা মীয়ামগী অশা অমা ওই হায়বসি ঐখোয়না উরে৷ মরম অদুনা, ঐখোয়গী তুরিজমগী কল্চর, ময়ামগা মান্নদবা মতৌ অসি য়োকখৎনবা অমসুং চাকথোকহন্নবা ঐখোয়না লেপ্প-লৈতনা হোৎনরি৷ অদুবু মতম অসিমক্তদা, তঙাই ফদবা চেকশিন-থৌরাংশিংসু লৌখৎননবা ঐখোয়না খনগদবনি৷ মসিগী থৌনা অমসুং ঐখোয়গী চৎনবি অসিগা লোইননা লৈবাক অসি লেপ্প-লৈতনা চাওখৎলক্লগনি অমসুং মোদর্ন ইন্দিয়া শেম্বদা মিংচৎনা ঐখোয়বু লমজিংলগনি হায়না ঐনা থাজৈ৷ ঐখোয়না প্রজা মীয়ামগী শেবা তৌবা ঙম্নবা অমসুং মখোয়গী পু্ন্সিদা অহোংবা অমা পুরকপা ঙম্নবগীদমক অনৌবা ইনর্জীগা লোইননা লাইরবশিংগী মরক্তা খ্বাইদগী লাইরবা অদুগী য়াইফ-থৌরাংশিং পাংথোকপা ঙম্নবা লোর্দ সোমনাথকী মঙ্গোলশিং ঐখোয়দা লেপ্প-লৈতনা পীবা ওইরসনু! মঙ্গোল-অশির্বাদ অসিগা লোইননা, ময়াম পুম্নমকপু থাগৎচরি!! জয় সোমনাথ!
দিসক্লেমর: মসি প্রধান মন্ত্রীনা ঙাংখিবা ৱারোল অদুগী মরিক চুম্বা ত্রান্সলেসন্নি৷ অশেংবা ৱারোল অদুদি হিন্দিদা ঙাংখি৷