ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଗୁଜରାଟର ସୋମନାଥଠାରେ ବହୁମୁଖୀ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଓ ଭିତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉଦବୋଧନ
20 AUG 2021 2:38PM by PIB Bhubaneswar
ଜୟ ସୋମନାଥ ! କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଆମ ସହିତ ସାମିଲ ହୋଇଥିବା ଶ୍ରଧେୟ ଲାଲକୃଷ୍ଣ ଆଡୱାଣୀ ମହାଶୟ, ଦେଶର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହା ମହାଶୟ, ଶ୍ରୀପଦ ନାଇକ ମହାଶୟ, ଅଜୟ ଭଟ୍ଟ ମହାଶୟ, ଗୁଜରାଟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ବିଜୟ ରୂପାଣୀ ମହାଶୟ, ଗୁଜରାଟର ଉପମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ନୀତିନ ଭାଇ, ଗୁଜରାଟ ସରକାର ପର୍ଯ୍ୟଟନ ମନ୍ତ୍ରୀ ଜବାହର ମହାଶୟ, ୱାସନ ଭାଇ, ଲୋକସଭାରେ ମୋର ସାଥୀ ରାଜେଶ ଭାଇ, ସୋମନାଥ ମନ୍ଦିରର ଟ୍ରଷ୍ଟର ଷ୍ଟଟ୍ରି ଶ୍ରୀ ପ୍ରବୀଣ ଲାହିରୀ ମହାଶୟ, ସମସ୍ତ ଶ୍ରଦ୍ଧାଳୁ, ଭଦ୍ର ମହିଳା ଓ ଭଦ୍ରବ୍ୟକ୍ତିମାନେ !
ମୁଁ ଏହି ପବିତ୍ର ଅବସରରେ ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସ ଜରିଆରେ ଯୋଡି ହେଉଛି, କିନ୍ତୁ ମନଭିତରେ ସ୍ୱୟଂକୁ ଭଗବାନ ଶ୍ରୀ ସୋମନାଥଙ୍କ ଚରଣରେ ଅନୁଭବ କରୁଛି । ମୋର ସୌଭାଗ୍ୟ ଯେ ସୋମନାଥ ମନ୍ଦିର ଟ୍ରଷ୍ଟର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଭାବେ ମୋତେ ଏହି ପୁଣ୍ୟ ସ୍ଥାନର ସେବା କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳୁଛି। ଆଜି ପୁଣି ଥରେ, ଆମେ ସମସ୍ତେ ଏହି ପବିତ୍ର ତୀର୍ଥର କାୟାକଳ୍ପର ସାକ୍ଷୀ ପାଲଟୁଛେ। ଆଜି ମୋତେ ସମୁଦ୍ର ଦର୍ଶନ ପଥ, ସୋମନାଥ ଦର୍ଶନ ଗ୍ୟାଲେରୀ ଏବଂ ଜୀର୍ଣ୍ଣୋଧାର ପରେ ନୂଆ ସ୍ୱରୂପରେ ଜୂନା ସୋମନାଥ ମନ୍ଦିରର ଲୋକାର୍ପଣର ସୌଭାଗ୍ୟ ମିଳିଛି। ଏହା ସହିତ ଆଜି ପାର୍ବତୀ ମାତା ମନ୍ଦିରର ମଧ୍ୟ ଶିଳାନ୍ୟାସ ହୋଇଛି। ଏତେ ପବିତ୍ର ସଂଯୋଗ, ଆଉ ଏହା ସହିତ ଶ୍ରାବଣ ମାସ, ମୁଁ ମାନୁଛି, ଯେ ଏହା ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ହେଉଛି ଭଗବାନ ସୋମନାଥ ଜୀଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦର ସିଦ୍ଧି। ମୁଁ ଏହି ଅବସରରେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ, ଟ୍ରଷ୍ଟର ସମସ୍ତ ସଦସ୍ୟଙ୍କୁ ଏବଂ ଦେଶ ବିଦେଶରେ ଭଗବାନ ସୋମନାଥ ଜୀଙ୍କ କୋଟି କୋଟି ଭକ୍ତଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି । ବିଶେଷ ଭାବେ, ଆଜି ମୁଁ ଲୌହ ପୁରୁଷ ବଲ୍ଲଭ ଭାଇ ପଟେଲଙ୍କ ଚରଣରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଣାମ କରୁଛି, ଯିଏକି ଭାରତର ପ୍ରାଚୀନ ଗୌରବକୁ ପୁନର୍ଜୀବିତ କରିବାର ଇଚ୍ଛାଶକ୍ତି ଦେଖାଇଥିଲେ। ସର୍ଦ୍ଦାର ସାହେବ, ସୋମନାଥ ମନ୍ଦିରକୁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଭାରତର ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଭାବନା ସହିତ ଯୋଡି ହୋଇଥିବା ମାନୁଥିଲେ। ଏହା ଆମର ସୌଭାଗ୍ୟ ଯେ ଆଜି ସ୍ୱାଧୀନତାର 75 ବର୍ଷରେ ‘ଆଜାଦୀ କା ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ’ରେ ଆମେ ସର୍ଦ୍ଦାର ସାହେବଙ୍କ ପ୍ରୟାସଗୁଡ଼ିକୁ ନେଇ ଆଗକୁ ବଢ଼଼ୁଛୁ, ସୋମନାଥ ମନ୍ଦିରକୁ ନୂତନ ଭବ୍ୟତା ଦେଉଛୁ। ଆଜି ମୁଁ, ଲୋକମାତା ଅହଲ୍ୟାବାଈ ହୋଲକରଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଣାମ କରୁଛି, ଯିଏ ବିଶ୍ୱନାଥରୁ ନେଇ ସୋମନାଥ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଅନେକଗୁଡ଼ିଏ ମନ୍ଦିରର ଜୀର୍ଣ୍ଣୋଧାର କରିଥିଲେ। ପ୍ରାଚୀନତା ଏବଂ ଆଧୁନିକତାର ଯେଉଁ ସଙ୍ଗମ ତାଙ୍କ ଜୀବନରେ ଥିଲା, ଆଜି ଦେଶ ତାହାକୁ ନିଜର ଆଦର୍ଶ ଭାବେ ଗ୍ରହଣ କରି ଆଗକୁ ବଢ଼଼ୁଛି।
ସାଥୀଗଣ,
ଷ୍ଟାଚ୍ୟୁ ଅଫ ୟୁନିଟ୍ ବା ଏକତାର ପ୍ରତିମୂର୍ତିଠାରୁ ନେଇ କଚ୍ଛର କାୟାକଳ୍ପ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସହିତ, ଯେତେବେଳେ ଆଧୁନିକତା ଯୋଡି ହୋଇଥାଏ ସେତେବେଳେ କିଭଳି ପରିଣାମ ଆସିଥାଏ, ଗୁଜରାଟ ତାକୁ ଖୁବ୍ ନିକଟରୁ ଦେଖିଛି। ଏହା ପ୍ରତ୍ୟେକ ସମୟର ଆହ୍ୱାନ ରହିଛି ଯେ, ଆମେ ଧାର୍ମିକ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଦିଗରେ ମଧ୍ୟ ନୂତନ ସମ୍ଭାବନାର ଅନ୍ୱେଷଣଗୁଡ଼ିକ, ସ୍ଥାନୀୟ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ସହିତ ତୀର୍ଥଯାତ୍ରାର ଯେଉଁ ସମ୍ପର୍କ ରହିଛି, ତାହାକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ କରିବା। ଯେମିତିକି ସୋମନାଥ ମନ୍ଦିରକୁ ଏ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମଗ୍ର ଦେଶ ଆଉ ଦୁନିଆରୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଳୁ ଦର୍ଶନ କରିବାକୁ ଆସୁଥିଲେ। କିନ୍ତୁ ଏବେ ଏଠାରେ ସମୁଦ୍ର ଦର୍ଶନ ପଥ, ପ୍ରଦର୍ଶନୀ, ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀ ପ୍ଲାଜା ଏବଂ ସପିଂ କମ୍ପେ୍ଲକ୍ସ ମଧ୍ୟ ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କୁ ଆକର୍ଷିତ କରିବ। ଏବେ ଏଠାକୁ ଆସୁଥିବା ଶ୍ରଦ୍ଧାଳୁ ଜୂନା ସୋମନାଥ ମନ୍ଦିରକୁ ମଧ୍ୟ ଆକର୍ଷକ ସ୍ୱରୂପରେ ଦର୍ଶନ କରିବେ, ନୂଆ ପାର୍ବତୀ ମନ୍ଦିରର ଦର୍ଶନ କରିବେ। ଏହା ଫଳରେ, ଏଠାରେ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ଏବଂ ନୂଆ ରୋଜଗାର ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି ହେବ ଆଉ ଏହି ସ୍ଥାନର ଦିବ୍ୟତା ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ହେବ। କେବଳ ଏତିକି ନୁହେଁ, ପ୍ରୋମନେଡ଼ ଭଳି ନିର୍ମାଣ ଦ୍ୱାରା ସମୁଦ୍ର କୂଳରେ ଦଣ୍ଡାୟମାନ ଆମର ମନ୍ଦିରର ସୁରକ୍ଷା ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ହେବ। ଆଜି ଏଠାରେ ସୋମନାଥ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ଗ୍ୟାଲେରୀର ମଧ୍ୟ ଲୋକାର୍ପଣ ହୋଇଛି। ଏହାଦ୍ୱାରା ଆମର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ, ଆଗାମୀ ପିଢୀକୁ ଏହି ଇତିହାସ ସହିତ ଯୋଡି ହେବାର, ଆମ ଆସ୍ଥାକୁ ତାହାର ପ୍ରାଚୀନ ସ୍ୱରୂପରେ ଦେଖିବାକୁ, ତାହାକୁ ବୁଝିବାକୁ ଏକ ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ମିଳିବ।
ସାଥୀଗଣ,
ସୋମନାଥ ତ ଶତାବ୍ଦୀ ଶତାବ୍ଦୀ ଧରି ସଦାଶିବଙ୍କ ଭୂମି ହୋଇ ରହିଛି। ଆଉ, ଆମର ଶାସ୍ତ୍ରରେ କୁହାଯାଇଛି-
“ଶଂ କରୋତି ସଃ ଶଂକର”।
ଅର୍ଥାତ, ଯିଏ କଲ୍ୟାଣକୁ, ଯିଏ ସିଦ୍ଧିକୁ ପ୍ରଦାନ କରନ୍ତି ସେ ହେଉଛନ୍ତି ଶିବ। ଇଏ ହିଁ ହେଉଛନ୍ତି ଶିବ, ଯିଏ ବିନାଶରେ ମଧ୍ୟ ବିକାଶର ବୀଜକୁ ଅଙ୍କୁରିତ କରନ୍ତି, ସଂହାରରେ ମଧ୍ୟ ସୃଜନକୁ ଜନ୍ମ ଦିଅନ୍ତି । ତେଣୁ, ଶିବ ହେଉଛନ୍ତି ଅବିନାଶୀ, ହେଉଛନ୍ତି ଅବ୍ୟକ୍ତ, ଆଉ ଶିବ ହେଉଛନ୍ତି ଅନାଦୀ ଆଉ ଏଥିପାଇଁ ତ ଶିବଙ୍କୁ ଅନାଦୀ ଯୋଗୀ କୁହାଯାଇଛି। ଏଥିପାଇଁ ଶିବଙ୍କ ଠାରେ ଆମର ଆସ୍ଥା ଆମକୁ ସମୟର ସୀମାଠାରୁ ମଧ୍ୟ ଆମର ଅସ୍ତିତ୍ୱର ବୋଧ କରାଇଥାଏ, ଆମକୁ ସମୟର ଆହ୍ୱାନ ସହିତ ଲଢ଼େଇ କରିବାକୁ ଶକ୍ତି ଦେଇଥାଏ, ଆଉ ସୋମନାଥଙ୍କ ଏହି ମନ୍ଦିର ହେଉଛି ଆମ୍ଭମାନଙ୍କର ଏହି ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସର ଏକ ପ୍ରେରଣାସ୍ଥଳ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆଜି ବିଶ୍ୱରେ କୌଣସି ମଧ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ଏହି ଭବ୍ୟ ସଂରଚନାକୁ ଦେଖିଥାଏ, ତେବେ ତାଙ୍କୁ କେବଳ ଏକ ଭବ୍ୟ ମନ୍ଦିର ହିଁ ଦେଖିବାକୁ ମିଳି ନଥାଏ, ତାଙ୍କୁ ଏକ ଏଭଳି ଅସ୍ତିତ୍ୱ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଥାଏ, ଯାହା ଶହ-ଶହ, ହଜାର-ହଜାର ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ ଆମର ଋଷିମାନଙ୍କର ପ୍ରଭାବ କ୍ଷେତ୍ର, ଅର୍ଥାତ ପ୍ରକାଶର, ଜ୍ଞାନର କ୍ଷେତ୍ର ଭାବେ କୁହାଯାଇଥିଲା, ଆଉ ଯାହା ଆଜି ମଧ୍ୟ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ସମ୍ମୁଖରେ ଏହି ଆହ୍ୱାନ କରି ରହୁଛି- ଯେ ସତ୍ୟକୁ ଅସତ୍ୟ ଦ୍ୱାରା ପରାସ୍ତ କରାଯାଇ ପାରିବ ନାହିଁ। ଏହି ମନ୍ଦିରକୁ ଶହ-ଶହ ବର୍ଷର ଇତିହାସରେ ଭଙ୍ଗା ଯାଇଛି, ଏଠାକାର ମୂର୍ତିଗୁଡ଼ିକୁ ଖଣ୍ଡବିଖଣ୍ଡିତ କରାଯାଇଛି, ଏହାର ଅସ୍ତିତ୍ୱକୁ ନିଶ୍ଚିହ୍ନ କରିବା ପାଇଁ ଯଥା ସମ୍ଭବ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଇଛି। କିନ୍ତୁ ଏହାକୁ ଯେତେଥର ମଧ୍ୟ ଭଙ୍ଗାଯାଇଛି, ତାହା ସେତେଥର ପୁଣି ଦଣ୍ଡାୟମାନ ହୋଇଛି। ଏଥିପାଇଁ ଭଗବାନ ସୋମନାଥ ମନ୍ଦିର ଆଜି କେବଳ ଭାରତରେ ହିଁ ନୁହେଁ, ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ହେଉଛି ଏକ ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ଏକ ଆଶ୍ୱାସନା ମଧ୍ୟ। ଯେଉଁ ସବୁ ଶକ୍ତି ଭାଙ୍ଗିବା ପାଇଁ ଥିଲା, ଯେଉଁମାନେ ଆତଙ୍କର ବଳ ଦ୍ୱାରା ସାମ୍ରାଜ୍ୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବାର ଚିନ୍ତାଧାରା ଥିଲା, ତାହା କୌଣସି କାଳଖଣ୍ଡରେ କିଛି ସମୟ ପାଇଁ ଯଦିଓ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ହୋଇ ଯାଇଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଏହାର ଅସ୍ତିତ୍ୱ କେବେ ସ୍ଥାୟୀ ହୋଇ ନଥାଏ, ତାହା ଅଧିକ ଦିନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମାନବତାକୁ ପଦଦଳିତ କରି ରଖିପାରିବ ନାହିଁ। ଏହି କଥା ସେତେବେଳେ ସଠିକ୍ ଥିଲା, ଯେତେବେଳେ କିଛି ଆତଙ୍କବାଦୀମାନେ ସୋମନାଥଙ୍କୁ ଭାଙ୍ଗିବାକୁ ଉଦ୍ୟମ କରୁଥିଲେ, ସେତିକି ମଧ୍ୟ ଆଜି ସଠିକ୍ ଅଛି, ଯେତେବେଳେ ବିଶ୍ୱ ଏଭଳି ବିଚାରଧାରା ସହିତ ଆତଙ୍କିତ ଅବସ୍ଥାରେ ରହିଛି।
ସାଥୀଗଣ,
ଆମେ ସମସ୍ତେ ଜାଣିଛେ ଯେ ସୋମନାଥ ମନ୍ଦିରର ପୁନଃନିର୍ମାଣ ଠାରୁ ନେଇ ଏହି ଭବ୍ୟ ବିକାଶ ଯାତ୍ରା କେବଳ କିଛି ବର୍ଷ ଅବା କିଛି ଦଶକର ପରିଣାମ ନୁହେଁ, ଏହା ଶତାବ୍ଦୀ ଶତାବ୍ଦୀର ଦୃଢ଼ ଇଚ୍ଛାଶକ୍ତି ଏବଂ ବୈଚାରିକ ନିରନ୍ତରତାର ହେଉଛି ପରିଣାମ। ରାଜେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରସାଦ ମହାଶୟ, ସର୍ଦ୍ଦାର ବଲ୍ଲଭ ଭାଇ ପଟେଲ ଏବଂ କେ. ଏମ. ମୁନସୀଙ୍କ ଭଳି ମହାନୁଭବ ଏହି ଅଭିଯାନ ପାଇଁ ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ମଧ୍ୟ ଅନେକ ସମସ୍ୟାର ସାମ୍ନା କରିଥିଲେ। କିନ୍ତୁ ଶେଷରେ 1950ରେ ସୋମନାଥ ମନ୍ଦିର ଆଧୁନିକ ଭାରତର ଦିବ୍ୟସ୍ତମ୍ଭ ଭାବେ ସ୍ଥାପିତ ହୋଇଗଲା। ସମସ୍ୟାଗୁଡ଼ିକର ସୋହାର୍ଦ୍ଦ୍ୟପୂର୍ଣ୍ଣ ସମାଧାନର ଏହି ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ସହିତ ଆଜି ଦେଶ ଆହୁରି ଆଗକୁ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛି। ଆଜି ରାମ ମନ୍ଦିର ଭାବେ ନୂଆ ଭାରତର ଗୌରବର ଏକ ପ୍ରକାଶିତ ସ୍ତମ୍ଭ ମଧ୍ୟ ଦଣ୍ଡାୟମାନ ହେଉଛି।
ସାଥୀଗଣ,
ଆମର ଚିନ୍ତାଧାରା ଏଭଳି ହେବା ଉଚିତ ଯାହା ଇତିହାସରୁ ଶିକ୍ଷାଲାଭ କରି ବର୍ତମାନକୁ ସୁଧାରିବା ପାଇଁ, ଏକ ନୂତନ ଭବିଷ୍ୟତ ନିର୍ମାଣ କରିବା ପାଇଁ। ଏଥିପାଇଁ, ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ‘ଭାରତ ଯୋଡ଼ୋ ଆନ୍ଦୋଳନ’ର କଥା କହୁଛି ସେତେବେଳେ ତାହାର ଭାବ କେବଳ ଭୌଗୋଳିକ ଅବା ବୈଚାରିକ ସମ୍ପର୍କ ମଧ୍ୟରେ ସୀମିତ ନୁହେଁ। ଏହା ହେଉଛି ଭବିଷ୍ୟତର ଭାରତ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଆମକୁ ଆମର ଅତୀତ ସହିତ ଯୋଡ଼ିବାର ମଧ୍ୟ ସଂକଳ୍ପ। ଏହି ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସରେ ଆମେ ଅତୀତର ଧ୍ୱଂସସ୍ତୁପ ଉପରେ ଆଧୁନିକ ଗୌରବର ନିର୍ମାଣ କରୁଛୁ, ଅତୀତର ପ୍ରେରଣାଗୁଡ଼ିକୁ ସଂଯୋଜିତ କରିଛୁ। ଯେତେବେଳେ ରାଜେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରସାଦ ମହାଶୟ ସୋମନାଥ ଆସିଥିଲେ, ତେବେ ସେ ଯାହା କହିଥିଲେ, ତାହା ଆମକୁ ସଦାସର୍ବଦା ମନେ ରଖିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ସେ କହିଥିଲେ - ‘ଶତାବ୍ଦୀ ପୂର୍ବେ, ଭାରତ ସୁନା ଏବଂ ରୂପାର ଭଣ୍ଡାର ହୋଇ ରହିଥିଲା। ବିଶ୍ୱରେ ଥିବା ସୁନାର ଏକ ବୃହତ ଅଂଶ ସେତେବେଳେ ଭାରତର ମନ୍ଦିର ଗୁଡ଼ିକରେ ହିଁ ରହିଥିଲା। ମୋ ଦୃଷ୍ଟିରେ ସୋମନାଥର ପୁନଃନିର୍ମାଣ ସେତେବେଳେ ହିଁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବ ଯେତେବେଳେ ଏହାର ମୂଳଦୁଆରେ ବିଶାଳ ମନ୍ଦିର ସହିତ ସମୃଦ୍ଧ ଏବଂ ସମ୍ପନ୍ନ ଭାରତର ଭବ୍ୟ ଭବନ ମଧ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇ ଯାଇଥିବ! ସମୃଦ୍ଧ ଭାରତର ସେହି ଭବନ, ଯାହାର ପ୍ରତୀକ ସୋମନାଥ ମନ୍ଦିର ହେବ।’ ଆମର ପ୍ରଥମ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଡକ୍ଟର ରାଜେନ୍ଦ୍ର ମହାଶୟଙ୍କର ଏହି ସ୍ୱପ୍ନ, ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ହେଉଛି ବହୁତ ବଡ଼ ପ୍ରେରଣା।
ସାଥୀଗଣ,
ଆମ ପାଇଁ ଇତିହାସ ଏବଂ ଆସ୍ଥାର ମୂଳ ଭାବନା ହେଉଛି – ‘ସମସ୍ତଙ୍କର ସହିତ, ସମସ୍ତଙ୍କର ବିକାଶ, ସମସ୍ତଙ୍କର ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ସମସ୍ତଙ୍କର ପ୍ରୟାସ’
ଆମର ଏଠାରେ ଯେଉଁ ଦ୍ୱାଦଶ ଜ୍ୟୋତିର୍ଲିଙ୍ଗର ସ୍ଥାପନା କରାଯାଇଛି, ତାହାର ଶୁଭାରମ୍ଭ, ‘ସୌରାଷ୍ଟ୍ରେ ସୋମନାଥମ୍’ ସହିତ ସୋମନାଥ ମନ୍ଦିରରୁ ହିଁ ହୋଇଥାଏ । ପଶ୍ଚିମରେ ସୋମନାଥ ଏବଂ ନାଗେଶ୍ୱରଙ୍କ ଠାରୁ ନେଇ ପୂର୍ବରେ ବୈଦ୍ୟନାଥ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଉତରରେ ବାବା କେଦାରନାଥଙ୍କ ଠାରୁ ନେଇ ଦକ୍ଷିଣରେ ଭାରତର ଶେଷ ଭାଗରେ ବିରାଜିତ ଶ୍ରୀ ରାମେଶ୍ୱର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଏହି ଦ୍ୱାଦଶ ଜ୍ୟୋତିର୍ଲିଙ୍ଗ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାରତକୁ ପରସ୍ପର ମଧ୍ୟରେ ଧରି ରଖିବାର କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। ସେହିଭଳି ଆମର ଚାରିଧାମର ବ୍ୟବସ୍ଥା, ଆମର 56 ଶକ୍ତି ପୀଠଗୁଡ଼ିକର ସଂକଳ୍ପନା, ଆମର ଭିନ୍ନ-ଭିନ୍ନ କୋଣରେ ଭିନ୍ନ-ଭିନ୍ନ ତୀର୍ଥଗୁଡ଼ିକର ସ୍ଥାପନା, ଆମର ଆସ୍ଥାର ଏହି ରୂପରେଖ ବାସ୍ତବରେ ‘ଏକ ଭାରତ, ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତ’ର ଭାବନାର ହିଁ ହେଉଛି ଅଭିବ୍ୟକ୍ତି। ବିଶ୍ୱକୁ ଶତାବ୍ଦୀ-ଶତାବ୍ଦୀ ଧରି ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ କରିଥାଏ ଯେ ଏତେ ବିବିଧତାଗୁଡ଼ିକ ସହ ଭରପୂର ଭାରତ କିଭଳି ଗୋଟିଏ, ଆମେ କିପରି ଏକଜୁଟ ହୋଇ ରହିଛେ ? କିନ୍ତୁ ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ପୂର୍ବରେ ହଜାର- ହଜାର କିଲୋମିଟର ଚାଲି ପୂର୍ବରୁ ପଶ୍ଚିମ ସୋମନାଥଙ୍କ ଦର୍ଶନ କରୁଥିବା ଶ୍ରଦ୍ଧାଳୁମାନଙ୍କୁ ଦେଖିଥାଆନ୍ତି ଅବା ଦକ୍ଷିଣ ଭାରତର ହଜାର-ହଜାର ଭକ୍ତଙ୍କ କାଶୀର ମାଟିକୁ ମୁଣ୍ଡ ଲଗାଇ ପ୍ରଣାମ କରୁଥିବା ଦେଖିଥାଆନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଏହା ଅନୁଭବ ହୋଇଥାଏ ଯେ ଭାରତର ଶକ୍ତି ହେଉଛି କ’ଣ। ଆମେ ଜଣେ ଅନ୍ୟ ଜଣଙ୍କର ଭାଷା ବୁଝିପାରନ୍ତି ନାହିଁ, ବେଶଭୂଷା ମଧ୍ୟ ଭିନ୍ନ ହୋଇଥାଏ, ଖାଦ୍ୟ-ପେୟର ଅଭ୍ୟାସ ମଧ୍ୟ ଭିନ୍ନ ହୋଇଥାଏ, କିନ୍ତୁ ଆମକୁ ଅନୁଭବ ହୋଇଥାଏ ଯେ ଆମେ ହେଉଛୁ ଏକ। ଆମର ଏହି ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତା ଶତାବ୍ଦୀ-ଶତାବ୍ଦୀ ଧରି ଭାରତକୁ ଏକତା ସୂତ୍ରରେ ବାନ୍ଧି ରଖିବାରେ, ପରସ୍ପର ମଧ୍ୟରେ ଭାବର ଆଦାନ ପ୍ରଦାନ କରିବାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ତୁଲାଇଛି। ଆଉ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କର ଦାୟିତ୍ୱ ଯେ, ଏହାକୁ ନିରନ୍ତର ସୁଦୃଢ଼ କରି ରଖିବା।
ସାଥୀଗଣ,
ଆଜି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଭାରତର ଯୋଗ, ଦର୍ଶନ, ଆଧ୍ୟାତ୍ମ ଏବଂ ସଂସ୍କୃତି ପ୍ରତି ଆକର୍ଷିତ ହେଉଛି। ଆମର ନୂତନ ପିଢ଼ୀରେ ମଧ୍ୟ ଏବେ ନିଜର ମୂଳଦୂଆ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହେବାର ନୂତନ ସଚେତନତା ଆସିଛି। ଏଥିପାଇଁ ଆମର ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଏବଂ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଜି ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଏବଂ ଅନ୍ତରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ସମ୍ଭାବନାମାନ ରହିଛି। ଏହି ସମ୍ଭାବନା ଗୁଡ଼ିକୁ ଆକାର ଦେବାପାଇଁ ଦେଶ ଆଜି ଆଧୁନିକ ଭିତିଭୂମି ନିର୍ମାଣ କରୁଛି, ପ୍ରାଚୀନ ଗୌରବକୁ ପୁନଃର୍ଜୀବିତ କରୁଛି। ରାମାୟଣ ସର୍କିଟର ଉଦାହରଣ ଆମ ସାମ୍ନାରେ ଅଛି, ଆଜି ଦେଶ ବିଦେଶର ଯେତେ ରାମଭକ୍ତଙ୍କୁ ରାମାୟଣ ସର୍କିଟ ମାଧ୍ୟମରେ ଭଗବାନ ଶ୍ରୀରାମଙ୍କ ଜୀବନ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ନୂଆ-ନୂଆ ସ୍ଥାନର ସୂଚନା ମିଳୁଛି। ଭଗବାନ ରାମ ହେଉଛନ୍ତି କିଭଳି ସମଗ୍ର ଭାରତର ରାମ, ଏହି ସ୍ଥାନଗୁଡ଼ିକୁ ଯାଇ ଆଜି ଆମକୁ ଏହା ଅନୁଭବ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳୁଛି। ସେହିଭଳି ବୁଦ୍ଧ ସର୍କିଟ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱର ବୁଦ୍ଧ ଅନୁଗାମୀମାନଙ୍କୁ ଭାରତ ଆସିବା ପାଇଁ, ପର୍ଯ୍ୟଟନ କରିବାର ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରୁଛି। ଆଜି ଏହି ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼଼ାଯାଉଛି। ସେହିଭଳି ଆମର ପର୍ଯ୍ୟଟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ‘ସ୍ୱଦେଶ ଦର୍ଶନ ଯୋଜନା’ ଅଧୀନରେ 15 ଭିନ୍ନ-ଭିନ୍ନ ବିଷୟବସ୍ତୁ ଉପରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସର୍କିଟକୁ ବିକଶିତ କରୁଛି। ଏହି ସର୍କିଟ ଦ୍ୱାରା ଦେଶର ଅନେକ ଉପେକ୍ଷିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ମଧ୍ୟ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଏବଂ ବିକାଶର ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେବ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆମର ପୂର୍ବପୁରୁଷମାନଙ୍କର ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ଏତେ ଅଧିକ ଥିଲା ଯେ ସେମାନେ ଦୂର-ଦୂରାନ୍ତର କ୍ଷେତ୍ରକୁ ମଧ୍ୟ ଆମର ଆସ୍ଥା ସହିତ ଯୋଡ଼ିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିଲେ, ଏହା ସେମାନଙ୍କୁ ନିଜସ୍ୱ ଭାବର ବୋଧ କରାଇଥିଲା। କିନ୍ତୁ ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟବଶତଃ ଯେତେବେଳେ ଆମେ ସକ୍ଷମ ହେଲେ, ଯେତେବେଳେ ଆମ ପାଖରେ ଆଧୁନିକ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଏବଂ ସଂସାଧନ ଆସିଲା, ସେତେବେଳେ ଆମେ ଏହି ଅଞ୍ଚଳକୁ ଦୁର୍ଗମ ଭାବି ତାକୁ ଛାଡ଼ିଦେଲେ। ଆମର ପାର୍ବତୀୟ ଅଞ୍ଚଳ ହେଉଛି ଏହାର ବହୁତ ବଡ଼ ଉଦାହରଣ। କିନ୍ତୁ ଆଜି ଦେଶ ଏହି ପବିତ୍ର ତୀର୍ଥଗୁଡ଼ିକର ଦୂରତାକୁ ମଧ୍ୟ ହ୍ରାସ କରି ଦେଉଛି। ବୈଷ୍ଣୋଦେବୀ ମନ୍ଦିରର ଆଖପାଖର ବିକାଶ ହେଉ ଅବା ଉତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଞ୍ଚୁଥିବା ହାଇଟେକ୍ ଭିତିଭୂମି ହେଉ, ଆଜି ଦେଶରେ ନିଜର ଲୋକମାନଙ୍କ ଠାରୁ ଦୂରତା ସଙ୍କୁଚିତ ହେବାରେ ଲାଗିଛି। ସେହିଭଳି, 2014ରେ ଦେଶ ଏହିଭଳି ତୀର୍ଥସ୍ଥାନ ଗୁଡ଼ିକର ବିକାଶ ପାଇଁ ‘ପ୍ରସାଦ ଯୋଜନା’ର ମଧ୍ୟ ଘୋଷଣା କରିଥିଲା। ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଦେଶରେ ପାଖାପାଖି 40 ବଡ଼-ବଡ଼ ତୀର୍ଥସ୍ଥାନକୁ ବିକଶିତ କରାଯାଉଛି, ଯେଉଁଥିରେ 15 ପ୍ରକଳ୍ପର କାର୍ଯ୍ୟ ମଧ୍ୟ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରାଯାଇଛି । ଗୁଜରାଟରେ ମଧ୍ୟ 100 କୋଟିରୁ ଅଧିକ 3ଟି ପ୍ରକଳ୍ପରେ ‘ପ୍ରସାଦ ଯୋଜନା’ ଅଧୀନରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲୁ ରହିଛି। ଗୁଜରାଟରେ ସୋମନାଥ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସ୍ଥଳ ଏବଂ ସହରଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ପରସ୍ପର ମଧ୍ୟରେ ଯୋଡ଼ିବା ପାଇଁ ଯୋଗାଯୋଗ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ବିଶେଷ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯାଉଛି। ଏହି ପ୍ରୟାସ କରାଯାଉଛି ଯେ ଯେତେବେଳେ ପର୍ଯ୍ୟଟକ ଗୋଟିଏ ସ୍ଥାନକୁ ଦର୍ଶନ କରିବାକୁ ଆସିବେ, ସେତେବେଳେ ଅନ୍ୟ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସ୍ଥାନକୁ ମଧ୍ୟ ଯାଆନ୍ତୁ। ଏହିଭଳି ସାରା ଦେଶରେ 19 ଅନନ୍ୟ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସ୍ଥଳକୁ ଚିହ୍ନଟ କରାଯାଇ ଆଜି ତାହାକୁ ବିକଶିତ କରାଯାଉଛି। ଏହି ସମସ୍ତ ପ୍ରକଳ୍ପ ଆମର ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଶିଳ୍ପକୁ ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଏକ ନୂତନ ଉର୍ଜ୍ଜା ଦେବ।
ସାଥୀଗଣ,
ପର୍ଯ୍ୟଟନ ମାଧ୍ୟମରେ ଆଜି ଦେଶ ନା କେବଳ ସାମାନ୍ୟ ମାନବକୁ ଯୋଡୁଛି, ବରଂ ନିଜେ ମଧ୍ୟ ଆଗକୁ ବଢ଼଼ୁଛି। ଏହାର ପରିଣାମ ହେଉଛି ଯେ 2013ରେ ଦେଶ ଯାତ୍ରା ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦତା ସୂଚକାଙ୍କରେ ଯେଉଁଠି 65 ତମ ସ୍ଥାନରେ ଥିଲା, 2019ରେ 34ତମ ସ୍ଥାନକୁ ଆସିଯାଇଛି। ଅନ୍ତରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବାପାଇଁ ଦେଶ ଏହି 7 ବର୍ଷରେ ଅନେକ ନୀତିଗତ ନିଷ୍ପତି ମଧ୍ୟ ନେଇଛି ଯାହାର ଲାଭ ଆଜି ଦେଶକୁ ମଧ୍ୟ ହେଉଛି । ଦେଶ ଇ-ଭିସା ନୀତି ଏବଂ ପହଞ୍ଚିବା ପରେ ଭିସା ଯୋଗାଇ ଦେବାଭଳି ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼଼ାଇଛି, ଆଉ ଭିସାର ଦେୟକୁ ମଧ୍ୟ କମ୍ କରିଛି । ସେହିଭଳି ପର୍ଯ୍ୟଟନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆତିଥ୍ୟତା ପାଇଁ ଲାଗୁଥିବା ଜିଏସଟିକୁ ମଧ୍ୟ ହ୍ରାସ କରିଛି। ଏହାଦ୍ୱାରା ପର୍ଯ୍ୟଟନ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ବହୁତ ବଡ଼ ଲାଭ ମିଳିବ ଏବଂ କୋଭିଡ଼ର ପ୍ରଭାବରୁ ଉପରକୁ ଉଠିବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ସହାୟତା ମିଳିବ । ଅନେକ ନିଷ୍ପତି ମଧ୍ୟ ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କ ଆଗ୍ରହକୁ ଧ୍ୟାନରେ ରଖି ନିଆଯାଇଛି। ଯେପରିକି ଅନେକ ପର୍ଯ୍ୟଟକ ଯେତେବେଳେ ଆସିଥାଆନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ଦୁଃସାହାସିକ ଯାତ୍ରାକୁ ନେଇ ତାଙ୍କର ଉତ୍ସାହ ରହିଥାଏ। ଏହାକୁ ଧ୍ୟାନରେ ରଖି 120ଟି ପର୍ବତ ଶୀଖରକୁ ମଧ୍ୟ ଟ୍ରାକିଂ ପାଇଁ ଖୋଲାଯାଇଛି। ପର୍ଯ୍ୟଟକମାନଙ୍କୁ ନୂତନ ସ୍ଥାନରେ ଅସୁବିଧା ନ ହେଉ, ନୂଆ ସ୍ଥାନର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସୂଚନା ମିଳୁ, ଏଥିପାଇଁ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଚାଲୁ କରାଯାଇ ଗାଇଡ଼ମାନଙ୍କୁ ତାଲିମ ଦିଆଯାଉଛି। ଏହାଦ୍ୱାରା ବହୁତ ବଡ଼ ସଂଖ୍ୟାରେ ରୋଜଗାରର ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି।
ସାଥୀଗଣ,
ଆମ ଦେଶର ପରମ୍ପରା ଆମକୁ କଠିନ ସମୟରୁ ବାହାରି ଅସୁବିଧାକୁ ଭୁଲି ଆଗକୁ ବଢ଼଼ିବାର ପ୍ରେରଣା ଦେଇଥାଏ। ଆମେ ମଧ୍ୟ ଦେଖିଛୁ, କରୋନାର ଏହି ସମୟରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଆଶାର କିରଣ ପାଲଟିଛି। ଏଥିପାଇଁ ଆମକୁ ଆମର ପର୍ଯ୍ୟଟନର ସ୍ୱଭାବ ଏବଂ ସଂସ୍କୃତିକୁ କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ କରିବାର ଅଛି, ଆଗକୁ ବଢ଼଼ାଇବାର ଅଛି ଏବଂ ନିଜକୁ ମଧ୍ୟ ଆଗକୁ ବଢ଼଼ିବାର ଅଛି। କିନ୍ତୁ ଏହା ସହିତ ଆମକୁ ଏହା ମଧ୍ୟ ଧ୍ୟାନରେ ରଖିବାର ଅଛି ଯେ ଆମକୁ ଜରୁରୀ ସତର୍କତା, ଜରୁରୀ ସୁରକ୍ଷାର ମଧ୍ୟ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଧ୍ୟାନ ରଖିବା। ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ଏହି ଭାବନା ସହିତ ଦେଶ ଆଗକୁ ବଢ଼଼ି ଚାଲିବ, ଆଉ ଆମର ପରମ୍ପରା, ଆମର ଗୌରବ, ଆଧୁନିକ ଭାରତର ନିର୍ମାଣରେ ଆମକୁ ମାର୍ଗ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରି ଚାଲିବ। ଭଗବାନ ସୋମନାଥଙ୍କର ଆମ ଉପରେ ଆଶୀର୍ବାଦ ରହିଥାଉ, ଗରିବରୁ ଗରିବଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ କରିବା ପାଇଁ ଆମ ମଧ୍ୟରେ ନୂଆ-ନୂଆ କ୍ଷମତା, ନୂଆ-ନୂଆ ଉର୍ଜ୍ଜା ପ୍ରାପ୍ତ ହେଉଥାଉ, ଫଳରେ ସମସ୍ତଙ୍କର କଲ୍ୟାଣର ମାର୍ଗକୁ ଆମେ ସମର୍ପିତ ଭାବର ସହିତ ସେବା କରିବା ମାଧ୍ୟମରେ ସାଧାରଣ ଜନତାଙ୍କ ଜୀବନରେ ପରିବର୍ତନ ଆଣି ପାରିବା, ଏହି ଶୁଭକାମନା ଗୁଡ଼ିକ ସହିତ, ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ-ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ !!
ଜୟ ସୋମନାଥ !

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the inauguration and laying of foundation stone of multiple projects in Somnath, Gujarat
20 AUG 2021 2:38PM by PIB Delhi
Jai Somnath! Joining us in the program are our respected Lal Krishna Advani ji, Home Minister Shri Amit Shah ji, Shripad Naik ji, Ajay Bhatt ji, Chief Minister of Gujarat Shri Vijay ji, Deputy Chief Minister of Gujarat Nitin Bhai, Tourism Minister in Gujarat government Jawahar ji , Vasan Bhai, my colleague in Lok Sabha Rajesh Bhai, Trustee of Somnath Temple Trust Shri Praveen Lahiri ji, all devotees, ladies and gentlemen!
Though I am joining this holy occasion through video conference, but in my heart I feel myself at the feet of Lord Shree Somnath. Being the President of the Somnath Temple Trust, it is my privilege that I continue to serve this holy place. Today once again, we are witnessing the transformation of this holy shrine. Today I have the privilege of inaugurating Samudra Darshan Path, Somnath Exhibition Gallery and Juna Somnath Temple in a new form after its renovation. Along with this, the foundation stone of Parvati Mata Temple has also been laid today. I believe it is the blessings of Lord Somnath ji that there is such a sanctified coincidence and that too in the holy month of Sawan. On this occasion, I congratulate all of you, all the members of the trust and crores of devotees of Lord Somnath ji in the country and abroad. In particular, I also bow at the feet of Iron Man Sardar Vallabhbhai Patel ji who had the will to revive the ancient glory of India. Sardar Saheb considered the Somnath temple to be associated with the independent spirit of independent India. It is our good fortune that today we are taking forward the efforts of Sardar Saheb by giving new grandeur to the Somnath temple in the 75th year of independence. Today, I also bow to Lokmata Ahilyabai Holkar, who renovated many temples from Vishwanath to Somnath. The confluence of antiquity and modernity which was in her life, the country is moving ahead today considering it as its ideal.
Friends,
Gujarat has seen the results of linking modernity with tourism from close quarters whether it is the Statue of Unity or the rejuvenation of Kutch. It has been the demand of every period that we explore new possibilities in religious tourism and strengthen the links between pilgrimage and local economy. For example, devotees from all over the country and the world used to visit the Somnath temple till now. But now Samudra Darshan Path, exhibition, pilgrim plaza and shopping complex will also attract tourists here. Now the devotees will also see the captivating form of Juna Somnath temple and will visit the new Parvati temple. It will create not only new opportunities in employment, but the divinity of the place will also grow. Moreover, the Somnath Promenade will provide security to our temple standing by the sea. Today the Somnath exhibition gallery has also been inaugurated. This will also give an opportunity to our youth and the future generation to connect with the history and understand our faith in its ancient form.
Friends,
Somnath has been the land of Shiva for centuries. It is said in our scriptures:
"शं करोति सः शंकरः"।
That is, the one who bestows welfare and accomplishment is Shiva. It is Shiva who germinates the seed of development even in destruction and gives birth to creativity even in annihilation. That is why Shiva is enduring, quiescent and eternal. Therefore, our faith in Shiva makes us aware of our existence beyond the limits of time and gives us the strength to face the challenges of time. And, this Somnath temple is an inspiration of our self-confidence.
Friends,
Whosoever looks at this grand structure does not merely see it as a temple, but he sees an existence that has been inspiring for hundreds of thousands of years, proclaiming the values ​​of humanity. It is a place that our sages had described as ‘Prabhas Kshetra’ (abode of enlightenment) thousands of years ago and which is invoking the entire world today that truth cannot be defeated by falsehood. Faith cannot be crushed by terror. So many times this temple was destroyed in the history of hundreds of years, idols were vandalized and every effort was made to erase its existence. But every time it was demolished, it was resurrected. Therefore, Lord Somnath temple today is a belief and solace not only for India but for the entire world. The evil forces which conjure of establishing an empire on the basis of terror may dominate for some time during a particular period, but their existence is never permanent, they cannot suppress humanity for a long time. It remained true even when some despots were demolishing Somnath temple and also holds true today when the world is apprehensive of such ideologies.
Friends,
As we all know, this journey from reconstruction of Somnath temple to its grand development is not just a result of few years or few decades. It is the result of centuries of strong will and ideological perpetuity. Great men like Rajendra Prasad ji, Sardar Vallabhbhai Patel and K.M. Munshi encountered difficulties in this campaign even after independence. But finally in 1950, the Somnath temple was established as the divine pillar of modern India. Today the country is moving ahead with a commitment to find amicable solution to all its problems. Today an illuminated pillar of pride of New India is also being erected in the form of Ram Temple.
Friends,
Our thinking should be to improve the present by learning from history and create a new future. Therefore, when I talk of 'Bharat Jodo Andolan', it is not limited to geographical or ideological affiliations only. It is also a resolve to connect us with our past to build India of the future. With this belief we have built modern glory on the ruins of the past while cherishing the inspirations of the past. We have to always remember what Rajendra Prasad ji said when he came to Somnath. He said: "Centuries ago, India used to be a treasure house of gold and silver. A large part of the world's gold used to be in the temples of India. In my view, the reconstruction of Somnath will be completed on the day when along with the huge temple on its foundation, the grand building of a prosperous India will also be ready, the building of a prosperous India, whose symbol will be the Somnath temple." This dream of our first President, Dr. Rajendra ji, is a great inspiration for all of us.
Friends,
For us, the essence of history and faith is-
'Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas and Sabka Prayas.
The 12 Jyotirlingas that have been established in our country begin with 'Saurashtre Somanatham' from the Somnath temple itself. From Somnath and Nageshwar in the west to Baidyanath in the east, from Baba Kedarnath in the north to Shri Rameshwar, at the extreme end of India in the south, these 12 Jyotirlingas serve to connect the whole of India. Similarly, our Char Dhams (four abodes), the concept of our 56 Shakti Peethas (holy places of cosmic power), the establishment of different pilgrimage centres across the country is actually an expression of the spirit of 'Ek Bharat, Shreshtha Bharat' (One India, Supreme India). The world has been wondering for centuries that how India with so many diversities is united as one. But you realize the power of India when you see the devotees walking thousands of km from the east to west to visit Somnath or thousands of devotees from south India applying the soil of Kashi on their foreheads. We may not understand each other's language, our clothes are different, our food habits are different, but we feel that we are one. Our spirituality has played an important role in binding India in the thread of unity and establishing mutual dialogue for centuries. And we all have the responsibility to keep strengthening it.
Friends,
Today the entire world is getting attracted towards India's yoga, philosophy, spirituality and culture. There has also been a new awareness in our new generation to connect with our roots. Therefore, there is national and international potential in the field of tourism and spiritual tourism. In order to realize this potential, the country is building modern infrastructure and reviving the ancient glory. The example of Ramayana Circuit is in front of us. Today Ram devotees from the country and abroad are getting to know about new places related to the life of Lord Rama through the Ramayana Circuit. Today we are getting to experience how Lord Rama is the Ram of the entire India by visiting these places. Similarly, the Buddha Circuit is facilitating the visit of Buddhist followers from all over the world to India. Today, the work is progressing rapidly in this direction. Similarly, the Ministry of Tourism is developing tourist circuits on 15 different themes under the 'Swadesh Darshan Scheme'. These circuits will also create opportunities for tourism and development in many neglected areas of the country.
Friends,
Such was the vision of our ancestors that they worked to connect the far-flung areas with our faith, made us aware of their belongingness. But unfortunately, when we became competent, when we got modern technology and resources, we discarded these areas considering them inaccessible. Our mountainous regions are a great example of this. But today the country is also bridging the distance of these holy pilgrimages. Be it development around Vaishno Devi temple or hi-tech infrastructure in the Northeast, today the distance is shrinking in the country. Similarly, in 2014, the country had also announced the 'Prasad Scheme' for the development of pilgrimage places. Under this scheme, about 40 major pilgrimage centers are being developed in the country, out of which 15 projects have also been completed. In Gujarat also, work is progressing on three projects worth more than 100 crores rupees under the Prasad Scheme. Special attention is being paid to connect Somnath and other tourist spots and cities in Gujarat. The idea is that when tourists come to visit one place, they should also go to other tourist places. Similarly, 19 iconic tourist destinations have been identified across the country and being developed. All these projects will give a new boost to our tourist industry in the future.
Friends,
Today the country is not only binding the common man, but is also progressing itself through tourism. As a result, our country, which was ranked 65th in the Travel & Tourism Competitiveness Index in 2013, is now positioned 34th as per the 2019 index. Many policy decisions have also been taken in these seven years to promote international tourism, which are benefiting the country today. The country has expedited steps like e-Visa regime, visa on arrival, and has also reduced visa fees. Similarly, the GST on hospitality in the tourism sector has also been reduced. This will greatly benefit the tourism sector and will also help in recovering from the effects of Covid. Many decisions have also been taken keeping in mind the interests of tourists. For example, some tourists are enthusiastic about adventure. Keeping this in mind, 120 mountain peaks have been thrown open for trekking. Guides are being trained to ensure that tourists do not get inconvenienced and get detailed information about the new places. This is also creating a large number of employment opportunities.
Friends,
The traditions of our country inspire us to come out of the difficult times, leave behind our sufferings and move forward. We have also seen that tourism is a ray of hope for the people during Corona. Therefore, we have to continuously expand and promote the uniqueness and culture of our tourism and move forward. But at the same time, we also have to keep in mind necessary precautions. I am sure the country will continue to move forward with this spirit and our traditions and glory will continue to guide us in the making of modern India. May we continue to be showered with the blessings of Lord Somnath to do more for the welfare of the poorest of the poor with new energy so that we can serve the common man and bring a change in his life! With these best wishes, thank you all so much!! Jai Somnath!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.