Prime Minister's Office
English rendering of PM's remarks at the start of Monsoon Session of Parliament 2021
Till now 40 crore Indian have become ‘Bahubali’ by taking vaccination on their arms: PM
We want meaningful positive debate on Pandemic in Parliament: PM
I have asked Floor Leaders for time tomorrow evening for discussion on the Pandemic: PM
Opposition should ask difficult and stinging questions but should also give opportunity to reply in peaceful environment: PM
19 JUL 2021 11:13AM by PIB Delhi
Welcome friends and I hope all of you have been vaccinated at least once. But even then, I pray to all of you and my colleagues in the House to cooperate in following the Corona protocols. Vaccine is given in ‘baahu’ (arms), and those who take it become ‘Baahubali’. The only way to become Baahubali to fight against corona is to get vaccinated.
Over 40 crore people have become ‘Baahubali’ in the fight against Corona. It is being taken forward rapidly. The pandemic has gripped the entire world, the entire human race. Therefore, we want meaningful debates in the Parliament over the pandemic. It should be given the highest priority so that we get all the practical suggestions from all the honorable MPs so that there can be a lot of innovation in the fight against the pandemic. If there are some shortcomings, then they can be rectified and we can move forward together in this fight.
I have also requested all the floor leaders to take time out in the evening tomorrow because I want to give them a detailed presentation on the pandemic situation. We want the discussion in the House as well as outside with all the floor leaders, because I have been continuously meeting chief ministers. Discussions are taking place at different forums. It will be convenient if there is a discussion with the floor leaders along with the debate in the House.
Let this session be result oriented with effective debates so that the government can give people the answers sought by them. I would urge all the honorable MPs and all the parties to ask the most difficult and sharpest questions in the Houses but should also allow the Government to respond in a peaceful atmosphere. Democracy is strengthened when truth reaches people. It also strengthens people’s trust and improves the pace of development.
Friends, the internal arrangement during this session is not like the last time, everyone is going to sit and work together because almost everyone has been vaccinated. I once again thank you all very much and urge you to take care of yourself. Let us all work together to fulfil the hopes and aspirations of the country.
Thanks a lot, friends!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
୨୦୨୧ ସଂସଦର ମୌସୁମୀ ଅଧିବେଶନ ପ୍ରାରମ୍ଭରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
ବର୍ତ୍ତମାନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୪୦ କୋଟି ଭାରତୀୟ ସେମାନଙ୍କ ବାହୁରେ ଟିକା ନେଇ ‘ବାହୁବଳୀ’ ପାଲଟି ଯାଇଛନ୍ତି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ସଂସଦରେ ଆମେ ମହାମାରୀ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ମହତ୍ତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ତଥା ସକାରାତ୍ମକ ବିତର୍କ ଚାହୁଁଛୁ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ମହାମାରୀ ସଂକାନ୍ତରେ ଆଲୋଚନା ପାଇଁ ମୁଁ ଫ୍ଲୋର ଲିଡରମାନଙ୍କୁ ଆସନ୍ତାକାଲି ସନ୍ଧ୍ୟାକୁ ସମୟ ମାଗିଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ବିରୋଧୀ ପକ୍ଷ କଠୋର ତଥା ଆକ୍ରାମକ ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରିବା ଦରକାର କିନ୍ତୁ ଏକ ଶାନ୍ତ ବାତାବରଣ ମଧ୍ୟରେ ଏହାର ଜବାବ ଦେବା ପାଇଁ ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ଦେବା ଉଚିତ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
19 JUL 2021 11:13AM by PIB Bhubaneswar
ସ୍ୱାଗତ ବନ୍ଧୁଗଣ । ଆଶା କରୁଛି ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଅନ୍ତତଃ କୋଭିଡ ଟିକାର ଗୋଟିଏ ଡୋଜ ନେଇସାରିଥିବେ । କିନ୍ତୁ ତାହା ସତ୍ତ୍ୱେ କରୋନା ପ୍ରୋଟୋକଲ ପାଳନ ପାଇଁ ସହଯୋଗ କରିବାକୁ ମୁଁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଏବଂ ଗୃହରେ ମୋର ସହଯୋଗୀମାନଙ୍କୁ ପ୍ରାର୍ଥନା କରୁଛି । ଟିକା ବାହୁରେ ଦିଆଯାଉଛି ଏବଂ ଯେଉଁମାନେ ଏହାକୁ ନେଇଛନ୍ତି ସେମାନେ ‘ବାହୁବଳୀ’ ହୋଇଯାଇଛନ୍ତି । କରୋନା ବିରୋଧରେ ଲଢ଼ିବାକୁ ବାହୁବଳୀ ହେବାର ଏକମାତ୍ର ଉପାୟ ହେଉଛି ଟିକାକରଣ କରାଇବା ।
କରୋନା ବିରୋଧୀ ଲଢ଼େଇରେ ୪୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଲୋକ ‘ବାହୁବଳୀ’ ହୋଇଯାଇଛନ୍ତି । ଆଗକୁ ମଧ୍ୟ ଏହାକୁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗେଇ ନିଆଯାଉଛି । ଏହି ମହାମାରୀ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରିଛି, ସମଗ୍ର ମାନବଜାତିକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରିଛି । ତେଣୁ ସଂସଦରେ ଆମେ ମହାମାରୀ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ମହତ୍ତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବିତର୍କ ଚାହୁଁଛୁ । ଏହାକୁ ସବୁଠୁ ଅଧିକ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଆଯିବା ଆବଶ୍ୟକ, ଯଦ୍ଦ୍ୱାରା ସମସ୍ତ ମାନନୀୟ ସାଂସଦଙ୍କଠାରୁ ପ୍ରୟୋଗାତ୍ମକ ପରାମର୍ଶ ହାସଲ କରାଯିବ । ଫଳରେ ମହାମାରୀ ବିରୋଧରେ ଅନେକ କିଛି ନୂଆ ସାଧନ ଆପଣେଇବାକୁ ସୁଯୋଗ ମିଳିପାରିବ । ମହାମାରୀ ବିରୋଧୀ ଲଢ଼େଇ ପାଇଁ ଯଦି କିଛି କୌଣସି ଅଭାବବୋଧ ରହିଯାଇଥାଏ, ତେବେ ତାହାକୁ ସଂଶୋଧନ କରାଯିବ ଏବଂ ମିଳିମିଶି ସମସ୍ତେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିପାରିବେ ।
ମୁଁ ସମସ୍ତ ଫ୍ଲୋର ଲିଡରଙ୍କୁ ଆସନ୍ତାକାଲି ସନ୍ଧ୍ୟାରେ ସମୟ ବାହାର କରିବା ପାଇଁ ଅନୁରୋଧ କରିଛି । କାରଣ ମହାମାରୀ ସ୍ଥିତି ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ମୁଁ ସେମାନଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ ଏକ ବିସ୍ତୃତ ବିବରଣୀ ଉପସ୍ଥାପନ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ଫ୍ଲୋର ଲିଡରମାନଙ୍କ ସହ ଉଭୟ ଗୃହ ଏବଂ ବାହାରେ ଆଲୋଚନା କରିବାକୁ ଆମେ ଚାହୁଁଛୁ, କାରଣ ମୁଁ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀମାନଙ୍କ ସହ ଲଗାତର ଭାବେ ବୈଠକ କରି ଆଲୋଚନା କରିଛି । ବିଭିନ୍ନ ମଞ୍ଚରେ ନାନା ପ୍ରକାର ଆଲୋଚନା କରାଯାଉଛି । ଗୃହରେ ବିତର୍କ ସମେତ ଫ୍ଲୋର ଲିଡରମାନଙ୍କ ସହ ଏକ ଆଲୋଚନା ଯଦି ହୋଇପାରେ, ତେବେ ଏହା ବହୁତ ଭଲ ହୁଅନ୍ତା ।
ବନ୍ଧୁଗଣ, ଚାଲନ୍ତୁ ଏହି ଅଧିବେଶନକୁ ପ୍ରଭାବୀ ତର୍କ ସହିତ ପରିଣାମ-କୈନ୍ଦ୍ରିକ କରିବା, ଯଦ୍ଦ୍ୱାରା ଜନତାଙ୍କ ପ୍ରଶ୍ନର ଉତ୍ତର ସରକାର ଦେଇପାରିବେ । ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ମୁଁ ଗୃହରେ ଅତ୍ୟନ୍ତ କଠୋର ତଥା ତୀକ୍ଷଣ ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରିବା ଲାଗି ସମସ୍ତ ମାନନୀୟ ସାଂସଦ ଓ ସବୁ ଦଳଗୁଡ଼ିକୁ ଆହ୍ୱାନ କରୁଛି, କିନ୍ତୁ ଏକ ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ବାତାବରଣରେ ସରକାରଙ୍କୁ ତାହାର ପ୍ରତିକି୍ରୟା ରଖିବା ଲାଗି ସୁଯୋଗ ଦିଆଯିବା ଉଚିତ । ସତ୍ୟ ଯେତେବେଳେ ଲୋକଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚେ, ଗଣତନ୍ତ୍ର ସୁଦୃଢ଼ ହୋଇଥାଏ । ଏହା ମଧ୍ୟ ଲୋକଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସକୁ ମଜଭୁତ କରିଥାଏ ଏବଂ ବିକାଶ ଧାରାରେ ସୁଧାର ଆଣିଥାଏ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ, ଏହି ଅଧିବେଶନ ସମୟରେ ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଗତଥର ଭଳି ହୋଇନାହିଁ । ଏଥର ସମସ୍ତେ ବସିବେ ଏବଂ ମିଳିମିଶ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବେ କାରଣ ପ୍ରାୟତଃ ସମସ୍ତେ ଟିକା ନେଇସାରିଛନ୍ତି । ମୁଁ ପୁଣିଥରେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛି ଏବଂ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ନିଜର ଯତ୍ନ ନେବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି । ଚାଲନ୍ତୁ ଦେଶର ଆଶା ଓ ଆକାଂକ୍ଷାଗୁଡ଼ିକୁ ପୂରା କରିବା ଲାଗି ମିଳିମିଶି କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ।
ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ, ବନ୍ଧୁଗଣ!