প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না ২০২১গী পার্লিয়ামেন্তগী নোংজু মীফমগী মাংওইননা থমখিবা ৱারোলগী মনিপুরী ৱাহন্থোক
হৌজিক ফাওবদা ভারত মচা করোর ৪০না মখোয়গী পাম্বোমদা তীকা কাপতুনা ‘বাহুবলি’ ওইখ্রে: পি.এম.
ঐখোয়না পার্লিয়ামেন্তদা লাইচৎকী মতাংদা কান্নরবা অফবা দিবেৎ তৌনবা পাম্মি: পি.এম.
ঐহাক্না ফ্লোরগী লুচিংবশিংদা লাইচৎকী মতাংদা খন্ন-নৈননবা হয়েং নুমিদাং ৱাইরমদা মতম কাইথোক্নবা হায়জখ্রে: পি.এম.
ওপোজিসন্না অরুবা অমসুং মনুং হকচিনবা ৱাহংশিং হঙগদবনি অদুবু শান্তি লৈবা মওং অমদা পাউখুম পীনবা খুদোংচাবসু পীগদবনি: পি.এম.
19 JUL 2021 11:13AM by PIB Imphal
মরুপশিংবু তরাম্না ওকচরি অমদি ময়াম পুম্নমক্না অমত্তং ওইরবসু তীকা থাদোক্লম্লগনি হায়না ঐহাক্না থাজৈ। অদুম ওইনমক ঐহাক্না ময়াম পুম্বদা অমদি ঐহাক্কী হাউস অসিদা লৈরিবা মরুপ পুম্নমক্তা কোরোনাগী প্রোতোকলশিং অসি ঙাক্না চৎপদা মতেং পাংবীয়ু হায়না হায়জরি। ভেক্সিন অসি ‘বাহু’ (পাম্বোম)দা কাপ্পী অমসুং মসি কাপখ্রবা মীওইশিং অসি ‘বাহুবলি’ ওইরকই। কোরোনাগী মায়োক্তা লান্থেংননবা বাহুবলি ওইনবা অমত্তা ঙাইরবা লম্বী অসি তীকা থাদোকপনি।
কোরোনা লাইচৎ অসিগী মায়োক্তা মীওই করোর ৪০ হেন্না ‘বাহুবলি’ ওইখ্রে। মসি খোঙজেল য়াংনা মাংদা চংশিল্লি। লাইচৎ অসিনা মালেম শিনবা থুংনা, মীওইবা খুন্নাই অপুনবদা চৈথেং পীখি। মরম অসিনা ঐখোয়না লাইচৎকী মতাংদা কান্নরবা দিবেৎ তৌবা পাম্মি। ঐখোয়না লাইচৎ অসিগী মায়োক্তা লান্থেংননবা অনৌবা ৱাখল্লোন কয়া পুথোক্নবা ইকাই খুম্নরবা এম.পি. পুম্নমক্তগী প্রেক্তিকেল সজেসন পুম্নমক ঐখোয়না ফংনবা খ্বাইদগী মরু ওইবা মীৎয়েং পীবা তাই। করিগুম্বা মসিদা অশোই খরা লৈবা তারবদি মখোয়না মদু চুমথোকপা তাই অমসুং ঐখোয়না লাঞ্জং অসিদা পুন্না মাংদা চংশিনবা তাই।
ঐহাক্না ফ্লোরগী লুচিংবা পুম্নমক্তা হয়েং নুমিদাং ৱাইরমদা মতম কাইথোক্নবা হায়জখ্রে মরমদি ঐহাক্না লাইচৎ অসিগী ওইরিবা ফীভমগী মতাংদা অকুপ্পা মরোল য়াওবা প্রজেন্তেসন অমা মখোয়দা পীবা পাম্মি। ঐখোয়না হাউস মনুংদা লোইননা মপান্দা ফ্লোরগী লুচিংবা পুম্নমক্কা খন্ন-নৈনবা পাম্মি মরমদি ঐহাক্না লেপ্পা লৈতনা মুখ্য মন্ত্রীশিংগা উনদুনা লাকখি। তোঙান তোঙানবা ফোরমশিংদা খন্ন-নৈনবশিং পাঙথোক্লি। মসি হাউস্তা দিবেৎকা লোইননা ফ্লোরগী লুচিবশিংগা লোইননা খন্ন-নৈনরবদি হেন্না খুদোংচাগনি।
মীয়াম্না হংলকপা ৱাহংশিংগী পাউখুম সরকারনা পীবা ঙম্নবা হন্দক্কী সেসন অসি কান্নরবা দিবেৎশিংগা লোইননা রিজল ওরিয়েন্তেদ ওইহনসি। ঐহাক্না ইকাই খুম্নরবা এম.পি.শিং অমসুং দল পুম্নমক্তা হাউসশিংদা খ্বাইদগী অরুবা অমসুং মনুং হকচিনবা ৱাহংশিং হংনবা হাজরি অদুবু সরকারনা শান্তি লৈবা মওংদা পাউখুম পীনবসু অয়াবা পীনবীয়ু। দেমোক্রেসী অসি মীয়ামদা অচুম্বা অদু য়ৌহল্লবতদা মপাঙ্গল কনখৎলি। মসিনা মীয়ামগী থাজবা অমদি চাউখৎ-থৌরাংগী খোঙজেলদা মপাঙ্গল হাপ্পি।
মরুপশিং, হন্দক্কী সেসন অসিগী মনুংগী ওইবা শিল-লাংবা অসি মমাংগা মান্নদে, মীপুম খুদিংমক্না ফম্মিনদুনা অমদি পুন্না থবক তৌগনি মরমদি মসিদা অয়াম্বা মীওই তীকা থাদোক্লবা ঙাক্তনি। ঐহাক্না অমুক হন্না ময়ামদা থাগৎপা ফোঙদোকচরি অমসুং ময়ামদা ইশাবু চেকশিন্না লৈনবা হায়জরি। ঐখোয় পুন্না লৈবাক অসিগী অনীংবশিং অমসুং আশাশিং থুংহন্নবা অমত্তা ওইনা থবক তৌরসি।
মরুপশিং, হন্না-হন্না থাগৎচরি!
দিস্কগ্লেমর: মসি পি.এম.না থমখিবা ৱারোলগী চাউরাকপা ৱাহন্থোক্নি। তশেংবা ৱারোলদি হিন্দীদা পীবীখিবনি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM's remarks at the start of Monsoon Session of Parliament 2021
Till now 40 crore Indian have become ‘Bahubali’ by taking vaccination on their arms: PM
We want meaningful positive debate on Pandemic in Parliament: PM
I have asked Floor Leaders for time tomorrow evening for discussion on the Pandemic: PM
Opposition should ask difficult and stinging questions but should also give opportunity to reply in peaceful environment: PM
19 JUL 2021 11:13AM by PIB Delhi
Welcome friends and I hope all of you have been vaccinated at least once. But even then, I pray to all of you and my colleagues in the House to cooperate in following the Corona protocols. Vaccine is given in ‘baahu’ (arms), and those who take it become ‘Baahubali’. The only way to become Baahubali to fight against corona is to get vaccinated.
Over 40 crore people have become ‘Baahubali’ in the fight against Corona. It is being taken forward rapidly. The pandemic has gripped the entire world, the entire human race. Therefore, we want meaningful debates in the Parliament over the pandemic. It should be given the highest priority so that we get all the practical suggestions from all the honorable MPs so that there can be a lot of innovation in the fight against the pandemic. If there are some shortcomings, then they can be rectified and we can move forward together in this fight.
I have also requested all the floor leaders to take time out in the evening tomorrow because I want to give them a detailed presentation on the pandemic situation. We want the discussion in the House as well as outside with all the floor leaders, because I have been continuously meeting chief ministers. Discussions are taking place at different forums. It will be convenient if there is a discussion with the floor leaders along with the debate in the House.
Let this session be result oriented with effective debates so that the government can give people the answers sought by them. I would urge all the honorable MPs and all the parties to ask the most difficult and sharpest questions in the Houses but should also allow the Government to respond in a peaceful atmosphere. Democracy is strengthened when truth reaches people. It also strengthens people’s trust and improves the pace of development.
Friends, the internal arrangement during this session is not like the last time, everyone is going to sit and work together because almost everyone has been vaccinated. I once again thank you all very much and urge you to take care of yourself. Let us all work together to fulfil the hopes and aspirations of the country.
Thanks a lot, friends!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.