Prime Minister's Office
PM launches distribution of e-property cards under SWAMITVA scheme
4.09 lakh property owners were given their e-property cards
PM also conferred National Panchayat Awards 2021
Appreciated the role of Panchayats in management of Corona
It is our responsibility that in these difficult times, no family should go hungry: PM
Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana will provide free ration to 80 crore beneficiaries for 2 months, centre is spending more than 26,000 crore on the scheme: PM
Centre is keeping villages at the centre of all its policies and initiatives: PM
Government of India has allocated an unprecedented 2.25 lakh crore rupees to the Panchayats. This also leads to higher expectation of transparency: PM
24 APR 2021 1:54PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi launched the distribution of e-property cards under the SWAMITVA scheme today on National Panchayati Raj Day through video conferencing. 4.09 lakh property owners were given their e-property cards on this occasion, which also marked the rolling out of the SVAMITVA scheme for implementation across the country. Union Minister Shri Narendra Singh Tomar attended the event. Chief Ministers and Panchayati Raj Ministers of the concerned states were also present.
The Prime Minister said that Panchayati Raj Day is an occasion to rededicate ourselves to the pledge of redevelopment of rural India. This is a day to acknowledge and appreciate the extraordinary work of our Gram Panchayats, he said.
Prime Minister appreciated the role of Panchayats in management of Corona and providing local leadership to stop Corona from entering the villages and spreading awareness. He reiterated the need to keep the pandemic out of rural India. Shri Modi asked the Panchayats to ensure complete implementation of guidelines that are being issued from time to time. He reminded that this time we have shield of vaccine. We have to ensure that every person in the village is vaccinated and every precaution is taken, he added.
The Prime Minister stressed that it is our responsibility that in these difficult times, no family should go hungry. He informed under Pradhanmantri Gareeb Kalyan Yojna every poor person will get free ration in the months of May and June. The Scheme will benefit 80 crore beneficiaries and centre is spending more than 26,000 crore on this scheme.
The Prime Minister noted the impact of Swamitva Yojna in the 6 states where it was launched within just one year. Under the scheme, the entire village properties are surveyed by drone and property card are distributed to the owners. Today 4.09 lakh people were given such e- property cards in more than 5 thousand villages. The Scheme has infused a new confidence in the villages as property documents remove uncertainty and reduce the chances of property disputes while protecting the poor from exploitation and corruption. This eases credit possibility also. “In a way, this scheme will ensure security of the poor section and planned development of villages and their economy”, said the Prime Minister. He requested the States to sign MoU with Survey of India and change state laws wherever needed. He asked banks to ensure easy credit by preparing a format of property card that is easily acceptable for loan formalities.
The Prime Minister reiterated that progress and cultural leadership has always been with our villages. For this reason, Centre is keeping villages at the centre of all its policies and initiatives. “Our effort is that villages of modern India should be capable and self-reliant”, said the Prime Minister.
The Prime Minister enumerated the steps for increasing the role of the Panchayats. The Panchayats are getting new rights, they are being connected by fibe-net. Their role in Jal Jeevan Mission to provide drinking water by tap to every household is very critical. Similarly, the movement to provide pukka village to every poor person or rural employment schemes are being run through Panchayats. The Prime Minister also talked about the growing financial autonomy of the Panchayats. Shri Modi said that the Government of India has allocated an unprecedented 2.25 lakh crore rupees to the Panchayats. This also leads to higher expectation of transparency in accounts. The Prime Minister said that Panchayati Raj Ministry has made arrangements of online payment through ‘e-Gram Swaraj’. Now all payments will be through Public Finance Management System (PFMS). Similarly, online audit will ensure transparency. He said many panchayats have linked themselves with PFMS and asked others to do so quickly.
Mentioning the upcoming entry into 75th year of Independence, the Prime Minister asked the Panchayats to keep the wheel of development moving in the face of challenges. He asked them to fix goals for their village’s development and fulfil them within given time frame.
About SWAMITVA scheme
SVAMITVA (Survey of Villages and Mapping with Improvised Technology in Village Areas) was launched by Prime Minister on 24th April 2020 as a Central Sector Scheme to promote a socio-economically empowered and self-reliant rural India. The Scheme has the potential to transform rural India using modern technical tools of mapping and surveying. It paves the way for using the property as a financial asset by villagers for availing loans and other financial benefits. The Scheme will cover around 6.62 Lakh villages of the entire country during 2021-2025.
The pilot phase of the Scheme was implemented during 2020–2021 in the States of Maharashtra, Karnataka, Haryana, Uttar Pradesh, Uttarakhand, Madhya Pradesh and select villages of Punjab and Rajasthan.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ସ୍ୱାମୀତ୍ୱ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଇ-ପ୍ରପଟି କାର୍ଡ ବିତରଣ ଶୁଭାରମ୍ଭ
୪.୦୯ଲକ୍ଷ ଜମି ମାଲିକଙ୍କୁ ଇ-ପ୍ରପଟି କାର୍ଡ
କରୋନା ମୁକାବିଲାରେ ପଞ୍ଚାୟତର ଭୂମିକା ପ୍ରଶଂସିତ
ଏପରି ଦୁଃସମୟରେ ଯେପରି କୌଣସି ପରିବାର ଭୋକିଲା ନ ରହେ ତାହା ଆପଣମାନଙ୍କ ଦାୟିତ୍ୱ-ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗରିବ କଲ୍ୟାଣ ଅନ୍ନ ଯୋଜନାରେ ୮୦କୋଟି ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ଦୁଇମାସ ପାଇଁ ମିଳିବ ମାଗଣା ରାସନ
କେନ୍ଦ୍ର ଏହି ଯୋଜନା ବାବଦ ଖର୍ଚ୍ଚ କରୁଛି ୨୬ହଜାର କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
କେନ୍ଦ୍ର ଏହାର ନୀତି ଓ ଅଗ୍ରାଧିକାରରେ ସବୁଠାରୁ ଆଗରେ ରଖିଛି ଗ୍ରାମକୁ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ସରକାର ପଞ୍ଚାୟତଗୁଡିକ ପାଇଁ ବ୍ୟୟବରାଦ କରିଛନ୍ତି ଅଭୂତପୂର୍ବ ୨.୨୫ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
24 APR 2021 1:54PM by PIB Bhubaneswar
ଜାତୀୟ ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ଦିବସ ଅବସରରେ ଆଜି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ସ୍ୱାମୀତ୍ୱ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଇ-ପ୍ରପର୍ଟି କାର୍ଡ ବଣ୍ଟନର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି । ଭିଡିଓ କନ୍‌ଫରେନ୍ସିଂ ଜରିଆରେ କରାଯାଇଥିବା ଏହି ସମାରୋହରେ ୪.୦୯ ଲକ୍ଷ ଜମି ମାଲିକଙ୍କୁ ଇ-ପ୍ରପର୍ଟି କାର୍ଡ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି । କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ସିଂ ତୋମର ମଧ୍ୟ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଯୋଗଦେଇଥିଲେ । ସମ୍ପୃକ୍ତ ରାଜ୍ୟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଓ ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ଏହି ଅବସରରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ଦିବସ ଏହିପରି ଏକ ଦିନ ଯାହା ଗ୍ରାମୀଣ ଭାରତର ପୁନଃବିକାଶର ସଂକଳ୍ପ ପାଇଁ ଅବସରରେ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି । ଆଜି ଦିନରେ ଆମ ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତଗୁଡିକର ଅସାଧାରଣ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ସ୍ୱୀକୃତି ଦେବା ସହ ଏହାର ପ୍ରଶଂସା କରିବାର ଅବସର ଉପନୀତ । ପଞ୍ଚାୟତଗୁଡିକ ସ୍ଥାନୀୟ ନେତୃତ୍ୱ ସାହାଯ୍ୟରେ କରୋନାକୁ ଗାଁରେ ପ୍ରବେଶ ନ କରିବା ନେଇ ଯେପରି ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାହାର ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ଗ୍ରାମୀଣ ଭାରତରେ ମହାମାରୀକୁ ଦୂରରେ ରଖିବା ନେଇ ସେ ନିଜର ସଂକଳ୍ପ ଦେହରାଇଥିଲେ । ସମୟକ୍ରମେ ଜାରି ହେଉଥିବା କରୋନା ମାର୍ଗଦର୍ଶିକାକୁ କଡାକଡି ପାଳନ କରିବା ଉପରେ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ପଞ୍ଚାୟତଗୁଡିକୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ । ଏଥର କରୋନା ପାଇଁ ଆମର କବଚ ଟିକା ଅଛି ବୋଲି ସେ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ସ୍ମରଣ କରାଇଦେଇଥିଲେ । ଗ୍ରାମରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତି ଟିକା ନେବା ସହ ସମସ୍ତ ପ୍ରତିଷେଧକ ଯେପରି ନିଅନ୍ତି ଆମକୁ ତାହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ହେବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି
ବର୍ତ୍ତମାନର କଠିନ ସମୟରେ କୌଣସି ପରିବାର ଅନାହାରରେ ରହିବା ଅନୁଚିତ ଓ ତାହା ଦେଖିବା ଆମର ଦାୟିତ୍ୱ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗରୀବ କଲ୍ୟାଣ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗରିବ ବ୍ୟକ୍ତି ମେ ଓ ଜୁନ୍ ମାସ ପାଇଁ ମାଗଣା ପଦାର୍ଥ ପାଇବେ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ । ଏଥିରେ ୮୦କୋଟି ହିତାଧିକାରୀ ଉପକୃତ ହେବେ ଏବଂ ଏ ବାବଦ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ୨୬ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରୁଛନ୍ତି ।
ଗତବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଛଅଟି ରାଜ୍ୟରେ ସ୍ୱାମୀତ୍ୱ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରାଯିବା ପରେ ଏହାର ପ୍ରଭାବ ସମ୍ପର୍କରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ସମଗ୍ର ଗ୍ରାମର ସମ୍ପତ୍ତି ର ସର୍ଭେ ଡ୍ରୋନ ଦ୍ୱାରା କରାଯାଇ ଜମି ମାଲିକମାନଙ୍କୁ ଇ-ପ୍ରପଟି କାର୍ଡ ଦିଆଯାଇଥାଏ । ଆଜି ୫ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଗ୍ରାମର ୪.୦୯ ଲକ୍ଷ ଜମି ମାଲିକଙ୍କୁ ଇ-ପ୍ରପଟି କାର୍ଡ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି । ଏହି ଯୋଜନା ଗାଁରେ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଜମିଜମା ନଥିପତ୍ର ଉପରେ ସମସ୍ତ କଳ୍ପନାଜଳ୍ପନାର ଅନ୍ତ ଘଟାଇବା ସହ ସେମାନଙ୍କ ସମ୍ପତ୍ତିବାଡି ବିବାଦ ସମ୍ଭାବନା ମଧ୍ୟ ହ୍ରାସ କରିଛି । ଏହାଛଡା ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଶୋଷଣ ଓ ଦୁର୍ନୀତରୁ ମଧ୍ୟ ରକ୍ଷା କରିଛି । ଏହା ଦ୍ୱାରା କରଜ ଭାରର ମଧ୍ୟ ପରିସମାପ୍ତି ଘଟିଛି । ଗୋଟିଏ ଦୃଷ୍ଟିରୁ କହିଲେ “ ଏହି ଯୋଜନା ଗରୀବ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବା ସହ ଗ୍ରାମର ଯୋଜନାବଦ୍ଧ ବିକାଶ ଓ ସେମାନଙ୍କ ଆର୍ଥିକ ନିରାପତା ସୁରକ୍ଷିତ କରିବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ।
ଆବଶ୍ୟକସ୍ଥଳେ ସର୍ଭେ ଅଫ ଇର୍ଡିଆ ସହ ବୁଝାମଣାର ସ୍ୱାକ୍ଷର କରି ରାଜ୍ୟ ଆଇନରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ପାଇଁ ସେ ରାଜ୍ୟଗୁଡିକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ । ଋଣ ପାଇଁ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ କାଗଜପତ୍ର ପାଇଁ ଗ୍ରହଣଯୋଗ୍ୟ ପ୍ରପଟି କାର୍ଡ ବଳରେ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ସହଜରେ ଋଣ ଉପଲବ୍ଧ କରାଇବା ପାଇଁ ସେ ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡିକୁ ମଧ୍ୟ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଗତି ଓ ସାଂସ୍କୃତିକ ନେତୃତ୍ୱ ସବୁବେଳେ ଆମର ଗ୍ରାମ ସହିତ ରହିଆସିଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୃଢୋକ୍ତି ପ୍ରକାଶ କରାଇଥିଲେ । ସେ ଦୃଷ୍ଟି କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ସବୁବେଳେ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ ବିକାଶକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଉଛନ୍ତି । ଆଧୁନିକ ଭାରତର ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ ସମର୍ଥ ଓ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ହେବା ପାଇଁ ଆମେ ଉଦ୍ୟମ କରୁଛୁ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କରିଛନ୍ତି ।
ପଞ୍ଚାୟତଗୁଡିକର ଭୂମିକା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ନିଆଯାଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପ ସମ୍ପର୍କରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ । ପଞ୍ଚାୟତଗୁଡିକ ନୂତନ ଅଧିକାର ପାଇବା ସହ ସେମାନଙ୍କୁ ଫାଇବର ନେଟ ଜରିଆରେ ଯୋଡା ଯାଇଛି । ଜଳଜୀବନ ମିଶନ ଜରିଆରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରକୁ ପାଇପ ପାଣି ଯୋଗାଣ ଦିଗରେ ସେମାନଙ୍କ ଭୂମିକା ବେଶ୍ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ପକ୍କା ଘର ଯୋଗାଇବା ସହ ଗ୍ରାମୀଣ ନିଯୁକ୍ତି ଯୋଜନା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପଞ୍ଚାୟତ ଦ୍ୱାରା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଉଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପଞ୍ଚାୟତଗୁଡିକର ଆର୍ଥିକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର‌୍ୟତା ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ । ସରକାର ପଞ୍ଚାୟତଗୁଡିକ ନିମନ୍ତେ ୨.୨୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବ୍ୟୟବରାଦ କରିଥିବା ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି । ଏହା ଦ୍ୱାରା ଆର୍ଥିକ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଅଧିକ ରହିବ । ଇ-ଗ୍ରାମ୍ୟ ସ୍ୱରାଜ ମାଧ୍ୟମରେ ଅଲଲାଇନ ଦେୟ ପୈଠ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିଛନ୍ତି । ବର୍ତ୍ତମାନ ସମସ୍ତ ପଞ୍ଚାୟତ ପବ୍ଲିକ ଫାଇନାନ୍ସ ମ୍ୟାନେଜମେଣ୍ଟ ସିଷ୍ଟମ ବା ପିଏଫଏମ୍‌ଏସ ଦ୍ୱାର ପରିଚାଳିତ ହେବ । ସେହିପରି ଅନଲାଇନ ଅଡିଟ ବଳରେ ସ୍ଵଚ୍ଛତା ମଧ୍ୟ ରକ୍ଷା ହୋଇପାରିବ । ଅନେକ ପଞ୍ଚାୟତ ପିଏଫଏମଏସ ଦ୍ୱାରା ଯୋଡି ହୋଇସାରିଲାଣି ଓ ଅନ୍ୟମାନେ ଅନୁରୂପ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିବାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛନ୍ତି ।
ଦେଶ ସ୍ୱାଧୀନ ହେବାର ୭୫ବର୍ଷ ପଦାର୍ପଣ କରିବା ପାଖେଇ ଆସୁଥିବାରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପଂଚାୟତଗୁଡିକୁ ବିକାଶର ଗତି ସମସ୍ତ ଆହ୍ୱାନସତ୍ୱେ ଅବ୍ୟାହତ ରଖିବାକୁ କହିଛନ୍ତି । ନିଜ ଗ୍ରାମର ଉନ୍ନୟନର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଧାର୍ଯ୍ୟ କରି ନିଧାର୍ଯ୍ୟ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ତାହାକୁ ହାସଲ କରିବାକୁ ସେ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛନ୍ତି ।
ସ୍ୱାମୀତ୍ୱ ଯୋଜନା ସମ୍ପର୍କରେ
ସ୍ୱାମୀତ୍ୱ(ସର୍ଭେ ଅଫ ଭିଲେଜ ଆଣ୍ଡ ମ୍ୟାପିଂ ୱିଥ ଇମ୍ପ୍ରୁଭାଇଜ୍‌ଡ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଇନ ଭିଜେଲ ଏରିଆ) ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଏପ୍ରିଲ ୨୪, ୨୦୨୦ରେ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା । ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ସାମାଜିକ ଓ ଆର୍ଥିକ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ସହ ଆତ୍ମ ନିର୍ଭରଶୀଳ କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟ ନେଇ ଏହି କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଯୋଜନା ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ କରାଯାଇଛି । ମ୍ୟାପିଂ ଓ ସର୍ଭେ ଜରିଆରେ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ ଭାରତକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବାର ସାମର୍ଥ୍ୟ ଏହି ଯୋଜନାରେ ରହିଛି । ଋଣ ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଆର୍ଥିକ ସୁବିଧା ହାସଲ ପାଇଁ ଗ୍ରାମବାସୀଙ୍କୁ ଏହା ସେମାନଙ୍କ ସମ୍ପତ୍ତିକାର୍ଡ ଜରିଆରେ ସହାୟକ ହେବ । ୨୦୨୧-୨୦୨୫ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶର ୬.୬୨ ଲକ୍ଷ ଗ୍ରାମରେ ଏହି ଯୋଜନା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ରହିଛି ।
ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଏହି ଯୋଜନା ୨୦୨୦-୨୧ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର, କର୍ଣ୍ଣାଟକ, ହରିୟାଣା, ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ, ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ତଥା ପଞ୍ଜାବ ଓ ରାଜସ୍ଥାନର କେତେକ ବଛା ବଛା ଗ୍ରାମରେ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ ହୋଇଛି ।