প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
স্বামীত্ব আঁচনিৰ অধীনত প্রধানমন্ত্রী ই-সম্পত্তি কার্ড বিতৰণৰ শুভাৰম্ভ
৪.০৯ লাখ সম্পত্তিৰ মালিকানাধীন ব্যক্তিক ই-সম্পত্তি কার্ড প্ৰদান কৰা হৈছে
ৰাষ্ট্ৰীয় পঞ্চায়ত পুৰস্কাৰ ২০২১ প্রদান কৰিলে প্রধানমন্ত্রীয়ে
ক’ৰোনা মোকাবিলা কৰাৰ ক্ষেত্ৰত পঞ্চায়তসমূহৰ ভূমিকাৰ প্রশংসা
এই কঠিন সময়ত কোনো পৰিয়াল যাতে ভোকাতুৰে নাথাকে, সেয়া চোৱাটো আমাৰ কর্তব্যঃ প্রধানমন্ত্রী
প্রধানমন্ত্রী গৰীৱ কল্যাণ অন্ন যোজনাৰ অধীনত ৮০ কোটি হিতাধিকাৰীলৈ আৰু দুমাহৰ বিনামূলীয়া খাদ্য-সামগ্ৰী, কেন্দ্রই এই আঁচনিৰ বাবে ২৬ হাজাৰ কোটিতকৈ অধিক টকাৰ ব্যয় কৰিছেঃ প্রধানমন্ত্রী
সকলো কেন্দ্রীয় নীতি আৰু উদ্যোগৰ মূল কেন্দ্রত আছে গাঁওসমূহঃ প্রধানমন্ত্রী
কেন্দ্রীয় চৰকাৰে পঞ্চায়তসমূহৰ বাবে ২.২৫ লাখ কোটি টকা আৱণ্টন কৰিছে, যাৰফলত পঞ্চায়তসমূহৰ কাম-কাজত আৰু অধিক স্বচ্ছতা আহিবঃ প্রধানমন্ত্রী
24 APR 2021 1:54PM by PIB Guwahati
প্রধানমন্ত্রী শ্রী নৰেন্দ্র মোদীয়ে ৰাষ্ট্ৰীয় পঞ্চায়তীৰাজ দিৱস উপলক্ষে স্বামীত্ব আঁচনিৰ অধীনত আজি ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সযোগে ই-সম্পত্তি কার্ড বিতৰণৰ শুভাৰম্ভ কৰে। এই উপলক্ষে ৪.৯ লাখ সম্পত্তিৰ মালিকানাধীন ব্যক্তিক ই-সম্পত্তি কার্ড প্ৰদান কৰা হয়। একেদৰে সমগ্ৰ দেশত আজিৰে পৰা স্বামীত্ব আঁচনিৰো শুভাৰম্ভ কৰা হৈছে। কেন্দ্রীয় মন্ত্রী শ্রী নৰেন্দ্র সিং তোমৰকে ধৰি কেইবাখনো ৰাজ্যৰ মূখ্যমন্ত্রী আৰু পঞ্চায়তীৰাজ মন্ত্রীসকল অনুষ্ঠানত উপস্থিত থাকে।
প্রধানমন্ত্রীয়ে কয় যে পঞ্চায়তীৰাজ দিৱস এনে এক উপলক্ষ য’ত গ্রামীণ ভাৰতৰ পুনৰুত্থানত আমি নিজকে আত্মনিয়োগ কৰাৰ বাবে শপথ লও৷ এই দিনটো আমাৰ গাঁও পঞ্চায়তসমূহৰ অসাধাৰণ কামৰ স্বীকৃতি জনোৱাৰ মুহূর্ত।
ক’ৰোনা মোকাবিলা কৰা আৰু মাৰাত্মক এই ভাইৰাছৰ সংক্রমণ প্রতিৰোধত গাঁও পঞ্চায়ত তথা স্থানীয় নেতৃবৃন্দৰ ভূমিকাৰ প্রশংসা কৰি প্রধানমন্ত্রীয়ে কয় যে এওঁলোকৰ সজাগতামূলক প্ৰচেষ্টাৰ বাবেই এই ভাইৰাছে গাঁওসমূহত বিয়পিব পৰা নাই৷ তেওঁ সজোৰে কয় যে মহামাৰীৰ এই বিভীষিকাৰ পৰা গ্রামীণ ভাৰতক আঁতৰাই ৰাখিব লাগিব৷ শ্রী মোদীয়ে পঞ্চায়ত প্রতিষ্ঠানসমূহক ক’ৰোনা সংকট মোকাবিলা কৰাৰ বাবে জাৰি কৰা নীতি-নির্দেশনাসমূহ উপযুক্তভাৱে কার্যকৰী কৰাৰ বাবে পৰামর্শ দিয়ে। তেওঁ কয় যে আমি এইটো সুনিশ্চিত কৰিব লাগিব যে গাঁৱৰ প্রতিগৰাকী মানুহে যেন ক’ৰোনাৰ টিকা লাভ কৰে আৰু প্রত্যেকেই যেন আগতীয়া সকলো সতর্কতামূলক ব্যৱস্থা মানি চলে৷
প্রধানমন্ত্রীয়ে কয় যে এই কঠিন সময়ত যাতে কোনো পৰিয়াল ভোকাতুৰে নাথাকে, সেয়া চোৱাটো আমাৰ কর্তব্য। তেওঁ কয় যে প্রধানমন্ত্রী গৰীৱ কল্যাণ যোজনাৰ জৰিয়তে প্রত্যেক দৰিদ্র মানুহক মে’ আৰু জুন মাহত বিনামূলীয়াকৈ খাদ্য সামগ্ৰী প্ৰদান কৰিব। এই আঁচনিৰ ফলত ৮০ কোটি হিতাধিকাৰী উপকৃত হ’ব আৰু কেন্দ্র চৰকাৰে এই শিতানত ২৬ হাজাৰ কোটিতকৈও অধিক টকা ব্যয় কৰিছে।
প্রধানমন্ত্রীয়ে জনায় যে এবছৰৰ ভিতৰত যি ৬খন ৰাজ্যত স্বামীত্ব আঁচনি ৰূপায়ণ কৰা হৈছিল তাৰ প্রভাৱ আৰম্ভ হৈছে। এই আঁচনিৰ অধীনত দ্রোণ প্রযুক্তিৰ মাধ্যমে সমগ্র গাঁৱৰ সম্পত্তিৰ সমীক্ষা কৰা হৈছে আৰু ইয়াৰ ভিত্তিত মালিকানাধীন ব্যক্তিসকলৰ সম্পত্তি কার্ড প্ৰদান কৰা হয়। আজি ৫ হাজাৰতকৈও অধিক গাঁৱৰ ৪ লাখ ৯ হাজাৰ ব্যক্তিক ই-সম্পত্তি কার্ড প্ৰদান কৰা হৈছে। এই আঁচনি ৰূপায়ণৰ ফলত গাঁওসমূহত নতুন বিশ্বাসৰ সঞ্চাৰ হৈছে। ই-সম্পত্তি কার্ড সম্পত্তিৰ যিকোনো বিবাদ মীমাংসাৰ ক্ষেত্রত ডাঙৰ ভূমিকা পালন কৰিব। একেদৰে দৰিদ্র জনসাধাৰণক শোষণ আৰু দুর্নীতিৰ পৰা ৰক্ষা কৰিব। সাধাৰণ মানুহে ই-সম্পত্তি কার্ডৰ ফলত সহজে ঋণ সাহাৰ্য লাভ কৰিব। এই আঁচনিয়ে দৰিদ্র জনসাধাৰণৰ সম্পত্তিৰ নিৰাপত্তা যিদৰে সুনিশ্চিত কৰিব, সেইদৰেই গাঁওসমূহৰ সুপৰিকল্পিত উন্নয়ন আৰু আর্থিক বিকাশ ত্বৰান্বিত হ’ব বুলি প্রধানমন্ত্রীয়ে মত প্রকাশ কৰে৷ শ্রী মোদীয়ে ৰাজ্যসমূহক ছার্ভে অফ ইণ্ডিয়াৰ সৈতে বুজাবুজি চুক্তি স্বাক্ষৰ কৰাৰ পৰামর্শ দিয়ে যাতে সমীক্ষা পৰিচালনাৰ কামত প্রয়োজন সাপেক্ষে ৰাজ্যিক পৰ্যায়ত আইনসমূহক প্রয়োজনীয় সংশোধন কৰিব পৰা যায়। প্রধানমন্ত্রীয়ে বেংকসমূহক সম্পত্তি কার্ডৰ ফৰমেট অনুসৰি সহজে ঋণ প্ৰদানৰ সুবিধা চালি-জাৰি চোৱাৰ নির্দেশ দিয়ে৷
প্রধানমন্ত্রীয়ে পুনৰ কয় যে অগ্রগতি আৰু সংস্কৃতিৰ ক্ষেত্রত আমাৰ গাঁওসমূহে সদায় অগ্রণী ভূমিকা পালন কৰি আহিছে। সেইবাবে সকলো কেন্দ্রীয় নীতি আৰু উদ্যোগৰ মূল কেন্দ্রত গাঁওসমূহকে ৰখা হৈছে৷ প্রধানমন্ত্রীয়ে কয় যে আমাৰ উদ্দেশ্য হ’ল আধুনিক ভাৰতৰ গাঁওসমূহক সক্ষম আৰু আত্মনির্ভৰ কৰি তোলা।
পঞ্চায়ত প্রতিষ্ঠানসমূহৰ ভূমিকা সম্প্রসাৰণত গ্ৰহণ কৰা পদক্ষেপসমূহৰ কথা উল্লেখ কৰি প্রধানমন্ত্রীয়ে কয় যে এতিয়া পঞ্চায়তসমূহ অগ্রগতিৰ নতুন উচ্চতাত উপনীত হৈছে আৰু ফাইবাৰ নেট ব্যৱস্থাৰ জৰিয়তে পঞ্চায়তসমূহক জড়িত কৰা হৈছে। জল জীৱন মিচনৰ অধীনত প্রতিটো পৰিয়ালত নলসংযোগী খোৱাপানীৰ সুবিধা প্ৰদান কৰাৰ ক্ষেত্রত পঞ্চায়তসমূহ ভূমিকা উল্লেখযোগ্য৷ একেদৰে, প্রতিগৰাকী দৰিদ্র লোকৰ বাবে পকী গৃহৰ ব্যৱস্থা অথবা কর্মসংস্থাপনৰ সুবিধা প্রদানৰ ক্ষেত্রত পঞ্চায়তসমূহে গুৰুত্বপূর্ণ ভূমিকা পালন কৰি আহিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পঞ্চায়তসমূহক ক্রমৱর্ধমান আর্থিক স্বায়ত্ব শাসনৰ প্রসংগও উল্লেখ কৰে৷ এই প্রসংগত তেওঁ গাঁও পঞ্চায়তসমূহক ২.২৫ লাখ কোটি টকা মঞ্জুৰ দিয়া বুলি সদৰি কৰে৷ ইয়াৰ ফলত পঞ্চায়তসমূহৰ কাম-কজৰ হিচাপত স্বচ্ছতা আৰু অধিক বৃদ্ধি পাব৷ পঞ্চায়তীৰাজ মন্ত্ৰালয়ে ই-গাঁও স্বৰাজ আঁচনিৰ জৰিয়তে অনলাইন মাছুল পুৰণৰ ব্যৱস্থা আৰম্ভ কৰা বুলিও প্রধানমন্ত্রীয়ে অৱগত কৰে৷ ইয়াৰ ফলত গাঁও পঞ্চায়তৰ যিকোনো কাম-কাজত প্রাপ্য মাছুল পাৱলিক ফিনান্স মেনেজমেণ্ট ছিষ্টেম বা পিএফএমএছ ব্যৱস্থাৰ জৰিয়তে পুৰণ কৰা যাব। একেদৰে অনলাইন অডিট ব্যৱস্থা কার্যকৰী হ’লে আর্থিক স্বচ্ছতা আৰু অধিক বৃদ্ধি পাব। তেওঁ জনায় যে বহু পঞ্চায়তে ইতিমধ্যে পিএফএমএছ ব্যৱস্থাৰ সৈতে যুক্ত হৈছে। বাকী গাঁও পঞ্চায়তসমূহকোও তেওঁ যিমান পাৰি সোনকালে এই ব্যৱস্থাৰ সৈতে জড়িত হোৱাৰ পৰামর্শ দিয়ে।
ভাৰতৰ স্বাধীনতাৰ ৭৫তম বর্ষপূর্তিৰ কথা উল্লেখ কৰি প্রধানমন্ত্রীয়ে পঞ্চায়ত প্রতিষ্ঠানসমূহক প্ৰত্যাহ্বানকো নেওচি উন্নয়নৰ চকা গতিশীল কৰি ৰখাৰ পৰামর্শ দিয়ে। তেওঁ গাঁও পঞ্চায়তসমূহত লক্ষ্য আৰু পৰিকল্পনা স্থিৰ কৰি নির্দিষ্ট সময়সীমাৰ ভিতৰত সেয়া পূৰণত উদ্যোগী হ’বলৈ কয়৷
স্বামীত্ব আঁচনি সম্পর্কে
প্রধানমন্ত্রীয়ে ২০২০ৰ ২৪ এপ্রিল আর্থ-সামাজিক দিশত শক্তিশালী আৰু আত্মনির্ভৰ গ্রামীণ ভাৰত গঢ়ি তোলাৰ বাবে কেন্দ্রীয় পৰ্যায়ৰ প্রকল্প হিচাপে স্বামীত্ব আঁচনিৰ শুভাৰম্ভ কৰে৷ স্বামীত্ব আঁচনি হ’ল গাঁও এলেকাত আধুনিক প্রযুক্তিৰ জৰিয়তে গাঁৱৰ সমীক্ষা আু মানচিত্র নির্মাণ। আধুনিক প্রযুক্তিক কামত লগাই গ্রামীণ ভাৰতৰ ৰূপান্তৰত এই আঁচনিৰ যথেষ্ট সম্ভাৱনা আছে। গাঁওবাসীয়ে নিজৰ সম্পত্তিক আর্থিক সম্পদ হিচাপে কামত লগাই ঋণ আু অন্যান্য আর্থিক সা-সুবিধা গ্ৰহণ কৰিব পাৰিব৷ এই আঁচনিৰ জৰিয়তে ২০২১-২০২৫পর্যন্ত সমগ্ৰ দেশত ৬.৬২লাখ গাঁৱক অন্তর্ভুক্ত কৰাৰ পৰিকল্পনা লোৱা হৈছে।
উল্লেখ্য যে ২০২০-২১ত পৰীক্ষামূলকভাৱে এই কাৰ্যসূচী মহাৰাষ্ট্র, কর্ণাটক, হাৰিয়ানা, উত্তৰপ্রদেশ, উত্তৰাখণ্ড, মধ্যপ্রদেশ-এই ৬খন ৰাজ্যসহ পাঞ্জাৱ আৰু ৰাজস্থানৰ নির্দিষ্ট কেইখনমান গাঁৱত ৰূপায়ণ কৰা হয়।

Prime Minister's Office
PM launches distribution of e-property cards under SWAMITVA scheme
4.09 lakh property owners were given their e-property cards
PM also conferred National Panchayat Awards 2021
Appreciated the role of Panchayats in management of Corona
It is our responsibility that in these difficult times, no family should go hungry: PM
Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana will provide free ration to 80 crore beneficiaries for 2 months, centre is spending more than 26,000 crore on the scheme: PM
Centre is keeping villages at the centre of all its policies and initiatives: PM
Government of India has allocated an unprecedented 2.25 lakh crore rupees to the Panchayats. This also leads to higher expectation of transparency: PM
24 APR 2021 1:54PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi launched the distribution of e-property cards under the SWAMITVA scheme today on National Panchayati Raj Day through video conferencing. 4.09 lakh property owners were given their e-property cards on this occasion, which also marked the rolling out of the SVAMITVA scheme for implementation across the country. Union Minister Shri Narendra Singh Tomar attended the event. Chief Ministers and Panchayati Raj Ministers of the concerned states were also present.
The Prime Minister said that Panchayati Raj Day is an occasion to rededicate ourselves to the pledge of redevelopment of rural India. This is a day to acknowledge and appreciate the extraordinary work of our Gram Panchayats, he said.
Prime Minister appreciated the role of Panchayats in management of Corona and providing local leadership to stop Corona from entering the villages and spreading awareness. He reiterated the need to keep the pandemic out of rural India. Shri Modi asked the Panchayats to ensure complete implementation of guidelines that are being issued from time to time. He reminded that this time we have shield of vaccine. We have to ensure that every person in the village is vaccinated and every precaution is taken, he added.
The Prime Minister stressed that it is our responsibility that in these difficult times, no family should go hungry. He informed under Pradhanmantri Gareeb Kalyan Yojna every poor person will get free ration in the months of May and June. The Scheme will benefit 80 crore beneficiaries and centre is spending more than 26,000 crore on this scheme.
The Prime Minister noted the impact of Swamitva Yojna in the 6 states where it was launched within just one year. Under the scheme, the entire village properties are surveyed by drone and property card are distributed to the owners. Today 4.09 lakh people were given such e- property cards in more than 5 thousand villages. The Scheme has infused a new confidence in the villages as property documents remove uncertainty and reduce the chances of property disputes while protecting the poor from exploitation and corruption. This eases credit possibility also. “In a way, this scheme will ensure security of the poor section and planned development of villages and their economy”, said the Prime Minister. He requested the States to sign MoU with Survey of India and change state laws wherever needed. He asked banks to ensure easy credit by preparing a format of property card that is easily acceptable for loan formalities.
The Prime Minister reiterated that progress and cultural leadership has always been with our villages. For this reason, Centre is keeping villages at the centre of all its policies and initiatives. “Our effort is that villages of modern India should be capable and self-reliant”, said the Prime Minister.
The Prime Minister enumerated the steps for increasing the role of the Panchayats. The Panchayats are getting new rights, they are being connected by fibe-net. Their role in Jal Jeevan Mission to provide drinking water by tap to every household is very critical. Similarly, the movement to provide pukka village to every poor person or rural employment schemes are being run through Panchayats. The Prime Minister also talked about the growing financial autonomy of the Panchayats. Shri Modi said that the Government of India has allocated an unprecedented 2.25 lakh crore rupees to the Panchayats. This also leads to higher expectation of transparency in accounts. The Prime Minister said that Panchayati Raj Ministry has made arrangements of online payment through ‘e-Gram Swaraj’. Now all payments will be through Public Finance Management System (PFMS). Similarly, online audit will ensure transparency. He said many panchayats have linked themselves with PFMS and asked others to do so quickly.
Mentioning the upcoming entry into 75th year of Independence, the Prime Minister asked the Panchayats to keep the wheel of development moving in the face of challenges. He asked them to fix goals for their village’s development and fulfil them within given time frame.
About SWAMITVA scheme
SVAMITVA (Survey of Villages and Mapping with Improvised Technology in Village Areas) was launched by Prime Minister on 24th April 2020 as a Central Sector Scheme to promote a socio-economically empowered and self-reliant rural India. The Scheme has the potential to transform rural India using modern technical tools of mapping and surveying. It paves the way for using the property as a financial asset by villagers for availing loans and other financial benefits. The Scheme will cover around 6.62 Lakh villages of the entire country during 2021-2025.
The pilot phase of the Scheme was implemented during 2020–2021 in the States of Maharashtra, Karnataka, Haryana, Uttar Pradesh, Uttarakhand, Madhya Pradesh and select villages of Punjab and Rajasthan.