Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at the National Committee to commemorate 'Azadi ka Amrut Mahotsav’
08 MAR 2021 6:15PM by PIB Delhi
Namaskar!
The occasion of 75 years of Independence is not far away, we are all waiting to welcome it. The country will celebrate the day, which is so historic, glorious and important, with the same grandeur and enthusiasm.
It is our privilege that we have been given the responsibility by the time and the country to make this Amrut Mahotsav (festival) a reality. I am happy that this committee will not fall short of its duty in meeting the hopes and expectations, the suggestions that have come and will continue to come, and the effort to reach out to the masses. We will continue to receive your guidance as to how to motivate and inspire the masses to live again for the country with the new ideas and suggestions. Some honorable members have given their suggestions. Today is the beginning. We will discuss extensively in the future. We also have 75 weeks and almost one more year after that. So these suggestions are very important as we move ahead.
These suggestions reflect your experience as well as your connection with diverse thoughts in India. Here, an initial blueprint on the 75 years of Independence was presented before us. It’s a kind of giving impetus to the flow of thoughts. It is not a list that it has to be implemented or we have to stick with it. These are just primary suggestions to start with, but as discussions progress; the programme will take a concrete shape and set a time-table. Nuances like who will handle which responsibility and how it will be implemented will be discussed later. The contours that have been drawn in this presentation are part of the ideas that have come up in different forums in the recent past. In a way, it is an effort as to how the 75th year of Independence, the Amrut Mahotsav of Independence, can become the festival of every person and his psyche.
Friends,
This festival of 75 years of Independence should be a festival in which the spirit of freedom struggle and its sacrifice can be experienced, in which there is also a tribute to the martyrs of the country and the resolve to make India of their dreams, in which there is a glimpse of the glory of traditional India, which also has the glow of modern India, in which there is the light of the spirituality of the seers, which also has the vision of the talent and strength of our scientists. This event will also give us an opportunity to showcase our 75 years of achievements before the world and a blueprint and a resolution for the next 25 years. Where would we be, what would be our position in the world, how far would we take India, when we celebrate the centenary of Independence in 2047. The 75 years of the Independence and the freedom struggle will inspire us for the same. This 75th year of festival will prepare a stage which will guide, inspire and arouse a sense of accomplishment for the centenary of India’s Independence.
Friends,
It is said in our country – 'उत्सवेन बिना यस्मात् स्थापनम् निष्फलम् भवेत्' i.e., no effort, no resolution is successful without celebration.When a resolution takes the shape of a festival, resolutions and energy of millions of people are appended to it. With this spirit, we have to celebrate this festival of 75 years of Independence by taking 130 crore countrymen together. Public participation is the spirit of this festival. And, when we talk about public participation, it also has the sentiments of 130 crore countrymen, their views and suggestions and their dreams.
Friends,
As you are aware, the suggestions that came for the 75th year of Independence can be divided into five sub-heads -- Freedom Struggle, Ideas at 75, Achievements at 75, Actions at 75 and Resolves at 75. We have to move forward with these five points. All these should include ideas and sentiments of 130 crore people of the country. We will pay homage to the fighters of the freedom struggle who we know, but at the same time, we also have to take the sagas of the fighters who did not get the same place in history and did not get the same identity to the masses. There is hardly any place in our country, where the son and daughter of Mother India has not contributed or sacrificed. When the inspiring stories of their sacrifices and contributions will be put before the country, it is going to be a source of great inspiration in itself. Similarly, we have to bring the contribution of every socio-economic class before the country. There are many people who have been doing some great work for generations for the country and society. We also have to bring their thinking and ideas to the fore, to connect the country with their efforts. This is also the spirit of this Amrut festival.
Friends,
The country has also set a roadmap for this historic festival and the first step has been taken today to enrich it further. All these plans will become more sharp and effective in time and it will also be inspiring for our present generation who have not had the opportunity to die for the freedom of the country, but got the opportunity to live for the country and to do something for the country. And the same sentiment should prevail in our future generations so as to fulfill the dreams where we want to take the countrywhen there will be 100 years of Independence in 2047. The new decisions, new approaches, resolutions like Atmanirbhar Bharat are the tangible shape of these efforts. It is also an attempt to fulfill the dreams of those freedom fighters and take India to the height as dreamt by many heroes who embraced the noose and spent their lives in a dungeon.
Friends,
Today, India is doing everything that could not be imagined until a few years ago. The country has reached here today by taking each and every step in the 75-year journey. All kinds of people have contributed in 75 years and the country does not become bigger by negating somebody’s contribution. The country marches ahead only by accepting, respecting and honouring the contribution of everybody. We have grown up with the same mantra and want to continue our march with the same mantra. When we celebrate 75 years of Independence, the country will move towards those goals and will take strong steps to achieve them that once seemed impossible. I am confident that this event will be in consonance with India's historical glory with your cooperation. You are experts in different fields and with your contribution this event will put India's pride in front of the whole world. Your contribution is very valued as it will give new energy, inspiration and direction.
I pause by inviting all of you for your contribution and active participation in the days to come. My best wishes to all of you once again.
Many thanks!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
‘ଆଜାଦୀ କା ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ’ ପାଳନ ପାଇଁ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ କମଟିରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉଦବୋଧନ
08 MAR 2021 6:15PM by PIB Bhubaneswar
ନମସ୍କାର!
ସ୍ୱାଧୀନତାର 75 ବର୍ଷ ଅବସର ଏବେ ଆଉ ଦୂରରେ ନାହିଁ, ଆମେ ସମସ୍ତେ ଏହାକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିବା ପାଇଁ ଠିଆ ହୋଇଛେ। ଏହି ବର୍ଷଟି ହେଉଛି ଯେତିକି ଐତିହାସିକ, ଯେତିକି ଗୌରବଶାଳୀ, ଦେଶ ପାଇଁ ଯେତିକି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ, ଦେଶ ଏହାକୁ ସେତିକି ହିଁ ଭବ୍ୟତା ଏବଂ ଉତ୍ସାହର ସହିତ ପାଳନ କରିବ।
ଏହା ହେଉଛି ଆମର ସୌଭାଗ୍ୟ ଯେ ସମୟ, ଦେଶ, ଏହି ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବକୁ ସାକାର କରିବାର ଦାୟିତ୍ୱ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଦେଇଛି। ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଏହି କମିଟି ନିଜର ଏହି କର୍ତବ୍ୟ ପାଳନ ପାଇଁ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ସହିତ ଯେଉଁ ଆଶା ଏବଂ ଆକାଂକ୍ଷା ସବୁ ରହିଛି, ଯେଉଁ ପରାମର୍ଶ ସବୁ ଆସିଛି ଆଉ ଯେଉଁ ପରାମର୍ଶ ସବୁ ଆଗକୁ ଆସିବ, ଜନ-ସାଧାରଣଙ୍କ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଞ୍ଚାଇବାର ଯେଉଁ ପ୍ରୟାସ ରହିଛି ସେଥିରେ କୌଣସି ଅଭାବ ରହିବ ନାହିଁ। କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ନୂଆ-ନୂଆ ଚିନ୍ତାଧାରା, ନୂଆ-ନୂଆ ପରାମର୍ଶ ଜନ-ସାଧାରଣଙ୍କୁ ପୁଣିଥରେ ଦେଶ ପାଇଁ ବଞ୍ଚିବାକୁ ଆନ୍ଦୋଳିତ କରିବ, ଏହାର ପ୍ରେରଣା, ଏହା ସୁଯୋଗ ହୋଇ କିଭଳି ଭାବେ ବାହାରିବ, ସେଭଳି ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କ ଠାରୁ ସଦାସର୍ବଦା ମିଳି ଚାଲିବ। ଆଜି ହେଉଛି ଏକ ପ୍ରାରମ୍ଭ। ଆଗକୁ ଯାଇ ଆମେ ସମ୍ପର୍କରେ ବିସ୍ତୃତ ଭାବେ କଥା ମଧ୍ୟ ହେବା। ଆମ ପାଖରେ ମଧ୍ୟ 75 ସପ୍ତାହ ରହିଛି ଆଉ ପରେ ପୂରା ବର୍ଷ ମଧ୍ୟ ରହିଛି। ତେବେ ଯେତେବେଳେ ଏହି ସବୁକୁ ନେଇ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଆଗକୁ ଚାଲିବାକୁ ହେବ ତେବେ ଏହି ପରାମର୍ଶ ଗୁଡ଼ିକର ବହୁତ ଗୁରୁତ୍ୱ ହିଁ ରହିଛି।
ଆପଣମାନଙ୍କର ଏହି ପରାମର୍ଶରେ ଆପଣମାନଙ୍କର ଅନୁଭବର ଝଲକ ମଧ୍ୟ ଦେଖାଯାଉଛି, ଆଉ ଭାରତର ବିବିଧ ଚିନ୍ତାଧାରାରେ ଆପଣମାନଙ୍କର ସହଯୋଗ ମଧ୍ୟ ଦେଖାଯାଉଛି। ଏଠାରେ ସ୍ୱାଧୀନତାର 75 ବର୍ଷକୁ ନେଇ ଏକ ମୋଟା-ମୋଟି ରୂପରେଖା, ଏକ ଉପସ୍ଥାପନା ଆମ ସମ୍ମୁଖରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଗଲା। ଏକ ପ୍ରକାରରେ ବିଚାର-ପ୍ରବାହକୁ ଗତି ଦେବା ହିଁ ହେଉଛି ତାହାର କାର୍ଯ୍ୟ। ଏହା ଏଭଳି କୌଣସି ସୂଚୀ ନୁହେଁ ଯେ ଏହାକୁ ହିଁ ଲାଗୁ କରିବାକୁ ହେବ ଆଉ ଏହାରି ଭିତରେ ବାନ୍ଧି ହୋଇ ରହିବାକୁ ହେବ। ପ୍ରତି ବଡ଼-ବଡ଼ ବିଚାର ହେଉଛି ପ୍ରାଥମିକ କାରଣ କେଉଁଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରିବା ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ହୋଇଥାଏ କିନ୍ତୁ ଯେମିତି-ଯେମତି ମଧ୍ୟ ଚର୍ଚ୍ଚା ହେବ ଏହା ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଆକାର ଗ୍ରହଣ କରିବ, ସମୟ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ କରିବ, ସମୟ-ସାରଣୀ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ କରିବ। କିଏ କେଉଁ ଦାୟିତ୍ୱ ଗ୍ରହଣ କରିବ, କିଭଳି କରିବ, ଏସବୁକୁ ଆଗକୁ ଯାଇ ଆମେ ସୂକ୍ଷ୍ମ ଭାବେ ଦେଖିବା। ଏହି ଉପସ୍ଥାପନାରେ ମଧ୍ୟ ଯେଉଁ ରୂପରେଖା ଟଣା ଯାଇଛି, ସେଥିରେ ମଧ୍ୟ ବିଗତ ଦିନମାନଙ୍କରେ ବହୁତ ଭିନ୍ନ-ଭିନ୍ନ ଫୋରମରେ ଯେଉଁ କଥାସବୁ ଆସିଛି, ସେହି କଥାଗୁଡ଼ିକୁ ସାମିଲ କରିବାର ଏକ ଛୋଟ-ମୋଟ ପ୍ରୟାସ ମଧ୍ୟ କରାଯାଇଛି, ତାହାକୁ ସାମିଲ ମଧ୍ୟ କରାଯାଇଛି। ଏକ ପ୍ରକାରରେ ଏହା ପ୍ରୟାସ ରହିଛି କିଭଳି ସ୍ୱାଧୀନତାର 75 ବର୍ଷର ଏହି ଆୟୋଜନ, ସ୍ୱାଧୀନତାର ଏହି ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ଭାରତର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜନ-ସାଧାରଣଙ୍କର, ଭାରତର ପ୍ରତ୍ୟେକ ମନର ପର୍ବ ହେବ।
ସାଥୀଗଣ,
ସ୍ୱାଧୀନତାର 75 ବର୍ଷର ଏହି ପର୍ବ, ସ୍ୱାଧୀନତାର ଏହି ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ଏଭଳି ଏକ ପର୍ବ ହେବା ଦରକାର, ଯେଉଁଥିରେ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମର ଭାବନା, ତାଙ୍କର ତ୍ୟାଗ, ସାକ୍ଷାତ ଭାବେ ଅନୁଭବ ହୋଇ ପାରିବ। ଯେଉଁଥିରେ ଦେଶର ଶହୀଦମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ମଧ୍ୟ ରହିବ, ଆଉ ସେମାନଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନର ଭାରତ ନିର୍ମାଣର ସଂକଳ୍ପ ମଧ୍ୟ ରହିବ। ଯେଉଁଥିରେ ସନାତନ ଭାରତର ଗୌରବର ଝଲକ ମଧ୍ୟ ରହିବ, ଯେଉଁଥିରେ ଆଧୁନିକ ଭାରତର ଚମକ ମଧ୍ୟ ରହିବ। ଯେଉଁଥିରେ ମନୀଷିମାନଙ୍କର ଆଧ୍ୟାତ୍ମର ପ୍ରକାଶ ମଧ୍ୟ ରହିବ, ଯେଉଁଥିରେ ଆମ ବୈଜ୍ଞାନିକ ମାନଙ୍କର ପ୍ରତିଭା ଏବଂ ସାମର୍ଥ୍ୟର ମଧ୍ୟ ଦର୍ଶନ ମିଳିବ। ଏହି ଆୟୋଜନ ଆମର ଏହି 75 ବର୍ଷର ଉପଲବ୍ଧିଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ବିଶ୍ୱ ସାମ୍ନାରେ ରଖିବା ଏବଂ ଆଗାମୀ 25 ବର୍ଷ ପାଇଁ ଆମକୁ ଏକ ରୂପରେଖ, ଏକ ସଂକଳ୍ପ ମଧ୍ୟ ଦେବ। କାରଣ 2047ରେ ଯେତେବେଳେ ଦେଶ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଶତାବ୍ଦୀ ସମାରୋହ ପାଳନ କରିବ, ସେତେବେଳେ ଆମେ କେଉଁଠାରେ ଥିବା, ବିଶ୍ୱରେ ଆମର ସ୍ଥାନ ହେବ, ଭାରତକୁ ଆମେ କେଉଁଠାରୁ କେଉଁ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନେଇଯିବା, ସ୍ୱାଧୀନତାର ବିଗତ 75 ବର୍ଷ ଏବଂ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମ ଏହା ଆମକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେବ। ଏକ ପିଠିକା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ଆଉ ସେହି ପିଠିକାର ଆଧାରରେ ଏହି 75ବର୍ଷର ପର୍ବ ଭାରତର ସ୍ୱାଧୀନତାର ଶତାବ୍ଦୀ ପାଇଁ, ସେହି ଦିଗରେ ଦୃଢ଼ତାର ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ନିମନ୍ତେ ଆମ ପାଇଁ ମାର୍ଗଦର୍ଶକ ହେଉ, ପ୍ରେରଣାର ଉତ୍ସ ହେଉ ଆଉ ପୁରୁଷାର୍ଥ ଭାବନା ଜାଗ୍ରତ କରିବା ଭଳି ହେଉ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆମର ଏଠାରେ କୁହାଯାଇଥାଏ – ‘ଉତ୍ସବେନ ବିନା ୟସ୍ମାତ ସ୍ଥାପନମ୍‍ ନିଷ୍ଫଳମ ଭବେତଅର୍ଥାତ, କୌଣସି ମଧ୍ୟ ପ୍ରୟାସ, କୌଣସି ମଧ୍ୟ ସଂକଳ୍ପ ବିନା ଉତ୍ସବରେ ସଫଳ ହୋଇ ନଥାଏ। ଏକ ସଂକଳ୍ପ ଯେତେବେଳେ ଉତ୍ସବର ରୂପ ନେଇଥାଏ, ତେବେ ସେଥିରେ ଲକ୍ଷ-ଲକ୍ଷ, କୋଟି-କୋଟି ସଂକଳ୍ପ ଯୋଡି ହୋଇ ଯାଇଥାଏ, ଲକ୍ଷ-ଲକ୍ଷ କୋଟି-କୋଟି ଉର୍ଜ୍ଜା ଯୋଡି ହୋଇ ଯାଇଥାଏ। ଏହି ଭାବନା ସହିତ ଆମେ 130 କୋଟି ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ସାଙ୍ଗରେ ନେଇ ସେମାନଙ୍କୁ ସାମିଲ କରି ଏହି ସ୍ୱାଧୀନତାର ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ, ଏହି ସ୍ୱାଧୀନତାର 75 ବର୍ଷର ପର୍ବ ପାଳନ କରିବାର ଅଛି। ଜନ-ଭାଗିଦାରୀ ଏହି ଆୟୋଜନର, ଏହି ଉତ୍ସବର ହେଉଛି ମୂଳ ଭାବନା ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଜନ-ଭାଗିଦାରୀର କଥା କହୁଛୁ, ତେବେ ସେଥିରେ 130 କୋଟି ଦେଶବାସୀଙ୍କର ଭାବନାଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟ ଅଛି, ସେମାନଙ୍କର ବିଚାର ଏବଂ ମତାମତ ମଧ୍ୟ ଅଛି ଆଉ ସେମାନଙ୍କର ସ୍ୱପ୍ନ ମଧ୍ୟ ଅଛି।
ସାଥୀଗଣ,
ଯାହା ଆପଣଙ୍କ ଜ୍ଞାତସାରରେ ମଧ୍ୟ ଅଛି, ସ୍ୱାଧୀନତାର ଏହି ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ, ସ୍ୱାଧୀନତାର ଏହି 75 ବର୍ଷର ଏହି ଆୟୋଜନ ପାଇଁ ଯେଉଁ ବିଚାର ଆସିଥିଲା, ତାକୁ ଯେତେବେଳେ ଏକାଠି କରିଥିଲେ, ସେତେବେଳେ ଏକ ମୋଟା-ମୋଟି ଯେଉଁ ତଥ୍ୟ ମିଳିଥିଲା, ତାହାକୁ ଆମେ ପାଂଚୋଟି ସ୍ତମ୍ଭରେ ଆମେ ବିଭାଜିତ କରି ପାରିବା। ଗୋଟିଏ ହେଉଛି ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମ, 75 ବର୍ଷର ବିଚାରଧାରା, 75 ବର୍ଷର ଉପଲବ୍ଧି, 75 ବର୍ଷର କାର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ 75 ବର୍ଷରେ ହୋଇଥିବା ସମାଧାନ- ଆମକୁ ଏହି ପାଂଚୋଟିକୁ ନେଇକରି ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାର ଅଛି। ଏହି ସବୁଥିରେ ଦେଶର 130 କୋଟି ଲୋକଙ୍କ ଚିନ୍ତାଧାରା, ସେମାନଙ୍କ ଭାବନାଗୁଡ଼ିକ ସାମିଲ ହେବା ଉଚିତ। ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମର ଯେଉଁ ସଂଗ୍ରାମୀମାନଙ୍କୁ ଆମେ ଜାଣିଛେ, ସେମାନଙ୍କୁ ଆମେ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଦେବା, କିନ୍ତୁ ଏହା ସହିତ ଯେଉଁ ସଂଗ୍ରାମୀମାନଙ୍କୁ ଇତିହାସରେ ସେତେ ଅଧିକ ସ୍ଥାନ ମିଳି ନାହିଁ, ସେତେ ଅଧିକ ପରିଚୟ ମିଳିନାହିଁ, ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନଗାଥା ମଧ୍ୟ ଆମକୁ ଜନ-ଜନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଞ୍ଚାଇବାର ଅଛି। ଆମ ଦେଶରେ ବୋଧହୁଏ କେଉଁଠାରେ ଏଭଳି ସ୍ଥାନ ଥିବ, କୌଣସି ଏଭଳି କୋଣ ଥିବ, ଯେଉଁଠାରୁ କେହି ନା କେହି ଭାରତ ମାତାର ସନ୍ତାନ-ସନ୍ତତି ନିଜର ଯୋଗଦାନ ଦେଇ ନଥିବେ, ବଳିଦାନ ଦେଇ ନଥିବେ। ସେହି ସମସ୍ତଙ୍କର ବଳିଦାନ, ସେହି ସମସ୍ତଙ୍କର ଯୋଗଦାନର ସେହି ମହାନ ପ୍ରେରଣାଦାୟକ କାହାଣୀଗୁଡ଼ିକ ଯେତେବେଳେ ଦେଶ ସାମ୍ନାକୁ ଆସିବ, ସେତେବେଳେ ତାହା ନିଜକୁ ନିଜ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ପ୍ରେରଣାର ସ୍ରୋତ ହୋଇ ପାରିବ। ଏହିଭଳି ଆମେ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ କୋଣ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ବର୍ଗର ଯୋଗଦାନକୁ ମଧ୍ୟ ଦେଶ ସାମ୍ନାକୁ ଆଣିବାର ଅଛି। ଏଭଳି ଅନେକ ଲୋକ ଅଛନ୍ତି, ଯେଉଁମାନେ ପିଢ଼ୀ ପରେ ପିଢ଼ୀ କୌଣସି ନା କୌଣସି ମହାନ କାର୍ଯ୍ୟ ଦେଶ ଆଉ ସମାଜ ପାଇଁ କରୁଛନ୍ତି। ସେମାନଙ୍କର ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ, ସେମାନଙ୍କ ବିଚାରକୁ ମଧ୍ୟ ଆମକୁ ସାମ୍ନାକୁ ଆଣିବାର ଅଛି, ଦେଶକୁ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ସହିତ ଯୋଡ଼ିବାର ଅଛି। ଏହା ମଧ୍ୟ ଏହି ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବର ହେଉଛି ମୂଳ ଭାବନା।
ସାଥୀଗଣ,
ଏହି ଐତିହାସିକ ପର୍ବ ପାଇଁ ଦେଶ ମଧ୍ୟ ରୂପରେଖ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛି। ତାହାକୁ ଆହୁରି ଅଧିକ ସମୃଦ୍ଧ କରିବା ଦିଗରେ ଆଜି ପ୍ରୟାସ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ସମୟ ଥାଉ ଥାଉ ଏହି ସମସ୍ତ ଯୋଜନା ଅଧିକ ତୀବ୍ର ହୋଇଯିବ, ଅଧିକ ପ୍ରଭାବୀ ହୋଇଯିବ ଏବଂ ଏହି ପ୍ରେରଣା ମିଳିବ, ଫଳରେ ଆମର ବର୍ତମାନର ପିଢ଼ୀ, ଆମେ ହେଉଛୁ ସେହିଲୋକ ଯେଉଁମାନଙ୍କୁ ସ୍ୱାଧୀନତାରେ, ଦେଶର ସ୍ୱାଧୀନତା ପାଇଁ ମରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିନାହିଁ କିନ୍ତୁ ଆମକୁ ଜୀଇଁବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଛି। ଆମକୁ ଦେଶପାଇଁ କିଛି କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଛି। ଆଉ ଆମର ଆଗାମୀ ପିଢ଼ୀ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ଭାବ ପ୍ରବଳ ହେଉ, ତେବେ ଯାଇ 2047 ଯେତେବେଳେ ଦେଶର ସ୍ୱାଧୀନତାର 100 ବର୍ଷ ହେବ, ସେତେବେଳେ ଆମକୁ ଦେଶକୁ କେଉଁଠାକୁ ନେଇ ଯିବାର ଅଛି, ସେହି ସ୍ୱପ୍ନକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ସମଗ୍ର ଦେଶ ଆଗେଇ ଚାଲିବ। ଦେଶରେ ହେଉଥିବା ନୂଆ-ନୂଆ ନିର୍ଣ୍ଣୟ, ନୂଆ-ନୂଆ ଚିନ୍ତାଧାରା, ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଭଳି ସଂକଳ୍ପ ଏହି ପ୍ରୟାସର ହେଉଛି ସାକାର ରୂପ। ଏହା ସେହି ସ୍ୱାଧୀନତା ସଗ୍ରାମୀଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନକୁ ମଧ୍ୟ ପୂରଣ କରିବାର ହେଉଛି ପ୍ରୟାସ, ଭାରତକୁ ସେହି ଶିଖର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଞ୍ଚାଇବାର ହେଉଛି ପ୍ରୟାସ, ଯେଉଁ ଇଚ୍ଛାକୁ ରଖି ଅନେକ ବୀର ମାନେ ଫାଶୀ ଦଉଡିକୁ ବେକରେ ଲାଗାଇ ନେଇ ଥିଲେ, ସେମାନଙ୍କର ଜୀବନକୁ କାଳ କୋଠରୀ ମଧ୍ୟରେ ବିତାଇ ଦେଇଥିଲେ।
ସାଥୀଗଣ,
ଭାରତ ଆଜି ଯାହାସବୁ କରୁଛି, ଯାହାର କିଛି ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ କଳ୍ପନା ମଧ୍ୟ କରାଯାଇ ପାରୁ ନଥିଲା, 75 ବର୍ଷର ଯାତ୍ରାରେ ଗୋଟିଏ ଗୋଟିଏ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇ ନେଇ ଦେଶ ଆଜି ଏଠାରେ ପହଞ୍ଚିଛି। 75 ବର୍ଷରେ ଅନେକ ଲୋକଙ୍କର ଯୋଗଦାନ ରହିଛି, ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରକାରର ଲୋକଙ୍କର ଯୋଗଦାନ ରହିଛି ଆଉ କାହାର ନା କାହାର ଯୋଗଦାନକୁ ଅସ୍ୱୀକାର କରି ଦେଶ ଆଗକୁ ବଢ଼ି ପାରେ ନାହିଁ। ପ୍ରତ୍ୟେକଙ୍କର ଯୋଗଦାନକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି, ସ୍ୱାଗତ କରି, ସମ୍ମାନ କରି ଆଗକୁ ଚାଲିବା ଦ୍ୱାରା ହିଁ ଦେଶ ଆଗକୁ ଅଗ୍ରସର ହୋଇଥାଏ। ଆଉ ସେହି ମନ୍ତ୍ର ଦ୍ୱାରା ଆମେ ଲାଳିତ-ପାଳିତ ହୋଇଛୁ, ସେହି ମନ୍ତ୍ରକୁ ନେଇ ଚାଲିବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ। ଦେଶ ଯେତେବେଳେ ସ୍ୱାଧୀନତାର 75 ବର୍ଷ ପାଳନ କରିବ, ସେତେବେଳେ ଦେଶ ସେହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ଦିଗରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବ, ତାହା ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ କଠୋର ପଦକ୍ଷେପ ଉଠାଇବ, ଯାହା କେବେ ଅସମ୍ଭବ ଲାଗୁଥିଲା। ମୋର ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କ ସହଯୋଗରେ ଏହି ଆୟୋଜନ ଭାରତର ଐତିହାସିକ ଗୌରବର ଅନୁରୂପ ହେବ। ଆପଣ ସମସ୍ତେ ହେଉଛନ୍ତି ଭିନ୍ନ-ଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରର ବିଶେଷଜ୍ଞ, ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କ ଯୋଗଦାନରେ ଏହି ଆୟୋଜନ ଭାରତର ଗୌରବକୁ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ସାମ୍ନାରେ ରଖିବ, ଏକ ଉର୍ଜ୍ଜା ମିଳିବ, ପ୍ରେରଣା ମିଳିବ, ମାର୍ଗ ମିଳିବ। ଆପଣଙ୍କ ଯୋଗଦାନ ହେଉଛି ବହୁତ ମୂଲ୍ୟବାନ।
ଏହି ଶବ୍ଦଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କ ଯୋଗଦାନ ପାଇଁ ଏବଂ ଆଗାମୀ ଦିନଗୁଡ଼ିକରେ ଆପଣଙ୍କର ସକ୍ରିୟ ଭାଗିଦାରୀ ପାଇଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ ଦେଇ ମୁଁ ମୋ ବାଣୀକୁ ବିରାମ ଦେଉଛି। ମୋ ତରଫରୁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ପୁଣିଥରେ ବହୁତ-ବହୁତ ଶୁଭକାମନା।
ବହୁତ-ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ!