Ministry of Home Affairs
Ministry of Home Affairs has taken several steps to enhance the safety and security of women in the country
Under Prime Minister Narendra Modi’s leadership government has taken number of steps in last 7 years towards women empowerment
Multiple women safety initiatives being fast tracked
Various IT initiatives including ITSSO, NDSO, Cri-MAC and New citizen Services have been taken for timely and effective investigation
Home Minister Shri Amit Shah strongly recommended the effective use of these online tools to all the States/UTs
Government sanctioned Rs. 200 crore to States and UTs to set up Women Help Desks (WHDs) in police stations and to set up/strengthen Anti Human Trafficking Units (AHTU) in all districts of the country
08 MAR 2021 2:10PM by PIB Delhi
To enhance the safety and security of women in the country, Ministry of Home Affairs has taken several initiatives which are funded by the Nirbhaya Fund. A separate Women Safety Division has also been set up in the Ministry of Home Affairs (MHA) to sensitize the States/UTs on women safety related issues including timely completion of investigation of sexual assault cases.
The Government of India under Prime Minister Narendra Modi’s leadership has taken number of steps in last 7 years towards women empowerment and their safety and security. Taking a tough stand against heinous incidents of sexual assaults, Government of India has made the punishment of rape more stringent through the Criminal Law Amendment Act 2018. To ensure the amendments in the law effectively translate at ground level various initiatives have been taken by MHA and their progress is continuously monitored. These include Investigation Tracking System for Sexual Offences (ITSSO), National Database of Sexual Offenders" (NDSO), Cri-MAC (Crime Multi-Agency Center) and New citizen Services. These IT initiatives help in timely and effective investigation. Home Minister Shri Amit Shah has strongly recommended the effective use of these online tools to all the States/UTs.
ITSSO and NDSO
Investigation Tracking System for Sexual Offences (ITSSO) is an online analytical tool launched to monitor and track timely completion of police investigations in sexual assault cases (currently two months as per Criminal Law (Amendment) Act 2018). Where, National Database of Sexual Offenders" (NDSO) has been launched to identify repeat offenders and receive alerts on sex offenders, as also in the investigation.
An Adjournment Alert module has also been developed as a step towards facilitating States/UTs to ensure timely in disposal of criminal cases. As per this, whenever a Government Prosecutor seeks an adjournment in a criminal case more than twice, the system has a provision to send an alert to senior officers to prevent unavoidable delays.
Cri-MAC
Crime Multi Agency Center (Cri-MAC) has been introduced on 12 March 2020 for police stations and higher offices in all States/UTs to share information on heinous crimes and other issues related to coordination in cases of inter-state crime. It can be used to send alerts or related information on crime and inter-state criminals to the States/UTs via an email/SMS.
New citizen Services
New citizen Services have been launched by National Crime Records Bureau on its portal digitalpolicecitizenservice.gov.in relevant for cases of Crimes against Women. These services include functionalities like ‘Missing Person Search’ that helps citizens find their missing kin from the national database of recovered unidentified found person/unidentified dead bodies. Another service is the ‘Proclaimed offenders’ functionality that helps to provide online information on proclaimed offenders to citizens.
Nirbhaya Fund projects fast-tracked
Projects funded by Nirbhaya Fund are also being fast-tracked by MHA to enhance the safety and security of women. ‘Emergency Response Support System (ERSS)’ is an example of such initiative. It is a pan-India, single, internationally recognized number, 112 for various emergencies. ERSS is currently operational in 34 States/UTs in the country and expected to be operational in other states/UTs by March 2021. Since its official launch on 18th February 2019, ERSS has handled over 11.48 Crore calls with pan-India response time of 15.66 minutes (as on 31st January 2021). The 112 India mobile application has over 9.98 lakh downloads since February 2019 from which over 5.75 lakh users are registered, of which 2.65 lakh are women.
Cyber Crime Prevention against Women
Cyber Crime Prevention against Women & Children is also a key focus area for MHA. Currently, 14 States including Andhra Pradesh, Arunachal Pradesh, Chhattisgarh, Gujarat, Haryana, Himachal Pradesh, Karnataka, Kerala, Madhya Pradesh, Mizoram, Odisha, Telangana, Uttar Pradesh and Uttarakhand have set up Cyber Forensic Training Laboratory. 13295 Police personnel, Prosecutors, and Judicial Officers have been trained in identifying, detecting and resolving cyber-crimes against women and children. Ministry of Home Affairs has also launched a portal, www.cybercrime.gov.in wherein citizens can report obscene content and expect it to be blocked within 72 hours. A revamped portal has been launched on 30th August 2019 by MHA.
Hacker man on laptop
Delhi Police recruited Social Workers & Counsellors to encourage women to step up and report crimes without fear or shame
The Delhi Police has recruited Social Workers and Counsellors in Police Stations and Sub-Division level offices to encourage women to step up and report crimes without fear or shame. 19316 sessions at an individual and joint level have been taken by Social Workers/Counsellors to stop the violence. Delhi Police has held 7550 sessions Self-Defence Technique Training Camps in which 14,82,481 School/College Girls, housewives, working women and less privileged children have been trained. For the year 2017 and 2018, The Limca Book of Record has also certified this achievement. 738 One Day workshops held by SPUWAC (Special Unit for Women & Children) for 1,23,084 girls/women. 358 workshops for Gender Sensitization held in which 1,22,833 participants, including Police Officers, benefitted. A modern facility for SPUWAC & SUPNER (Special Unit for North-East Region) is completed in March 2020 and Delhi Police is continuing the project with their funds.
Safe City Projects in 8 cities
Among the projects funded by the Nirbhaya Fund, Safe City Projects in 8 cities (Ahmedabad, Bengaluru, Chennai, Delhi, Hyderabad, Kolkata, Lucknow and Mumbai) are under implementation. The projects involve the use of technology to improve the safety of women in India. This includes the use of drones, installation of CCTV cameras to alert Police about criminals and criminal activity, technology-enabled infrastructure like smart lighting systems which glow as soon as it gets dark to eliminate dark alleys and crime hot-spots from cities, and toilets for women which can be located on Google Maps.
Strengthening Forensic Science Laboratories
Another initiative by MHA to improve the administration of justice in India by strengthening of Forensic Science Laboratories. Forensic science is an important aspect of any criminal investigation, as it can allow the authorities in identifying suspect in a crime, determine the timeline and other details related to crime. To further improve the criminal investigation strengthening the Forensic Science facilities in the country is also funded by the Nirbhaya Fund. A state-of-the-art DNA Analysis facility has been inaugurated on 23rd December 2019 at Central Forensic Science Laboratory (CFSL), Chandigarh. The capacity of the laboratory has increased to handle 2,000 cases per year. Specialized units have been established for investigation of Sexual Assault and Homicide, Human Disaster Victim Identification, Paternity Unit, and Mitochondrial Unit.
In order to ensure standardization and quality in the examination of evidence in sexual assault cases, the Directorate of Forensic Sciences Services has notified Guidelines for collection, handling and storage of forensic evidence in sexual assault cases. Along with this, a Sexual Assault Evidence Collection Kit has also been notified. Training of Investigation Officers/ Prosecution Officers/ Medical Officers on these guidelines and kits have been undertaken. A total of 13602 Officers have been trained by Bureau of Police Reforms & Development and the Lok Nayak Jayaprakash Narayan National Institute of Criminology and Forensic Sciences in the collection, handling and transportation of forensic evidence in sexual assault cases. BPR&D (Bureau of Police Research & Development) has distributed 14950 Sexual Assault Evidence Collection (SAEC) Kits to States & UTs. These SAEC Kits will facilitate the efficient collection, handling and storage of forensic evidence in cases of sexual assault.
The Government has sanctioned Rs. 200 crore to States and Union Territories to set up Women Help Desks (WHDs) in police stations, and to set up/ strengthen Anti Human Trafficking Units (AHTU) in all districts of the country as also on vulnerable borders.
The Government of India is committed to safety and security of women and children and many projects are underway which will not only make States/UTs a safe place to live but also empower the women of the country to live independently.

ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଦେଶରେ ମହିଳାଙ୍କ ସୁରକ୍ଷାରେ ସୁଧାର ଲାଗି ଅନେକଗୁଡ଼ିଏ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛି ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ସରକାର ମହିଳାଙ୍କ ସଶକ୍ତିକରଣ ଦିଗରେ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି ଅନେକଗୁଡ଼ିଏ ପଦକ୍ଷେପ
ମହିଳାଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ସହ ଜଡ଼ିତ ଅନେକଗୁଡ଼ିଏକ ପଦକ୍ଷେପ ଦ୍ରୁତଗତିରେ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଉଛି
ସମୟବଦ୍ଧ ଏବଂ ପ୍ରଭାବୀ ତଦନ୍ତ ଲାଗି ଆଇଟିଏସଏସଓ, ଏନଡିଏସଓ, ସିଆରଆଇ-ଏମଏସି ଓ ନୂତନ ନାଗରିକ ସେବା ସହିତ ଆଇଟି ସହ ଜଡ଼ିତ ବିଭିନ୍ନ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛନ୍ତି
ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶଗୁଡ଼ିକୁ ଅନଲାଇନ ଟୁଲର ପ୍ରଭାବୀ ଉପଯୋଗ ନିମନ୍ତେ ସୁପାରିସ କରିଛନ୍ତି ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ
ସରକାର ପୁଲିସ ଥାନାରେ ମହିଳା ସହାୟତା ଡେସ୍କ (ଡବ୍ଲୁଏଚଡି) ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଓ ଦେଶର ସମସ୍ତ ଜିଲ୍ଲାରେ ମାନବ ଚାଲାଣନିରୋଧୀ ୟୁନିଟ (ଏଏଚଟିୟୁ)ର ପ୍ରତିଷ୍ଠା/ଦୃଢ଼ତା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶ ଲାଗି 200 କୋଟି ଟଙ୍କାର ମଞ୍ଜୁରି ଦେଇଛନ୍ତି
08 MAR 2021 2:10PM by PIB Bhubaneswar
ଦେଶର ମହିଳାମାନଙ୍କର ସୁରକ୍ଷାକୁ ବଢ଼ାଇବା ଲାଗି ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ଅନେକଗୁଡ଼ିଏ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି, ସେଥିପାଇଁ ନିର୍ଭୟା ପାଣ୍ଠିରୁ ଅର୍ଥ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି। ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ (ଏମଏଚଏ) ଯୌନ ନିର୍ଯାତନା ମାମଲାରେ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ସମୟରେ ତଦନ୍ତ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିବା ସହିତ ମହିଳା ସୁରକ୍ଷା ସହ ଜଡ଼ିତ ପ୍ରସଙ୍ଗ ପ୍ରତି ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ପ୍ରଦେଶଗୁଡ଼ିକୁ ସମ୍ବେଦନଶୀଳ କରିବା ଲାଗି ଏକ ଭିନ୍ନ ମହିଳା ସୁରକ୍ଷା ଡିଭିଜନ ମଧ୍ୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଭାରତ ସରକାର ବିଗତ ସାତ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ମହିଳାଙ୍କ ସଶକ୍ତିକରଣ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ଦିଗରେ ଅନେକଗୁଡ଼ିଏ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି। ଯୌନ ନିର୍ଯାତନା ଭଳି ଘୃଣ୍ୟ ମାମଲାରେ କଠୋର କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ କରି ଭାରତ ସରକାର ଅପରାଧିକ ଆଇନ ସଂଶୋଧନ ଅଧିନିୟମ, 2018 ମାଧ୍ୟମରେ ବଳାତ୍କାର ପାଇଁ ଦଣ୍ଡକୁ ଅଧିକ କଠୋର କରିଛନ୍ତି। ଆଇନରେ ସଂଶୋଧନକୁ ପ୍ରଭାବୀ ଢଙ୍ଗରେ ତୃଣମୂଳସ୍ତରରେ ଲାଗୁ କରିବା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ନିମନ୍ତେ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ଅନେକଗୁଡ଼ିଏ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଇଛି। ଏଗୁଡ଼ିକର ଅଗ୍ରଗତି ନିୟମିତ ଭାବେ ଅନୁଧ୍ୟାନ କରାଯାଉଛି। ଏଥିରେ ଯୌନ ଅପରାଧ ପାଇଁ ତଦନ୍ତ ନିରୀକ୍ଷଣ ପ୍ରଣାଳୀ (ଆଇଟିଏସଏସଓ), ଯୌନ ଅପରାଧିମାନଙ୍କ ଜାତୀୟ ଡାଟାବେସ (ଏନଡିଏସଓ), ସିଆରଆଇ-ଏମଏସି(କ୍ରାଇମ ମଲ୍ଟି-ଏଜେନ୍ସି କେନ୍ଦ୍ର) ଏବଂ ନୂତନ ନାଗରିକ ସେବା ସାମିଲ ରହିଛି। ଆଇଟି ସହ ଜଡ଼ିତ ଏସବୁ ପଦକ୍ଷେପ ଫଳରେ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ସମୟରେ ଏବଂ ପ୍ରଭାବୀ ତଦନ୍ତ ସହାୟତା ମିଳୁଛି। ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶକୁ ଏହିସବୁ ଅନଲାଇନ ଟୁଲ୍ସର ପ୍ରଭାବୀ ଉପଯୋଗ ନିମନ୍ତେ ଦୃଢ଼ ଭାବେ ସୁପାରିସ କରିଛନ୍ତି।
ଆଇଟିଏସଏସଓ ଏବଂ ଏନଡିଏସଓ
ଯୌନ ଅପରାଧ ପାଇଁ ତଦନ୍ତ ନିରୀକ୍ଷଣ ପ୍ରଣାଳୀ (ଆଇଟିଏସଏସଓ) ଏକ ଅନଲାଇନ ବିଶ୍ଳେଷଣାତ୍ମକ ସାଧନ ଅଟେ। ଏହାକୁ ଯୌନ ନିର୍ଯାତନା ମାମଲାରେ ପୁଲିସ ତଦନ୍ତର ନିରୀକ୍ଷଣ ଏବଂ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସମୟ ସୀମା ମଧ୍ୟରେ ତଦନ୍ତକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିବା ଲାଗି (ଅପରାଧିକ (ସଂଶୋଧନ) ଆଇନ, 2018 ଅନ୍ତର୍ଗତ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହା ଦୁଇ ମାସ ଲାଗି) ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି। ଅନ୍ୟପକ୍ଷରେ ବାରମ୍ବାର ଅପରାଧ କରୁଥିବା ଲୋକଙ୍କୁ ଚିହ୍ନଟ କରିବା ଏବଂ ତଦନ୍ତ ସମୟରେ ଯୌନ ଅପରାଧୀଙ୍କ ସମ୍ପର୍କରେ ଆଲର୍ଟ ହାସଲ କରିବା ଲାଗି ଯୌନ ଅପରାଧୀମାନଙ୍କର ଜାତୀୟ ଡାଟାବେସ (ଏସଡିଏସଓ)ର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି।
ଅପରାଧିକ ମାମଲାଗୁଡ଼ିକୁ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସମୟସୀମା ମଧ୍ୟରେ ସମାଧାନ କରିବାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବାର ପଦକ୍ଷେପ ଭାବେ ଏକ ସ୍ଥଗନ ଚେତାବନୀ ମଡ୍ୟୁଲ ମଧ୍ୟ ବିକଶିତ କରାଯାଇଛି। ଏହାର ଅନ୍ତର୍ଗତ, ଯେତେବେଳେ ଜଣେ ସରକାରୀ ଓକିଲ କୌଣସି ଅପରାଧିକ ମାମଲାରେ ଦୁଇ ଥରରୁ ଅଧିକ ସ୍ଥଗନ ପାଇଁ ଦାବି କରିବେ, ଏହି ପ୍ରଣାଳୀର ଏକ ଅପରିହାର୍ଯ୍ୟ ବିଳମ୍ବରୁ ବର୍ତ୍ତିବା ଲାଗି ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ଏକ ଆଲର୍ଟ ପଠାଇବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଛି।
ସିଆରଆଇ-ଏଏମସି
କ୍ରାଇମ ମଲ୍ଟି ଏଜେନ୍ସି କେନ୍ଦ୍ର (ସିଆରଆଇ-ଏମଏସି)କୁ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ କ୍ଷେତ୍ରର ପୁଲିସ ଥାନା ଏବଂ ମୁଖ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଜାରି କରାଯାଇଛି। ଘୃଣ୍ୟ ଅପରାଧ ଏବଂ ଆନ୍ତଃରାଜ୍ୟ ଅପରାଧ ମାମଲାରେ ସାମଞ୍ଜସ୍ୟ ସ୍ଥାପନ ସହ ଏ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଅନ୍ୟ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଜଡ଼ିତ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରିବା ଲାଗି 12 ମାର୍ଚ୍ଚ, 2020ରେ ଏହାକୁ ଉପସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଥିଲା। ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ଇମେଲ/ଏସଏମଏସ ମାଧ୍ୟମରେ ଅପରାଧ ଏବଂ ଆନ୍ତଃରାଜ୍ୟ ଅପରାଧର ଆଲର୍ଟ କିମ୍ବା ତଦସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସୂଚନା ପଠାଇବା ନିମନ୍ତେ ଏହାକୁ ଉପଯୋଗ କରାଯାଇପାରିବ।
ନୂତନ ନାଗରିକ ସେବା
ଜାତୀୟ ଅପରାଧ ରେକର୍ଡ ବ୍ୟୁରୋ ମହିଳାମାନଙ୍କ ବିରୋଧରେ ଅପରାଧ ମାମଲାରେ ନିଜର ପୋର୍ଟାଲ digitalpolicecitizenservice.gov.in ରେ ନୂତନ ନାଗରିକ ସେବା ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛି। ଏହି ସେବାଗୁଡ଼ିକରେ “ନିଖୋଜ ଲୋକମାନଙ୍କର ସନ୍ଧାନ” ଭଳି କାର୍ଯ୍ୟ ସାମିଲ ରହିଛି, ଯାହାଫଳରେ ନାଗରିକମାନେ ଅଜ୍ଞାତ ଲୋକ/ଅଜ୍ଞାତ ମୃତକମାନଙ୍କର ଡାଟାବେସରୁ ନିଜର ନିଖୋଜ ସମ୍ପର୍କୀୟଙ୍କୁ ଖୋଜିବା ଲାଗି ସହାୟତା ପାଇପାରୁଛନ୍ତି। ଏହାବ୍ୟତୀତ “ଘୋଷିତ ଅପରାଧୀ”ଙ୍କ ଜଡ଼ିତ ଆଉ ଏକ ସେବା ମଧ୍ୟ ରହିଛି, ଯାହାଫଳରେ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଘୋଷିତ ଅପରାଧି ସହ ଜଡ଼ିତ ଅନଲାଇନ ସୂଚନା ହାସଲ କରିବାରେ ସହାୟତା ମିଳିପାରୁଛି।
ନିର୍ଭୟା ପାଣ୍ଠି ପ୍ରକଳ୍ପ ତ୍ବରାନ୍ବିତ
ମହିଳାଙ୍କ ସୁରକ୍ଷାକୁ ବଢ଼ାଇବା ଲାଗି ଏମଏଚଏ ପକ୍ଷରୁ ନିର୍ଭୟା ପାଣ୍ଠିରୁ ଅର୍ଥଲଗାଣ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଲାଗୁ କରାଯାଉଛି। “ଜରୁରିକାଳୀନ ମୁକାବିଲା ସମର୍ଥନ ପ୍ରଣାଳୀ (ଇଆରଏସଏସ)” ଏପରି ପଦକ୍ଷେପର ଏକ ଉଦାହରଣ। ଏହା ଏକ ସର୍ବଭାରତୀୟ, ଏକକ ତଥା ଅନେକ ଜରୁରି ସ୍ଥିତି ଲାଗି ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ମାନ୍ୟତା ପ୍ରାପ୍ତ ନମ୍ବର 112 ଅଟେ। ଇଆରଏସଏସ ବର୍ତ୍ତମାନ ମାର୍ଚ୍ଚ, 2022 ସୁଦ୍ଧା ଦେଶର 34ଟି ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ପ୍ରଦେଶରେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ରହିଛି। ଏହାକୁ ସରକାରୀ ଭାବେ 16 ଫେବୃଆରୀ, 2019ରେ ଉପସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଥିଲା। ସେବେଠାରୁ ଇଆରଏସଏସ ସର୍ବଭାରତୀୟ ସ୍ତରରେ 15.66 ମିନିଟର ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ସମୟ ସହିତ 11.48 କୋଟି କଲ୍ ପରିଚାଳନା (31 ଜାନୁଆରୀ, 2021) କରିସାରିଛି। 112 ଇଣ୍ଡିଆ ମୋବାଇ ଆପ୍ଲିକେସନ ଫେବୃଆରୀ, 2019 ସୁଦ୍ଧା 9.98 ଲକ୍ଷ ଡାଉନଲୋଡ ହୋଇସାରିଛି, ଯେଉଁଥିରେ 5.57 ଲକ୍ଷ ୟୁଜର ପଞ୍ଜୀକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି ଏମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ 2.65 ଲକ୍ଷ ମହିଳା ଅଛନ୍ତି।
ମହିଳାଙ୍କ ବିରୋଧରେ ସାଇବର ଅପରାଧ ରୋକିବା
ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ମହିଳା ଓ ଶିଶୁମାନଙ୍କ ବିରୋଧରେ ସାଇବର ଅପରାଧ ରୋକିବା ଲାଗି ମୁଖ୍ୟତଃ ଜୋର ଦେଇଛି। ବର୍ତ୍ତମାନ, ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶ, ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶ, ଛତିଶଗଡ଼, ଗୁଜରାଟ, ହରିୟାଣା, ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶ, କର୍ଣ୍ଣାଟକ, କେରଳ, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ, ମିଜୋରାମ, ଓଡ଼ିଶା, ତେଲଙ୍ଗାନା, ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ଉତ୍ତରଖଣ୍ଡ ସମେତ 14 ରାଜ୍ୟ ସାଇବର ଫରେନସିକ ଟ୍ରେନିଂ ଲାବ୍ରୋଟୋରୀ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିସାରିଛନ୍ତି। 13295 ପୁଲିସ କର୍ମଚାରୀ, ଓକିଲ ଏବଂ ନ୍ୟାୟିକ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ମହିଳା ଓ ଶିଶୁମାନଙ୍କ ବିରୋଧରେ ସାଇବର ଅପରାଧର ଚିହ୍ନଟ, ଠାବ କରିବା ଏବଂ ସମାଧାନ ଲାଗି ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଦିଆଯାଇଛି। ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏକ ପୋର୍ଟାଲ www.cybercrime.gov.in ମଧ୍ୟ ଲଞ୍ଚ କରିଛି। ଏଥିରେ ନାଗରିକମାନେ ଅଶ୍ଳୀଳ ବିଷୟବସ୍ତୁ ସମ୍ପର୍କରେ ସୂଚନା ଦେଇପାରିବେ ଏବଂ ଏହାକୁ 72 ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ ବ୍ଲକ କରାଯାଇପାରିବ। ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ସୁଧାର ସହିତ ଏହି ପୋର୍ଟାଲକୁ 30 ଅଗଷ୍ଟ, 2019 ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି।
ଦିଲ୍ଲୀ ପୁଲିସ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ବିନା କୌଣସି ଭୟ କିମ୍ବା ଲଜ୍ଜାରେ ଆଗକୁ ଆସିବା ଏବଂ ଅପରାଧର ସୂଚନା ଦେବା ଲାଗି ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ସାମାଜିକ କର୍ମୀ ଓ ପରାମର୍ଶଦାତାଙ୍କୁ ଦେଇଛି ନିଯୁକ୍ତି
ଦିଲ୍ଲୀ ପୁଲିସ ବିନା କୌଣସି ଭୟ କିମ୍ବା ଲଜ୍ଜାରେ ଆଗକୁ ଆସିବା ଏବଂ ଅପରାଧ ସୂଚନା ଦେବା ଲାଗି ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଲାଗି ପୁଲିସ ଥାନା ଓ ସବଡିଭିଜନ ସ୍ତରରେ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟରେ ସାମାଜିକ କର୍ମୀ ଏବଂ ପରାମର୍ଶଦାତାଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ଦେଇଛି। ସାମାଜିକ କର୍ମୀ/ପରାମର୍ଶଦାତା ସ୍ତରରେ ହିଂସା ଉପରେ ରୋକ ଲଗାଇବା ଲାଗି ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଏବଂ ମିଳିତ ସ୍ତରରେ 19,316 ଅଧିବେଶନର ଆୟୋଜନ କରାଯାଇସାରିଛି। ଦିଲ୍ଲୀ ପୁଲିସ 7550 ଅଧିବେଶନରେ ଆତ୍ମରକ୍ଷା କୌଶଳ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ କ୍ୟାମ୍ପ ଆୟୋଜନ କରିସାରିଛି । ଯେଉଁଥିରେ 14,82,481 ଜଣ ସ୍କୁଲ, କଲେଜ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ, ଗୃହିଣୀ, କର୍ମଜୀବୀ ମହିଳା, ଗରିବ ଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଦିଆଯାଇସାରିଛି।
ଆଠଟି ସହରରେ ସୁରକ୍ଷିତ ସହର ପ୍ରକଳ୍ପ
ନିର୍ଭୟା ପାଣ୍ଠି ଜରିଆରେ ଆଠଟି ସହର (ଅହମ୍ମଦାବାଦ, ବେଙ୍ଗଲୁରୁ, ଚେନ୍ନାଇ, ଦିଲ୍ଲୀ, ହାଇଦ୍ରାବାଦ, କୋଲକାତା, ଲକ୍ଷ୍ନୌ ଓ ମୁମ୍ବାଇ)ରେ ସୁରକ୍ଷିତ ସହର ପ୍ରକଳ୍ପ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଉଛି। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପରେ ମହିଳମାନଙ୍କର ସୁରକ୍ଷା ଲାଗି ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ଉପଯୋଗ କରାଯାଉଛି, ଯେଉଁଥିରେ ଡ୍ରୋନ, ସିସିଟିଭି କ୍ୟାମେରା ସଂଯୋଗ,ପୁଲିସକୁ ଅପରାଧ ସମ୍ପର୍କରେ ସୂଚନା ଦେବା, ସ୍ମାର୍ଟ ଲାଇଟିଂ ସିଷ୍ଟମ ଭଳି ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଆଧାରିତ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଆଦି ବିକଶିତ କରାଯାଉଛି।
ଫରେନସିକ ବିଜ୍ଞାନାଗାରର ସୁଦୃଢ଼ୀକରଣ
ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ଦେଶରେ ଫରେନ୍ସିକ ବିଜ୍ଞାନାଗାରଗୁଡ଼ିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରି ନ୍ୟାୟ ବିଭାଗରେ ସୁଧାର ଆଣିବା ଲାଗି ଆଉ ଏକ ପ୍ରୟାସ କରିଛି। ଚଣ୍ଡିଗଡ଼ରେ 23 ଡିସେମ୍ବର, 2019ରେ ଆଧୁନିକ ଡିଏନଏ ବିଶ୍ଳେଷଣ ୟୁନିଟର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି।
ଯୌନ ନିର୍ଯାତନା ମାମଲାରେ ସାକ୍ଷ୍ୟମାନଙ୍କର ତଦନ୍ତରେ ମାନକୀକରଣ ଏବଂ ଗୁଣବତ୍ତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା କ୍ରମରେ ଫରେନସିକ ବିଜ୍ଞାନ ସେବା ନିର୍ଦ୍ଦେଶାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ଯୌନ ନିର୍ଯାତନା ମାମଲାରେ ଫରେନସିକ ସାକ୍ଷ୍ୟ ସଂଗ୍ରହ, ହ୍ୟାଣ୍ଡେଲିଂ ଏବଂ ଭଣ୍ଡାରଣ ନିମନ୍ତେ ଦିଶାନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଅଧିସୂଚୀତ କରାଯାଇଛି। ଏଥିପାଇଁ ମୋଟ 13602 ଜଣ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଦିଆଯାଇଛି। ପୁଲିସ ତଦନ୍ତ ଏବଂ ବିକାଶ ବ୍ୟୁରୋ (ବିପିଆରଆଣ୍ଡଡି) ପକ୍ଷରୁ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶରେ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ 14950 ଯୌନ ନିର୍ଯାତନା ମାମଲାରେ ସାକ୍ଷ୍ୟ ସଂଗ୍ରହ କିଟ୍ସ ବିତରଣ କରିଛି।
କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ପୁଲିସ ଥାନାରେ ମହିଳା ସହାୟତା ଡେସ୍କ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା ଲାଗି 200 କୋଟି ଟଙ୍କାର ପାଣ୍ଠି ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ମଞ୍ଜୁର କରିଛନ୍ତି। ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ସୀମା ଭଳି ଦେଶର ସମସ୍ତ ଜିଲ୍ଲାରେ ମାନବ ଚାଲାଣ ନିରୋଧୀ ୟୁନିଟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା/ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଲାଗି ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ଏହି ସହାୟତା ଦିଆଯାଇଛି।
ଭାରତ ସରକାର ମହିଳା ଓ ଶିଶୁଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ନିମନ୍ତେ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ ଏବଂ ଏହାସହ ଜଡ଼ିତ ଅନେକ ପ୍ରକଳ୍ପ ନିର୍ମାଣାଧୀନ ରହିଛି, ଯାହାଫଳରେ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶଗୁଡ଼ିକ କେବଳ ସୁରକ୍ଷିତ ହେବେ ନାହିଁ, ବରଂ ଦେଶର ମହିଳାମାନେ ସ୍ୱାଧୀନ ଭାବେ ରହିବା ଲାଗି ସଶକ୍ତ ମଧ୍ୟ ହେବେ।