য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়
গৃহ মন্ত্রালয়না লৈবাক অসিদা নুপীগী সেফতী অমসুং সেক্যুরিতী হেনগৎহন্নবা খোংথাং কয়া অমা লৌখৎলে
প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা সরকারনা ৱুমেন এম্পৱারমেন্তকী মায়কৈদা হৌখিবা চহি ৭ অসিদা খোংথাং কয়া অমা লৌখৎলে
ৱুমেন সেফতী ইনিসিয়েতিব কয়া অমা খোংজেল য়াংনা পায়খৎলে
আই.তি.এস.এস.ও., এন.দি.এস.ও., ক্রাই-মেক অমসুং ন্যু সিতিজন সর্বিসশিং য়াওনা তোঙান তোঙানবা আই.তি. ইনিসিয়েতিবশিং মতম চানা লৌখৎলে অমদি ইফেক্তিব ওইনা ইনবেস্তিগেৎ তৌরে
গৃহ মন্ত্রী শ্রী অমিৎ শাহনা রাজ্য/য়ু.তি. পুম্নমক্তা মসিগী ওলাইন তুলশিং অসি ইফেক্তিব ওইনা শিজিন্ননবা অকনবা ৱাফম থমখ্রে
সরকারনা পুলিস স্তেসনশিংদা ৱুমেন হেল্প দেস্কশিং শেমগৎনবা অমসুং লৈবাক্কী জিলা খুদিংমক্তা এন্তি হ্যুমেন ত্রাফিকিং য়ুনিৎশিং শেমগৎনবা/মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তি.শিংদা লুপা করোর ২০০ সেঙ্কসন তৌখ্রে
08 MAR 2021 2:10PM by PIB Imphal
লৈবাক অসিদা নুপীগী সেফতী অমসুং সেক্যুরিতী হেনগৎহন্নবা গৃহ মন্ত্রালয়না নির্ভয়া ফন্দনা ফন্দেদ তৌবা তোঙান তোঙানবা ইনিসিয়েতিব কয়া অমা লৌখৎলে। সেক্সুএল এসোল্ত কেসশিংগী ইনভেস্তিগেসন মতম চানা লোইশিনবা য়াওনা ৱুমেন সেফতীগা মরী লৈনবা ইসুশিংদা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিং সেন্সিতাইজ তৌনবা গৃহ মন্ত্রালয়না তোঙানবা ৱুমেন সেফতী দিবিজন অমসু শেমগৎলে।
প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা ভারত সরকারনা ৱুমেন এম্পৱারমেন্তকী মায়কৈদা হৌখিবা চহি ৭ অসিদা খোংথাং কয়া অমা লৌখৎলে। সেক্সুএল এসোল্তকী তমথিরবা থৌদোকশিংগী মায়োক্তা চেৎনা লেপ্লদুনা ভারত সরকারনা ক্রিমিনেল লো এমেন্দমেন্ত এক্ত ২০১৮গী খুত্থাংদা রেপকী দন্দিবু হেন্না চেৎশিলহল্লে। মসিদা ইনভেস্তিগেসন ত্রেকিং সিস্তেম ফোর সেক্সুএল ওফেন্সেস (আই.তি.এস.এস.ও.), নেস্নেল দেতাবেজ ওফ সেক্সুএল ওফেন্দর্স (এন.দি.এস.ও.), ক্রাই-মেক অমসুং ন্যু সিতিজন সর্বিসশিং মনুং চল্লি। মসিগী আই.তি. ইনিসিএতিবশিং অসিনা মতম চানা অমসু ইফেক্তিব ওইনা ইনভেস্তিগেসন তৌবদা মতেং ওইরি। গৃহ মন্ত্রী শ্রী অমিৎ শাহনা রাজ্য/য়ু.তি. পুম্নমক্তা মসিগী ওনলাইন তুলশিং অসি ইফেক্তিব ওইনা শিজিন্ননবা কন্না তকশিল্লি।
আই.তি.এস.এস.ও. অমসুং এন.দি.এস.ও.
ইনভেস্তিগেসন ত্রেকিং সিস্তেম ফোর সেক্সুএল ওফেন্সেস (আই.তি.এস.এস.ও.) অসি সেক্সুএল এসোল্ত কেসশিংদা (ক্রিমিনেল লো (এমেন্দমেন্ত) এক্ত ২০১৮গী মতুং ইন্না চৎলিবা থা অনি) পুলিস ইনভেস্তিগেসন মতম চানা লোইশিনবদা মোনিতর অমসুং ত্রেক তৌনবা হৌদোকপা ওনলাইন এনালাইতিক তুল অমনি। অদুগা নেস্নেল দেতাবেজ ওফ সেক্সুএল ওফেন্দর্স (এন.দি.এস.ও.) অসি হঞ্জিন হঞ্জিন মরাল লৈরবশিং মশক খংদোক্নবা অমসুং সেক্স এফেন্দরশিংদা এলর্তশিং রিসিব তৌনবা, ইনভেস্তিগেসনদসু শিজিন্নবা হৌদোকখি।
ক্রিমিনেল কেসশিং দিসপোজ তৌবদা মতম শোইহন্দবদা রাজ্য/য়ু.তি.শিংবু লায়থোকহনবগী মায়কৈদা খোংথাং অমা ওইনা এদজোর্নমেন্ত এলর্ত মোদুল অমসু দিবেলপ তৌখি। মসিগী মতুং ইন্না, গবর্নমেন্ত প্রোসেক্যুতর অমনা ক্রিমিনেল কেস অমদা এদজোর্নমেন্ত অমা অনিরক্তগী ঙেন্না সীক তৌরকপা মতমদা, লীথোক্নঙাই ওইদবা থেংথবশিং ঙাকথোক্নবা সেনিয়র ওফিসরশিংদা এলর্ত অমা থানবা সিস্তেম অসিনা প্রোভিজন অমা লৈরি।
ক্রাই-মেক
ক্রাইম মল্তি এজেন্সী সেন্তর (ক্রাই-মেক) অসি ২০২০গী মার্চ ১২দা ইন্তর-স্তেত ক্রাইমগী কেসশিংদা মরী লৈনবা অতোপ্পা ইশুশিং অমসুং তমথিরবা ক্রাইমশিংদা ইনফোর্মেশন শেয়র তৌনবা রাজ্য/য়ু.তি. পুম্নমক্তা লৈরিবা পুলিস স্তেসনশিং অমসুং অৱাংবা ওফিসশিংগীদমক হৌদোকখি।
ন্যু সিতিজন সর্বিসেস
ন্যু সিতিজন সর্বিসেস অসি নুপীগী মায়োক্তা ক্রাইমশিংগী কেসশিংগা মরী লৈননা নেস্নেল ক্রাইম রেকোর্দস ব্যুরোনা মসিগী পোর্তেল digitalpolicecitizenservice.gov.in দা হৌদোকখি।
নির্ভয়া ফন্দ প্রোজেক্তস ফাস্ত-ত্রেক
নির্ভয়া ফন্দনা ফন্দ থাদবা প্রোজেক্তশিং অসি নুপীগী সেফতী অমসুং সেক্যুরিতী হেনগৎহন্নবা গৃহ মন্ত্রালয়নসু ফাস্ত-ত্রেক তৌরি। ইমর্জেন্সী রেস্পোন্স সপোর্ত সিস্তেম (ই.আর.এস.এস.) অসি অসিগুম্বা ইনিসিয়েতিবকী খুদম অমনি। মসি পান-ইন্দিয়া, সিঙ্গল, অন্তরজাতিগী ওইনা শকখংলবা নম্বর, তোঙান তোঙানবা ইমর্জেন্সীশিংগীদমক ১২২ অমনি। ই.আর.এস.এস. অসি হৌজিক্কী ওইনা লৈবাক অসিদা রাজ্য/য়ু.তি. ৩৪দা মথৌ তৌরি অমদি ২০২১গী মার্চ ফাওবদা অতোপ্পা রাজ্য/য়ু.তি.শিংদা মথৌ তৌরবা য়াবগী থাজবা থম্লি।
নুপীগী মায়োক্তা সাইবর ক্রাইম প্রিবেন্সন
নুপী অমসুং অঙাংশিংগী মায়োক্তা সাইবর ক্রাইম প্রিবেন্সন অসিসু গৃহ মন্ত্রালয়গীদমক মরুওইবা ফোকস এরিয়া অমনি। হৌজিকমক্কী ওইনা আন্ধ্র প্রদেশ, অরুনাচল প্রদেশ, ছতিসগর, গুজরাত, হরিয়ানা, হিমাচল প্রদেশ, কর্নাতকা, কেরলা, মধ্য প্রদেশ, মিজোরাম, ওরিশা, তেলঙ্গনা, উত্তর প্রদেশ অমসুং উত্তরাখন্দ য়াওনা রাজ্য ১৪না সাইবর ফোরেন্সিক ত্রেনিং লেবোরেতরী শেমগৎলে। পুলিস পর্সনেল, প্রোসেক্যুতর অমসু জুদিসিএল ওফিসর ১৩২৯৫বু নুপী অমসুং অঙাংগী মায়োক্তা চতথবা সাইবর ক্রাইমশিং মশক খংদোক্নবা, দিতেক্ত তৌনবা অমসুং রিজোল্ব তৌনবা ত্রেন তৌরে। নাগরিকশিংনা ওবসিন য়াওবশিং রিপোর্ত তৌবা ঙম্নবা গৃহ মন্ত্রালয়না পোর্তেল অমসু হৌদোক্লে, www.cybercrime.gov.in অমসুং মসি পুং ৭২গী মনুংদা ব্লোক তৌগনি হায়না আশা তৌই। গৃহ মন্ত্রালয়না ২০১৯গী ওগস্ত ৩০দা রিভামপেদ পোর্তেল অমা হৌদোকখি।
Hacker man on laptop
দিল্লী পুলিসনা নুপীশিংবু সেৎ অপ তৌবা অমসু অকিবা নত্রগা ইকায়বা য়াওদনা ক্রাইম রিপোর্ত তৌবদা পুক্নিং থৌগৎনবা পুলিস স্তেসনশিং অমসুং সব-দাভিজন থাক্কী ওফিসশিংদা সোসিএল ৱার্করশিং অমসুং কাউন্সেলরশিং রিক্রুইৎ তৌরে। হিংশা থিংনবা সোসিএল ৱার্করশিং অমসুং কাউন্সেলরশিংনা ইন্দিভিজুএল জোইন্ত লেভেল অমদা সেসন ১৯৩১৬ লৌখৎলে। দিল্লী পুলিসনা সেল্ফ দিফেন্স তেক্নিক ত্রেনিং কেম্পকী সেলন ৭৫৫০ পাংথোক্লে মদুদা স্কুল কোলেজগী নুপীমচাশিং, হাউসৱাইফশিং, ৱার্কিং ৱুমেনশিং অমসুং প্রিভিলেজ চিলদ্রেন ১৪,৮২,৪৮১ ত্রেন তৌখি।
সিতী ৮দা সেফ সিতী প্রোজেক্তশিং
নির্ভয়া ফন্দনা ফন্দ থাদবা প্রোজেক্তশিংগী মরক্তা সিতী ৮ (অহমদবাদ, বেঙ্গলুরু, চেন্নাই, দিল্লী, হায়দ্রবাদ, কোলকতা, লখনৌ অমসুং মুম্বাই)দা সেফ সিতী প্রোজেক্তশিং ইমপ্লিমেন্ত তৌবগী থবক চত্থরি।
ফোরেন্সিক সাইন্স লেবোরেতরীশিং মপাঙ্গল কনখৎহনবা
গৃহ মন্ত্রালয়না পায়খৎপা অতোপ্পা ইনিসিয়েতিবনা ফোরেন্সিক সাইন্স লেবোরেতরীশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্দুনা ভারত্তা জস্তিসকী এদমিনিস্ত্রেসন ফগৎহনবনি। ফোরেন্সিক সাইন্স অসি ক্রিমিনেল ইনভেস্তিগেসন অমা হেক্তগী মরুওইবা এস্পেক্ত অমনি। অৱাংবা থাক্কী দি.এন.এ. এনালাইসিস ফেসিলিতী অমা ২০১৯গী দিসেম্বর ২৩দা সেন্ত্রেল ফোরেন্সিক সাইন্স লেবোরেতরী চান্দিগরদা শঙ্গাখি।
সরকার অসিনা পুলিস স্তেসনশিংদা ৱুমেন হেল্প দেক্সশিং শেমগৎনবা অমসুং লৈবাক অসিগী জিলা খুদিংমক্তা লোয়ননা মনুং হুঞ্জিনবা ঙমখৈ লমদমশিংদা এন্তি হ্যুমেন ত্রাফিকিং য়ুনিৎশিং শেমগৎনবা/মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা রাজ্যশিং অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিংদা লুপা করোর ২০০ কায়থখ্রে।

Ministry of Home Affairs
Ministry of Home Affairs has taken several steps to enhance the safety and security of women in the country
Under Prime Minister Narendra Modi’s leadership government has taken number of steps in last 7 years towards women empowerment
Multiple women safety initiatives being fast tracked
Various IT initiatives including ITSSO, NDSO, Cri-MAC and New citizen Services have been taken for timely and effective investigation
Home Minister Shri Amit Shah strongly recommended the effective use of these online tools to all the States/UTs
Government sanctioned Rs. 200 crore to States and UTs to set up Women Help Desks (WHDs) in police stations and to set up/strengthen Anti Human Trafficking Units (AHTU) in all districts of the country
08 MAR 2021 2:10PM by PIB Delhi
To enhance the safety and security of women in the country, Ministry of Home Affairs has taken several initiatives which are funded by the Nirbhaya Fund. A separate Women Safety Division has also been set up in the Ministry of Home Affairs (MHA) to sensitize the States/UTs on women safety related issues including timely completion of investigation of sexual assault cases.
The Government of India under Prime Minister Narendra Modi’s leadership has taken number of steps in last 7 years towards women empowerment and their safety and security. Taking a tough stand against heinous incidents of sexual assaults, Government of India has made the punishment of rape more stringent through the Criminal Law Amendment Act 2018. To ensure the amendments in the law effectively translate at ground level various initiatives have been taken by MHA and their progress is continuously monitored. These include Investigation Tracking System for Sexual Offences (ITSSO), National Database of Sexual Offenders" (NDSO), Cri-MAC (Crime Multi-Agency Center) and New citizen Services. These IT initiatives help in timely and effective investigation. Home Minister Shri Amit Shah has strongly recommended the effective use of these online tools to all the States/UTs.
ITSSO and NDSO
Investigation Tracking System for Sexual Offences (ITSSO) is an online analytical tool launched to monitor and track timely completion of police investigations in sexual assault cases (currently two months as per Criminal Law (Amendment) Act 2018). Where, National Database of Sexual Offenders" (NDSO) has been launched to identify repeat offenders and receive alerts on sex offenders, as also in the investigation.
An Adjournment Alert module has also been developed as a step towards facilitating States/UTs to ensure timely in disposal of criminal cases. As per this, whenever a Government Prosecutor seeks an adjournment in a criminal case more than twice, the system has a provision to send an alert to senior officers to prevent unavoidable delays.
Cri-MAC
Crime Multi Agency Center (Cri-MAC) has been introduced on 12 March 2020 for police stations and higher offices in all States/UTs to share information on heinous crimes and other issues related to coordination in cases of inter-state crime. It can be used to send alerts or related information on crime and inter-state criminals to the States/UTs via an email/SMS.
New citizen Services
New citizen Services have been launched by National Crime Records Bureau on its portal digitalpolicecitizenservice.gov.in relevant for cases of Crimes against Women. These services include functionalities like ‘Missing Person Search’ that helps citizens find their missing kin from the national database of recovered unidentified found person/unidentified dead bodies. Another service is the ‘Proclaimed offenders’ functionality that helps to provide online information on proclaimed offenders to citizens.
Nirbhaya Fund projects fast-tracked
Projects funded by Nirbhaya Fund are also being fast-tracked by MHA to enhance the safety and security of women. ‘Emergency Response Support System (ERSS)’ is an example of such initiative. It is a pan-India, single, internationally recognized number, 112 for various emergencies. ERSS is currently operational in 34 States/UTs in the country and expected to be operational in other states/UTs by March 2021. Since its official launch on 18th February 2019, ERSS has handled over 11.48 Crore calls with pan-India response time of 15.66 minutes (as on 31st January 2021). The 112 India mobile application has over 9.98 lakh downloads since February 2019 from which over 5.75 lakh users are registered, of which 2.65 lakh are women.
Cyber Crime Prevention against Women
Cyber Crime Prevention against Women & Children is also a key focus area for MHA. Currently, 14 States including Andhra Pradesh, Arunachal Pradesh, Chhattisgarh, Gujarat, Haryana, Himachal Pradesh, Karnataka, Kerala, Madhya Pradesh, Mizoram, Odisha, Telangana, Uttar Pradesh and Uttarakhand have set up Cyber Forensic Training Laboratory. 13295 Police personnel, Prosecutors, and Judicial Officers have been trained in identifying, detecting and resolving cyber-crimes against women and children. Ministry of Home Affairs has also launched a portal, www.cybercrime.gov.in wherein citizens can report obscene content and expect it to be blocked within 72 hours. A revamped portal has been launched on 30th August 2019 by MHA.
Hacker man on laptop
Delhi Police recruited Social Workers & Counsellors to encourage women to step up and report crimes without fear or shame
The Delhi Police has recruited Social Workers and Counsellors in Police Stations and Sub-Division level offices to encourage women to step up and report crimes without fear or shame. 19316 sessions at an individual and joint level have been taken by Social Workers/Counsellors to stop the violence. Delhi Police has held 7550 sessions Self-Defence Technique Training Camps in which 14,82,481 School/College Girls, housewives, working women and less privileged children have been trained. For the year 2017 and 2018, The Limca Book of Record has also certified this achievement. 738 One Day workshops held by SPUWAC (Special Unit for Women & Children) for 1,23,084 girls/women. 358 workshops for Gender Sensitization held in which 1,22,833 participants, including Police Officers, benefitted. A modern facility for SPUWAC & SUPNER (Special Unit for North-East Region) is completed in March 2020 and Delhi Police is continuing the project with their funds.
Safe City Projects in 8 cities
Among the projects funded by the Nirbhaya Fund, Safe City Projects in 8 cities (Ahmedabad, Bengaluru, Chennai, Delhi, Hyderabad, Kolkata, Lucknow and Mumbai) are under implementation. The projects involve the use of technology to improve the safety of women in India. This includes the use of drones, installation of CCTV cameras to alert Police about criminals and criminal activity, technology-enabled infrastructure like smart lighting systems which glow as soon as it gets dark to eliminate dark alleys and crime hot-spots from cities, and toilets for women which can be located on Google Maps.
Strengthening Forensic Science Laboratories
Another initiative by MHA to improve the administration of justice in India by strengthening of Forensic Science Laboratories. Forensic science is an important aspect of any criminal investigation, as it can allow the authorities in identifying suspect in a crime, determine the timeline and other details related to crime. To further improve the criminal investigation strengthening the Forensic Science facilities in the country is also funded by the Nirbhaya Fund. A state-of-the-art DNA Analysis facility has been inaugurated on 23rd December 2019 at Central Forensic Science Laboratory (CFSL), Chandigarh. The capacity of the laboratory has increased to handle 2,000 cases per year. Specialized units have been established for investigation of Sexual Assault and Homicide, Human Disaster Victim Identification, Paternity Unit, and Mitochondrial Unit.
In order to ensure standardization and quality in the examination of evidence in sexual assault cases, the Directorate of Forensic Sciences Services has notified Guidelines for collection, handling and storage of forensic evidence in sexual assault cases. Along with this, a Sexual Assault Evidence Collection Kit has also been notified. Training of Investigation Officers/ Prosecution Officers/ Medical Officers on these guidelines and kits have been undertaken. A total of 13602 Officers have been trained by Bureau of Police Reforms & Development and the Lok Nayak Jayaprakash Narayan National Institute of Criminology and Forensic Sciences in the collection, handling and transportation of forensic evidence in sexual assault cases. BPR&D (Bureau of Police Research & Development) has distributed 14950 Sexual Assault Evidence Collection (SAEC) Kits to States & UTs. These SAEC Kits will facilitate the efficient collection, handling and storage of forensic evidence in cases of sexual assault.
The Government has sanctioned Rs. 200 crore to States and Union Territories to set up Women Help Desks (WHDs) in police stations, and to set up/ strengthen Anti Human Trafficking Units (AHTU) in all districts of the country as also on vulnerable borders.
The Government of India is committed to safety and security of women and children and many projects are underway which will not only make States/UTs a safe place to live but also empower the women of the country to live independently.