Ministry of Communications
Telecom Minister Shri Ravi Shankar Prasad chairs high level meeting to make digital transactions secure, reliable and trustworthy
Minister directs officials to take strict action to stop harassment of telecom subscribers
A web/ mobile application and SMS based system to be developed for effective handling of Unsolicited Commercial Communication (UCC) and also financial frauds being done through misuse of telecom resources
A Nodal agency Digital Intelligence Unit (DIU) to be set up to coordinate with various stakeholders in investigating fraudulent activity involving telecom resources
Telecom Analytics for Fraud Management and Consumer Protection (TAFCOP) system to be created at License Service Area level
15 FEB 2021 5:07PM by PIB Delhi
A high level meeting chaired by Shri Ravi Shankar Prasad, the Union Minister for Electronics & Information Technology, Communications and Law & Justice, held here today with the objectives to address the rising concern and irritation of consumers over Unsolicited Messages on mobile phones, repeated harassment through SMS, promising fraudulent loan transactions and above all make digital transaction safe and secure.Secretary(T), Member (T) and DDG (Access Service) also attended the meeting.
In the meeting,Minister of Communication directed the officials to take strict action against erring telemarketers and individuals involved in harassment of telecom subscribers. The method of harassment includes unsolicited commercial messages or calls. Further, the Minster observed that telecom resources are also being used to carry out financial frauds and dupe the common man of his hard-earned money.Clear directions were issued to the officials to take strict and tangible action to stop such activities immediately.
Officials pointed out that even the subscribers registered in Do-Not Disturb (DND) service continue to receive commercial communication from Registered Tele-Marketers (RTMs) and further Unregistered Tele-Marketers (UTMs) are also sending commercial communication to the subscribers.
Minister of Communication directed the officials of DoT to conduct a meeting with Telecom Service Providers (TSPs) and Tele-Marketers to apprise them of the seriousness of the issue and to ensure the compliance of laid down rules and procedures in this regard. In case of any violation, it was proposed to impose Financial penalty against the tele-marketers including disconnection of resources in case of repetitive violations.
It was decided that for effective handling of Unsolicited Commercial Communication (UCC)and also the financial frauds being done through misuse of telecom resources,a web/ mobile application and SMS based system shall be developed for redressal mechanism. This will enable telecom subscribers to lodge their complaints related to matters involving UCC.
Hon’ble Minister also directed to devise special strategies including blocking of telecom operations due to rising concern in Jamtara and Mewat region for curbing of fraudulent activities involving usage of telecom resources.
The officials apprised Minister that for UCC and financial fraud related complaints, time is of utmost essence and a quick time bound action will help in reducing such menace. Accordingly, a Nodal agency, named as Digital Intelligence Unit (DIU)will be setup. The main function of DIU will be tocoordinate with various LEAs, Financial Institutions and telecom service providers in investigating any fraudulent activity involving telecom resources. At License Service Area level, Telecom Analytics for Fraud Management and Consumer Protection (TAFCOP) systemwill also be created.
The above system willstrengthen the trust of people in the digital ecosystem and willmake financial digital transactions primarily through mobile more secure and reliable,which will result in promotion of Digital India.

কম্যুনিকেসন অমসুং ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
দিজিতেল ত্রান্সসেক্সনশিং অশোই-অঙাম থোকহন্দনবা, ফজনা পাংথোক্নবা অমসুং থাজবা লৈহন্নবা তেলিকোম মিনিস্তর শ্রী রবি সঙ্কর প্রাসাদনা লুচিংদুনা অৱাংবা থাক্কী মীফম পাংথোকখ্রে
তেলিকোম সবস্ক্রাইবরশিং অৱাবা পীবা লেপ্নবা অকনবা থবক লৌখৎনবা মিনিস্তরনা ওফিসিএলশিংদা য়াথং পীখ্রে
অনসোলিসিতেদ কমর্সিএল কম্মুনিকেসন(য়ু সি সি) অমসুং তেলিকোমগী পাম্বৈশিং লান্না শীজিন্নদুনা শেন-থুমগী নমথাক তৌবদগী মপুংফানা লাকশিন্নবা ৱেব/মোবাইল এপ্লিকেসন অমসুং এম.এম.এসতা য়ুম্ফম ওইবা থবক সিস্তেম অমা শেমগৎকদবনি
তেলিকোমগী পাম্বৈশিং শীজিন্নদুনা অরানবা তৌবশিং থিগৎনবা মরী লৈনবশিং পু্ন্না চৎমিন্ননবা নোদেল এজেন্সি দিজিতেল ইন্তিলিজেন্স য়ুনিত(দি আই য়ু) লিংখৎলগনি
লাইসেন্স সর্বিস এরিয়া লেবেলদা তেলিকোম এনালাইতিক ফোর ফ্রোদ মেনেজমেন্ত এন্দ কঞ্জুমর প্রোতেক্সন(তাফকোপ) সিস্তেম শেমগদবনি
15 FEB 2021 5:07PM by PIB Imphal
মোবাইল ফোনশিংদা পামদবা মেসেজশিং লাকপা, এস.এম.এসকী খুৎথাংদা ঙাইহাক লৈতনা ওৎপা, লোন পীগনি হায়না লান্না থাজবা পীবদগী কঞ্জুমরশিংনা খোইদৌ শাওগৎপা অমসুং নুংঙাইতবা হেনগৎলক্লিবা অসি থেংন্নবা অমসুং দিজিতেল ত্রান্সসেক্সনশিং অশোই-অঙাম থোকহন্দনবা ঙসি য়ুনিয়ন ইলেকত্রোনিক্স অমসুং ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজি, কম্মুনিকেসন্স অমসুং লো অমসুং জজতিসকী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী রবি সঙ্কর প্রাসাদনা লুচিংদুনা অৱাংবা থাক্কী মীফম অমা পাংথোকখ্রে। মীফম অদুদা সেক্রেতরি(তেলিকোম), মেম্বর(তেলিকোম)অমসুং দি.দি.জি(এসেস সর্বিস)শু শরুক য়াখি।
সবস্ক্রাইবরশিংদা অৱাবা পীবদা চেন্নবা লনাই মীওইশিং অমসুং তেলিমার্কেত্তরশিংগী মথক্তা অকনবা থবক লৌখৎনবা মীফম অদুদা মিনিস্তরনা ওফিসিএলশিংদা খঙহনখি। নুংঙাইতবা থোকহনবা থবকশিংগী মনুংদা পামদবা মেসেজশিং নত্রগা কোলশিং লাকপা য়াওরি। মিনিস্তরনা মখা তানা হায়খি শেন-থুমগী নমথাক তৌনবা অমসুং মীচম মীয়াম্না ৱানা তানবা শেন লৌথোক্নবা তেলিকোমগী পাম্বৈশিং শীজিন্নরে। অসিগুম্বা থবকশিং খুদক্তা লেপহন্নবা অকনবা থবক লৌখৎনবা ওফিসিএলশিংদা য়াথং পীখ্রে।
সবস্ক্রাইবরশিংনা দু-নোত-দিস্ত্রব(দি এন দি)দা রেজিস্তার তৌরবসু মখা তানা রেজিস্তার তেলি-মার্কেত্তরস(আর তি এম)দগী কোলশিং লাক্লে হায়বা খঙলে অমসুং অনরেজিস্তার তেলি-মার্কেত্তরস(য়ু তি এম)দগীশু সবস্ক্রাইবরশিংদা কোল লাক্লে হায়বা খঙলে হায়না ওফিসিএলশিংনা ফোঙদোকখি।
ৱাফম অসি হকচিন্নবা লৌনবা অমসুং পীরিবা নিয়মশিং ফজনা ঙাক্নবগী মতাংদা মখোয়দা খঙহন্নবা তেলিকোম সর্বিস প্রোবাইদর(তি এস পি) অমসুং তেলি-মার্কেত্তরশিংগা মীফম অমা পাংথোক্নবা মিনিস্তরনা ওফিসিএলশিংদা খঙহনখ্রে। করিগুম্বা নিয়ম ইন্দবা য়াওরবদি, তেলি-মার্কেত্তরশিংদা শেন-থুমগী পেনালতি লৌবা য়াওনা করিগুম্বা য়াম্না তোইনা অরানবা তৌরবদি কন্নেক্সন পীদনবা মীফম অদুদা খন্নখি।
অনসোলিসিতেদ কমর্সিএল কম্মুনিকেসন(য়ু সি সি) অমসুং তেলিকোমগী পাম্বৈশিং লান্না শীজিন্নদুনা শেন-থুমগী নমথাক তৌবদগী মপুংফানা লাকশিন্নবা ৱেব/মোবাইল এপ্লিকেসন অমসুং এম.এম.এসতা য়ুম্ফম ওইবা থবক সিস্তেম অমা শেমগৎনবা মীফম অদুদা ৱারেপ লৌখি। মসিনা তেলিকোম সবস্ক্রাইবরশিংনা য়ু.সি.সিগা মরী লৈনবা ৱাফমশিংগী মখোয়গী ৱাকৎ পীশিনবা ঙমহনগনি।
তেলিকোমগী পাম্বৈশিং শীজিন্নদুনা জামতারা অমসুং মেৱাত লমদমদা অরানবা থবকশিং চৎথরিবা অসি লাকশিন্নবা তেলিকোম ওপরেসনশিং থিংবা য়াওনা অখন্নবা লাল্লোং পুথোক্নবা মিনিস্তরনা য়াথং পীখি।
য়ু.সি.সি অমসুং শেন-থুমগী নমথাক তৌবগা মরী লৈনবা ৱাকৎ অসি মতম অসিগী ওইনা খ্বাইদগী মরুওইবনি অমসুং অথুবদা অকক্নবা মতমগী মনুংদা থবক পায়খৎলবদি অসিগুম্বা খুদোংচাদবশিং কোকহনবা ঙমগনি হায়না ওফিসিএলশিংনা মিনিস্তরদা পুখৎখি। থবক অসিগীদমক দিজিতেল ইন্তিলিজেন্স য়ুনিত(দি আই য়ু) কৌবা নোদেল এজেন্সি অমা লিংখৎলগনি। য়ুনিত অসিগী মরুওইবা থবক্তি তেলিকোমগা মরী লৈনবা অরানবা থবক থিজিন্নবা তোঙান-তোঙানবা এল.ই.এশিং, শেন-থুমগী লুপশিং অমসুং তেলিকোম সর্বিস প্রোভাইদরশিংগা পুন্না থবক তৌমিন্নবনি। লাইসেন্স সর্বিস এরিয়াগী থাক্তা তেলিকোম এনালাইতিক ফোর ফ্রোদ মেনেজমেন্ত এন্দ কঞ্জুমর প্রোতেক্সন(তাফকোপ) সিস্তেম শেমগদবনি।
মথক্কী থবকশিং অসিনা দিজিতেলগী থবকশিংদা মীয়ামগী থাজবা হেনগৎহনগনি অমসুং মোবাইলগী খুৎথাংদা পাংথোকপা শেন-থুমগী থবকশিং হেন্না অশোই-অঙাম থোকহল্লোই অমসুং মসিনা দিজিতেল ইন্দিয়া য়োকখৎকনি।