Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
Government approves Central Sector Scheme for Industrial Development of Jammu & Kashmir
For the first time, any industrial incentive scheme is taking the industrial development to the block level
Scheme is upto the year 2037 at a total cost of Rs. 28,400 crore
Scheme while encouraging new investment, also nurtures the existing industries in J&K by providing them working capital support at the rate of 5% for 5 years
Main purpose of the scheme is to generate employment which directly leads to the socio economic development of the region
Aims at development of Manufacturing as well as Service Sector Units in J&K
Scheme visualises larger role of UT of J&K
07 JAN 2021 12:51PM by PIB Delhi
The Cabinet Committee on Economic Affairs chaired by Prime Minister Shri Narendra Modiin its meeting yesterday considered and approved the proposal of Department for Promotion of Industry and Internal Trade for Central Sector Scheme for Industrial Development of Jammu & Kashmir. The scheme is approved with a total outlay of Rs. 28,400 crore upto the year 2037.
Government of India has formulated New Industrial Development Scheme for Jammu & Kashmir (J&K IDS, 2021) as Central Sector Scheme for the development of Industries in the UT of Jammu & Kashmir. The main purpose of the scheme is to generate employment which directly leads to the socio economic development of the area. Considering the historic development of reorganization of Jammu & Kashmir with effect from 31.10.2019 into UT of Jammu & Kashmir under the J&K Reorganisation Act, 2019, the present scheme is being implemented with the vision that industry and service led development of J&K needs to be given a fresh thrust with emphasis on job creation, skill development and sustainable development by attracting new investment and nurturing the existing ones.
The following incentives would be available under the scheme:
1. Capital Investment Incentive at the rate of 30% in Zone A and 50% in Zone B on investment made in Plant & Machinery (in manufacturing) or construction of building and other durable physical assets(in service sector) is available. Units with an investment upto Rs. 50 crore will be eligible to avail this incentive. Maximum limit of incentive is Rs 5 crore and Rs 7.5 crore in Zone A & Zone B respectively
2. Capital Interest subvention: At the annual rate of 6% for maximum 7 years on loan amount up to Rs. 500 crore for investment in plant and machinery (in manufacturing) or construction of building and all other durable physical assets(in service sector).
3. GST Linked Incentive: 300% of the eligible value of actual investment made in plant and machinery (in manufacturing) or construction in building and all other durable physical assets(in service sector) for 10 years. The amount of incentive in a financial year will not exceed one-tenth of the total eligible amount of incentive.
4. Working Capital Interest Incentive: All existing units at the annual rate of 5% for maximum 5 years. Maximum limit of incentive is Rs 1 crore.
Key Features of the Scheme:
1. Scheme is made attractive for both smaller and larger units. Smaller units with an investment in plant & machinery upto Rs. 50 crore will get a capital incentive upto Rs. 7.5 crore and get capital interest subvention at the rate of 6% for maximum 7 years
2. The scheme aims to take industrial development to the block level in UT of J&K, which is first time in any Industrial Incentive Scheme of the Government of India and attempts for a more sustained and balanced industrial growth in the entire UT
3. Scheme has been simplified on the lines of ease of doing business by bringing one major incentive- GST Linked Incentive- that will ensure less compliance burden without compromising on transparency.
4. Scheme envisages greater role of the UT of J&K in registration and implementation of the scheme while having proper checks and balances by having an independent audit agency before the claims are approved
5. It is not a reimbursement or refund of GST but gross GST is used to measure eligibility for industrial incentive to offset the disadvantages that the UT of J&K face
6. Earlier schemes though offered a plethora of incentives. However, the overall financial outflow was much lesser than the new scheme.
Major Impact and employment generation potential:
1. Scheme is to bring about radical transformation in the existing industrial ecosystem of J&K with emphasis on job creation, skill development and sustainable development by attracting new investment and nurturing the existing ones, thereby enabling J&K to compete nationally with other leading industrially developed States/UTs of the country.
2. It is anticipated that the proposed scheme is likely to attract unprecedented investment and give direct and indirect employment to about 4.5 lakh persons. Additionally, because of the working capital interest subvention the scheme is likely to give indirect support to about 35,000 persons.
Expenditure involved:
The financial outlay of the proposed scheme is Rs.28,400 crore for the scheme period 2020-21 to 2036-37. So far, the amount disbursed under various special package schemes is Rs. 1,123.84 crore.

শেনমিৎলোন্দা মন্ত্রীমন্দলগী মীফম (সি.সি.ই.এ.)
সরকারনা জম্মু অমসুং কাশ্মিরগী ইন্দস্ত্রীএলগী চাউখৎ-থৌরাংগীদমক্তা সেন্ত্রেল সেক্তর স্কীম অয়াবা পীখ্রে
অহানবা ওইনা ইন্দস্ত্রীএল ইনসেন্তিব স্কীম অমা হেক্তনা ইন্দস্ত্রীএলগী চাউখৎ-থৌরাং অসি ব্লোক্কী থাক্তা পুখৎলি
স্কীম অসি পুন্না লুপা করোর ২৮,৪০০গী শেনফম ওইদুনা ২০৩৭ ফাওবা চৎনগনি
স্কীম অসিনা অমরোমদা অনৌবা ইনবেস্তমেন্ত থৌগৎপগা লোইননা জে অমসুং কেদা হৌজিক লৈরিবা ইন্দস্ত্রীশিংদা চহি মঙাগী ৫%গী চাংদা ৱার্কিং কেপিতোল সপ্পোর্ত পীদুনা মখোয়বু য়োকখৎলি
স্কীম অসিগী মপুং ওইবা মরমদি থবক পীবনি মসিনা রিজন অসিগী খুন্নাইগী ওইবা শেন্মীৎলোনগী চাউখৎ থৌরাং হকথেংননা পুরকপনি
জে অমসুং কেগী মেন্যুফেকচরিং লোইননা সর্ভিস সেক্তর য়ুনিৎশিংগী চাউখৎ থৌরাংদা পান্দম থম্লি
স্কীম অসিনা জে অমসুং কেগী য়ু.তি.না অচৌবা থৌদাং লৌগনি হায়না আশা থম্লি
07 JAN 2021 12:51PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ময়াই তাংবল লৌদুনা ঙরাং কেবিনেৎ কম্মিতী ওন ইকনোমিক এফিয়র্সকী মীফম অমদা জম্মু অমসুং কাশ্মিরগী ইন্দস্ত্রীএলগী চাউখৎ থৌরাংগীদমক্তা দিপার্তমেন্ত ফোর প্রমোসন ওফ ইন্দস্ত্রী এন্দ ইন্তর্নেল ত্রেদকী সেন্ত্রেল সেক্তর স্কীমগী প্রপোজেল অদু খন্নখি অমদি অয়াবা পীখি। স্কীম অসি লুপা করোর ২৮,৪০০গী অপুনবা লেআউৎকা লোইননা ২০৩৭ ফাওবগী অয়াবা পীখি।
ভারত সরকারনা জম্মু অমসুং কাশ্মিরগী অনৌবা ইন্দস্ত্রীএল দেবেলপমেন্ত স্কীম (জে এন্দ কে আই.দি.এস., ২০২১) অসি জম্মু অমসুং কাশ্মিরগী য়ু.তি.দা লৈবা ইন্দস্ত্রীশিংগী চাউখৎথৌরাংগীদমক্তা সেন্ত্রেল সেক্তর স্কীম ওইনা ফোর্মুলেৎ তৌখ্রে। স্কীম অসিগী মপুং ওইবা মরমদি থবক পীবনি মসিনা লমদম অসিগী খুন্নাইগী ওইবা শেন্মীৎলোনগী চাউখৎ থৌরাং হকথেংননা পুরকপনি। জে এন্দ কে রিওর্গনাইজেসন এক্ত, ২০১৯গী মখাদা জম্মু অমসুং কাশ্মির অসি ৩১.১০.২০১৯দগী চৎনবা হৌদুনা রিওর্গনাইজেসন তৌদুনা য়ু.তি. ওফ জম্মু এন্দ কাশ্মির ওনখিবা ইতিহাসিক ওইবা দেবেলপমেন্ত অসি য়েংলগা হৌজিক্কী স্কীম অসি জে অমসুং কেগী ইন্দস্ত্রী অমদি সর্ভিসনা লমজিংবা চাউখৎ থৌরাং অসিদা অনৌবা ইনোৎ হাপনবা লোইননা থবক পীনবা, স্কিল দেবেলপমেন্ত অমসুং অনৌবা ইনবেস্তমেন্তগী পুক্নিং চিংশিনদুনা অমসুং হৌজিক লৈরিবা অসি য়োকখৎপগী মঙলানগা লোইননা ইমপ্লিমেন্ত তৌরি।
স্কীম অসিগী মখাদা পীরিবা ইনসেন্তিবশিং অসি ফংগনি:
১. কেপিতেল ইনবেস্তমেন্ত ইনসেন্তিব অসিনা প্লান্ত অমসুং মেছিনরী (মেন্যুফেকচরিংদা) নত্ত্রগা বিল্দিং শাবা অমসুং অতোপ্পা দ্যুরেবল ফিজিকেল এসেৎশিংদা (সর্ভিস সেক্তরদা) তৌবা ইনবেস্তমেন্ততা জোন এ.গী রেৎ ৩০% অমসুং জোন বি.গী ৫০%দা ফংগনি। লুপা করোর ৫০ ফাওবগী ইনবেস্তমেন্ত লৈবা য়ুনিৎশিংনা ইনসেন্তিব অসি ফংবা য়াগনি। জোন এ অমসুং জোন বিগী ইনসেন্তিবকী খ্বাইদগী ৱাংবা লিমিৎ অসি মথং শিৎনা লুপা করোর ৫ অমসুং লুপা করোর ৭.৫নি।
২. কেপিতেল ইন্তরেস্ত সবভেন্সন: প্লান্ত অমসুং মেছিনরী (মেন্যুফেকচরিংদা) নত্ত্রগা বিল্দিং শাবা অমসুং অতোপ্পা দ্যুরেবল ফিজিকেল এসেৎশিংদা (সর্ভিস সেক্তরদা) ইনবেস্তমেন্তগীদমক্তা লুপা করোর ৫০০ ফাওবগী লোনগী শেনফমদা য়াম্লবদা চহি ৭ ফাওবগী চহিগী রেৎ ৬%দা।
৩. জি.এস.তি. লিঙ্ক ইনসেন্তিব: প্লান্ত অমসুং মেছিনরী (মেন্যুফেকচরিংদা) নত্ত্রগা বিল্দিং শাবা অমসুং অতোপ্পা দ্যুরেবল ফিজিকেল এসেৎশিংদা (সর্ভিস সেক্তরদা) চহি ১০গী ওইনা তশেংনা ইনবেস্তমেন্ত তৌবগী ইলিজিবল ভেল্যুগী ৩০০%। শেনবা চহি অমদা ইনসেন্তিবকী শেনফম অসি ইনসেন্তিবকী অপুনবা ইলিজিবল ওইবা শেনফমগী শরুক তরা থোকপগী অমদগী হেল্লোই।
৪. ৱার্কিং কেপিতেল ইন্তরেস্ত ইনসেন্তিব: হৌজিক লৈরিবা য়ুনিৎ পুম্নমক য়াম্লবদা চহি মঙাগী চহিগী রেৎ ৫%দা। ইনসেন্তিবকী খ্বাইদগী য়াম্বা লিমিৎ অসি লুপা করোর ১নি।
স্কীমগী মরু ওইবা ফীচরশিং:
১. স্কীম অসি অপিকপা অমসুং অচৌবা য়ুনিৎ অনিমক্না পাম্নগদবা ওই। প্লান্ত অমসুং মেছিনরীদা লুপা করোর ৫০ ফাওবা ইনবেস্তমেন্ত তৌবা অপীকপা য়ুনিৎশিংনা লুপা করোর ৭.৫গী কেপিতেল ইনসেন্তিব ফংগনি অমসুং য়াম্লবদা চহি ৭কী ওইনা কেপিতেল ইন্তরেস্ত সবভেন্সনগী রেৎ ৬% ওইগনি।
২. স্কীম অসিনা জে অমসুং কেগী য়ু.তি.দা ইন্দস্ত্রীএলগী চাউখৎ থৌরাং অসি ব্লোক্কী থাক্তা পুখৎনবা পান্দম থম্লি মসি ভারত সরকারগী ইন্দস্ত্রীএল ইনসেন্তিব স্কীম অমা হেক্তদা অহানবা ওই অমসুং য়ু.তি. অপুনবদা হেন্না মতম শাংনা চৎকদবা অমদি বেলেন্স ওইবা ইন্দস্ত্রীএলগী গ্রোথ লৈহন্নবা হোৎনরি।
৩. স্কীম অসিনা কমপ্রোমাইস তৌবা নত্ত্রগা ত্রান্সপরেন্সীগী য়াওদনা কমপ্লাইয়েন্সকী পোৎলুম হন্থহনবা খ্বাইদগী অচৌবা ইনসেন্তিব –জি.এস.তি. লিঙ্ক ইনসেন্তিব – পুরক্তুনা ইজ ওফ দুইং বিজিনেস অসি কোমথোকহল্লি।
৪. স্কীম অসিনা জে অমসুং কেগী য়ু.তি. অসিনা স্কীম অসিগী রেজিস্ত্রেসন তৌবদা অমদি ইমপ্লিমেন্তেসন তৌবদা অচৌবা থৌদাং লৌরক্কনি হায়না আশা থম্লি অমরোমদা ক্লেমশিং অসি অয়াবা পীদ্রিঙৈ মমাংদা ইন্দিপেন্দেন্ত ওদিৎ এজেন্সী অমা থমদুনা মপুং ফানা য়েংশিনগনি অমসুং বেলেন্স তৌগনি।
৫. মসি জি.এস.তি.গী রিইমবর্সমেন্ত নত্ত্রগা রিফন্দ নত্তে মসিদা গ্রোস জি.এস.তি. শীজিন্নদুনা জে অমসুং কেনা মায়োক্নরিবা খুদোংচাদবশিং হন্থহনদুনা ইন্দস্ত্রীএল ইনসেন্তিবকী ইলিজিবিলিতী ওন্নবনি।
৬. মমাংগী স্কীমশিংনা ইনসেন্তিব মখল কয়া ফংহল্লি অদুম ওইনমক অপুনবা ফাইনান্সিএল ওভরফ্লো অসি অনৌবা স্কীম অসিদগী তাই।
মরু ওইবা শাফু অমসুং থবক পীবা ঙম্বগী মতিক-ময়াই:
১. স্কীম অসিনা হৌজিক লৈরিবা জে অমসুং কেগী ইন্দস্ত্রীএল ইকোসিস্তেমা রেদিকেল ত্রান্সফোর্মেসন পুরক্নবনি লোইননা থবক পীবদা, স্কিল দেবেলপমেন্ত অমসুং সস্তেনেবল দেবেলপমেন্তদা অনৌবা ইনবেস্তমেন্ত তৌনবা অমদি হৌজিক লৈরিবশিংদা মীৎয়েং চংগনি অসুম তৌদুনা জে অমসুং কেনা লৈবাক অসিগী ইন্দস্ত্রীগী লমদা চাউখৎলবা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংগা লম্বা তৌবা ঙমহল্লগনি।
২. প্রপোজ তৌখিবা স্কীম অসিনা অমুক্তা তৌখিদ্রিবা ইনবেস্তমেন্ত তৌরবা য়াই অমসি মীওই লাখ ৪.৫তা হকথেংননা নত্ত্রগা নাকোইননা থবক পীরবা য়াই হায়না পান্নরি। মসিগী মথক্তা ৱার্কিং কেপিতেল ইন্তরেস্ত সবভেন্সননা মরম ওইরগা স্কীম অসিনা মীওই ৩৫,০০০দা হকথেংননা মতেং পীরগনি।
তৌগদবা চাদিং:
প্রপোজ তৌখিবা স্কীম অসিগী ২০২০-২১দগী ২০৩৬-৩৭গী মতমগী ওইনা ফাইনান্সিএল আউৎলে লুপা করোর ২৮,৪০০ ওইগনি। হৌজিক ফাওবদা তোঙান তোঙানবা অখন্নবা পেকেজ স্কীমগী মখাদা কাইথখিবা শেনফম অসি লুপা করোর ১, ১২৩.৮৪নি।