Ministry of Health and Family Welfare
20 persons found with the new mutant variant of SARS- CoV-2 virus reported from UK
Daily Recoveries outnumbering daily New Cases successively since last 33 days further push down the Active Caseload
India's Cases per million and Deaths per million population one of the lowest in the world
30 DEC 2020 11:08AM by PIB Delhi
Total of 20 persons have been found with the mutant variant of SARS- CoV-2 virus reported from UK. These include the six persons reported earlier (3 in NIMHANS, Bengaluru, 2 in CCMB, Hyderabad and 1 in NIV, Pune). 107 samples were tested in the 10 labs as indicated in the table below.
Government of India has constituted the INSACOG (Indian SARS-CoV-2 Genomics Consortium) comprising 10 labs (NIBMG Kolkata, ILS Bhubaneswar, NIV Pune, CCS Pune, CCMB Hyderabad, CDFD Hyderabad, InSTEM Bengaluru, NIMHANS Bengaluru, IGIB Delhi, NCDC Delhi) for genome sequencing. The situation is under careful watch and regular advice is being provided to the States for enhanced surveillance, containment, testing and dispatch of samples to the INSACOG labs.
Daily recoveries have outnumbered the daily new cases since last 33 days successively. In the last 24 hours, 20,549 persons were found to be COVID positive in the country. During the same period, 26,572 new recoveries were registered ensuring drop in the Active Caseload.
India’s cumulative recoveries stand at 98,34,141 today. This is the highest globally. The Recovery Rate has also reached nearly 96% (95.99%). The gap between recoveries and active cases is consistently widening (95,71,869).
India’s total Active Caseload of 2,62,272 consists of just 2.56% of India’s Total Positive Cases. The new recoveries have led to a net decline of 6,309 in the Total Active cases.
When compared globally, India's Cases per million population are amongst the lowest in the world (7,423). Countries such as Russia, Italy UK, Brazil, France and USA have much higher cases per million population.
78.44% of the new recovered cases are observed to be concentrated in 10 States/UTs.
Maharashtra has reported the maximum number of single day recoveries with 5,572 newly recovered cases. 5,029 people recovered in Kerala followed by 1,607 in Chhattisgarh.
79.24% of the new cases are from 10 States and UTs.
Kerala reported the highest daily new cases at 5,887. It is followed by Maharashtra with 3,018 new cases. West Bengal recorded 1,244 new cases.
286case fatalities have been reported in the past 24 hours.
Ten States/UTs account for 79.37% of the new deaths. Maharashtra saw the maximum casualties (68). West Bengal and Delhi follow with 30 and 28 daily deaths, respectively.
Focussed measures including aggressive and targeted testing, early identification of the positive cases, timely isolation & prompt hospitalization of the severe cases (and supervised home isolation of the mild cases) & Standard Treatment Protocol have collectively ensured that the daily fatalities are under 300.
Daily deaths in India are on a sustained decline. Deaths per million population in India (107) are amongst the lowest in the world.

ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ବ୍ରିଟେନରେ ଦେଖାଦେଇଥିବା ସାର୍ସ-କୋଭ-2 ଭୂତାଣୁର ନୂଆ ଭାରିଆଣ୍ଟ 20 ଜଣଙ୍କ ଠାରେ ଚିହ୍ନଟ
ବିଗତ 33 ଦିନ ହେଲା ଦୈନିକ ଆରୋଗ୍ୟ ମାମଲା ନୂଆ ଆକ୍ରାନ୍ତ ମାମଲାଠାରୁ ଅଧିକ ହେବା ଦ୍ୱାରା ସକ୍ରିୟ ମାମଲା ସଂଖ୍ୟା ପୁଣି ଖସିଲା
ଭାରତରେ ପ୍ରତି 10 ଲକ୍ଷ ଲୋକରେ ଆକ୍ରାନ୍ତ ଓ ମୃତ୍ୟୁ ମାମଲା ବିଶ୍ୱରେ ସର୍ବନିମ୍ନ
30 DEC 2020 11:08AM by PIB Bhubaneswar
ବ୍ରିଟେନରେ ଦେଖାଦେଇଥିବା ସାର୍ସ-କୋଭ-2 ଭୂତାଣୁର ନୂଆ ଭାରିଆଣ୍ଟ ଭାରତରେ ମୋଟ 20 ଜଣଙ୍କ ଠାରେ ଚିହ୍ନଟ ହୋଇଛି । ଏମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ପୂର୍ବରୁ ଚିହ୍ନଟ ହୋଇଥିବା 6 ଜଣ (ବେଙ୍ଗାଲୁରୁର ଏନଆଇଏମଏଚଏଏନଏସରେ 3 ଜଣ, ହାଇଦ୍ରାବାଦର ସିସିଏମବିରେ 2 ଜଣ ଓ ପୁଣେର ଏନଆଇଭିରେ ଜଣେ) ସାମିଲ ଅଛନ୍ତି । 10 ଲାବୋରେଟୋରିରେ 107 ନମୁନା ପରୀକ୍ଷା କରାଯାଇଛି ଏବଂ ତାହା ନିମ୍ନ ସାରଣୀରେ ପ୍ରଦାନ କରାଗଲା ।
ଭାରତ ସରକାର ଜିନୋମ ସିକ୍ୱେନ୍ସିଙ୍ଗ ପାଇଁ 10ଟି ଲାବ (ଏନଆଇବିଏମଜି କୋଲକାତା, ଆଇଏଲଏସ ଭୁବନେଶ୍ୱର, ଏନଆଇଭି ପୁଣେ, ସିସିଏସ ପୁଣେ, ସିସିଏମବି ହାଇଦ୍ରାବାଦ, ସିଡିଏଫଡି ହାଇଦ୍ରାବାଦ, ଇନଷ୍ଟେମ ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ, ଏନଆଇଏମଏଚଏଏନଏସ ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ, ଆଇଜିଆଇବି ଦିଲ୍ଲୀ, ଏନସିଡିସି ଦିଲ୍ଲୀ)କୁ ନେଇ ଆଇଏନଏସଏସିଓଜି (ଇଣ୍ଡିଆନ ସାର୍ସ-କୋଭ-2 ଜିନୋମିକ୍ସ କନସୋର୍ଟିୟମ) ଗଠନ କରିଛନ୍ତି । ପରିସ୍ଥିତି ଉପରେ ଯତ୍ନ ସହକାରେ ନଜର ରଖାଯାଇଛି ଏବଂ ଯାଞ୍ଚ ବ୍ୟବସ୍ଥା, କଣ୍ଟେନମେଣ୍ଟ, ଟେଷ୍ଟିଙ୍ଗକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ସହ ଆଇଏନଏସଏସିଓଜି ଲାବଗୁଡ଼ିକୁ ନମୁନା ପଠାଇବା ପାଇଁ ନିୟମିତ ଭାବେ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଉଛି ।
ଅନ୍ୟପକ୍ଷରେ ବିଗତ 33 ଦିନ ହେଲା ଦୈନିକ ଆରୋଗ୍ୟ ମାମଲା ଲଗାତର ଭାବେ ନୂଆ ଆକ୍ରାନ୍ତ ମାମଲାଠାରୁ ଅଧିକ ହେବାରେ ଲାଗିଛି । ଗତ 24 ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ ଦେଶରେ 20,549 ଲୋକ କୋଭିଡ ପଜିଟିଭ ଚିହ୍ନଟ ହୋଇଛନ୍ତି । ସମାନ ଅବଧିରେ 26,572 ରୋଗୀ କରୋନାରୁ ସୁସ୍ଥ ହୋଇଛନ୍ତି । ଏହାଦ୍ୱାରା ଦେଶରେ କରୋନା ସକ୍ରିୟ ମାମଲା ପୁଣି ହ୍ରାସ ପାଇଛି ।
ଆଜିକା ଦିନରେ ଭାରତରେ କରୋନାରୁ ଆରୋଗ୍ୟ ଲାଭ କରିଥିବା ମୋଟ ଲୋକ ସଂଖ୍ୟା 98,34,141 ରେ ପହଞ୍ଚିଛି । ବିଶ୍ୱରେ ଏହା ସର୍ବାଧିକ । ଦେଶରେ କରୋନା ଆରୋଗ୍ୟ ହାର ପାଖାପାଖି 96% (95.99%)ରେ ପହଞ୍ଚିଛି । ଆରୋଗ୍ୟ ଏବଂ ସକ୍ରିୟ ମାମଲା ମଧ୍ୟରେ ବ୍ୟବଧାନ କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ବଢ଼ିବାରେ ଲାଗିଛି । ଏବେ ଏହି ବ୍ୟବଧାନ 95,71,869 କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ।
ଭାରତର ମୋଟ ସକ୍ରିୟ ମାମଲା 2,62,272 କୁ ଖସିଆସିଛି, ଯାହା ମୋଟ ପଜିଟିଭ ମାମଲାର ମାତ୍ର 2.56% । ନୂଆ ଆରୋଗ୍ୟ ମାମଲା ଦ୍ୱାରା ଦେଶରେ ମୋଟ ସକ୍ରିୟ ମାମଲା ସଂଖ୍ୟା 6309 ହ୍ରାସ ପାଇଛି ।
ବିଶ୍ୱ ସୂଚକାଙ୍କ ସହ ଯଦି ତୁଳନା କରାଯାଏ, ଭାରତର 10 ଲକ୍ଷ ଲୋକରେ ଆକ୍ରାନ୍ତ ମାମଲା ବିଶ୍ୱରେ ସର୍ବନିମ୍ନ (7423) ରହିଛି । ରୁଷ, ଇଟାଲୀ, ବ୍ରିଟେନ, ବ୍ରାଜିଲ, ଫ୍ରାନ୍ସ ଓ ଆମେରିକା ଭଳି ରାଷ୍ଟ୍ରରେ 10 ଲକ୍ଷ ଲୋକରେ ଆକ୍ରାନ୍ତ ମାମଲା ବେଶ ଅଧିକ ରହିଛି ।
ଭାରତରେ ଗତ 24 ଘଣ୍ଟାରେ ଆରୋଗ୍ୟ ଲାଭ କରିଥିବା ମୋଟ ମାମଲା ମଧ୍ୟରୁ ୧୦ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରେ 78.44% ଚିହ୍ନଟ କରାଯାଇଛି ।
ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ଗୋଟିଏ ଦିନରେ ସର୍ବାଧିକ 5572 ଆକ୍ରାନ୍ତ ଲୋକ ଆରୋଗ୍ୟ ଲାଭ କରିଛନ୍ତି । କେରଳରେ 5029 ସୁସ୍ଥ ହୋଇଥିବା ବେଳେ ଛତିଶଗଡ଼ରେ 1607 ଜଣ ଆରୋଗ୍ୟ ଲାଭ କରିଛନ୍ତି ।
ନୂଆ ଆକ୍ରାନ୍ତ ମାମଲାରୁ 79.24 % 10 ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ଚିହ୍ନଟ କରାଯାଇଛି ।
କେରଳରେ ଗତ 24 ଘଣ୍ଟାରେ ସର୍ବାଧିକ 5887 ନୂଆ ମାମଲା ସାମ୍ନାକୁ ଆସିଛି । ଏହା ପଛକୁ ଥିବା ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ 3018 ନୂଆ ମାମଲା ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଛି । ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗରେ 1244 ନୂଆ ମାମଲା ଚିହ୍ନଟ କରାଯାଇଛି ।
ଗତ 24 ଘଣ୍ଟାରେ 286 କରୋନା ଆକ୍ରାନ୍ତଙ୍କ ମୃତ୍ୟୁ ଘଟିଛି ।
ନୂଆ ମୃତ୍ୟୁରେ 79.37% 10 ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ଚିହ୍ନଟ କରାଯାଇଛି । ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ସର୍ବାଧିକ 68 ଜଣ ରୋଗୀ ପ୍ରାଣ ହରାଇଥିବା ବେଳେ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗରେ ୩୦ ଓ ଦିଲ୍ଲୀରେ 28 ଜଣଙ୍କ ମୃତ୍ୟୁ ଘଟିଛି ।
ଭାରତରେ କରୋନା ମୃତ୍ୟୁ ଏବେ ୩୦୦ ତଳେ ରହିଆସୁଛି । ଟେଷ୍ଟିଙ୍ଗ ଉପରେ ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯିବା ଦ୍ୱାରା ଠିକଣା ସମୟରେ ପଜିଟିଭ ମାମଲା ଚିହ୍ନଟ କରାଯାଇ ପାରୁଛି । ଏହାଦ୍ୱାରା ଠିକ ସମୟରେ ରୋଗୀଙ୍କୁ ପୃଥକ କରାଯିବା ସହ ହସ୍ପିଟାଲରେ ଚିକିତ୍ସା ସେବା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇ ପାରୁଛି । ସେତିକି ନୁହେଁ, ସ୍ୱଳ୍ପ ଲକ୍ଷଣ ଥିବା କରୋନା ଆକ୍ରାନ୍ତଙ୍କ ଉପରେ ନିୟମିତ ଭାବେ ନଜର ରଖାଯାଉଛି । ମାନକ ଚିକିତ୍ସା ପ୍ରୋଟୋକଲ ପାଳନ କରାଯାଉଛି । ଏହିସବୁ କାରଣରୁ ଦୈନିକ ମୃତ୍ୟୁ ସଂଖ୍ୟା 300 ତଳେ ରହୁଛି ।
ଭାରତରେ କରୋନା ମୃତ୍ୟୁ ନିରନ୍ତର ଭାବେ ହ୍ରାସ ପାଇବାରେ ଲାଗିଛି । ଭାରତରେ 10 ଲକ୍ଷ ଲୋକରେ ମୃତ୍ୟୁ ସଂଖ୍ୟା ବିଶ୍ୱରେ ସର୍ବନିମ୍ନ (107) ରହିଛି ।