Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at Kisan Sammelan held across Madhya Pradesh via video conferencing
18 DEC 2020 6:25PM by PIB Delhi
Namaskar,
My greetings to the hardworking peasant brothers and sisters of Madhya Pradesh! Farmer friends from different corners of Madhya Pradesh have gathered here for this special function. So many farmers have come from Raisen. Thousands of farmer brothers and sisters are connected digitally with us. I welcome you all. In the past, the farmers of MP have suffered losses due to hailstones and natural calamities. Sixteen hundred crore rupees are being transferred to the bank accounts of 35 lakh such farmers of Madhya Pradesh during this function. There is no middleman and no commission. There is no cut. Money is being deposited directly into the bank accounts of farmers. It has been made possible because of technology. The modern system that India has created in the last 5-6 years is also being discussed all over the world today and the young talent of our country has contributed immensely in it.
Friends,
Farmer credit cards have also been given to many farmers today in this programme. Earlier, the Farmer Credit Card was not available to everybody. Our government has made changes in the rules in order to ensure a Farmer Credit Card for every farmer. Now, the farmers are getting easy capital for works related to farming. It has also relieved them of the compulsion to borrow money from others on higher interest.
Friends,
During this programme today, several cold storage infrastructure and other facilities have been either inaugurated or foundation stone has been laid. This is a fact that no matter how much effort farmers put in, if there is no proper storage facility for fruits, vegetables and foodgrains, it leads to heavy losses. And it is not only the farmers who suffer this loss; the entire India bears this loss. According to an estimate, about one lakh crore worth of fruits, vegetables and food grains get damaged every year. Earlier, there was so much indifference regarding this. Now our priority is to set up new storage centres, a massive network of cold storage and create related infrastructure. I will urge the corporate world to come forward to contribute in developing modern storage facilities, cold storage and setting up new food processing ventures. It is not appropriate to assign everything to farmers. Maybe your earnings will be slightly lower, but it will benefit the farmers, the poor and the villages of the country.
Friends,
India’s agriculture and farmers can’t live in the state of backwardness anymore. The modern facilities, which are available to farmers of the developed countries, should also be available to Indian farmers. There can’t be any further delay. Time can’t wait for us. In a rapidly changing global scenario, we can’t accept this situation in India that the farmer becomes helpless due to lack of facilities and modern methods. It is already too late. We are compelled to do things which should have been done 25-30 years ago. In the last six years, our government has taken several important steps keeping in mind each and every requirement of the farmers. As part of this, all those demands of the farmers were fulfilled on which only discussions were going on for years. The new laws that have been made for the farmers are in the news for some time now. These agricultural reforms have not come about overnight. Every government of this country has held wide-ranging discussions with the state governments in the last 20-22 years. Almost every organization has debated on these laws.
Farmers of the country, farmers' organizations, agricultural experts, agricultural economists, agricultural scientists, progressive farmers of our country have also been continuously demanding reforms in the agriculture sector. In fact, the farmers of the country should demand answers from those who used to mention these reforms in their manifestos, advocate about these reforms and would make tall promises to seek votes of farmers, but they never implemented those promises made in their manifestos. They kept on ignore these demands, because farmers were not their priority. As a result, the farmers of the country kept waiting. The agricultural reforms that have taken place now are not different from what was there earlier in the manifestos of all the political parties of the country, their earlier statements, and letters of those gentlemen who were in charge of the agriculture department. Whatever promises they talked about have found mention in these agricultural reforms. I think they are not pained as much by the reforms in agricultural laws. The pain is in the fact that they could not do what they promised and how and why Modi has done it. Why should Modi get credit for it? I request all the political parties with folded hands to take its entire credit. I credit all your earlier manifestos. I don’t want any credit. I only want the ease of living and prosperity of farmers, and modernized farming. Please, don’t misguide and confuse the farmers.
Friends,
It has been more than six-seven months since these laws have been enacted. But, now all of a sudden, political games are being played by spreading and weaving a web of confusion and lies. Attacks are being mounted from the shoulders of the farmers. You must have seen, the government is repeatedly asking in meetings and publicly and our agriculture minister is also giving TV interviews and I am myself saying. Share with us the problems you have with which clauses of the laws. Tell us your problems. These political parties have no firm answers and this is the truth of these political parties.
Friends,
Those whose political ground has been swept away are basically trying to reclaim their political ground by instilling fear among farmers regarding their loss of land. It is very necessary for the country to remember what these people, who are now running this movement in the name of farmers, did when they got the opportunity to run the country or become part of the government. Today, I want to expose these people in front of our countrymen and my farmer brothers and sisters.
Friends,
How cruel these people are who are shedding crocodile tears over farmers’ welfare? The Swaminathan Committee report is the biggest proof. When the Swaminathan Committee report was submitted, these people sat over its recommendations for eight years. Farmers used to protest and demonstrate, but they were least bothered. These people put a lid on the report to ensure that their governments did not have to spend much on farmers. The interest of the farmers does not matter to them. They have misused the farmers from time to time to further their political interests, whereas our government is sensitive and dedicated to farmers considers farmers as ‘Annadata’. We dug out the Swaminathan Committee report from the maze of files and implemented its recommendations. We gave MSP which is 1.5 times the cost to farmers.
Friends,
A very big example of fraud against farmers in our country is the loan waiver by the Congress governments. A promise of loan waiver was made when elections were to take place in Madhya Pradesh two years ago. It was promised to waive off all the loans of the farmers within 10 days of the government formation. How many farmers’ debts have been waived off, what excuses were mentioned after the formation of the government. The farmers of Madhya Pradesh know much better than me. Lakhs of farmers in Rajasthan are still waiting for the loan waiver. It surprises me when I see the people who have committed such a big fraud on farmers talking about their welfare. Can politics hit so bottom? How can anyone be deceitful to such an extent? And that too in the name of gullible farmers! How much more will these people deceive the farmers?
Friends,
They talk about loan waiver ahead of every election. And how much is the loan waiver? Are all farmers covered under it? Have they ever thought about a small farmer who has not even seen the bank or who has not taken any loan? And experiences tell us that they never live up to the loan waiver announced by them. The money that they talk about for farmers never reaches them. The farmer always believed that his entire debt would be waived off this time. And what he used to get in return? Notices from banks and arrest warrants! And who used to pocket the maximum benefit of this loan waiver? The people who were close to them and their relatives! If my friends in the media dig deep into it, they will get to know everything in the reports of 8-10 years ago. This has been their character.
Those who flaunt the farmers’ politics never agitated and demonstrated for it. Their political interests were served after debt of some big farmers was waived once in 10 years. Then, who bats for the poor farmer? The country is aware and watching those who do vote-bank politics. The country is also watching purity in our intentions like the waters of the Ganges and Mother Narmada. They talk about spending 50,000 crore rupees on a loan waiver scheme once in 10 years. The farmers will get about 75,000 crore rupees every year under the PM-Kisan Samman Scheme launched by our government. That is about 7.5 lakh crore rupees in 10 years. Direct transfer to the bank accounts of the farmers and no leakage, no commission to anybody! There is not an iota of cut culture.
Friends,
Now I will remind the farmers of the country on urea. Just think about what used to be the situation of urea 7-8 years ago. Is it not true that the farmers had to stand late night in queues for urea? The news of lathi-charge on farmers waiting for urea was very common. There was rampant black-marketing of urea. Was it not true? The farmers’ crops used to suffer in the absence of fertilizer, but they were least bothered. Was it not atrocities on the farmers? I am surprised to see these people, who created these circumstances, are doing politics over farming.
Friends,
Was there no solution to the crisis of urea earlier? Had they been conscious about the farmers’ problems, there would not be shortage of urea. What did we do that the entire problem got resolved? Today, there is no news of shortage of urea and the farmers don’t get thrashed for urea. We have worked diligently to alleviate the sufferings of the farmers. We stopped black-marketing, took strong steps and reined in corruption. We ensured urea reaches the fields of farmers. During these people’s rule, the benefit of subsidy, which was meant for farmers, was enjoyed by others. We put a stop to corruption. We ensured 100 per cent neem coating of urea. We are reopening the fertilizer factories that are lying shut down due to obsolete technology. In the next few years, modern fertilizer plants will start functioning at Gorakhpur in UP, Barauni in Bihar, Sindri in Jharkhand, Talcher in Odisha and Ramagundam in Telangana. About 50,000-60,000 crore rupees are being spent on this only. These modern fertilizer plants will generate new employment opportunities and will help India become self-reliant in the production of urea. It will also reduce import of urea worth several thousands crore rupees.
Friends,
Nobody had stopped them from restarting these fertilizer plants. Nobody had refused them to introduce new technology. But it was not the intentions, there was no policy, there was no loyalty towards the farmers. They have only been making false promises and ruling the country.
Friends,
Had the previous governments been concerned, about 100 big irrigation projects would not have been struck for decades. The work on construction of dams went on for 25 years. If the dam was constructed, then there was no provision for canals. If canals were made, no attempt was made to connect the canals. Both time and money was wasted. Now our government is spending thousands of crores of rupees to complete these irrigation projects in mission mode so that our desire to ensure water to the fields of every farmer is fulfilled.
Friends,
The government has made concerted efforts to ensure less input cost of farmers and expenses related to farming. A massive campaign is underway to provide solar pumps to farmers at a very nominal cost. We are also working to turn our farmers into energy producers. Moreover, our government is equally promoting beekeeping, animal husbandry and fisheries along with grain producing farmers. During previous governments, the production of honey in the country was about 76,000 metric tonnes. Now, more than 1,20,000 metric tonnes of honey is being produced in the country. The farmers of the country are exporting double the amount of honey that they exported at the time of the previous governments.
Friends,
Experts say that fisheries is the sector which generates maximum profits entailing less costs. Our government is running a blue revolution scheme to promote fisheries. Some time back, the Rs. 20, 000 crore Pradhan Mantri Matsya Sampada Yojana was also launched. As a result of these efforts, all the previous records of fish production in the country have been shattered. Now, the country is working on a target of fish exports of more than one lakh crore rupees in the next three-four years.
Brothers and sisters,
The steps taken by our central and state governments … You can see the steps being taken in Madhya Pradesh for the welfare of farmers. These steps are fully dedicated to farmers. Time will run short if I start illustrating all those steps. But, I gave you some examples so that you can test the sincerity of our government, can check our track record and understand our noble intentions. Therefore, on the basis of this, I say that there is no reason for mistrust in the agricultural reforms that we have introduced recently, there is no place for falsehood. Now, I will tell you about the biggest lie that is being spread after the agricultural reforms. This lie is being repeated loudly again and again. No opportunity is being lost in spreading this lie without any reason or logic. As I said earlier, it is our government which implemented the Swaminathan Committee report. If we had to withdraw MSP, why would we implement the Swaminathan Committee report? You did not implement the report; we could also have done the same. On the other hand, we implemented it. Secondly, our government is so serious about MSP that it announces MSP even before sowing. It also helps farmers as they know beforehand the MSP on their crops. It helps them if they want to make any changes.
Friends,
It has been more than six months since these new laws were enacted. MSP was announced as has been the practice even after the laws were formulated. This was done accordingly even during the fight against the Corona pandemic. The procurement on MSP was done from the same mandis in the same way even after the new laws were made. If the MSP was announced after the laws were made, the government procurement happened from the same mandis, then will anybody accept this lie that MSP will be done away with. Therefore, I say there can’t be a bigger lie and conspiracy than this. Therefore, I assure each and every farmer of the country that MSP will continue as before, it will not be stopped.
Friends,
The figures that I am now quoting will make things crystal clear. The MSP on wheat during the previous government was 1400 rupees per quintal. Our government is giving MSP on wheat at Rs. 1975 per quintal. The MSP on paddy during the previous government was Rs. 1310 per quintal. Our government is giving MSP on paddy nearly at Rs. 1870 per quintal. In the previous government, the MSP on jowar was Rs. 1520 per quintal. Our government is giving MSP on jowar at Rs. 2640 per quintal. In the previous government, the MSP on masoor dal was Rs. 2950 per quintal. Our government is giving MSP on masoor dal at Rs. 5100 per quintal. In the previous government, the MSP on grams was Rs. 3100 per quintal. Our government is giving MSP on grams at Rs. 5100 per quintal. In the previous government, the MSP on tur dal was Rs. 4300 per quintal. Our government is giving MSP on tur dal at Rs. 6000 per quintal. In the previous government, the MSP on moong dal was Rs. 4500 per quintal. Our government is giving MSP on moong dal at about Rs. 7200 per quintal.
Friends,
This is proof that our government is serious about increasing MSP from time to time. Besides increasing the MSP, the government is also emphasizing on maximum procurement through MSP. The previous government had bought about 1700 lakh metric tonnes of paddy during its five years. Our government bought 3000 lakh metric tonnes of paddy from farmers in the five years on MSP, which is almost double. The previous government had bought about 3.75 lakh metric tonnes of oilseeds during its five years. Our government bought more than 56 lakh tonnes of oilseeds from farmers in the five years on MSP. See the difference between3.75 lakh and 56 lakhs! That is our government not only increased the MSP, but procured the crops of the farmers on MSP at a very large amount. The biggest advantage is that more money has reached the bank accounts of farmers than ever before. The farmers received Rs. 3,74,000 crores for selling their produce of paddy and wheat on MSP in the five years of the previous government. Our government has given more than Rs. 800,000 crores to the farmers by purchasing wheat and paddy in the five years.
Friends,
There is another example of how the farmers were ill treated by the people who do politics over them which is the cultivation of pulses. Recall the period during 2014 when there was a huge crisis of pulses. Pulses were being imported. Kitchen expenses were rising with the increase in the prices of pulses. No stone was left unturned to destroy the pulse cultivators in the country where there is maximum consumption of pulses. The farmer was distraught and they were enjoying importing pulses from other countries. I can understand the necessity to import pulses if there is a natural calamity or a crisis, because the citizens of the country can’t be left starved. But why does it always have to be always?
Friends,
These people would not offer MSP on pulses and buy pulses under MSP. Such was the condition that for five years before 2014, they bought only 1.5 lakh metric tonnes of pulses from the farmers. Remember this figure. Only 1.5 lakh metric tonnes of pulses! When our government was formed in 2014, we changed the policy and took big decisions. We also encouraged the farmers to produce pulses.
Brothers and sisters,
Our government bought 112 lakh metric tonnes of pulses from farmers at MSP as compared to earlier. Imagine, 112 lakh metric tonnes from their era of 1.5 lakh metric tonnes! How much money did they give to pulse cultivators in their five years? They gave Rs. 650 crores, and what our government did? We gave about Rs. 50,000 crores to the farmers who produced pulses. Today, the pulse farmer is also getting more money; the prices of pulses have also come down, which has directly benefited the poor. Those, who were not able to give MSP to the farmers and buy properly at MSP, are misleading the farmers over MSP.
Friends,
Another lie is being spread over agricultural reforms and that is regarding APMC, government mandis (procurement markets). What we have done in laws? The laws give freedom and new options to farmers. If somebody has to sell soap in the country, the government does not decide that one has to sell at a very particular shop. If somebody has to sell scooters, the government does not decide that one has to sell to a particular dealer. But the government has been repeatedly telling the farmers from the last 70 years to sell your produce at particular mandis. The farmer could not sell his produce anywhere other than these mandis. What we have said in new laws is that the farmer can sell his produce in the same mandis if he finds it profitable, but if gets better prices outside mandis, then he should have this right. Is my farmer brother not entitled to this in democracy?
Now the farmer will sell his produce where he gets better prices. Mandis also exist. He can sell there as he was doing earlier. It will depend on him. In fact, the farmers have started selling their produce outside mandis after the new laws were introduced. Recently, a group of paddy cultivators entered into an agreement with a rice mill. Their income has increased by 20 per cent. At another place, one thousand potato growers entered into an agreement with a company. This company has assured 35 per cent more than their costs as a guarantee. I was also reading a news story where a farmer got double the amount of prices after he sold chilies and bananas directly. Now you tell me, should every farmer not get this benefit and right? These agricultural reforms are atonement for the farmers who have been sinned in the past by tying them to mandis. I reiterate. Not a single mandi in any part of India has closed down even six months after the laws were promulgated. Then why this lie is being spread. The fact is that our government is spending more than 500 crore rupees for modernizing and computerizing APMC. So, from where did the question of shutting down APMCs arise? Just spread lies repeatedly without any reason or rhyme.
Friends,
The third biggest lie that is being spread regarding agricultural reforms is regarding farming agreement. The farming agreement is not something new in the country. Are we implementing farming agreements all of a sudden by making new laws? No. For a long, farming agreement has been there in our country. Not only in one or two states, the farming agreements are taking place in several states from earlier times. Recently, somebody sent me a newspaper report of 8th March, 2019. The Congress government in Punjab is celebrating the 800 crore rupees worth farming agreement with a multinational company. It is also a matter of happiness for our government that there should be more investment in the farming of my farmer brothers and sisters of Punjab.
Friends,
There was a very big risk for farmers in the rules relating to the earlier farming agreement in the country. Our government has made legal provisions to protect the farmers during the farming agreement under the new laws. We have ensured the maximum benefit of farmers in the farming agreement. We have made legal provisions to ensure that those entering into agreement with farmers will not be able to run away from their responsibilities. The sponsor or the stakeholder will have to live up to the promise made to the farmers. After the enactment of the new laws, there are so many instances of farmers complaining to the SDM of their locality and within a few days of the complaint, the farmers got their dues.
Friends,
Under the contract farming, the contract is confined only to crops or produce. The land remains with the farmer. The agreement has nothing to do with the land. Even if there is a natural calamity, the farmer gets full money according to the contract. According to the new laws, if the stakeholder who is investing the capital records more profits suddenly, there is a provision in this law that he will have to give some part of the increased profit to the farmer over and above the fixed agreement.
Friends,
It is not compulsory to enter into contract. It all depends upon the farmer whether to enter into agreement or not. But the provisions have been made so that nobody can play foul or take advantage of the gullible farmers. The penalties in the new laws are for sponsors and not for farmers. The sponsor does not have the right to terminate the agreement. If he terminates the contract, he will have to pay heavy penalties to the farmer. But if the farmer wants to terminate the contract, he can do so without any penalty. I suggest the state governments draw a blueprint of contract farming in an easy language and share that with the farmers so that nobody can cheat them.
Friends,
I am happy that the farmers across the country have not only embraced the new agricultural reforms, but are also spurning those who are spreading confusion. If there is still any apprehension among some farmers, I request them to rethink. Be alert to the forces which are spreading lies and confusion regarding something which has not happened and will not happen in future. Recognize these people my farmer brothers and sisters. These people have always betrayed the farmers. They have misused the farmers earlier and they are doing the same thing now. And even after my words, even after these efforts of the Government, if anybody has any apprehension, we bow our heads, fold our hands and with humility want to tell the farmer brothers that we are ready to speak on any issue and address their concerns. The farmers of the country and their welfare is one of our top priorities.
Friends,
Today, I have talked in detail and placed truth on several issues before the country. Once again, I am going to speak in detail with the farmers of the country on 25th December, which is the birth anniversary of our revered Atalji. On that day, another installment of the PM Kisan Samman Nidhi will be transferred in the bank accounts of crores of farmers. The farmers of my country have decided to change with time and work to make a self-reliant India.
With new resolutions, we will tread on the new territories and this country will succeed and so will be the farmers of this country. With this belief, I once again congratulate the Madhya Pradesh government, and express my gratitude to all of you for giving me the opportunity to talk with millions of farmers of Madhya Pradesh today. Once again, I extend my best wishes to all of you.
Many many thanks!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ভিদিও কনফরেন্সকী থোংদা মধ্য প্রদেশ অপুনবদা পাংথোকপা কিসান সম্মেলনদা ঙাংখিবা পি.এম.গী ৱারোল
18 DEC 2020 6:25PM by PIB Imphal
খুরুমজরি,
মধ্য প্রদেশকী থবক কল্লবা লৌমী ইচিল-ইনাওশিংবু ঐনা হন্না হন্না খুরুমজরি! ঙসিগী অখন্নবা থৌরম অসিদা মধ্য প্রদেশকী কাচিন-কোয়াদগী লৌমী মরূপশিংনা অমত্তা ওইনা পুল্লরি। রায়সেন্দা অমুক্তদা লৌমীশিংনা অসুক য়াম্না লাক্লি। দিজিতেল ওইবা মওংদসু লৌমী ইচিল-ইনাও লিশিং কয়ানা ঐখোয়গা পুল্লরি। হৌখিবা মতমদা লেন তাবা, মহৌশাগী অমাং অতানা মরম ওইদুনা এম.পি.গী লৌমীশিংদা মাংজবা ওইখি। ঙসি থৌরম অসিদা মধ্যপ্রদেশকী অদুগুম্বা লৌমী লাখ ৩৫গী বেঙ্ক একাউন্তা লুপা করোর ১৬০০ ত্রান্সফর তৌগদৌরি। ময়াই চাবা অমত্তা য়াওদনা, কমিশন অমত্তা লৌদনা। কৎ অমত্তা তৌদনা। চুমদ্রিং লৌমীশিংগী বেঙ্ক একাউন্ততা মতেং য়ৌহনগদৌরি। তেক্নোলোজীগী মরমদগী মসি ওইবা ঙম্লিবনি। অমসুং ভারতনা হৌখিবা চহি ৫-৬ অসিদা অনৌবা থৌরাং পাইখৎলিবা অসিগী ঙসি মালেম অপুনবদা শোন্নরি অমসুং মসিদা ঐখোয়গী লৈবাক্কী নহা ওইরিবা তেলেন্তকী চাউনা থৌদাং য়াওরি।
মরূপশা,
ঙসি মফম অসিদা থৌরম অসিদসু লৌমী কয়াদা কিসান ক্রেদিৎ কার্দ শিন্নরি। অহানবদা কিসান ক্রেদিৎ কার্দ অসি কিসান পুম্নমক্না ফংলমদে। ঐখোয়গী সরকারনা কিসান ক্রেদিৎ কার্দকী খুদোংচাবা লৈবাক অসিগী লৌমী খুদিংমক্তা ফংহন্নবগীদমক ঐখোয়না কাংলোনশিংদসু অহোংবা পুরকখি। হৌজিক লৌমীশিংবু লৌউ-শিংউগা মরী লৈনবা থবক্কীদমক লাইনা মথৌ তাবা শেনগং ফংলি। মসিদা মখোয়না অতোপ্পদগী অহেনবা শেন্দোইদা শেল পুবগী অৱাবা অদুদগীসু নান্থোক্লে।
মরূপশা,
ঙসি থৌরম অসিদা স্তোরেজ-কোল্দ স্তোরেজগা মরী লৈনবা ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং খুদোংচাবশিং মীয়ামদা কৎথোকখ্রে অমদি উরেপ-উয়ুংসু তমখ্রে। ৱাফম অসি অচুম্বনি মদুদি লৌমীনা অদুক্কী মতিক হোৎনজরবসু, উহৈ-মনা-মশিং-চেং-হৱাইগী মতিক চাবা স্তোরেজ লৈত্রবদি, মওং চুম্না থমদ্রবদি য়াম্না অমাং-অতা থোকই অমসুং অমাং-অতা অসি শুপ্নগী লৌমীশিংগীদা নত্তে, মসি হিন্দুস্তান অপুনবগীনি। ঐনা লৈবাক অসিগী ললোন-ইতিক তৌবশিং, ইন্দস্ত্রীলিএলিস্তশিংদা হায়জরি মদুদি স্তোরেজগী অনৌবা মওং-মতৌ শেম্বদা, ফুদ প্রোসেসিংগী অনৌবা মচাক হাপ্পদা শরুক য়াবীয়ু, ইনভেস্ত তৌবা হেনগৎহনবীয়ু। মসি অচুম্বা মায়কৈদা লৌমীশিংগী সেবা তৌবা ওইগনি, লৈবাক্কী সেবা তৌবা ওইগনি।
মরূপশা,
ভারতকী লৌউ-শিংউ, ভারতকী লৌমী, হৌজিক শোৎথনা লৈবা য়াররোই। মালেমগী অচৌ অচৌবা লৈবাকশিংগী লৌমীশিংনা হৌজিক ফংলিবা অনৌবা খুদোংচাবশিং অসি ভারতকী লৌমীশিংদসু ফংহনবা হৌজিক থেংথবা তৌররোই। মতম্না ঐখোয়বু ঙাইবীদে। খোংজেল য়াংনা হেনগৎলক্লিবা মালেমগী ওইবা শক্তম অসিদা ভারতকী লৌমীনা, খুদোংচাবশিং ফংদনা, অনৌবা মওং-মতৌ য়াওদনা তুশোন-নাশোন্না লৈবা মতৌ অদু হৌজিক য়াবা ঙম্লরোই। হান্নদগী হৌনা য়াম্না থেংমল্লবনি। চহি ২৫-৩০গী তৌবা য়ারম্বা থবকশিং অদু, হৌজিক তৌবা তারি। হৌখিবা চহি ৬তা ঐখোয়গী সরকারনা লৌমীশিংগী মথৌ-তাবা খুদিংমক্তা পুক্নীং চংদুনা থবক পাইখৎখি। হৌখিবা নুমিৎ কয়ানি অসিদা লৈবাক অসিদা লৌমীশিংগীদমক অনৌবা কাংলোন শেম্লিবা অসিগী মতাংদা য়াম্না খন্ন-নৈনরি। মসিগী ফার্ম লোশিং অসি খঙহৌদনা শেমখিবা নত্তে। হৌখিবা চহি ২০-২২দগী সরকার খুদিংমক্না মসিদা পাক-চাউনা খন্নখি। য়ামদ্রবদা লুপ খুদিংমক্না মসিগী মতাংদা খন্ন-নৈনখি।
লৈবাক অসিগী লৌমী, লৌমীগী লুপশিং, লৌউ-শিংউগী এক্সপর্তশিং, লৌউ-শিংউগী ইকোনোমিস্তশিং, লৌউ-শিংউগী সাইন্তিস্তশিং, ঐখোয়গী মফম অসিগী প্রোগেসিব ওইবা লৌমীশিংসু লেপ্তনা লৌউ-শিংউগী লমদা রিফোর্ম তৌনবা তান্দুনা লাক্লি। হান্না মখোয়গী মেনিফেস্তোদা রিফোর্মশিং অসিগী ৱারোল ইদুনা লাকখিবা, লৌমীশিংগী ভোৎ লোক্তুনা লাকখিবা, অদুবু করিসু তৌখিদবা, শুপ্নগী মসিবু য়ৈথোক্তুনতা লাকখিবা মখোয়দগী তশেংনা লৈবাক অসিগী লৌমীশিংনা পাউখুম তানগদবনি। অমসুং লৈবাক্কী লৌমীশিংনা, ঙাইদুনতা লাকখি। ঙসি লৈবাক অসিগী রাজনীতিগী দলশিংগী হান্নগী মেনিফেস্তো য়েংলুরগদি, মখোয়গী হান্নগী ৱারোল তারগদি, হান্না লৈবাক অসিগী লৌউ-শিংউগী থৌরাং পায়রম্বশিংগী চিথীশিং য়েংলুরগদি, ঙসি তৌরিবা ফার্ম রিফোর্মশিং অসি মদুদগী তোঙানবা নত্তে। মখোয়না শকখিবা ৱাশকশিং অদুমক লৌউ-শিংউগী রিফোর্মশিং অসিদা য়াওরি। ঐনা খল্লি, মখোয়না ৱারিবা অসি লৌউ-শিংউগী কাংলোনশিংদা করিগী রিফোর্ম তৌরিবনো হায়বসিদা নত্তে। মখোয়না ৱারিবসি মসিদনি মদুদি ঐখোয়না তৌবা ঙমদবা থবক অদু মোদীনা করম্না তৌরিবা, মোদীনা করিগী তৌরিবা। মোদীনা মসিগী ক্রেদিৎ করিগী ফংগদৌরিবা? ঐনা রাজনীতিগী দল পুম্নমক্তা খুৎ লোন্নদুনা হায়জরি – অদোম ক্রেদিৎ পুম্নমক অদোমগী নাক্তা থম্বীয়ু। অদোমগী হান্নগী মেনিফেস্তো পুম্নমক অদুদা ক্রেদিৎ পীজরি। ঐ ক্রেদিৎ পাম্মি। ঐহাক লৌমীগী পুন্সি লাইহনবা পাম্মি, চাউখৎপা পাম্মি, লৌউ-শিংউদা অনৌবা মওং পাম্মি। অদোম চানবীদুনা লৈবাক্কী লৌমীশিংবু লৌনম তৌবা তোকপীরো, মখোয়গী লান্না লমজিংবা তৌকপীরো।
মরূপশা,
কাংলোন অসি চৎনখিবা থা ৬-৭ ফারক্লে। অদুবু হৌজিক খঙহৌদনা চমম্নবা অমসুং মীনম্বগী লাং থাক্তুনা, মখোয়গী রাজনীতিগী লৌবুক খোয়নবা কুম্মৈ শান্নরি। লৌমীশিংগা লেংজুমদা নোংমৈ থমদুনা লান্দারি। অদোম্না উবীরমগনি, সরকারনা হন্না হন্না হংলি, মীতিংদসু হংলি, পব্লিক্লী হংলি ঐখোয়গী লৌউ-শিংউগী মন্ত্রীনা তি.ভি.গী ইন্তর্ভ্যু অমদা হাইরি, ঐ ইশানা হায়রি মদুদি অদোম্বু কাংলোন্দা করম্বা ক্লোজদা করি নুংঙাইতবা য়াওবগে হায়বীয়ু? নুংঙাইতবশিং অদু অদোম্না হায়বীয়ু, রাজনীতি দলশিংগী মফমদা অরেপ্পা পাউখুম অমত্তা লৈতে, অমসুং মসি দলশিং অদুগী অচুম্বনি।
মরূপশা,
মশামক্কী রাজনীতিগী মফম মুনবীখ্রবা মখোয়না, লৌমীশিংগী লম লৌবীখ্রগনি, লৌমীশিংগী লম লৌবীখ্রগনি হায়না কিহন্দুনা, মখোয়গী রাজনীতিগী মফম থিরি। ঙসি লৌমীশিংগী মিংদা খোংজং চংশিন্নবা থোরক্লিবশিংগী, সরকার পায়নবগী নত্ত্রগা সরকারগী শরুক অমা ওইনবগী তাঞ্জা ফংখি, মতম অদুদা মখোয়না করি তৌখি, মসি লৈবাক অসিনা নীংশিংবা মথৌ তাই। ঐনা ঙসি লৈবাক মীয়ামগী মাংদা, লৈবাক্কী লৌমীশিংগী মাংদ, মখোয় ময়ামগী ৱারী পুম্নমকসু লৈবাক মীয়ামগী মাংদা, ঐগী লৌমী ইচিল-ইনাওশিংগী মাংদা ঙসি হাংদোকপা পাম্মি, ঐ ফোংদোকপা পাম্মি।
মরূপশা,
লৌমীশিংগী ৱা ঙাংলিবশিং কয়াদা মীনুংশি লৈত্রিবনো হায়বসিগী খ্বাইদগী চাউবা খুদম স্বামীনাথন কমিতীগী রিপোর্তনি। রিপোর্ত লাকখি, অদুবু মখোয়না স্বামীনাথন কমিতীগী রিকোমেন্দেসনশিং অদু চহি নিপাল ফাওবা নমশিন্দুনা থমখি। লৌমীশিংনা খোংজং চংশিনখি, ইরাং হৌখি অদুবু মখোয় নাচুংবীখিদে। মখোয়গী সরকারনা লৌমীশিংদা চাদিং য়াম্না তৌদনবা লেপখি। মখোয়গীদমক্তদি লৌমী অসি লৈবাক্কী চাউথোকচনীংঙাই নত্তে, মখোয়না মখোয়গী রাজনীতি হেনগৎহন্নবগীদমক লৌমীশিংবু শিজিন্নৈ। অদুগা লৌমীশিংগীদমক্তা কৎথোক্লবা ঐখোয়গী সরকারনা লৌমীশিংবু অন্নদাতা ওইনা লৌই। ঐখোয়না ফাইলগী মপৈ মরক্তা লংথোক্তুনা থমলুরবা স্বামিনাথন কমিতীগী রিপোর্ত মপান্দা পুথোকখি অমসুং মদুগী রিকোমেন্দেসন হৌখি, লৌমীশিংদা অচংবদগী শরুক অমা মখাই হেন্না এম.এস.পি. পীরে।
মরূপশা,
মীখল খুদিংমক্কী মমাংদা মখোয়না লোন কোকপীনবগী ৱা ঙাংখি। লোন কয়াম্না কোকপীগদৌরিবনো? লৌমী লোইনমক মসিনা কভর তৌবা ঙম্বরা? বেঙ্কতা চৎতবা অপীকপা লৌমীশিং, লোন লৌদবশিং, মখোয়গী মতাংদা মখোয়না অমুক্তসু খনখিবরা? মখোয়না থাননবগী হায়দুনা লাকখিবা শেনফম অদুমক লৌমীশিংদা খক য়ৌখিদে। লৌমীনা খনখি হন্দক্তি লোন লোইনা কোক্লগনি। মদুগী মহুত্তা মখোয়না ফংখি বেঙ্কশিংগী নোতিস অমসুং ফাননবগী ৱারেন্ত। লোন কোপীবগী খ্বাইদগী চাউনা কান্নবা কনানা ফংই? মখোয়গী নক্নবশিংনা। করিগুম্বা ঐখোয়গী মীদিয়াগী মরূপশিংনা খরগা হেন্না কুপথবীরগদি পুম্নমক অসিগী চহি ৮-১০ মমাংগী রিপোর্ত্তা মখোয়না মপুং ফাবা ৱারীশিং অদু ফংগনি। মসি মখোয়গী মচৎ ওইদুনা লাক্লি।
ঐখোয়গী সরকারনা হৌদোকখিবা পি.এম.-কিসান য়োজনা অসিনা চহি খুদিংগী লৌমীশিংদা চাউরাক্না লুপা করোর লিশিং ৭৫ ফংগনি। হায়বদি চহি ১০দা চাউরাক্না লুপা করোর লাখ ৭। লৌমীশিংগী বেঙ্ক একাউন্তা দাইরেক্ত ত্রান্সফর। লীকেজ অমত্তা য়াওদনা, কনাদসু কমীশন অমত্তা পীদনা।
মরূপশা,
নীংশিংবীয়ু, চহি ৭-৮গী মমাংদা য়ুরিয়াগী করি ফিভম ওইরম্বগে? অহিং চুপ্পা লৌমীশিংনা য়ুরিয়াগীদমক্তা পরেং লেপ্নরম্বরা লেপ্নরমদবরা? মফম কয়াদা, য়ুরিয়াগীদমক্তা লৌমীশিংদা লাথীচার্জ তৌবগী পাউ লাকখিবরা নত্ত্রগা লাকখিদবরা? য়ুরিয়াগী ব্লেক মার্কেতিং তৌরম্বরা-তৌরমদবরা। লৌমীশিংগী মহৈ-মরোংশিং, হার ৱাৎপদগী মাং তাক্লমখি অদুবু মখোয়গী থোমোইদি পেৎপা লৈখিদে। মসি লৌমীশিংদা ওৎপা নত্ত্রা? ঙসি ঐ মসি উবদা অঙকপা পোকই মদুদি ফিভম অসি ওইহনখ্রিবা মখোয় ময়াম অদুনা, ঙসি রাজনীতিগী মিংদা লৌ উনবা থোরক্লি।
মরূপশা,
য়ুরিয়াগী অৱাবগী পাম্বৈ মমাংদা লৈরমদবরা? করিগুম্বা লৌমীশিংগী চৈনা, মখোয়গী অৱাবশিংদা খজিক্তা ফাওবা মীনুংশি পোকপীরম্লবদি য়ুরিয়াগী অৱাবা লৈরম্লোইদবনি। ঙসি য়ুরিয়া কোন্নদবগী পাউ লাক্ত্রে, য়ুরিয়াগীদমক্তা লৌমীশিংনা লিচৈ চানদ্রে। ঐখোয়না লৌমীশিংগী অৱাবা অসি কোকহন্নবা পুকচেল শেংনা থবক তৌখি। ঐখোয়না ব্লেক মার্কেৎ থিংখি, অচেৎপা খোংথাং লৌখৎখি, শেঞ্জা-থুমজা লাকশিনখি। ঐখোয়না য়ুরিয়া লৌমীশিংগী লৌবুক্তা য়ৌহন্নবা লেপ্নখি। ঐখোয়না লৌমীশিংগী অৱাবা কোকহন্নবা থমোই শেংনা হোৎনখি। ঐখোয়না লোন্না য়োনবা থিংখি, অচেৎপা খোংথাং লৌখৎখি, শেঞ্জা-থুমজা লাকশিনখি। ঐখোয়না লেপখি মদুদি য়ুরিদা লৌবুক খক্তদা চৎকদবনি। মখোয়গী মতমদা সবসীদীদি লৌমীশিংগী মিংদা থোকখি অদুবু মদুগী কান্নবদি অতোপ্পনা লৌখি। ঐখোয়না শেঞ্জা-থুমজাগী অসিগুম্বা পুংবা অসিবসু থিংজিনখি। ঐখোয়না য়ুরিয়াদা চাম্মদা চাম্মা নীম তোৎখি। তেক্নিক অরিবা ওইবগী মিংদা থিংজিনখ্রবা, লৈবাক্কী অচৌ অচৌবা হারগী ফেক্তরীশিং অদু ঐখোয়না অমুক হন্না হৌদোক্কদৌরি। মথংগী চহি খরা অসিদা য়ু.পি.গী গোরখপুরদা, বিহারগী বরৌনীদা, ঝারখন্দগী সিন্দরীদা, ওরিশাগী তালচেরদা, তেলঙ্গনাগী রামাগুন্দমদা অনৌবা ফর্তিলাইজর প্লান্তশিং হৌদোক্লগনি। লুপা করোর ৫০-৬০ শুপ্নগী থবক অসিদা চাদিং তৌরি। অনৌবা ফর্তিলাইজর প্লান্তশিং অসিনা থবক্কী তাঞ্জা লাখ কয়া পুথোক্কনি, ভারতকী য়ুরিয়াগী পোৎথোক্তা আত্মনির্ভর ওইহন্নবগীদমক্তা মতেং পাংগনি। অতোপ্পা লৈবাক্তগী য়ুরিয়া পুশিল্লকপদা ভারতকী লুপা করোর কয়া চাদিং তৌবা অদু, হন্থহল্লগনি।
মরূপশা,
অদুগুম্বা হারগী ফেক্তরীশিং অদু হৌবদা মখোয়বু মমাংদা কনানসু কৈদৌনুংদা থিংবা তৌখিদে। কনানসু য়াবা তৌখিদে মদুদি তেক্নোলোজী হাপকনু। অদুবু মসি অপাম্বা নত্তে, পোলিসী নত্তে, লৌমীশিংগী মফমদা থমোই শেংবা নত্তে। লৌমীশিংদা মীনম্বা ৱাশক শকপশিং লৈঙাক্তা লাকপা, মীনম্বা ৱাশক শক্তুনা লৈরগা, মপান চাদুনা লৈবা, মসি মখোয় ময়ামগী থবক্নি।
মরূপশা,
করিগুম্বা অরিবা সরকারশিংনা হোৎনরম্লবদি ঙসি লৈবাক অসিদা চাউরাক্না অচৌবা ইথৈ-লৌখোংগী প্রোজেক্ত ১০০ চহি তরাগী খুজিং কয়া পন্দুনা লৈরম্লোই। খনবীয়ু, দাম শাবা হৌখিবদুনা চহি কুনমঙা ফাওবা শারি। মসিদসু মতম অমসুং পৈশা, হাইগৎতনা মাংলি। হৌজিক ঐখোয়গী সরকারনা লুপা করোর লিশিং কয়া চাদিং তৌদুনা হায়রিবা ইথৈ-লৌখোংগী প্রোজেক্তশিং অসি মিশন মোদতা লোইশিন্নবা হোৎনরি। ঐখোয়না লৌবুক খুদিংদা ঈশিং য়ৌহন্নবা হোৎনরি।
মরূপশা,
লৌমীশিংগী ইনপুৎ কোস্ত হন্থহন্নবা, অচংবা হন্থহন্নবা, লৌ উবদা চংবা মমল হন্থহন্নবা মসিগীদমক্তসু সরকার অসিনা লেপ্তনা হোৎনরি। লৌমীশিংদা সোলর পম্প য়াম্না হোংবা মমলদা পীননবা লৈবাক অপুনবদা য়াম্না চাউবা খোংজং চৎথরি। ঐখোয়না ঐখোয়গী অন্নদাতাবু উর্জাদাতাসু ওইহন্নবগীদমক্তা থবক তৌরি। মসিদা নত্তনা ঐখোয়গী সরকারনা মহৈ-মরোং পুথোক্লিবা লৌমীশিংগা লোইননা হয়িংখোই য়োকপা, শা-শন য়োকপা অমসুং ঙা য়োকপশিংদসু অদুক্কী মতিক শৌগৎলি। হান্নগী সরকারগী মতমদা লৈবাক অসিদা খোইহীগী পোৎথোক অসি চাউরাক্না মেত্রিক তন লিশিং ৭৬ পুথোকখি। হৌজিক লৈবাক অসিদা খোইহীগী পোৎথোক মেত্রিক তন লাখ ১ লিশিং ২০দগীসু হেন্না পুথোক্লি। লৈবাক্কী লৌমীনা মমাংগী সরকারগী মতমদা পুথোক্লম্বা খোইহী অদুগী শরুক অনি ঙসি পুথোক্লি।
মরূপশা,
এক্সপর্তশিংনা হায়রি মদুদি এগ্রীকলচরদা ঙা য়োকপা অসি খ্বাইদগী মমল চংদনা খ্বাইদগী য়াম্না শেন্দোং ফংবা সেক্তর অদুনি। ঙা য়োকপদা পুক্নীং থৌগৎনবা ঐখোয়গী সরকারনা ব্লু রিবোলুশন স্কীম পায়খৎলি। মতম খরগী মমাংদা লুপা করোর লিশিং ২০গী প্রধান মন্ত্রী মৎস্য সম্পদা য়োজনাসু হৌদোক্লে। হোৎনিরিবশিং অদুগী ফলনা লৈবাক্কী ঙা পুথোকপগী মমাংগী রিকোর্দ পুম্নমক থুখাইখ্রে। হৌজিক লৈবাক অসিনা, মথংগী চহি অহুম-মরি অসিদা ঙা পুথোকপদা লুপা করোর লাখ অমদগী হেন্না ওইহন্নবগী পান্দমদা থবক পায়খৎলি।
ইচিল-ইনাওশিং,
ঐনা থাজনা হায়জরি মদুদি ঐখোয়না হন্দক্তা হৌদোকখিবা ফার্ম রিফোর্মশিং অসিদা থাজনীংঙাই ওইদবগী মরম য়াওদবতা নত্তনা মীনম্বগীসু মফম য়াওদে। ঐনা হৌজিক অদোমদা লৌউ-শিংউগী রিফোর্মশিংগী মতাংদা ঙাংলিবা অসিদা খ্বাইদগী চাউবা মীনম্বগী মতাংদা হায়জগে। হন্না হন্না মীনম্বা অসিবু পল্লি – হৌনা হৌনা ঙাংলি। তাঞ্জা হেক ফংবগা ঙাংলি। মথোং-মরম খঙদনা ঙাংনরি। ঐনা মমাংদসু হায়খ্রে, স্বামীনাথন কমিতীগী রিপোর্ত অদু হৌনবগী থবক ঐখোয়গী সরকার অসিমক্না তৌখি। ঐখোয়না এম.এস.পি. লৌথোক্কে হায়রবদি স্বামীনাথন কমিতীগী রিপোর্ত করিগী চৎনহল্লুগনি? অদুগা অমনা ঐখোয়গী সরকারনা এম.এস.পি.গী মতাংদা অদুক্কী মতিক লুম্না লৌরি মদুদি মরু হুন্দ্রিঙৈগী মমাংদগী এম.এস.পি. লাওথোকই। মসিনা লৌমীশিংদসু লাইথোকহল্লি, মখোয়সু হান্ননা লৌরোক অসিদা এম.এস.পি. অসুক ফংগনি হায়বদু খঙবা ঙম্মি। মখোয়না অহোংবা খরা পাংথোকপা পাম্লবদি মখোয়না খুদোংচাবা অদু ফংলি।
মরূপশা,
কাংলোন অসি চৎনখিবা থা ৬তগী হেন্না মতম হৌখ্রে। কাংলোন শেম্লবা মতুংদসু মমাংদা তৌরম্বা অদুগুম্না এম.এস.পি. লাওথোকখি। কোরোনা লাইচৎকী লানফম মনুংদসু থবক অসি হান্নগুম্না পাংথোকখি। এম.এস.পি.দা লৈবসু হান্ননা তৌনখিবা কৈথেলশিংদা পাংথোকখি। কাংলোন হৌদোক্লবা মতুংদসু এম.এস.পি. লাওথোক্লি, এম.এস.পি.দা সরকারনা লৈরি, অদুগুম্বা মন্দীশিং অদুদা তোরি, অদুনা কনাগুম্বা অশিংবা মীওই অমনা এম.এস.পি. থিংজিল্লগনি হায়বা ৱাফম অসি থাজগদ্রা? অমসুং মরম অসিনা ঐনা হায়জরি, মসিদগী হেনবা মীনম্বা অমমুক লৈত্রে। মসিদগী হেন্না চাউবা শারৌ অমমুক লৈররোই। অমসুং মরম অসিনা, ঐনা লৈবাক অসিগী লৌমী খুদিংমক্তা থাজবা পীজরি মদুদি হান্না পীরম্বা এম.এস.পি. অদুগুম্না অসুম্মক পীগনি, এম.এস.পি. থিংলোই, লোইরোই।
মরূপশা,
হৌজিক ঐ অদোমদা মশিং অদু পীজরি, মদুনা অশেংবা অদু খঙনরগনি। হৌখিবা সরকারগী মতমদা গেহুদা এম.এস.পি. ক্বিন্তন অমদা লুপা ১৪০০ ওইরম্মি। ঐখোয়গী সরকারনা গেহু ক্বিন্তন অমদা লুপা ১৯৭৫ এম.এস.পি. পীরি। হৌখিবা সরকারগী মতমদা চেংদা এম.এস.পি. ক্বিন্তন অমদা লুপা ১৩১০ ওইরম্মি। ঐখোয়গী সরকারনা চেং ক্বিন্তন অমদা লুপা ১৮৭০ এম.এস.পি. পীরি। হৌখিবা সরকারদা চনাল ক্বিন্তন অমদা এম.এস.পি. লুপা ১৫২০ ওইরম্মি। ঐখোয়গী সরকারনা চনাল ক্বিন্তন অমদা লুপা ২৬৪০ এম.এস.পি. পীরি। হৌখিবা সরকারগী মতমদা হৱাই মুসোরীগী এম.এস.পি. লুপা ২৯৫০ ওইরম্মি। ঐখোয়গী সরকারনা হৱাই মুসোরী ক্বিন্তন অমদা এম.এস.পি. লুপা ৫১০০ পীরি। হৌখিবা সরকারগী মতমদা চানাদা এম.এস.পি. লুপা ৩১০০ ওইরম্মি। ঐখোয়গী সরকারনা হৌজিক চানা ক্বিন্তন অমদা এম.এস.পি. লুপা ৫১০০ পীরি। হৌখিবা সরকারগী মতমদা হৱাই মাইরোংবীগী এম.এস.পি. ক্বিন্তন অমদা লুপা ৪৩০০ ওইরম্মি। ঐখোয়গী সরকারনা হৱাই মাইরোংবীগী এম.এস.পি. ক্বিন্তন অমদা লুপা ৬০০০ পীরি। হৌখিবা সরকারগী মতমদা হৱাই মুগকী এম.এস.পি. ক্বিন্তন অমদা লুপা ৪৫০০ ওইরম্মি। ঐখোয়গী সরকারনা হৱাই মুগকী এম.এস.পি. ক্বিন্তন অমদা লুপা ৭২০০ পীরি।
মরূপশা,
মসি ৱাফম অসিগী খুদম্নি মদুদি ঐখোয়গী সরকারনা এম.এস.পি.বু মতম মতমগী মতুং ইন্না হেনগৎহনবদা কয়াদা পুক্নীং চংখিবগে হায়বদু, কয়াদা লুম্না লৌখি হায়বদু। এম.এস.পি. হেনগৎহনবগা লোইননা সরকারনা ৱাফম অসিদসু শাফু পীখি মদুদি ফৌ-চেং লৈবা অদুক্কী মতিক য়াম্না এম.এস.পি.দা পাংথোক্কদবনি। মমাংগী সরকারনা মখোয়গী চহি মঙাদা লৌমীশিংদা চাউরাক্না ফৌ মেত্রিক তন লাখ ১৭০০ লৈখি। ঐখোয়গী সরকারনা মসিগী চহি মঙাদা ফৌ মেত্রিক লাখ তন ৩০০০ লৌমীশিংদগী এম.এস.পি.দা লৈখি, চাউরাক্না শরুক অনি। হৌখিবা সরকারনা মখোয়গী চহি মঙাদা চাউরাক্না মাইরোংবী মেত্রিক তন লাখ মরিরোম লৈখি। ঐখোয়গী সরকারনা মসিগী চহি মঙাদা মেত্রিক তন লাখ ৫৬তগী হেন্না এম.এস.পি.দা লৈখি। হৌজিক খনবীয়ু, কয়াদা খেন্নরিবনো!!! হায়বদি ঐখোয়গী সরকারনা শুপ্নগী এম.এস.পি.দা হেনগৎহনখি, মদুদা নত্তনা মশিং য়াম্না লৌমীশিংদগী মখোয়গী পোৎথোক এম.এস.পি.দা লৈখি. মসিগী খ্বাইদগী চাউবা কান্নবা অদু মসি ওইরে মদুদি লৌমীশিংগী লৌবুক্তা হান্নগা য়োংনরুবদা পৈশা য়াম্না য়ৌবা ঙম্লে। হৌখিবা সরকারগী চহি মঙাদা লৌমীশিংবু ফৌ অমসুং গেহুগী এম.এস.পি.দা লৈবদা লুপা লাখ ৩ লিশিং ৭৪ ফংখি। ঐখোয়গী সরকারনা অদুক্কী মতম অদুদা গেহু অমসুং ফৌ লৈদুনা লৌমীশিংদা লুপা করোর লাখ ৮ হেন্না পীখি।
মরূপশা,
রাজনীতিগীদমক্তা লৌমীশিংবু শিজিন্নবা মীয়াম্না লৌমীশিংগা লোইননা করি লমচৎ চৎখি, মসিগী অতোপ্পা খুদম অমদি, হৱাইগী লৌফমনি। ২০১৪গী মতম অদু নীংশিংবীয়ু, মতৌ করম্না লৈবাক অসিদা হৱাইগী অৱাৎপা ওইরম্বগে হায়বদো। লৈবাক অসিদা ওইখিবা অৱাবা মরক অদুদা মীরমদগী পুশিল্লক্লম্মি। চাকখুম খুদিংমক্কী চাদিং হৱাইগী হেনগৎলক্লিবা মমলগা লোইননা হেনগৎখি। মালেমদা খ্বাইদগী য়াম্না হৱাই পুথোকপা লৈবাক অদুদা, হৱাই পুথোকপা লৌমীশিংগী মাংননবা তৌবদা মখোয়না অখাকপা অমত্তা থমখিদে। লৌমীশিং ৱাখি অমসুং মখোয়না নুংঙাইনা লৈথোকখি, অতোপ্পা লৈবাক্তগী হৱাই চেনবগী থবক্তা মখোয় নুংঙাইবা পোকখি। ৱাফম অসি ঐনা য়াজৈ মদুদি করিগুম্বদা মহৌশাগী খুদোংথিবশিং লাকপদা, খঙহৌদনা খুদোং থিবশিং লাকপদা, মীরমদগী হৱাই পুশিল্লকপা য়াই লৈবাক্কী মীয়াম্বু চারা হেলহন্দুনা থম্বা য়ারোই অদুবু মতম চুপ্পা অসুম্না করিগী তৌগনি?
মরূপশা,
মখোয়না হৱাইদা এম.এস.পি.সু য়াম্না পীখিদে অমসুং মদু লৈবসু তৌখিদে। ফিভম অসি ওইখি মদুদি ২০১৪গী মমাংগী চহি ৫ মখোয়গী চহি ৫ মখোয়না শুপ্নগী হৱাই মেত্রিক তন লাখ অমা মখাইতমক লৌমীশিংদগী লৈখি। মশিং অসি নীংশিংদুনা থম্বীয়ু। শুপ্নগী হৱাই মেত্রিক তন লাখ অমা মখাইতমক। ২০১৪দা ঐখোয়গী সরকার লাকপদগীদি ঐখোয়না পোলিসীসু হোংদোকখি অমসুং অচৌবা ৱারেপসু লৌখি। ঐখোয়না লৌমীশিংবুসু হৱাই পুথোক্নবা পুক্নীংসু থৌগৎখি।
ইচিল-ইনাওশিং,
ঐখোয়গী সরকারনা হান্নগা য়েংনরুবদা হৱাই মেত্রিক তন লাখ ১১২ এম.এস.পি.দা লৈখ্রে। খনবীয়ু, মখোয়গী মতমদা লাখ অমা মখাই ওইরম্বা অদুদগী ঐখোয়না মেত্রিক তন লাখ ১১২দা পুরকপা! মখোয়না মখোয়গী চহি ৫দা হৱাই পুথোকপা লৌমীশিংদা লুপা কয়া পীখিবা? লুপা করোর ৬ মখাই পীখি, ঐখোয়গী সরকারনা করি তৌখি, ঐখোয়না চাউরাক্না লুপা করোর লিশিং ৫০ হৱাই পুথোকপা লৌমীশিংদা পীখি। ঙসি হৱাই পুথোকপা লৌমীশিংসু পৈশা হেন্না ফংলে, হৱাইগী মমলসু হন্থরে, মসিদগী লাইরবদা হকথেংননা কান্নবা ফংহল্লে। লৌমীশিংদা এম.এস.পি. পীবা ঙমদবশিং, এম.এস.পি.দা নীংথিনা লৈবা ঙমদবশিং অদুনা এম.এস.পি.দা লৌমীশিংবু লান্না লমজিংলি।
মরূপশা,
লৌউ-শিংউগী রিফোর্মশিংগা মরী লৈননা মীনম্বা অমসুং শন্দোক্লি এ.পি.এম.সি. হায়বদি ঐখোয়গী মন্দীশিংগী মতাংদা। ঐখোয়না কাংলোন্দা করি তৌই? ঐখোয়না কাংলোন্দা লৌমীশিংবু মনীং মখা তৌহল্লি, অনৌবা ওপ্সনশিং পীরি। করিগুম্বা লৈবাক অসিদা সাপোন য়োনগে হায়রবদি সরকারনা শুপ্নগী দুকান অদুখক্তদা য়োনগদবনি হায়না লেপথোক্তে। কনাগুম্বনা স্কুতর য়োনগে হায়রবদি সরকারনা মদু শুপ্নগী দীলর অদুদা য়োনগদবনি হায়না লেপথোক্তে। অদুবু হৌখিবা চহি ৭০দগী সরকারনা লৌমীশিংদা মসি শোইদনা হায়দুনা লাক্লি মদুদি অদোম্না মন্দী অসি খক্তদা অদোমগী চেং-হৱাই য়োনবা য়াগনি। মন্দীদা নত্তনা লৌমীশিংনা পাম্লবসু মখোয়গী মহৈ-মরোংশিং অদু অতৈ মফম অমত্তদা য়োনবা য়াদে। অনৌবা কাংলোন্দা ঐখোয়না শুপ্নগী মসিখক হায়খি মদুদি, করিগুম্বা মখোয়না কান্নবা উরবদি মমাংগী মতৌগুম্না চৎতুনা মন্দীদা য়োনবীয়ু অমসুং মপান্দা কান্নবা ফংলবদি, মন্দীগী মপান্দসু চৎনবগী মখোয়গী হক ফংফম থোকই। মখোয়গী অপাম্ববু, দেমোক্রেসী ঐগী লৌমী ইচিল-ইনাওশিংনা হক খরা অসি ফাওবা লৈরোইদ্রা।
হৌজিক লৌমীনা কান্নবা ফংগদবা মফমদা, মখোয়গী পোৎথোক য়োনগনি। মন্দীসু হাংলে মন্দীদা চৎতুনা চোনবা য়ারে, হান্না তৌরম্বা অদুসু তৌবা য়ারে। লৌমীশিংনা অপাম্বা মতুং ইন্না তৌগনি। অনৌবা কাংলোনগী মতুংদগীদি লৌমীশিংনা মখোয়গী কান্নবা য়েংদুনা মখোয়গী পোৎথোক য়োনবসু হৌখ্রে। হন্দক্তা মফম অমদা ফৌ থাবা লৌমীশিংনা পুনশিন্দুনা চেংগী কম্পনী অমগা য়ানবা পুরকখি। মদুদগী মখোয়গী চাগা চাদা ২০ হেনগৎখি। মফম অমদনা আলুগী লৌমী লিশিং অমনা পুনশিন্দুনা কম্পনী অমগা য়ানবা পুরকখি। কম্পনী অদুনা মখোয়দা অচংবা মমলদগী চাদা ৩৫ হেনবগী গরেন্তী পীখি। অতোপ্পা মফম অমগী পাউদা পাখি মদুদি লৌমী অমনা লৌবুক্তা হৌবা মোরোক অমসুং লফোই, হকথেংননা কৈথেলদা য়োনবদা মহাক্না শরুক অনিগী মমল ফংখি। অনৌবা কাংলোনগী মতুংদা, কাংলোন চৎনখিবা থা তরুক ফারে, হিন্দুস্তানগী কাচিন অমা হেক্তদা মফম অমা হেক্তদসু মন্দী অমত্তা থিংবা তৌদে। অদুগা করিগী মীনম্বা শন্দোক্লিবা? অশেংবদি ঐখোয়গী সরকারনা এ.পি.এম.সি. অনৌবা ওইহনবদা, মখোয়বু কম্প্যুতরাইজ তৌবদা লুপা করোর ৫০০দগী হেন্না চাদিং তৌরি। অদুগা এ.পি.এম.সি. অসি লোইশিনবগী ৱাফম কদাইদগী লাক্লিবা? করিসু খন্থবা তৌদনা, মীনম্বতা ঙাংলি, হন্না হন্না ঙাংলি।
মরূপশা,
অনৌবা লৌউ-শিংউগী রিফোর্মশিংদা ফার্মিং এগ্রীমেন্তকী মতাংদা অহুমশুবা খ্বাইদগী চাউবা মীনম্বা অমা শন্দোক্লি। লৈবাক অসিদা ফার্মিং এগ্রীমেন্ত অসি অনৌবা নত্ত্রে? অনৌবা কাংলোন শেমদুনা খঙহৌদনা ঐখোয়না ফার্মিং এগ্রীমেন্ত অসি চৎনহনবরা? নত্তে। ঐখোয়গী লৈবাক্তা মমাংঙৈদগী হৌনা ফার্মিং এগ্রীমেন্তকী থৌরাং চৎথরক্লি। অমা-অনিদা নত্তে রাজ্য কয়ামরুমদা হান্নদগী ফার্মিং এগ্রীমেন্ত লৈরক্লি। হৌজিক কনানো অমনা ঐঙোন্দা মার্চ ৮, ২০১৯গী পাউ-চে অমগী রিপোর্ত থারকখি। মদুদা পঞ্জাবকী কংগ্রেস সরকার, লৌমীশিং অমসুং মল্তীনেস্নেল কম্পনী অমগী মরক্তা লুপা করোর ৮০০গী ফার্মিং এগ্রীমেন্ত পাংথোকখি, মদুবু তরাম্না ওক্নখি। পঞ্জাবকী ঐগী লৌমী ইচিল-ইনাওশিংগী লৌবুক্তা অদুক্কী মতিক ইনভেস্তমেন্ত য়াম্না তৌবা, মসি ঐখোয়গী সরকারগীদমক্তসু হরাওনীংঙাই ৱাফম্নি।
মরূপশা,
লৈবাক অসিদা ফার্মিং এগ্রীমেন্তকা মরী লৈনবা হান্না চৎনরম্বা মওংশিং অদু, লৌমীশিংদা খুদোংথিবা য়াম্না ওইহল্লম্মি, রিস্ক য়াম্না লৈরম্মি। অনৌবা কাংলোন্দা ঐখোয়গী সরকারনা ফার্মিং এগ্রীমেন্ততা লৌমীশিংদা ঙাক-শেল পীননবা ৱারোল য়াওহল্লে। ঐখোয়না লেপ্লে মদুদি ফার্মিং এগ্রীমেন্ততা খ্বাইদগী চাউবা কান্নবা লৌমীশিংগী ওইগনি। ঐখোয়না কাংলোনগী মতুং ইন্না লেপথোক্লে মদুদি লৌমীশিংগা এগ্রীমেন্ত তৌনরিবা মখোয়গী মথৌদগী নান্থোক্তুনা চেনবা য়ারোই। লৌমীশিংদা মখোয়না শক্লম্বা ৱাশকশিং অদু, স্পোন্সর তৌরিবশিং অদুনা, শরুক য়ারিবশিং অদুনা মদু মপুং ফাহনবা তাই। অনৌবা লৌমীশিংগী কাংলোন চৎনরবা মতুংদা খুদম কয়া মাংদা চোংথোরক্লি মদুদা লৌমীশিংনা মখোয়গী মফম অদুগী এস.দি.এম.দা ৱাকৎখি অমসুং নুমিৎ খরনিগী মনুংদা, লৌমীশিংনা মখোয়গী শেন্দোনশিং ফংখি।
মরূপশা,
ফার্মিং এগ্রীমেন্ততা শুপ্নগী মহৈ-মরোং নত্ত্রগা পোৎথোকশিংগী মতাংদা য়ানবা পুরকই। লৌফমদি লৌমীশিংগী অদুম্মক ওই, এগ্রীমেন্ত অমসুং লৌফমগা করিসু মরী লৈনদে। মহৌশাগী খুদোংথিবা লাক্লবসু লৌমীশিংনা পৈশা মপুং ফানা ফংলে। অনৌবা কাংলোনগী মতুং ইন্না, করিগুম্বা খঙহৌদনা শেন্দোং হেনগৎলক্লবদি, হেনগৎলক্লিবা শেন্দোং অদুদসু লৌমীশিংগী শরুক য়াওহল্লি।
মরূপশা,
এগ্রীমেন্ত তৌগদ্রা নত্ত্রগা তৌরোইদ্রা, মসি কম্পল্সরী নত্তে। মসি লৌমীশিংগী অপাম্বনি। লৌমীশিংনা পামলবদি তৌগনি, পামদ্রবদি তৌরোই অদুবু কনাগুম্বনা লৌমীশিংদা থমোই শেংদবা তৌদনবা, লৌমীশিংগী অচম্বা মতৌ অদুগী খুদোংচাবা লৌখিদনবা মসিগীদমক্তা কাংলোন থৌরাং তৌরি। অনৌবা কাংলোন্দা চেকশিনবা খরা য়াওরিবা অসি, মদু স্পোন্সর তৌবশিংগীনি লৌমীশিংগী নত্তে। স্পোন্সর তৌবশিংনা এগ্রীমেন্ত লোইশিনবগী হক লৈতে। করিগুম্বা মখোয়না এগ্রীমেন্ত লোইশিল্লবদি মখোয়না লৌমীশিংদা চাউনা ফাইন থিগদবনি। অদুবু এগ্রীমেন্ত অদু, লৌমীশিংনা লোইশিনবা পাম্লবদি, মতম অমা হেক্তদা ফাইন অমত্তা য়াওদনা লৌমীনা মখোয়গী ৱারেপ লৌবা য়াই। রাজ্য সরকারশিংদা ঐনা ফোংদোক্লি মদুদি অরাইবা লোন্দাদা, অরাইবা মওংদা খঙবা ঙমগদবা ফার্মিং এগ্রীমেন্তকী ফোর্মেৎ অমা শেম্লগা লৌমীশিংদা পীগদবনি মরমদি কনানসু লৌমীশিংবু মীনম্বা ঙমদনবনি।
মরূপশা,
ঐহাক নুংঙাইবা পোকই মদুদি লৈবাক অপুনবা অসিদা লৌমীশিংনা অনৌবা লৌউ-শিংউগী রিফোর্মশিং অসিবু লৌশিনবতা নত্তনা অরানবা শন্দোক্লিবশিং অদুসু মকোক্তগী হৌনা য়াদ্রি। হৌজিক ফাওবা চিংনবা খরতা ওইরবসু ফাওরিবা মখোয়দা ঐনা হায়জরি মদুদি অদোম অমুক্কা হন্না খন্থবীয়ু। ওইসু ওখিদবা, ওইসু ওইররোইদবা, মদুগী অরানবা অমদি অকিবা শন্দোক্লিবা মীওইশিংদগী অদোম চেকশিন্না লৈবীয়ু, অদুগুম্বা মীওইশিং অদু ঐগী লৌমী ইচিল-ইনাওশিংনা মশক খঙদোকপীয়ু। মখোয়না মতম পুম্নমক্তা লৌমীশিংদা মীনমদুনতা লাকখি। মখোয়বু শিজিন্নখি অমসুং ঙসিসু মদু তৌরি। ঐগী ৱাফম অসিগী মতুংদসু, সরকারনা হোৎনরিবশিং অসিগী মতুংদসু, কনাগুম্বনা চিংনবীরবদি ঐনা ইকোক নোঞ্জদুনা, লৌমী ইচিল-ইনাওশিংগী মাংদা খুৎ লোন্নদুনা, য়াম্না নোল্লুক্না, লৈবাক অসিগী লৌমীশিংগী কান্ননবগীদমক, মখোয়গী অৱাবসিংগী পাম্বৈ পুথোক্নবা, হিরম খুদিংমক্তা ৱারী শাননবা শেম-শাজরি। লৈবাক অসিগী লৌমী, লৈবাক অসিগী লৌমীগী কান্নবা, ঐখোয়গীদমক্তদি খ্বাইদগী মরুওইবশিংগী মনুংদা অমনি।
মরূপশা,
ঐনা ৱাফম কয়ামরুমদা পাক-শন্না ঙাংজখ্রে। হিরম কয়ামরুমগী অচুম্বা লৈবাক্কী মাংদা থমখ্রে। হৌজিক দিসেম্বর ২৫দা, ইকাই খুম্নজরবা অতলজীগী মপোক কুমওন্দা অমুক্কা হন্না ঐনা হিম অসিদা লৈবাক অপুনবগী লৌমীশিংগা লোইননা পাক-চাউনা খন্নজগনি। নুমিৎ অদুদা পি.এম. কিসান সম্মান নিধিগী অতোপ্পা ইন্সতোলমেন্ত অমা লৌমী করোর কয়াগী বেঙ্ক একাউন্ততা অমুক্তদা ত্রান্সফর তৌগনি। ভারতকী লৌমীনা হোংলক্লিবা মতমগা লোইননা চৎননবা, আত্মনির্ভর ভারত ওইহন্নবগীদমক ঐগী লৈবাক্কী লৌমীনা চংশিল্লি।
অনৌবা ৱাশকশিংগা লোইননা, অনৌবা লম্বীদা ঐখোয়না চৎকনি অমসুং লৈবাক অসি মায় পাক্কনি লৈবাক অসিগী লৌমীসু মায় পাক্কনি। থাজবা অসিগা লোইননা ঐনা অমুক্কা হন্না মধ্য প্রদেশ সরকারবু থাগৎপা ফোংদোকচরদুনা, ঙসি মধ্য প্রদেশকী লৌমী লাখ কয়াগা লোইননা ঐনা ঐগী ৱাফম ফোংদোকচনবগী তাঞ্জা ফংজবা অসিগীদমক পুম্নমক্কী তৌবীমল খঙবা উৎচদুনা ঐনা অমুক্কা হন্না অদোম ময়াম্বু হন্না হন্না য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
হন্না হন্না থাগৎচরি।