ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ସମଗ୍ର ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ କୃଷକ ସମ୍ମିଳନୀକୁ ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉଦବୋଧନ
18 DEC 2020 6:25PM by PIB Bhubaneswar
ନମସ୍କାର,
ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦେଶର ପରିଶ୍ରମୀ କୃଷକ ଭାଇ- ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ମୋର କୋଟି-କୋଟି ପ୍ରଣାମ! ଆଜିକାର ଏହି ବିଶେଷ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦେଶର କୋଣ-ଅନୁକୋଣରୁ ଆସି କୃଷକ ସାଥୀମାନେ ଏକଜୁଟ ହୋଇଛନ୍ତି। ରାୟସେନରେ ଏକା ସହିତ ଏତେ ସବୁ କୃଷକମାନେ ଆସିଛନ୍ତି। ଡିଜିଟାଲ ମାଧ୍ୟମରେ ମଧ୍ୟ ହଜାର-ହଜାର କୃଷକ ଭାଇ ଭଉଣୀମାନେ ଆମ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଛନ୍ତି। ମୁଁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛି। ବିଗତ ସମୟରେ କରକାପାତ, ପ୍ରାକୃତିକ ବିପଦ କାରଣରୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦେଶର କୃଷକମାନଙ୍କର କ୍ଷତି ହୋଇଛି। ଆଜିକାର ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦେଶର ଏଭଳି 35 ଲକ୍ଷ କୃଷକଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଖାତାରେ 1600 କୋଟି ଟଙ୍କା ହସ୍ତାନ୍ତର କରାଯାଉଛି। କୌଣସି ମଧ୍ୟସ୍ଥି ନାହିଁ, କୌଣସି କମିଶନ ନାହିଁ। କୌଣସି କଟ୍ ନାହିଁ, କୌଣସି କଟତି ନାହିଁ। ସିଧାସଳଖ ଭାବେ କୃଷକମାନଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଖାତାରେ ସହାୟତା ରାଶି ପହଞ୍ଚୁଛି। ଏହା ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର କାରଣରୁ ହିଁ ସମ୍ଭବ ହୋଇ ପାରିଛି। ଆଉ ଭାରତ ବିଗତ 5-6 ବର୍ଷରେ ଏ ଯେଉଁ ଆଧୁନିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ନିର୍ମାଣ କରି ପାରିଛି, ତାହାର ଚର୍ଚ୍ଚା ଆଜି ସମଗ୍ର ଦୁନିଆରେ ମଧ୍ୟ ହେଉଛି ଆଉ ସେଥିରେ ଆମ ଦେଶର ଯୁବ ପ୍ରତିଭାଙ୍କର ବହୁତ ବଡ଼ ଯୋଗଦାନ ରହିଛି।
ସାଥୀଗଣ,
ଆଜି ଏଠାରେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ମଧ୍ୟ କେତେ କୃଷକମାନଙ୍କୁ କିଷାନ କ୍ରେଡିଟ କାର୍ଡ ଦିଆଯାଇଛି। ପ୍ରଥମେ କିଷାନ କ୍ରେଡିଟ କାର୍ଡ, ପ୍ରତ୍ୟେକ କୃଷକଙ୍କୁ ମିଳୁ ନଥିଲା। ଆମ ସରକାର କିଷାନ କ୍ରେଡିଟ କାର୍ଡର ସୁବିଧା ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଖରେ ଉପଲବ୍ଧ କରାଇବା ପାଇଁ ଆମେ ନିୟମଗୁଡ଼ିକରେ କିଛି ପରିବର୍ତନ ଆଣିଛୁ। ଏବେ କୃଷକମାନଙ୍କୁ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ର ସହିତ ଜଡ଼ିତ କାର୍ଯ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ସହଜରେ ଆବଶ୍ୟକ ଥିବା ରାଶି ବା ପୁଞ୍ଜି ମିଳି ପାରୁଛି। ଏଥିପାଇଁ ସେମାନଙ୍କୁ ଅନ୍ୟଠାରୁ ଅଧିକ ସୁଧ ଦେଇ କରଜ ଆଣିବାର ବାଧ୍ୟବାଧକତାରୁ ମଧ୍ୟ ମୁକ୍ତି ମିଳିଛି।
ସାଥୀଗଣ,
ଆଜି ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଭଣ୍ଡାରଣ- ଶୀତଳଭଣ୍ଡାର ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସୁବିଧା ସୁଯୋଗଗୁଡ଼ିକର ଲୋକାର୍ପଣ ଏବଂ ଶିଳାନ୍ୟାସ ମଧ୍ୟ ହୋଇଛି। ଏହି କଥା ହେଉଛି ଠିକ୍ ଯେ କୃଷକ କେତେ ମଧ୍ୟ ପରିଶ୍ରମ କରନ୍ତୁ, କିନ୍ତୁ ଫଳ-ପନିପରିବା-ଶସ୍ୟ, ତାହାର ଯଦି ସଠିକ୍ ଭାବେ ଭଣ୍ଡାରଣ କରାନଯିବ, ସଠିକ୍ ଉପାୟରେ କରାନଯିବ, ତେବେ ତାହାର ବହୁତ ବଡ଼ କ୍ଷତି ହୋଇଥାଏ ଆଉ ଏହି କ୍ଷତି କେବଳ କୃଷକଙ୍କର ହିଁ ନୁହେଁ, ଏହି କ୍ଷତି ସମଗ୍ର ହିନ୍ଦୁସ୍ତାନର ହୋଇଥାଏ। ଏକ ଅନୁମାନ ଅନୁସାରେ ପ୍ରାୟ-ପ୍ରାୟ ଏକ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଫଳ-ପନିପରିବା-ଶସ୍ୟ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବର୍ଷ ଏହି କାରଣରୁ ନଷ୍ଟ ହୋଇ ଯାଇଥାଏ। କିନ୍ତୁ ପୂର୍ବେ ଏହାକୁ ନେଇ ମଧ୍ୟ ବହୁ ଅଧିକ ଉଦାସୀନତା ରହିଥିଲା। ଏବେ ଆମର ପ୍ରାଥମିକତା ହେଉଛି ଭଣ୍ଡାରଣର ନୂତନ କେନ୍ଦ୍ର, ଦେଶରେ ଶୀତଳଭଣ୍ଡାରର ବିଶାଳ ନେଟୱର୍କ ଏବଂ ତା’ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣ କରିବା, ଏହା ମଧ୍ୟ ହେଉଛି ଆମର ପ୍ରାଥମିକତା। ମୁଁ ଦେଶର ବ୍ୟବସାୟୀ ଜଗତକୁ, ଉଦ୍ୟୋଗ ଜଗତକୁ ମଧ୍ୟ ଅନୁରୋଧ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ଭଣ୍ଡାରଣର ଆଧୁନିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାମାନ ନିର୍ମାଣ କରିବାରେ, ଶୀତଳଭଣ୍ଡାର ନିର୍ମାଣ କରିବାରେ, ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣର ନୂତନ ଉପକ୍ରମମାନ ଲଗାଇବାରେ ଆମ ଦେଶର ଉଦ୍ୟୋଗ ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟ ଜଗତର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଆଗକୁ ଆସିବା ଦରକାର। ସବୁ କାର୍ଯ୍ୟ କୃଷକମାନଙ୍କ ମୁଣ୍ଡରେ ଲଦି ଦେବା, ଏହା କେତେ ଦୂର ଯୁକ୍ତିଯୁକ୍ତ, ହୋଇପାରେ ଆପଣଙ୍କର ରୋଜଗାର ସାମାନ୍ୟ କିଛି କମ୍ ହେବ କିନ୍ତୁ ଦେଶର କୃଷକଙ୍କର, ଦେଶର ଗରିବଙ୍କର, ଦେଶର ଗାଁକୁ ଲାଭ ମିଳିପାରିବ।
ସାଥୀଗଣ,
ଭାରତର କୃଷି, ଭାରତର କୃଷକ, ଏବେ ଆଉ ପଛୁଆ ହୋଇ ରହି ପାରିବେ ନାହିଁ। ଦୁନିଆର ବଡ଼-ବଡ଼ ଦେଶର କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଯେଉଁସବୁ ଆଧୁନିକ ସୁବିଧା ଉପଲବ୍ଧ ହେଉଛି, ସେହି ସୁବିଧା ଭାରତର କୃଷକମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ମିଳୁ, ଏଥିରେ ଆଉ ବିଳମ୍ବ କରାଯାଇ ପାରିବ ନାହିଁ। ସମୟ ଆମକୁ ଅପେକ୍ଷା କରି ପାରିବ ନାହିଁ। ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବଦଳୁଥିବା ବୈଶ୍ୱିକ ପରିଦୃଶ୍ୟରେ ଭାରତର କୃଷକ, ସୁବିଧା ସବୁର ଅଭାବରେ, ଆଧୁନିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ଅଭାବରେ ଅସହାୟ ହୋଇ ପଡ଼ି ରହିବେ, ଏହି ସ୍ଥିତିକୁ ସ୍ୱୀକାର କରାଯାଇ ପାରିବ ନାହିଁ। ଆଗରୁ ହିଁ ବହୁତ ବିଳମ୍ବ ହୋଇ ସାରିଛି। ଯେଉଁ କାର୍ଯ୍ୟ 25-30 ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ ହୋଇ ଯିବାର ଥିଲା, ତାହାକୁ ଆଜି କରିବାର ପରିସ୍ଥିତି ଆସିଛି। ବିଗତ 6 ବର୍ଷରେ ଆମ ସରକାର କୃଷକମାନଙ୍କର ପ୍ରତିଟି ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଅନେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଶୃଙ୍ଖଳରେ କୃଷକମାନଙ୍କର ସେହି ଦାବୀଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ପୂରଣ କରାଯାଇଛି ଯେଉଁ ଦାବୀଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ବର୍ଷ-ବର୍ଷ ଧରି କେବଳ ଆଉ କେବଳ ମନ୍ଥନ କରାଯାଉଥିଲା। ଗତ କିଛି ଦିନ ଧରି ଦେଶରେ କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଯେଉଁ ନୂତନ ଆଇନ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଛି, ଆଜିକାଲି ତାହାର ଚର୍ଚ୍ଚା ବହୁତ ହେଉଛି। ଏହି କୃଷି ସଂସ୍କାର, ଏହି ଆଇନ ରାତା-ରାତି ଆସିନାହିଁ। ଗତ 20-22 ବର୍ଷ ଧରି ଏହି ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ସରକାର ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ସରକାର ଏହା ଉପରେ ବ୍ୟାପକ ଚର୍ଚ୍ଚା କରିଛନ୍ତି। କମ୍ - ଅଧିକ ସବୁ ସଂଗଠନଗୁଡ଼ିକ ଏ ସମ୍ପର୍କରେ ବିଚାର ବିମର୍ଷ କରିଛନ୍ତି।
ଦେଶର କୃଷକ, କୃଷକମାନଙ୍କର ସଂଗଠନ, କୃଷି ବିଷାରଦ, କୃଷି ଅର୍ଥଶାସ୍ତ୍ରୀ, କୃଷି ବୈଜ୍ଞାନିକ, ଆମର ଏଠାକାର ଅଗ୍ରଣୀ କୃଷକ ମଧ୍ୟ କ୍ରମାଗତ ଭାବେ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏହିସବୁ ପରିବର୍ତନ ଗୁଡ଼ିକ ନିମନ୍ତେ ଦାବୀ କରି ଆସୁଥିଲେ। ପ୍ରକୃତରେ ଦେଶର କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସେହି ଲୋକମାନଙ୍କ ଠାରୁ ଜବାବ ମାଗିବା ଦରକାର ଯେଉଁମାନେ ପ୍ରଥମେ ନିଜର ଘୋଷଣାପତ୍ରରେ ଏହିସବୁ ପରିବର୍ତନଗୁଡ଼ିକୁ ଆଣିବା ବିଷୟରେ ଲେଖିଥିଲେ, ଓକିଲାତି କରୁଥିଲେ ଆଉ ବଡ଼-ବଡ଼ କଥା କହି କୃଷକମାନଙ୍କର ଭୋଟ ହାତେଇ ଚାଲିଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ଆପଣ ଘୋଷଣାପତ୍ରରେ ଲେଖାଯାଇଥିବା ପ୍ରତିଶୃତିଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ପୂରଣ କରିଲେ ନାହିଁ। କେବଳ ଏହିସବୁ ଦାବୀଗୁଡ଼ିକୁ ଏଡାଇ ଚାଲିଥିଲେ। କାରଣ କୃଷକମାନେ ଆପଣଙ୍କର ପ୍ରାଥମିକତାରେ ନଥିଲେ। ଆଉ ଦେଶର କୃଷକ, ଅପେକ୍ଷା ହିଁ କରି ଚାଲିଥିଲା। ଯଦି ଆଜି ଦେଶର ସମସ୍ତ ରାଜନୈତିକ ଦଳଗୁଡ଼ିକର ପୁରୁଣା ଘୋଷଣାପତ୍ରକୁ ଦେଖିବା, ସେମାନଙ୍କର ପୁରୁଣା ବୟାନଗୁଡ଼ିକୁ ଶୁଣିବା, ପୂର୍ବରୁ ଯେଉଁମାନେ ଦେଶର କୃଷି ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସମ୍ଭାଳି ଧରି ରଖୁଥିଲେ, ଏଭଳି ମହାନୁଭବଙ୍କର ଚିଠିସବୁକୁ ଦେଖିବା, ତେବେ ଆଜି ଯେଉଁ କୃଷି ସଂସ୍କାର ହୋଇଛି, ତାହା ସେଗୁଡ଼ିକଠାରୁ ଭିନ୍ନ ନୁହେଁ। ସେମାନେ ଯେଉଁ ଜିନିଷଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରତିଶୃତି ଦେଉଥିଲେ, ସେହିସବୁ କଥା ଏହି କୃଷି ସଂସ୍କାରରେ କୁହାଯାଇଛି। ମୋତେ ଲାଗୁଛି, ସେମାନଙ୍କୁ ଏହି କଥାରେ କଷ୍ଟ ଲାଗୁନାହିଁ ଯେ କୃଷି ଆଇନରେ ପରିବର୍ତନ କାହିଁକି ହେଲା। ସେମାନଙ୍କୁ ଏହି କଥା ପାଇଁ କଷ୍ଟ ଲାଗୁଛି ଯେ ଯେଉଁ କାର୍ଯ୍ୟ ଆମେ କହୁଥିଲୁ କିନ୍ତୁ କରି ପାରି ନଥିଲୁ, ତାହାକୁ ମୋଦୀ କିପରି କରିଦେଲେ, ମୋଦୀ କାହିଁକି କରିଲେ। ମୋଦୀଙ୍କୁ ଏହାର ଶ୍ରେୟ କିପରି ମିଳିଯିବ? ମୁଁ ସମସ୍ତ ରାଜନୈତିକ ଦଳମାନଙ୍କୁ ହାତ ଯୋଡ଼ି କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି - ଆପଣମାନେ ଆପଣଙ୍କ ପାଖରେ ସମସ୍ତ ଶ୍ରେୟ ରଖିନିଅନ୍ତୁ, ଆପଣଙ୍କର ସମସ୍ତ ପୁରୁଣା ଘୋଷଣା ପତ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ହିଁ ମୁଁ ଶ୍ରେୟ ଦେଉଛି। ମୋତେ ଶ୍ରେୟର କୌଣସି ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ। ମୋତେ କୃଷକଙ୍କ ଜୀବନରେ କିଛି ସହଜତା ଆବଶ୍ୟକ, ସମୃଦ୍ଧି ଆବଶ୍ୟକ, କୃଷି କାର୍ଯ୍ୟରେ ଆଧୁନିକତା ଆବଶ୍ୟକ। ଆପଣମାନେ ଦୟାକରି ଦେଶର କୃଷକମାନଙ୍କୁ ମତେଇବା ଛାଡି ଦିଅନ୍ତୁ, ସେମାନଙ୍କୁ ଭ୍ରମିତ କରିବା ଛାଡି ଦିଅନ୍ତୁ।
ସାଥୀଗଣ,
ଏହି ଆଇନ ଲାଗୁ ହେବାର 6-7 ମାସରୁ ଅଧିକ ସମୟ ହୋଇ ଗଲାଣି। କିନ୍ତୁ ଏବେ ହଠାତ୍ ଭ୍ରମ ଏବଂ ମିଥ୍ୟାର ଜାଲ ବିଛାଇ, ନିଜର ରାଜନୈତିକ ଜମି କ୍ଷେତ ଚାଷ କରିବାର ଖେଳ ଖେଳା ଯାଉଛି। କୃଷକମାନଙ୍କ କାନ୍ଧରେ ବନ୍ଧୁକ ରଖି ଖେଳ କରାଯାଉଛି। ଆପଣମାନେ ଦେଖିଥିବେ, ସରକାର ବାରମ୍ବାର ପଚାରି ଚାଲିଥିଲେ, ବୈଠକମାନଙ୍କରେ ମଧ୍ୟ ପଚରାଯାଇଛି, ସର୍ବସାଧାରଣରେ ପଚରାଯାଇଛି ଆମର କୃଷି ମନ୍ତ୍ରୀ ଟିଭି ଚ୍ୟାନେଲରେ ସାକ୍ଷାତକାରରେ ମଧ୍ୟ କହୁଛନ୍ତି, ମୁଁ ନିଜେ କହୁଛି ଯେ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଆଇନର କେଉଁ ଧାରାରେ କେଉଁ ସମସ୍ୟା ବା ଅସୁବିଧା ଅଛି କୁହନ୍ତୁ? ଯାହା ମଧ୍ୟ ସମସ୍ୟା ଅଛି ତାହା ଆପଣମାନେ କୁହନ୍ତୁ, ତେବେ ଏହି ରାଜନୈତିକ ଦଳମାନଙ୍କ ପାଖରେ କୌଣସି ଉଚିତ ଉତର ନାହିଁ, ଆଉ ଏହା ହେଉଛି ଏହି ଦଳମାନଙ୍କର ସତ୍ୟତା।
ସାଥୀଗଣ,
ଯେଉଁମାନଙ୍କର ନିଜର ରାଜନୈତିକ ପୃଷ୍ଠଭୂମି ଦୋହଲିଯାଇଛି, ସେମାନେ କୃଷକମାନଙ୍କ ଜମି ଚାଲିଯିବ, କୃଷକମାନଙ୍କର ଜମି ଚାଲି ଯିବାର ଭୟ ଦେଖାଇ, ନିଜର ରାଜନୈତିକ ଭୂମି ଖୋଜୁଛନ୍ତି। ଆଜି ଯେଉଁମାନେ କୃଷକମାନଙ୍କ ନାମରେ ଆନ୍ଦୋଳନ ଚଳାଇବାକୁ ବାହାରିଛନ୍ତି, ଯେତେବେଳେ ସେମାନଙ୍କର ସରକାର ଚଳାଇବାର ଅବା ସରକାରର ଅଂଶ ପାଲଟିବାର ସୁଯୋଗ ଥିଲା, ସେହି ସମୟରେ ଏହି ଲୋକମାନେ କ’ଣ କଲେ, ଏହା ଦେଶକୁ ମନେ ରଖିବା ଆବଶ୍ୟକ। ମୁଁ ଆଜି ଦେଶବାସୀଙ୍କ ସାମ୍ନାରେ, ଦେଶର କୃଷକମାନଙ୍କ ସାମ୍ନାରେ ଏହି ଲୋକମାନଙ୍କର ଅସଲ ନଥି ଦେଶର ଲୋକଙ୍କ ସାମ୍ନାରେ, ମୋ କୃଷକ ଭାଇ-ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ସାମ୍ନାରେ ଆଜି ଖୋଲି ଦେବାକୁ ଚାହୁଁଛି, ମୁଁ କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି।
ସାଥୀଗଣ,
କୃଷକମାନଙ୍କର କଥା କହୁଥିବା ଲୋକ, ଆଜି ମିଛରେ ଲୁହ ଗଡାଉଥିବା ଲୋକ ହେଉଛନ୍ତି କେତେ ନିର୍ଦ୍ଦୟୀ, ଏହାର ବହୁତ ବଡ଼ ପ୍ରମାଣ ଅଛି। ସ୍ୱାମୀନାଥନ କମିଟିର ରିପୋର୍ଟ। ସ୍ୱାମୀନାଥନ କମିଟିର ରିପୋର୍ଟ ଆସିଲା, କିନ୍ତୁ ଏହି ଲୋକ ସ୍ୱାମୀନାଥନ କମିଟିର ସୁପାରିଶକୁ 8 ବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଚାପି ରଖି ବସିଗଲେ। କୃଷକ ଆନ୍ଦୋଳନ କରୁଥିଲେ, ପ୍ରଦର୍ଶନ କରୁଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ଏହି ଲୋକ ହଲିଲା ପାଣିକୁ ଗୋଡ ବଢ଼ାଉ ନଥିଲେ। ଏହି ଲୋକମାନେ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଥିଲେ ଯେ ତାଙ୍କ ସରକାରଙ୍କୁ କୃଷକମାନଙ୍କ ଉପରେ ଅଧିକ ଖର୍ଚ୍ଚ କରିବାକୁ ନପଡ଼ୁ। ଏଥିପଇଁ ଏହି ରିପୋର୍ଟକୁ ଚାପି ରଖିଥିଲେ। ଏମାନଙ୍କ ପାଇଁ କୃଷକ ଦେଶର ଗର୍ବ ନୁହେଁ, ଏମାନେ ନିଜ ରାଜନୀତିକୁ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ କୃଷକଙ୍କୁ ସମୟ-ସମୟରେ ବ୍ୟବହାର କରିଛନ୍ତି। ଯେତେବେଳେ କି କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସମ୍ବେଦନଶୀଳ, କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସମର୍ପିତ ଆମ ସରକାର କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଅନ୍ନଦାତାର ମାନ୍ୟତା ଦିଅନ୍ତି। ଆମେ ଗଦା-ଗଦା ଫାଇଲ ତଳୁ ଫୋପାଡ଼ି ଦିଆଯାଇଥିବା ସ୍ୱାମୀନାଥନ କମିଟିର ରିପୋର୍ଟକୁ ବାହାର କଲୁ, ଏବଂ ତାଙ୍କର ସୁପାରିଶ ଲାଗୁ କଲୁ, କୃଷକମାନଙ୍କ ଖର୍ଚ୍ଚର ଦେଢ଼ଗୁଣା ଏମଏସପି ଆମେ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଦେଲୁ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆମ ଦେଶରେ କୃଷକମାନଙ୍କ ସହିତ ପ୍ରତାରଣାର ବହୁତ ବଡ଼ ଉଦାହରଣ ହେଉଛି କଂଗ୍ରେସ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା କରାଯାଇଥିବା ଋଣ ଛାଡ଼। ଯେତେବେଳେ ଦୁଇ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶରେ ନିର୍ବାଚନ ହେବାକୁ ଥିଲା, ସେତେବେଳେ ଋଣ ଛାଡ଼ର ପ୍ରତିଶୃତି ଦିଆଯାଇଥିଲା। କୁହାଯାଇଥିଲା ଯେ ସରକାର ଗଠନ ହେବାର 10 ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ସମସ୍ତ କୃଷକଙ୍କର ଋଣ ଛାଡ଼ କରି ଦିଆଯିବ। କେତେ କୃଷକଙ୍କର ଋଣ ଛାଡ଼ ହେଲା ଆଉ ସରକାର ଗଠନ ହେବାପରେ କ’ଣ କ’ଣ ବାହାନା କରାଗଲା, ଏହା ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର କୃଷକମାନେ ମୋ ଠାରୁ ଅଧିକ ଭଲ ଭାବେ ଜାଣିଛନ୍ତି। ରାଜସ୍ଥାନରେ ଲକ୍ଷ-ଲକ୍ଷ କୃଷକ ମଧ୍ୟ ଆଜି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଋଣ ଛାଡ଼ର ପ୍ରତୀକ୍ଷାରେ ଅଛନ୍ତି। କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଏତେ ବଡ଼ ଧୋକା ଦେଇଥିବା ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ କୃଷକଙ୍କ ହିତ କଥା କହୁଥିବାର ଦେଖୁଛି, ତେବେ ମୋତେ ବଡ଼ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହେଉଛି ଯେ ଏମାନେ ହେଉଛନ୍ତି କିଭଳି ଲୋକ, କ’ଣ ରାଜନୀତି ଏହି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯାଇପାରେ। କ’ଣ କେହି ଏତେ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କିପରି ଛଳ କପଟ କରିପାରେ? ଆଉ ତାହା ମଧ୍ୟ ଏହି ସାଧାସିଧା କୃଷକଙ୍କ ନାମରେ। କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଆଉ କେତେ ଧୋକା ଦେବେ ଏହି ଲୋକ?
ସାଥୀଗଣ,
ପ୍ରତ୍ୟେକ ନିର୍ବାଚନ ପୂର୍ବରୁ ଏହି ଲୋକ ଋଣ ଛାଡର କଥା କହିଥାନ୍ତି। ଆଉ କେତେ ଋଣ ଛାଡ ହୋଇଥାଏ ? ସମସ୍ତ କୃଷକ ଏହା ଅଧିନକୁ ଆସିଥାନ୍ତିକି? ଯେଉଁ କ୍ଷୁଦ୍ର ଚାଷୀ କେବେ ମଧ୍ୟ ବ୍ୟାଙ୍କର ଦରଜା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦେଖି ନାହାନ୍ତି। ଯେଉଁମାନେ କେବେ ଋଣ ନେଇ ନାହାନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କ ବିଷୟରେ କେବେ ହେଲେ ମଧ୍ୟ ଥରେ କ’ଣ ଚିନ୍ତା କରିଛନ୍ତି ଏମାନେ? ଆଉ ନୂଆ-ପୁରୁଣା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅନୁଭବ ଏହା କହୁଛି ଯେ ଯାହା ଏମାନେ ଘୋଷଣା କରନ୍ତି, ସେତିକି ଋଣ ଛାଡ଼ କେବେ କରନ୍ତି ନାହିଁ। ଯେତେ ଅର୍ଥ ଏମାନେ ପଠାଇବାର କଥା କୁହନ୍ତି, ସେତେ ଅର୍ଥ କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚି ନଥାଏ। କୃଷକ ଚିନ୍ତା କରିଥାଏ କି ଏବେ ମୋ ପୁରା ଋଣ ଛାଡ଼ ହୋଇଯିବ। ଆଉ ପ୍ରତିବଦଳରେ ତାକୁ ମିଳୁଥିଲା। ବ୍ୟାଙ୍କର ନୋଟିସ୍ ଆଉ ଗିରଫ ହେବାର ୱାରେଂଟ। ଆଉ ଏହି ଋଣ ଛାଡ଼ର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଲାଭ କାହାକୁ ମିଳୁଥିଲା, ଏହି ଲୋକମାନଙ୍କର ନିକଟ ସମ୍ପର୍କୀୟମାନଙ୍କୁ, ବନ୍ଧୁବାନ୍ଧବ ମାନଙ୍କୁ। ଯଦି ମୋର ମିଡିଆ ବନ୍ଧୁମାନେ ଟିକେ ଖୋଜାଖୋଜି କରିବେ, ତେବେ ଏହିସବୁ 8-10 ବର୍ଷ ପୂର୍ବର ରିପୋର୍ଟରୁ ସେମାନଙ୍କୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ପ୍ରକୃତ ତଥ୍ୟ ମିଳିଯିବ। ଏହା ହେଉଛି ଏମାନଙ୍କ ଚରିତ୍ର।
କୃଷକମାନଙ୍କର ରାଜନୀତିର କଥା କହୁଥିବା ଲୋକମାନେ କେବେ ଏଥିପାଇଁ ଆନ୍ଦୋଳନ କରି ନାହାଁନ୍ତି, ପ୍ରଦର୍ଶନ କରି ନାହାଁନ୍ତି। କିଛି ବଡ଼ କୃଷକଙ୍କର ଋଣ ପ୍ରତି 10 ବର୍ଷରେ ଥରେ ଛାଡ ହୋଇଯାଇଥିବ। ଏମାନଙ୍କର ରାଜନୈତିକ ରୁଟି ସେକି ହୋଇଗଲା, କାମ ପୂରଣ ହୋଇଗଲା। ପୁଣି ଗରିବ କୃଷକଙ୍କୁ କିଏ ପଚାରିଥାଏ? ଭୋଟ ବ୍ୟାଙ୍କର ରାଜନୀତି କରୁଥିବା ଏହି ଲୋକଙ୍କୁ ଦେଶ ଏବେ ଭଲ ଭାବେ ଜାଣିଯାଇଛି, ଦେଖିପାରୁଛି। ଦେଶ ଆମର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଗଙ୍ଗାଜଳ ଏବଂ ମାଆ ନର୍ମଦାଙ୍କ ଜଳ ଭଳି ପବିତ୍ରତା ମଧ୍ୟ ଦେଖୁଛି। ଏହି ଲୋକମାନେ 10 ବର୍ଷରେ ଥରେ ଋଣ ଛାଡ଼ କରି ପ୍ରାୟ 50 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଦେବାର କଥା କହିଥିଲେ। ଆମ ସରକାର ଯେଉଁ ପିଏମ- କିଷାନ ସମ୍ମାନ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି, ଏଥିରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବର୍ଷ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରାୟ 75 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ମିଳିବ। ଅର୍ଥାତ 10 ବର୍ଷରେ ପାଖାପାଖି ସାଢ଼େ ସାତ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା। କୃଷକଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଖାତାରେ ସିଧା ସଳଖ ହସ୍ତାନ୍ତର। କୌଣସି ବାଟମାରଣା ନାହିଁ, କାହାକୁ କମିଶନ ନାହିଁ। ବାଟମାରଣା କରି ଖାଇବାର ପରମ୍ପରାର ନାଁ ଗନ୍ଧ ନାହିଁ।
ସାଥୀଗଣ,
ଏବେ ମୁଁ ଦେଶର କୃଷକମାନଙ୍କୁ ମନେ ପକାଇ ଦେବାକୁ ଚାହୁଁଛି ୟୁରିଆ ସମ୍ପର୍କରେ। ମନେ ପକାନ୍ତୁ, 7-8 ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ୟୁରିଆ କ’ଣ ହେଉଥିଲା, କ’ଣ ସ୍ଥିତି ଥିଲା। ରାତି-ରାତି କୃଷକମାନଙ୍କୁ ୟୁରିଆ ପାଇଁ ଧାଡ଼ିରେ ଠିଆ ହେବାକୁ ପଡ଼ୁଥିଲା, କ’ଣ ଏହା ସତ ନୁହେଁ କି? ଅନେକ ସ୍ଥାନରେ, ୟୁରିଆ ପାଇଁ କୃଷକମାନଙ୍କ ଉପରେ ଲାଠି ମାଡ଼ର ଖବର ସାଧାରଣ ଭାବେ ଆସୁଥିଲା। ୟୁରିଆର ଖୁବ ଜୋର୍ କଳାବଜାରୀ ହେଉଥିଲା। ହେଉଥିଲା ନା ହେଉ ନଥିଲା? କୃଷକର ଫସଲ, ସାର ଅଭାବରୁ ନଷ୍ଟ ହୋଇ ଯାଉଥିଲା କିନ୍ତୁ ଏହି ଲୋକଙ୍କ ହୃଦୟ ତରଳୁ ନଥିଲା। କ’ଣ ଏହା କୃଷକମାନଙ୍କ ଉପରେ ଜୁଲୁମ ନଥିଲା, ଅତ୍ୟାଚାର ନଥିଲା? ଆଜି ମୁଁ ଦେଖି ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହେଉଛି ଯେ ଯେଉଁ ଲୋକମାନଙ୍କ କାରଣରୁ ଏହି ପରିସ୍ଥିତି ସୃଷ୍ଟି ହେଲା, ସେମାନେ ଆଜି ରାଜନୀତି ନାମରେ ଚାଷ କରିବାକୁ ବାହାରି ପଡ଼ିଛନ୍ତି।
ସାଥୀଗଣ,
କ’ଣ ୟୁରିଆର ଅଭାବର ପୂର୍ବରୁ କୌଣସି ସମାଧାନ ନଥିଲା? ଯଦି କୃଷକମାନଙ୍କର ଦୁଃଖ କଷ୍ଟ, ସେମାନଙ୍କ ସମସ୍ୟା ପ୍ରତି ଟିକେ ମଧ୍ୟ ସମ୍ବେଦନା ରହିଥାଆନ୍ତା, ତେବେ ୟୁରିଆର ସମସ୍ୟା ହୋଇ ନଥାଆନ୍ତା। ଆମେ ଏଭଳି କ’ଣ କଲୁ ଯେ ସମସ୍ତ ସମସ୍ୟା ଶେଷ ହୋଇ ଯାଇଛି? ଆଜି ୟୁରିଆ ଅଭାବର ଖବର ଆସୁନାହିଁ, ୟୁରିଆ ପାଇଁ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଲାଠି ମାଡ଼ ଖାଇବାକୁ ପଡ଼ୁନାହିଁ। ଆମେ କୃଷକଙ୍କର ଏହି ସମସ୍ୟାକୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସଚ୍ଚୋଟତାର ସହ କାର୍ଯ୍ୟ କଲୁ। ଆମେ କଳାବଜାରୀ ରୋକିଲୁ। କଠୋର ପଦକ୍ଷେପ ଉଠାଇଲୁ, ଭ୍ରଷ୍ଟାଚାର ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ କଲୁ। ଆମେ ସୁନିଶ୍ଚିତ କଲୁ ଯେ ୟୁରିଆ କୃଷକଙ୍କ କ୍ଷେତକୁ ହିଁ ଯାଉ। ଏହି ଲୋକମାନେ ଠିକ ସମୟରେ ରିହାତି କୃଷକଙ୍କ ନାମରେ ଚଢ଼ାଇ ଦେଉଥିଲେ କିନ୍ତୁ ତାହାର ଲାଭ ଆଉ କିଏ ନେଉଥିଲା। ଆମେ ଭ୍ରଷ୍ଟାଚାରର ଏହି ଯୁଗଳବନ୍ଦୀ ମଧ୍ୟ ବନ୍ଦ କରିଦେଲୁ। ଆମେ ୟୁରିଆକୁ ଶତ ପ୍ରତିଶତ ନିମଲେପିତ କଲୁ। ଦେଶର ବଡ଼-ବଡ଼ ସାର କାରଖାନା ଯେଉଁଗୁଡ଼ିକୁ ପୁରୁଣା କୌଶଳ କହି ବନ୍ଦ କରି ଦିଆଯାଇଥିଲା, ତାକୁ ଆମେ ପୁଣି ଚଳାଇବା ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ଯାଉଛୁ। ଆଗାମୀ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୟୁପିର ଗୋରଖପୁରରେ, ବିହାରର ବରୌନିରେ, ଝାଡଖଣ୍ଡର ସିନ୍ଦ୍ରୀରେ, ଓଡ଼ିଶାର ତାଳଚେରରେ, ତେଲଙ୍ଗାନାର ରାମାଗୁଣ୍ଡମରେ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ସାର କାରଖାନା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଯିବ। 50-60 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା କେବଳ ଏହି କାମରେ ଖର୍ଚ୍ଚ କରାଯାଉଛି। ଏହି ଆଧୁନିକ ସାର କାରଖାନା, ରୋଜଗାରର ଲକ୍ଷ-ଲକ୍ଷ ନୂଆ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ, ଭାରତକୁ ୟୁରିଆ ଉତ୍ପାଦନରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭର କରିବାରେ ସହାୟତା କରିବେ। ଅନ୍ୟ ଦେଶରୁ ୟୁରିଆ ମଗାଇବାରେ ଭାରତର ଯେଉଁ ହଜାର-ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ ହେଉଛି, ତାକୁ କମ୍ କରିବେ।
ସାଥୀଗଣ,
ଏହି ସାର କାରଖାନାଗୁଡ଼ିକୁ ଆରମ୍ଭ କରିବା ପାଇଁ ଏହି ଲୋକମାନଙ୍କୁ ପୂର୍ବରୁ କେହି କେବେ ଅଟକାଇ ନଥିଲା। କେହି ମନା କରି ନଥିଲା ଯେ ନୂତନ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଲଗାଅ ନାହିଁ। କିନ୍ତୁ ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ନଥିଲା, ଏହି ନୀତି ନଥିଲା, କୃଷକମାନଙ୍କ ଉପରେ ନିଷ୍ଠା ନଥିଲା। କୃଷକମାନଙ୍କୁ ମିଥ୍ୟା ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେବାବାଲା କ୍ଷମତାକୁ ଆସୁ ଥାଆନ୍ତୁ, ମିଥ୍ୟା ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇ ଚାଲନ୍ତୁ, ମଲାଇ ଖାଇଚାଲନ୍ତୁ, ଏହା ଏହି ଲୋକମାନଙ୍କର କାମ ଥିଲା।
ସାଥୀଗଣ,
ଯଦି ପୁରୁଣା ସରକାରଙ୍କର ଚିନ୍ତା ଥାଆନ୍ତା, ତେବେ ଦେଶରେ ପାଖାପାଖି 100ଟି ବଡ଼ ସେଚ ପ୍ରକଳ୍ପ ଦଶକ ଦଶକ ଧରି ଅଟକାଇ ରଖି ନଥାଆନ୍ତେ। ଜଳଭଣ୍ଡାର ନିର୍ମାଣ ଆରମ୍ଭ ହେଲା, 25 ବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ତାହାର ନିର୍ମାଣ ଶେଷ ହୋଇ ପାରିଲା ନାହିଁ। ବନ୍ଧ ତିଆରି ହୋଇଗଲା, ସେତେବେଳେ କେନାଲ ହେଲା ନାହିଁ। କେନାଲ ହୋଇଗଲା, ତେବେ ସେଗୁଡ଼ିକୁ ପରସ୍ପର ମଧ୍ୟରେ ଯୋଡାଗଲା ନାହିଁ। ଆଉ ଏଥିରେ ମଧ୍ୟ ସମୟ ଏବଂ ଅର୍ଥ, ଉଭୟର ଖୁବ୍ ଭଲଭାବେ ନଷ୍ଟ କରାଗଲା। ଏବେ ଆମ ସରକାର ହଜାର-ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରି ଏହି ସେଚ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ମିଶନ ମୋଡରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିବାରେ ଲାଗିଛନ୍ତି। ଯାହା ଫଳରେ କୃଷକମାନଙ୍କ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜମି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଜଳ ପହଞ୍ଚାଇବାର ଆମର ଇଚ୍ଛା ପୂରଣ ହେଉ।
ସାଥୀଗଣ,
କୃଷକଙ୍କ ଚାଷ ଖର୍ଚ୍ଚ କମ୍ ହେଉ, କମ୍ ଅର୍ଥ ବିନିଯୋଗରେ ଚାଷ ହେଉ, ଚାଷବାସରେ ହେଉଥିବା ଖର୍ଚ୍ଚ କମିଯାଉ, ଏଥିପାଇଁ ମଧ୍ୟ ସରକାର ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ କରିଛନ୍ତି। କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସୌର ପମ୍ପ ବହୁତ କମ୍ ମୂଲ୍ୟରେ ଦେବାପାଇଁ ସାରା ଦେଶରେ ବହୁତ ବଡ଼ ଅଭିଯାନ ଚାଲୁ ରହିଛି। ଆମେ ଆମର ଅନ୍ନଦାତାଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଉର୍ଜ୍ଜାଦାତା କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ। ଏହା ବ୍ୟତୀତ ଆମ ସରକାର ଖାଦ୍ୟ ଶସ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନ କରୁଥିବା କୃଷକମାନଙ୍କୁ ମହୁମାଛି ପାଳନ, ପଶୁପାଳନ ଏବଂ ମାଛଚାଷ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ସେତିକି ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେଉଛନ୍ତି। ପୂର୍ବ ସରକାରଙ୍କ ସମୟରେ ଦେଶରେ ମହୁ ଉତ୍ପାଦନ ପ୍ରାୟ 76 ହଜାର ମେଟ୍ରିକ ଟନ୍ ଥିଲା। ଏବେ ଦେଶରେ 1 ଲକ୍ଷ 20 ହଜାର ମେଟ୍ରିକ ଟନ୍ ରୁ ମଧ୍ୟ ଅଧିକ ମହୁ ଉତ୍ପାଦନ ହେଉଛି। ଦେଶର କୃଷକ ପୂର୍ବ ସରକାର ସମୟରେ ଯେତିକି ମହୁ ରପ୍ତାନୀ କରୁଥିଲା, ଆଜି ତା’ଠାରୁ ଦୁଇଗୁଣ ରପ୍ତାନୀ କରୁଛି।
ସାଥୀଗଣ,
ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ କହୁଛନ୍ତି ଯେ କୃଷିକ୍ଷେତ୍ରରେ ମାଛଚାଷ ହେଉଛି ସେହି କ୍ଷେତ୍ର ଯେଉଁଥିରେ କମ୍ ଖର୍ଚ୍ଚରେ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ଲାଭ ହେଉଛି। ମାଛଚାଷକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ପାଇଁ ନୀଳ ବିପ୍ଳବ ଯୋଜନା ଚଲାଉଛନ୍ତି। କିଛି ସମୟ ପୂର୍ବେ ହିଁ 20 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମତ୍ସ୍ୟ ସମ୍ପଦା ଯୋଜନାର ଆରମ୍ଭ ମଧ୍ୟ କରାଯାଇଛି। ଏହି ପ୍ରୟାସର ହେଉଛି ପରିଣାମ ଯେ ଦେଶରେ ମାଛ ଉତ୍ପାଦନର ସମସ୍ତ ପୁରୁଣା ରେକର୍ଡ ଭାଙ୍ଗି ଯାଇଛି। ଏବେ ଦେଶ, ଆସନ୍ତା 3-4 ବର୍ଷରେ ମାଛ ରପ୍ତାନୀକୁ 1 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଆମ ସରକାର ଯେଉଁ ପଦକ୍ଷେପ ଉଠାଇଛନ୍ତି, ଆମର ରାଜ୍ୟ ସରକାର ଯେଉଁ ପଦକ୍ଷେପ ଉଠାଇଛନ୍ତି, ଆଉ ଆଜି ଦେଖୁଛନ୍ତି ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶରେ କିଭଳି ଭାବରେ କୃଷକମାନଙ୍କର କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ ହେଉଛି। ସେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସମର୍ପିତ ଅଟନ୍ତି। ଯଦି ମୁଁ ସମସ୍ତ ପଦକ୍ଷେପ ଗଣିଚାଲିବି, ତେବେ ବୋଧହୁଏ ସମୟ ଊଣା ହୋଇଯିବ। କିନ୍ତୁ ମୁଁ କିଛି ଉଦାହରଣ ଏଥିପାଇଁ କହିଦେଲି, ଫଳରେ ଆପଣ ଆମ ସରକାରଙ୍କର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟକୁ ପରଖି ପାରିବେ, ଆମର ଟ୍ରାକ ରେକର୍ଡକୁ ଦେଖିପାରିବେ, ଆମର ନୂତନ ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ବୁଝି ପାରିବେ। ଆଉ ଏହି ଆଧାରରେ ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସର ସହିତ କହୁଛି ଯେ ଆମେ ନିକଟରେ ଯେଉଁ କୃଷି ସଂସ୍କାର କରିଛୁ, ସେଥିରେ ଅବିଶ୍ୱାସର କାରଣ ହିଁ ନାହିଁ, ମିଥ୍ୟା ପାଇଁ କୌଣସି ସ୍ଥାନ ନାହିଁ। ମୁଁ ଏବେ ଆପଣମାନଙ୍କୁ କୃଷି ସଂସ୍କାର ଉପରେ କୁହାଯାଉଥିବା ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ମିଥ୍ୟା ବିଷୟରେ କହିବି। ବାରମ୍ବାର ସେହି ମିଥ୍ୟାକୁ ଦୋହରାଯାଉଛି ଜୋର୍ ଜୋର୍ରେ କୁହାଯାଉଛି। ଯେଉଁଠାରେ ସୁଯୋଗ ମିଳୁଛି, ସେଠାରେ କୁହାଯାଉଛି। ମୁଣ୍ଡ ଗଣ୍ଡି ନଥିବା ଭଳି କଥା କୁହାଯାଉଛି। ଯେଭଳି ମୁଁ ପୂର୍ବରୁ କହୁଥିଲି, ସ୍ୱାମୀନାଥନ କମିଟିର ରିପୋର୍ଟକୁ ଲାଗୁ କରିବାର କାମ ଆମ ସରକାର କରିଛନ୍ତି, ଯଦି ଆମକୁ ଏମଏସପି ହଟାଇବାର ଥିଲା, ତେବେ, ସ୍ୱାମୀନାଥନ୍ କମିଟିର ରିପୋର୍ଟ କାହିଁକି ଲାଗୁ କଲୁ? ଆପଣମାନେ ମଧ୍ୟ କରି ନଥିଲେ ଆମେ ମଧ୍ୟ କରି ନଥାଆନ୍ତୁ। ଆମେ ତ ଏଭଳି କରିଲୁ ନାହିଁ। ବରଂ ଆମେ ତ ଏହାକୁ ଲାଗୁ କଲୁ। ଦ୍ୱିତୀୟରେ ଆମ ସରକାର ଏମଏସପିକୁ ନେଇ ଏତେ ଗମ୍ଭୀର ଯେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଥର, ବୁଣାବୁଣି ପୂର୍ବରୁ ଏମଏସପିର ଘୋଷଣା କରୁଛନ୍ତି। ଏହାଦ୍ୱାରା କୃଷକମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ସହଜ ହେଉଛି। ସେମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଜଣା ପଡ଼ିଯାଉଛି ଯେ ଏହି ଫସଲ ଉପରେ କେତେ ଏମଏସପି ମିଳିବାକୁ ଯାଉଛି। ସେ କିଛି ପରିବର୍ତନ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ତ ତାକୁ ସୁବିଧା ହୋଇଯାଉଛି।
ସାଥୀଗଣ,
6 ମାସରୁ ଅଧିକ ସମୟ ହୋଇଗଲା, ଯେବେଠାରୁ ଏହି ଆଇନ ଲାଗୁ କରାଯାଇଥିଲା। ଆଇନ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେବା ପରେ ମଧ୍ୟ ସେହିଭଳି ଭାବରେ ଏମଏସପି ଘୋଷଣା କରାଗଲା, ଯେପରି ପୂର୍ବରୁ କରାଯାଉଥିଲା। କରୋନା ମହାମାରୀ ସହିତ ଲଢେଇ ସମୟରେ ମଧ୍ୟ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ ପୂର୍ବ ଭଳି କରାଗଲା। ଏମଏସପିରେ ମଧ୍ୟ ସେହି ମଣ୍ଡିଗୁଡ଼ିକରେ କିଣାଗଲା ଯେଉଁଠାରେ ଆଇନ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେବା ପୂର୍ବରୁ ହେଉଥିଲା, ଆଇନ ଲାଗୁ ହେଲା ପରେ ମଧ୍ୟ ତାହା ହେଲା। ଯଦି ଆଇନ ଲାଗୁ ହେଲାପରେ ମଧ୍ୟ ଏମଏସପିର ଘୋଷଣା ହେଲା, ଏମଏସପିରେ ସରକାରୀ କ୍ରୟ ହେଲା, ସେହି ମଣ୍ଡିଗୁଡ଼ିକରେ ହେଲା, ତେବେ କୌଣସି ବୁଦ୍ଧିମାନ ବ୍ୟକ୍ତି ଏହି କଥାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିବେ ଯେ ଏମଏସପି ବନ୍ଦ ହୋଇଯିବ? ଆଉ ଏଥିପାଇଁ ମୁଁ କହୁଛି, ଏହାଠାରୁ ବଡ଼ ମିଥ୍ୟା ଆଉ କିଛି ହୋଇ ନପାରେ। ଏହାଠାରୁ ବଡ଼ ଷଡଯନ୍ତ୍ର ଆଉ କିଛି ହୋଇ ନପାରେ। ଆଉ ଏଥିପାଇଁ, ମୁଁ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ କୃଷକଙ୍କୁ ଏହି ବିଶ୍ୱାସ ଦେଉଛି ଯେ ପୂର୍ବରୁ ଯେପରି ଏମଏସପି ଦିଆଯାଉଥିଲା, ସେହିଭଳି ଦିଆଯିବ, ଏମଏସପି ନା ବନ୍ଦ ହେବ, ନା ଶେଷ ହେବ।
ସାଥୀଗଣ,
ଏବେ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଯେଉଁ ପରିସଂଖ୍ୟାନ ଦେଉଛି, ତାହା କ୍ଷୀରକୁ କ୍ଷୀର ଏବଂ ପାଣିକୁ ପାଣି କରିଦେବ। ବିଗତ ସରକାରଙ୍କ ସମୟରେ ଗହମ ଉପରେ ଏମଏସପି ଥିଲା କ୍ୱିଂଟାଲ ପ୍ରତି 1400 ଟଙ୍କା। ଆମ ସରକାର ପ୍ରତି କ୍ୱିଂଟାଲ ଗହମ ଉପରେ ଏମଏସପି 1975 ଟଙ୍କା ଦେଉଛନ୍ତି। ପୂର୍ବ ସରକାରଙ୍କ ସମୟରେ ଧାନର ଏମଏସପି ଥିଲା କ୍ୱିଂଟାଲ ପ୍ରତି 1310 ଟଙ୍କା। ଆମ ସରକାର କ୍ୱିଂଟାଲ ପ୍ରତି ଧାନ ଉପରେ ଏମଏସପି ପ୍ରାୟ 1870 ଟଙ୍କା କରି ଦେଇଛନ୍ତି। ପୂର୍ବ ସରକାରଙ୍କ ସମୟରେ ଜ୍ୱାରର ଏମଏସପି ଥିଲା କ୍ୱିଂଟାଲ ପ୍ରତି 1520 ଟଙ୍କା। ଆମ ସରକାର ପ୍ରତି କ୍ୱିଂଟାଲ ଜ୍ୱାର ଉପରେ ଏମଏସପି 2640 ଟଙ୍କା କରି ଦେଇଛନ୍ତି। ପୂର୍ବ ସରକାରଙ୍କ ସମୟରେ ମସୁର ଡାଲିର ଏମଏସପି ଥିଲା କ୍ୱିଂଟାଲ ପ୍ରତି 2950 ଟଙ୍କା। ଆମ ସରକାର ପ୍ରତି କ୍ୱିଂଟାଲ ମସୁର ଡାଲି ଉପରେ ଏମଏସପି ପ୍ରାୟ 5100 ଟଙ୍କା କରି ଦେଇଛନ୍ତି। ସେହିପରି ଗତ ସରକାରଙ୍କ ଅମଳରେ ଚଣାର ଏମଏସପି ଥିଲା କ୍ୱିଂଟାଲ ପ୍ରତି 3100 ଟଙ୍କା। ଆମ ସରକାର ପ୍ରତି କ୍ୱିଂଟାଲ ଚଣା ଉପରେ ଏମଏସପି ପ୍ରାୟ 5100 ଟଙ୍କା କରି ଦେଇଛନ୍ତି। ପୂର୍ବ ସରକାରଙ୍କ ସମୟରେ ହରଡ ଡାଲିର ଏମଏସପି ଥିଲା କ୍ୱିଂଟାଲ ପ୍ରତି 4300 ଟଙ୍କା। ଆମ ସରକାର ପ୍ରତି କ୍ୱିଂଟାଲ ହରଡ ଡାଲି ଉପରେ ଏମଏସପି ପ୍ରାୟ 6000 ଟଙ୍କା କରି ଦେଇଛନ୍ତି। ପୂର୍ବ ସରକାରଙ୍କ ସମୟରେ ମୁଗ ଡାଲି ଏମଏସପି ଥିଲା କ୍ୱିଂଟାଲ ପ୍ରତି 4500 ଟଙ୍କା। ଆମ ସରକାର ପ୍ରତି କ୍ୱିଂଟାଲ ମୁଗଡାଲି ଉପରେ ଏମଏସପି ପ୍ରାୟ 7200 ଟଙ୍କା କରି ଦେଇଛନ୍ତି।
ସାଥୀଗଣ,
ଏହା ହେଉଛି ଏହି କଥାର ପ୍ରମାଣ ଯେ ଆମ ସରକାର ଏମଏସପିକୁ ଭିନ୍ନ-ଭିନ୍ନ ସମୟରେ ପରିବର୍ତନ କରିବା ଦିଗରେ କେତେ ପରିମାଣରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଛନ୍ତି, କେତେ ଗମ୍ଭୀରତାର ସହିତ ବିଚାର କରୁଛନ୍ତି। ଏମଏସପି ବଢ଼ାଇବା ସହିତ ସରକାର ଏହି କଥା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଲେ ଯେ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ଏମଏସପି ଆଧାରରେ କ୍ରୟ କରାଯିବ। ପୂର୍ବ ସରକାର ନିଜର 5 ବର୍ଷରେ କୃଷକମାନଙ୍କ ଠାରୁ ପ୍ରାୟ 1700 ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ ଟନ ଧାନ କ୍ରୟ କରିଥିଲେ, ଆମ ସରକାର ନିଜର 5 ବର୍ଷରେ 3000 ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ ଟନ ଧାନ ଏମଏସପି ଆଧାରରେ କ୍ରୟ କରିଛନ୍ତି, ପାଖାପାଖି ଦୁଇ ଗୁଣା । ପୂର୍ବ ସରକାର ନିଜର 5 ବର୍ଷରେ ପ୍ରାୟ 3 ଲକ୍ଷ 75 ହଜାର ମେଟ୍ରିକ ଟନ ତୈଳବୀଜ କ୍ରୟ କରିଥିଲେ, ଆମ ସରକାର ନିଜର 5 ବର୍ଷରେ 56 ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ ଟନରୁ ଅଧିକ ତୈଳବୀଜ ଏମଏସପି ଆଧାରରେ କ୍ରୟ କରିଛନ୍ତି । ଏବେ ଚିନ୍ତାକରନ୍ତୁ, କେଉଁଠି 3 ଲକ୍ଷ 75 ହଜାର ମେଟ୍ରିକ ଟନ ଆଉ କେଉଁଠି 56 ଲକ୍ଷ!!! ଅର୍ଥାତ ଆମ ସରକାର ନା କେବଳ ଏମଏସପି ବୃଦ୍ଧି କରିଛନ୍ତି, ବରଂ ଅଧିକ ମାତ୍ରାରେ କୃଷକମାନଙ୍କଠାରୁ ନିଜର ଉତ୍ପାଦ ଏମଏସପିରେ କ୍ରୟ କରିଛନ୍ତି। ଏହାର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଲାଭ ଏହା ହେଉଛି ଯେ କୃଷକଙ୍କ ଖାତାରେ ପୂର୍ବ ତୁଳନାରେ ଅଧିକ ଅର୍ଥ ପହଞ୍ଚିଛି। ପୂର୍ବ ସରକାର 5 ବର୍ଷରେ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଧାନ ଏବଂ ଗହମ ଏମଏସପିରେ କ୍ରୟ ବଦଳରେ 3 ଲକ୍ଷ 74 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ମିଳିଥିଲା, ଆମ ସରକାର ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଗହମ ଏବଂ ଧାନ କ୍ରୟ କରି କୃଷକଙ୍କୁ 8 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ଦେଇଛନ୍ତି।
ସାଥୀଗଣ,
ରାଜନୀତି ପାଇଁ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଉପଯୋଗ କରୁଥିବା ଲୋକମାନେ କୃଷକମାନଙ୍କ ସହିତ କିଭଳି ବ୍ୟବହାର କରିଥିଲେ, ଏହାର ଆଉ ଏକ ଉଦାହରଣ ହେଉଛି, ଡାଲିଜାତୀୟ ଫସଲ ଚାଷ। 2014 ବର୍ଷର ସେହି ସମୟକୁ ମନେ ପକାନ୍ତୁ, କେଉଁଭଳି ଭାବେ ଦେଶରେ ଡାଲିର ଅଭାବ ଦେଖା ଦେଇଥିଲା। ଦେଶରେ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ହାହାକାର ପରିସ୍ଥିତି ମଧ୍ୟରେ ଡାଲି ବିଦେଶରୁ ମଗା ଯାଇଥିଲା। ପ୍ରତ୍ୟେକ ରୋଷେଇ ଘରର ଖର୍ଚ୍ଚ ଡାଲିର ମୂଲ୍ୟବୃଦ୍ଧି ସହିତ ବଢ଼ି ଚାଲିଥିଲା। ଯେଉଁ ଦେଶରେ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ଡାଲି ବ୍ୟବହାର ହୋଇଥାଏ, ସେହି ଦେଶରେ ଡାଲି ଉତ୍ପାଦନ କରୁଥିବା କୃଷକଙ୍କୁ କ୍ଷତିଗ୍ରସ୍ତ କରିବାରେ ଏହି ଲୋକମାନେ କୌଣସି ସୁଯୋଗ ହାତଛଡ଼ା କରି ନଥିଲେ। କୃଷକ ଚିନ୍ତାଗ୍ରସ୍ତ ଥିଲା ଆଉ ଏମାନେ ତାହାର ମଜା ଉଠାଉଥିଲେ, ଯେଉଁମାନେ ଅନ୍ୟଦେଶରୁ ଡାଲି ମଗାଇବା କାମରେ ଥିଲେ, ସେମାନଙ୍କୁ ମଜା ଆସୁଥିଲା। ମୁଁ ଏକଥା ମାନୁଛି, କେବେ-କେବେ ପ୍ରାକୃତିକ ବିପଦ ଆସିଯାଏ, ଅଚାନକ କୌଣସି ସଙ୍କଟ ଆସିଯାଏ, ତେବେ ବିଦେଶରୁ ଡାଲି ମଗାଯାଇ ଦେଶର ନାଗରିକଙ୍କୁ ଭୋକରେ ରହିବାକୁ ଦିଆଯାଏ ନାହିଁ। କିନ୍ତୁ ସର୍ବଦା ଏହିଭଳି କାହିଁକି ହୋଇଥାଏ?
ସାଥୀଗଣ,
ଏହି ଲୋକମାନେ ଡାଲି ଉପରେ ଅଧିକ ଏମଏସପି ମଧ୍ୟ ଦେଉ ନଥିଲେ ଆଉ ତାହାର କ୍ରୟ ମଧ୍ୟ କରୁ ନଥିଲେ। ପରିସ୍ଥିତି ଏଭଳି ଥିଲା ଯେ 2014 ପୂର୍ବରୁ 5 ବର୍ଷ, ଏହି 5 ବର୍ଷରେ ସେମାନେ ମାତ୍ର ଦେଢ଼ ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ ଟନ୍ ଡାଲି କୃଷକଙ୍କଠାରୁ କିଣିଥିଲେ। ଏହି ପରିସଂଖ୍ୟାନକୁ ମନେ ରଖନ୍ତୁ। କେବଳ ଦେଢ଼ ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ ଟନ୍ ଡାଲି। ଯେତେବେଳେ 2014ରେ ଆମ ସରକାର ଆସିଲା ତେବେ ଆମେ ନୀତି ମଧ୍ୟ ବଦଳାଇଲୁ ଏବଂ ବଡ଼ ନିଷ୍ପତି ମଧ୍ୟ ନେଲୁ। ଆମେ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଡାଲି ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କଲୁ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଆମ ସରକାର କୃଷକମାନଙ୍କ ଠାରୁ ପୂର୍ବ ତୁଳନାରେ 112 ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ ଟନ୍ ଡାଲି ଏମଏସପିରେ କିଣିଲୁ। ଚିନ୍ତାକରନ୍ତୁ, ଦେଢ଼ ଲକ୍ଷ ସେମାନଙ୍କ ସମୟରେ ଆଉ ସେଠାରୁ ଆମେ ସିଧାସଳଖ 112 ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ ଟନ୍ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନେଇଗଲୁ! ସେହି ଲୋକମାନେ ନିଜର 5 ବର୍ଷରେ ଡାଲି ଚାଷୀଙ୍କୁ, ଡାଲି ଉତ୍ପାଦନ କରୁଥିବା କୃଷକଙ୍କୁ କେତେ ଟଙ୍କା ଦେଲେ? ସାଢେ 6 ଶହ କୋଟି ଟଙ୍କା ଦେଲେ, ଆମ ସରକାର କ’ଣ କଲେ, ଆମେ ପାଖାପାଖି 50 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଡାଲି ଉତ୍ପାଦନ କରୁଥିବା କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଦେଲେ। ଆଜି ଡାଲି ଚାଷୀଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଅଧିକ ପଇସା ମିଳୁଛି, ଡାଲିର ମୂଲ୍ୟ ମଧ୍ୟ କମ୍ ହୋଇଛି, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଗରିବଙ୍କୁ ସିଧାସଳଖ ଲାଭ ହୋଇଛି। ଯେଉଁ ଲୋକ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ନା ଏମଏସପି ଦେଇ ପାରିଲେ, ନା ଏମଏସପି ଆଧାରରେ ଠିକ ଢ଼ଂଗରେ କିଣି ପାରିଲେ, ସେମାନେ ଏମଏସପିକୁ ନେଇ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଭ୍ରମିତ କରୁଛନ୍ତି।
ସାଥୀଗଣ,
କୃଷି ସଂସ୍କାର ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଆଉ ଏକ ମିଥ୍ୟାର ପ୍ରଚାର କରାଯାଉଛି, ଏପିଏମସି ଅର୍ଥାତ ଆମ ମଣ୍ଡିକୁ ନେଇ। ଆମେ ଆଇନରେ କ’ଣ କରିଛୁ? ଆମେ ଆଇନରେ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସ୍ୱାଧୀନତା ଦେଇଛୁ, ନୂତନ ବିକଳ୍ପ ଦେଇଛୁ। ଯଦି ଦେଶରେ କାହାକୁ ସାବୁନ ବିକିବାର ଅଛି, ତେବେ ସରକାର ଏହା ସ୍ଥିର କରିଥାଆନ୍ତି କି କେବଳ ଏହି ଦୋକାନରେ ବିକ୍ରି କରାଯାଇ ପାରିବ। ଯଦି କାହାକୁ ସ୍କୁଟର ବିକିବାର ଅଛି, ତେବେ ସରକାର ଏହା ସ୍ଥିର କରନ୍ତି ନାହିଁ, କେବଳ ଏହି ଡିଲର ବିକ୍ରି କରିପାରିବେ। କିନ୍ତୁ ବିଗତ 70 ବର୍ଷରେ ସରକାର କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଏହା ନିଶ୍ଚିତ କହୁଥିଲେ ଯେ ଆପଣ କେବଳ ଏହି ମଣ୍ଡିରେ ନିଜର ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ବିକ୍ରି କରିପାରିବେ। ମଣ୍ଡି ବ୍ୟତୀତ କୃଷକ ଚାହିଁଲେ ମଧ୍ୟ ନିଜ ଫସଲ ଅନ୍ୟ କେଉଁଠାରେ ବିକ୍ରି କରି ପାରୁ ନଥିଲା। ନୂତନ ଆଇନରେ ଆମେ କେବଳ ଏତିକି କହିଛୁ ଯେ କୃଷକ ଯଦି ତାକୁ ଲାଭ ଦୃଷ୍ଟିଗୋଚର ହୋଇଥାଏ, ତେବେ ପୂର୍ବଭଳି ଯାଇ ମଣ୍ଡିରେ ବିକ୍ରି କରି ପାରିବେ ଏବଂ ବାହାରୁ ତାକୁ ଲାଭ ହେଉଛି ତେବେ ମଣ୍ଡି ବାହାରକୁ ଯିବାପାଇଁ ଅଧିକାର ତାଙ୍କୁ ମିଳିବା ଦରକାର। ତାଙ୍କର ଇଚ୍ଛାକୁ, କ’ଣ ଗଣତନ୍ତ୍ରରେ ମୋର କୃଷକ ଭାଇଙ୍କୁ ଏତିକି ଅଧିକାର ମିଳି ପାରିବ ନାହିଁ।
ଏବେ ଯେଉଁଠାରେ କୃଷକଙ୍କୁ ଲାଭ ମିଳିବ, ସେଠାରେ ସେ ନିଜର ଉତ୍ପାଦ ବିକ୍ରି କରିବ। ମଣ୍ଡି ମଧ୍ୟ ଚାଲୁ ରହିଛି, ମଣ୍ଡିକୁ ଯାଇ ବିକ୍ରି କରିପାରିବ, ଯାହା ପୂର୍ବରୁ ଥିଲା, ତାହା ମଧ୍ୟ କରି ପାରିବ। କୃଷକ ନିଜ ଇଚ୍ଛା ଅନୁସାରେ କରି ପାରିବ। ବରଂ ନୂତନ ଆଇନ ପରେ କୃଷକ ନିଜର ଲାଭକୁ ଦେଖି ନିଜ ଉତ୍ପାଦକୁ ବିକ୍ରି କରିବା ଆରମ୍ଭ କରି ଦେଇଛି। ନିକଟରେ ଏକ ସ୍ଥାନରେ ଧାନ ଉତ୍ପାଦନ କରୁଥିବା କୃଷକମାନେ ମିଳିମିଶି ଏକ ଚାଉଳ କମ୍ପାନୀ ସହିତ ବୁଝାମଣା କରିଛନ୍ତି। ଏହାଦ୍ୱାରା ସେମାନଙ୍କର ଆୟ 20 ପ୍ରତିଶତ ବଢ଼ିଛି। ଆଉ ଏକ ସ୍ଥାନରେ 1000 ଆଳୁଚାଷୀ ମିଶି ଏକ କମ୍ପାନୀ ସହିତ ବୁଝାମଣା କରିଛନ୍ତି। ଏହି କମ୍ପାନୀ ସେମାନଙ୍କୁ ଖର୍ଚ୍ଚଠାରୁ 50 ପ୍ରତିଶତ ଅଧିକର ଗ୍ୟାରେଂଟି ଦେଇଛନ୍ତି। ଆଉ ଏକ ସ୍ଥାନର ଖବର ମୁଁ ପଢ଼ୁଥିଲି, ଯେଉଁଠାରେ ଜଣେ କୃଷକ ନିଜ ଜମିରେ ଲଗାଇଥିବା ଲଙ୍କା ଏବଂ କଦଳୀ ସିଧାସଳଖ ବଜାରରେ ବିକ୍ରି କଲା, ତେବେ ତାକୁ ପୂର୍ବ ତୁଳନାରେ ଦୁଇଗୁଣ ମୂଲ୍ୟ ମିଳିଲା। ଆପଣମାନେ ମୋତେ କୁହନ୍ତୁ, ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ କୃଷକଙ୍କୁ ଏହି ଲାଭ, ଏହି ଅଧିକାର ମିଳିବା ଉଚିତ ନା ମିଳିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ? କୃଷକମାନଙ୍କୁ କେବଳ ମଣ୍ଡି ମଧ୍ୟରେ ବାନ୍ଧିରଖି ବିଗତ ଦଶକ-ଦଶକ ଧରି ଯେଉଁ ପାପ କରାଯାଇଛି, ଏହି କୃଷି ସଂସ୍କାର ଆଇନ ତା’ର ପ୍ରାୟଶ୍ଚିତ କରୁଛି। ଆଉ ମୁଁ ପୁଣି ଦୋହରାଉଛି। ନୂତନ ଆଇନ ପରେ, 6ମାସ ହେବ ଆଇନ ଲାଗୁ ହୋଇଛି, ହିନ୍ଦୁସ୍ତାନର କୌଣସି ମଧ୍ୟ କୋଣରେ କେଉଁଠାରେ ମଧ୍ୟ ମଣ୍ଡି ବନ୍ଦ ହୋଇନାହିଁ। ପୁଣି କାହିଁକି ଏହି ମିଥ୍ୟାର ପ୍ରଚାର କରାଯାଉଛି? ସତ୍ୟ ଏହା ହେଉଛି ଯେ, ଆମ ସରକାର ଏପିଏମସିକୁ ଆଧୁନିକ କରିବା ପାଇଁ, ତାହାର କମ୍ପ୍ୟୁଟରୀକରଣ ଉପରେ 500 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଖର୍ଚ୍ଚ କରୁଛନ୍ତି। ପୁଣି ଏହି ଏପିଏମସି ବନ୍ଦ କରିବାର କଥା କେଉଁଠାରୁ ଆସିଲା? ହାତ-ଗୋଡ ନଥିବା କେବଳ ଭୁଲ ତଥ୍ୟର କିଛି ପ୍ରସାର କରାଯାଉ, ବାରମ୍ବାର କହିଚାଲ।
ସାଥୀଗଣ,
କୃଷି ସଂସ୍କାରକୁ ନେଇ ତୃତୀୟ ବହୁତ ବଡ଼ ମିଛ କୁହାଯାଉଛି ଚାଷ ବୁଝାମଣାକୁ ନେଇ। ଦେଶରେ ଚାଷ ବୁଝାମଣା କୌଣସି ନୂଆକଥା ନୁହେଁ? କ’ଣ କିଛି ନୂଆ ଆଇନ ତିଆରି କରି ଆମେ ଅଚାନକ ଚାଷ ବୁଝାମଣାକୁ ଲାଗୁ କରୁଛୁ? ଆଜ୍ଞା ନୁହେଁ, ଆମ ଦେଶରେ ବର୍ଷ-ବର୍ଷ ଧରି ଚାଷ ବୁଝାମଣା ବ୍ୟବସ୍ଥା ଚାଲୁ ରହିଛି। ଗୋଟିଏ ଦୁଇଟି ନୁହେଁ, ଅନେକ ରାଜ୍ୟରେ ପୂର୍ବରୁ ହିଁ ଚାଷ ବୁଝାମଣା ହୋଇ ଚାଲିଛି। ଏବେ କେହି ଜଣେ ମୋତେ ଏକ ଖବରକାଗଜର ମାର୍ଚ୍ଚ 8, 2019ର ରିପୋର୍ଟ ପଠାଇଥିଲେ। ଏଥିରେ ପଞ୍ଜାବର କଂଗ୍ରେସ ସରକାର, କୃଷକ ଏବଂ ଏକ ବହୁରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ କମ୍ପାନୀ ମଧ୍ୟରେ 800 କୋଟି ଟଙ୍କାର ଚାଷ ବୁଝାମଣାର ଉତ୍ସବ ପାଳନ କରୁଛନ୍ତି। ଏହାକୁ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛନ୍ତି। ପଞ୍ଜାବର ମୋର କୃଷକ ଭାଇ ଭଉଣୀଙ୍କ କ୍ଷେତରେ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ନିବେଶ ହେବ, ଏହା ଆମ ସରକାରଙ୍କ ପାଇଁ ହେଉଛି ବହୁତ ଖୁସିର କଥା।
ସାଥୀଗଣ,
ଦେଶରେ ଚାଷ ବୁଝାମଣା ସହିତ ଜଡ଼ିତ ପୂର୍ବର ଯେଉଁ ନୀତୀ-ପଦ୍ଧତି ଚାଲୁ ରହିଥିଲା, ସେଥିରେ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ବହୁତ ବିପଦ ରହିଥିଲା, ବହୁତ ଆହ୍ୱାନ ଥିଲା। ନୂଆ ଆଇନରେ ଆମ ସରକାର ଚାଷ ବୁଝାମଣା ସମୟରେ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବାପାଇଁ ଆଇନର ବ୍ୟବସ୍ଥା କଲେ। ଆମେ ସ୍ଥିର କରିଛୁ ଯେ ଚାଷ ବୁଝାମଣାରେ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ହିତ ଯଦି ଦେଖାଯିବ ତେବେ ତାହା କୃଷକଙ୍କର ହିତକୁ ଦେଖାଯିବ। ଯାହା ସେମାନେ କୃଷକଙ୍କୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଥିବେ, ତାହା ସେମାନେ ନିଶ୍ଚିତ ଯୋଗାଇ ଦେବେ, ସେହି ଭାଗିଦାରକୁ ତାହା ପୂରଣ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଯଦି ନୂତନ କୃଷି ଆଇନ ଲାଗୁ ହେବାପରେ କେତେଗୁଡ଼ିଏ ଉଦାହରଣ ସାମ୍ନାକୁ ଆସୁଛି, ଯେଉଁଠାରେ କୃଷକମାନେ ନିଜ ଅଞ୍ଚଳର ଏସଡିଏମଙ୍କ ପାଖରେ ଅଭିଯୋଗ କଲେ, ଏବଂ ଅଭିଯୋଗର କିଛି ଦିନ ମଧ୍ୟରେ, କୃଷକମାନଙ୍କୁ ନିଜର ବକେୟା ମିଳିଗଲା।
ସାଥୀଗଣ,
ଚାଷ ବୁଝାମଣାରେ କେବଳ ଫସଲ ଅବା ଉତ୍ପାଦକୁ ନେଇ ବୁଝାମଣା ହୋଇଥାଏ। ଜମି କୃଷକଙ୍କ ପାଖରେ ହିଁ ରହିଥାଏ, ବୁଝାମଣା ଏବଂ ଜମିର କୌଣସି ନେଣଦେଣ ନଥାଏ। ପ୍ରାକୃତିକ ବିପଦ ଆସିଯାଉ, ତେବେ ମଧ୍ୟ ବୁଝାମଣା ଅନୁସାରେ କୃଷକଙ୍କୁ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ଅର୍ଥ ମିଳିଥାଏ। ନୂତନ ଆଇନ ଅନୁସାରେ ଯଦି ହଠାତ, ଅର୍ଥାତ ଯେଉଁ ବୁଝାମଣା ସ୍ଥିର ହୋଇଛି କିନ୍ତୁ ଯେଉଁ ଭାଗିଦାର ଅଛି, ଯିଏ ପୁଞ୍ଜି ଲଗାଉଛି ଆଉ ଅଚାନକ ଲାଭ ବଢ଼ିଗଲା, ତେବେ ଏହି ଆଇନରେ ଏଭଳି ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅଛି ଯେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥିବା ଲାଭରୁ କୃଷକଙ୍କୁ ସେଥିରୁ କିଛି ଅଂଶ କୃଷକଙ୍କୁ ଦେବାକୁ ପଡ଼ିବ।
ସାଥୀଗଣ,
ବୁଝାମଣା କରିବାର ଅଛି ଅବା କରିବାର ନାହିଁ, ଏହା କୌଣସି ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ ନୁହେଁ, ଏହା କୃଷକର ଇଚ୍ଛା ଉପରେ ନିର୍ଭର କରେ। କୃଷକ ଚାହିଁବ, ତେବେ କରିବ, ଚାହିଁବ ନାହିଁ, ତେବେ କରିବ ନାହିଁ, କିନ୍ତୁ କୌଣସି କୃଷକଙ୍କ ସହିତ ବେଇମାନୀ କରିବାକୁ ଦିଆଯିବ ନାହିଁ, କୃଷକମାନଙ୍କର ସାଧାସିଧା ନୀରିହ ସ୍ୱଭାବର ଲାଭ କେହି ନ ଉଠାନ୍ତୁ, ସେଥିପାଇଁ ଆଇନରେ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି। ନୂଆ ଆଇନରେ ଯେଉଁ କଠୋରତା ଦେଖାଯାଇଛି, ତାହା ବୁଝାମଣା କରୁଥିବା ଲୋକମାନଙ୍କ ପାଇଁ, କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନୁହେଁ। ପ୍ରାୟୋଜିତ କରୁଥିବା ଲୋକମାନଙ୍କ ପାଖରେ ବୁଝାମଣା ଶେଷ କରିବାର ଅଧିକାର ନାହିଁ। ଯଦି ସେମାନେ ବୁଝାମଣା ଶେଷ କରନ୍ତି, ତେବେ ସେମାନଙ୍କୁ ଅଧିକ ଜରିମାନା କୃଷକଙ୍କୁ ଦେବାକୁ ପଡ଼ିବ। କିନ୍ତୁ ଏହି ବୁଝାମଣା ଯଦି କୃଷକ ଶେଷ କରିବାକୁ ଚାହିଁବ, ତେବେ କୌଣସି ସମୟରେ ବିନା ଜରିମାନାରେ ସେହି କୃଷକ ନିଜର ନିଷ୍ପତି ନେଇ ପାରିବ। ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କୁ ମୋର ପ୍ରସ୍ତାବ ଯେ ସହଜ ଭାଷାରେ, ସହଜ ଭାବରେ ବୁଝା ପଡ଼ୁଥିବା କୃଷି ବୁଝାମଣା ତାହାର ଏକ ନକଲ ତିଆରି କରି କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଦେବା ଉଚିତ। ଫଳରେ କେହି କୃଷକଙ୍କ ସହିତ ଠକାମୀ ନ କରନ୍ତୁ।
ସାଥୀଗଣ,
ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ସାରା ଦେଶରେ କୃଷକମାନେ ନୂତନ କୃଷି ସଂସ୍କାରକୁ ନା କେବଳ ହୃଦୟରେ ଲଗାଇ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି, ବରଂ ଭ୍ରମ ସୃଷ୍ଟି କରୁଥିବା ଲୋକମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବେ ମନା କରି ଦେଉଛନ୍ତି। ଯେଉଁ କୃଷକମାନେ ଏବେ ଟିକେ ମଧ୍ୟ ଆଶଙ୍କାରେ ଅଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କୁ ମୁଁ ପୁଣିଥରେ କହିବି କି ଆପଣମାନେ ପୁଣିଥରେ ଚିନ୍ତା କରନ୍ତୁ। ଯାହା ମଧ୍ୟ ହୋଇନାହିଁ, ଯାହା ହେବାକୁ ଯାଉନାହିଁ, ତାହାର ଭ୍ରମ ଏବଂ ଭୟ ସୃଷ୍ଟି କରୁଥିବା ଲୋକଙ୍କଠାରୁ ସତର୍କ ରୁହନ୍ତୁ। ଏଭଳି ଲୋକଙ୍କୁ ମୋର କୃଷକ ଭାଇ ଭଉଣୀମାନେ ଚିହ୍ନନ୍ତୁ। ଏହି ଲୋକମାନେ ସର୍ବଦା କୃଷକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରତାରିତ କରିଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କୁ ଧୋକା ଦେଇଛନ୍ତି। ସେମାନଙ୍କୁ ବ୍ୟବହାର କରିଛନ୍ତି ଆଉ ଆଜି ମଧ୍ୟ ଏହା କରୁଛନ୍ତି। ମୋର ଏହି କଥା ପରେ ମଧ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ଏହି ପ୍ରୟାସ ପରେ ମଧ୍ୟ, ଯଦି କାହାର କୌଣସି ଆଶଙ୍କା ଅଛି ତେବେ ଆମେ ମୁଣ୍ଡ ନୁଆଁଇ, କୃଷକ ଭାଇ ମାନଙ୍କ ସାମ୍ନାରେ ହାତ ଯୋଡ଼ି, ବହୁତ ହିଁ ବିନମ୍ରତାର ସହିତ, ଦେଶର କୃଷକଙ୍କ ହିତରେ ସେମାନଙ୍କ ଚିନ୍ତାର ନିରାକରଣ କରିବା ପାଇଁ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ଆଲୋଚନା କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଅଛୁ। ଦେଶର କୃଷକ, ଦେଶର କୃଷକଙ୍କ ହିତ ଆମ ପାଇଁ ହେଉଛି ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆଜି ମୁଁ ଅନେକ କଥା ଉପରେ ବିସ୍ତୃତ ଭାବରେ କହିଛି। ଅନେକ ବିଷୟରେ ସତ୍ୟକୁ ଦେଶ ସାମ୍ନାରେ ରଖିଛି। ଏବେ 25 ଡିସେମ୍ବରକୁ, ଶ୍ରଧେୟ ଅଟଳ ମହାଶୟଙ୍କ ଜନ୍ମ ଜୟନ୍ତିରେ ପୁଣିଥରେ ମୁଁ ଏହି ବିଷୟରେ ସାରା ଦେଶର କୃଷକମାନଙ୍କ ସହିତ ବିସ୍ତୃତ ଭାବରେ ଆଲୋଚନା କରିବାକୁ ଯାଉଛି। ସେହି ଦିନ ପିଏମ କିଷାନ ସମ୍ମାନ ନିଧିର ଆଉ ଏକ କିସ୍ତି କୋଟି-କୋଟି କୃଷକଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଖାତାକୁ ଏକସଙ୍ଗେ ସିଧାସଳଖ ହସ୍ତାନ୍ତର କରାଯିବ। ଭାରତର କୃଷକ ପରିବର୍ତ୍ତିତ ସମୟ ସହିତ ଚାଲିବା ପାଇଁ, ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ନିର୍ମାଣ କରିବା ପାଇଁ ମୋ ଦେଶର କୃଷକ ବାହାରି ପଡ଼ିଛି।
ନୂତନ ସଂକଳ୍ପର ସହିତ, ନୂତନ ପଥରେ ଆମେ ଚାଲିବା ଆଉ ଏହି ଦେଶ ସଫଳ ହେବ, ଏହି ଦେଶର କୃଷକ ମଧ୍ୟ ସଫଳ ହେବ, ଏହି ବିଶ୍ୱାସର ସହିତ ମୁଁ ପୁଣିଥରେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ସରକାରଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇ, ଆଜି ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ଲକ୍ଷ-ଲକ୍ଷ କୃଷକଙ୍କ ସହିତ ମୋତେ ନିଜ କଥା କହିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଲା, ଏଥିପାଇଁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଇ ମୁଁ ପୁଣିଥରେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ-ବହୁତ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି।
ବହୁତ-ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at Kisan Sammelan held across Madhya Pradesh via video conferencing
18 DEC 2020 6:25PM by PIB Delhi
Namaskar,
My greetings to the hardworking peasant brothers and sisters of Madhya Pradesh! Farmer friends from different corners of Madhya Pradesh have gathered here for this special function. So many farmers have come from Raisen. Thousands of farmer brothers and sisters are connected digitally with us. I welcome you all. In the past, the farmers of MP have suffered losses due to hailstones and natural calamities. Sixteen hundred crore rupees are being transferred to the bank accounts of 35 lakh such farmers of Madhya Pradesh during this function. There is no middleman and no commission. There is no cut. Money is being deposited directly into the bank accounts of farmers. It has been made possible because of technology. The modern system that India has created in the last 5-6 years is also being discussed all over the world today and the young talent of our country has contributed immensely in it.
Friends,
Farmer credit cards have also been given to many farmers today in this programme. Earlier, the Farmer Credit Card was not available to everybody. Our government has made changes in the rules in order to ensure a Farmer Credit Card for every farmer. Now, the farmers are getting easy capital for works related to farming. It has also relieved them of the compulsion to borrow money from others on higher interest.
Friends,
During this programme today, several cold storage infrastructure and other facilities have been either inaugurated or foundation stone has been laid. This is a fact that no matter how much effort farmers put in, if there is no proper storage facility for fruits, vegetables and foodgrains, it leads to heavy losses. And it is not only the farmers who suffer this loss; the entire India bears this loss. According to an estimate, about one lakh crore worth of fruits, vegetables and food grains get damaged every year. Earlier, there was so much indifference regarding this. Now our priority is to set up new storage centres, a massive network of cold storage and create related infrastructure. I will urge the corporate world to come forward to contribute in developing modern storage facilities, cold storage and setting up new food processing ventures. It is not appropriate to assign everything to farmers. Maybe your earnings will be slightly lower, but it will benefit the farmers, the poor and the villages of the country.
Friends,
India’s agriculture and farmers can’t live in the state of backwardness anymore. The modern facilities, which are available to farmers of the developed countries, should also be available to Indian farmers. There can’t be any further delay. Time can’t wait for us. In a rapidly changing global scenario, we can’t accept this situation in India that the farmer becomes helpless due to lack of facilities and modern methods. It is already too late. We are compelled to do things which should have been done 25-30 years ago. In the last six years, our government has taken several important steps keeping in mind each and every requirement of the farmers. As part of this, all those demands of the farmers were fulfilled on which only discussions were going on for years. The new laws that have been made for the farmers are in the news for some time now. These agricultural reforms have not come about overnight. Every government of this country has held wide-ranging discussions with the state governments in the last 20-22 years. Almost every organization has debated on these laws.
Farmers of the country, farmers' organizations, agricultural experts, agricultural economists, agricultural scientists, progressive farmers of our country have also been continuously demanding reforms in the agriculture sector. In fact, the farmers of the country should demand answers from those who used to mention these reforms in their manifestos, advocate about these reforms and would make tall promises to seek votes of farmers, but they never implemented those promises made in their manifestos. They kept on ignore these demands, because farmers were not their priority. As a result, the farmers of the country kept waiting. The agricultural reforms that have taken place now are not different from what was there earlier in the manifestos of all the political parties of the country, their earlier statements, and letters of those gentlemen who were in charge of the agriculture department. Whatever promises they talked about have found mention in these agricultural reforms. I think they are not pained as much by the reforms in agricultural laws. The pain is in the fact that they could not do what they promised and how and why Modi has done it. Why should Modi get credit for it? I request all the political parties with folded hands to take its entire credit. I credit all your earlier manifestos. I don’t want any credit. I only want the ease of living and prosperity of farmers, and modernized farming. Please, don’t misguide and confuse the farmers.
Friends,
It has been more than six-seven months since these laws have been enacted. But, now all of a sudden, political games are being played by spreading and weaving a web of confusion and lies. Attacks are being mounted from the shoulders of the farmers. You must have seen, the government is repeatedly asking in meetings and publicly and our agriculture minister is also giving TV interviews and I am myself saying. Share with us the problems you have with which clauses of the laws. Tell us your problems. These political parties have no firm answers and this is the truth of these political parties.
Friends,
Those whose political ground has been swept away are basically trying to reclaim their political ground by instilling fear among farmers regarding their loss of land. It is very necessary for the country to remember what these people, who are now running this movement in the name of farmers, did when they got the opportunity to run the country or become part of the government. Today, I want to expose these people in front of our countrymen and my farmer brothers and sisters.
Friends,
How cruel these people are who are shedding crocodile tears over farmers’ welfare? The Swaminathan Committee report is the biggest proof. When the Swaminathan Committee report was submitted, these people sat over its recommendations for eight years. Farmers used to protest and demonstrate, but they were least bothered. These people put a lid on the report to ensure that their governments did not have to spend much on farmers. The interest of the farmers does not matter to them. They have misused the farmers from time to time to further their political interests, whereas our government is sensitive and dedicated to farmers considers farmers as ‘Annadata’. We dug out the Swaminathan Committee report from the maze of files and implemented its recommendations. We gave MSP which is 1.5 times the cost to farmers.
Friends,
A very big example of fraud against farmers in our country is the loan waiver by the Congress governments. A promise of loan waiver was made when elections were to take place in Madhya Pradesh two years ago. It was promised to waive off all the loans of the farmers within 10 days of the government formation. How many farmers’ debts have been waived off, what excuses were mentioned after the formation of the government. The farmers of Madhya Pradesh know much better than me. Lakhs of farmers in Rajasthan are still waiting for the loan waiver. It surprises me when I see the people who have committed such a big fraud on farmers talking about their welfare. Can politics hit so bottom? How can anyone be deceitful to such an extent? And that too in the name of gullible farmers! How much more will these people deceive the farmers?
Friends,
They talk about loan waiver ahead of every election. And how much is the loan waiver? Are all farmers covered under it? Have they ever thought about a small farmer who has not even seen the bank or who has not taken any loan? And experiences tell us that they never live up to the loan waiver announced by them. The money that they talk about for farmers never reaches them. The farmer always believed that his entire debt would be waived off this time. And what he used to get in return? Notices from banks and arrest warrants! And who used to pocket the maximum benefit of this loan waiver? The people who were close to them and their relatives! If my friends in the media dig deep into it, they will get to know everything in the reports of 8-10 years ago. This has been their character.
Those who flaunt the farmers’ politics never agitated and demonstrated for it. Their political interests were served after debt of some big farmers was waived once in 10 years. Then, who bats for the poor farmer? The country is aware and watching those who do vote-bank politics. The country is also watching purity in our intentions like the waters of the Ganges and Mother Narmada. They talk about spending 50,000 crore rupees on a loan waiver scheme once in 10 years. The farmers will get about 75,000 crore rupees every year under the PM-Kisan Samman Scheme launched by our government. That is about 7.5 lakh crore rupees in 10 years. Direct transfer to the bank accounts of the farmers and no leakage, no commission to anybody! There is not an iota of cut culture.
Friends,
Now I will remind the farmers of the country on urea. Just think about what used to be the situation of urea 7-8 years ago. Is it not true that the farmers had to stand late night in queues for urea? The news of lathi-charge on farmers waiting for urea was very common. There was rampant black-marketing of urea. Was it not true? The farmers’ crops used to suffer in the absence of fertilizer, but they were least bothered. Was it not atrocities on the farmers? I am surprised to see these people, who created these circumstances, are doing politics over farming.
Friends,
Was there no solution to the crisis of urea earlier? Had they been conscious about the farmers’ problems, there would not be shortage of urea. What did we do that the entire problem got resolved? Today, there is no news of shortage of urea and the farmers don’t get thrashed for urea. We have worked diligently to alleviate the sufferings of the farmers. We stopped black-marketing, took strong steps and reined in corruption. We ensured urea reaches the fields of farmers. During these people’s rule, the benefit of subsidy, which was meant for farmers, was enjoyed by others. We put a stop to corruption. We ensured 100 per cent neem coating of urea. We are reopening the fertilizer factories that are lying shut down due to obsolete technology. In the next few years, modern fertilizer plants will start functioning at Gorakhpur in UP, Barauni in Bihar, Sindri in Jharkhand, Talcher in Odisha and Ramagundam in Telangana. About 50,000-60,000 crore rupees are being spent on this only. These modern fertilizer plants will generate new employment opportunities and will help India become self-reliant in the production of urea. It will also reduce import of urea worth several thousands crore rupees.
Friends,
Nobody had stopped them from restarting these fertilizer plants. Nobody had refused them to introduce new technology. But it was not the intentions, there was no policy, there was no loyalty towards the farmers. They have only been making false promises and ruling the country.
Friends,
Had the previous governments been concerned, about 100 big irrigation projects would not have been struck for decades. The work on construction of dams went on for 25 years. If the dam was constructed, then there was no provision for canals. If canals were made, no attempt was made to connect the canals. Both time and money was wasted. Now our government is spending thousands of crores of rupees to complete these irrigation projects in mission mode so that our desire to ensure water to the fields of every farmer is fulfilled.
Friends,
The government has made concerted efforts to ensure less input cost of farmers and expenses related to farming. A massive campaign is underway to provide solar pumps to farmers at a very nominal cost. We are also working to turn our farmers into energy producers. Moreover, our government is equally promoting beekeeping, animal husbandry and fisheries along with grain producing farmers. During previous governments, the production of honey in the country was about 76,000 metric tonnes. Now, more than 1,20,000 metric tonnes of honey is being produced in the country. The farmers of the country are exporting double the amount of honey that they exported at the time of the previous governments.
Friends,
Experts say that fisheries is the sector which generates maximum profits entailing less costs. Our government is running a blue revolution scheme to promote fisheries. Some time back, the Rs. 20, 000 crore Pradhan Mantri Matsya Sampada Yojana was also launched. As a result of these efforts, all the previous records of fish production in the country have been shattered. Now, the country is working on a target of fish exports of more than one lakh crore rupees in the next three-four years.
Brothers and sisters,
The steps taken by our central and state governments … You can see the steps being taken in Madhya Pradesh for the welfare of farmers. These steps are fully dedicated to farmers. Time will run short if I start illustrating all those steps. But, I gave you some examples so that you can test the sincerity of our government, can check our track record and understand our noble intentions. Therefore, on the basis of this, I say that there is no reason for mistrust in the agricultural reforms that we have introduced recently, there is no place for falsehood. Now, I will tell you about the biggest lie that is being spread after the agricultural reforms. This lie is being repeated loudly again and again. No opportunity is being lost in spreading this lie without any reason or logic. As I said earlier, it is our government which implemented the Swaminathan Committee report. If we had to withdraw MSP, why would we implement the Swaminathan Committee report? You did not implement the report; we could also have done the same. On the other hand, we implemented it. Secondly, our government is so serious about MSP that it announces MSP even before sowing. It also helps farmers as they know beforehand the MSP on their crops. It helps them if they want to make any changes.
Friends,
It has been more than six months since these new laws were enacted. MSP was announced as has been the practice even after the laws were formulated. This was done accordingly even during the fight against the Corona pandemic. The procurement on MSP was done from the same mandis in the same way even after the new laws were made. If the MSP was announced after the laws were made, the government procurement happened from the same mandis, then will anybody accept this lie that MSP will be done away with. Therefore, I say there can’t be a bigger lie and conspiracy than this. Therefore, I assure each and every farmer of the country that MSP will continue as before, it will not be stopped.
Friends,
The figures that I am now quoting will make things crystal clear. The MSP on wheat during the previous government was 1400 rupees per quintal. Our government is giving MSP on wheat at Rs. 1975 per quintal. The MSP on paddy during the previous government was Rs. 1310 per quintal. Our government is giving MSP on paddy nearly at Rs. 1870 per quintal. In the previous government, the MSP on jowar was Rs. 1520 per quintal. Our government is giving MSP on jowar at Rs. 2640 per quintal. In the previous government, the MSP on masoor dal was Rs. 2950 per quintal. Our government is giving MSP on masoor dal at Rs. 5100 per quintal. In the previous government, the MSP on grams was Rs. 3100 per quintal. Our government is giving MSP on grams at Rs. 5100 per quintal. In the previous government, the MSP on tur dal was Rs. 4300 per quintal. Our government is giving MSP on tur dal at Rs. 6000 per quintal. In the previous government, the MSP on moong dal was Rs. 4500 per quintal. Our government is giving MSP on moong dal at about Rs. 7200 per quintal.
Friends,
This is proof that our government is serious about increasing MSP from time to time. Besides increasing the MSP, the government is also emphasizing on maximum procurement through MSP. The previous government had bought about 1700 lakh metric tonnes of paddy during its five years. Our government bought 3000 lakh metric tonnes of paddy from farmers in the five years on MSP, which is almost double. The previous government had bought about 3.75 lakh metric tonnes of oilseeds during its five years. Our government bought more than 56 lakh tonnes of oilseeds from farmers in the five years on MSP. See the difference between3.75 lakh and 56 lakhs! That is our government not only increased the MSP, but procured the crops of the farmers on MSP at a very large amount. The biggest advantage is that more money has reached the bank accounts of farmers than ever before. The farmers received Rs. 3,74,000 crores for selling their produce of paddy and wheat on MSP in the five years of the previous government. Our government has given more than Rs. 800,000 crores to the farmers by purchasing wheat and paddy in the five years.
Friends,
There is another example of how the farmers were ill treated by the people who do politics over them which is the cultivation of pulses. Recall the period during 2014 when there was a huge crisis of pulses. Pulses were being imported. Kitchen expenses were rising with the increase in the prices of pulses. No stone was left unturned to destroy the pulse cultivators in the country where there is maximum consumption of pulses. The farmer was distraught and they were enjoying importing pulses from other countries. I can understand the necessity to import pulses if there is a natural calamity or a crisis, because the citizens of the country can’t be left starved. But why does it always have to be always?
Friends,
These people would not offer MSP on pulses and buy pulses under MSP. Such was the condition that for five years before 2014, they bought only 1.5 lakh metric tonnes of pulses from the farmers. Remember this figure. Only 1.5 lakh metric tonnes of pulses! When our government was formed in 2014, we changed the policy and took big decisions. We also encouraged the farmers to produce pulses.
Brothers and sisters,
Our government bought 112 lakh metric tonnes of pulses from farmers at MSP as compared to earlier. Imagine, 112 lakh metric tonnes from their era of 1.5 lakh metric tonnes! How much money did they give to pulse cultivators in their five years? They gave Rs. 650 crores, and what our government did? We gave about Rs. 50,000 crores to the farmers who produced pulses. Today, the pulse farmer is also getting more money; the prices of pulses have also come down, which has directly benefited the poor. Those, who were not able to give MSP to the farmers and buy properly at MSP, are misleading the farmers over MSP.
Friends,
Another lie is being spread over agricultural reforms and that is regarding APMC, government mandis (procurement markets). What we have done in laws? The laws give freedom and new options to farmers. If somebody has to sell soap in the country, the government does not decide that one has to sell at a very particular shop. If somebody has to sell scooters, the government does not decide that one has to sell to a particular dealer. But the government has been repeatedly telling the farmers from the last 70 years to sell your produce at particular mandis. The farmer could not sell his produce anywhere other than these mandis. What we have said in new laws is that the farmer can sell his produce in the same mandis if he finds it profitable, but if gets better prices outside mandis, then he should have this right. Is my farmer brother not entitled to this in democracy?
Now the farmer will sell his produce where he gets better prices. Mandis also exist. He can sell there as he was doing earlier. It will depend on him. In fact, the farmers have started selling their produce outside mandis after the new laws were introduced. Recently, a group of paddy cultivators entered into an agreement with a rice mill. Their income has increased by 20 per cent. At another place, one thousand potato growers entered into an agreement with a company. This company has assured 35 per cent more than their costs as a guarantee. I was also reading a news story where a farmer got double the amount of prices after he sold chilies and bananas directly. Now you tell me, should every farmer not get this benefit and right? These agricultural reforms are atonement for the farmers who have been sinned in the past by tying them to mandis. I reiterate. Not a single mandi in any part of India has closed down even six months after the laws were promulgated. Then why this lie is being spread. The fact is that our government is spending more than 500 crore rupees for modernizing and computerizing APMC. So, from where did the question of shutting down APMCs arise? Just spread lies repeatedly without any reason or rhyme.
Friends,
The third biggest lie that is being spread regarding agricultural reforms is regarding farming agreement. The farming agreement is not something new in the country. Are we implementing farming agreements all of a sudden by making new laws? No. For a long, farming agreement has been there in our country. Not only in one or two states, the farming agreements are taking place in several states from earlier times. Recently, somebody sent me a newspaper report of 8th March, 2019. The Congress government in Punjab is celebrating the 800 crore rupees worth farming agreement with a multinational company. It is also a matter of happiness for our government that there should be more investment in the farming of my farmer brothers and sisters of Punjab.
Friends,
There was a very big risk for farmers in the rules relating to the earlier farming agreement in the country. Our government has made legal provisions to protect the farmers during the farming agreement under the new laws. We have ensured the maximum benefit of farmers in the farming agreement. We have made legal provisions to ensure that those entering into agreement with farmers will not be able to run away from their responsibilities. The sponsor or the stakeholder will have to live up to the promise made to the farmers. After the enactment of the new laws, there are so many instances of farmers complaining to the SDM of their locality and within a few days of the complaint, the farmers got their dues.
Friends,
Under the contract farming, the contract is confined only to crops or produce. The land remains with the farmer. The agreement has nothing to do with the land. Even if there is a natural calamity, the farmer gets full money according to the contract. According to the new laws, if the stakeholder who is investing the capital records more profits suddenly, there is a provision in this law that he will have to give some part of the increased profit to the farmer over and above the fixed agreement.
Friends,
It is not compulsory to enter into contract. It all depends upon the farmer whether to enter into agreement or not. But the provisions have been made so that nobody can play foul or take advantage of the gullible farmers. The penalties in the new laws are for sponsors and not for farmers. The sponsor does not have the right to terminate the agreement. If he terminates the contract, he will have to pay heavy penalties to the farmer. But if the farmer wants to terminate the contract, he can do so without any penalty. I suggest the state governments draw a blueprint of contract farming in an easy language and share that with the farmers so that nobody can cheat them.
Friends,
I am happy that the farmers across the country have not only embraced the new agricultural reforms, but are also spurning those who are spreading confusion. If there is still any apprehension among some farmers, I request them to rethink. Be alert to the forces which are spreading lies and confusion regarding something which has not happened and will not happen in future. Recognize these people my farmer brothers and sisters. These people have always betrayed the farmers. They have misused the farmers earlier and they are doing the same thing now. And even after my words, even after these efforts of the Government, if anybody has any apprehension, we bow our heads, fold our hands and with humility want to tell the farmer brothers that we are ready to speak on any issue and address their concerns. The farmers of the country and their welfare is one of our top priorities.
Friends,
Today, I have talked in detail and placed truth on several issues before the country. Once again, I am going to speak in detail with the farmers of the country on 25th December, which is the birth anniversary of our revered Atalji. On that day, another installment of the PM Kisan Samman Nidhi will be transferred in the bank accounts of crores of farmers. The farmers of my country have decided to change with time and work to make a self-reliant India.
With new resolutions, we will tread on the new territories and this country will succeed and so will be the farmers of this country. With this belief, I once again congratulate the Madhya Pradesh government, and express my gratitude to all of you for giving me the opportunity to talk with millions of farmers of Madhya Pradesh today. Once again, I extend my best wishes to all of you.
Many many thanks!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.