প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
মধ্য প্ৰদেশত অনুষ্ঠিত কিষাণ সন্মিলনত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সিং যোগে আগবঢ়োৱা ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
18 DEC 2020 6:25PM by PIB Guwahati
নমস্কাৰ,
মধ্য প্ৰদেশৰ পৰিশ্ৰমী কৃষক ভাই-ভনীসকললৈ মোৰ কোটি কোটি প্ৰণাম! আজিৰ এই বিশেষ কাৰ্যসূচীত মধ্য প্ৰদেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ পৰা কৃষক সতীৰ্থসকল সমবেত হৈছে৷ ৰায়সেনৰ পৰা বহু কৃষক আহিছে৷ ডিজিটেল পদ্ধতিতো সহস্ৰাধিক কৃষক ভাই-ভনী আমাৰ সৈতে জড়িত হৈছে৷ মই সকলোকে স্বাগতম জনাইছো৷ বিগত সময়ত বজ্ৰপাত, প্ৰাকৃতিক দুৰ্যোগৰ ফলত মধ্য প্ৰদেশৰ কৃষকসকলৰ বিস্তৰ লোকচান হৈছে৷ আজি এই কাৰ্যসূচীত মধ্য প্ৰদেশৰ এনে ৩৫ লাখ কৃষকৰ বেংক একাউণ্টলৈ ১৬০০ কোটি টকা স্থানান্তৰ কৰা হৈছে৷ কোনো মধ্যভোগী নাই, কোনো কমিচন নাই৷ কোনো কাট নাই, কোনো কটকী নাই৷ কৃষকৰ বেংক একাউণ্টলৈ প্ৰত্যক্ষভাৱে সাহায্য স্থানান্তৰ কৰা হৈছে৷ প্ৰযুক্তিৰ ফলত এয়া সম্ভৱ হৈছে৷ আৰু ভাৰতে বিগত ৫-৬টা বৰ্ষত যি এই আধুনিক ব্যৱস্থা প্ৰণয়ন কৰিছে, আজি সমগ্ৰ বিশ্বতে ইয়াৰ চৰ্চা হৈছে আৰু ইয়াত আমাৰ দেশৰ যুৱচামৰ প্ৰতিভাও সম্বলিত হৈ আছে৷
বন্ধুসকল,
আজি ইয়াত এই কাৰ্যসূচীতো বহু কৃষকক কিষাণ ক্ৰেডিট কাৰ্ড দিয়া হৈছে৷ পূৰ্বে কিষাণ ক্ৰেডিট কাৰ্ড সকলো কৃষকে নাপাইছিল৷ আমাৰ চৰকাৰে কিষাণ ক্ৰেডিট কাৰ্ডৰ সুবিধা দেশৰ প্ৰতিজন কৃষকৰ বাবে উপলব্ধ কৰোৱাৰ বাবে নিয়মসমূহৰো সামান্য পৰিৱৰ্তন কৰা হৈছে৷ এতিয়া কৃষকসকলে কৃষিৰ সৈতে জড়িত কামৰ বাবে সহজে আৱশ্যকীয় পুঁজি লাভ কৰিছে৷ ইয়াত তেওঁলোকে অন্যৰ পৰা অধিক সুতৰ হাৰত ঋণ লোৱাৰ বাধ্যবাধকতাৰ পৰা মুক্তি পাইছে৷
বন্ধুসকল,
আজিৰ এই কাৰ্যসূচীত ভাণ্ডাৰণ-শীতলীকৰণ ভৱনৰ সৈতে জড়িত আন্তঃগাঁথনি তথা অন্য সুবিধাসমূহৰ লোকাৰ্পণ আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে৷ এটা কথা সত্য যে কৃষকে যিমানেই পৰিশ্ৰম নকৰক কিয়, ফল-শাক-পাচলিৰ যদি উপযুক্ত সঞ্চয় নহ, উপযুক্ত ধৰণে নহয় তেতিয়া ইয়াৰ বহু লোকচান হয় আৰু এই লোকচান কেৱল কৃষকৰেই নহয়, এই লোকচান সমগ্ৰ ভাৰতৰেই হয়৷ এটা অনুমান কৰা হৈছে যে প্ৰায় এক কোটি টকাৰ ফল-শাক-পাচলি আৰু শস্য প্ৰতি বছৰে এই কাৰণেই নষ্ট হয়৷ কিন্তু পূৰ্বে ইয়াক লৈও উদাসীনত প্ৰকাশ কৰা হৈছিল৷ এতিয়া আমাৰ প্ৰাথমিকতা ভাণ্ডাৰণৰ নতুন কেন্দ্ৰ, শীতলীকৰণ ভৱনৰ দেশত বিশাল নেটৱৰ্ক আৰু ইয়াৰ সৈতে জড়িত আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণ কৰাটোও আমাৰ প্ৰাথমিকতা৷ মই দেশৰ উদ্যোগ জগতক আহ্বান জনাইছো যে ভাণ্ডাৰণৰ আধুনিক ব্যৱস্থা নিৰ্মাণ কৰাত, শীতলীকৰণ ভৱন নিৰ্মাণ কৰাত, খাদ্য সংসাধনৰ নতুন উপক্ৰমৰ সৃষ্টি কৰাত আমাৰ দেশৰ উদ্যোগ আৰু ব্যৱসায়ী জগত আগুৱাই আহিব লাগে৷ সকলো কাম কৃষকৰ মূৰত জাঁপি দিয়াটো কিমান উচিত, হ’ব পাৰে, আপোনাৰ উপাৰ্জন সামান্য কম হ’ব কিন্তু দেশৰ কৃষকৰ, দেশৰ দৰিদ্ৰৰ কল্যাণ হ’ব৷
বন্ধুসকল,
ভাৰতৰ কৃষি, ভাৰতৰ কৃষকসকল এতিয়া পিছপৰা নহয়৷ বিশ্বৰ ডাঙৰ ডাঙৰ দেশসমূহৰ কৃষকসকলে যি আধুনিক সুবিধা লাভ কৰিছে সেই সুবিধা যাতে ভাৰতৰ কৃষকসকলেও লাভ কৰে তাৰ বাবে পলম কৰা উচিত নহয়৷ সময়ে আমাৰ বাবে অপেক্ষা নকৰে৷ দ্ৰুত গতিত পৰিৱৰ্তিত হোৱা বৈশ্বিক পৰিদৃশ্যত ভাৰতৰ কৃষক সুবিধাৰ অভাৱত, আধুনিকতাৰ অভাৱত অসহায় হৈ পৰক, এই স্থিতি স্বীকাৰ্য নহয়৷ ইতিমধ্যেই বহু দেৰী হৈছে৷ যি কাম ২৫-৩০ বছৰ পূৰ্বে হ’ব লাগিছিল আজি সেয়া কৰিব নালাগিলহেঁতেন৷ বিগত ছবছৰত আমাৰ চৰকাৰে কৃষকসকলৰ এটা এটা প্ৰয়োজনীয়তাক গুৰুত্ব প্ৰদান কৰি অনেক গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে৷ এনে স্থিতিত দেশৰ কৃষকসকলৰ সেই দাবীসমূহো পূৰণ কৰা হৈছে যাৰ বৰ্ষজুৰি কেৱল মন্থনহে কৰা হৈছিল৷ বিগত কেইটামান দিনৰ পৰা দেশত কৃষকসকলৰ বাবে যি নতুন আইন সৃষ্টি কৰা হৈছে আজিকালি ইয়াৰ চৰ্চা অধিক হৈছে৷ এই কৃষি সংস্কাৰ, এই আইন ৰাতিৰ ভিতৰেই হোৱা নাই৷ বিগত ২০-২২ বছৰ ধৰি এই দেশৰ প্ৰতিখন চৰকাৰে ৰাজ্য চৰকাৰসমূহৰ সৈতে ইয়াৰ ওপৰত ব্যাপৰক চৰ্চা কৰিছে৷ কম-অধিক সকলো সংগঠনে ইয়াৰ ওপৰত চিন্তা-চৰ্চা কৰিছে৷ দেশ কৃষক, কৃষকৰ সংগঠন, কৃষি বিশেষজ্ঞ, কৃষি অৰ্থশাস্ত্ৰী, কৃষি বৈজ্ঞানিক, আমাৰ ইয়াৰ প্ৰ’গ্ৰেছিভ কৃষকসকলেও নিৰৱচ্ছিন্নভাৱে কৃষি ক্ষেত্ৰৰ সংশোধনৰ বাবে দাবী জনাই আহিছে৷ সঁচাকৈয়ে ক’বলৈ ক’লে দেশ কৃষকসকলে সেই সকল লোকৰ পৰা উত্তৰ বিচাৰিব লাগে যিয়ে পূৰ্বে নিজৰ ঘোষণা পত্ৰত এই সংস্কাৰসমূহৰ সংস্কাৰ কৰাৰ কথা লিখিছিল, উকালতি কৰিছিল আৰু ডাঙৰ ডাঙৰ কথা কৈ কৃষকসকলৰ পৰা ভোট বিচাৰিছিল কিন্তু নিজৰ ঘোষণা পত্ৰত কৰা প্ৰতিশ্ৰুতিসমূহ পূৰণ কৰা নাছিল৷ দাবীসমূহ কেৱল এৰাই চলিছিল৷ কাৰণ কৃষকসকলে অগ্ৰাধিকাৰ নাপাইছিল৷ আৰু দেশৰ কৃষকসকলে অপেক্ষা কৰিয়েই থাকিল৷ যদি আজি দেশৰ সকলো ৰাজনৈতিক দলৰ পুৰণা ঘোষণা পত্ৰ চোৱা যায়, তেওঁলোকৰ পুৰণি ভাষণ শুনা যায়, পূৰ্বে যিয়ে দেশৰ কৃষি ব্যৱস্থা চম্ভালি আছিল, এনে মহানুভৱৰ চিঠিসমূহ চোৱা যায়, দেখা যাব যে আজি যি কৃষি সংস্কাৰ হৈছে এয়া সেইসমূহতকৈ পৃথক নহয়৷ তেওঁলোকে যিসমূহৰ প্ৰতিশ্ৰুতি দিছিল সেই আটাইবোৰ এই কৃষি সংস্কাৰত কৰা হৈছে৷ মই ভাবো যে তেওঁলোকে পীড়া এই কথাত অনুভৱ কৰা নাই যে কৃষি আইনৰ সংস্কাৰ কিয় হ’ল৷ তেওঁলোকে এই কথাত কষ্ট পাইছে যে যি কথা তেওঁলোকে কৈছিল সেয়া তেওঁলোকে কৰি দেখুৱাব নোৱাৰিলে, মোদীয়ে কেনেকৈ কৰিলে, মোদীয়ে কিয় কৰিলে৷ মোদীয়ে ইয়াৰ কৃতিত্ব কিদৰে লাভ কৰিব? মই সকলো ৰাজনৈতিক দলক হাত জোৰ কৰি কৈছো- আপোনালোকে সকলো কৃতিত্ব লওক, আপোনালোকৰ সকলো পুৰণা ঘোষণা পত্ৰকেই মই কৃতিত্ব দিছো৷ মোক কৃতিত্ব নালাগে৷ মই কৃষকসকলৰ জীৱনত সৰলতা বিচাৰো, সমৃদ্ধি বিচাৰো, কৃষিত আধুনিকতা বিচাৰো৷ আপোনালোকৰ কৃপা কৰি দেশৰ কৃষকসকলক ইয়াৰ পৰা ৰেহাই দিয়ক, তেওঁলোকক ভ্ৰমিত কৰাটো এৰি দিয়ক৷
বন্ধুসকল,
এই আইন প্ৰণয়ন হোৱা ৬-৭ মাহতকৈও অধিক সময় হৈছে৷ কিন্তু এতিয়া হঠাতে ভ্ৰম আৰু মিছাৰ জাল বিয়পাই নিজৰ ৰাজনৈতিক স্থিতি সুস্থিৰ কৰাৰ খেল খেলা হৈছে৷ কৃষকৰ কান্ধত বন্দুক থৈ আক্ৰমণ কৰা হৈছে৷ আপোনালোকে দেখিছে, চৰকাৰে বাৰে-বাৰে সুধিছে, মিটিঙতো সুধিছে, ৰাজহুৱাভাৱেও সুধিছে, আমাৰ কৃষি মন্ত্ৰীয়ে টিভিত সাক্ষাৎকাৰতো কৈছে, মই নিজে কৈ আছো যে আপোনালোকৰ আইনখনৰ কোনটো দফাত আপত্তি আছে কওক৷ যি সমস্যা আছে আপোনালোকে কওক৷ এই ৰাজনৈতিক দলসমূহৰ ওচৰত কোনো ভাল উত্তৰ নাই, আৰু এয়াই দলসমূহৰ সত্যতা৷
বন্ধুসকল,
যাৰ নিজৰ ৰাজনৈতিক স্থিতি থৰক-বৰক হৈছে, তেওঁলোকে কৃষকৰ ভূমি গুচি যাব বুলি ভয় খুওৱাই নিজৰ ৰাজনৈতিক ভূমি সন্ধান কৰিছে৷ আজি যিসকল লোকে কৃষকৰ নামত আন্দোলন চলাইছে, যেতিয়া তেওঁলোকে চৰকাৰ চলাইছিল অথবা চৰকাৰৰ অংশ হোৱাৰ সুযোগ লাভ কৰিছিল, সেই সময়ত তেওঁলোকে কি কৰিছিল সেয়া দেশে স্মৰণ কৰাটো আৱশ্যক৷ মই আজি দেশবাসীসকলৰ সন্মুখত, দেশৰ কৃষকসকলৰ সন্মুখত, এই লোকসকলৰ চেহেৰা দেশবাসীৰ সন্মুখত, মোৰ কৃষক ভাই-ভনীসকলৰ সন্মুখত আজি মুকলি কৰিব বিচাৰিছো, মই ক’বলৈ বিচাৰিছো৷
বন্ধুসকল,
কৃষকসকলৰ কথা কোৱা লোকসকল, মিছা চকু-পানী উলিওৱা লোকসকল কিমান নিৰ্দয়ী হ’ব পাৰে এয়া আটাইতকৈ ডাঙৰ প্ৰমাণ৷ স্বামীনাথন কমিটীৰ প্ৰতিবেদন৷ স্বামীনাথন কমিটীৰ প্ৰতিবেদন আহিল কিন্তু এই লোকসকলে স্বামীনাথন কমিটীৰ পৰামৰ্শ বৰ্ষজুৰি আওকান কৰি থাকিল৷ কৃষক আন্দোলন কৰি থাকিল, বিক্ষোভ প্ৰদৰ্শন কৰি থাকিল কিন্তু এওঁলোকৰ পেটৰ পানী নলৰিল৷ এই লোকসকলে এয়া সুনিশ্চিত কৰিলে যে এওঁলোকৰ চৰকাৰে যাতে কৃষকসকলৰ ওপৰত অধিক ব্যয় কৰিবলগীয়া নহয়৷ সেইবাবে প্ৰতিবেদনটো লুকুৱালে৷ এওঁলোকৰ বাবে কৃষক দেশ গৌৰৱ নহয়, এওঁলোকে নিজৰ ৰাজনীতি বৃদ্ধি কৰাৰ বাবে কৃষকসকলক সময়ে-সময়ে ব্যৱহাৰ কৰি আহিছে৷ কিন্তু কৃষকৰ বাবে সংবেদনশীল, কৃষকৰ বাবে সমৰ্পিত আমাৰ চৰকাৰে কৃষকক অন্নদাতা বুলি ভাবে৷ আমি ফাইলৰ মাজত পোত গৈ থকা স্বামীনাথন কমিটীৰ প্ৰতিবেদন উলিয়ালো আৰু তেওঁলোকৰ পৰামৰ্শসমূহ প্ৰণয়ন কৰিলো, কৃষকৰ ব্যয়ৰ ডেৰগুণ এমএছপি আমি প্ৰদান কৰিলো৷
বন্ধুসকল,
আমাৰ দেশত কৃষকৰ সৈতে ফাঁকিবাজী কৰাৰ আন এটা ডাঙৰ উদাহৰণ হৈছে কংগ্ৰেছ চৰকাৰৰ দ্বাৰা কৰা ঋণমাফী৷ যেতিয়া দুবছৰ পূৰ্বে মধ্য প্ৰদেশত নিৰ্বাচন হ’বলগীয়া আছিল তেতিয়া ঋণমাফীৰ প্ৰতিশ্ৰুতি প্ৰদান কৰা হৈছিল৷ কোৱা হৈছিল যে চৰকাৰ গঠন হোৱাৰ ১০ দিনৰ ভিতৰত সকলো কৃষকৰ ঋণ মাফ কৰি দিয়া হ’ব৷ কিমান জন কৃষকৰ ঋণ মাফ কৰা হ’ল, চৰকাৰ গঠন হোৱাৰ পিছত কিমান বাহানা বনোৱা হ’ল, এয়া মধ্য প্ৰদেশৰ কৃষকে মোতকৈ ভালদৰে জানিব৷ ৰাজস্থানৰ লক্ষাধিক কৃষকে আজিও ঋণমাফীৰ বাবে অপেক্ষা কৰি আছে৷ কৃষকক ইমান ডাঙৰ ফাঁকি দিয়া লোকসকলে যেতিয়া কৃষকৰ হিতৰ বিষয়ে কয় তেতিয়া মই অতিশয় আচৰিত হও যে এওঁলোক কেনেধৰণ মানুহ, ৰাজনীতিৰ বাবে কি পৰ্যায়লৈ যাব পাৰে৷ কিদৰে ইমান ছল-কপট কৰিব পাৰে? তাকো সেই ভোলা কৃষকসকলৰ নামত৷ কৃষকসকলক আৰু কিমান ফাঁকি দিব এওঁলোকে?
বন্ধুসকল,
প্ৰতিটো নিৰ্বাচনৰ পূৰ্বে এইসকল লোকে ঋণমাফীৰ কথা কয়৷ আৰু ঋণমাফী কিমান হয়? সকলো কৃষকক সামৰি লোৱা হয় নে? ক্ষুদ্ৰ কৃষকসকলে কেতিয়াও বেংক দেখি পোৱা নাই৷ যিজনে কেতিয়াও ঋণ লোৱা নাই তেওঁলোকৰ বিষয়ে কেতিয়াবা এওঁলোকে ভাবিছেনে? আৰু নতুন-পুৰণি প্ৰতিটো অভিজ্ঞতাই কয় যে যিমান এওঁলোকে ঘোষণা কৰে সিমান ঋণমাফী এওঁলোকে কেতিয়াও নকৰে৷ যিমান ধন প্ৰেৰণৰ কথা এওঁলোকে কয় সিমান ধন এওঁলোকে কেতিয়াও প্ৰেৰণ নকৰে৷ কৃষকসকলে ভাবিছিল যে এতিয়া সম্পূৰ্ণ ঋণ শেষ হ’ব৷ কিন্তু তেওঁলোকে কি পাইছিল? বেংকৰ জাননী আৰু গ্ৰেপ্তাৰৰ ৱাৰেণ্ট৷ আৰু ঋণমাফীৰ সবাতোকৈ বৃহৎ লাভ কোনে পাইছিল? এই লোকৰসকলৰ নিকটাত্মীয়ই৷ যদি মোৰ সংবাদ মাধ্যমৰ বন্ধুসকলে সামান্য হ’লেও সন্ধান কৰে তেতিয়া ৮-১০ বছৰৰ পূৰ্বৰ প্ৰতিবেদনত সকলো দেখা পাব৷ এয়াই তেওঁলোকৰ চৰিত্ৰ৷
কৃষকৰ ৰাজনীতি কৰা এইসকল লোকে কেতিয়াও ইয়াৰ বাবে আন্দোলন কৰা নাই৷ কিছুমান ডাঙৰ কৃষকৰ ঋণ ১০ বছৰত এবাৰ মাফ কৰা হ’ল, এওঁলোকৰ ৰাজনীতিৰ ৰুটি সেকিল, কাম সম্পূৰ্ণ হ’ল৷ কিন্তু দুখীয়া কৃষকৰ কথা কোনে ভাবে? ভোটবেংকৰ ৰাজনীতি কৰা এইসকল লোকক দেশবাসীয়ে এতিয়া ভালদৰেই চিনি পাইছে৷ দেশবাসীয়ে আমাৰ চিন্তাধাৰত মা গংগাজল আৰু মা নৰ্মদাৰ পানীৰ দৰে পবিত্ৰতা দেখা পাইছে৷ এই লোকসকলে ১০ বছৰত এবাৰ ঋণমাফী প্ৰদান কৰি প্ৰায় ৫০ হাজাৰ কোটি টকা দিয়াৰ কথা হৈ আছে৷ আমাৰ চৰকাৰে যি পিএম-কিষাণ সন্মান যোজনা প্ৰণয়ন কৰিছে তাত প্ৰতি বছৰে কৃষকসকলে প্ৰায় ৭৫ হাজাৰ কোটি টকা লাভ কৰিব৷ অৰ্থাৎ ১০ বছৰত প্ৰায় চাৰে সাত লাখ কোটি টকা৷ কৃষকসকলৰ বেংক একাউণ্টলৈ প্ৰত্যক্ষ স্থানান্তৰ৷ কোনো ছিদ্ৰ নাই, কোনো কমিছন নাই৷ কাট-সংস্কৃতিৰ চিন-মোকাম নাই৷
বন্ধুসকল,
এতিয়া দেশৰ কৃষকসকলক ইউৰিয়াৰ কথা সোঁৱৰণ কৰাম৷ মনত কৰক, ৭-৮ বছৰ পূৰ্বে ইউৰিয়াৰ কি হৈছিল, কি অৱস্থা আছিল? গোটেই নিশা কৃষকসকলে ইউৰিয়াৰ বাবে শাৰী পাতিবলগীয়া হৈছিল, এয়া সত্য নহয় নে? বহু স্থানত ইউৰিয়াৰ বাবে কৃষকে লাঠীচাৰ্জৰো সন্মুখীন হ’বলগীয়া হৈছিল৷ ইউৰিয়াৰ ক’লাবজাৰ হৈছিল৷ হৈছিল নে নহৈছিল? কৃষকসকলৰ ফচল সাৰৰ অভাৱত নষ্ট হৈ গৈছিল কিন্তু এই লোকসকলৰ হৃদয় নকপিঁছিল৷ এয়া কৃষকৰ ওপৰত অত্যাচাৰ নাছিল নে? আজি মই আচৰিত হৈছো যে যিসকল লোকৰ বাবে এই পৰিস্থিতিৰ সৃষ্টি হ’ল তেওঁলোকে আজি ৰাজনীতিৰ নামত খেতি কৰিবলৈ ওলাইছে৷
বন্ধুসকল,
ইউৰিয়াৰ সমস্যাৰ পূৰ্বে কোনো সমাধান নাছিল নেকি? কৃষকসকলৰ দুখ, সমস্যাৰ প্ৰতি যদি সামান্যতমো সংবেদনা থাকিলহেঁতেন তেন্তে ইউৰিয়াৰ সমস্যা নহ’লহেঁতেন৷ আমি এনেকুৱা কি কৰিলো যে সকলো সমস্যা সমাধান হ’ল? আজি ইউৰিয়াৰ অভাৱৰ খবৰ নাহে, ইউৰিয়াৰ বাবে কৃষকক লাঠীচাৰ্জ কৰিবলগীয়া নহয়৷ আমি কৃষকসকলৰ এই সমস্যা দূৰ কৰাৰ বাবে সম্পূৰ্ণ নিষ্ঠাৰে কাম কৰিলো৷ আমি ক’লাবজাৰ বন্ধ কৰিলো, কঠোৰ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিলো, ভ্ৰষ্টাচাৰ বন্ধ কৰিলো৷ আমি সুনিশ্চিত কৰিলো যে ইউৰিয়া কৃষকৰ খেতিলৈহে যেন যায়৷ এই লোকসকলে সময়ত কৃষকৰ নামত সাহায্যৰ ঘোষণা কৰিছিল যদিও ইয়াৰ দ্বাৰা উপকৃত হৈছিল অন্য লোকসকল৷ আমি ভ্ৰষ্টাচাৰৰ এই যুগলবন্দূ বন্ধ কৰিলও৷ আমি ইউৰিয়াৰ এশ শতাংশই নিম কোটিং কৰিলো৷ দেশৰ বৃহৎ বৃহৎ সাৰ কাৰখানা যি প্ৰযুক্তিগত কাৰণত বন্ধ কৰি দিয়া হৈছিল, সেয়া আমি পুনৰ আৰম্ভ কৰাইছো৷ আগন্তুক কেইটামান বৰ্ষৰ ভিতৰতেই ইউপিৰ গোৰখপুৰত, বিহাৰৰ বাৰাউনিত,ঝাৰখণ্ডৰ সিন্ধ্ৰীত, ওড়িশাৰ তালচেৰত, তেলেংগানাৰ ৰামাগুণ্ডমত আধুনিক সাৰ কাৰখানা আৰম্ভ হ’ব৷ ৫০-৬০ হাজাৰ কোটি টকা কেৱল আমি এইটো কামৰ বাবেই ব্যয় কৰিছো৷ এই আধুনিক সাৰ কাৰখানাই ৰোজগাৰৰ লক্ষাধিক নতুন অৱকাশৰ সৃষ্টি কৰিব, ভাৰতক ইউৰিয়া উৎপাদনত আত্মনিৰ্ভৰ কৰি তোলাত সহায় কৰিব৷ আন দেশৰ পৰা ইউৰিয়া আমদানি কৰাত ভাৰতৰ যি হাজাৰ কোটি টকা ব্যয় হৈছিল সেয়া কম হ’ব৷
বন্ধুসকল,
এই সাৰ কাৰখানাসমূহ আৰম্ভ কৰাৰ বাবে এই সকল লোকক কোনেও বাধা দিয়া নাছিল৷ কোনেও মানা কৰা নাছিল যে নতুন প্ৰযুক্তি আনক৷ কিন্তু এয়া তেওঁলোকৰ ইচ্ছাই নাছিল, নীতিয়েই নাছিল, কৃষকসকলৰ প্ৰতি নিষ্ঠাই নাছিল৷ কৃষকসকলৰ মিছা প্ৰতিশ্ৰুতি দি শাসনলৈ আহি থাকিল, মিঠাই খাই থাকিল, মিছা প্ৰতিশ্ৰুতি দিয়েই থাকিল, এয়াই এওঁলোকৰ কাম৷
বন্ধুসকল,
যদি পুৰণি চৰকাৰে চিন্তা কৰিলেহেঁতেন তেতিয়া দেশৰ ১০০ৰ প্ৰায় ওচৰা-ওচৰি জলসিঞ্চন প্ৰকল্পৰ কাম আধৰুৱা নহ’লহেঁতেন৷ বান্ধ নিৰ্মাণ কৰা আৰম্ভ হ’লেও পঁচিশ বছৰ ধৰি নিৰ্মাণ কাৰ্য চলিয়েই থাকিল৷ আৰু ইয়াতো টকা আৰু সময় দুয়োটাই ভৰপূৰ ব্যয় কৰা হ’ল৷ এতিয়া আমাৰ চৰকাৰে হাজাৰ কোটি টকা ব্যয় কৰি এই সিঞ্চন পৰিকল্পনাসমূহক অভিযানভিত্তিত সম্পূৰ্ণ কৰাৰ দিশত অগ্ৰসৰ হৈছে৷ যাতে কৃষকসকলৰ প্ৰতিটো খেতিলৈ পানী যোগান ধৰাৰ আমাৰ ইচ্ছা পূৰণ হয়৷
বন্ধুসকল,
কৃষকসকলৰ ইনপুট ব্যয় কম হওক, ব্যয় কম হওক, খেতিত হোৱা ব্যয় কম হওক, তাৰবাবেও চৰকাৰে নিৰন্তৰে প্ৰয়াস কৰি আছে৷ কৃষকসকলক সৌৰ পাম্প অতিশয় কম দামতে প্ৰদান কৰাৰ বাবে সমগ্ৰ দেশতে এক বৃহৎ অভিযানৰ সূচনা কৰা হৈছে৷ আমি আমাৰ অন্নদাতাসকলক উৰ্জাদাতা হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ বাবেও কাম কৰি আছো৷ ইয়াৰোপৰি আমাৰ চৰকাৰে শস্য উৎপন্ন কৰা কৃষকসকলক মৌমাখি পালন, পশুপালন আৰু মীনপালনৰ বাবে উৎসাহিত কৰিছে৷ পূৰ্বৰ চৰকাৰৰ সময়ত দেশত প্ৰায় ৭৬ হাজাৰ মেট্ৰিকটন মৌ উৎপাদন হৈছিল৷ এতিয়া দেশত ১ লাখ ২০ হাজাৰ মেট্ৰিকটনতকৈও অধিক মৌ উৎপাদন হৈছে৷ দেশৰ কৃষকে যিমান মৌ পূৰ্বৰ চৰকাৰৰ সময়ত ৰপ্তানি কৰিছিল এতিয়া তাৰে দুগুণ পৰিমাণৰ মৌ ৰপ্তানি কৰে৷
বন্ধুসকল,
বিশেষজ্ঞসকলে কয় যে কৃষিত মীনক্ষেত্ৰ এনে এক ক্ষেত্ৰ য’ত কম ব্যয়ত অধিক মুনাফা অৰ্জন হয়৷ মীন পালনক উৎসাহিত কৰাৰ বাবে আমাৰ চৰকাৰে নীলা নৱজাগৰণৰ আঁচনি মুকলি কৰিছে৷ কিছু দিন পূৰ্বেই ২০ হাজাৰ কোটি টকাৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী মৎস্য সম্পদা যোজনাও আৰম্ভ কৰা হৈছে৷ এই প্ৰয়াসসমূহৰ ফলতেই দেশত এতিয়া মীন উৎপাদনৰ বিগত সকলো অভিলেখ ভংগ হৈছে৷ এতিয়া দেশত আগন্তুক তিনি-চাৰি বছৰত মাছৰ ৰপ্তানিক এক লাখ কোটি টকাতকৈও অধিক কৰাৰ লক্ষ্যৰে আগবঢ়া হৈছে৷
ভাতৃ আৰু ভগ্নীসকল,
আমাৰ চৰকাৰে যি পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে, আমাৰ ৰাজ্য চৰকাৰসমূহে যি পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে আৰু আজি দেখা পাইছো যে মধ্য প্ৰদেশত কিদৰে কৃষকৰ কল্যাণৰ বাবে কাম হ’বলৈ ধৰিছে৷ এয়া সম্পূৰ্ণৰূপে কৃষকসকলৰ বাবে সমৰ্পিত কৰা হৈছে৷ যদি মই সকলো পদক্ষেপৰ কথা ক’বলৈ যাও তেতিয়া বোধহয় অধিক সময়ৰ প্ৰয়োজন হ’ব৷ কিন্তু মই কিছুমান উদাহৰণ এইবাবেই দিলো যাতে আপোনালোকে আমাৰ চিন্তা-ধাৰা পৰীক্ষা কৰি চাওক, আমাৰ ট্ৰেক ৰেকৰ্ড চাওক, আমাৰ নিষ্ঠাপূৰ্ণ উদ্দেশ্য বুজক৷ আৰু এই আধাৰতেই মই বিশ্বাসেৰে ক’ব পাৰো যে আমি অলপতে যি কৃষি সংশোধন কৰিলে তাত অবিশ্বাসৰ একো কাৰণেই নাই৷ মই এতিয়া আপোনালোকক কৃষি সংস্কাৰসমূহৰ বিষয়ে কৈ থকা মিছা কথাসমূহৰ বিষয়ে ক’ম৷ বাৰে বাৰে সেই মিছা কথা দোহৰাই থকা হৈছে- বলপূৰ্বক কৈ থকা হৈছে৷ যেতিয়াই সুবিধা পায় তেতিয়াই কৈ থকা হৈছে৷ যিদৰে মই পূৰ্বে ক’লো যে স্বামীনাথন কমিটীৰ প্ৰতিবেদন প্ৰণয়ন কৰাৰ কাম আমাৰেই চৰকাৰে কৰিলে৷ যদি আমি এমএছপি নিৰ্মূল কৰিলোহেঁতেন তেন্তে স্বামীনাথন কমিটীৰ প্ৰতিবেদন কিয় প্ৰণয়ন কৰিলোহৈ? আপোনালোকেও কৰা নাছিল, আমি নকৰিলোহৈ৷ আমিতো এনেকুৱা নকৰিলো, আমি প্ৰণয়ন কৰি দিলো৷ দ্বিতীয়তে আমাৰ চৰকাৰে এমএছপিক লৈ ইমানেই গম্ভীৰ যে ফচল চপোৱাৰ পূৰ্বেই এমএছপিৰ ঘোষণা কৰে৷ ইয়াৰ দ্বাৰা কৃষকসকল উপকৃত হয়, তেওঁলোকেও জানিব পাৰে পাৰে যে কোনটো ফচলত কিমান এমএছপি পোৱা যাব৷ তেওঁলোকে যদি কিবা পৰিৱৰ্তন কৰিব খোজে তেন্তে ইয়াৰ দ্বাৰা তেওঁলোকৰ সুবিধা হয়৷
বন্ধুসকল,
ছমাহতকৈ অধিক সময় হৈ গ’ল এই আইনৰ প্ৰণয়ন হোৱা৷ আইন প্ৰস্তুত হোৱাৰ পিছতো পূৰ্বৰ দৰেই এমএছপিৰ ঘোষণা কৰা হৈছিল৷ ক’ৰোনা মহামাৰীৰ সময়তো এই কাম পূৰ্বৰ দৰেই কৰা হৈছিল৷ এমএছপিত ক্ৰয়ো সেই মণ্ডীসমূহৰ পৰা কৰা হৈছিল য’ত আইন প্ৰস্তুত হোৱাৰ পূৰ্বে কৰা হৈছিল আৰু পিছতো কৰা হৈছিল৷ যদি আইন প্ৰণয়ন হোৱাৰ পিছতো এমএছপিৰ ঘোষণা কৰা হ’ল, এমএছপিত চৰকাৰী ক্ৰয় হ’ল, সেই মণ্ডীসমূহত হ’ল, তেন্তে কোনোবা জনা-বুজা মানুহে এই কথাষাৰক স্বীকাৰ কৰিবনে যে এমএছপি বন্ধ হৈ যাব? আৰু সেইবাবে মই কও, ইয়াতকৈ ডাঙৰ মিছা আৰু একো হ’ব নোৱাৰে৷ ইয়াতকৈ ডাঙৰ ষড়যন্ত্ৰ আৰু একো হ’ব নোৱাৰে৷ আৰু সেইবাবে মই দেশৰ প্ৰত্যেক কৃষকক এই বিশ্বাস প্ৰদৰ্শিত কৰিছো যে পূৰ্বে যিদৰে এমএছপি দিয়া হৈছিল, সেইদৰেই দিয়া যাব, এমএছপি বন্ধ নহয়, সমাপ্ত নহয়৷
বন্ধুসকল,
এতিয়া মই আপোনালোকক যি হিচাপ দিম তাৰ দ্বাৰা গাখীৰ-পানীৰ প্ৰভেদ হৈ পৰিব৷ পূৰ্বৰ চৰকাৰৰ সময়ত ঘেঁহুত এমএছপি আছিল প্ৰতি কুইণ্টলত ১৪০০ টকা৷ আমাৰ চৰকাৰে প্ৰতি কুইণ্টলত ১৯৭৫ টকা এমএছপি প্ৰদান কৰিছে৷ পূৰ্বৰ চৰকাৰৰ সময়ত ধানত এমএছপি আছিল প্ৰতি কুইণ্টলত ১৩১০ টকা৷ আমাৰ চৰকাৰে প্ৰতি কুইণ্টল ধানত প্ৰায় ১৮৭০ টকা এমএছপি প্ৰদান কৰিছে৷ পূৰ্বৰ চৰকাৰৰ সময়ত জোৱাৰত এমএছপি আছিল প্ৰতি কুইণ্টলত ১৫২০ টকা৷ আমাৰ চৰকাৰে প্ৰতি কুইণ্টলত ২৬৪০ টকা এমএছপি প্ৰদান কৰিছে৷ পূৰ্বৰ চৰকাৰৰ সময়ত মচুৰ দাইলৰ প্ৰতি কুইণ্টলত এমএছপি আছিল ২৯৫০ টকা৷ আমাৰ চৰকাৰে প্ৰতি কুইণ্টল ৫১০০ টকা এমএছপি প্ৰদান কৰিছে৷ পূৰ্বৰ চৰকাৰৰ সময়ত চানাত প্ৰতি কুইণ্টলত এমএছপি আছিল ৩১০০ টকা৷ আমাৰ চৰকাৰে প্ৰতি কুইণ্টলত ৫১০০ টকা এমএছপি প্ৰদান কৰিছে৷ পূৰ্বৰ চৰকাৰৰ সময়ত এমএছপিত তুৰ দাইলত প্ৰতি কুইণ্টলত এমএছপি আছি ৪৩০০ টকা৷ আমাৰ চৰকাৰে তুৰ দাইলত প্ৰতি কুইণ্টলত ৬০০০ টকা এমএছপি প্ৰদান কৰিছে৷ পূৰ্বৰ চৰকাৰৰ সময়ত মুগ দাইলত প্ৰতি কুইণ্টলত এমএছপি আছি ৪৫০০ টকা৷ আমাৰ চৰকাৰে মুগ দাইলত প্ৰতি কুইণ্টলত ৭২০০ টকা প্ৰদান কৰিছে৷
বন্ধুসকল,
এয়াই প্ৰমাণ যে আমাৰ চৰকাৰে সময়ে-সময়ে এমএছপি বৃদ্ধি কৰাত কিমান গুৰুত্ব প্ৰদান কৰিছে৷ এমএছপি বৃদ্ধি কৰাৰ লগতে চৰকাৰে এই কথাতো গুৰুত্ব দিছে যে অধিক সংখ্যক শস্যৰ ক্ৰয় এমএছপিত কৰা হওক৷ পূৰ্বৰ চৰকাৰে নিজৰ পাঁচ বছৰত কৃষকৰ পৰা প্ৰায় ১৭০০ লাখ মেট্ৰিকটন ধান ক্ৰয় কৰিছিল৷ আমাৰ চৰকাৰে নিজৰ পাঁচ বছৰত ৩০০০ লাখ মেট্ৰিকটন ধন কৃষকৰ পৰা এমএছপিত ক্ৰয় কৰিছে, প্ৰায় দুগুণ৷ পূৰ্বৰ চৰকাৰে নিজৰ পাঁচ বছৰত প্ৰায় চাৰে তিনি লাখ মেট্ৰিকটন তিল ক্ৰয় কৰিছিল৷ আমাৰ চৰকাৰে নিজৰ পাঁচ বছৰত ৫৬ লাখ মেট্ৰিকটনতকৈও অধিক এমএছপিত ক্ৰয় কৰিছে৷ এতিয়া চিন্তা কৰক, ক’ত চাৰে তিনি লাখ আৰু ক’ত ৫৬ লাখ!!! অৰ্থাৎ আমাৰ চৰাকৰে কেৱল এমএছপিৰ বৃদ্ধি কৰাই নহয় বৰঞ্চ অধিক সংখ্যাত কৃষকৰ পৰা তেওঁলোকৰ উপজাত সামগ্ৰী এমএছপিত ক্ৰয় কৰিছে৷ ইয়াৰ আটাইতকৈ বৃহৎ লাভ এয়াই যে কৃষকসকলৰ একাউণ্টত পূৰ্বৰ তুলনাত অধিক ধন সোমাইছে৷ পূৰ্বৰ চৰকাৰৰ পাঁচ বছৰত কৃষকসকলক ধান আৰু ঘেঁহুৰ এমএছপিত ক্ৰয়ৰ বাবে ৩ লাখ ৭৪ হাজাৰ কোটি টকা প্ৰদান কৰা হৈছিল৷ আমাৰ চৰকাৰে পাঁচ বছৰত ঘেঁহু আৰু ধানৰ ক্ৰয় কৰি কৃষকসকলক ৮ লাখ কোটি টকাতকৈ অধিক ধন ক্ৰয় কৰিছে৷
বন্ধুসকল,
ৰাজনীতিৰ বাবে কৃষকসকলক ব্যৱহাৰ কৰা লোকসকলে কৃষকৰ সৈতে কি ব্যৱহাৰ কৰিলে ইয়াৰ আৰু এটা উদাহৰ হ’ল দাইলৰ খেতি৷ ২০১৪ চনৰ কথা মনত পেলাওক৷ কিদৰে দেশত দাইলৰ সংকটৰ সৃষ্টি হৈছিল৷ দেশত হাহাকাৰ হোৱাত বিদেশৰ পৰা দাইল আমদানি কৰিবলগীয়া হৈছিল৷ যি দেশত বিশ্বৰ ভিতৰতে সবাতোকৈ অধিক দাইল উৎপাদন হয় সেই দেশত দাইল উৎপন্ন কৰা কৃষকসকলক ধ্বংস কৰাৰ কোনো প্ৰক্ৰিয়াই এওঁলোকে বাদ দিয়া নাছিল৷ চিন্তিত হৈছিল কৃষকসকল আৰু আনন্দত আছিল এই লোকসকল৷ মই জানো যে কেতিয়াবা প্ৰাকৃতিক বিপদৰ ফলত হঠাতে সংকটৰ সৃষ্টি হ’লে বিদেশৰ পৰা দাইল আমদানি কৰিবলগীয়া হয়, কিন্তু সদায়েই কিয়?
বন্ধুসকল,
এই লোকসকলে দাইলত অধিক এমএছপিও নিদিছিল আৰু ক্ৰয়ো নকৰিছিল৷ অৱস্থা এনেকুৱা হৈছিল যে ২০১৪ চনৰ পূৰ্বে ৫ বছৰত তেওঁলোকে কেৱল ডেৰ লাখ মেট্ৰিকটন দাইলহে ক্ৰয় কৰিছিল৷ এই হিচাপটো মনত ৰাখিব৷ কেৱল ডেৰ লাখ মেট্ৰিকটন দাইল৷ ২০১৪ চনত যেতিয়া আমাৰ চৰকাৰ গঠন হ’ল তেতিয়া আমি নীতি পৰিৱৰ্তন কৰিলো আৰু বৃহৎ নিৰ্ণয়ো গ্ৰহণ কৰিলো৷ আমি কৃষকসকলক দাইলৰ উৎপাদনৰ বাবে উৎসাহিত কৰিলো৷
ভাতৃ আৰু ভগ্নীসকল,
আমাৰ চৰকাৰে কৃষকসকলৰ পৰা পূৰ্বৰ তুলনাত ১১২ লাখ মেট্ৰিকটন দাইল এমএছপিত ক্ৰয় কৰিলে৷ চিন্তাকৰক, ডেৰ লাখ তেওঁলোকৰ সময়ত আৰু আমি ১১২ লাখ মেট্ৰিকটন! তেওঁলোকে নিজৰ ৫ বছৰত দাইলৰ কৃষকক কিমান টকা দিলে? চাৰে ছয় কোটি টকা দিলে, আমাৰ চৰকাৰে কি কৰিলে, আমি প্ৰায় ৫০ হাজাৰ কোটি টকা দাইল উৎপাদন কৰা কৃষকক দিলো৷ আজি দাইলৰ কৃষকসকলে অধিক ধনো লাভ কৰিছে, দাইলৰ মূল্যও কম হৈছে, দৰিদ্ৰসকলে প্ৰত্যক্ষভাৱে লাভান্বিত হৈছে৷ যিসকলে কৃষকক এমএছপি দিব নোৱাৰিলে, এমএছপিত ঠিক ধৰণে ক্ৰয় কৰিব নোৱাৰিলে, আজি তেওঁলোকে কৃষকক এমএছপিত বিভ্ৰান্ত কৰিব বিচাৰিছে৷
বন্ধুসকল,
কৃষি সংস্কাৰৰ সৈতে জড়িত আন এটা মিছা কথা কোৱা হৈছে৷ সেয়া হ’ল এপিএমচি অৰ্থাৎ আমাৰ মণ্ডীসমূহ৷ আমি আইনত কি কৰিলো৷ আমি আইনত কৃষকসকলক স্বতন্ত্ৰতা প্ৰদান কৰিলো, নতুন বিকল্প প্ৰদান কৰিলো৷ যদি দেশত কোনোবাই চাবোন বিক্ৰী কৰিবলৈ বিচাৰে তেন্তে চৰকাৰে এয়া নিৰ্ধাৰণ নকৰে যে কোনখন দোকানত এয়া বিক্ৰী কৰিব৷ যদি কোনোবাই স্কুটাৰ বিক্ৰী কৰিব বিচাৰিছেতেন্তে চৰকাৰে এয়া কোনো ডীলাৰত বিক্ৰী কৰিব সেয়া নিৰ্ধাৰণ নকৰে৷ কিন্তু বিগত ৭০ বছৰ ধৰি চৰকাৰে কৃষকক নিশ্চয়কৈ কৈ আহিছে যে আপোনালোকে কেৱল অমুক বজাৰতহে নিজৰ শস্য বিক্ৰী কৰিব পাৰিব৷ মণ্ডীৰ বাহিৰে কৃষকে বিচাৰিলে নিজৰ ফচল অন্য স্থানত বিক্ৰী কৰিব পৰা নাছিল৷ নতুন আইনত আমি কেৱল ক’লো যে কৃষকে যদি লাভ দেখা পায় তেন্তে পূৰ্বৰ দৰে মণ্ডীত সামগ্ৰী বিক্ৰী কৰিব পাৰে, আৰু যদি বাহিৰত লাভ দেখা পায় তেন্তে মণ্ডীৰ বাহিৰতো বিক্ৰী কৰাৰ বাবে তেওঁলোকে অধিকাৰ পাব লাগে৷ তেওঁলোকৰ ইচ্ছা, গণতন্ত্ৰত মোৰ কৃষক ভাইসকলে এইখিনি অধিকাৰ পাব নালাগে নেকি?
এতিয়া য’কেই কৃষকে লাভ দেখা পাব তাতেই নিজৰ উপজাত সামগ্ৰী বিক্ৰী কৰিব৷ মণ্ডীও চলি থাকিব৷ কৃষকে নিজৰ ইচ্ছানুসৰি কৰিব৷ আনকি নতুন আইন হোৱাৰ পিছত কৃষকে নিজৰ লাভ দেখা পাই নিজৰ উপজাত সামগ্ৰীসমূহ বাহিৰত বিক্ৰী কৰা আৰম্ভও কৰিছে৷ অলপতে এটা স্থানত ধান উৎপাদন কৰা কৃষকে একত্ৰিতভাৱে এক চাউল কোম্পানীৰ সৈতে চুক্তি স্থাপন কৰিছে৷ এই কোম্পানীটোৱে তেওঁলোকক ব্যয়তকৈ ৩৫ শতাংশৰ অধিক গেৰাণ্টী প্ৰদান কৰিছে৷ আৰু এটা স্থানত এটা খবৰ পঢ়িছিলো য’ত কৃষকসকলে জলকীয়া, কল আদি পোনে-পোনে বজাৰত বিক্ৰী কৰাত পূৰ্বতকৈ দুগুণ লাভ আদায় কৰিলে৷ আপোনালোকে মোক কওক, দেশৰ প্ৰত্যেক কৃষকে এই লাভ পাব লাগে নে নালাগে, এই অধিকাৰ পাব লাগে নে নালাগে? কৃষকসকলক কেৱল মণ্ডীৰ মাজতেই বান্ধি ৰাখি বিগত দশকত যি পাপ কৰা হৈছে, এই কৃষি সংস্কাৰে তাৰ প্ৰায়শ্চিত কৰি আছে৷ আৰু মই পুনৰবাৰ দোহাৰিছো৷ নতুন আইন হোৱাৰ পিছত, ছমাহ হৈ গ’ল এই আইন প্ৰণয়ন হোৱা, ভাৰতৰ কোনো স্থানতে এখনো মণ্ডী বন্ধ হোৱা নাই৷ তেন্তে কিয় মিছা কথা কোৱা হৈছে? সত্য এয়াই যে আমাৰ চৰকাৰে এপিএমচিক আধুনিক কৰি তোলাৰ বাবে, তেওঁলোকৰ কম্পুউটিকৰণৰ বাবে ৫০০ কোটিতকৈ অধিক ধন ব্যয় কৰি আছে৷ তেন্তে এপিএমচি বন্ধ কৰাৰ কথা কেনেকৈ আহিল? মূৰ-ভৰি নোহোৱাকৈ কেৱল মিছা কথা কওক, বাৰে বাৰে কওক৷
বন্ধুসকল,
নতুন কৃষি সংস্কাৰক লৈ তৃতীয় মিছা কথা হ’ল কৃষি চুক্তিৰ বিষয়ে৷ দেশত কৃষি চুক্তি কোনো নতুন কথা নহয়৷ কোনোবাই নতুন আইন প্ৰস্তুত কৰি হঠাতে কৃষি চুক্তি প্ৰণয়ন কৰিছে নেকি? নহয়৷ আমাৰ দেশত বৰ্ষজুৰি কৃষি চুক্তিৰ ব্যৱস্থা চলি আহিছে৷ এখন দুখন নহয়, অনেক ৰাজ্যত পূৰ্বৰ পৰাই কৃষি চুক্তি চলি আহিছে৷ অলপতে মোলৈ কোনোবাই ২০১৯ চনৰ ৮ মাৰ্চৰ বাতৰি কাকত এখনৰ প্ৰতিবেদন পঠিয়ালে৷ তাত লিখা আছে, পাঞ্জাৱৰ কংগ্ৰেছ চৰকাৰে কৃষক আৰু এটা বহুজাতিক কোম্পানীৰ মাজত হোৱা ৮০০ কোটি টকাৰ চুক্তিক লৈ হৰ্ষোল্লাস কৰি আছে, ইয়াক স্বাগতম জনাইছে৷ পাঞ্জাৱৰ মোৰ কৃষক ভাই-ভনীসকলক খেতিত অধিকতম বিনিয়োগ হওক, এয়া আমাৰ চৰকাৰৰ বাবেও আনন্দৰ কথা৷
বন্ধুসকল,
দেশত কৃষি চুক্তিৰ সৈতে জড়িত যিবোৰ প্ৰক্ৰিয়া চলি আছিল তাত কৃষকৰ বাবে শংকাৰ সৃষ্টি হৈছিল৷ নতুন আইনত আমাৰ চৰকাৰে কৃষি চুক্তিৰ সময়ত কৃষকসকলক সুৰক্ষা প্ৰদান কৰা বাবে আইনী ব্যৱস্থাৰ প্ৰণয়ন কৰিলে৷ আমি নিৰ্ধআৰণ কৰিছো যে কৃষি চুক্তিত কৃষকসকল সবাতোকৈ অধিক লাভান্বিত হ’ব লাগিব৷ আমি আইনী ধৰণে নিৰ্ধাৰণ কৰিলো যে কৃষকসকলৰ সৈতে চুক্তি কৰোঁতাসকল নিজৰ দায়িত্বৰ পৰা পলাব নোৱাৰিব৷ কৃষকসকলক যি প্ৰতিশ্ৰুতি দিয়া হৈছে সেয়া তেওঁলোকে পূৰণ কৰিব লাগিব৷ যদি নতুন কৃষক আইন প্ৰণয়ন হোৱাৰ পিছত এনে বহু উদাহৰণ পোৱা গৈছে যে কৃষকসকলে নিজৰ এলেকাৰ এছডিএমক অভিযোগ কৰাৰ কিছুদিনৰ পিছতে নিজৰ বকেয়া লাভ কৰিছে৷
বন্ধুসকল,
কৃষি চুক্তিত কেৱল ফচলৰহে চুক্তি কৰা হয়৷ ভূমি কৃষকৰ ওচৰতেই থাকে, চুক্তি আৰু ভূমিৰ মাজত কোনো সম্পৰ্ক নাই৷ প্ৰাকৃতিক বিপদ আহিলেও চুক্তি অনুসৰি কৃষকসকলে সম্পূৰ্ণ ধন লাভ কৰে৷ নতুন আইন অনুসৰি যদি হঠাতে, অৰ্থাৎ যি চুক্তি নিৰ্ধাৰণ কৰা হৈছে, যিয়ে বিনিয়োগ কৰিছে, হঠাতে যদি মুনাফা বৃদ্ধি হয় তেন্তে সেই মুনাফাৰ কিছু অংশ কৃশককো দিব লাগিব৷
বন্ধুসকল,
চুক্তি কৰা নকৰা, এয়া কোনো বাধ্যতামূলক নহয়৷ এয়া কৃষকসকলৰ ইচ্ছা৷ কৃষকে বিচাৰিলে কৰিব, নিবিচাৰিলে নকৰে৷ কিন্তু কোনোবাই কৃষকৰ সৈতে বেইমানী নকৰক, কৃষকৰ সৰলতাৰ সুযোগ নলওক, তাৰ বাবে আইনৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে৷ নতুন আইনত যি কঠোৰতা প্ৰদৰ্শন কৰা হৈছে সেয়া পৃষ্ঠপোষকসকলৰ বাবেহে, কৃষকসকলৰ বাবে নহয়৷ পৃষ্ঠপোষকৰ চুক্তি সমাপ্ত কৰাৰ অধিকাৰ নাই৷ যদি তেওঁলোকে চুক্তি সমাপ্ত কৰে তেন্তে তেওঁলোকে সম্পূৰ্ণ জৰিমণা ভৰিব লাগিব৷ কিন্তু সেই চুক্তি যদি কৃষকে সমাপ্ত কৰিব বিচাৰে তেন্তে যিকোনো সময়তে কোনো জৰিমণা নভৰাকৈ কৃষকে সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰিব পাৰে৷ ৰাজ্য চৰকাৰসমূহক মই আহ্বান জনাইছো যে তেওঁলোকে সহজ ভাষাত, সহজে, বুজি পোৱাকৈ কৃষি চুক্তিৰ এটা পৰিকাঠামো প্ৰস্তুত কৰি কৃষকসকলক প্ৰদান কৰিব লাগে যাতে তেওঁলোকক কোনেও ফাঁকি দিব নোৱাৰে৷
বন্ধুসকল,
মই সুখী কিয়নো সমগ্ৰ দেশতে কৃষকসকলে কৃষি সংস্কাৰককেৱল আঁকোৱালি লোৱাই নহয় বৰঞ্চ ভ্ৰম বিয়পোৱাসকলক নস্যাতো কৰিছে৷ যিসকল কৃষকে এতিয়াও আশংকাকত ভুগি আছে তেওঁলোকক মই পুনৰবাৰ চিন্তা কৰিবলৈ কৈছে৷ যি হোৱাই নাই, যি কেতিয়াও নহয়, তাক লৈ ভ্ৰম বিয়পোৱা লোকসকলৰ পৰা সতৰ্ক হৈ থাকক, এনে লোকক চিনাক্ত কৰক৷ এই লোকসকলে সদায়েই কৃষকক ফাঁকি দি আহিছে৷ তেওঁলোকৰ ব্যৱহাৰ কৰিছে আৰু আজিও এয়াই কৰিছে৷ মোৰ এই বক্তব্যৰ পিছতো, চৰকাৰৰ এই প্ৰয়াসৰ পিছতো যদি কিবা আশংকা আছে তেন্তে আমি মূৰ দোৱাই কৃষক ভাইসকলৰ সন্মুখত কৰজোৰে, বিনম্ৰতাৰে, দেশৰ কৃষকসকলৰ হিতাৰ্থে, তেওঁলোকৰ চিন্তাৰ নিৰাকৰণ কৰাৰ বাবে, প্ৰতিটো বিষয়ত আলোচনা কৰাৰ বাবে প্ৰস্তুত৷ দেশৰ কৃষকসকলৰ কল্যাণ আমাৰ বাবে সৰ্বোচ্চ প্ৰাথমিকতাসমূহৰ ভিতৰত অন্যতম৷
বন্ধুসকল,
আজি মই বহু কথা বিস্তাৰিতভাৱে কৈছো৷ বহু বিষয়ৰ সত্যতা দেশবাসীৰ সন্মুখত উত্থাপন কৰিছো৷ এইবাৰ ২৫ ডিচেম্বৰত শ্ৰদ্ধেয় অটলজীৰ জন্মজয়ন্তীত মই পুনৰবাৰ এই বিষয়ে দেশৰ কৃষকসকলৰ সৈতে বিস্তাৰিতভাৱে কথা পাতিম৷ সেইদিনা পিএম কিষাণ সন্মান নিধিৰ আন এটা কিস্তি কোটি কোটি কৃষকৰ বেংক একাউণ্টলৈ স্থানান্তৰ কৰা হ’ব৷ ভাৰতৰ কৃষকে পৰিৱৰ্তিত সময়ৰ সৈতে আগবঢ়াৰ বাবে, আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত নিৰ্মাণৰ বাবে মোৰ দেশৰ কৃষক আগবাঢ়িছে৷
নতুন সংকল্পৰ সৈতে, নতুন পথত আমি আগবাঢ়িম আৰু এই দেশ সফল হ’ব, এই দেশৰ কৃষকো সফল হ’ব৷ এই বিশ্বাসৰ সৈতে মই পুনৰবাৰে মধ্য প্ৰদেশ চৰকাৰক অভিনন্দন জনাইছো, আজি মধ্য প্ৰদে লক্ষাধিক কৃষকৰ সৈতে কথা পতাৰ সুযোগ লাভ কৰিলো৷ ইয়াৰ বাবে সকলোৰে ওচৰত কৃতজ্ঞতা প্ৰকাশ কৰি পুনৰবাৰ আপোনালোকক অনেক শুভকামনা জনাইছো৷
অশেষ ধন্যবাদ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at Kisan Sammelan held across Madhya Pradesh via video conferencing
18 DEC 2020 6:25PM by PIB Delhi
Namaskar,
My greetings to the hardworking peasant brothers and sisters of Madhya Pradesh! Farmer friends from different corners of Madhya Pradesh have gathered here for this special function. So many farmers have come from Raisen. Thousands of farmer brothers and sisters are connected digitally with us. I welcome you all. In the past, the farmers of MP have suffered losses due to hailstones and natural calamities. Sixteen hundred crore rupees are being transferred to the bank accounts of 35 lakh such farmers of Madhya Pradesh during this function. There is no middleman and no commission. There is no cut. Money is being deposited directly into the bank accounts of farmers. It has been made possible because of technology. The modern system that India has created in the last 5-6 years is also being discussed all over the world today and the young talent of our country has contributed immensely in it.
Friends,
Farmer credit cards have also been given to many farmers today in this programme. Earlier, the Farmer Credit Card was not available to everybody. Our government has made changes in the rules in order to ensure a Farmer Credit Card for every farmer. Now, the farmers are getting easy capital for works related to farming. It has also relieved them of the compulsion to borrow money from others on higher interest.
Friends,
During this programme today, several cold storage infrastructure and other facilities have been either inaugurated or foundation stone has been laid. This is a fact that no matter how much effort farmers put in, if there is no proper storage facility for fruits, vegetables and foodgrains, it leads to heavy losses. And it is not only the farmers who suffer this loss; the entire India bears this loss. According to an estimate, about one lakh crore worth of fruits, vegetables and food grains get damaged every year. Earlier, there was so much indifference regarding this. Now our priority is to set up new storage centres, a massive network of cold storage and create related infrastructure. I will urge the corporate world to come forward to contribute in developing modern storage facilities, cold storage and setting up new food processing ventures. It is not appropriate to assign everything to farmers. Maybe your earnings will be slightly lower, but it will benefit the farmers, the poor and the villages of the country.
Friends,
India’s agriculture and farmers can’t live in the state of backwardness anymore. The modern facilities, which are available to farmers of the developed countries, should also be available to Indian farmers. There can’t be any further delay. Time can’t wait for us. In a rapidly changing global scenario, we can’t accept this situation in India that the farmer becomes helpless due to lack of facilities and modern methods. It is already too late. We are compelled to do things which should have been done 25-30 years ago. In the last six years, our government has taken several important steps keeping in mind each and every requirement of the farmers. As part of this, all those demands of the farmers were fulfilled on which only discussions were going on for years. The new laws that have been made for the farmers are in the news for some time now. These agricultural reforms have not come about overnight. Every government of this country has held wide-ranging discussions with the state governments in the last 20-22 years. Almost every organization has debated on these laws.
Farmers of the country, farmers' organizations, agricultural experts, agricultural economists, agricultural scientists, progressive farmers of our country have also been continuously demanding reforms in the agriculture sector. In fact, the farmers of the country should demand answers from those who used to mention these reforms in their manifestos, advocate about these reforms and would make tall promises to seek votes of farmers, but they never implemented those promises made in their manifestos. They kept on ignore these demands, because farmers were not their priority. As a result, the farmers of the country kept waiting. The agricultural reforms that have taken place now are not different from what was there earlier in the manifestos of all the political parties of the country, their earlier statements, and letters of those gentlemen who were in charge of the agriculture department. Whatever promises they talked about have found mention in these agricultural reforms. I think they are not pained as much by the reforms in agricultural laws. The pain is in the fact that they could not do what they promised and how and why Modi has done it. Why should Modi get credit for it? I request all the political parties with folded hands to take its entire credit. I credit all your earlier manifestos. I don’t want any credit. I only want the ease of living and prosperity of farmers, and modernized farming. Please, don’t misguide and confuse the farmers.
Friends,
It has been more than six-seven months since these laws have been enacted. But, now all of a sudden, political games are being played by spreading and weaving a web of confusion and lies. Attacks are being mounted from the shoulders of the farmers. You must have seen, the government is repeatedly asking in meetings and publicly and our agriculture minister is also giving TV interviews and I am myself saying. Share with us the problems you have with which clauses of the laws. Tell us your problems. These political parties have no firm answers and this is the truth of these political parties.
Friends,
Those whose political ground has been swept away are basically trying to reclaim their political ground by instilling fear among farmers regarding their loss of land. It is very necessary for the country to remember what these people, who are now running this movement in the name of farmers, did when they got the opportunity to run the country or become part of the government. Today, I want to expose these people in front of our countrymen and my farmer brothers and sisters.
Friends,
How cruel these people are who are shedding crocodile tears over farmers’ welfare? The Swaminathan Committee report is the biggest proof. When the Swaminathan Committee report was submitted, these people sat over its recommendations for eight years. Farmers used to protest and demonstrate, but they were least bothered. These people put a lid on the report to ensure that their governments did not have to spend much on farmers. The interest of the farmers does not matter to them. They have misused the farmers from time to time to further their political interests, whereas our government is sensitive and dedicated to farmers considers farmers as ‘Annadata’. We dug out the Swaminathan Committee report from the maze of files and implemented its recommendations. We gave MSP which is 1.5 times the cost to farmers.
Friends,
A very big example of fraud against farmers in our country is the loan waiver by the Congress governments. A promise of loan waiver was made when elections were to take place in Madhya Pradesh two years ago. It was promised to waive off all the loans of the farmers within 10 days of the government formation. How many farmers’ debts have been waived off, what excuses were mentioned after the formation of the government. The farmers of Madhya Pradesh know much better than me. Lakhs of farmers in Rajasthan are still waiting for the loan waiver. It surprises me when I see the people who have committed such a big fraud on farmers talking about their welfare. Can politics hit so bottom? How can anyone be deceitful to such an extent? And that too in the name of gullible farmers! How much more will these people deceive the farmers?
Friends,
They talk about loan waiver ahead of every election. And how much is the loan waiver? Are all farmers covered under it? Have they ever thought about a small farmer who has not even seen the bank or who has not taken any loan? And experiences tell us that they never live up to the loan waiver announced by them. The money that they talk about for farmers never reaches them. The farmer always believed that his entire debt would be waived off this time. And what he used to get in return? Notices from banks and arrest warrants! And who used to pocket the maximum benefit of this loan waiver? The people who were close to them and their relatives! If my friends in the media dig deep into it, they will get to know everything in the reports of 8-10 years ago. This has been their character.
Those who flaunt the farmers’ politics never agitated and demonstrated for it. Their political interests were served after debt of some big farmers was waived once in 10 years. Then, who bats for the poor farmer? The country is aware and watching those who do vote-bank politics. The country is also watching purity in our intentions like the waters of the Ganges and Mother Narmada. They talk about spending 50,000 crore rupees on a loan waiver scheme once in 10 years. The farmers will get about 75,000 crore rupees every year under the PM-Kisan Samman Scheme launched by our government. That is about 7.5 lakh crore rupees in 10 years. Direct transfer to the bank accounts of the farmers and no leakage, no commission to anybody! There is not an iota of cut culture.
Friends,
Now I will remind the farmers of the country on urea. Just think about what used to be the situation of urea 7-8 years ago. Is it not true that the farmers had to stand late night in queues for urea? The news of lathi-charge on farmers waiting for urea was very common. There was rampant black-marketing of urea. Was it not true? The farmers’ crops used to suffer in the absence of fertilizer, but they were least bothered. Was it not atrocities on the farmers? I am surprised to see these people, who created these circumstances, are doing politics over farming.
Friends,
Was there no solution to the crisis of urea earlier? Had they been conscious about the farmers’ problems, there would not be shortage of urea. What did we do that the entire problem got resolved? Today, there is no news of shortage of urea and the farmers don’t get thrashed for urea. We have worked diligently to alleviate the sufferings of the farmers. We stopped black-marketing, took strong steps and reined in corruption. We ensured urea reaches the fields of farmers. During these people’s rule, the benefit of subsidy, which was meant for farmers, was enjoyed by others. We put a stop to corruption. We ensured 100 per cent neem coating of urea. We are reopening the fertilizer factories that are lying shut down due to obsolete technology. In the next few years, modern fertilizer plants will start functioning at Gorakhpur in UP, Barauni in Bihar, Sindri in Jharkhand, Talcher in Odisha and Ramagundam in Telangana. About 50,000-60,000 crore rupees are being spent on this only. These modern fertilizer plants will generate new employment opportunities and will help India become self-reliant in the production of urea. It will also reduce import of urea worth several thousands crore rupees.
Friends,
Nobody had stopped them from restarting these fertilizer plants. Nobody had refused them to introduce new technology. But it was not the intentions, there was no policy, there was no loyalty towards the farmers. They have only been making false promises and ruling the country.
Friends,
Had the previous governments been concerned, about 100 big irrigation projects would not have been struck for decades. The work on construction of dams went on for 25 years. If the dam was constructed, then there was no provision for canals. If canals were made, no attempt was made to connect the canals. Both time and money was wasted. Now our government is spending thousands of crores of rupees to complete these irrigation projects in mission mode so that our desire to ensure water to the fields of every farmer is fulfilled.
Friends,
The government has made concerted efforts to ensure less input cost of farmers and expenses related to farming. A massive campaign is underway to provide solar pumps to farmers at a very nominal cost. We are also working to turn our farmers into energy producers. Moreover, our government is equally promoting beekeeping, animal husbandry and fisheries along with grain producing farmers. During previous governments, the production of honey in the country was about 76,000 metric tonnes. Now, more than 1,20,000 metric tonnes of honey is being produced in the country. The farmers of the country are exporting double the amount of honey that they exported at the time of the previous governments.
Friends,
Experts say that fisheries is the sector which generates maximum profits entailing less costs. Our government is running a blue revolution scheme to promote fisheries. Some time back, the Rs. 20, 000 crore Pradhan Mantri Matsya Sampada Yojana was also launched. As a result of these efforts, all the previous records of fish production in the country have been shattered. Now, the country is working on a target of fish exports of more than one lakh crore rupees in the next three-four years.
Brothers and sisters,
The steps taken by our central and state governments … You can see the steps being taken in Madhya Pradesh for the welfare of farmers. These steps are fully dedicated to farmers. Time will run short if I start illustrating all those steps. But, I gave you some examples so that you can test the sincerity of our government, can check our track record and understand our noble intentions. Therefore, on the basis of this, I say that there is no reason for mistrust in the agricultural reforms that we have introduced recently, there is no place for falsehood. Now, I will tell you about the biggest lie that is being spread after the agricultural reforms. This lie is being repeated loudly again and again. No opportunity is being lost in spreading this lie without any reason or logic. As I said earlier, it is our government which implemented the Swaminathan Committee report. If we had to withdraw MSP, why would we implement the Swaminathan Committee report? You did not implement the report; we could also have done the same. On the other hand, we implemented it. Secondly, our government is so serious about MSP that it announces MSP even before sowing. It also helps farmers as they know beforehand the MSP on their crops. It helps them if they want to make any changes.
Friends,
It has been more than six months since these new laws were enacted. MSP was announced as has been the practice even after the laws were formulated. This was done accordingly even during the fight against the Corona pandemic. The procurement on MSP was done from the same mandis in the same way even after the new laws were made. If the MSP was announced after the laws were made, the government procurement happened from the same mandis, then will anybody accept this lie that MSP will be done away with. Therefore, I say there can’t be a bigger lie and conspiracy than this. Therefore, I assure each and every farmer of the country that MSP will continue as before, it will not be stopped.
Friends,
The figures that I am now quoting will make things crystal clear. The MSP on wheat during the previous government was 1400 rupees per quintal. Our government is giving MSP on wheat at Rs. 1975 per quintal. The MSP on paddy during the previous government was Rs. 1310 per quintal. Our government is giving MSP on paddy nearly at Rs. 1870 per quintal. In the previous government, the MSP on jowar was Rs. 1520 per quintal. Our government is giving MSP on jowar at Rs. 2640 per quintal. In the previous government, the MSP on masoor dal was Rs. 2950 per quintal. Our government is giving MSP on masoor dal at Rs. 5100 per quintal. In the previous government, the MSP on grams was Rs. 3100 per quintal. Our government is giving MSP on grams at Rs. 5100 per quintal. In the previous government, the MSP on tur dal was Rs. 4300 per quintal. Our government is giving MSP on tur dal at Rs. 6000 per quintal. In the previous government, the MSP on moong dal was Rs. 4500 per quintal. Our government is giving MSP on moong dal at about Rs. 7200 per quintal.
Friends,
This is proof that our government is serious about increasing MSP from time to time. Besides increasing the MSP, the government is also emphasizing on maximum procurement through MSP. The previous government had bought about 1700 lakh metric tonnes of paddy during its five years. Our government bought 3000 lakh metric tonnes of paddy from farmers in the five years on MSP, which is almost double. The previous government had bought about 3.75 lakh metric tonnes of oilseeds during its five years. Our government bought more than 56 lakh tonnes of oilseeds from farmers in the five years on MSP. See the difference between3.75 lakh and 56 lakhs! That is our government not only increased the MSP, but procured the crops of the farmers on MSP at a very large amount. The biggest advantage is that more money has reached the bank accounts of farmers than ever before. The farmers received Rs. 3,74,000 crores for selling their produce of paddy and wheat on MSP in the five years of the previous government. Our government has given more than Rs. 800,000 crores to the farmers by purchasing wheat and paddy in the five years.
Friends,
There is another example of how the farmers were ill treated by the people who do politics over them which is the cultivation of pulses. Recall the period during 2014 when there was a huge crisis of pulses. Pulses were being imported. Kitchen expenses were rising with the increase in the prices of pulses. No stone was left unturned to destroy the pulse cultivators in the country where there is maximum consumption of pulses. The farmer was distraught and they were enjoying importing pulses from other countries. I can understand the necessity to import pulses if there is a natural calamity or a crisis, because the citizens of the country can’t be left starved. But why does it always have to be always?
Friends,
These people would not offer MSP on pulses and buy pulses under MSP. Such was the condition that for five years before 2014, they bought only 1.5 lakh metric tonnes of pulses from the farmers. Remember this figure. Only 1.5 lakh metric tonnes of pulses! When our government was formed in 2014, we changed the policy and took big decisions. We also encouraged the farmers to produce pulses.
Brothers and sisters,
Our government bought 112 lakh metric tonnes of pulses from farmers at MSP as compared to earlier. Imagine, 112 lakh metric tonnes from their era of 1.5 lakh metric tonnes! How much money did they give to pulse cultivators in their five years? They gave Rs. 650 crores, and what our government did? We gave about Rs. 50,000 crores to the farmers who produced pulses. Today, the pulse farmer is also getting more money; the prices of pulses have also come down, which has directly benefited the poor. Those, who were not able to give MSP to the farmers and buy properly at MSP, are misleading the farmers over MSP.
Friends,
Another lie is being spread over agricultural reforms and that is regarding APMC, government mandis (procurement markets). What we have done in laws? The laws give freedom and new options to farmers. If somebody has to sell soap in the country, the government does not decide that one has to sell at a very particular shop. If somebody has to sell scooters, the government does not decide that one has to sell to a particular dealer. But the government has been repeatedly telling the farmers from the last 70 years to sell your produce at particular mandis. The farmer could not sell his produce anywhere other than these mandis. What we have said in new laws is that the farmer can sell his produce in the same mandis if he finds it profitable, but if gets better prices outside mandis, then he should have this right. Is my farmer brother not entitled to this in democracy?
Now the farmer will sell his produce where he gets better prices. Mandis also exist. He can sell there as he was doing earlier. It will depend on him. In fact, the farmers have started selling their produce outside mandis after the new laws were introduced. Recently, a group of paddy cultivators entered into an agreement with a rice mill. Their income has increased by 20 per cent. At another place, one thousand potato growers entered into an agreement with a company. This company has assured 35 per cent more than their costs as a guarantee. I was also reading a news story where a farmer got double the amount of prices after he sold chilies and bananas directly. Now you tell me, should every farmer not get this benefit and right? These agricultural reforms are atonement for the farmers who have been sinned in the past by tying them to mandis. I reiterate. Not a single mandi in any part of India has closed down even six months after the laws were promulgated. Then why this lie is being spread. The fact is that our government is spending more than 500 crore rupees for modernizing and computerizing APMC. So, from where did the question of shutting down APMCs arise? Just spread lies repeatedly without any reason or rhyme.
Friends,
The third biggest lie that is being spread regarding agricultural reforms is regarding farming agreement. The farming agreement is not something new in the country. Are we implementing farming agreements all of a sudden by making new laws? No. For a long, farming agreement has been there in our country. Not only in one or two states, the farming agreements are taking place in several states from earlier times. Recently, somebody sent me a newspaper report of 8th March, 2019. The Congress government in Punjab is celebrating the 800 crore rupees worth farming agreement with a multinational company. It is also a matter of happiness for our government that there should be more investment in the farming of my farmer brothers and sisters of Punjab.
Friends,
There was a very big risk for farmers in the rules relating to the earlier farming agreement in the country. Our government has made legal provisions to protect the farmers during the farming agreement under the new laws. We have ensured the maximum benefit of farmers in the farming agreement. We have made legal provisions to ensure that those entering into agreement with farmers will not be able to run away from their responsibilities. The sponsor or the stakeholder will have to live up to the promise made to the farmers. After the enactment of the new laws, there are so many instances of farmers complaining to the SDM of their locality and within a few days of the complaint, the farmers got their dues.
Friends,
Under the contract farming, the contract is confined only to crops or produce. The land remains with the farmer. The agreement has nothing to do with the land. Even if there is a natural calamity, the farmer gets full money according to the contract. According to the new laws, if the stakeholder who is investing the capital records more profits suddenly, there is a provision in this law that he will have to give some part of the increased profit to the farmer over and above the fixed agreement.
Friends,
It is not compulsory to enter into contract. It all depends upon the farmer whether to enter into agreement or not. But the provisions have been made so that nobody can play foul or take advantage of the gullible farmers. The penalties in the new laws are for sponsors and not for farmers. The sponsor does not have the right to terminate the agreement. If he terminates the contract, he will have to pay heavy penalties to the farmer. But if the farmer wants to terminate the contract, he can do so without any penalty. I suggest the state governments draw a blueprint of contract farming in an easy language and share that with the farmers so that nobody can cheat them.
Friends,
I am happy that the farmers across the country have not only embraced the new agricultural reforms, but are also spurning those who are spreading confusion. If there is still any apprehension among some farmers, I request them to rethink. Be alert to the forces which are spreading lies and confusion regarding something which has not happened and will not happen in future. Recognize these people my farmer brothers and sisters. These people have always betrayed the farmers. They have misused the farmers earlier and they are doing the same thing now. And even after my words, even after these efforts of the Government, if anybody has any apprehension, we bow our heads, fold our hands and with humility want to tell the farmer brothers that we are ready to speak on any issue and address their concerns. The farmers of the country and their welfare is one of our top priorities.
Friends,
Today, I have talked in detail and placed truth on several issues before the country. Once again, I am going to speak in detail with the farmers of the country on 25th December, which is the birth anniversary of our revered Atalji. On that day, another installment of the PM Kisan Samman Nidhi will be transferred in the bank accounts of crores of farmers. The farmers of my country have decided to change with time and work to make a self-reliant India.
With new resolutions, we will tread on the new territories and this country will succeed and so will be the farmers of this country. With this belief, I once again congratulate the Madhya Pradesh government, and express my gratitude to all of you for giving me the opportunity to talk with millions of farmers of Madhya Pradesh today. Once again, I extend my best wishes to all of you.
Many many thanks!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.