Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at Dev Deepawali Mahotsav in Varanasi, Uttar Pradesh
30 NOV 2020 9:50PM by PIB Delhi
Har Har Mahadev! Har Har Mahadev! Har Har Mahadev!
Hail Kashi Kotwal, Mata Annapurna, Maa Ganga!
Jo Bole So Nihal, Sat Sri Akal! Namo Buddhaya!
Heartiest wishes to all the people of Kashi and the country on the occasion of Kartik Purnima Dev Deepawali. Many congratulations to all of you for the Prakash Parv of Guru Nanak Dev ji also.
Uttar Pradesh Chief Minister Yogi Adityanath ji, my colleague in parliament Shri Radha Mohan Singh ji, ministers in UP government Bhai Ashutosh ji, Ravindra Jaiswal ji, Neelkanth Tiwari ji, Uttar Pradesh state BJP president Bhai Swatantra Dev Singh ji, legislator Saurav Shrivastav ji, Legislative Council member Bhai Ashok Dhawan ji, local BJP leaders Maheshchand Shrivastav ji, Vidyasagar Rai ji, all other dignitaries and my affectionate brothers and sisters of Kashi,
We the people of Kashi call the auspicious Kartik month, which is considered as a special month of gods, as Katiki Punwasi. And since ages, there has been a tradition of taking a dip in the Ganges and offering charity on this day. Since ages, the devotees come to take a dip in Panch Ganga Ghat, Dashashwamedh Ghat, Sheetla Ghat or Assi Ghat. The entire banks of the Ganges, Godowlia and Gyanvapi Dharamshala used to be teeming with people. Pandit Ramkinkar Maharaj would recite Baba Vishwanath’s Ram Katha throughout the month of Kartik. People from different parts of the country would come to listen to his Katha.
Corona may have changed a lot, but nobody can change the energy, devotion and power of Kashi. Since morning, the people of Kashi are busy in bathing, devotion and charity. Kashi is always vibrant. The streets of Kashi are always seeped in energy. The banks of Kashi are always divine and this is my eternal Kashi.
Friends,
Kashi is celebrating the festival of lights in the proximity of Maa Ganga and I am fortunate to be part of this with the blessings of Mahadev. Today, I got an opportunity to be present on the occasion of the inauguration of the six-lane highway in Kashi. In the evening, I am witnessing Dev Deepawali. I also had the opportunity to go to Kashi Vishwanath Corridor before coming here and will also witness the laser show at Sarnath later in the evening. I consider it the blessings of Mahadev and the special affection of all the people of Kashi.
Friends,
There is also a special occasion for Kashi. Yesterday, you must have heard when I referred to it during my Mann Ki Baat programme and now Yogi ji has reiterated that with full force. The idol of Mata Annapurna, which was stolen over 100 years ago from Kashi, is coming back to India. Mata Annapurna is once again returning to her home. This is a fortunate moment for Kashi. These ancient idols of our gods and goddesses are symbols of our faith as well as our invaluable heritage. If this effort had been done earlier, many such idols would have been brought back to India. However, some people's thinking is different. For us, inheritance means heritage of the country.
For some, inheritance means their family and the name of their family. For us, inheritance means our culture, faith and values. Inheritance for them is their statues and photographs of their families. Therefore, they concentrated only on saving their family’s legacy, while we focused on saving and preserving the legacy of the country. Tell me the people of Kashi whether I am on the right path? Am I doing right? See, all this is happening because of your blessings. Today, when the heritage of Kashi is returning, it appears as if Kashi is bedecked upon hearing the news of the arrival of Mata Annapurna.
Friends,
It is amazing to see the 84 Ghats of Kashi illuminated with millions of lamps. This light in the midst of waves of the Ganges is making this aura even more divine. And see, who is the witness to it? It looks like Dev Deepawali glittering like a moon on the forehead of Kashi Mahadev on this full moon day. This is the glory of Kashi. It is written in our scriptures: “काश्यां हि काशते काशी सर्वप्रकाशिका”. It means Kashi is embellished with enlightenment and therefore Kashi is going to enlighten and lead the entire world. In every era, Kashi is enlightened due to the penance of some saints and Kashi continues to lead the world. Adi Shankaracharya ji had first inspired this Dev Deepawali at Panchganga Ghat that we are witnessing today. Later, Ahilyabai Holkar ji carried forward this tradition. The light column of 1000 lamps established by Ahilyabai Holkar ji at Panchganga Ghat is still witness to this tradition.
Friends,
Legend has it that when a demon called Tripurasur had terrorized the entire world, he was eliminated by Lord Shiva on the full moon day. The rest of the gods had lit the lamps on the land of Mahadev and celebrated Diwali to rejoice the end of terror, tyranny and darkness. That Diwali by the gods is Dev Deepawali. Who are these gods? These gods are still here and are celebrating Deepawali in Banaras. Our great sages and saints have written “लोक बेदह बिदित बारानसी की बड़ाई, बासी नर-नारि ईस-अंबिका-स्वरूप हैं”. It means the people of Kashi are manifestations of gods. The people of Kashi are manifestations of Devi and Shiva, therefore, the gods are illuminating millions of lamps on these 84 ghats and gods are spreading the light. These lamps are also lit for those precious lives who sacrificed themselves for the country. Kashi’s spirit behind the tradition of Dev Deepawali for those who sacrificed themselves for the country makes one emotional. On this occasion, I salute our brave sons who get martyred for the defence of the country, who sacrifice their entire youth and put their dreams at the feet of Maa Bharati.
Friends,
The nation is giving a befitting reply to those trying to infiltrate the borders, or to the audacity of expansionist forces, or those conspiring to disintegrate the country from within. But, at the same time, the country is now lighting lamps against the darkness of poverty, injustice and discrimination and also for a change. Today, a campaign is under way to provide employment to the poor in their districts and villages under the Pradhan Mantri Rozgar Yojana. Legal rights are being given to common people for their houses under the Swamitva Yojana. Today the farmers are being liberated from middlemen and those who exploit them. Today, banks are coming forward to provide help and capital to street vendors. A few days ago, I talked to the beneficiaries of ‘Swanidi Yojana’ in Kashi. Being part of Atmanirbhar Bharat, the country is becoming vocal for local. Is it not happening? Do you always remember this or forget once I leave? I will say Vocal for and you will chant Local. Will you? Vocal for Local! The way the people celebrated the festivals and Diwali this time by buying local products and gifts is truly inspirational. But it should not be limited to festivals. It should become part of our life. Our festivals once again are becoming medium for the service of the poor through our efforts.
Friends,
Guru Nanak Dev ji devoted his entire life for the service of the poor, exploited and the deprived. Kashi has also had a very close relationship with Guru Nanak Dev ji. He spent a long time in Kashi. Kashi’s Gurubagh Gurudwara is witness to that historic moment when Guru Nanak Dev ji came here and showed a new path to the people of Kashi. Today we talk of reforms, but Guru Nanak Dev ji himself was the biggest symbol of reforms in the society and the system. And we have also seen that unwittingly there are voices of opposition when there are changes in the interest of the society and the nation. But when the significance of those reforms starts to emerge, everything settles down. This is the lesson we get from the life of Guru Nanak Dev ji.
Friends,
When development works of Kashi began, the protesters opposed it for the sake of opposition. Didn’t they do it? They did. You would recall when Kashi decided that Vishwanath Corridor would be built up to Baba's court and the convenience of devotees will be increased with grandeur and divinity, the opposition forces had said a lot about it. They had done many other things as well. But today, the glory of Kashi is being revived with the blessings of Baba. Centuries- long direct connection between Baba's Darbar and Maa Ganga is being re-established.
Friends,
When good deeds are done with the right spirit, they are accomplished in spite of opposition. What can be a bigger example than the Ram Temple in Ayodhya? What all was not done to delay and distract this sacred work for decades? How efforts were made to instill fear? But when Ram ji willed, the temple is being built.
Friends,
The entire belt of Ayodhya, Kashi and Prayag is today gearing up for the immense potential of spirituality as well as tourism. Tourists from all over the world are looking towards this region today for the speed with which Ayodhya is developing, the way Kumbh was organized in Prayagraj, and Kashi which is on the path of development today. Sites of eternal importance like Durga Kund have also been developed along with Kashi Vishwanath Temple area in Banaras. Other temples and parikrama centres are also being improved. The picture of ghats has changed rapidly and it has again added the supernatural aura to the ‘Subah-e-Banaras’. The water of Maa Ganga is also now becoming pure. This is the modern eternal incarnation of ancient Kashi, which is the ever-lasting specialty of Banaras.
Friends,
From here, I will go to Sarnath, the birthplace of Lord Buddha. Your long-standing demand to promote tourism in Sarnath during the evening and also for public education has now been fulfilled. The laser show will now realise the messages of compassion, mercy and non-violence of Lord Buddha. These messages become even more relevant today when the world is concerned about the threat of violence, unrest and terror. Lord Buddha would say: न हि वेरेन वेरानि सम्मन्ती ध कुदाचन अवेरेन हि सम्मन्ति एस धम्मो सनन्तनो i.e., hostility does not silence hostility. Harmony brings calm to hostility. This is the message from Kashi, which introduces divinity from Dev Deepawali, that our minds should be illuminated like these lamps. There is a sense of positivity in all. The path for development is paved. The whole world should absorb compassion and mercy in itself. I am confident that this message from Kashi, this energy of light will realize the resolutions of the entire country. With the help of the 130 crore countrymen, we will achieve the journey of self-reliant India which has been started by the country.
With these good wishes, I wish all of you a lot of good luck on Dev Deepawali and Prakash Parv once again. Earlier, I used to visit you frequently, but my visit was delayed this time due to rules laid down for all in the wake of corona. I could feel as if I have lost something when there was a lapse of such a long period. It seemed as if I had not seen you. Today, I am very happy when I came here. I am energized after meeting you. But I tell you that I was not away from you even for a single day during this period of corona. Friends, I was keeping a tab on the increase in the number of corona cases, regarding the arrangements in hospitals and how the social organizations were working and whether nobody is starving. The service that you have provided from this land of Maa Annapurna by not allowing anyone to starve, or letting anyone live without medicine reflects your spirit of service. I am very happy for this spirit of service which continued for 4-8 months across the country and in my Kashi also. I salute all the people of Kashi today again for your dedication to this service from the banks of the Maa Ganga. I have been touched by your concern towards the poor. Whatever I do you will remain very little. I assure you that you will not find me lacking towards my service to you.
It is a festival of glory for me today that I have had the opportunity to come to you in such a sparkling atmosphere. We will grow at a faster pace on the path of development the way Maa Ganga is flowing after defeating corona. It has been flowing for centuries despite the obstacles and crises. Development will also flow in the same way. I will go back to Delhi with this belief. I once again express my heartfelt gratitude to all of you.
Jai Kashi, Jai Maa Bharati.
Har Har Mahadev!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
বারানসী, উত্তর প্রদেশতা পাংথোকপা দেব দীপাবলী মহোৎসবতা পি.এম.না পীখিবা ৱারোল
30 NOV 2020 9:50PM by PIB Imphal
হর হর মহাদেব! হর হর মহাদেব! হর হর মহাদেব!
কাশী কোতৱালনা য়াইফে! ইমা অন্নপুর্নানা য়াইফরে! ইমা গঙ্গানা য়াইফরে!
জো বোলে সো নিহাল, সত শ্রী অকাল! নমো বুদ্ধায়ে!
কাশীদা লৈবীরিবা পুম্নমক্কী মফমদা, ইরৈবাকচা পুম্নমক্কী মফমদা কার্তিক পুর্নিমা দেব দীপাবলীগী হন্না হন্না য়াইফ-পাউজেল পীজরি। পুম্নমকপু গুরুনানক দেবজীগী মঙান ফংবা থৌরম অসিদসু হন্না হন্না নুংঙাইবা ফোংদোকচরি।
উত্তর প্রদেশকী মুখ্য মন্ত্রী য়োগী আদিত্যানাথজী, সংসদতা ঐগী খোংলোই ওইবীরিবা শ্রীমান রাধামোহন সিংহজী, য়ু.পি. সরকারদা মন্ত্রী ওইবীরিবা ভাই আশুতোশজী, রবিন্দ্র জৈস্বালজী, নীলকন্থ তিৱারীজী, প্রদেশকী ভাজপাগী প্রসিদেন্ত ভাই স্বতন্ত্রদেব সিংহজী, এম.এল.এ. সৌরব শ্রীবাস্তবজী, বিধান পরিশদকী মীহুৎ ভাই অশোক ধৱনজী, মফম অসিগী ভাজপাগী মহেশচন্দ্র শ্রীবাস্তবজী, বিদ্যাসাগর রায়জী, অতৈ অহল ওইরবা শক্নাইরবশিং অমসুং ঐগী নুংশিরবা কাশীগী ইচিল-ইনাওশিং,
নরায়নগী অখন্নবা থানি হায়না লৌনরিবা শেংলবা কার্তিক্কী থা অসিবু ঐগী কাশীগী মীয়াম্না কতিকি পুনৱাসী হায়না কৌনৈ। অমসুং হায়রিবা পুনৱাসী অসিদা মমাংঙৈদগী গঙ্গাগী ইরুপ্নৈ, দান-পুন্য তৌনদুনা লাক্লি। চহি কয়াগী মমাংদগী লাইনীংবা কয়ানা পঞ্চগঙ্গা ঘাত্তাবু ওইরো নত্ত্রগা দশাশ্বমেধবু ওইরো, শীতলা ঘাত নত্ত্রগা অসসীদা ইরুপ্নদুনা লাক্নরি। গঙ্গাগী তোর্বান্দ পুম্নমক অমসুং গোদৌলিয়াকী হরসুন্দরী, জ্ঞানৱাপী ধর্মশালা পুম্নমক পীক থন্নৈ। পন্দিৎ রামকিঙ্কর মহারাজনা কার্তিক্কী থা অপুনবা অসিমা রামগী ৱারী লিবীদুনা লাক্লি। লৈবাক অসিগী কাচিন-কোয়া খুদিংমক্তগী মীয়াম্না ৱারী তাবা লাক্নৈ।
কোরোনাগী মতম্না ময়াম অমা হোংদোকচরবসু কাশীগী থৌনা, কাশীগী ভক্তি, শক্তি অসি কনানসু হোংদোকহনবা ঙমদে। অয়ুক্তগী কাশীগী মীয়াম্না ইরুজবা, লাইনীং অমসুং দান তৌদুনা লাক্লি। কাশী অসুম্না থৱাই পানবা ওইরি। কাশীগী লৈরক কোন্সাং খুদিংমক মঙান্তনা থল্লি। কাশী ঘাত অসুম্না অসুম্নমক লৈরি। মসিনি ঐগী মাংবা নাইদ্রবা কাশী।
মরূপশা,
ইমা গঙ্গা মশাইগোন্দা কাশীনা মঙালগী কুম্মৈ পাংথোক্লি অমসুং ঐহাকসু মহাদেবগী থৌজালদগী অসিগুমবা মঙালগী ইপাক অসিদা ইরুপচনবগী তাঞ্জা ফংজরি। ঙসি নুংথিলদা কাশীগী সিক্স লেন হাইৱে মাইখুম হাংদোকপগী থৌরমদা শরুক য়াজবগী তাঞ্জা ফংজখি। নুমিদাংৱাইরম অসিদা দীপাবলী য়েংজরি। মফম অসিদা লাক্ত্রিঙৈদা ঐ বিশ্বনাথ কোরিদোরদসু চৎচবগী খুদোংচাবা ফংজখি অমসুং নুমিদাংদা রামনাথতা লেজর শোসু য়েংজগনি। ঐনা মসি মহাদোবগী থৌজাল অমসুং অদোম কাশীগী মীয়াম পুম্নক্কী থোইদোকপা মীনুংশিনি হায়না লৌজৈ।
মরূপশা,
কাশীগীদমক্তা অতোপ্পা অখন্নবা তাঞ্জা অমসুনি! অদোম্না তাবীরমগনি, ঙরাং মন কী বাত্তসু ঐনা মসিগী মতাংদা পনজখিবনি অমসুং হৌজিক য়োগীজীনা য়াম্না থৌনা ফবা খোঞ্জেলদা ৱাফম অদুবু অমুকসু পনবীখ্রে। চহি ১০০দগী হেল্লবা মতমগী মমাংদা কাশীদগী হুরানখিবা অন্নপুর্নাগী মুতী অদু অমুকহন্না পুরক্কদৌরে। ইমা অন্নপুর্ন অমুক হন্না মাগী য়ুমদা হল্লক্কদৌরে। কাশীগীদমক্তদি মসি য়াম্না লাইবক ফবা ৱাফম্নি। ঐখোয়গী দেবী-দেবতাশিংগী অরিবা মুর্তীশিং অসি, ঐখোয়গী থাজবগী খুদম ওইবগা লোইননা ঐখোয়গী মমল নাইদ্রবা ললসুনি। ৱাফম অসিসু চুম্মি মদুদি অসুম্না হোৎনরম্লবদি অসিগুমবা মুর্তী কয়া লৈবাক অসিনা হান্ননা ফংলমগদবনি। অদুগুম্বা কনাগুমবা খরগী ৱাখল্লোন্দি তোঙাল্লি। ঐখোয়গীদমক্তদি ললগী ৱাহন্থোক অসি লৈবাক্কী ওইবা ললনি! অদুগা মীওই খরগীদি লনগী ৱাহন্থোক অসি মখোয়গী ইমুং-মনুং অমদি ইমুং-মনুংগা মিংনি। ঐখোয়গীদমক্তদি ললগী ৱাহন্থোক অসি ঐখোয়গী চৎনবী-নাৎ, ঐখোয়গী থাজবা, ঐখোয়গী মগুন্নি! মখোয়গীদি ললগী ৱাহন্থোক অসি মখোয়গী মীতমশিংনি, মখোয়গী ইমুং-মনুংগী ফোতোশিংনি। মরম অদুনা মখোয়না ইমুং-মনুংগী লল অদুবু কনবনা পুক্নীং চংখি, ঐখোয়না লৈবাক্কী লন কনবদা, মখোয়বু ঙাক-শেনবদা পুক্নীং চংলি। ঐগী কাশীগী মীয়ামশিং হায়বীয়ু, ঐ অচুম্বা লম্বীদা চৎচরিদনা? ঐনা চু্ম্না তৌরিদনা? য়েংবীয়ু অদোমগী থৌজালদগী পুম্নমক অসি ওইবা ঙম্লিবনি। ঙসি কাশীগী মরল অমুক হল্লকপা অসিদা ইমা অন্নপুর্নানা লাকপগী পাউ তাবদা লৈতেংলি হায়নসু খল্লক্লি।
মরূপশা,
থাওমৈ লাখ কয়ানা কাশীগী ঘাত মরিফুমরিদা তগুপ তরেংনা ঙানবা অসি অমুক্তা ওইখিদ্রিবা মওংনি। গঙ্গাগী ইথক্তা মঙান অসিনা শক্তম অসিবু অমুক্কা হেন্না নীংথিজহল্লি অমসুং কনানো য়েংলিবসি য়েংবীয়ু। ঙসি পুর্নিমা অসিদা দেব দীপাবলী পাংথোক্লিবা কাশী অসি মহাদেবগী লাইবক্তা ঙান্থোইরিবা থাজগী পাংখক্কুম মঙাল নাইরি। কাশীগী মগুন মসিমক্নি। ঐখোয়গী শাস্ত্রদা হায়রি – “কাশ্যাং হি কাশতে কাশী সর্বপ্রকাশিকা”॥ হায়বদি কাশীদি আত্মজ্ঞান্না মঙাল নাইরি মরম অসিনা কাশীনা পুম্নমক্তা মালেম পুম্বদা মঙাল পীরি, লম্বী তাকপীরি। য়ুগ খুদিংদা কাশীগী মঙাল অসিগা কনাগুম্বা মহাপুরুশ অমগী লাইনীংগা মরী লৈনৈ অমসুং কাশীনা মালেমদা লম্বী তাকপীদুনা লাক্লি। ঙসি ঐখোয়না অদুগুম্বা দেব দীপাবলী উজরিবা অসিগী ইথিল অহানবদা পঞ্চগঙ্গা ঘাত্তা আদিশংকরাচার্য় মশামক্না পীবীরম্বনি। মতুংদা অহিল্যাবাই হোলকরজীনা চৎনবী অসি মখা শমথখি। পঞ্চগঙ্গা ঘাত্তা অহিল্যাবাই হোলকরজীনা মহাক্না লিংখৎপীরম্বা থাওমৈ ১০০০গী মঙালগী য়ুম্বী ঙসিসু চৎনবী অসিগী খুদম ওইদুনা লাক্লি।
মরূপশা,
ঙমখৈদা লানশিল্লক্নবা হোৎনববু ওইরো, লম শোন্দোকপা পাম্বা পাঙ্গলশিংগী ফত্ত্রবা থৌরাংবু ওইরো নত্ত্রগা লৈবাক মনুংদা লৈবাক থুগাইনবা শিল্লিবা থৌরাংশিং ভারতনা ঙসি পুম্নমক্কী পাউখুম পীরি অমসুং চপ চাবা পাউখুম পীরি। অদুবু মসিগা লোইননা লৈবাক অসি হৌজিক লাইরবা, চুমদবা ৱায়েল অমসুং খেন্নবা থম্বগী অমম্বা অদুগী মায়কৈদসু অহোংবা পুরক্নবগীদমক অহোংবগী থাওমৈসু থাল্লি। ঙসি লাইরবশিংবু মখোয়গী দিস্ত্রিক্ততা, মখোয়গী খুঙ্গংদা থবক পীনবগীদমক্তা প্রধান মন্ত্রী রোজগার অভিয়ান পায়খৎলি। ঙসি খুঙ্গংদা স্বামিত্ব য়োজনাগী থোংদা মীচম মীয়াম্দা মখোয়গী য়ুমদা কাংলোনগী ওইবা হক পীরি। ঙসি লৌমীশিংদা মখোয়গী ময়াই চাবশিং অমসুং তুহৎপীরিবশিংদগী মনীং তমজরি। ঙসি স্ত্রীৎ ভেন্দর, ত্রোলর অমসুং অমসুং থেলা চিংবশিংদসু তেংবাং অমসুং শেন্থং পীনবগীদমক বেঙ্কশিং চোংথোরক্লি। নুমিৎ খরনিগী মমাংদা ঐনা ‘স্বনিধি য়োজনা’গী বেনিফিসরীশিংগা কাশিদা ৱারীসু শানখি। মসিগা লোইননা, ঙসি আত্মনির্ভরগী খোংজংগা লোইননা লৈবাক অসিনা লোকেলগীদমক্তা ভোকেলসু ওইরি, ওইরিবরা ওইদ্রিবরা?
মরূপশা,
গুরু নানক দেবজীনা মপুন্সি অদু লাইরবা, তুহৎপীরবা, শোৎথরবশিংগী সেবা তৌবদা কৎথোকখি। কাশীগদি গুরু নানক দেবজীগা আত্মাগী ওইবা মরীসু লৈনৈ। মহাক্না শাংলবা মতম অমা কাশীদা লেনখি। কাশীগী গুরুবাগ গুরুদ্বারা অসি পুৱারী ওইরবা খোংচৎ অদুগী শাখিনি। মতম অদুদা গুরুনানক দেবজীনা মফম অসিদা লাকপীখি অমসুং কাশীগী মীয়ামদা অনৌবা লম্বী তাকপীখি। ঐখোয়না ঙসি রিফোর্মগী ৱাফম পল্লি, অদুবু খুন্নাই অমসুং থৌরাংদা রিফোর্মগী খ্বাইদগী চাউবা খুদমদি গুরু নানক দেবজীমক্না ওইরি। অমসুং ঐখোয়না মসিসু উরে মদুদি খু্ন্নাইগী কান্ননবা লৈবাক্কী কান্নবদা হোংদোকই অদুনা খঙনা অমদি খঙদনা য়ানীংদবগী খোঞ্জেলদি অদুম্মক তাবা তাবনি। অদুবু অহোংবশিং অদুগী অচুম্বশিং মাংদা থোরক্লবা মতমদদি পুম্নমক অফবা ওইরকই। মসিমক ঐখোয়না গুরু নানক দেবজীগী পুন্সিদগী ফংজখি।
মরূপশা,
কাশীগীদমক্তা চাউখৎ-থৌরাংগী থবক হৌরকপদা, য়েৎকদবা কাংবুনা য়েৎননবা মতম অদুদসু য়েৎলকখি, য়েৎখিবরা য়েৎকিদবরা? য়েৎলকখিদনা? অদোম্না নীংশিংবীরমগনি, কাশীনা বাবাগী দরবার ফাওবা বিশ্বনাথ কোরিদোর শাগনি হায়না ৱারেপ লৌখিবদা য়ানীংদবা কাংবুনা মসিগী মতাংদা কয়া অমা হায়খি। কয়া অমসু তৌখি। অদুবু ঙসি বাবাগী থৌজালদগী কাশীগী মিংচৎ অমুক হন্না হিংগৎলে। কুইরবা মতমগী মমাংদগী, বাবাগী দরবারগা ইমা গঙ্গাগা লৈনরক্লিবা মরী অদু অমুক হন্না শেমগৎলি।
মরূপশা,
অফবা ৱাখল্লোন্না অফবা থবক তৌই, অদুনা য়ানীংদবা লৈরবা ফাওবদা মদুবু পাংথোকই। আয়োধ্যদা শ্রী রামমন্দিরদগী চাউবা মসিগী অতোপ্পা খুদম করি ওইগনি? চহি তরাগী খুজিং তরাদগী শেংলবা থবক অসিবু চয়েৎ-খোয়েৎননবা তৌখিদবা করি লৈখিদবগে? অকিবা পোকহন্নবা করি করি তৌখিবা! রামজীনা পাম্লবদি, মন্দির শারি।
মরূপশা,
হৌজিক মফম অসিদগী ভগবান বুদ্ধগী মফম সারনাথতা চৎকনি। সারনাথতা নুমিদাংৱাইরমগী মতমদা তুরিজমদা ইনোৎ পীনবগীদমক মীয়ামগী লৌশিংগীদমক্তসু অদোম ময়াম্না মতম কুইনদগী তাল্লকপা অদু হৌদিক মপুং ফারে। লেজর শোদা হৌজিক ভগবান বুদ্ধগী মীনুংশি, থৌজাল অমসুং অহিংসাগী পাউজেল শন্দোক্লগনি। মালেম অসিদা হিংসা, চরাংনবা অমসুং তেরোরিজমগী খুদোংথিবা উরুবদগী অৱাবা পোক্নরিবা মতম অসিদা পাউজেল অসি ঙসি অমুক্কা হেন্না মরী লৈনরক্লি। ভগবান বুদ্ধনা হায়বীরম্মি – নহি বেরেন সম্মনিতী ধ কুদাচন অবেরেন হি সম্মন্তি এস ধম্মো সনন্তনো হায়বদি য়েংথিনবনা কৈদৌঙৈদসু চোংথিনবা কোকহনবা ঙমদে। য়েংথিনদবদগী যেংথিনবা লেপহনবা ঙম্মি। দেব দীপাবলীদগী লাইগী ওইবা মশক খঙহল্লিবা কাশীদগীসু পাউজেল অসি পীরি মদুদি ঐখোয়গী পুক্নীং থাওমৈশিংগুম্না তগুপ-তরেং ঙালহল্লু। পুম্নমক্তা অফবা ৱাখল্লোন চেলহল্লু। চাউখৎপগী লম্বীদা চংশিল্লু। মালেম অপুনবা মীনুংশি, থৌজালগী ৱাখল্লোনবু ইশানা ইকাই খুম্নৌ। ঐনা থাজৈ মদুদি কাশীদগী থোরকপা পাউজেল অসিনা, মঙানগী থৌনা অসিনা লৈবাক অপুনবগী ফিরেপ অদু মপুং ফাহনগনি। লৈবাক অসিনা হৌদোক্লিবা আত্মনির্ভর ভারতকী খোংজং অসি, ইরৈবাকচা করোর ১৩০গী পাঙ্গলনা ঐখোয় মপুং ফাহনগনি।
ঐগী নুংশিরবা কাশীগী মীয়াম, য়াইফ-পাউজেল অসিগা লোইননা, অদোম পুম্নমকপু অমুক্কা হন্না দেব দীপাবলীগী অমসুং মঙালগী থৌরম অসিগী হন্না হন্না য়াইফ-পাউজেল পীজরি। কোরোনানা মরম ওইদুনা, পুম্নমক্কীদমক্তা কাংলোন শেম্লিবা অসিনা, অহানবদা ঐনা হন্না হন্না অদোমগী নরক্তা লাকচরম্মি, অদুবু হন্দক্তি ঐহাক লাকপদা অপনবা খরা ওইরে। মতম অসুক কুইরবা অসিদা, ঐ ইশনা করিগুম্বা করা মাংজরবগুম্না ফীল তৌজরি। অদোম্বু উবা ফংজদ্রবগুম্না ফাওজরি। ঙসি লাকচরবা অসিদদি পুক্নীং অসি অদুক্কী মতিক নুংঙাইবা ফাওই। অদোম্বু উজবদা, পুক্নীং অসি অদুক্কী মতিক পেঞ্জরে। অদুবু ঐনা কোরোনাগী মতম অসিদসু নোংমতসু অদোমদগী লাপ্না লৈখিদে ঐনা অদোমদা হায়জরি। কোরোনাগী কেস অসি করম্না হেনগৎলক্লিবা, হোস্পিতালগী করি থৌরাং লৈরিবা, সোসিএল ইন্সতিত্যুৎনা করম্বা মওংদা থবক তৌরিবা, লাইরবা কনানা চরাদি হেন্দেদনা। ৱাফম পুম্নমক্তা ঐ য়াওদুনা লৈরি মরুপশা অদুগা ঐ ইমা অন্নপুর্নাগী লমদম অসিদা অদোম্না সেবাগী ৱাখল্লোন্দা তৌরিবা থবক, কনাবুসু চারা হেলহন্দবা, কনাবুসু হিদাক ফংদবা তৌহনদবা, মরম অসিনা ঐনা অসিগুম্বা সেবাগী ৱাখল্লোন অসিগীদমক্তা, শাংলবা মতম অসি থবক অসিবু তৌবীদুনা লৈবীবগীদমক্তা ঐনা ঙসি অমু্কা হন্না ইমা গঙ্গাগী তোর্বান্দগী অদোম কাশীগী মীয়াম পুম্নমক্তা ইকোক নোঞ্জরি। অদোমগী সেবাগী লাখল্লোন অসিবু খুরুমজরি অমসুং ঐখোয়গী লাইরবদগী লাইরবগীদমক ৱাবীরিবা অসি ঐগী থমোইদা পাল্লরে। ঐনা অদুক্কী মতিক অদোমগী সেবা তৌজবা অসি ৱাৎলবনি। ঐনা অদোমদা থাজবা পীজরি মদুদি ঐগী মায়কৈদগী অদোমগী সেবাদা অৱাৎপা অমত্তা লৈহল্লোই।
ঐগীদমক্তদি ঙসি অসি চাউথোকচনীংঙাইগী থৌরমনি মদুদি ঙসি ঐনা তগুপ-তরেং ঙাল্লিবা ফিভম অসিদা অদোমগী নরক্তা লাকচবগী তাঞ্জা ফংজরে। কোরোনাবু মায়থিবা পীদুনা চাউখৎপগী লম্বীদা খোংজেল য়াংনা চংশিনগনি, ইমা গঙ্গাগী চেন্থরিবা ইচেল অসিগুম্না। অপনবা, অৱাবা কয়াগী মতুংদসু চেন্থরি, মতম কয়াদগী চেন্থরক্লি। চাউখৎপগী ইচেলসু অসুম্না চেন্থদুনা লৈগনি। থাজবা অসি পুদুনা ঐসু মফম অসিদগী দিল্লীদা চৎকনি। ঐনা অমুক্কা হন্না অদোম ময়ামদা তৌবীমল খঙবা উৎচরি
কাশীনা য়াইফরে। ইমা ভারতীনা য়াইফরে।
হর হর মহাদেব!