Prime Minister's Office
PM inaugurates and lays foundation stone of various development projects in Varanasi
Urges the people to go Local for Diwali
Connectivity of Varanasi has always been a top priority of the Government : PM
09 NOV 2020 1:33PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated and laid the foundation stone of various development projects in Varanasi today through video conference. The Prime Minister today launched 16 schemes worth Rs 220 crore and informed that the work has already begun on 14 schemes worth Rs 400 crore in Varanasi.
The projects inaugurated today include Sarnath Light and Sound show, upgradation of Lal Bahadur Shastri Hospital Ramnagar, sewerage related works, infrastructure facilities for protection and conservation of cows, multipurpose seed storehouse, agriculture produce warehouse of 100 MT, IPDS phase 2, a housing complex for players in Sampurnanand Stadium, Varanasi city smart lighting work, along with 105 Anganwadi Kendras and 102 Gau Ashray Kendras.
Addressing the event, the Prime Minister said tourism is also a part of the development plan of the city and countryside in Varanasi. He said this development in itself is an example of how Varanasi has gained the pace of development in every field like cleanliness of River Ganges, health services, road, infrastructure, tourism, electricity, youth, sports, farmer, etc. He announced that today, renovation of sewage treatment plant project under Ganga Action Plan has been completed. He listed the infrastructure works carried out in Varanasi like Ghats being decorated, introduction of CNG to reduce pollution, Tourist Plaza at Dashashwamedh Ghat.
The Prime Minister said these efforts towards River Ganga are also the resolve for Kashi and the path of new opportunities for Kashi. Gradually, the situation of the ghats here is improving. He said along with the cleanliness and beautification of Ganga Ghats, Sarnath is also getting a new look. He added that the light and sound programme launched today will increase the grandeur of Sarnath.
The Prime Minister announced that today, a large part of ​​Kashi is also being freed from the problem of hanging electric wires. Another phase of laying the wires underground is completed today. He said in addition, Smart LED lights will lighten and beautify the streets.
The Prime Minister stressed that the connectivity of Varanasi has always been a top priority of the Government. He said new infrastructure is being constructed so that the people of Kashi and the tourists don't waste their time in traffic jams. He remarked the road connecting Babatpur to the city has also become a new identity of Varanasi. He termed the launch of two Passenger Boarding Bridges in Varanasi airport as necessary, since six years ago, Varanasi airport used to handle 12 flights daily which has now become 48 flights a day. He said modern infrastructure is being made in Varansi to make life easier for both the people who live here and who visit here. He listed the road infrastructure works carried out in the city of Varanasi.
The Prime Minister said for the last 6 years, unprecedented work has also been done on health infrastructure in Varanasi. Today not only UP, but in a way, it is becoming a hub of health facilities for the entire Purvanchal. He listed the health infrastructure done in the Varanasi area like modernization of Lal Bahadur Shastri Hospital in Ramnagar, etc.
The Prime Minister remarked that all-round development is happening in Varanasi today, and is benefiting the entire eastern India including Purvanchal. He said now the people of Purvanchal do not have to go to Delhi and Mumbai even for small needs.
The Prime Minister said for the farmers of Varanasi and Purvanchal, many facilities ranging from storage to transport have been created here like the center of the International Rice Institute, Milk Processing Plant, Construction of Perishable Cargo Center, etc. He said farmers are benefiting a lot from such facilities. He expressed happiness that for the first time this year, fruits, vegetables and paddy from the Varanasi region, have been exported abroad. He said a godown with storage capacity of 100 MT launched today will expand the storage facilities for farmers in Kashi. He said the multi-purpose Seed warehouse and dissemination Center has been launched in Jansa.
The Prime Minister said the village poor and the farmers are the biggest pillars of the AtmaNirbhar Bharat campaign and the biggest beneficiaries too. He said the recent agricultural reforms are going to directly benefit the farmers. He said today, under the Pradhan Mantri Swanidhi Yojana, the street vendors are getting easy loans, so that they can resume their work after the pandemic.
The Prime Minister said to provide legal rights to the people living in the village on their lands and houses, ‘Swamitva Yojana’ has been launched. He said after the issuance of property cards under this scheme, their scope for property disputes will not remain in the villages. He added now it will be easy to get a loan from the bank on the village house or land.
The Prime Minister wished the people on Diwali, Govardhan Puja and Bhaiya Dooj and urged them to promote Local for Diwali a lot and also to proudly propogate great local goods and said this will strengthen the local identity.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বাৰাণসীত বিভিন্ন বিকাশ পৰিকল্পনাৰ উদ্বোধন আৰু শিলান্যাস কৰে
তেওঁ জনসাধাৰণক দীপাৱলিত 'লোকেল' সামগ্ৰী ক্ৰয় কৰিবলৈ আহ্বান জনায়
বাৰাণসীৰ কানেক্টিভিটি সদায় চৰকাৰৰ সৰ্বোচ্চ অগ্ৰাধিকাৰঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
09 NOV 2020 1:33PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি ভিডিঅ' কনফাৰেঞ্চৰ মাধ্যমত বাৰাণসীত বিভিন্ন বিকাশ পৰিকল্পনাৰ উদ্বোধন আৰু শিলান্যাস কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আজি ২২০ কোটি টকা ব্যয়সাপেক্ষ ১৬টা পৰিকল্পনা শুভাৰম্ভ কৰে। বাৰাণসীত ৪০০ কোটি টকা ব্যয়সাপেক্ষ ১৪টা পৰিকল্পনাত ইতিমধ্যে কাম আৰম্ভ হৈছে।
আজি যিসমূহ পৰিকল্পনাৰ উদ্বোধন কৰা হয়, তাৰ মাজত সাৰনাথ লাইট এণ্ড ছাউণ্ড শ্ব', লাল বাহাদুৰ শাস্ত্ৰী হাস্পতাল, ৰামনগৰৰ উন্নয়ন, আৱৰ্জনা সম্পৰ্কীয় কাম, গাইৰ সুৰক্ষা আৰু সংৰক্ষণ, বুনিয়াদী আন্তঃগাঁথনিৰ সুবিধা, বহু-উদ্দেশ্য বীজ ভাণ্ডাৰ গৃহ, ১০০ মেট্ৰিক টনৰ কৃষি শস্যৰ ৱেৰহাউছ, আইপিডিএছ স্তৰ ২, সম্পূৰ্ণানন্দ ষ্টেডিয়ামত খেলুৱৈৰ বাবে আৱাসিক চৌহদ, বাৰাণসী চহৰত স্মাৰ্ট লাইটিং কামৰ লগতে ১০৫টা অংগনৱাৰী কেন্দ্ৰ আৰু ১০২টা গো আশ্ৰয় কেন্দ্ৰ অন্তৰ্ভুক্ত আছে।
এই আয়োজনত ভাষণ দি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে বাৰাণসীত পৰ্যটন চহৰৰ বিকাশ পৰিকল্পনাৰ এটা অংশ। তেওঁ কয় যে এই বিকাশ নিজেই এই কথাৰ উদাহৰণ যে বাৰাণসীয়ে কেনেদৰে গংগা নদীৰ পৰিষ্কৰণ, স্বাস্থ্য সেৱা, পথ, প্ৰাথমিক আন্তঃগাঁথনি, পৰ্যটন, বিদ্যু, যুৱক-যুৱতী, ক্ৰীড়া আৰু কৃষকৰ দৰে সকলো ক্ষেত্ৰতে বিকাশৰ গতি আহৰণ কৰিছে। তেওঁ আজি এই ঘোষণা কৰে যে গংগা কাৰ্য যোজনাৰ জৰিয়তে ছিৱেজ ট্ৰিটমেণ্ট প্লেণ্ট প্ৰজেক্টৰ নবীকৰণৰ কাম সম্পূৰ্ণ হৈছে। তেওঁ বাৰাণসীত ঘাটবিলাকৰ সৌন্দৰ্য বৰ্ধন, প্ৰদূষণ কম কৰিবলৈ চিএনজিৰ আৰম্ভণি, দশশ্বমেধ ঘাটত পৰ্যটক প্লাজাৰ দৰে প্ৰাথমিক আন্তঃগাঁথনিৰ কাম তালিকাবদ্ধ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে গংগা নদীৰ বাবে কৰা এই প্ৰয়াস কাশীৰ বাবে সংকল্পযুক্ত আৰু ই নতুন সুযোগৰ পথ প্ৰশস্ত কৰিব। লাহে লাহে ইয়াত ঘাটৰ স্থিতিৰ সংশোধন হৈ আছে। তেওঁ কয় যে গংগা ঘাটৰ পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতা আৰু সৌন্দৰ্যবৰ্ধনৰ সমান্তৰালকৈ সাৰনাথেও এক নতুন স্বৰূপ লাভ কৰিছে। তেওঁ কয় যে আজি সাৰনাথত আৰম্ভ কৰা লাইট এণ্ড ছাউণ্ড কাৰ্যক্ৰমে সাৰনাথৰ গাম্ভীৰ্য বৃদ্ধি কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আজি ঘোষণা কৰে যে কাশীৰ অধিকাংশক বিদ্যুতৰ ওলমি থকা তাঁৰৰ সমস্যাৰ পৰা মুক্ত কৰা হৈছে। বিদ্যুতৰ তাঁৰবিলাক মাটিৰ তলত স্থাপন কৰা কামৰ দ্বিতীয় স্তৰ আজি সম্পূৰ্ণ হ'ল। ইয়াৰ উপৰিও, স্মাৰ্ট এলইডি লাইটবিলাকে পথসমূহ জকমকীয়া আৰু সুন্দৰ কৰি তুলিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জোৰ দিয়ে যে বাৰাণসীৰ কানেক্টিভিটি সদায় চৰকাৰৰ সৰ্বোচ্চ অগ্ৰাধিকাৰ হৈ আছে। তেওঁ কয় যে নতুন বুনিয়াদী আন্তঃগাঁথনিৰ নিৰ্মাণ কৰি থকা হৈছে যাতে কাশীৰ জনসাধাৰণ আৰু পৰ্যটকে যান-বাহনৰ জামৰ বাবে নিজৰ সময় নষ্ট কৰিবলগীয়া নহয়। তেওঁ কয় যে বাবতপুৰক চহৰৰ সৈতে সংযুক্ত কৰা পথো বাৰাণসীৰ নতুন পৰিচয় হৈ পৰিছে। তেওঁ বাৰাণসী বিমান বন্দৰত দুটা পেছেঞ্জাৰ ব'ৰ্ডিং সেঁতুৰ শুভাৰম্ভণিক অতি আৱশ্যকীয় বুলি উল্লেখ কৰি কয় যে ছবছৰৰ আগতে বাৰাণসী বিমান বন্দৰত নিতৌ ১২খন বিমান আছিল, এতিয়া বিমানৰ সংখ্যা বাঢ়ি নিতৌ ৪৮ হ'লগৈ। ইয়াত থকা আৰু ইয়ালৈ অহা দুয়োধৰণৰ জীৱন সহজ কৰি তুলিবলৈ আধুনিক বুনিয়াদী আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণ কৰি থকা হৈছে। তেওঁ বাৰাণসী চহৰত কৰা পথ প্ৰাথমিক আন্তঃগাঁথনিৰ কাম তালিকাবদ্ধ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়েকয় যে যোৱা ছবছৰত বাৰাণসীত স্বাস্থ্যৰ প্ৰাথমিক আন্তঃগাঁথনিৰ নিৰ্মাণত অভূতপূৰ্ব কাম কৰা হৈছে। আজি কেৱল উত্তৰ প্ৰদেশতে নহয়, বৰং এফালৰ পৰা সমগ্ৰ পূৰ্বাঞ্চলৰ বাবে স্বাস্থ্য সুবিধাৰ কেন্দ্ৰ হৈ পৰিছে। তেওঁ বাৰাণসী ক্ষেত্ৰত ৰামনগৰস্থিত লাল বাহাদুৰ শাস্ত্ৰী হাস্পতালৰ আধুনিকীকৰণৰ দৰে স্বাস্থ্য বুনিয়াদী আন্তঃগাঁথনিৰ ক্ষেত্ৰত কৰা কাৰ্যাৱলী তালিকাবদ্ধ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে আজি বাৰাণসীত চৌপাশে বিকাশ হৈ আছে আৰু পূৰ্বাঞ্চলসহ সমগ্ৰ পূব ভাৰতে ইয়াৰ মুনাফা লাভ কৰিছে। তেওঁ কয় যে এতিয়া পূৰ্বাঞ্চলৰ জনসাধাৰণে নিজৰ সৰু-সুৰা প্ৰয়োজনৰ বাবে দিল্লী আৰু মুম্বাইলৈ যাবলগীয়া নহ'ব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে বাৰাণসী আৰু পূৰ্বাঞ্চলৰ কৃষকৰ বাবে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় চাউল প্ৰতিষ্ঠান কেন্দ্ৰ, মিল্ক প্ৰচেছিং প্লাণ্ট, পেৰিছেবল কাৰ্গো কেন্দ্ৰৰ দৰে ব্যৱস্থাৰ পৰা পৰিবহনলৈকে বিভিন্ন সুবিধা আগবঢ়োৱা হৈছে। তেওঁ কয় যে এনেকুৱা সুবিধাৰ ফলত কৃষকসকল বহুত লাভবান হৈছে। তেওঁ এই কথাত সন্তুষ্টি প্ৰকাশ কৰে যে চলিত বৰ্ষত প্ৰথমবাৰ বাৰাণসী ক্ষেত্ৰৰ পৰা ফল-মূল, শাক-পাচলি আৰু ধান বিদেশলৈ ৰপ্তানি কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে আজি লঞ্চ কৰা ১০০ মেট্ৰিক টন মজুত ৰাখিব পৰা ৱেৰহাউছে কাশীত কৃষকৰ বাবে জমা ৰখা সুবিধা প্ৰসাৰিত কৰিব। তেওঁ কয় যে জান্সাত বহু উদ্দেশ্যযুক্ত বীজ গুদাম আৰু প্ৰসাৰ কেন্দ্ৰ আৰম্ভ কৰা হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে গাঁৱৰ দুখীয়া আৰু খেতিয়ক আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত অভিযানৰ সবাতোকৈ ডাঙৰ স্তম্ভ আৰু তেওঁলোকেই সবাতোকৈ ডাঙৰ লাভাৰ্থীও। তেওঁ কয় যে শেহতীয়াকৈ কৰা কৃষি সংস্কাৰসমূহে কৃষকক পোনপটীয়াকৈ লাভবান কৰিব। তেওঁ কয় যে আজি প্ৰধানমন্ত্ৰী স্বনিধি যোজনাৰ জৰিয়তে, ষ্ট্ৰীট ভেণ্ডৰে সহজ ঋণ পাই আছে, যাতে তেওঁলোকে মহামাৰীৰ পিছত নিজৰ কাম পুনৰ আৰম্ভ কৰিব পাৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে গাঁৱত থকা লোকসকলক তেওঁলোকৰ ভূমি আৰু গৃহৰ ওপৰত আইনী অধিকাৰ প্ৰদান কৰিবৰ বাবে, 'স্বামীত্ব যোজনা' আৰম্ভ কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে এই যোজনাৰ জৰিয়তে সম্পত্তি কাৰ্ড জাৰি হোৱাৰ পিছত, গাঁৱত সম্পত্তিৰ বিবাদৰ সম্ভাৱনা নাথাকিব। এতিয়া গাঁৱৰ গৃহ অথবা ভূমিৰ ওপৰত বেংকৰ পৰা ঋণ লোৱাটো সহজ হৈ পৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দীপাৱলি, গোবৰ্ধন পূজা আৰু ভাইয়া দুজ উপলক্ষে জনসাধাৰণক শুভেচ্ছা জনায় আৰু তেওঁলোকক অনুৰোধ কৰে যে তেওঁলোকে দীপাৱলিৰ বাবে 'লোকেল' সামগ্ৰীক উসাহিত কৰক আৰু 'লোকেল' সামগ্ৰীৰ বিষয়ে গৌৰৱেৰে প্ৰচাৰ কৰক, ইয়াৰ জৰিয়তে স্থানীয় পৰিচয় শক্তিশালী হ'ব।