PIB Backgrounder
PIB’S DAILY BULLETIN ON COVID-19
04 NOV 2020 5:56PM by PIB Delhi
(Contains Press releases concerning Covid-19, issued in last 24 hours, inputs from PIB Field Offices and Fact checks undertaken by PIB)
Text Box: • India's active caseload stands at 5,33,787• Total recovered cases are more than 76.5 Lakhs• National Recovery Rate has surpassed 92% (92.09%)• 53,357 patients have recovered in the last 24 hours whereas the new confirmed cases stand at 46,253• Cumulative tests are nearly 11.3 crore, with 12,09,609 tests conducted in the last 24 hours• 6 women led Startups win COVID-19 Shri Shakti Challenge
#Unite2FightCorona
#IndiaFightsCorona
India sustains trend of consistently low Active Cases, Active Caseload below 6 lakh for the sixth day; Recovery Rate crosses 92%
With a high number of COVID patients recovering every day and the sustained fall in the mortality rate, India’s steady trend of registering dipping active cases continues. The active caseload is sustained below the 6L mark for the sixth successive day today. India's active caseload stands at 5,33,787 today. Presently the active cases comprise merely 6.42% of the total positive cases of the country. 16 States & UTs have cases per million lower than the national average. The total recovered cases are more than 76.5 Lakhs (76,56,478) thereby enhancing the difference with respect to the active cases. In another achievement, the national Recovery Rate has surpassed 92% (92.09%). 53,357 patients have recovered and discharged in the last 24 hours whereas the new confirmed cases stand at 46,253. 17 States/UTs have Recovery Rate more than the national average. The country’s testing capacities have expanded rapidly. The cumulative tests are nearly 11.3 crore (11,29,98,959) today. 12,09,609 tests were conducted in the last 24 hours. 25 States/UTs have better tests per million than the national average. 80% of the new recovered cases are observed to be concentrated in 10 States/UTs .Kerala is leading with more than 8,000 single day recoveries followed by Karnataka with more than 7,000 recoveries. 76% of the new confirmed cases are from 10 States and UTs. Kerala and Delhi have contributed the maximum to the new cases with more than 6,000 cases each. Maharashtra follows with more than 4,000 new cases. 514 case fatalities have been reported in the past 24 hours.Of these, nearly 80% are concentrated in ten States/UTs. Maharashtra has reported the maximum single day deaths (120 deaths). India’s Case Fatality Rate stands at 1.49%. 21 States and UTs have deaths per million lower than the national average.
For details:
Cabinet approves the Memorandum of Understanding between India and Israel on cooperation in the field of Health and Medicine
The Union Cabinet chaired by the Prime Minister, Shri Narendra Modi has approved the signing of the Memorandum of Understanding (MoU) between India and Israel on cooperation in the field of Health and Medicine. The MoU covers the areas of cooperation including Exchange and training of medical doctors and other health professionals; Assistance in development of human resources and setting up of health care facilities; Exchange of information regarding regulation of pharmaceutical, medical devices and cosmetics; Sharing expertise for vulnerability assessment for health of citizens against climate risk and public health actions targeted towards mitigation and adaptation; Sharing of expertise for facilitating climate resilient infrastructure as well as providing support for development of 'Green Healthcare' (climate resilient hospitals); Promote mutual research in various relevant areas; and any other area of cooperation as may be mutually decided upon.
For details:
Cabinet approves Memorandum of Understanding between India and United Kingdom on cooperation in the field of Medical Products Regulation
The Union Cabinet, chaired by the Prime Minister, Shri Narendra Modi has given its approval for signing a Memorandum of Understanding (MoU) between the Central Drugs Standard Control Organization (CDSCO), India and the United Kingdom Medicines and Healthcare Products Regulatory Agency (UK MHRA) on cooperation in the field of medical Product Regulation. The MoU will help in establishing a framework for fruitful cooperation and exchange of information between the Central Drugs Standard Control Organization (CDSCO) and the United Kingdom Medicines and Healthcare Products Regulatory Agency (UKMHRA) of United Kingdom in matters relating to Medical products regulation in line with their international responsibilities.
For details:
PM to chair Virtual Global Investor Roundtable on 5th November
Prime Minister Shri Narendra Modi will chair the Virtual Global Investor Roundtable (VGIR) on 5th November, 2020. The VGIR is being organized by the Ministry of Finance, Government of India, and National Investment and Infrastructure Fund. It is an exclusive dialogue between leading global institutional investors, Indian business leaders and the highest decision makers from the Government of India and Financial Market Regulators. Union Finance Minister, Union Minister of State for Finance, RBI Governor and other dignitaries will also be present on the occasion. The Roundtable will witness participation from twenty of the world’s largest pension and sovereign wealth funds with a total Assets Under Management of about US$6 trillion. These global institutional investors represent key regions including the US, Europe, Canada, Korea, Japan, Middle East, Australia, and Singapore. Event will witness participation of key decision makers of these funds, i.e., the CEOs and CIOs. Some of these investors would also be engaging for the first time with the Government of India. Apart from global investors, the Roundtable will also see participation of several top Indian Business Leaders.
For details:
6 women led startups win COVID-19 Shri Shakti Challenge organized by MyGov in Collaboration with UN Women
Six women led startups have won COVID-19 Shri Shakti Challenge organized by MyGov in collaboration with UN Women. With an objective to encourage and involve women led startups to come up with innovative solutions that can help in the fight against COVID19 or solve problems that impact a large number of women, MyGov in collaboration with UN Women, launched the COVID-19 Shri Shakti Challenge in April 2020. This was a unique challenge hosted on the Innovate platform of MyGov that called for applications from women led startups as well as startups who have solutions that address issues faced by a larger number of women. The Challenge was implemented in two stages: Ideation stage and Proof of Concept (PoC) Stage. The challenge received an overwhelming response with a total of 1265 entries, from across the nation.
For details:
Dr. Harsh Vardhan inaugurates a 10-Bedded Make Shift Hospital and isolation centre at 4th Battalion Centre, Chennai
Union Minister for Science & Technology, Earth Sciences and Health & Family Welfare, Dr. Harsh Vardhan today inaugurated a 10-Bedded Make Shift Hospital and isolation centre set up by CSIR at 4th Battalion Centre, Chennai, through video-conference.Speaking at the occasion, Dr. Harsh Vardhan congratulated CSIR-SERC (Structural Engineering Research Centre) and its scientists as well as National Disaster Response Force (NDRF) for finding innovative solutions to meet new challenges like the one presented by COVID-19. He pointed out, “The new facility at 4th Battalion Centre, NDRF, Chennai is designed as a make-shift hospital solution for the patient to provide primary health facility with safety, security and a comfortable living environment and has a long life span of up to 20 years”. “It demonstrates a modern, durable, fast installable, safe and geographically as well as all-weather compatible fast deployable technology useful for disaster recovery as well as long pandemic or emergency situation”, he added. “The CSIR-SERC laboratory introduced a foldable and framed steel structure, such that a single person can carry a couple of frames on his shoulder and assemble these at any site without much loss of time”, the Minister pointed out.
For details:
INPUTS FROM PIB FIELD OFFICES
• Maharashtra: Even as Maharashtra continues to account for a bulk of India’s Covid-19 caseload, the number of new cases have nearly halved over the past 15 days and the fatalities, too, are getting fewer. Government officials and health experts have said that the reasons for this drop in cases and deaths are multifactorial — consequence of targeted testing over the past few months, a large part of the population being already exposed to the virus, its possible weakening, and a gradual unlocking process. Experts have warned that Covid-19 cases may spike in January due to combined effect of winter, Diwali, and more people coming into each others' contact as establishments reopen, and hence it is too early to celebrate. The current level of active cases in Maharashtra is 1.16 lakhs.
• Gujarat: Gujarat recorded 954 new cases during the last 24 hours. Recovery rate of the state has reached up to 90.78 percent. Gujarat has recorded a total 1,75,633 cases till now. The number of active cases is 12,451. Meanwhile, Gujarat government has said that following reduction in Covid19 cases, the demand of medical oxygen and life saving drugs have been reduced considerably in the state.
• Rajasthan: In Rajasthan, active cases in the state have increased for the third consecutive day. After taking a significant dip between October 13 and October 31 when it came down to 15,102 from 21,924 (peak), active cases have started increasing again and touched 16,385 on Tuesday. The state reported 1,725 new cases and 10 deaths during the past 24 hours.
• Chhattisgarh: Chhattisgarh's COVID-19 case count rose to 1,92 laksh on Tuesday after 1,724 people tested positive for the viral infection. Raipur district reported 143 new cases, taking its total count to 41,726, including 611 deaths. Korba district recorded 219 new cases, Raigarh 190, Janjgir-Champa 182, Durg 140 and Balod 101, among other districts, the official said.
• Assam: In Assam, 379 more people tested positive for COVID-19 and 473 patients discharged yesterday. Total cases 207361, recovered 198039, active 8385 and death 934.
• Meghalaya: In Meghalaya, 63 more people tested positive for COVID-19. Total active cases 971 and total recovered cases 8680.
• Mizoram: In Mizoram, 101 more people tested positive for COVID-19 yesterday. Total cases 2893 and active cases 516.
• Nagaland: In Nagaland, 55 new COVID-19 cases detected yesterday, 39 are from Dimapur, 13 from Kohima, 2 in Mon and 1 in Peren.
• Sikkim: In Sikkim, 62 more people tested positive for COVID-19, active cases 254, total discharged 3657 and total cases 4067.
• Kerala: The online bookings for the virtual queue for the upcoming Mandala-Makaravilakku pilgrimage season in the hill shrine of Sabarimala were closed in just two days. The temple will be open for the pilgrimage on 15th November. The state government meantime has stated that it will reconsider its decision to allow only 1,000 pilgrims daily. CPI(M) leader and State Youth Welfare Board Vice Chairman P. Biju died this morning during post Covid-19 treatment in the state capital. He was 43. Biju who was tested positive for Covid last month had been under treatment at Trivandrum Medical College. Kerala saw a slight dip in Covid cases with 6,862 Covid-19 cases being reported yesterday. 26 deaths were also confirmed taking the Covid death toll to 1559.
• Tamil Nadu: No inter-state buses this year from Tamil Nadu; as many as 9,510 buses will be operated from Chennai to various parts of the State between November 11 and 13 to help commuters during Deepavali. Health Minister C Vijayabaskar requests people to adhere to the Covid protocols ahead of the festive and winter season. As states ban crackers, Sivakasi workers stare at a dark Deepavali; already reeling under the impact of the pandemic and associated lockdowns, these families are now staring at abject poverty, if the sale of crackers is not up to the mark.
• Karnataka: Health and Family Welfare and Medical Education Minister Dr K Sudhakar on Wednesday released first ever sero survey report. In the report it is found that 16.4% people were infected in the past found to have IgG antibodies against SARS Cov 2; 16,584 samples were collected for the survey. Education Minister Suresh Kumar started three days meeting with DDPIs on re opening of schools. State government releases 449cr for dry ration kits to government school children. Highcourt asks BBMP to explain norms enforced for disposal of materials used by covid patients.
• Andhra Pradesh: Post reopening of schools on November 2, corona cases are coming to light in various parts of the state. Teachers and students in four Zilla Parishad schools in Prakasam district reported infected with the virus. Students and parents are worried as new cases are being reported all at once. The Commissioner of Education is collecting the details of students and teachers attending the schools for taking necessary measures soon. Students’ attendance remains low in West Godavari district, despite the government opening schools taking all precautionary measures as 8 school students in Kamavarapukota zone of East Yedavally and 27 students in Vizianagaram district studying in classes 9 and 10 tested positive for the corona virus.
• Telangana: 1637 new cases, 1273 recoveries & 6 deaths reported in the last 24 hours; out of 1637 cases, 292 cases reported from GHMC. Total cases: 2,44,143; Active cases: 18,100; Deaths: 1357; Discharges: 2,24,686 with recovery rate of 92.03 per cent. In an effort to help digitise the micro, small and medium enterprises (MSMEs) in Telangana, the State government is launching an initiative to give out free licenses of a cloud-based business automation software to 20,000 companies.

PIB Headquarters
কোবিদ-১৯গী মতাংদা নুমিৎ খুদিংগী ফোংবা পি.আই.বি.গী বুলেতিন
04 NOV 2020 5:56PM by PIB Imphal
(মসিদা হৌখিবা পুং ২৪ দা থোকখিবা কোবিদ -১৯গা মরী লৈনবা চেফোংশিং, ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউশিং, অমসুং পি.আই.বি.না লৌখৎপা ফেক্ত চেকশিং য়াওরি )
• ভারতকী এক্তিব কেসলোদ ৫,৩৩,৭৮৭ শুখ্রে
• পুন্না নাবা ফগৎখ্রবা কেসশিং লাখ ৭৬.৫কী মথক্তা লৈখ্রে
• অমদা লৈবাক অসিগী নাবা ফগৎপগী চাং অসি ৯২% (৯২.০৯%) হেনখ্রে
• হৌখিবা পুং ২৪দা অনাবা মীওই ৫৩,৩৫৭ নাবা ফগৎতুনা দিসচার্জ তৌখ্রে অমরোমদা অনৌবা কনফর্ম কেসশিং ৪৬,২৫৩ শুখ্রে
• হৌখিবা পুং ২৪দা তেস্ত তৌবগী অপুনবা মশিং করোর ১১.৩ গী ময়া শুখ্রে তেস্ত ১২,০৯,৬০৯ তৌখ্রে
• কোবিদ-১৯ শ্রী শক্তি চেলেঞ্জ নুপী তরুক্না শেম্বা স্তার্তঅপশিংনা ঙমখ্রে
#Unite2FightCorona
#IndiaFightsCorona
ভারতনা লেপ্তনা এক্তিব কেসশিং নেম্বগী লম্বীদা চংশিল্লি, নুমিৎ তরুকনি শুবা ওইনা এক্তিব কেসলোদ লাখ ৬কী মখাদা লৈরে, নাবা ফগৎলকপগী চাং ৯২% হেনখ্রে
নুমিৎ খুদিংগী কোবিদনা নাবা মীওইশিংগী মশিং ৱাংনা নাবা ফগৎলকপা অমসুং শীবগী চাং চাউনা হন্থরকপগা লোয়ননা ভারতকী এক্তিব কেসশিং মখা তানা তপ্না-তপ্না হন্থরকপগী রেজিস্তর তৌরি। ঙসি থংনা-থংননা নুমিৎ তরুক্নি শুবা ওইনা এক্তিব কেসলোদ অসি লাখ ৬কী মখাদা লৈখ্রে। ঙসি ভারতকী এক্তিব কেসলোদ ৫,৩৩,৭৮৭ শুখ্রে। হৌজিক্কী ওইনা এক্তিব কেসশিংনা লৈবাক অসিগী অপুনবা পোজিতিব কেসশিংগী ৬.৪২% খক্তা ওইরি। রাজ্য অমসুং য়ু.তি. ১৬কী মিলিয়ন অমদা থেংনবা কেসশিং অসিনা লৈবাক অসিগী চাংচৎতগী তাখি। পুন্না নাবা ফগৎখ্রবা কেসশিং লাখ ৭৬.৫কী (৭৬,৫৬,৪৭৮) মথক্তা লৈদুনা এক্তিব কেসশিংগা য়েংনবদা খেৎনবা হেনগৎহল্লি। অতোপ্পা মাই পাকপা অমদা লৈবাক অসিগী নাবা ফগৎপগী চাং অসি ৯২% (৯২.০৯%) হেনখ্রে। হৌখিবা পুং ২৪দা অনাবা মীওই ৫৩,৩৫৭ নাবা ফগৎতুনা দিসচার্জ তৌখ্রে অমরোমদা অনৌবা কনফর্ম কেসশিং ৪৬,২৫৩ শুখ্রে। রাজ্য/য়ু.তি. ১৭কী নাবা ফগৎলকপগী চাং অসিনা লৈবাক অসিগী চাংচৎতগী হেনখি। লৈবাক অসিগী তেস্ত তৌবগী চাং অসি লেপ্তনা হেনগৎলক্লি। ঙসি তেস্ত তৌবগী অপুনবা মশিং করোর ১১.৩ (১১,২৯,৯৮,৯৫৯)গী ময়া শুখ্রে। হৌখিবা পুং ২৪দা তেস্ত ১২,০৯,৬০৯ তৌখ্রে। রাজ্য/য়ু.তি. ২৫গী তেস্ত পর মিলিয়ন অসি লৈবাক অসিগী চাংচৎতগী হেনখি। নৌনা নাবা ফগৎখিবা কেসকী ৮০%দি রাজ্য /য়ু.তি. ১০দগী ওইখি। নোংমদা ৮,০০০গী মথক্তা ফগৎলকপগা লোয়ননা কেরেলানা মাংজিল থারি মতুংদা ৭,০০০কী মথক্তা নাবা ফগৎুনা কর্নাতকানা মতুং ইনখি। অনৌবা কনফর্ম কেসকী ৭৬%দি রাজ্য অমসুং য়ু.তি. ১০দগী ওইখি। কেস ৬,০০০-৬,০০০কী মথক্তা থেংন্দুনা কেরেলা অমসুং দিল্লীনা অনৌবা কেস খ্বাইদগী য়াম্না থেংনখি। অনৌবা কেস ৪,০০০কী মথক্তা থেংন্দুনা মহারাস্ত্রনা মতুং ইনখি। হৌখিবা পুং ২৪দা কেস ৫১৪ শীখিবগী রিপোর্ত তৌরকখি। মসিগী মনুংদা ৮০%গী ময়াদি রাজ্য/য়ু.তি. তরাদগী ওইখি। মহারাস্ত্রনা নোংমদা খ্বাইদগী য়াম্না শীখিবগী রিপোর্ত তৌরকখি (শীখিবা ১২০)। ভারতকী কেস ফেতেলিতী রেৎ অসি ১.৪৯% ওইরি। রাজ্য অমসুং য়ু.তি. ২১দা মিলিয়ন অমদা শীখিবশিং অসিনা লৈবাক অসিগী চাংচৎতগী তাখি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
কেবিনেতনা হকশেল অমসুং হিদাক-লাংথক্কী লমদা তেংবাং পীনবগী মতাংদা ভারত অমসুং ইজরেলগী মরক্তা মেমোরেন্দম ওফ অন্দস্তেন্দিংদা অয়াবা পীখ্রে
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা সভাপতী ওইবা য়ুনিয়ন কেবিনেতনা হকশেল অমসুং হিদাক-লাংথক্কী লমদা তেংবাং পীনবগী মতাংদা ভারত অমসুং ইজরেলগী মরক্তা মেমোরেন্দম ওফ অন্দর্স্তেন্দিংগী খুৎয়েক পীনবদা অয়াবা পীখ্রে। এম.ও.য়ু. অদুগী মনুংদা মেদিকেল দোক্তরশিং অমসুং হেল্থ প্রোফেস্নেলশিংগী এক্সচেঞ্জে অমসুং ত্রেনীং তৌবা; হ্যুমেন রিসোর্সশিং দিবেলপ তৌবা অমসুং হেল্থ কেয়র ফেসিলিতীশিং লিংখৎপদা তেংবা পীনবা; ফার্মাসুতিকেল, মেদিকেল দিভাইসশিং অমসুং কোসমেতিকশিংগী রেগুলেশনগী মতাংদা ই-পাউ এক্সচেঞ্জ তৌনবা; মহৌশাগী অইং-অশাগী খুদোংথিবগী মায়োক্তা প্রজাশিংগী হকশেলগীদমক্তা খুদোংথিনীংঙাই ওইবশিং অদু য়েংশিন্নবগীদমক্তা অমসুং মিতিগেশন অমসুং এদাপ্তেশন্দা তার্গেত তৌবা পব্লিক হেল্থ এক্সনশিংগী মতাংদা এক্সপর্তিস তাথোক-তাশিন তৌনবা; ‘গ্রীন হেল্থকেয়র’ (ক্লাইমেৎ রেজিলিয়েন্ত হোসপিতাল্স)কী দিবেলপমেন্তকীদমক্তা তেংবাং পীবগা লোইননা ক্লাইমেৎ রেজিলিয়েন্ত ইনফ্রাস্ত্রকচর ফেসিলিতেৎ তৌনবগীদমক্তা এক্সপর্তিস তাথোক-তাশিন তৌনবা; মরু ওইবা হিরম কয়া অমদা ম্যুচুৱেল রিসর্চ য়োকখৎপা; অমসুং মাইকৈ অনিমক্না য়ানদুনা ৱারেপ লৌখিবা, তেংবাং পিনবগী মতাংদা ওইবা অতোপ্পা হিরম অমা হেক্তা তেংবাং পীনগদবা হিরমশিং অদু য়াওরি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
মন্ত্রীমন্দলনা ভারত অমসুং য়ুনাইতেদ কিংদম অনিগী মরক্তা মেদিকেল প্রদক্ত রেগুলেসনগী লমদা তেংবাং পীনবগী মতাংদা তৌনবা য়ানা ৱারোলদা অয়াবা পীখ্রে
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ময়াই তাংবল লৌদুনা পাংথোকখিবা কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলনা ভারতকী সেন্ত্রেল দ্রগ্স স্তেন্দর্দ ওর্গনাইজেসন (সি.দি.এস.সি.ও.), অমসুং য়ুনাইতেদ কিংদম মেদিসিন্স অমসুং হেল্থকেয়র প্রদক্ত রেগুলেতরী এজেন্সী (য়ু.কে. এম.ঐচ.আর.এ.) অনিগী মরক্তা মেদিকেল প্রদক্ত রেগুলেসনগী মতাংদা তৌনবা য়ানা ৱারোল (এম.ও.য়ু.)দা খুৎয়েক পীননবা অয়াবা পীখ্রে। এম.ও.য়ু. অসিনা দ্রগ্স স্তেন্দর্দ ওর্গনাইজেসন (সি.দি.এস.সি.ও.), অমসুং য়ুনাইতেদ কিংদম মেদিসিন্স অমসুং হেল্থকেয়র প্রদক্ত রেগুলেতরী এজেন্সী (য়ু.কে. এম.ঐচ.আর.এ.) অনিগী মরক্তা মখোয়গী মালেমগী ওইবা থৌদাং অদুগী মতুং ইন্না মেদিকেল প্রদক্ত রেগুলেসনগী মতাংদা মহৈ য়ান্না তেংবাং পীনবা অমদি ই-পাউ পীথোক-পীশিন তৌননবগীদমক ফ্রেমৱর্ক অমা শেমগৎপদা মতেং ওইনরগনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
পি.এম.না নবেম্বর ৫দা ভর্চ্যুএল গ্লোবেল ইনবেস্তর রাউন্দতেবলদা ময়াই তাংবল লৌগনি
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা নবেম্বর ৫, ২০২০দা ভর্চ্যুএল গ্লোবেল ইনবেস্তর রাউন্দতেবল (ভি.জি.আই.আর.)দা ময়াই তাংবল লৌগনি। ভি.জি.আই.আর. অসি ভারত সরকারগী ফাইনান্স মন্ত্রালয় অমসুং নেস্নেল ইনবেস্তমেন্ত অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচর ফন্দনা শিনবনি। মসি মাংজিল থারিবা গ্লোবেল ইন্সতিত্যুস্নেল ইনবেস্তরশিং, ভারতকী বিজিনেসকী লুচিংবশিং অমসুং ভারত সরকার অমসুং ফাইনান্সিএল মার্কেৎ রিগুলেতরশিংদগী মকোক থোংবা মরু ওইবা ৱারেপ লৌগদবশিংগী মরক্তা পাঙথোকপা অখন্নবা দাইলোগ অমনি। থৌরম অসিদা কেন্দ্রগী ফাইনান্স মন্ত্রী, ফাইনান্সকী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী, আর.বি.আই. গবর্নর অমসুং অতোপ্পা দিগনিতরীশিংসু য়াওগনি। রাউন্দতেবল অসিদা ত্রিলিয়ন য়ু.এস. দোলর ৬কী মেনেজমেন্তগী মখাদা অপুনবা এসেৎশিংগা লোয়ননা মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা পেন্সন অমসুং সোবরেন ৱেল্থ ফন্দ কুন্না শরুক য়াগনি। গ্লোবেল ইন্সতিত্যুতস্নেল ইনবেস্তরশিং অসিদা য়ু.এস., য়ুরোপ, কনাদা, কোরিয়া, জপান, মিদল ইস্ত, অস্ত্রেলিয়া অমসুং সিঙ্গাপুর য়াওনা মরু ওইবা রিজনশিংগী মহুৎ শিল্লি। থৌরম অসিদা ফন্দশিং অসিগী মরু ওইবা ৱারেপ লৌগদবশিং হায়বদি সি.ই.ও.শিং অমসুং সি.আই.ও.শিংনা শরুক য়াগনি। ইনবেস্তর খরদি ভারত সরকারগা অহানবা ওইনা ৱারী শাগনি। গ্লোবেল ইনবেস্তরশিংগী মথক্তা, রাউন্দতেবল অসিদা তোঙান তোঙানবা মকোক থোংবা ভারতকী বিজিনেসকী লুচিংবশিংনা শরুক য়াগনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
য়ু.এন.ৱুমেনগা খুৎশম্নরগা মাইগোভনা শিল্লিবা কোবিদ-১৯ শ্রী শক্তি চেলেঞ্জ নুপী তরুক্না শেম্বা স্তার্তঅপশিংনা ঙমখ্রে
য়ু.এন.ৱুমেনগা খুৎশম্নরগা মাইগোভনা শিল্লিবা কোবিদ-১৯ শ্রী শক্তি চেলেঞ্জ নুপী তরুক্না শেম্বা স্তার্তঅপশিংনা ঙমখ্রে৷ কোবিদ-১৯ অসি থেংনবদা মতেং পাংবা য়াবা নত্রগা নুপী কয়ামরোমদা শোকহল্লিবা প্রোব্লেমশিং অসি ফহন্নবা ইন্নোভেতিব সোলুসনশিংগা লোইননা স্তার্তঅপশিংদা নুপী য়াওশিন্নবা অমসুং থৌনা হাপ্নবগী পান্দমদা মাইগোভনা য়ু.এন. ৱুমেনগা খুৎশম্নরগা ২০২০গী এপ্রীল থাদা কোবিদ-১৯ শ্রী শক্তি চেলেঞ্জ লোঞ্চ তৌখ্রে৷ মসি নুপী কয়ামরোম্না থেংনরিবা ইসুশিং অসিগী সোলুসনশিং ফংলবা স্তার্তঅপশিং অমসুং নুপীশিংনা হৌদোকপা স্তার্তঅপশিংদগী এপ্লিকেসনশিং কৌদুনা মাইগোভকী ইন্নোভেত ওইবা প্লেতফোর্মদা পাংথোকপা অখন্নবা চেলেঞ্জ অমনি৷ চেলেঞ্জ অসি স্তেজ অনিদা চৎনখ্রে: আইদিয়েসন স্তেজ অমসুং প্রুফ ওফ কন্সেপ্ত(পি.ও.সি.)স্তেজ৷ চেলেঞ্জ অসিদা লৈবাক অসিগী মফম পুম্নমক্তগী এন্ত্রীস ১২৬৫না শরুক য়াদুনা য়াম্না পুক্নিং থৌগৎনিংঙাই ওইরবা রেস্পোন্স ফংবা ঙমখি৷
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
দা. হর্শ বর্ধন্না ৪শুবা বত্তালিয়ন সেন্তর চেন্নাইদা ফমুং ১০ থাবা মেক শিফ হোস্পিতাল অমসুং আইসোলেসন সেন্তর শঙ্গাখ্রে
সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী, আর্থ সাইন্সেস অমসুং হকশেল অমদি য়াইফ-য়ুম্বালগী কেন্দ্রগী মন্ত্রী দা. হর্শ বর্ধন্না চেন্নাইগী ৪শুবা বত্তালিয়ন সেন্তরদা সি.এস.আই.আর.না লিংখৎখিবা ফমুং ১০ থাবা মেক শিফ হোস্পিতাল অমসুং আইসোলেসন সেন্তর অমা ঙসি ভিদিও কনফরেন্সকী থোংদা শঙ্গাখ্রে। থৌরম অসিদা ৱা ঙাংলদুনা দা. হর্শ বর্ধন্না কোবিদ-১৯গুম্বা অনৌবা খুদোংচাদবশিং অসি মায়োক্ননবা অনৌবা পাম্বৈশিং থিদোকপগীদমক্তা সি.এস.আই.আর.-এস.ই.আর.সি. (স্ত্রকচরেল ইঞ্জিনিয়রিং রিসর্চ সেন্তর) অমসুং মখোয়গী সাইন্তিস্তশিংগা লোয়ননা নেস্নেল দিজাস্তর রেস্পোন্স ফোর্স (এন.দি.আর.এফ.)বু থাগৎপা ফোঙদোকখি। মহাক্না ফেসিলিতী অসিগা মান্নবা মেকশিফ হোস্পিতাল অমা চহি অসিগী অগস্ত থাদা উত্তর প্রদেশকী ঘজিয়াবাদকী এন.দি.আর.এফ. কেম্পসতা শাখিবা অদু নীংশিংখি। মহাক্না ফোঙদোকখি, “চেন্নাইগী এন.দি.আর.এফ.কী ৪শুবা বত্তালিয়ন সেন্তরগী অনৌবা ফেসিলিতী অসি চেকশিন থৌরাং অমসুং নুংঙাইনা হিংনবা এনভাইরনমেন্ত অমগা লোয়ননা অনাবা মীওইদা প্রাইমরী হেল্থ ফেসিলিতী ফংহন্নবা মেকশিফ হোস্পিতাল অমা ওইনা দিজাইন তৌখি অমসুং চহি ২০ ফাওবা চৎকনি”। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি, “মসি মতমগা চুনবা, কুইনা চৎকদবা, থুনা ইন্সতোল তৌবা য়াবা, শাফবা অমসুং লমমিৎ-তুমিৎকা লোয়ননা নোংজু-নুংশা খাক্তনা মতম চংদনা দিপ্লোই তৌবা য়াবা তেক্নোলোজী অসি খুদোংথিবা থোকপা মতমদা অমসুং কুইনা লাইচৎ থোরকপা নত্ত্রগা ইমর্জেন্সীগী ফীভমশিংদা শীজিন্নবা য়ারগনি”। “সি.এস.আই.আর.-এস.ই.আর.সি. লেবোরেতরীনা শিদোক-শিজিন য়াবা অমদি স্তীলগী ফ্রেমগী স্ত্রকচর ওইবা অমা পুথোকখি, মসি মীওই অমা খক্তনা ফ্রেম খরা মহাক্কী লেংবান্দা পুবা ঙমগনি অমসুং মতম চংদনা মফম অমা হেক্তদা পনখৎপা য়াগনি”, হায়না মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
পি.আই.বি. ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউ
• মহারস্ত্রা: মহারাস্ত্রনা কোবিদ-১৯গী কেসলোদতা ভারতকী ওইনা খ্বাইদগী হেন্না মশিং য়াম্না শরুক য়াখিবগা লোইননা অনৌবা কেসশিংগী মশিং হৌখিবা নুমিৎ ১৫নিদা চাউরাক্না তঙ্খাইগী ময়াদা হন্থখ্রে অমসুং শিখিবশিংগী মশিংদসু হনথরকখ্রে। এক্সপার্তশিংনা নিংথম চংলকপা, দিৱালি লাকপা অমসুং এস্তাব্লিশমেন্তশিং অমুক হন্না হাংদোরকপনা মরম ওইরগা মীশিংনা অমগা-অমগা থেংনবনা মরম ওইরগা জনুৱারিদা কোবিদ-১৯গী কেসশিংগী মশিং হেনগৎলক্কনি হায়ানা খঙহল্লকখ্রে অমসুং মরম অদুনা হরাোনিংঙাই মরম ওইদে। মহারাস্ত্রদা হৌজিক লৈরিবা কেসশিংগী মশিং অদু লাখ ১.১৬ ওইখি।
• গুজরাত: হৌখিবা পুং ২৪গী মনুংদা অনৌবা কেস ৯৫৪ থেংনখি। রাজ্য অসিগী ফগৎলকপগী চাং অসি চাদা ৯০.৭৮ য়ৌখ্রে। গুজরাত্তা হৌজক ফাওবদা পুন্না কেস ১,৭৫,৬৩৩ পুন্না কেস ১,৭৫,৬৩৩ থেংনখি। এক্তিব কেসশিংগী মশিং অদু ১২,৪৫১ ঔইখি। মরক অসিদা গুজরাত সরকারনা কোবিদ-১৯ কেসশিংদা রাজ্য অসিদা লৈখিবা কোবিদ-১৯ কেসশিংগী মশিংদা হন্থরকপনা, মেদিকেল ওক্সিজেনগী দিমান্দ অমসুং পুন্সি কনগদবা দ্রগশিং অদু রাজ্য অসিদা য়াম্না হন্থখ্রে।
• রাজস্থান: রাজস্থান্দা, রাজ্য অসিদা লৈরিবা এক্তিব কেসশিংগী মশিং অসি থংননা নুমিৎ হুম্নি শুবা ওইনা হেনগৎলকখি। ওক্তোবর ১৩ অমসুং ওক্তোবর ৩১ ফাওবদা ২১,৯২৪দগী ১৫,১০২দা হন্থরকখ্রবা মতুংদা, এক্তিব কেসশিংগী অদু লৈবাকপোকপা নুমিত্তা অমুক হন্না হেনগৎলকখি অমসুং ১৬,৩৮৫ য়ৌখি। রাজ্য অসিনা হৌখিবা পুং ২৪ অসিদা অনৌবা কেস ১,৭২৫ থেংনখি অমসুং ১০ শিখিবা লৈখি।
• ছত্তিসগর: ছত্তিসগরগী কোবিদ-১৯ কেসকী মশিং অসি ভাইরল ইনফেক্সনগীদমক্তা মীওই ১,৭২৪ পোজিতিব ওইবা থেংনরবা মতুংদা লৈবাকপোকপা নুমিত্তা মশিং লাখ ১.৯২দা হেনগৎখি। রায়পুর জিলাদা অনৌবা কেস ১৪৩ থেংনখিবগা লোইননা অপুনবা কেসসিংগী মশিং অদু ৬১১ শিখিবগা য়াওনা ৪১,৭২৬ য়ৌখ্রে। আতোপ্পা জিলাশিংগী মনুংদা কোর্বা জিলাদা অনৌবা কেস ২১৯ থেংনখি, রাইগরদা ১৯০, জানিগির-চম্পাদা ১৮২, দুরগতা ১৪০ অমসুং বালোদতা ১০১ লৈখি হায়না ওফিসিয়েলশিংনা হায়খি।
• অসাম: অসামদাঙরাং কোবিদ-১৯গীদমক্তা মীওই ৩৭৯ অমুক পোজিতিব ওইবা থেংনখি অমসুং পেসেন্ত ৪৭৩ দিসচার্জ তৌখ্রে। অপুনবা কেসশিংগী মশিং ২০৭৩৬১ ওইখি, ১৯৮০৯৩ ফগৎখি, ৮৩৮৫ এক্তিব ওইরি অমসুং ৯৩৪ শিখ্রে।
• মঘালয়া: মেঘালয়াদা কোবিদ-১৯গীদমক্তা মীওই ৬৩ অমুক পোজিতিব ওইখ্রে। এক্তিব কেসশিংগী অপুনবা ঞশিং ৯৭১ অমসুং ফগৎখিবশিংগী অপুনবা মশিং ৮৬৮০ ঔইখি।
• মিজোরাম: মিজোরামদা ঙরাং কোবিদ-১৯গীদমক্তা মীওই ১০১ অমুক পোজিতিব ওইবা থেংনখি। অপুনবা কেস মশিং ২৮৯৩ অমসুং এক্তিব কেসশিংগী মশিং ৫১৬ ওইখি।
• নাগালেন্দ।: নগালেন্দদা ঙরাং কোবিদ-১৯গী অনৌবা কেস ৫৫ থেংনখি, দিমাপুরদগী ৩৯, কোহিমাদগী ১৩, মোনদগী ২ অমসুং পেরেনদগী ১ ওইখি।
• সিক্কিম: কোবিদ-১৯গীদমক্তা মীওই ৬২ অমুক পোজিতিব ওইবা থেংনখি, এক্তিব কেস ২৫৪, দিসচার্জ তৌখিবশিংগী অপুনবা মশিং ৩৬৫৭ অমসুং অপুনবা কেসশিংগী মশিং ৪০৬৭।
• কেরলা: সাবরিমালাগী চিংথক্তা লৈবা লাইশংদা, লাক্লিবা মন্দলালা-মাকরাভিলাক্কু পিলগ্রিমেজ সীজনগীদমক্তা ভর্চুৱল ক্যুগীদমক্তা ওনলাইন বুকিংশিং অদু নুমিৎ নিনি খক্তদা লোনখ্রে। লাইশং অসি অসি পিলগ্রিমেজসিংগীদমক্তা নবেম্বর ১৫ হাংলগনি। রাজ্য সরকারনা মরক অসিদা হায়রকখিমদুদি মখোয়না নোংমদা পিলগ্রিম ১,০০০ খক্তমক অবাবা পীবগী ৱারেপ অদু অমুক হন্না খন্নরগনি হায়না হায়খ্রে। কেরলানা ঙরাং কোবিদ-১৯ কেস ৬,৮৬২ থেংনখিবগা লোইনা কোবিদ কেসশিংদা খরা মখৈদি হন্রকপা থেংনখি। ২৬ শীখিবগী কনফর্ম তৌখিবগা লোইননা কোবিদনা মরম ওইরগা শিখিবশিংগী মশিং অসি ১৫৫৯ য়ৌখ্রে।
• তামিল নাদু: তামিল নাদুদগী হন্দক্কী চহি অসিদা ইন্তর-স্তেত বস অমত্তা চেনখিদে; দীপাৱলিগী মনুংদা চৎথোক-চৎশিন তৌবশিংদা মতেং পাংনবা নবেম্বর ১১ অমসুং ১৩গী মরক্তা চেন্নাইদগী রাজ্য অসিগী শরুক কয়াদা য়াম্লবা বস ৯,৫১০ চেলহল্লগনি, হকশেলগী মন্ত্রী, সি. ৱজয়াবাস্করনা কুম্হৈ অমসুং নিংথমগী পন্থা অসিগি মমাংদা কোবিদকী চৎনা-কাংলোনসিং ঙাক্না চৎনবা মীয়ামদা হায়জখ্রে।
• কর্নাতকা: হকসেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল অমসুং মেদিকেল এজুকেশন মন্ত্রী, দা. কে. সুধাকরনা য়ুমশকৈশা নুমিত্তা খ্বাইদগী অহানবা সেরো সর্ভে রিপোর্ত থাদোকখ্রে। রিপোর্ত অসিদা ফংবা ঙমখি মদুদি মমাংদা ইনফেক্তেদ ওইরবা মীওইশিং অদুগী ১৬.৪%দা এস.এ.আর.এস. সি.ও.ভি.২গী মায়োক্তা আই.জি.জি.এন্তিবোদীশিং লৈবা থেংনখি; সর্ভে অসিগীদমক্তা সেমপল ১৬,৫৮৪ খোমগৎখি।
• অন্ধ্র প্রদেশ: নবেম্বর ২ স্কুলশিং অমুক হন্ন আহাংদোক্লবা মতুংদা, রাজ্য অসিগী মফম কয়াদা কোরোনা কেসসিং অসি থোরকপা থেংনখি। প্রকশম জিলাগী জিলা পরিশদ স্কুল মরিদা ওজাশিং অমসুং মহেরোইশিং ভাইরস অসিনা ইনফেক্তেদ ওইবা থেংনখি। মহৈরোইশিং অমসুং পেরেন্তশিংনা অমুক্তদা অনৌবা কেসশিং থেংনরকপা অসিদা অৱাবা পোকখি।
• তেলঙ্গনা: হৌখিবা পুং ২৪দা অনৌবা কেস ১৬৩৭ লৈখি, ১২৭৩ ফগৎখি, অমসুং ৬ শিখিবা থেংনখি; কেস ১৬৩৭গী মনুংদা জি.ঐচ.এম.সি.দগী কেস ২৯২ থেংনখি। অউনবা কেসশিং: ১,৪৪,১৪৩; এক্তিব কেসশিং: ১৮,১০০; শিখিবশিং: ১৩৫৭; দসিচার্জ তৌখিবশিং: চাদা ৯২.০৩গী চাংদা ফগৎলকপগা লোইননা ২,২৪,৬৮৬ ফগৎলকখি।
ফেক্ত চেক