Ministry of Personnel, Public Grievances & Pensions
Vigilance Awareness Week, 2020
25 OCT 2020 12:40PM by PIB Delhi
The Central Vigilance Commission observes the Vigilance Awareness Week from 27th October to 2nd November, 2020. This is observed every year during the week in which the birthday of Sardar Vallabhbhai Patel (31st October) falls. This awareness week campaign affirms our commitment to promotion of integrity and probity in public life through citizen participation.
In 2020, the Vigilance Awareness Week is being observed from 27th October to 2nd November, 2020 with the theme,सतर्क भारत, समृद्ध भारत - Satark Bharat, Samriddh Bharat (Vigilant India, Prosperous India)”. This theme was finalized after putting the suggestive themes on the website and obtaining the opinion of Chief Vigilance Officers on the proposed theme for the year.
Central Bureau of Investigation is hosting a National Conference on Vigilance and Anti-Corruption (27th - 29th October, 2020) which will be addressed by Prime Minister Shri Narendra Modi on 27.10.2020 at 5 p.m. during the Vigilance Awareness Week which will be webcast live and all organizations / departments of Central Government may watch the live webcast.
All Organizations have been advised to strictly adhere to extant Covid-19 prevention guidelines such as wearing masks, ‘Do Gaj ki Doori’ and washing one’s hands at all locations and events. In addition, all Organisations have been directed to strictly adhere to the economy measures issued by the Ministry of Finance vide the Department of Expenditure OM No. 7(2)E. Coord/2020 dated 4.9.2020.
The Commission believes that corruption is a major hindrance to the progress of the nation. All sections of society need to be vigilant in order to uphold integrity in all aspects of our national life. The Commission desires that all organisations focus on internal (housekeeping) activities which are to be taken up in campaign mode as part of the Vigilance Awareness Week this year. This includes improvement of internal processes, time bound disposal of work and systemic improvements leveraging technology. Commission emphasises making all processes transparent including payment to outsourced workers, house allotments, updation and digitization of assets including land records, condemnation of old furniture and weeding out old records following prescribed procedures/ extant rules .
Organisations have been advised to identify and implement systemic improvements within their organisations. They may then upload them on their organisation’s website in the public domain. This may be sent to the CVC in order to ensure wider dissemination of the systemic improvements and good governance measures.
Preventive Vigilance module has been included in the training curriculum for foundation training course of probationary officers of Banks and some other cadres such as scientists. The Mid- Career Training Programme for middle level officers of the organised Group A services under various Ministries of the Government of India also includes a module on Preventive Vigilance. Visit to Institutes of Excellence, village visit etc. have been added to modulate the behaviour of government officials towards integrity and transparency and to bring about attitudinal change.
All employees are requested to take the Integrity Pledge circulated by the Commission. All persons with whom the organization deals with such as vendors, suppliers, contractors, etc. are also requested to take the pledge.
The Commission has requested all Central Government Ministries / Organizations to conduct activities relevant to the theme both within their organization, and outreach activities for public/citizens:
1. Use organizational website for dissemination of employees/ customer oriented information and to make available avenues for redressal of grievances.
1. Organisations to conduct various outreach activities for dissemination of anti-corruption message and stressing the necessity of vigilant India as essential for a prosperous India. Online modes to be extensively used.
2. Extensive use of social media platforms, bulk SMS/E-mail, Whatsapp, electronic and print media etc. for spreading awareness.

থবক শুবা, মীয়ামগী ৱাকৎ অমসুং পেন্সন মন্ত্রালয়
ভিজিলেন্স এৱ্যার্নেস চয়োল, ২০২০
25 OCT 2020 12:40PM by PIB Imphal
সেন্ত্রেল ভিজিলেন্স কম্মিসন্না ভিজিলেন্স এৱার্নেস চয়োল ওক্তোবর ২৭দগী নবেম্বর ২, ২০২০ ফাওবা পাঙথোক্কদৌরি‍। মসি সর্দার বল্লবভাই পতেলগী মপোক নুমিৎ (ওক্তোবর ৩১) তারিবা চয়োলসিদা চহি খুদিংগী পাঙথোকপনি‍। হায়রিবা মীয়ামদা পাক শন্না খঙহনবগী চয়োলগী কেম্পেন অসিনা মীয়াম্না শরুক য়াশিন্দুনা মীয়ামগী পুন্সিদা লিংজেল মান্নবা অমদি অপুনবগী ফিরেপ লেপমিন্নবগী ঐখোয়গী খোঙফম অদুবু অমুক হন্না চেৎশিনহল্লি‍।
ইং ২০২০দা ভিজিলেন্স এৱ্যারনেস চয়োল অসি “सतर्क भारत, समृद्ध भारत – সতর্ক ভারত, সমৃদ্ধ ভারত (চেকশিনবা ভারত, নুংঙাই য়াইফবা ভারত)” হায়বা হীরমসিদা ওক্তোবর ২৭দগী নবেম্বর ২, ২০২০ ফাওবা পাঙথোক্কদৌরি‍। হীরম অসি হৌদোক্নরকপা হীরমশিং ৱেবসাইত্তা থাগৎলগা অমদি চহিসিগী হৌদোরক্লিবা হীরম অসিদা চীফ ভিজিলেন্স ওফিসরশিংগী ৱাখল্লোন লৌরগা লেপখিবনি‍‍।
সেন্ত্রেল ব্যুরো ওফ ইনভেস্তিগেসন্না ভিজিলেন্স অমসুং এন্তি করপসন হায়বসিদা নেসনেল কনফরেন্স (ওক্তোবর ২৭ – ২৯, ২০২০) অমা শীনগদৌরি অমদি ভিজিলেন্স এৱ্যারনেস চয়োলগী লাইব ৱেবকাস্ত তৌগদবা অমদি থৌরমদুদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ২৭.১০.২০২০গী নুংথিল পুং ৫ তাবা মতমদা ৱা ঙাঙগনি অমদি লূপ/ কেন্দ্র লৈঙাক্কী লোয়শঙ পুম্নমক্না লাইব ৱেবকাস্ত অসি য়েংবা য়াগনি‍।
লূপ খুদিংমক্না মাস্ক উপ্পা, ‘মিতর অনিগী অরাপ্পা’ অমদি খুৎ-শা হামবা হায়রিবা চৎনরিবা কোবিদ-১৯ ঙাকথোক্নবগী চৎন-পথাপশিং অসি থৌরম পাঙথোকফম পুম্নমক্তা চেকশিন্না ইন্ননবা পাউতাক পীরি‍। মসিগী মথক্তা লূপ খুদিমক্না শেলথুম মন্ত্রালয়না দিপার্তমেন্ত ওফ এক্সপেন্দিচরগী খুত্থাঙদা ৪.৯.২০২০দা থোকখিবা ও.এম. নম্বর ৭(২)ই.কোওর্দ/২০২০ শেন্মিৎলোনগী থৌরাংশিং চপ চানা ইন্দুনা চৎননবা পাউতাকসু পীখি‍।
লৈবাক্কী চাউখৎ লমজেলদা শেঞ্জা থুমজা অসি অচৌবা খুরৌ থাংবা অমনি হায়না কম্মিসন্না থাজৈ‍। খুন্নাইগী শরুক খুদিংমক্না ঐখোয়গী লৈবাক্কী পুন্সিগী মশক খুদিংমক্তা অমত্তা ওইবা ফীভম ঙাক্ননবা মীৎশিং নাশিংনা লৈবা মথৌ তাই‍। কম্মিসন্না পামবদি লূপ খুদিংমক্না চহি অসিগী ভিজিলেন্স এৱ্যারনেস চয়োলগী শরুক অমা ওইনা কেম্পেন মওংদা পায়খৎকদবা নুংগী ওইবা (হাউসকীপিং) থৌওংশিংদা মীৎয়েঙ থমবদুনি‍। মসিদা মনুংগী ওইবা থৌওং ফগৎহনবা, থবকশিং অকক্নবা মতমগী মনুংদা লোইশিনবা অমদি লেভরেজিং তেক্নোলোজী মরুদগী ফগৎহনবা হায়বা ৱাফমশিং য়াওরি‍। নেকথোকপা শিন্মীশিংদা শেল পীথোকপা, য়ুম পীবা, লমগী রেকোর্দ য়াওনা লনথুমশিং অপদেত তৌবা অমদি দিজিতাইজ তৌবা, চৎনরিবা চৎন-পথাপশিং ইন্দুনা অমনবা ফর্নিচরশিং হুন্দোকখিবা অমদি অরিবা রেকোর্দশিং লৌথোকখিবা হায়রিবশিং অসি য়াওনা থৌওং পুম্নমক্তা মনুং মপান ফাওনা উবা ফীভম লৈহন্নবা ৱাফম কম্মিসন্না থমখি‍।
লূপশৎংদা মখোয়গী লূপ মনুংদা মশক খঙদোক্তুনা মরুদগী ফীভম ফগৎহন্নবা পাউতাক পীখ্রে‍। মখোয়না ৱাফমশিংদু লূপতুগী ৱেবসাইত্তা মীয়ামগী মফমদা থম্নবগীদমক থাগৎলক্কদবনি‍। মরুদগী ফগৎহন্নবা অমদি অফবা লৈঙাক পুরক্নবা থৌরাংশিং অদু হেন্না পাক শন্না খঙহন্নবগীদমক ৱাফমশিংদু সি.ভি.সি.দা থারক্কদবনি‍।
বেঙ্কশিংগী প্রোবেসনরী ওফিসরশিং অমদি সাইন্তিস্তকুম্বা অতৈ কেদর খরগী ফাউন্দেসন ত্রেনিংগী ত্রেনিং করিকুলমদা প্রিভেন্তিব ভিজিলেন্স মোদ্যুল হাপচিল্লে‍। ভারত লৈঙাক্কী তোঙান তোঙানবা মন্ত্রালয়শিংগী মখাদা লৈরিবা ওর্গনাইজ গ্রুপ এ সর্ভিসেসকী ময়ায় থাক্কী ওফিসরশিংগী মিদ-করিয়র ত্রেনিং প্রোগ্রামদসু প্রিভেন্তিব ভিজিলেন্সগী মোদ্যুল অমা হাপচিল্লে‍। লৈঙাক্কী থৌমীশিংগী লিচৎ শাজত্তা অফবা মওং অমদি মনুং মপান ফাওনা উবা ফীভম পুরক্নবা অমদি মওং মতৌদা অহোংবা পুরক্নবগীদমক ইন্সতিত্যুৎ ওফ এক্সেলেন্স, খুঙ্গঙনচিংবদা চৎপগী ৱাফমসু হাপচিল্লে‍।
শিন্মী পুম্নমক কম্মিসন্না চাইথোকখিবা ইন্তিগ্রিতী ৱাশক অদু লৌননবা ৱাফম থম্লি‍। লূপশিং অসিগা থবক তৌমিন্নবা ভেন্দর, সপ্লাইয়র, কন্ত্রেক্তরনচিংবা মীপুম খুদিংমকসু ৱাশক অসি শক্ননবা ৱাফম থম্লি‍।
কম্মিসন্না কেন্দ্র লৈঙাক্কী মন্ত্রালয়/ লূপ পুম্নমক্তা মখোয়গী লূপ মনুংদা মীয়ামদা য়ৌশিনবগী থৌওংশিংদা হীরমসিগা মরী লৈনবা থৌওংশিং পাঙথোক্নবা ৱাফমসু থম্লি‍:
ক. শিন্মী/কস্তমরদা য়ুম্ফম ওইবা ঈ-পাউশিং মীয়ামদা খঙহন্নবা অমদি পেন্দবা ৱাফমশিং ৱাকৎনবা মফম ফংহন্নবগীদমক লূপকী ৱেবসাইতশিং শীজিন্নগদবনি‍।
খ. লূপশিংনা শেঞ্জা থুমজাগী মায়োক্তা পীবা পাউজেল শন্দোক্নবা অমদি নুংঙাই য়াইফবা ভারত চঙদ্রবা য়াদ্রবা ৱাফম অমা ওইনা মীৎ-না শিংবা ভারতকী মথৌ তাবা খঙহন্নবা তোঙান তোঙানবা মীয়ামদা য়ৌশিনবগী থৌওংশিং পাঙথোক্কদবনি‍।
গ. সোসিএল মিদিয়া ফম্পাকশিং, বল্ক এস.এম.এস./ই-মেল, ৱাতসএপ, ইলেক্ত্রোনিক অমদি প্রিন্ত মিদিয়ানচিংবশিং মীয়ামদা পাক শন্না খঙহন্নবগীদমক ইচঙ থৌনা শীজিন্নগদবনি‍।