Ministry of Housing & Urban Affairs
Incentives/Benefits Like Far, Concessional Project Finance, Trunk Infrastructure Facilities Part of ARHC Scheme for Urban Migrants/ Poor Under PMAY-U: Hardeep S Puri
Launch of ARHC Website & National Report on Angikaar – Campaign for Change Management - ARHC EOI Issued
ARHC to be Implemented by Utilizing Existing Government Funded Vacant Houses to Convert into ARHC & Construction, Operation & Maintenance by Public/ Private Entities on their own Available Vacant Land
14 OCT 2020 5:25PM by PIB Delhi
Shri Hardeep S. Puri, Minister of State(I/C) for Housing & Urban Affairs has said that numerous incentives/benefits including free FAR, concessional project Finance, trunk infrastructure facilities free of cost amongst others are a part of a scheme for Affordable Rental Housing Complexes (ARHCs) for urban migrants/ poor under Pradhan Mantri Awas Yojana - Urban (PMAY- U). This initiative, he said, has been taken up to provide dignified and affordable living spaces to varied groups of urban migrants/ poor including industrial & construction workers, migrants working with market / trade associations, educational/health institutions, hospitality sector, long term tourists/ visitors, students etc. He was addressing a webinar at the launch of Affordable Rental Housing Complex portal and release of guidelines and guidebook, here today. Shri Durga Shanker Mishra, Secretary, MoHUA presided over the proceedings of the event during which ARHC Expression of Interest was also published. Earlier, an ARHCs Knowledge Pack that included Memorandum of Agreement (MoA) to be signed with States/UTs, Operational Guidelines in English, Model Request for Proposal (RFP) for selection of Concessionaire by States/UTs/ULBs (under Model-1), Draft Expression of Interest (EOI) for shortlisting of Entities under Model-2 and Frequently Asked Questions (FAQ) were launched on 31 July 2020.
COVID-19 pandemic has resulted in massive reverse migration of workers/ urban poor in the country. This brought issues of housing to forefront. In line with Hon'ble Prime Minister's clarion call of 'Atmanirbhar Bharat', Union Cabinet on July 8, 2020, approved Affordable Rental Housing Complexes (ARHCs) as a sub scheme under Pradhan Mantri Awas Yojana (Urban) to provide ease of living to urban migrants/poor.
ARHC scheme has been framed after series of consultation with concerned Central Ministries/Departments, States/UTs and other Private/ Public stakeholders. AKP (knowledge pack) has been devised to provide support to all stakeholders in implementing ARHCs. A continued cooperation in successful implementation of this Scheme will not only benefit urban migrants/poor in need but also accelerate entrepreneurship and investment in rental housing market and give boost to the economy. It will be a win-win-win model for all and has evinced strong interest from private Entities.
ARHCs will be implemented through two Models:
Model-1: Utilizing existing Government funded vacant houses to convert into ARHCs through Public Private Partnership or by public agencies for a period of 25years. The scheme provides an opportunity for all States/UTs to convert their existing vacant houses constructed under various Central/ State Government schemes into ARHCs. A model RFP has been shared with all States for customisation and issuance by them to select a concessionaire.
Model-2: Construction, Operation and Maintenance of ARHCs by Public/ Private Entities on their own available vacant land for a period of 25 years. A large portion of available vacant land is lying unutilized with various Industries, Trade Associations, Manufacturing Companies, Educational/ Health Institutions, Development Authorities, Housing Boards, Central/ State Public Sector Undertakings (PSUs) and other such Entities. By providing with appropriate policy support, enabling suitable provisions and incentives, these available vacant lands can be utilised effectively for developing affordable housing facilities to migrants/ poor. Further, MoHUA will issue Expression of Interest (EoI) for shortlisting of Entities by ULBs to Construct, Operate and Maintain ARHCs on their own available vacant land.
To make this a lucrative and viable business opportunity for Entities, Central Govt. will provide Concessional Project finance under Affordable Housing Fund (AHF) & Priority Sector Lending (PSL), Exemption in Income Tax and GST and Technology Innovation Grant for promotion of innovative technologies in ARHCs. Further, State/UT Govt. will provide Use Permission changes, 50% additional FAR/FSI free of cost, Single Window Approval within 30 days, Trunk Infrastructure facility and Municipal charges at par with residential property.
On the occasion, a National Report on ANGIKAAR - a campaign for change management for PMAY (U) beneficiaries through a 3 C strategy- Community Engagement, Convergence and Communication was also launched by Shri Hardeep S. Puri. The report is a recollection of various activities under the campaign. A short movie ‘ANGIKAAR 2019...a reminiscence’ that encapsulates the journey of the campaign so far, was also released. Hon’ble Prime Minister had envisioned providing ‘Housing for All’ by 2022 with all basic amenities under PMAY (U) and emphasized on the need to address issues that arise from life transformation when beneficiaries move into a pucca house. Aligning with this vision ANGIKAAR-campaign was launched on 29th August 2019.
The goals and objectives of ANGIKAAR followed ethos of Gandhian philosophy on cleanliness, hygiene and sanitation. These facilitate acclimatization of beneficiaries to the new environment and make them self-sufficient. Further, convergence with Urban Missions and other Central schemes were undertaken through campaigns to propel social behaviour change. States/UTs were able to provide various services to beneficiaries through convergence with Urban Missions and schemes of other Central Ministries. More than 20 lakh households have availed benefits of various schemes and adopted best practices of health, hygiene, cleanliness, waste management, environment water, and energy conservation through mass mobilization. Around 18,500 ANGIKAAR Resource Persons were trained by about 2,200 specialists of City Level Technical Cell (CLTC) working in 4,427 cities of PMAY (U). The campaign has built capacities to manage change and also address issues that arose due to the COVID-19 pandemic.

হাউছিং আৰু নগৰ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়
পিএমএৱাই-ইউ ৰ অধীনত নগৰীয়া অভিবাসী/দৰিদ্ৰৰ বাবে এআৰএইচচি আঁচনিৰ অংশ হৈছে এফএআৰ, কনচেছনেল প্ৰজেক্ট ফাইনেন্স, ট্ৰাংক ইনফ্ৰাচট্ৰাকচাৰ ফেচেলিটিৰ দৰে ইনচেনটিভ/লাভা-লাভঃ হৰদ্বীপ এছ পুৰী
এআৰএইচচিৰ ৱেবচাইট ও অংগীকাৰ- কেম্পেইন ফৰ চেঞ্জ মেনেজমেন্টৰ ৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰতিবেদন উন্মোচন – এআৰএইচচি ইঅ’আই জাৰি
বৰ্তমানে থকা চৰকাৰী পুঁজিৰে নিৰ্মিত খালী ঘৰ এআৰএইচচিলৈ ৰূপান্তৰিত কৰি ৰূপায়ণ কৰা হ’ব এআৰএইচচি ও ৰাজহুৱা/ব্যক্তিগত এনটিটিয়ে তেওঁলোকৰ নিজা উপলব্ধ খালী মাটিত ইয়াৰ নিৰ্মাণ, অপাৰেশ্যন ও পৰিচালনা কৰিব
14 OCT 2020 5:25PM by PIB Guwahati
গৃহ নিৰ্মাণ ও নগৰ পৰিক্ৰমাৰ ৰাজ্যিক (স্বতন্ত্ৰ দায়িত্ব) মন্ত্ৰী শ্ৰী হৰদ্বীপ এছ. পুৰীয়ে কয় যে বিনামূলীয়া ‘এফএআৰ’, কনচেছনেল প্ৰজেক্ট ফাইনেন্স, আনৰ মাজত বিনামূলীয়াকৈ ট্ৰাংক ইনফ্ৰাচট্ৰাকচাৰ ফেচেলিটি হৈছে প্ৰধান মন্ত্ৰী আৱাস যোজনা- নগৰীয়া (PMAY- U)ৰ অধীনত নগৰীয়া অভিবাসী/দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ বাবে এফ’ৰডেবল ৰেন্টেল হাউছিং কমপ্লেক্স (ARHCs)ৰ অংশ। তেওঁ কয়, ইয়াৰ জৰিয়তে ঔদ্যোগিক ও নিৰ্মাণ শ্ৰমিককে ধৰি নগৰীয়া অভিবাসী/দৰিদ্ৰ লোকৰ ভিন্ন সমষ্টি, বজাৰ/ বাণিজ্য সংস্থা, শিক্ষা/স্বাস্থ্য প্ৰতিষ্ঠান, আতিথ্য খণ্ডৰ লোক, দীৰ্ঘকালীন সময়ৰ বাবে থকা পৰ্যটক/দৰ্শনাৰ্থী, ছাত্ৰ-ছাত্ৰী ইত্যাদিলৈ মৰ্যাদাসম্পন্ন আৰু সাশ্ৰয়ী আৱাসস্থল আগবঢ়োৱা হৈছে। তেওঁ আজি ইয়াত এফ’ৰডেবল ৰেন্টেল হাউছিং কমপ্লেক্স পৰ্টেলৰ শুভাৰম্ভণি আৰু নীতি-নিৰ্দেশনা তথা গাইডবুক উন্মোচন কৰি এখন ৱেবিনাৰ সম্বোধন কৰে। ইয়াত গৃহ নিৰ্মাণ ও নগৰ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ৰ সচিব শ্ৰী দুৰ্গা শংকৰ মিশ্ৰই সভাপতিত্ব কৰে আৰু ইয়াতে এআৰএইচচিৰ এক্সপ্ৰেশ্যন অৱ ইন্টাৰেষ্ট প্ৰকাশ পায়। ইয়াৰ পূৰ্বে ৩১ জুলাই, ২০২০ত এআৰএইচচিৰ নলেজ পেকে সামৰি লোৱা ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহেৰে স্বাক্ষৰিত মেম’ৰেণ্ডাম অৱ এগ্ৰিমেন্ট (MoA), ইংৰাজীত অপাৰেশ্যনেল নীতি-নিৰ্দেশনা, ৰাজ্য/ কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল/ আৰবান লোকেল ব’ডি (আৰ্হি-১ৰ অধীনত)ৰদ্বাৰা কনচেচিনাৰ বাছনিৰ বাবে মডেল ৰিকুৱেষ্ট ফৰ প্ৰ’প’জেল (RFP), আৰ্হি-২ৰ অধীনত এনটিটিৰ শ্বৰ্টলিষ্টিঙৰ অৰ্থে খচৰা এক্সপ্ৰেশ্যন অৱ ইন্টাৰেষ্ট (EOI) আৰু সঘনাই সোধা প্ৰশ্ন (FAQ) মুকলি কৰা যায়।
ক’ভিড-১৯ মহামাৰীৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত দেশখনত শ্ৰমিক/নগৰীয়া দৰিদ্ৰসকলৰ বিপৰীত প্ৰব্ৰজন হয়। ইয়ে হাউছিঙৰ ইছ্যুটোক সন্মুখলৈ আনে। মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ‘আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত’ৰ আহ্বানলৈ সঁহাৰি জনাই, ৮ জুলাই, ২০২০ত কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটে, প্ৰধান মন্ত্ৰী আৱাস যোজনা- নগৰীয়াৰ উপ আঁচনি হিচাপে এফ’ৰডেবল ৰেন্টেল হাউছিং কমপ্লেক্স (ARHCs)ত অনুমোদন জনাইছিল। ইয়াৰ লক্ষ্য আছিল নগৰীয়া অভিবাসী/দৰিদ্ৰসকললৈ সহজসাধ্য বাসস্থান আগবঢ়োৱা।
সংশ্লিষ্ট কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰালয়/বিভাগ, ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহ আৰু আন ব্যক্তিগত/ ৰাজহুৱা পক্ষসমূহৰ সৈতে এলানি আলোচনাৰ পাছত এফ’ৰডেবল ৰেন্টেল হাউছিং কমপ্লেক্স (ARHCs) আঁচনি যুগুত কৰা হৈছিল। এফ’ৰডেবল ৰেন্টেল হাউছিং কমপ্লেক্স (ARHCs) ৰূপায়ণত সকলো পক্ষকে সহায়ৰ বাবে একেপি (knowledge pack)ৰ ব্যৱস্থা কৰা হয়। এই আঁচনিখনৰ সফল ৰূপায়ণত নিৰৱচ্ছিন্ন সহযোগিতাই নগৰীয়া অভিবাসী/দৰিদ্ৰসকলকে লাভান্বিত কৰাই নহয় বৰঞ্চ ৰেন্টেল হাউছিং মাৰ্কেটত উদ্যোগশীলতা আৰু বিনিয়োগৰ গতি ত্বৰান্বিত কৰিব আৰু ইয়াৰ জৰিয়তে অৰ্থনীতিৰ উন্নয়ন সাধন হ’ব। ই এটা উইন-উইন-উইন আৰ্হি হৈ পৰিব আৰু ব্যক্তিগত এনটিটিৰ স্বাৰ্থৰ আশু পূৰণ কৰিব।
দুটা আৰ্হিৰ জৰিয়তে এআৰএইচচি ৰূপায়ণ কৰা হ’বঃ
আৰ্হি-১: ২৫ বছৰৰ বাবে ৰাজহুৱা ব্যক্তিগত অংশীদাৰিত্বৰ জৰিয়তে বা ৰাজহুৱা সংস্থাসমূহৰদ্বাৰা বৰ্তমানে থকা চৰকাৰী পুঁজিৰে নিৰ্মিত খালী হৈ থকা গৃহসমূহ এআৰএইচচিলৈ ৰূপান্তৰিত কৰা হ’ব। এই আঁচনিয়ে সকলো ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলক তেওঁলোকৰ বৰ্তমানে থকা ভিন্ন কেন্দ্ৰীয়/ৰাজ্য চৰকাৰৰ আঁচনিৰ অধীনত নিৰ্মিত খালী গৃহসমূহ এআৰএইচচিলৈ ৰূপান্তৰিত কৰাৰ সুযোগ আগবঢ়াব। সকলো ৰাজ্যক এটা আৰএফপি আৰ্হি প্ৰদান কৰা হৈছে যাৰ সহায়ত তেওঁলোকে কনচেচিনাৰ বাছনি কৰিবলৈ সক্ষম হ’ব।
আৰ্হি-২: ২৫ বছৰৰ বাবে ৰাজহুৱা/ব্যক্তিগত এনটিটিৰদ্বাৰা তেওঁলোকৰ নিজা উপলব্ধ খালী মাটিত এআৰএইচচিৰ জৰিয়তে নিৰ্মাণ, অপাৰেশ্যন আৰু পৰিচালনা কৰিব। ভিন্ন উদ্যোগ, বাণিজ্য সংস্থা, নিৰ্মাণ কোম্পানী, শিক্ষা/স্বাস্থ্য প্ৰতিষ্ঠান, উন্নয়ন প্ৰাধিকাৰী, গৃহ নিৰ্মাণ পৰিষদ, কেন্দ্ৰীয়/ৰাজ্যিক ৰাজহুৱা খণ্ডৰ অধীনস্থ (PSU) আৰু আন এনে এনটিটিসমূহৰ সৈতে উপলব্ধ খালী মাটিৰ এক বিস্তৃত অংশ অব্যৱহৃত হৈ পৰি আছে। যথোপযুক্ত নীতিৰ সমৰ্থন প্ৰদানৰ জৰিয়তে, উচিত সুবিধা আৰু ইনচেনটিভ প্ৰদানৰদ্বাৰা, এই উপলব্ধ খালী ভূমিসমূহ অভিবাসী/দৰিদ্ৰৰ অৰ্থে সাশ্ৰয়ী ঘৰৰ সুবিধা আগবঢ়াবলৈ ফলপ্ৰসূভাৱে ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰি। তদুপৰি, গৃহ নিৰ্মাণ ও নগৰ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয় (MoHUA)এ ইউএলবিসমূহৰদ্বাৰা এনটিটিসমূহৰ শ্বৰ্টলিষ্টিঙৰ বাবে এক্সপ্ৰেশ্যন অৱ ইন্টাৰেষ্ট (EoI) জাৰি কৰিব। যিয়ে তেওঁলোকৰ উপলব্ধ খালী ভূমিত এআৰএইচচি নিৰ্মাণ, অপাৰেশ্যন আৰু পৰিচালনা কৰিব।
এনটিটিসমূহক ব্যাপক ব্যৱসায়ৰ সুযোগ প্ৰদানৰ অৰ্থে, কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে এফ’ৰডেবল হাউছিং ফাণ্ড (AHF) ও প্ৰায়’ৰিটি ছেক্টৰ লেণ্ডিং (PSL)ৰ অধীনত কনচেচনেল প্ৰজেক্ট ফাইনেন্স আগবঢ়াব, আয় কৰ আৰু জিএছটিৰপৰা ৰেহাই প্ৰদান কৰিব আৰু এআৰএইচচিত উদ্ভাৱনীমূলক প্ৰযুক্তিৰ প্ৰোৎসাহনৰ অৰ্থে টেকন’ল’জি ইন’ভেশ্যন গ্ৰান্ট আগবঢ়াব। তদুপৰি, ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ চৰকাৰসমূহে ইউজ পাৰ্মিশ্যন চেঞ্জ, বিনামূলীয়া অতিৰিক্ত ৫০% এফএআৰ/এফএছআই, ৩০ দিনৰ ভিতৰত ছিংগল উইনণ্ড’ এপ্ৰ’ভেল, ট্ৰাংক ইনফ্ৰাচট্ৰাকচাৰ ফেচিলিটি আৰু আৱাসিক সম্পত্তিৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি মিউনিচিপেল চাৰ্জ আগবঢ়াব।
এই অনুষ্ঠানত, শ্ৰী হৰদ্বীপ এছ. পুৰীয়ে অংগীকাৰ সন্দৰ্ভত এখনি ৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰতিবেদনো উন্মোচন কৰে। যি হৈছে পিএমএৱাই (ইউ) হিতাধিকাৰীসকলৰ পৰিৱৰ্তিত পৰিচালনাৰ অৰ্থে ৩ চি কৌশলৰ জৰিয়তে এক অভিযান। এই ৩ চি কৌশল হৈছে- কমিউনিটি এংগেজমেন্ট, কনভাৰগেন্স আৰু কমিউনিকেশ্যন। এই অভিযানৰ অধীনত ভিন্ন কাৰ্য-কলাপক এই প্ৰতিবেদনত সামৰি লোৱা হৈছে। ‘অংগীকাৰ ২০১৯... এ ৰেমিনিচেন্স’ শীৰ্ষক এখনি চুটি ছবিও উন্মোচন কৰা হয়। ইয়াত অদ্যপি উক্ত অভিযানৰ সৰস বৰ্ণনা কৰা হৈছে। উল্লেখযোগ্য যে মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ২০২২ৰ ভিতৰত পিএমএৱাই (ইউ) ৰ অধীনত সকলোবোৰ প্ৰাথমিক সা-সুবিধাৰ সৈতে ‘হাউছিং ফৰ অল’ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিছে আৰু হিতাধিকাৰীসকলক পকা ঘৰ প্ৰদানেৰে তেওঁলোকৰ জীৱনৰ ৰূপান্তৰ সাধন কৰিব বিচাৰিছে। এই উদ্দেশ্যৰ সৈতে ৰজিতা খুৱাই ২০১৯ৰ ২৯ আগষ্টত অংগীকাৰ-অভিযানৰ শুভাৰম্ভণি কৰা হয়।
অংগীকাৰৰ লক্ষ্য আৰু উদ্দেশ্যসমূহে স্বচ্ছতা, স্বাস্থ্যবিধি আৰু অনাময় সন্দৰ্ভত গান্ধীবাদী দৰ্শনৰ তত্ত্বকে অনুসৰণ কৰিছে। এই সুবিধাই হিতাধিকাৰীসকলক এটা নতুন পৰিবেশ প্ৰদান কৰিব আৰু তেওঁলোকক আত্ম-নিৰ্ভৰশীল কৰি তুলিব। তদুপৰি, আৰবান মিশ্যন আৰু কেন্দ্ৰীয় আঁচনিসমূহৰ সংমিশ্ৰণত এই অভিযানে সামাজিক আচৰণ পৰিৱৰ্তনত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে। আৰবান মিশ্যন আৰু আন কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰালয়সমূহৰ আঁচনিসমূহৰ সংমিশ্ৰণত ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহে হিতাধিকাৰীসকলক ভিন্ন সেৱা আগবঢ়াবলৈ সক্ষম হৈছে। গণ জাগৰণৰ জৰিয়তে ২০ লাখৰো অধিক গৃহস্থীয়ে ভিন্ন আঁচনিসমূহৰ সা-সুবিধাসমূহ লাভ কৰিছে আৰু স্বাস্থ্য, স্বাস্থ্যবিধি, স্বচ্ছতা, আৱৰ্জনা ব্যৱস্থাপনা, পৰিবেশ জল আৰু শক্তি সংৰক্ষণৰ শ্ৰেষ্ঠতৰ অনুশীলন পালন কৰিছে। পিএমএৱাই (ইউ)ৰ ৪,৪২৭ নগৰত কাম কৰি থকা চিটি লেভেল টেকনিকেল চেল (CLTC) ৰ প্ৰায় ২,২০০ স্পেচিয়েলিষ্টৰদ্বাৰা প্ৰায় ১৮,৫০০ অংগীকাৰ সমল ব্যক্তিক প্ৰশিক্ষণ প্ৰদান কৰা হৈছে। এই অভিযানে ক’ভিড-১৯ মহামাৰীৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত সৃষ্টি হোৱা সমস্যাসমূহৰেও মোকাবিলা কৰিবলৈ সক্ষম হয়।