Prime Minister's Office
Prime Minister launches the Age Appropriate Fitness Protocols
Interacts with various fitness enthusiast on the First Anniversary of Fit India Movement
Fit India Dialogue focuses on the fitness interests of every age group and brings into play different dimensions of fitness: PM
24 SEP 2020 5:23PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi launched the Age Appropriate Fitness Protocols on the occasion of the first anniversary of the Fit India Movement, via virtual conferencing today.
Shri Modi interacted with various sports persons, fitness experts and others during the Fit India Dialogue event organised on the occasion. The virtual dialogue was conducted in a casual and informal manner where the participants shared with the Prime Minister their life experiences and their fitness mantra.
PM’s interaction with Devendra Jhajharia, Paralympic Gold Medalist, Javelin Thrower
Prime Minister lauded Shri Devendra for bringing laurels to India at various World Paralympic events. He inquired from Devendra as to how he overcame his challenges and turned him into a World famous athlete.
Devendra Jhajharia narrated the difficult phase after he lost an arm owing to an electric shock and how his mother inspired him to behave as a normal child and work towards fitness.
To Prime Minister’s query on how he dealt with his latest shoulder injury and he overcame his mood to retire from the sport, Devendra Jhajharia said that one has to believe in oneself first to overcome mental and physical challenges.
He demonstrated some physical exercises and discussed the fitness regimen he followed to overcome his injury.
Prime Minister praised the Paralympic Gold Medalist for having done a such an inspiring job and paid accolades to his mother for keeping herself at the age of 80.
PM’s interaction with Afsan Ashiq, Footballer
The Goal Keeper from Jammu and Kashmir said that it is necessary that every woman should keep herself fit, as she plays the role of a mother and caretaker of the family. She discussed how she is inspired by M S Dhoni calm style of functioning and how she meditates daily in the morning to keep herself calm and composed.
Prime Minister inquired about what is the traditional way people of J&K keep themselves fit, despite the extreme weather conditions. Afsan discussed how they trek and how it improves their fitness levels. She also said that as people of J&K live in high altitudes they have more lung capacity and that they have no breathing problems when involved in physical activity elsewhere.
Afsan also talked about how she needs to mentally focussed and physically flexible as a goal keeper.
PM’s interaction with Milind Soman, Actor, Model
Referring to Milind Soman as ‘Made in India Milind’, the Prime Minister said he, in his own ways, has been a vocal supporter for Make in India. Milind Soman said the Fit India Movement has led to awareness among people, they are now aware of their physical and mental strength. He talked about the fitness of his mother. Soman said in the past people were fit and they used to walk 40-50 kms in villages to fetch water. But nowadays due to access to technology in cities we lead a sedentary lifestyle which makes us prone to many problems.
Prime Minister said that fitness knows no age and lauded Milind Soman’s mother for maintaining a fitness regimen which included even push-ups at the age of 81.
Milind Soman said that one can remain fit and healthy by using whatever they have, it only requires confidence and determined thought to do so.
Milind asked PM how he handles criticism, on this PM said work done with complete dedication, with the feeling of serving everyone and a sense of duty does not cause stress. The Prime Minister said Competition symbolizes a healthy way of thinking, but one should focus on competing with self rather than with others.
PM’s interaction with Rujuta Diwekar, Nutritionist
Rujuta Diwekar stressed the importance of going back to old ways of eating i.e dal, chawal and ghee culture. She said if we eat local produce, our farmers and our local economy is going to benefit too. The vocal for local attitude is very important.
She spoke of international trends where people are learning how to make ghee and realising the importance of haldi-milk.
Diwekar talked about avoiding those foods that damage our physical and mental health. He talked about every region having its specialized foods and that home-cooked food is always helpful. He pointed out the benefits that accrue if we stop eating packed and processed foods.
PM’s interaction with Swami Shivadhyanam Saraswati
Swami Shivadhyanam Saraswati said that he derives inspiration from the famous saying सर्वजन हिताय, सर्वजन सुखाय (Welfare of all and Happiness of All).
He talked about his gurus and inspiration drawn from them to spread the importance of yoga. He referred to the ways and methods the Ancient Teacher-Disciple Gurukul tradition which focused on the physical and mental development of the student.
He termed Yoga as not just an exercise but a way of life, which was inculcated during the Gurukul days, during old times.
The Prime Minister talked about customizing yoga according to the changing lifestyles.
PM’s interaction with Virat Kohli
The Prime Minister discussed with Virat Kohli about his fitness routine. Virat said mental strength goes hand in hand with your physical strength.
When the Prime Minister asked how he gave up Delhi’s famous Chole Bhature, Virat talked about how simple home cooked meals along with bringing discipline in diet help in increasing fitness levels.
Shri Modi discussed how to maintain calorie intake. Virat said the body needs to be given time to process the ingested food. The PM talked about the YoYo test and stressed on the importance of bringing in fitness culture.
PM’s interaction with Mukul Kanitkar, Educationist
Mukul Kanitkar said fitness is a concept not only for the body but also for the mental and social health. He stressed on the need for building a culture of health. He praised the Prime Minister for being an advocate of the Surya namaskar. He described the Bhagavadgita as a discussion between two fit people.
He praised the Prime Minister for making fitness a part of the curriculum in the National Education Policy - 2020 and inspiring everyone to work towards a FitIndia. He said Fitness is a combination of mann (feeling), buddhi (knowledge) and bhavna (thoughts).
PM’s concluding remarks
Speaking on the occasion, the Prime Minister said the Fit India Dialogue focuses on the fitness interests of every age group and brings into play different dimensions of fitness.
Shri Modi highlighted the fact that there is a high amount of mobilization in the country towards fitness, after the launch of the Fit India movement. Awareness on health and fitness has been increasing continuously and activeness has also increased.
He expressed happiness that Yoga, Exercise, Walking, Running, healthy food habits, healthy lifestyle has become a part of our consciousness. He said the Fit India movement has proved its influence and relevance in this corona period in spite of the restrictions.
Prime Minister said that a sound mind resides in a sound body but the reverse of this is equally true. He said our body is completely fit only when our mind is fit.
The Prime Minister said staying fit is not as difficult a task as some think. With a little discipline and a little hard work you can always be healthy. He gave the mantra 'फिटनेस की डोज़, आधा घंटा रोज’ ( Fitness dose, Half an hour everyday ) for everyone's health. He urged everyone to practice yoga, or badminton, tennis or football, karate or kabaddi for at least 30 minutes daily. He said today the Youth Ministry and Health Ministry together released Fitness protocols.
The Prime Minister said Competition symbolizes a healthy way of thinking, but one should focus on competing with self rather than with the other.
The Prime Minister said the world has become aware of fitness now. Expressing his satisfaction over the increased fitness awareness in the country, he said, “Usually, our parents teach us all good habits. But for fitness, the trend has reversed a little. Youngsters are taking the lead in helping their parents get a fit lifestyle.”
Quoting Swami Vivekananda, the Prime Minister said, 'Strength is life, weakness is death. Expansion is life, contraction is death.' There are inspirations for us all around. We just have to make sure that we continue to do things that we're passionate about diligently.
Prime Minister expressed confidence that more and more people would join the movement. He termed the Fit India Movement as also “Hit India Movement” because the more the country gets fit, the more it would be a Hit.
He urged the people to give further push to the Fit India Movement with a stronger resolve.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ବୟସ ଉପଯୋଗୀ ଫିଟ୍‌ନେସ ପ୍ରୋଟକଲ ଉନ୍ମୋଚନ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଫିଟ୍‌ ଇଣ୍ଡିଆ ମୁଭ୍‌ମେଣ୍ଟର ପ୍ରଥମ ବର୍ଷ ପୂର୍ତ୍ତି ଅବସରରେ ଫିଟ୍‌ନେସ ଉତ୍ସାହୀଙ୍କ ସହ ମତ ବିନିମୟ
• ଫିଟ୍‌ ଇଣ୍ଡିଆ ଡାଇଲଗ୍‌ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବୟସ ବର୍ଗର ଫିଟ୍‌ନେସ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛି ଏବଂ ଫିଟ୍‌ନେସ ରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ନବଦିଗନ୍ତ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି – ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
24 SEP 2020 5:23PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଫିଟ୍‌ ଇଣ୍ଡିଆ ମୁଭ୍‌ମେଣ୍ଟର ପ୍ରଥମ ବର୍ଷ ପୂତ୍ତି ଅବସରରେ ଏକ ଭର୍ଚୁଆଲ ସମ୍ମିଳନୀରେ ବୟସ ଉପଯୋଗୀ ଫିଟ୍‌ନେସ ପ୍ରୋଟକଲ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ଅବସରରେ ସେ ବିଭିନ୍ନ କ୍ରୀଡାବିତ୍‌, ଫିଟ୍‌ନେସ ବିଶେଷଜ୍ଞ ଏବଂ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ସହ ଫିଟ୍‌ ଇଣ୍ଡିଆ ଡାଇଲଗ୍‌ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ମତ ବିନିମୟ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ଫିଟ୍‌ ଇଣ୍ଡିଆ ଡାଇଲଗ୍‌ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଭର୍ଚୁଆଲ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଆୟୋଜିତ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ଏଥିରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷ ଅଣଆନୁଷ୍ଠାନିକଭାବେ ନିଜର ଅଭିଜ୍ଞତା ଓ ଫିଟ୍‌ନେସ ମନ୍ତ୍ର ସଂପର୍କରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସହ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରିଥିଲେ । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଣଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଢଙ୍ଗରେ ଆୟୋଜିତ ହୋଇଥିଲା ।
ପାରା ଅଲିମ୍ପିକ୍‌ ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣପଦକ ବିଜେତା ଝଜାରିଆଙ୍କ ସହ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କଥାବାର୍ତ୍ତା
ଏହି ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ପାରା ଅଲିମ୍ପିକ୍‌ ଜାଭେଲିନ ଥ୍ରୋରେ ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣପଦକ ବିଜେତା ଦେବେନ୍ଦ୍ର ଝଜାରିଆଙ୍କ ସହ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରିଥିଲେ । ସେ ଭାରତ ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପ୍ରତିଯୋଗିତାରେ ଏଭଳି ଗୌରବ ଆଣିଥିବାରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କ ସଫଳତାର ଉଚ୍ଚ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ନିଜର ଶାରୀରିକ ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା କରି ସେ କିପରି ବିଶ୍ୱ ପ୍ରସିଦ୍ଧ କ୍ରୀଡାବିତ୍‌ ହୋଇପାରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସେ ବିଷୟରେ ତାଙ୍କୁ ପଚାରି ବୁଝିଥିଲେ ।
ଦେବେନ୍ଦ୍ର ତାଙ୍କର ଜୀବନର ଜଟିଳ ପର୍ଯ୍ୟାୟର ଅନୁଭୂତି ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ । ବିଜୁଳି ଆଘାତ ଯୋଗୁଁ ତାଙ୍କୁ ଗୋଟିଏ ହାତ ହରାଇବାକୁ ପଡିଥିଲା । ଏହା ସତ୍ତ୍ୱେ ତାଙ୍କ ମାଆ ତାଙ୍କୁ ଜଣେ ସ୍ୱାଭାବିକ ପିଲାଭାବେ ଜୀବନ ନିର୍ବାହ କରିବାକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଇଥିଲେ । ତାଙ୍କ ମାଙ୍କ ସାହାଯ୍ୟ ସହଯୋଗରେ ସେ ନିଜର ଶାରୀରିକ ଫିଟ୍‌ନେସ ରକ୍ଷା କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଝଜାରିଆଙ୍କୁ ତାଙ୍କର ସର୍ବଶେଷ କାନ୍ଧ ଆଘାତ ସଂପର୍କରେ ପଚାରି ବୁଝିଥିଲେ ଏବଂ ଖେଳରୁ ଅବସର ନେବାକୁ ତାଙ୍କର ଯେଉଁ ଭାବନା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିଲା ସେଥିରୁ ସେ କିପରି ମୁକୁଳିଲେ ସେ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ପଚାରି ବୁଝିଥିଲେ । ଝଜାରିଆ କହିଥିଲେ ଯେ ଜଣକୁ ନିଜର ମାନସିକ ଓ ଶାରୀରିକ ପ୍ରତିବନ୍ଧକକୁ ଦୂର କରିବାକୁ ହେଲେ ପ୍ରଥମେ ନିଜ ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ ରଖିବାକୁ ପଡିବ । ସେ ଏହି ଅବସରରେ କିଛି ଶାରୀରିକ ବ୍ୟାୟାମ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବା ସହ ନିଜର ଆଘାତକୁ ଅତିକ୍ରମ କରିବା ପାଇଁ ନିଜକୁ କିପରି ଫିଟ୍‌ ରଖୁଛନ୍ତି ସେ ବିଷୟରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ । ପାରା ଅଲିମ୍ପିକ୍‌ ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣ ବିଜୟୀ ଦେବେନ୍ଦ୍ର ଏକ ଚମତ୍କାର ପ୍ରେରଣାଦାୟୀ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବାରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରିବା ସହ ତାଙ୍କର 80 ବର୍ଷୀୟା ମାଆ ଏବେ ମଧ୍ୟ ଫିଟ୍‌ ଥିବାରୁ ସେ ନେଇ ସନ୍ତୋଷ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ।
ଫୁଟବଲ ଖେଳାଳି ଅଫ୍‌ସାନ ଆସିକ୍‌ଙ୍କ ସହିତ କଥାବାର୍ତ୍ତା
ଜମ୍ମୁ ଓ କଶ୍ମୀରର ମହିଳା ଫୁଟବଲ ଖେଳାଳି ତଥା ଗୋଲକିପ୍‌ର ଅଫ୍‌ସାନ ଆସିକ୍‌ ନିଜ ପାଇଁ ଏବଂ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ମଧ୍ୟ ଏକ ଉଦାହରଣ ସୃଷ୍ଟି କରିଛନ୍ତି । ସେ ନିଜେ ଜଣେ ମାଓ ଏକ ପରିବାରର ଦାୟିତ୍ୱ ନିର୍ବାହ କରୁଥିବାବେଳେ ନିଜକୁ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ଫିଟ୍‌ ରଖିପାରିଛନ୍ତି । କଥାବାର୍ତ୍ତା ଅବସରରେ ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ କ୍ରିକେଟର ମହେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ ଧୋନିଙ୍କ ଶାନ୍ତ ସ୍ୱଭାବର କାର୍ଯ୍ୟଶୈଳୀ ଦ୍ୱାରା ସେ ଅନୁପ୍ରାଣିତ ହୋଇଛନ୍ତି । ପ୍ରତିଦିନ ସକାଳେ ସେ ଧ୍ୟାନ କରନ୍ତି ଏବଂ ଏହା ତାଙ୍କୁ ଶାନ୍ତ ଓ ସ୍ଥିର ରହିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଥାଏ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅଫ୍‌ସାନଙ୍କୁ ଜମ୍ମୁ କଶ୍ମୀରର ଲୋକେ ଅତି ଦୁର୍ବିସହ ପାଣିପାଗରେ ପାରମ୍ପରିକ ଉପାୟରେ କିପରି ଫିଟ୍‌ ରଖନ୍ତି ସେ ବିଷୟରେ ପଚାରିଥିଲେ । ଏହାର ଉତ୍ତରରେ ଅଫ୍‌ସାନ କହିଥିଲେ ଯେ ଲୋକମାନେ ନିଜର ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ ପାଇଁ ପାହାଡିଆ ରାସ୍ତାରେ ଯିବା ଆସିବା କରିବା ଦ୍ୱାରା ନିଜକୁ ଫିଟ୍‌ ରଖିଥାନ୍ତି । ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଜମ୍ମୁ କଶ୍ମୀରର ଲୋକେ ସମୁଦ୍ର ପତନଠାରୁ ବହୁ ଅଧିକ ଉଚ୍ଚତାରେ ବସବାସ କରୁଥିବାରୁ ସେମାନଙ୍କର ଫୁସ୍‌ଫୁସ୍‌ର ଦକ୍ଷତା ଅଧିକ । ତେଣୁ ସେମାନେ ଯେତେବେଳେ ଶାରୀରିକ ପରିଶ୍ରମ କରନ୍ତି ସେତେବେଳେ ସେମାନଙ୍କର ଶ୍ୱାସପ୍ରଶ୍ୱାସଜନିତ ସମସ୍ୟା ନ ଥାଏ । ଜଣେ ଗୋଲ୍‌କିପର ହିସାବରେ ସେ ନିଜକୁ ଶାରୀରିକ ଓ ମାନସିକଭାବେ କିପରି ନମନୀୟ ରଖିପାରିଛନ୍ତି ସେ ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ କହିଥିଲେ ।
ଅଭିନେତା ମିଲିନ୍ଦ ସୋମନଙ୍କ ସହ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଆଲୋଚନା
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅଭିନେତା ଓ ମଡେଲ ମିଲିନ୍ଦ ସୋମନଙ୍କ ସହିତ କଥାବାର୍ତ୍ତା ପୂର୍ବରୁ ମେକ୍‌ ଇନ୍‌ ଇଣ୍ଡିଆ ମିଲିନ୍ଦବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ନିଜ ଢଙ୍ଗରେ ସେ କିପରି ମେକ୍‌ ଇନ୍‌ ଇଣ୍ଡିଆର ଜଣେ ବଡ଼ ସମର୍ଥକ ପାଲଟିଛନ୍ତି ତାହା ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ମିଲିନ୍ଦ କହିଥିଲେ ଯେ ଫିଟ୍‌ ଇଣ୍ଡିଆ ମୁଭ୍‌ମେଣ୍ଟ ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଛି । ଲୋକେ ଏହାଦ୍ୱାରା ନିଜର ଶାରୀରିକ ଓ ମାନସିକ ସାମର୍ଥ୍ୟ ସଂପର୍କରେ ଅବଗତ ହୋଇପାରୁଛନ୍ତି । ସେ ନିଜ ମାଆଙ୍କର ଫିଟ୍‌ନେସ ସଂପର୍କରେ ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ । ଅତୀତରେ ଲୋକମାନେ ଫିଟ୍‌ ରହୁଥିଲେ ଏବଂ ଗାଁରେ ପାଣି ସଂଗ୍ରହ କରିବାକୁ ଦୈନିକ 40ରୁ 50 କିମି ରାସ୍ତା ଅତିକ୍ରମ କରୁଥିଲେ; କିନ୍ତୁ ଆଜିକାଲି ସହରରେ ଟେକ୍ନୋଲଜିର ସୁବିଧା ଯୋଗୁଁ ଆମେ ଏକ ଆଳସ୍ୟ ଜୀବନଯାପନ କରୁଛୁ । ଏହା ଫଳରେ ଆମେ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର ବ୍ୟାଧିର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଛୁ ବୋଲି ମିଲିନ୍ଦ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଫିଟ୍‌ନେସ ବୟସ ଦେଖେନି । ମିଲିନ୍ଦଙ୍କ ମାଆଙ୍କ ଉଦାହରଣ ଦେଇ ସେ କହିଥିଲେ ଯେ 81 ବୟସରେ ମଧ୍ୟ ସେ ଏବେ ଫିଟ୍‌ ଅଛନ୍ତି ଏବଂ ଦୈନିକ ଦଣ୍ଡ ବୈଠକ କରିପାରୁଛନ୍ତି । ଏଥିପାଇଁ ସେ ମିଲିନ୍ଦଙ୍କ ମାଆଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇ ତାଙ୍କ ଉଦ୍ୟମର ଉଚ୍ଚ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି । ମିଲିନ୍ଦ ଏହି ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ପ୍ରଶ୍ନ କରିଥିଲେ ଯେ ସେ କିପରି ସମାଲୋଚନାର ମୁକାବିଲା କରନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତଭାବେ କରାଯାଉଥିବା କାର୍ଯ୍ୟ, ସମସ୍ତଙ୍କ ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାର ଭାବନା ଏବଂ କର୍ତ୍ତବ୍ୟର ବିଚାର ମାନସିକ ଚାପ ଦୂର କରେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ବିଚାରର ଏକ ସୁସ୍ଥ ମାର୍ଗର ସଂକେତ ଦିଏ । ତେବେ ଜଣେ ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅନ୍ୟ ସହିତ ପ୍ରତିଯୋଗିତା କରିବା ଅପେକ୍ଷା ପ୍ରଥମେ ନିଜସହ ପ୍ରତିଯୋଗିତା କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବା ଆବଶ୍ୟକ ।
ପୁଷ୍ଟିସାଧନ ବିଶାରଦ ରୁଜୁତା ଦିୱେକରଙ୍କ ସହ କଥାବାର୍ତ୍ତା
ପୁଷ୍ଟିସାଧନ ବିଶେଷଜ୍ଞ ରୁଜୁତା ଦିୱେକରଙ୍କ ସହ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଆଳାପ ଅବସରରେ ଖାଦ୍ୟ ପାନୀୟ ବିଷୟରେ କିଛି ଜାଣିବାକୁ ମିଳିଥିଲା । ରୁଜୁତା ଡାଲି, ଭାତ ଓ ଘିଅ ଖାଇବାର ପୁରୁଣା ସଂସ୍କୃତି ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆମେ ଯଦି ସ୍ଥାନୀୟଭାବେ ଉତ୍ପାଦିତ ଖାଦ୍ୟ ଖାଉ, ତାହାଦ୍ୱାରା ଆମର ଚାଷୀ ଓ ସ୍ଥାନୀୟ ଅର୍ଥନୀତି ଉପକୃତ ହୋଇଥାଏ । ଭୋକାଲ ଫର୍‌ ଲୋକାଲ ବିଚାର ଏ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ବିଶେଷ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ସେ କେତେକ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ଧାରା ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଅବଗତ କରାଇଥିଲେ । ସେଥିରେ ଘିଅ କିପରି ତିଆରି ହୁଏ, ଦୁଧ ହଳଦୀର ଗୁରୁତ୍ୱ କଣ ତାହା ଲୋକେ ଏବେ ଶିଖିବାକୁ ଆଗ୍ରହ ପ୍ରକାଶ କରୁଛନ୍ତି ବୋଲି କହିଥିଲେ । ଯେଉଁ ଖାଦ୍ୟ ଆମର ଶାରୀରିକ ଏବଂ ମାନସିକ ଶକ୍ତି ନଷ୍ଟ କରେ ତାହାଠାରୁ ଦୂରରେ ରହିବାକୁ ରୁଜୁତା ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅଞ୍ଚଳରେ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଖାଦ୍ୟପାନୀୟ ଉପଲବ୍ଧ ହୋଇଥାଏ । ତେଣୁ ଘର ତିଆରି ଖାଦ୍ୟକୁ ସମସ୍ତେ ଅଗ୍ରାଧିକାର ଦେବା ଉଚିତ । ଆମେ ଯଦି ପ୍ୟାକ୍‌ ଓ ପ୍ରୋସେସ ହୋଇଥିବା ଖାଦ୍ୟକୁ ବନ୍ଦ କରୁ ଏବଂ ଘର ତିଆରି ଖାଦ୍ୟ ଅଧିକ ଖାଉ ଆମର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟଗତ ଲାଭ ଅଧିକ ହେବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ସ୍ୱାମୀ ଶିବଧ୍ୟାନମ୍‌ ସରସ୍ୱତୀଙ୍କ ସହ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଆଳାପ
ସ୍ୱାମୀ ଶିବଧ୍ୟାନମ୍‌ ସରସ୍ୱତୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସେ ସର୍ବଜନ ହିତାୟ, ସର୍ବଜନ ସୁଖାୟଶ୍ଲୋକରୁ ପ୍ରେରଣା ପାଆନ୍ତି । କାରଣ ଏଥିରେ ସମସ୍ତଙ୍କର କଲ୍ୟାଣ ଓ ସନ୍ତୋଷ ନିହିତ । ସେ ତାଙ୍କ ଗୁରୁଙ୍କ ବିଷୟରେ କହିବା ସହ ଯୋଗର ମହତ୍ୱ ସଂପର୍କରେ ପ୍ରଚାର କରିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କଠାରୁ ପାଇଥିବା ପ୍ରେରଣା ସଂପର୍କରେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ । ପ୍ରାଚୀନ ଗୁରୁକୁଳ ପରମ୍ପରାରେ ପ୍ରଚଳିତ ଗୁରୁଶିଷ୍ୟ ସଂପର୍କ ଉପରେ କହିବା ସହିତ ଛାତ୍ରମାନଙ୍କର ଶାରୀରିକ ଓ ମାନସିକ ବିକାଶ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ ।
ସ୍ୱାମୀଜୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଯୋଗ କେବଳ ଗୋଟିଏ ଅଭ୍ୟାସ ବା ବ୍ୟାୟାମ ନୁହେଁ, ଏହା ଜୀବନର ମାର୍ଗ । ଗୁରୁକୁଳରେ ଏ ସବୁ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ଶିକ୍ଷା ଦିଆଯାଉଥିଲା । ପରିବର୍ତ୍ତିତ ଜୀବନଶୈଳୀ ଅନୁସାରେ ଯୋଗକୁ ଖାପଖୁଆଇବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ଅବସରରେ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ ।
ବିରାଟ କୋହଲିଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିରାଟ କୋହଲିଙ୍କ ସହିତ ତାଙ୍କର ଫିଟ୍‌ନେସ ରୁଟିନ୍‌ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ । ବିରାଟ କହିଥିଲେ ଶାରୀରିକ ଶକ୍ତି ମାନସିକ ଶକ୍ତି ସହିତ ସମାନଭାବେ ଗତିକରେ । ଦିଲ୍ଲୀର ପ୍ରଖ୍ୟାତ ଛୋଲେ ଭଟୁରେ ଖାଇବା ସେ କିପରି ଛାଡିଲେ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପଚାରିବାରୁ ବିରାଟ କହିଥିଲେ ଯେ ଘର ରନ୍ଧାଖାଦ୍ୟ ଖାଇବା ସହିତ ଖାଦ୍ୟ ସଂଯମ ତାଙ୍କ ଫିଟ୍‌ନେସ ସ୍ତରକୁ ବଢାଇବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଛି । କାଲୋରି ଗ୍ରହଣକୁ କିପରି ବଜାୟ ରଖାଯାଇପାରିବ ସେ ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ । ବିରାଟ କହିଥିଲେ ଯେ ମଣିଷ ଯେଉଁ ଖାଦ୍ୟ ଖାଉଛି ତାହା ହଜମ ହେବାକୁ ସମୟ ଲାଗେ । ସେଥିପାଇଁ ଖାଦ୍ୟ ଗ୍ରହଣରେ ଏକ ନିୟମିତ ବ୍ୟବଧାନ ରହିବା ଉଚିତ । ଇୟୋ ଇୟୋ ଟେଷ୍ଟ ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋଚନା କରିବା ସହ ଫିଟ୍‌ନେସ ସଂସ୍କୃତି ସୃଷ୍ଟିର ଗୁରୁତ୍ୱ ସଂପର୍କରେ କହିଥିଲେ । ଆପଣ କ୍ଲାନ୍ତ ହୁଅନ୍ତି ନାହିଁ କି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଶ୍ନ କରିବାରୁ ବିରାଟ କହିଥିଲେ ଯେ ଉତ୍ତମ ନିଦ୍ରା, ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ଫିଟ୍‌ନେସ ଦ୍ୱାରା ଶରୀର ଗୋଟିଏ ସପ୍ତାହରେ ସୁସ୍ଥ ହୋଇଯାଏ ।
ଶିକ୍ଷାବିତ୍‌ ମୁକୁଲ କାନିତକରଙ୍କ ସହ ବାର୍ତ୍ତାଳାପ
ଶିକ୍ଷାବିତ୍‌ ମୁକୁଲ କାନିତକର କହିଥିଲେ ଯେ ଫିଟ୍‌ନେସ ବିଚାର କେବଳ ଶରୀର ପାଇଁ ନୁହେଁ, ମାନସିକ ଏବଂ ସାମାଜିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଜରୁରୀ । ଏକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଂସ୍କୃତି ନିର୍ମାଣ ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଥିଲେ । ସୂର୍ଯ୍ୟ ନମସ୍କାରର ଜଣେ ପ୍ରବକ୍ତା ହୋଇଥିବାରୁ ସେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଭଗବତ୍‌ ଗୀତା ଦୁଇଜଣ ଫିଟ୍‌ ମଣିଷଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ହୋଇଥିବା ଆଲୋଚନା । ନୂଆ ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷାନୀତିରେ ଫିଟ୍‌ନେସକୁ ପାଠ୍ୟକ୍ରମର ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିଥିବାରୁ ସେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ସାଧୁବାଦ ଜଣାଇଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହାଦ୍ୱାରା ଫିଟ୍‌ ଇଣ୍ଡିଆ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପାଇଁ ପ୍ରେରଣା ମିଳିବ । ଫିଟ୍‌ନେସ ମନ, ବୁଦ୍ଧି ଏବଂ ଭାବନାର ଏକ ସମନ୍ୱୟ ବୋଲି ସେ ମତ ଦେଇଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉପସଂହାରୀୟ ମନ୍ତବ୍ୟ
କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଶେଷରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଫିଟ୍‌ ଇଣ୍ଡିଆ ଡାଇଲଗ୍‌ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବୟସ ବର୍ଗର ଫିଟ୍‌ନେସ ଆଗ୍ରହ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଏ । ଏହା ମଧ୍ୟ ଫିଟ୍‌ନେସର ବିଭିନ୍ନ ଦିଗକୁ ଏଥିରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରେ । ଏବେ ଦେଶରେ ଫିଟ୍‌ନେସକୁ ଲୋକେ ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛନ୍ତି ଏବଂ ସିଆଡେ ମୁହାଁଉଛନ୍ତି । ଫିଟ୍‌ ଇଣ୍ଡିଆ ମୁଭ୍‌ମେଣ୍ଟ ଆରମ୍ଭ ହେବା ପରେ ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ପ୍ରଗତି ପରିଲକ୍ଷିତ ହୋଇଛି । ଲୋକେ ନିଜର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ଫିଟ୍‌ନେସ ନେଇ ଅଧିକ ସଚେତନ ହେଉଛନ୍ତି । ନିଜକୁ ସୁସ୍ଥ ସବଳ ଓ ସମର୍ଥ ରଖିବାକୁ ନିରନ୍ତର ଉଦ୍ୟମ ଚଳାଇଛନ୍ତି । ଏହା ଏକ ଶୁଭ ଲକ୍ଷଣ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ଯୋଗ, ବ୍ୟାୟାମ, ଚାଲିବା, ଦୌଡ଼, ପୁଷ୍ଟିକର ଓ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟପ୍ରଦ ଖାଦ୍ୟ ଖାଇବା ଅଭ୍ୟାସ, ସୁସ୍ଥ ଜୀବନଶୈଳୀ ଏସବୁ ଆମ ସଚେତନତାର ଅଂଶବିଶେଷ ପାଲଟିଯାଇଛି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଫିଟ୍‌ ଇଣ୍ଡିଆ ମୁଭ୍‌ମେଣ୍ଟ ଏହି କରୋନା ମହାମାରୀ ସମୟର କଟକଣା ସତ୍ତ୍ୱେ ମଧ୍ୟ ତାହାର ପ୍ରଭାବ ଓ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକତା ବଜାୟ ରଖିଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଫିଟ୍‌ ରହିବା କଷ୍ଟସାଧ୍ୟ ବ୍ୟାପାର ନୁହେଁ । ସାମାନ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳା ଓ କିଞ୍ଚିତ କଷ୍ଟକର କାର୍ଯ୍ୟ ଦ୍ୱାରା ଆପଣ ସର୍ବଦା ସୁସ୍ଥ ରହିପାରିବେ । ସେ ଫିଟ୍‌ନେସ ଡୋଜ୍‌ମନ୍ତ୍ର ପ୍ରଦାନ କରି କହିଥିଲେ ପ୍ରତିଦିନ ପ୍ରତ୍ୟେକଙ୍କ ଜୀବନରେ ମାତ୍ର ଅଧଘଣ୍ଟା ବିଶେଷ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ଜଣେ ଫିଟ୍‌ ରହିବାକୁ ଉଦ୍ୟମ କଲେ ସୁସ୍ଥସବଳ ରହିପାରିବ । ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତି ଦୈନିକ କିଛି ସମୟ ପାଇଁ ଯୋଗ କରନ୍ତୁ କିମ୍ବା ବ୍ୟାଡମିଣ୍ଟନ, ଟେନିସ, ଫୁଟବଲ, କରାଟେ ବା କବାଡି ଅତି କମ୍‌ରେ 30 ମିନିଟ ଖେଳନ୍ତୁ । ଦେଖିବେ ସବୁ ଠିକ୍‌ ହୋଇଯିବ । ଆଜି କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ମିଳିତଭାବେ ଫିଟ୍‌ନେସ ପ୍ରୋଟକଲ ଉନ୍ମୋଚନ କରାଯାଇଛି ବୋଲି ଏହି ଅବସରରେ ସେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜିର ଫିଟ୍‌ନେସ ସଂକ୍ରାନ୍ତ ସଚେତନତା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ହୋଇଛି । ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଂଗଠନ ଡାଏଟ (ଆହାର), ଶାରୀରିକ କାର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଂପର୍କରେ ଏକ ବୈଶ୍ୱିକ ରଣନୀତି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛି । ଶାରୀରିକ କାର୍ଯ୍ୟ ସଂପର୍କରେ ମଧ୍ୟ ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଂଗଠନ ସମଗ୍ର ଦୁନିଆ ପାଇଁ ଏକ ପରାମର୍ଶ ସୂଚୀ ଜାରି କରାଯାଇଛି । ଆଜି ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ, ଜର୍ମାନୀ, ବ୍ରିଟେନ ଏବଂ ଆମେରିକା ଫିଟ୍‌ନେସ ପାଇଁ ନୂଆ ଲକ୍ଷ୍ୟଧାର୍ଯ୍ୟ କରି ସେ ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି । ବିଶ୍ୱର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରେ ଫିଟ୍‌ନେସ ସଂପର୍କରେ ବଡ଼ ବଡ଼ ଅଭିଯାନ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମମାନ ଆୟୋଜିତ ହୋଇଛି । ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ନାଗରିକ ଦୈନିକ ବ୍ୟାୟାମରେ ଯୋଗ ଦେଉଛନ୍ତି ।