Prime Minister's Office
Prime Minister launches the Age Appropriate Fitness Protocols
Interacts with various fitness enthusiast on the First Anniversary of Fit India Movement
Fit India Dialogue focuses on the fitness interests of every age group and brings into play different dimensions of fitness: PM
24 SEP 2020 5:23PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi launched the Age Appropriate Fitness Protocols on the occasion of the first anniversary of the Fit India Movement, via virtual conferencing today.
Shri Modi interacted with various sports persons, fitness experts and others during the Fit India Dialogue event organised on the occasion. The virtual dialogue was conducted in a casual and informal manner where the participants shared with the Prime Minister their life experiences and their fitness mantra.
PM’s interaction with Devendra Jhajharia, Paralympic Gold Medalist, Javelin Thrower
Prime Minister lauded Shri Devendra for bringing laurels to India at various World Paralympic events. He inquired from Devendra as to how he overcame his challenges and turned him into a World famous athlete.
Devendra Jhajharia narrated the difficult phase after he lost an arm owing to an electric shock and how his mother inspired him to behave as a normal child and work towards fitness.
To Prime Minister’s query on how he dealt with his latest shoulder injury and he overcame his mood to retire from the sport, Devendra Jhajharia said that one has to believe in oneself first to overcome mental and physical challenges.
He demonstrated some physical exercises and discussed the fitness regimen he followed to overcome his injury.
Prime Minister praised the Paralympic Gold Medalist for having done a such an inspiring job and paid accolades to his mother for keeping herself at the age of 80.
PM’s interaction with Afsan Ashiq, Footballer
The Goal Keeper from Jammu and Kashmir said that it is necessary that every woman should keep herself fit, as she plays the role of a mother and caretaker of the family. She discussed how she is inspired by M S Dhoni calm style of functioning and how she meditates daily in the morning to keep herself calm and composed.
Prime Minister inquired about what is the traditional way people of J&K keep themselves fit, despite the extreme weather conditions. Afsan discussed how they trek and how it improves their fitness levels. She also said that as people of J&K live in high altitudes they have more lung capacity and that they have no breathing problems when involved in physical activity elsewhere.
Afsan also talked about how she needs to mentally focussed and physically flexible as a goal keeper.
PM’s interaction with Milind Soman, Actor, Model
Referring to Milind Soman as ‘Made in India Milind’, the Prime Minister said he, in his own ways, has been a vocal supporter for Make in India. Milind Soman said the Fit India Movement has led to awareness among people, they are now aware of their physical and mental strength. He talked about the fitness of his mother. Soman said in the past people were fit and they used to walk 40-50 kms in villages to fetch water. But nowadays due to access to technology in cities we lead a sedentary lifestyle which makes us prone to many problems.
Prime Minister said that fitness knows no age and lauded Milind Soman’s mother for maintaining a fitness regimen which included even push-ups at the age of 81.
Milind Soman said that one can remain fit and healthy by using whatever they have, it only requires confidence and determined thought to do so.
Milind asked PM how he handles criticism, on this PM said work done with complete dedication, with the feeling of serving everyone and a sense of duty does not cause stress. The Prime Minister said Competition symbolizes a healthy way of thinking, but one should focus on competing with self rather than with others.
PM’s interaction with Rujuta Diwekar, Nutritionist
Rujuta Diwekar stressed the importance of going back to old ways of eating i.e dal, chawal and ghee culture. She said if we eat local produce, our farmers and our local economy is going to benefit too. The vocal for local attitude is very important.
She spoke of international trends where people are learning how to make ghee and realising the importance of haldi-milk.
Diwekar talked about avoiding those foods that damage our physical and mental health. He talked about every region having its specialized foods and that home-cooked food is always helpful. He pointed out the benefits that accrue if we stop eating packed and processed foods.
PM’s interaction with Swami Shivadhyanam Saraswati
Swami Shivadhyanam Saraswati said that he derives inspiration from the famous saying सर्वजन हिताय, सर्वजन सुखाय (Welfare of all and Happiness of All).
He talked about his gurus and inspiration drawn from them to spread the importance of yoga. He referred to the ways and methods the Ancient Teacher-Disciple Gurukul tradition which focused on the physical and mental development of the student.
He termed Yoga as not just an exercise but a way of life, which was inculcated during the Gurukul days, during old times.
The Prime Minister talked about customizing yoga according to the changing lifestyles.
PM’s interaction with Virat Kohli
The Prime Minister discussed with Virat Kohli about his fitness routine. Virat said mental strength goes hand in hand with your physical strength.
When the Prime Minister asked how he gave up Delhi’s famous Chole Bhature, Virat talked about how simple home cooked meals along with bringing discipline in diet help in increasing fitness levels.
Shri Modi discussed how to maintain calorie intake. Virat said the body needs to be given time to process the ingested food. The PM talked about the YoYo test and stressed on the importance of bringing in fitness culture.
PM’s interaction with Mukul Kanitkar, Educationist
Mukul Kanitkar said fitness is a concept not only for the body but also for the mental and social health. He stressed on the need for building a culture of health. He praised the Prime Minister for being an advocate of the Surya namaskar. He described the Bhagavadgita as a discussion between two fit people.
He praised the Prime Minister for making fitness a part of the curriculum in the National Education Policy - 2020 and inspiring everyone to work towards a FitIndia. He said Fitness is a combination of mann (feeling), buddhi (knowledge) and bhavna (thoughts).
PM’s concluding remarks
Speaking on the occasion, the Prime Minister said the Fit India Dialogue focuses on the fitness interests of every age group and brings into play different dimensions of fitness.
Shri Modi highlighted the fact that there is a high amount of mobilization in the country towards fitness, after the launch of the Fit India movement. Awareness on health and fitness has been increasing continuously and activeness has also increased.
He expressed happiness that Yoga, Exercise, Walking, Running, healthy food habits, healthy lifestyle has become a part of our consciousness. He said the Fit India movement has proved its influence and relevance in this corona period in spite of the restrictions.
Prime Minister said that a sound mind resides in a sound body but the reverse of this is equally true. He said our body is completely fit only when our mind is fit.
The Prime Minister said staying fit is not as difficult a task as some think. With a little discipline and a little hard work you can always be healthy. He gave the mantra 'फिटनेस की डोज़, आधा घंटा रोज’ ( Fitness dose, Half an hour everyday ) for everyone's health. He urged everyone to practice yoga, or badminton, tennis or football, karate or kabaddi for at least 30 minutes daily. He said today the Youth Ministry and Health Ministry together released Fitness protocols.
The Prime Minister said Competition symbolizes a healthy way of thinking, but one should focus on competing with self rather than with the other.
The Prime Minister said the world has become aware of fitness now. Expressing his satisfaction over the increased fitness awareness in the country, he said, “Usually, our parents teach us all good habits. But for fitness, the trend has reversed a little. Youngsters are taking the lead in helping their parents get a fit lifestyle.”
Quoting Swami Vivekananda, the Prime Minister said, 'Strength is life, weakness is death. Expansion is life, contraction is death.' There are inspirations for us all around. We just have to make sure that we continue to do things that we're passionate about diligently.
Prime Minister expressed confidence that more and more people would join the movement. He termed the Fit India Movement as also “Hit India Movement” because the more the country gets fit, the more it would be a Hit.
He urged the people to give further push to the Fit India Movement with a stronger resolve.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা এজ এপ্রোপ্রিএৎ ফিৎনেস প্রোতোকোল ফোংখ্রে
ফিৎ ইন্দিয়া মুবমেন্তকী অহানবা চহী কুমোন্দা হকচাং ফবা পামজবশিংগা ৱারী শানখ্রে
ফিৎ ইন্দিয়া দাইলোগনা চহী কাংলুপ খুদিংমক্কী হকচাং ফনবগী মতাংদা মীৎয়েং চংখি অমসুং মসিনা হকচাং ফনবা হোৎনবগী মাইকৈ খুদিংমক্তা থৌদাং লৌরি
24 SEP 2020 5:23PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ফিৎ ইন্দিয়া মুবমেন্তকী অহানবা চহী কুমোন্দা ভিদিও কনফরেন্সিংগী থোংদা ঙসি এজ এপ্রোপ্রিএৎ ফিৎনেস প্রোতোকোল হৌদোকখ্রে।
থৌরম অসিদা শীনখিবা ফিৎ ইন্দিয়া দাইলোগকী মনুংদা শ্রী মোদীনা তোঙান-তোঙানবা শান্নখোৎনবা মীওইশিংগা ৱারী শানখি। ভর্চুএল দাইলোগ অদু কেজুএল অমসুং ইনফোর্মেল ওইনা পাঙথোকখি, মসিদা শরুক য়ারিবশিংনা প্রধান মন্ত্রীদা মখোয়গী পুন্সিদা থেংনরকপশিং অমসুং মখোয়না হকচাং ফনা লৈনবগী লাইৱা তমখি।
প্রধান মন্ত্রীনা দেবেন্দ্র ঝাঝারিয়া, পেরালিম্পিক গোল্দ মেদালিস্ত, জেব্লিন লংবা অসিগা শানখিবা ৱারী
প্রধান মন্ত্রীনা শ্রী দেবেন্দ্রবু তোঙান-তোঙানবা মালেমগী পেরালিম্পিক ইভেন্তশিংদা ভারতকী মিংচৎ পুরকখিবগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি। মহাক্না দেবেন্দ্রদা মহাক্কী খুদোংচাদবা শীংনবশিংবু করম্না মাই পাকখিবগে অমসুং মহাকপু মালেমগী শক্নাইরবা এথলেৎ অমা করম্না ওইরকখিবনো হায়না হংখি।
দেবেন্দ্র ঝাঝরিয়ানা মৈ চিংখিবদগী মখুৎ নাম্মা তৎখিবগী পুন্সিগী অৱাবা তাংকক্কী মতাং অমসুং মহাক্কী অপোকপীনা চুম্নগী অঙাং অমগুম্না অদুমক হিংদুনা হকচাং ফনবগী মাইকৈদা পুশিনবীরকপগী ৱারী তমখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হন্দক্তা নৌনা মহাক্কী পাম্বোম শোকপদা করি তৌখিবগে অমসুং শান্নখোয়ৎনবদগী পোথারগে হায়না লেপ্লুবা ৱারেপ করম্না মাইথিবা পীখবগে হায়না হংবগী পাউখুম ওইনা দেবেন্দ্র ঝাঝরিয়ানা খুমখি মদুদি কনাগুম্বা অমনা ৱাখলগী অমসুং হকচাংগী শীংনবা লাকপা মীকুপ্তা অহানবদা মশাদা থাজবা অমা থম্বা তাই হায়খি।
মহাক্না হকচাং শাজেল খরা উৎখি অমসুং অশোকপা অমগী মতুংদা তৌগদবা শাজেলগী মতাংদা খন্ন-নৈনখি।
প্রধান মন্ত্রীনা পেরালিম্পিক গোল্দ মেদালিস্ত অমনা অসিগুম্বা ইথিল পীনিংঙাই ওইবা থবক অসি পায়খৎলম্বগীদমক থাগৎখি অমসুং অমসুং চহী ৮০ শুরবী মহাক্কী মমানা হকচাং ফনা হৌজিক ফাওবা লৈবগীদমক ইকাই খুম্নবা ফোংদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা অফসান অশিক, ফুৎবোল্লরগা শানবা ৱারী
জম্মু অমসুং কাশ্মিরদগী গোল কীপ্পর অসিনা মমা অমসুং ইমুং পুবী অমগী থৌদাং লৌরিবনা হায়খি মদুদি নুপী খুদিংমক্না মশা মউ ফনা লৈবা হায়বসি তঙাইফদবা অমনি। এম.এস. ধোনীগী ইং তপ্না থৌ পাংথোকপগী মওং মতৌনা মহাকপু করম্না ইথিল পীখিবগে হায়বগী মতাংদা নৈনখি অমসুং মহাক্না অয়ুক খুদিংগী হিরি কোন্দুনা ইং তপ্না অমসুং ফিজেৎ কাইদনা লৈনবা হোৎনৈ হায়না পাউদমখি।
প্রধান মন্ত্রীনা য়াম্না ইংবা মফম অমা ওইবনা জম্মু অমসুং কাশ্মিরগী মহৌশাদগী লৈজরকপা হকচাং ফনা লৈনবগী লম্বী লৈব্রা হংখি। অফসান্না মখোয়না ত্রেক্কিং চৎপনা মখোয়গী হকচাং করম্না ফগৎহনবগে হায়বদু খন্নখি। মহাক্না মসিমসু হায়খি মদুদি জম্মু অমসুং কাশ্মিরগী মীওইশিং অসি অৱাংবা অলতিত্যুদতা হিংবনা মখোয়দা থবোম্বীগী কেপাসিতী হেন্না চাউই হায়খি অমসুং মসিনা মখোয়না হকচাং শাজেল তৌবা মতমদা মখোয়দা নিংশা হোনবগী অৱাবা লৈতে হায়খি।
অফসান্না গোল কীপ্পর অমা ওইনা হকচাং ফনা অমসুং হকচাং নৌনা লৈতবা য়াদবগী মতাংদসু তমখি।
প্রধান মন্ত্রীগা মিলিন্দ সোমন, এক্তর, মোদেলগা শানখিবা ৱারী
মিলিন্দ সোমনবু 'মেদ ইন ইন্দিয়া মিলিন্দ' হায়না কৌরদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মহাক্না মহাক্কী মশাগী ওইবা মওংদা মেক ইন ইন্দিয়াগী ভোকেল সপ্পোর্তর ওইরি হায়না ফোংদোকখি। মিলিন্দ সোমন্না হায়খি মদুদি ফিৎ ইন্দিয়া মুবমেন্তনা মীয়ামদা ৱাখল তাহল্লি, মখোয়না হৌজিক্তি মখোয়গী হকচাং অমসুং ৱাখলগী পাঙ্গল খঙজরে। মহাক্না মহাক্কী অপোকপীগী হকচাংগী মতাংদা ঙাংখি। সোমন্না হায়খি, মমাংঙৈ মতমদদি অয়াম্বা মীশিং অসি হকচাং ফনা লৈরম্মি অমসুং মখোয়না খুঙ্গংশিংদা ঈশিং শোক্নবগীদমক কিলোমিতর ৪০-৫০ ফাওবা খোংনা চৎলম্মি। অদুবু হৌজিক্তি শহরশিংদা তেক্নোলোজী লৈরবনা মরম ওইদুনা ঐখোয়না কয়া লেঙ ওৎপা ৱাৎলবা পুন্সি মহিং অমা হিংলি, মসিনা ঐখোয়দা লাইনা কয়া পোকহল্লি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি হকচাং ফবা হায়বসি চহী লৈতে অমসুং মিলিন্দ সোমনগী অপোকপীবু চহী ৮১ শুরবা ফাওবদা পুস অপ তৌদুনা হকচাং ফনা লৈবগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি।
মিলিন্দ সোমন্না হায়খি মদুদি কনাগুম্বা অমনা মখোয়দা লৈজবা অমা হেক্তা শীজিন্নদুনা হকচাং ফনা লৈবা য়াই, মসিদা চঙলিবসি মখোয়গী থাজবা অমসুং করিগুম্বা অমা তৌবদা পুকচেল তিংবদুখক্নি।
মিলিন্দনা প্রধান মন্ত্রীদা মীনা চৈরকপা মতমদা করম্না পাউখুম পীবগে হায়না হংবদা, প্রধান মন্ত্রীনা খুমখি মদুদি মপুং ফানা কত্থোকপা, মীপুম খুদিংমকপু মতেং পাংগে খনবগা লোইননা থবক পায়খৎপা অমসুং ইথৌদাং মশক খঙবনা ৱাখলদা অৱাবা পোকহন্দে হায়খি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি চাংদম্নবনা অফবা ৱাখল পোকহল্লি, অদুবু কনাগুম্বা অমনা অতোপ্পগা চাংদম্নবগী ইশাগা শিংনজগদবনি হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীগা রুজুতা দিৱেকর, ন্যুত্রিসনিস্তকা শানখিবা ৱারী
রুজুতানা মমাংঙৈগী চাবা থকপগী মওং মতৌদা হঞ্জিনবগী মরুওইবগী মতাংদা ফোংদোকখি হায়বদি হৱাই, চাক অমসুং ঘী চাবগী হৈনবী। মহাক্না হায়খি মদুদি করিগুম্বা ঐখোয়না লমদম অসিদা শাজবা পোৎচৈ চারবদি, ঐখোয়গী লৌমীশিং অমসুং ঐখোয়গী লমদম অসিগী শেন্মিৎলোন্দা কান্নবা পীগনি। ভোকেল ফোর লোকেলগী ৱাখল্লোন অসি য়াম্না মরুওই হায়খি।
মহাক্না মালেমগী ওইনা চৎনরক্লিবা করম্না ঘী শাগদগে হায়বগী মতাংদা অমসুং মচুগা শঙ্গোমগগী কান্নবগী মতাংদা ঙাংখি।
দিৱেকরনা ঐখোয়গী হকচাং অমসুং ৱাখলদা অকাইবা পীবা চীঞ্জাকশিং থাদোক্নবগী মতাংদা ফোংদোকখি। লম খুদিংমক্কী মখোয়গী ওইবা অখন্নবা চীঞ্জাক লৈজৈ অমসুং য়ুমদা থোংবা চীঞ্জাক হায়বসিনা মতম চুপ্পদা অফবা ওই। করিগুম্বা ঐখোয়না অয়োম্বা অমসুং প্রোসেস তৌরবা চীঞ্জাক থাদোক্লবা অমসুং য়ুমদা শেমজবা চীঞ্জাক চারিবমখৈ কান্নবা কয়া অমা ঐখোয়না উবা ফংগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা স্বামি শিবধ্যানম সরস্বতিগা শানবা ৱারী
স্বামি শিবধ্যানম সরস্বতিনা হায়খি মদুদি ময়াম্না হায়নবা ফজরবা ৱাফম সর্ব্জন হিতাএ, সর্বজন সুখাএ হায়বদি মীয়ামগী য়াইফবনা পুম্নমক্কী নুংঙাইবনি হায়বসিদগী পুক্নিং ইথিল ফংখিবনি হায়রি।
মহাক্না গুরুশিংগী মতাংদা হায়খি অমসুং মখোয়দগী লৌহৌবা ইথিলনা য়োগাগী মরুওইবা শন্দোক্নবগী মতাংদা পনখি। মহাক্না মহৈরোইশিংগী হকচাং অমসুং ৱাখলদা মীৎয়েং চঙবা অরিবা ওজা-তুংইনবা গুরুকুলগী লম্বী অমসুং মেথদকী মতাংদা পনখি।
মহাক্না য়োগাবু শাজেল অমখক নত্তনা পুন্সিগী লম্বী অমনি হায়না ফোংদোকখি, মসি গুরুকুলগী মতমদগী হৌনা লৈরক্লবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হোংলক্লিবা পুন্সিগী মওং অসিদা য়োগাবুসু অহোংবা অমা পুরক্নবগী মতাংদা ফোংদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা ভিরাৎ কোলিগা শানখিবা ৱারী
প্রধান মন্ত্রীনা ভিরাৎ কোলিগা লোইননা মহাক্কী ফিৎনেস রুতিনগী মতাংদা খন্নখি। ভিরাৎনা হায়খি মদুদি ৱাখলগী পাঙ্গল হায়বসি হকচাংগী পাঙ্গলগা লোইননা চৎলি।
প্রধান মন্ত্রীনা দিল্লীগী মমিং লৈরবা চোলে ভাতুরে মতৌ করম্না থাদোকখিবগে হায়না হংবা মতমদা ভিরাৎনা দাইৎকী কাংলোন চুম্না য়ুমদা চম্না থোংজবা চাক্লেন্না হকচাং ফবা হেলহনলি হায়খি।
শ্রী মোদীনা কেলোরী ইন্তেক করম্না খল কাইদনা থমগদগে হায়বগী মতাংদা খন্নখি। ভিরাৎনা হায়খি মদুদি চাশিনখিবা চীঞ্জাকশিং অসি তুমহন্নবা হোৎনবদা হকচাংদা মতম খরা পীবা মথৌ তাই হায়খি। প্রধান মন্ত্রীনা য়োয়ো তেস্তকী মতাংদা পুথোকখি অমসুং হকচাং ফবগী নাৎ অমা শাগৎপগী তঙাইফদবা ফোংদোকখি। ভিরাৎনা হায়খি মদুদি মরাং কাইনা তুম্বা, চীঞ্জাক অমসুং হকচাং ফবনা চয়োল অমগী মনুংদা হকচাং কনখৎহনবা য়াই হায়না প্রধান মন্ত্রীনা চোকথবা ফাওদব্রা হায়না হংবদা খুমখি।
প্রধান মন্ত্রীনা মুকুল কানিৎকর, এজুকেসনিস্তকা শানবা ৱারী
মুকুল কানিৎকরনা হায়খি মদুদি হকচাং ফবা হায়বসি হকচাং খক্কী নত্তনা ৱাখল অমসুং খুন্নাইগী ৱাখল্লোন অমসুনি। মহাক্না হকশেলগী নাৎ অমা শাগৎপগী তঙাইফদবা ফোংদোকখি। মহাক্না প্রধান মন্ত্রীবু সুর‍্যা নমস্কারগী পাউখোল্লোই ওইবীবগীদমক থাগৎচখি। মহাক্না ভগবৎগিতাবু হকচাং ফবা অনীগী মরক্তা খন্ন-নৈনবনি হায়না ফোংদোকখি।
মহাক্না প্রধান মন্ত্রীবু নেসনেল এজুকেসন পোলিসী – ২০২০দা ফিৎনেসপু করিক্যুলমদা হাপ্পীবগীদমক অমসুং মীপুম খুদিংমকপু ফিৎ ইন্দিয়াগীদমক পুক্নিং থৌগৎপগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ফিৎনেস হায়বসি মন (ফীলিং), বুদ্ধি (নোলেদজ) অমসুং ভাবনা (থোৎস)কী পুনশিন্নবদুবুনি হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীনা অরোইবদা হায়খিবা ৱারোল
থৌরম অদুদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ফিৎ ইন্দিয়া দাইলোগনা চহী কাংলুপ খুদিংমক্কী হকচাং ফনবগী মতাংদা মীৎয়েং চংখি অমসুং মসিনা হকচাং ফনবা হোৎনবগী মাইকৈ খুদিংমক্তা থৌদাং লৌরি।
শ্রী মোদীনা লৈবাক অসিদা ফিৎনেস্কী মোবিলাইজেসন ফিৎ ইন্দিয়া মুবমেন্ত হেক হৌদোকখিবা মতুংদগী চাউনা তৌরি হায়না ফোংদোকখি। হকশেল অমসুং দকচাং ফবা হায়বসিগী মতাংদা পাঙথোকপা এৱেয়রনেসকী চাং লেপ্পা লৈতনা হেনগৎলক্লি অমসুং শরুক য়াবগী চাংসু হেনগৎলক্লি। মহাক্না য়োগা, শাজেল, চৎপা, চেনবা, হকচাং ফবা চীঞ্জাক চাবা, হকচাং ফবা পুন্সি মহিং হায়বসি ঐখোয়গী ৱাখলদা নপ্তুনা লৈরবা পোৎশক অমা ওইরে হায়না হরাউবা ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ফিৎ ইন্দিয়া মুবমেন্তনা কোরোনা মনুংদা অথিংবা কয়া লৈরবসু মসিগী ইথিল অমসুং চুন্নবগী চাং উৎখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি হকচাং ফনা লৈবা হায়বসি কনাগুম্বা খরনা খল্লিবসিগুম্না অরুবা থবক্তি ওইদে। লমচৎ খরা নাইরবা অমসুং খরখক্তং কন্না হোৎনবা মতমদা ঐখোয়না মতম চুপ্পদা হকচাং ফনা লৈবা য়াগনি। মহাক্না 'হকচাং ফনবগীদমক, নোংমগী মনুংদা পুংখাই অমগী ফিৎনেস দোজ' হায়বা লাইৱা অসি পীখি। মহাক্না মীপুম খুদিংমক্তা য়োগা তৌনবা, বেদ্মিন্তন, তেন্নিস নত্ত্রগা ফুৎবোল, করাতে, নত্ত্রগা কবাদ্দি মিনিৎ ৩০ খক ওইরবসু নুমিৎ খুদিংগী শাননবা হায়জখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ঙসিদি য়ুথ মন্ত্রালয় অমসুং হকশেল মন্ত্রালয়না অপুনবা ওইনা ফিৎনেস প্রোতোকোল ফোংখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ঙসিদি হকচাং ফবগী মরমদা পাঙথোকপা এৱেয়রনেস অসি মালেম ফুগাইনা চৎলে। ৱর্ল্দ হেল্থ ওর্গনাইজেসন – হুনা দাইৎ, হকচাং শাজেল অমসুং হকশেলগী মালেমগী ওইবা লাল্লোং অমা য়াৎখ্রে। মখোয়না হকচাং শাজেলগী মরমদা মালেমগী রিকমেন্দেসন অমসু থোকখ্রে। ঙসিদি ওস্ত্রেলিয়া, জর্মনি, ব্রিতেন অমসুং য়ূ.এস.কুম্বা লৈবাক কয়ানা হকচাং ফনবগী অনৌবা পান্দম কয়া শেমদুনা মদু ফংনবা হোৎননরি। পাক চাউবা কেম্পেন কয়াসু অসিগুম্বা লৈবাকশিং অসিদা চত্থরি অমসুং লৈবাক মচা কয়ানা নুমিৎ খুদিংগী শাজেল তৌবদা শরুক য়ানরি।