Ministry of Education
Union Minister of Education and Union Minister of Petroleum & Natural Gas and Steel jointly lay the foundation stone of three permanent buildings of CentralUniversity of Odisha
29 AUG 2020 5:16PM by PIB Delhi
The Central University of Odisha celebrated its 12th Foundation Day today in virtual mode. On the occasion foundation stone of three permanent buildings was laid by the the Union Minister of Education Shri. Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’ and the Union Minister of Petroleum & Natural Gas and Steel Shri Dharmendra Pradhan.
In his address, Shri Pokhriyal congratulated the University for rising to the occasion and becoming one of the prominent universities of India within few years. He also praised the efforts of the Central University of Odisha during the COVID 19 period by launching the ‘Bharosa’ programme, which helped a lot of students in overcoming the pandemic trauma through counselling. He further praised the University for successfully conducting the Home Based Open Book Examination. He recalled the old glory of India when people from other countries were coming to India for studies. Now its time to achieve that type of education through the new education policy. He urged the University community to focus more on research and development.
In his address Shri Dharmendra Pradhan highlighted various schemes of the central government which could be helpful in the upliftment of the society. He said that the Central University of Odisha, being the premiere institute of Southern Odisha, is doing satisfactory work in development of education in the locality. However, he stressed the need for more collaborative efforts from the University for achieving great heights. It includes the mentorship programme under the National Research Foundation, Academia-industry linkage, research in tribal and anthropological studies and consultancy service with prominent industries of the locality like Hindustan Aeronautics Limited (HAL) and NALCO. He assured all type of help to the University, being the only central university of the state. He urged the students to be the torch bearers of Atmanirbhar Bharat.
Vice Chancellor of Central University of Odisha Prof. I. Ramabrahmam who earlier unfurled the University flag, inaugurated the Foundation Day Programme in the presence of faculty members, officers and staff of the University. He highlighted the important achievements of the University and also described the future plans. He focused on starting of new courses especially science programmes which will definitely enhance the scientific temper among the students.
The Foundation Day lecture was delivered by Dr. Sanjeev Sanyal, Principal Economic Adviser, Government of India. He spoke on the rich educational opportunities in India and stressed the need for practical life education for the students so that they can know the actual world by coming out of bookish world. He urged the students to educate themselves to meet challenges of the new changing world. In every sphere of education new methods and new learnings should be searched so that education can be total. He said that the new education policy will be highly helpful in this aspect.
On behalf of the University Prof. Sharat Kumar Palita also addressed the dignitaries and the vote of thanks was given by Dr. Asit Kumar Das, Registrar of the University. The programme was attended by all faculty members and staff of the University inside the campus by maintening proper social distance and students and dignitaries through virtual mode. Dr. Sourav Gupta, Asst. Professor anchored the event. Twelve saplings were planted in the campus to commemorate the occasion.

ମାନବ ସମ୍ବଳ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କେନ୍ଦ୍ର ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଓ ପ୍ରାକୃତିକ ବାଷ୍ପ ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ମିଳିତଭାବେ ଓଡ଼ିଶା କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଲାଗି ତିନୋଟି ସ୍ଥାୟୀ ଭବନର ଶିଳାନ୍ୟାସ
29 AUG 2020 5:16PM by PIB Bhubaneswar
କୋରାପୁଟସ୍ଥିତ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଓଡ଼ିଶାର ଦ୍ୱାଦଶ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଉତ୍ସବ ଆଜି ଭର୍ଚୁଆଲ ବ୍ୟବସ୍ଥା ମଧ୍ୟରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଯାଇଛି । ଏହି ଅବସରରେ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର 3ଟି ସ୍ଥାୟୀ ଭବନର ଶିଳାନ୍ୟାସ ମିଳିତଭାବେ କେନ୍ଦ୍ର ଶିକ୍ଷାମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରମେଶ ପୋଖରିୟାଲ ନିଶଙ୍କ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ପେଟ୍ରୋଲିୟମ, ପ୍ରାକୃତିକ ବାଷ୍ପ ତଥା ଇସ୍ପାତ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଧର୍ମେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରଧାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ସଂପନ୍ନ ହୋଇଛି ।
ତାଙ୍କ ଉଦ୍‌ବୋଧନରେ ଶ୍ରୀ ପୋଖରିୟାଲ ଏହି କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଖୁବ୍‌ କମ୍‌ ଦିନରେ ଦେଶର ଏକ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନରେ ପରିଣତ ହୋଇଥିବାରୁ ଅନୁଷ୍ଠାନକୁ ସେ ସାଧୁବାଦ ଜଣାଇଛନ୍ତି । କୋଭିଡ୍‌-19 କାଳରେ ଏହି ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଭରୋସା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରି ଛାତଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ଉପଯୁକ୍ତ ପରାମର୍ଶ ଦେଇ ସେମାନଙ୍କ ମନରୁ ଭୟ ଓ ଆଶଂକା ଦୂର କରିଥିବାରୁ ସେ ଏହାର କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି । ଗୃହଭିତ୍ତିକ ଓପନ୍‌ବୁକ୍‌ ଏଗ୍‌ଜାମିନେସନକୁ ସଫଳତାର ସହ ଏହି କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ପରିଚାଳନା କରିଥିବାରୁ ସେଥିପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଶ୍ରୀ ନିଶଙ୍କ ଏହାକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି । ଅତୀତର ଶିକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥାର ସ୍ମୃତିଚାରଣ କରି ଶ୍ରୀ ନିଶଙ୍କ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦିନ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ ବିଦେଶରୁ ପିଲାମାନେ ବହୁ ସଂଖ୍ୟାରେ ଭାରତ ଆସୁଥିଲେ । ନୂଆ ଶିକ୍ଷାନୀତି ମାଧ୍ୟମରେ ସେହିଭଳି ଶିକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥା ଭାରତରେ ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ କରିବାର ଏବେ ସମୟ ଆସିଛି । ଗବେଷଣା ଓ ଉନ୍ନୟନ ଉପରେ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବାକୁ ସେ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କୁ ଆହ୍ୱାନ ଜଣାଇଛନ୍ତି
କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଧର୍ମେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରଧାନ ତାଙ୍କ ଭାଷଣରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ସମାଜର ଉତ୍‌ଥାନ ପାଇଁ ଗ୍ରହଣ କରିଥିବା ବିଭିନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସଂପର୍କରେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଓଡିଶା, ଦକ୍ଷିଣ ଓଡ଼ିଶାର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନ । ଏହା ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ଶିକ୍ଷାର ବିକାଶରେ ସନ୍ତୋଷଜନକ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି । ସଫଳତାର ଉଚ୍ଚତମ ସୋପାନକୁ ଯିବାପାଇଁ ସମସ୍ତେ ମିଳିତଭାବେ କାମ କରିବାକୁ ସେ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଜାତୀୟ ଗବେଷଣା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଅଧୀନରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେଉଥିବା ମେଣ୍ଟର୍‌ସିପ୍‌ ପ୍ରୋଗ୍ରାମ, ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନ-ଶିଳ୍ପସଂସ୍ଥା ସଂପର୍କ, ଜନଜାତି ଏବଂ ନୃତତ୍ତ୍ୱ ବିଦ୍ୟାର ଅଧ୍ୟୟନ ତଥା ସ୍ଥାନୀୟ ହିନ୍ଦୁସ୍ଥାନ ଏରୋନେଟିକ୍ସ ଲିମିଟେଡ ଓ ନାଲ୍‌କୋ ଭଳି ପ୍ରମୁଖ ଉଦ୍ୟୋଗ ସହିତ କନ୍‌ସଲଟାନ୍ସି ସର୍ଭିସ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଛନ୍ତି । ଓଡ଼ିଶାର ଏହା ଏକମାତ୍ର ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ହୋଇଥିବାରୁ ଏହି ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନକୁ ସବୁ ପ୍ରକାର ସାହାଯ୍ୟ ସହଯୋଗ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ ବୋଲି ସେ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଛନ୍ତି । ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତର ମଶାଲବାହକ ହେବା ପାଇଁ ସେ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ଆହ୍ୱାନ ଜଣାଇଛନ୍ତି ।
ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର କୁଳପତି ପ୍ରଫେସର ଆଇ. ରାମବ୍ରହ୍ମମ୍‌ ପ୍ରାରମ୍ଭରେ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ପତାକା ଉନ୍ମୋଚନ ଏବଂ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଦିବସ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରିଥିଲେ । ଏଥିରେ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ଶିକ୍ଷକ ଶିକ୍ଷୟିତ୍ରୀଗଣ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ । ଗତ 12 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଅନୁଷ୍ଠାନର ସଫଳତା ଓ ପ୍ରଗତି ସଂପର୍କରେ ସୂଚନା ଦେବା ସହିତ ସେ ଏହାର ଭବିଷ୍ୟତ କାର୍ଯ୍ୟସୂଚୀ ସଂପର୍କରେ ସୂଚାଇଥିଲେ । ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଚେତନା ସୃଷ୍ଟି ପାଇଁ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ନୂଆ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ କରାଯିବା ସଂପର୍କରେ କହିଥିଲେ ।
ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରମୁଖ ଅର୍ଥନୈତିକ ପରାମର୍ଶଦାତା ଡ. ସଞ୍ଜୀବ ସନ୍ୟାଲ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଦିବସ ଭାଷଣ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ । ତାଙ୍କ ଉଦ୍‌ବୋଧରେ ସେ ଭାରତରେ ଏବେ ଉପଲବ୍‌ଧ ହେଉଥିବା ସମୃଦ୍ଧ ଶିକ୍ଷା ସୁବିଧା ସଂପର୍କରେ କହିବା ସହିତ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନେ ବାସ୍ତବ ଶିକ୍ଷା ପ୍ରତି ଆଗ୍ରହୀ ହେବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ । ବହିପାଠ ଭିତରୁ ବାହାରି ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ବାସ୍ତବବାଦୀ ଶିକ୍ଷା ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ସେ କହିଥିଲେ । ଦ୍ରୁତ ପରିବର୍ତ୍ତନଶୀଳ ବିଶ୍ୱରେ ନୂଆ ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ପିଲାମାନେ ନିଜକୁ ନିଜେ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାକୁ ସେ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଶିକ୍ଷାର ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂଆ ଶୈକ୍ଷିକ ଓ ଅଧ୍ୟୟନ ପ୍ରଣାଳୀର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି, ତେବେ ଯାଇ ଶିକ୍ଷା ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇପାରିବ । ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂଆ ଶିକ୍ଷାନୀତି ବିଶେଷ ସହାୟକ ହୋଇପାରିବ ବୋଲି ସେ ମତ ଦେଇଥିଲେ । ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ତରଫରୁ ପ୍ରଫେସର ଶରତ କୁମାର ପାଲିତ ଅତିଥି ପରିଚୟ ପ୍ରଦାନ କରିଥିବାବେଳେ କୁଳସଚିବ ଡ. ଅସିତ କୁମାର ଦାସ ଧନ୍ୟବାଦ ଅର୍ପଣ କରିଥିଲେ । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ସମସ୍ତ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ, ଶିକ୍ଷକ ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ନିମନ୍ତ୍ରିତ ଭଦ୍ରବ୍ୟକ୍ତି ଯୋଗଦେଇଥିଲେ । କୋଭିଡ୍‌ ନିୟମ ଅନୁସାରେ ସାମାଜିକ ଦୂରତ୍ୱ ରକ୍ଷାକରି ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ପରିସରରେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଭର୍ଚୁଆଲ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଆୟୋଜିତ ହୋଇଥିଲା । ସହକାରୀ ପ୍ରଫେସର ଡ. ସୌରଭ ଗୁପ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ସଂଯୋଜନା କରିଥିଲେ । ଏହି ଅବସରରେ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ପରିସରରେ 12ଟି ଚାରାରୋପଣ କରାଯାଇଥିଲା ।