Ministry of Ports, Shipping and Waterways
Union Shipping Minister flags off first container ship from Kolkata Port to Agartala via Chattogram port
It’s a historic move in Indian maritime sector and economic development of North East Region: Shri Mandaviya
16 JUL 2020 3:27PM by PIB Delhi
Union Minister of State for Shipping (I/C) Shri Mansukh Mandaviya today flagged off the first trial container ship from Kolkata to Agartala through Chattogram Port of Bangladesh, in a virtual ceremony. This has been done under the Agreement on use of Chattogram and Mongla Ports for movement of India’s transit cargo through Bangladesh.
Speaking on the occasion, Shri Mansukh Mandaviya said that the route will open doors of new opportunities for both the countries. It will provide the alternative and shorter route to connect the North East Region through Bangladesh. Shri Mandaviya said that this is a historic move to utilize Chattogram and Mongla Port for movement of India’s transit cargo. It will be a new chapter in India-Bangladesh maritime relations, he added.
The consignment of the trial movement includes two TEUs carrying TMT steel bars destined for West Tripura district and two TEUs carrying pulses destined for Karimganj, Assam. After reaching Chattogram, the consignment will move to Agartala on Bangladeshi trucks.
The trial runs highlight the efforts that both sides have undertaken to strengthen the connectivity between Bangladesh and the North Eastern states of India, as per the understanding reached between the two countries at the highest level, during the visit of Prime Minister Sheikh Hasina to India in October 2019, when the Standard Operating Procedures for the use of Chattogram and Mongla ports for movement of goods to and from India, were concluded. This movement further strengthens long standing partnership between India and Bangladesh.
It will reduce distance and time taken in transportation of goods for India and is a win-win for both the economies. Job creation, investment in the logistical sector, enhanced business services and revenue generation are advantages that will accrue to Bangladesh. Bangladeshi vessels and trucks will be utilized to move the Indian cargo.
India and Bangladesh have enhanced cooperation in shipping and inland water trade in the recent years. Under the Protocol on Inland Water Transit and Trade, in addition to the six existing Ports of Call, five more in each country have been added recently. Dredging of inland waterway routes is ongoing under an MoU, signed by the two countries on development of fairway in selected stretches of Bangladesh waterways with the Government of India bearing 80% of the project expenditure and the balance being borne by the Government of Bangladesh. Cruise services have also commenced between the two countries promoting tourism and people to people contacts.

শিপ্পিং মন্ত্রালয়
শিপ্পিংগী কেন্দ্র মন্ত্রীনা চাত্তোগ্রাম হিথাংফম ফাওদুনা চৎকদবা কোলকতাদগী অগর্তলা ফাওবগী অহানবা পোৎ হাপফম য়াওবা জহাজ লমথাখ্রে
মসি ভারতকী সমুদ্রগী লম্বিগী সেক্তর অমসুং অৱাং-নোংপোক লমদমগী শেন্মিৎলোন ফগৎহন্নবগী ওইবা মওংগী পুৱারীগী ওইবা মওংদা পাংথোকপা থবক্নি
16 JUL 2020 3:27PM by PIB Imphal
শিপ্পিংগী কেন্দ্র রাজ্য মন্ত্রী(আই./সি.) শ্রী মনশুখ মন্দাবিয়ানা ঙসি ভর্চুএল ওইবা থৌরম অমদা বঙ্গলাদেশকী চাত্তোগ্রাম হিথাংফম ফাওগদবা কোলকতাদগী অগর্তলাফাওবগী চাংয়েংগী ওইনা অহানবা জহাজ অমা লমথাখ্রে। মসি চাত্তোগ্রাম অমসুং মঙ্গোলা হিথাংফমশিং ফাওরগা ভারতকী কার্গো লান্থোক-লানশিন তৌনবা য়ানখিবা ৱাফমদা পাংথোকখিবা থবক্নি।
থৌরম অসিদা ৱা ঙাংলদুনা শ্রী মনশুখ মন্দাবিয়ানা লম্বি অসিনা লৈবাক অনিমক্কী ওইনা অনৌবা খুদোংচাবশিংগী থোং হাংহল্লগনি হায়না ফোংদোকখি। মসি অতোপ্পা লম্বি অমা অমসুং বঙ্গলাদেশ ফাওদুনা অৱাং-নোপোক লমশিং অসি শম্নহন্নবা অতেনবা লম্বি অমা ফংহল্লগনি। মসি ভারতকী লান্থোক-লানশিন তৌনবা কার্গোশিং চাত্তোগ্রাম অমসুং মোঙ্গলা হিথাংফম শিজিন্নদুনা চত্থোক-চৎশিন তৌনবা পুৱারীগী মওংদা পায়খৎপা থবক্নি হায়না শ্রী মন্দাবিয়ানা ফোংদোকখি। মসিনা ভারত-বঙ্গলাদেশকী সমুদ্রগী লম্বিগী লৈনরিবা মরিশিং অসিদা অনৌবা লমায় অমা হাংদোক্লগনি হায়না মখা তানা ফোংদোকখি।
কন্সাইন্মেন্ত অসিদা নোংচুপ থংবা ত্রিপুরাগী তি.এম.তি. স্তীল বারশিং পুবা অমসুং অসমগী করিমগঞ্জগীদমক্তা হৱাই মরু-মরাংশিং পুবা তি.য়ু.এস. অনি য়াওনা চাংয়েংগী মওংদা পুদুনা টৎলি। চাত্তোগ্রাম য়ৌরবা মতুংদা কন্সাইন্মেন্ত অসি বঙ্গলাদেশকী ত্রকশিংদা অগর্তলাদা তান্না চৎখিনি।
চাংয়েং ওইনা চৎলিবশিং অসি প্রধান মন্ত্রী শৈখ হসিনাগী ভারতকী খোংচৎ অসিগী মতমদা লৈবাক অনিগী মরক্তা খ্বাইদগী ৱাংবা থাক্তা য়ৌহন্নবা ৱাখল্লোন অদুগী মতুং ইন্না মায়কৈ অনিমক্না বঙ্গলাদেশ অমসুং ভারতকী অৱাং-নোংপোক রাজ্যশিংগী মরক্কী কনেক্তিবিতী অদু মপাঙ্গল কনখৎহন্নবগীদমক হোৎনখিবশিং অদুদা অথোইবা মওংদা পুথোক্তুনা উৎলি। ওক্তোবর ২০১৯দা, ভারত্তা মাল পুথোক-পুশিন তৌনবগীদমক্তা চাত্তোগ্রাম অমসুং মঙ্গোলা হিথাংফম অসি শিজিন্ননবগীদমক্তা থাক লৈনা থবক পাংথোক্নবগী থবক-থৌওংশিং অদু মপুং ফাহনখি। মসিগী খোংচৎ অসিনা মখা তানা ভারত অমসুং বঙ্গলাদেশনা পুন্না শরুক য়ামিন্নরিবা অসি মপাঙ্গল কনখৎহনগনি। মসিনা ভারতকীদমক্তা পোৎ পুথোক-পুশিন তৌবদা চংবা মতম অদু হন্থহনগনি অমসুং শেন্মিৎলোন অনিমক্কী ওইনা অথোইবগী অথোইবা ঙাক্তনি।
থবক লৈহল্লকপা, লোজিস্তিকেল ওইবা সেক্তরশিংদা ইনভেস্তমেন্ত তৌদুনা লল্লোন-ইতিক্কী থবকশিং অমসুং শেল-থুম ফগৎহনবা বঙ্গলাদেশতা কান্নবা ফংহল্লগনি। বঙ্গলাদেশকী ভেশেলশিং অমসুং ত্রকশিং শিজিন্নদুনা ভারতকী কার্গোশিং অসি লান্থোকহনগনি।
হন্দক্কী চহি খরসিদা ভারত অমসুং বঙ্গলাদেশনা শিপ্পিং অমসুং লৈনুংগী মতাংদা তেংবাং পীনবা অসি হেন্না ফগৎহনখ্রে। ঈশিং ইরোন্নুংদা লান্থোক-লানশিন তৌবা অমসুং লল্লোন-ইতিক তৌবগী প্রোতোকোল অসিদা হন্দক্তা কোলগীদা লৈরিবা হিথাংফম তরুক অসিগী নত্তনা লৈবাক খুদিংমক্তা মহা অমসুং হাপচিনখ্রে। প্রোজেক অসিদা ভারত সরকারনা চাদা ৮০ চাদিং তৌদুনা অমসুং বঙ্গলাদেশনা লেমহৌরিবশিং অদু পুথোক্তুনা বঙ্গলাদেশকী ঈশিংগী লম্বিগী অখন্নবা শাংদোক্কদবা মফমশিংদা নিংথিজনা চাওখৎহন্নবা লৈবাক অসিনা খুৎয়েক পীনখিবা এম.ও.য়ু.গী মখাদা অন্তর্রাস্ত্রীয়গা শম্নবা ঈশিংগী লম্বিশিংদগী লৈখোম কোৎখৎপগী থবক চত্থরি। তুরিজম অমসুং মী অমগা-অমগা ই-পাও ফাওনবা অসি শৌগত্তুনা লৈবাক অনিগী মরক্তা ক্রুইসকী থবকশিং হৌদোকখ্রে।