Ministry of Tribal Affairs
TRIFED offers Supply of Masks made by TRIFED Artisans/SHGs, Van Dhan Beneficiaries & NGOs for basic safety from Corona Virus
11 APR 2020 2:47PM by PIB Delhi
TRIFED under Ministry of Tribal Affairs has been working with the Tribal artisans, Self Help Groups (SHGs), Van Dhan Beneficiaries and NGOs etc. for providing marketing support of their handloom, handicraft and natural products. In the current circumstances some of these suppliers have started making masks at their homes to help themselves and their community members from this ongoing pandemic. Some of them are supplying to local authorities also. These suppliers have conveyed their willingness to help the Government by way of supplying masks along with their capacities and rates which they are making mostly from their homes. Supply of masks made by these suppliers would help establish a model for creating livelihoods with safety for them. TRIFED is further exploring the possibilities of identifying additional suppliers who can contribute in the present hour of crisis by supplying masks
The current crisis situation due to Covid-19 has posed an unprecedented threat across the country. Almost all the States and UTs in India are affected by it, in varying degrees. This threat has cast its shadow on all sectors of trade and industry, at all levels, and all segments of society. The poor and marginalized are the worst affected by this pandemic. This is also the peak season for harvesting for Agriculture and Non Timber Forest Produce (NTFP) in most of the regions of our country. It is therefore necessary to undertake measures by way of making available basic safety cover like home made masks for covering the face.

ଆଦିବାସୀ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କରୋନା ଭୂତାଣୁ ସଂକ୍ରମଣ ନିରାପତ୍ତା ସକାଶେ ଟ୍ରାଇଫେଡ଼ ଶିଳ୍ପୀ/ ଏସଏଚଜି, ବନଧନ ହିତାଧିକାରୀ ଏବଂ ଏନଜିଓମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରସ୍ତୁତ ମୁଖା (ମାସ୍କ) ଯୋଗାଣ ପାଇଁ ଟ୍ରାଇଫେଡ଼ର ପ୍ରସ୍ତାବ
11 APR 2020 2:47PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଆଦିବାସୀ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅଧୀନରେ ଟ୍ରାଇଫେଡ଼ ସଂସ୍ଥା କାର୍ଯ୍ୟରତ । ଏହି ସଂସ୍ଥା ଆଦିବାସୀ ଶିଳ୍ପୀ, ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ (ଏସଏଚଜି), ବନ ଧନ ହିତାଧିକାରୀ ଏବଂ ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବୀ ସଂଗଠନମାନଙ୍କ ସହ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଆସୁଛି । ଏହିସବୁ ସଂସ୍ଥାମାନେ ଯେଉଁ ହାତବୁଣା ବସ୍ତ୍ର, ହସ୍ତଶିଳ୍ପ ଓ ପ୍ରାକୃତିକ ଉତ୍ପାଦ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଥାନ୍ତି ସେମାନଙ୍କୁ ବଜାର ସୁବିଧା ଯୋଗାଣ ହେଉଛି ଟ୍ରାଇଫେଡ଼ର ମୂଳ ଲକ୍ଷ୍ୟ । ବର୍ତ୍ତମାନ ବୈଶ୍ୱିକ ମହାମାରୀ କରୋନା ସଂକ୍ରମଣ ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ଏଭଳି କିଛି ଯୋଗାଣକାରୀ ମୁଖା (ମାସ୍କ) ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି । ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ କିଛି ସଂସ୍ଥା ସ୍ଥାନୀୟ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଏହା ଯୋଗାଇଛନ୍ତି । ଏଭଳି ମୁଖା ପ୍ରସ୍ତୁତି ଓ ଯୋଗାଣ ସରକାରଙ୍କୁ ଏଭଳି ପରିସ୍ଥିତିରେ ସହଯୋଗର ହାତ ବଢ଼ାଇବା ମାନସିକତାକୁ ସୂଚୀତ କରେ । ସେମାନେ ନିଜ କ୍ଷମତାନୁସାରେ ମାସ୍କ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରି ତାହା ଯୋଗାଇବାକୁ ଇଚ୍ଛା ପ୍ରକଟ କରିଛନ୍ତି । ଘରେ ରହି ସେମାନେ ଏହି ମାସ୍କ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିପାରିବେ । ଏଭଳି ମାସ୍କ ଯୋଗାଣ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଜୀବନଜୀବିକା ସୃଷ୍ଟି କରିବ ତଥା ଆର୍ଥିକ ନିରାପତ୍ତା ଯୋଗାଇବ । ବର୍ତ୍ତମାନ ପରିସ୍ଥିତିରେ ଏହିସବୁ ସଂସ୍ଥା ଆଉ କି କି ସାମଗ୍ରୀମାନ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ସହ ଯୋଗାଇ ପାରିବ ତାହାର ସମ୍ଭାବନା ସଂପର୍କରେ ମଧ୍ୟ ଟ୍ରାଇଫେଡ଼୍‌ ଚିନ୍ତାକରି ଦେଖୁଛି ।
କୋଭିଡ-19 ସଂକ୍ରମଣ ଏବେ ସାରା ଦେଶରେ ନାହିଁ ନଥିବା ସଂକଟ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି । ଏହା ଦ୍ୱାରା ଦେଶର ପ୍ରାୟ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ କ୍ଷେତ୍ର ବିଭିନ୍ନ ମାତ୍ରାରେ ଆକ୍ରାନ୍ତ ହୋଇଛନ୍ତି । ଏବଂ ଏହି ବିପଦ ଶିଳ୍ପ ଠାରୁ ନେଇ ବାଣିଜ୍ୟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ର ଉପରେ ତାର ପ୍ରତିକୂଳ ପ୍ରଭାବ ବିସ୍ତାର କରିଛି । ସମାଜର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବର୍ଗର ଲୋକ ଏହାଦ୍ୱାରା କ୍ଷତିଗ୍ରସ୍ତ ହୋଇଛନ୍ତି । କୃଷି ଏବଂ ଅଣ କାଷ୍ଠ ଜଙ୍ଗଲଜାତ ଦ୍ରବ୍ୟ ପାଇଁ ଏହା ହେଉଛି ଅମଳ ଋତୁ ଯାହାକି ଦେଶର ସମସ୍ତ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ସମାନ । ସେହି ଦୃଷ୍ଟିରୁ ସେଭଳି ସଂଗ୍ରହକାରୀ ଓ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ନିରାପତ୍ତା ସକାଶେ ସେମାନେ ଯେଭଳି ନିଜର ମୁହଁକୁ ଏଭଳି ମାସ୍କ ଦ୍ୱାରା ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ରୂପେ ଢାଙ୍କି ପାରିବେ, ଏଭଳି ମାସ୍କ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଉପଲବ୍ଧ କରିବା ଦିଗରେ ଆବଶ୍ୟକ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରାଯିବା ଉଚିତ ।