Ministry of Finance
More than Rs. 40,700 crore sanctioned to over 1,80,630 accounts under Stand-Up India Scheme in 7 years
Stand-Up India Scheme is an important milestone in promoting entrepreneurship among SC, ST and women: Finance Minister Smt. Nirmala Sitharaman
Stand-Up India Scheme instrumental in improving standards of living for entrepreneurs, their employees and their families: MoS Finance Dr Bhagwat Kisanrao Karad
05 APR 2023 7:30AM by PIB Delhi
Stand up India Scheme was launched on 5th April 2016 to promote entrepreneurship at grassroot level focusing on economic empowerment and job creation. This scheme has been extended up to the year 2025.
Recognising the challenges that energetic, enthusiastic, and aspiring SC, ST and women entrepreneurs may face many challenges in converting their dream to reality, Stand-Up India was launched to promote entrepreneurship amongst women, Scheduled Castes (SC) & Scheduled Tribes (ST) categories, to help them in starting a greenfield enterprise in manufacturing, services or the trading sector and activities allied to agriculture.
On the occasion, Union Finance & Corporate Affairs Minister Smt. Nirmala Sitharaman said, “It is a matter of pride and satisfaction for me to note that more than 1.8 lakh women and SC/ST entrepreneurs have been sanctioned loans for more than Rs. 40,600 crore.”
“The scheme has created an eco-system which facilitates and continues to provide a supportive environment for setting up green field enterprises through access to loans from bank branches of all Scheduled Commercial Banks. Stand-Up India Scheme has proved to be an important milestone in promoting entrepreneurship among SC, ST and women,” the Finance Minister said on the 7th anniversary of SUPI Scheme.
Smt. Sitharaman said that Stand-up India Scheme has touched numerous lives by ensuring access to hassle-free affordable credit to the unserved/underserved segment of entrepreneurs. The Finance Minister said that the scheme has provided wings to aspiring entrepreneurs to showcase their entrepreneurial acumen and the potential entrepreneurs hold in driving economic growth and building a strong ecosystem by being job creators is immense.
On the 7th anniversary of the Stand-Up India Scheme, Union Minister of State for Finance Dr Bhagwat Kisanrao Karad said, "Stand-up India scheme is based on the third pillar of National Mission for Financial Inclusion namely “Funding the unfunded”. Scheme has ensured availability of seamless credit flow from branches of Schedule Commercial Banks to SC/ST and women entrepreneurs. Scheme has been instrumental in improving the standards of living for entrepreneurs, their employees and their families."
Dr Karad said, "More than 1.8 lakh entrepreneurs have benefitted from this scheme during past seven years." "It is also a matter of immense pleasure for me that more than 80% of loans given under this scheme have been provided to women," Dr Karad added.
As we celebrate the seventh anniversary of Stand Up India Scheme (SUPI), let us glance at the features and achievement of this Scheme.
The purpose of Stand-Up India is to:
• promote entrepreneurship amongst women, SC & ST category;
• Provide loans for greenfield enterprises in manufacturing, services or the trading sector and activities allied to agriculture;
• facilitate bank loans between Rs.10 lakh and Rs.100 lakh to at least one Scheduled Caste/ Scheduled Tribe borrower and at least one woman borrower per bank branch of Scheduled Commercial Banks.
Why Stand-Up India?
The Stand-Up India scheme is designed to address the challenges faced by SC, ST and women entrepreneurs in setting up enterprises, obtaining loans and other support needed from time to time for succeeding in business. The scheme therefore endeavors to create an ecosystem which facilitates and continues to provide a supportive environment to the target segments in doing business. The scheme aims to encourage all bank branches in extending loans to borrowers from SC, ST and women in setting up their own greenfield enterprise. The desiring applicants can apply under the scheme:
• Directly at the branch or,
• Through Stand-Up India Portal (www.standupmitra.in) or,
• Through the Lead District Manager (LDM).
Who all are eligible for a loan?
• SC/ST and/or women entrepreneurs, above 18 years of age;
• Loans under the scheme are available for only green field projects. Green field signifies, in this context, the first time venture of the beneficiary in manufacturing, services or the trading sector and activities allied to agriculture;
• In case of non-individual enterprises, 51% of the shareholding and controlling stake should be held by either SC/ST and/or Women Entrepreneur;
• Borrowers should not be in default to any bank/financial institution;
• The Scheme envisages ‘up to 15%’ margin money which can be provided in convergence with eligible Central/State schemes. In any case, the borrower shall be required to bring in minimum of 10 % of the project cost as own contribution.
Handholding Support:
Apart from linking prospective borrowers to banks for loans, the online portal www.standupmitra.in developed by Small Industries Development Bank of India (SIDBI) for Stand Up India Scheme is also providing guidance to prospective entrepreneurs in their endeavour to set up business enterprises, starting from training to filling up loan applications, as per bank requirements. Through a network of more than 8,000 Hand Holding Agencies, this portal facilitates step by step guidance for connecting prospective borrowers to various agencies with specific expertise viz. Skilling Centres, Mentorship support, Entrepreneurship Development Program Centres, District Industries Centre, together with addresses and contact number.
Achievements of this Scheme as on 21.03.2023
• Rs.40,710 crore has been sanctioned under Stand Up India Scheme to 180,636 accounts up to 21.03.2023 since inception of the Scheme.
• Details of SC/ST and Woman beneficiaries of Stand Up India scheme, as on 21.03.2023, are below:
SC
ST
Women
Total
No Of A/Cs
Sanc. Amt. (Rs. Crore)
No Of A/Cs
Sanc. Amt. (Rs. Crore)
No Of A/Cs
Sanc. Amt. (Rs. Crore)
No Of A/Cs
Sanc. Amt. (Rs. Crore)
26,889
5,625.50
8,960
1,932.50
1,44,787
33,152.43
1,80,636
40,710.43

বিত্ত মন্ত্ৰালয়
৭ বছৰত ষ্টেণ্ড-আপ ইণ্ডিয়া আঁচনিৰ অধীনত ১,৮০,৬৩০ ৰো অধিক একাউণ্টলৈ প্ৰদান কৰা হৈছে ৪০,৭০০ কোটি টকাতকৈও অধিক অনুমোদন
ষ্টেণ্ড-আপ ইণ্ডিয়া আঁচনি অনুসূচীত জাতি, অনুসূচীত জনজাতি আৰু মহিলাসকলৰ মাজত উদ্যোগৰ প্ৰচাৰৰ ক্ষেত্ৰত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ মাইলৰ খুঁটি হিচাপে বিবেচিত হৈছে: বিত্তমন্ত্ৰী শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমণ
উদ্যমী, তেওঁলোকৰ কৰ্মচাৰী আৰু তেওঁলোকৰ পৰিয়ালৰ জীৱন-ধাৰণৰ মানদণ্ড উন্নত কৰাত সহায়ক হৈছে ষ্টেণ্ড-আপ ইণ্ডিয়া আঁচনি: বিত্ত ৰাজ্য মন্ত্ৰী ড০ ভাগৱত কিষাণৰাও কাৰাড
05 APR 2023 7:30AM by PIB Guwahati
অৰ্থনৈতিক সৱলীকৰণ আৰু নিয়োজন সৃষ্টিৰ ওপৰত গুৰুত্ব দি তৃণমূল পৰ্যায়ত উদ্যমীক সমৰ্থন প্ৰদান কৰিবলৈ ষ্টেণ্ড আপ ইণ্ডিয়া আঁচনি ৫ এপ্ৰিল ২০১৬ তাৰিখে আৰম্ভ কৰা হৈছিল। এই আঁচনিখন ২০২৫ চনলৈ সম্প্ৰসাৰণ কৰা হৈছে।
উদ্যমী, উৎসাহী, আৰু উচ্চাকাংক্ষী অনুসূচীত জাতি, অনুসূচীত জনজাতি তথা মহিলা উদ্যমীসকলে তেওঁলোকৰ সপোনক বাস্তৱলৈ ৰূপান্তৰ কৰাৰ ক্ষেত্ৰত বিভিন্ন প্ৰত্যাহ্বানৰ সন্মুখীন হ'ব পাৰে বুলি অনুধাৱন কৰি মহিলা, অনুসূচীত জাতি আৰু অনুসূচীত জনজাতি শ্ৰেণীৰ মাজত উদ্যমিতা বৃদ্ধিৰ বাবে ষ্টেণ্ড-আপ ইণ্ডিয়া আৰম্ভ কৰা হৈছিল যাতে তেওঁলোকক উৎপাদন, সেৱা বা বাণিজ্য খণ্ড আৰু কৃষিৰ সৈতে সম্পৰ্কিত কাৰ্যকলাপৰ জৰিয়তে এক গ্ৰীণফিল্ড উদ্যম আৰম্ভ কৰাত সহায় কৰিব পাৰি।
এই সন্দৰ্ভত কেন্দ্ৰীয় বিত্ত আৰু উদ্যোগ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰী শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমণে কয়, "১.৮ লাখতকৈও অধিক মহিলা আৰু অনুসূচীত জাতি/জনজাতি উদ্যমীক ৪০,৬০০ কোটি টকাতকৈও অধিক টকাৰ ঋণ মঞ্জুৰ কৰা হৈছে বুলি উল্লেখ কৰাটো মোৰ বাবে গৌৰৱ আৰু সন্তুষ্টিৰ বিষয়।"
"আঁচনিখনে এক পৰিৱেশ-প্ৰণালী সৃষ্টি কৰিছে য’ত সকলো অধিসূচীত বাণিজ্যিক বেংকৰ শাখাৰ পৰা ঋণ লাভ কৰাৰ জৰিয়তে সেউজ ক্ষেত্ৰ উদ্যোগ স্থাপনৰ বাবে এক সহায়ক পৰিৱেশ প্ৰদান কৰা হৈছে। ষ্টেণ্ড-আপ ইণ্ডিয়া আঁচনি অনুসূচীত জাতি, অনুসূচীত জনজাতি আৰু মহিলাসকলৰ মাজত উদ্যোগৰ সমৰ্থন প্ৰদানৰ ক্ষেত্ৰত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ মাইলৰ খুঁটি হিচাপে প্ৰমাণিত হৈছে," এছইউপিআই আঁচনিৰ ৭ম বাৰ্ষিকীত বিত্তমন্ত্ৰী গৰাকীয়ে এইদৰে কয়।
শ্ৰীমতী সীতাৰমণে কয় যে ষ্টেণ্ড-আপ ইণ্ডিয়া আঁচনিয়ে উদ্যমীসকলৰ সেৱাবঞ্চিত/কম সেৱা প্ৰাপ্ত খণ্ডলৈ অসুবিধা-মুক্ত সুলভ ঋণৰ প্ৰৱেশাধিকাৰ নিশ্চিত কৰি বহুতৰ জীৱন উপকৃত কৰিছে। বিত্তমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে এই আঁচনিয়ে উচ্চাকাংক্ষী উদ্যমীসকলক তেওঁলোকৰ উদ্যমিতা দক্ষতা প্ৰদৰ্শন কৰিবলৈ সুবিধা প্ৰদান কৰিছে।
ষ্টেণ্ড-আপ ইণ্ডিয়া আঁচনিৰ ৭ম বাৰ্ষিকীত কেন্দ্ৰীয় বিত্ত ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী ড০ ভাগৱত কিষাণৰাও কাৰাডে কয়, "ষ্টেণ্ড-আপ ইণ্ডিয়া আঁচনিখন ৰাষ্ট্ৰীয় বিত্তীয় অন্তৰ্ভুক্তি মিছনৰ তৃতীয় স্তম্ভৰ ওপৰত আধাৰিত অৰ্থাৎ ই হ’ল "পুঁজিবঞ্চিতলৈ পুঁজি প্ৰদান"। আঁচনিখনে অধিসূচীত বাণিজ্যিক বেংকৰ শাখাৰ পৰা অনুসূচীত জাতি/জনজাতি আৰু মহিলা উদ্যমীসকললৈ অবিৰাম ঋণ প্ৰবাহৰ উপলব্ধতা নিশ্চিত কৰিছে। উদ্যমী, তেওঁলোকৰ কৰ্মচাৰী আৰু তেওঁলোকৰ পৰিয়ালৰ জীৱনধাৰণৰ মানদণ্ড উন্নত কৰাত আঁচনিখনে গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিছে।"
ড০ কাৰাডে কয়, "যোৱা সাত বছৰত ১.৮ লাখতকৈও অধিক উদ্যমী এই আঁচনিৰ দ্বাৰা লাভান্বিত হৈছে।" "এই আঁচনিৰ অধীনত দিয়া ঋণ ৮০% তকৈও অধিক মহিলাসকলক প্ৰদান কৰাটো মোৰ বাবে অত্যন্ত আনন্দৰ বিষয়," ড০ কাৰাডে লগতে কয়।
ষ্টেণ্ড আপ ইণ্ডিয়া আঁচনিৰ (এছ.ইউ.পি.আই.) সপ্তম বাৰ্ষিকী উদযাপন কৰাৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত আহক আমি এই আঁচনিখনৰ বিশেষত্ব আৰু কৃতিত্বৰ ওপৰত চকু দিওঁ-
ষ্টেণ্ড-আপ ইণ্ডিয়াৰ উদ্দেশ্য হৈছে:
• মহিলা, অনুসূচীত জাতি আৰু অনুসূচীত জনজাতি শ্ৰেণীৰ মাজত উদ্যমশীলতা বৃদ্ধি কৰা;
• উৎপাদন, সেৱা বা বাণিজ্য খণ্ড আৰু কৃষিৰ সৈতে সম্পৰ্কিত কাৰ্যকলাপত গ্ৰীণফিল্ড উদ্যোগৰ বাবে ঋণ প্ৰদান কৰা;
• কমেও এজন অনুসূচীত জাতি/অনুসূচীত জনজাতি ঋণ লওঁতা আৰু অধিসূচীত বাণিজ্যিক বেংকৰ প্ৰতিটো বেংক শাখাত কমেও এগৰাকী মহিলা ঋণ লওঁতাক ১০ লাখ ৰ পৰা ১০০ লাখ টকাৰ ভিতৰত বেংক ঋণ প্ৰদান কৰাত সহায় কৰা।
ষ্টেণ্ড-আপ ইণ্ডিয়া কিয়?
ষ্টেণ্ড-আপ ইণ্ডিয়া আঁচনিখন অনুসূচীত জাতি, অনুসূচীত জনজাতি আৰু মহিলা উদ্যমীসকলে উদ্যোগ স্থাপন, ব্যৱসায়ত সফল হোৱাৰ বাবে সময়ে সময়ে প্ৰয়োজনীয় ঋণ আৰু অন্যান্য সমৰ্থন লাভ কৰাৰ বাবে সন্মুখীন হোৱা প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ মোকাবিলা কৰাৰ বাবে প্ৰস্তুত কৰা হৈছে। সেয়েহে ব্যৱসায় কৰাৰ ক্ষেত্ৰত ঈপ্সিত খণ্ডবোৰক এক সহায়ক পৰিৱেশ প্ৰদান কৰাত সহায় কৰিবলৈ আঁচনিখনে এক পৰিৱেশ তন্ত্ৰ সৃষ্টি কৰিবলৈ চেষ্টা কৰে। এই আঁচনিৰ উদ্দেশ্য হৈছে অনুসূচীত জাতি, জনজাতি আৰু মহিলাসকলৰ ঋণ লওঁতাসকলক তেওঁলোকৰ নিজা গ্ৰীণফিল্ড উদ্যোগ স্থাপনত ঋণ প্ৰদান কৰাত সকলো বেংক শাখাক উৎসাহিত কৰা। আৱেদনকাৰীসকলে আঁচনিখনৰ অধীনত আবেদন কৰিব পাৰে:
• পোনপটীয়াকৈ শাখাত বা,
• ষ্টেণ্ড-আপ ইণ্ডিয়া পৰ্টেলৰ জৰিয়তে (www.standupmitra.in) বা,
• লীড ডিষ্ট্ৰিক্ট মেনেজাৰৰ (এলডিএম) জৰিয়তে।
ঋণৰ বাবে কোনসকল যোগ্য?
• ১৮ বছৰৰ অধিক বয়সৰ অনুসূচীত জাতি/জনজাতি আৰু/বা মহিলা উদ্যমীসকল;
• আঁচনিখনৰ অধীনত ঋণ কেৱল গ্ৰীণফিল্ড প্ৰকল্পৰ বাবে উপলব্ধ। গ্ৰীণফিল্ডে এই পৰিপ্ৰেক্ষিতত, উৎপাদন, সেৱা বা বাণিজ্য খণ্ড আৰু কৃষিৰ সৈতে সম্পৰ্কিত কাৰ্যকলাপত হিতাধিকাৰীৰ প্ৰথম বাৰৰ উদ্যমক সূচায়;
• অ-ব্যক্তিগত উদ্যমৰ ক্ষেত্ৰত, অংশীদাৰীত্ব আৰু নিয়ন্ত্ৰণকাৰী অংশৰ ৫১% অনুসূচীত জাতি/জনজাতি আৰু/বা মহিলা উদ্যোগীৰ হাতত থাকিব লাগে;
• ঋণ লওঁতাসকলৰ কোনো বেংক/বিত্তীয় প্ৰতিষ্ঠানত ডিফল্ট থাকিব নালাগে;
• আঁচনিখনত '১৫% লৈকে' মাৰ্জিন ধনৰ পৰিকল্পনা কৰা হৈছে যাক যোগ্য কেন্দ্ৰীয়/ৰাজ্যিক আঁচনিৰ সৈতে একত্ৰিত কৰি প্ৰদান কৰিব পাৰি। যিকোনো ক্ষেত্ৰত, ঋণ লওঁতাই প্ৰকল্পৰ ব্যয়ৰ নিম্নতম ১০% নিজা অৱদান হিচাপে ভৰিব লাগিব।
হেণ্ডহ’ল্ডিং সমৰ্থন:
ঋণৰ বাবে সাম্ভাৱ্য ঋণ লওঁতাসকলক বেংকৰ সৈতে সংযুক্ত কৰাৰ উপৰিও ষ্টেণ্ড আপ ইণ্ডিয়া আঁচনিৰ বাবে ভাৰতীয় ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগ উন্নয়ন বেংকৰ (এছআইডিবিআই) দ্বাৰা বিকশিত www.standupmitra.in অনলাইন পৰ্টেলটোৱে বেংকৰ প্ৰয়োজনীয়তা অনুসৰি প্ৰশিক্ষণৰ পৰা আৰম্ভ কৰি ঋণৰ আৱেদন পূৰণ কৰাৰ প্ৰচেষ্টাত সাম্ভাৱ্য উদ্যমীসকলক নিৰ্দেশনা প্ৰদান কৰিছে। ৮,০০০ তকৈও অধিক হেণ্ডহ’ল্ডিং এজেঞ্চীৰ নেটৱৰ্কৰ জৰিয়তে এই পৰ্টেলটোৱে সাম্ভাৱ্য ঋণ লওঁতাসকলক নিৰ্দিষ্ট দক্ষতা থকা বিভিন্ন সংস্থাৰ সৈতে সংযোগ কৰাৰ বাবে পদক্ষেপ অনুসৰি দক্ষতা কেন্দ্ৰ, পৰামৰ্শ সমৰ্থন, উদ্যোগ বিকাশ কাৰ্যসূচী কেন্দ্ৰ, জিলা উদ্যোগ কেন্দ্ৰ, ঠিকনা আৰু যোগাযোগ নম্বৰৰ সৈতে নিৰ্দেশনা প্ৰদান কৰে।
২১.০৩.২০২৩ তাৰিখলৈকে এই আঁচনিৰ সফলতা
• আঁচনিখন আৰম্ভ হোৱাৰ পৰা ২১.০৩.২০২৩ লৈকে ১৮০,৬৩৬ টা একাউণ্টলৈ ষ্টেণ্ড আপ ইণ্ডিয়া আঁচনিৰ অধীনত ৪০,৭১০ কোটি টকা মঞ্জুৰ কৰা হৈছে।
• ২১.০৩.২০২৩ তাৰিখলৈকে ষ্টেণ্ড আপ ইণ্ডিয়া আঁচনিৰ অনুসূচীত জাতি/জনজাতি আৰু মহিলা হিতাধিকাৰীসকলৰ বিৱৰণ তলত দিয়া হৈছে:
অনুসূচীত জাতি
অনুসূচীত জাতি
মহিলা
সৰ্বমুঠ
একাউণ্টৰ সংখ্যা
অনুমোদিত পৰিমাণ (কোটি টকাত)
একাউণ্টৰ সংখ্যা
অনুমোদিত পৰিমাণ (কোটি টকাত)
একাউণ্টৰ সংখ্যা
অনুমোদিত পৰিমাণ (কোটি টকাত)
একাউণ্টৰ সংখ্যা
অনুমোদিত পৰিমাণ (কোটি টকাত)
২৬,৮৮৯
৫,৬২৫.৫০
৮,৯৬০
১,৯৩২.৫০
১,৪৪,৭৮৭
৩৩,১৫২.৪৩
১,৮০,৬৩৬
৪০,৭১০.৪৩