পেত্রোলিয়ম অমসুং নেচরেল গ্যাস মন্ত্রালয়
সাইন্তিফিক ভেলিদেসন অমসুং পাক-চাওরবা স্তেকহোলদর কন্সলতেসন্দা য়ুম্ফম ওইবা ই-২০ গী রোলআওৎ
30 JUL 2026 3:04PM by PIB Imphal
ইথানোল ব্লেন্দা তৌরবা পেত্রোল (ই.বি.পি.) প্রোগ্রাম অসি নিতি আয়োগ, ওতোমোবাইল মেন্যুফেকচররশিং, ওইল মার্কেতিং কম্পেনিশিং (ও.এম.সি.শিং), ওতোমোতিব রিসর্চ এসোসিএসন ওফ ইন্দিয়া (এ.আর.এ.আই.), সোসাইতি ওফ ইন্দিয়ন ওতোমোবাইল মেন্যুফেকচরর্স (এস.আই.এ.এম.), ইন্দিয়ন ইন্সতিত্যুত ওফ পেত্রোলিয়ম (আই.আই.পি.) অমসুং অতোপ্পা তেক্নিকেল ইন্সতিত্যুসনশিং য়াওবা তাঙ্কক নাইবা, সাইন্তিফিক ওইনা ভেলিদেৎ তৌরবা অমসুং কন্সলতেতিব প্রোসেস অমগী খুত্থাংদা পায়খৎখ্রে।
অৱাংবা থাক্কী ইথানোল ব্লেন্দশিং চৎনহনবগী থবক অসি ওতোমোবাইল মেন্যুফেকচররশিং, এস.আই.এ.এম., এ.আর.এ.আই., কম্পোনেন্ত মেন্যুফেকচররশিং, তেস্তিং এজেন্সীশিং অমসুং ওইল মার্কেতিং কম্পেনিশিং (ও.এম.সি.শিং)গা পাক শন্না ​​খন্নরবা মতুংদা খক্তমক পায়খৎখি।
ইঞ্জিনগী তুং কোয়না চৎপা ঙম্বা, দ্রায়ব তৌবা ঙম্বা, স্তার্ত তৌবা ঙম্বা, কোল্হিং কাহন্দনবা, মচাক মথুম চুনবা, ইমিসন অমসুং ফ্যুএল ইফিসিএন্সীগুম্বা পেরামিতরশিং কোনশিন্দুনা এ.আর.এ.আই., সি.আই.এ.এম., আই.ও.সি.এল., আই.আই.পি. অমসুং ওতোমোবাইল মেনুফেকচর তৌবশিংনা তৌবা এক্সতেন্সিব লেবোরেতরী স্তদিজ অমসুং ফিল্দ ত্রাইএলশিং অসিনা ই. ২০ ফ্যুএল অসি প্রিসক্রাইব তৌরবা স্তেন্দর্দকী মখাদা পাংথোকপদা শোই-ঙাম্লরোই হায়না কনফর্ম তৌখ্রে।
স্তদিশিং অসিনা লিগেসিগী গাড়ীশিংনা ই.২০না মরম ওইদুনা পর্ফোমেন্স নত্রগা এবনোর্মেল ওইবা ৱেয়র অমসুং তিয়রদা অচৌবা খেৎনবা অমত্তা উৎপা ঙমদে হায়বসু লেপখি। পাক চাওরবা লেবোরেতরি স্তদিশিং, ফিল্দ ভেলিদেসন অমসুং রিএল-ৱর্ল্দ ওপরেতিং এক্সপিরিএন্স অসিনা ই-২০ ফ্যুএলনা মরম ওইদুনা গাড়ীগী পর্ফোমেন্সতা পাক শন্না ​​অকায়বা অমত্তা পিখিদে।
সরকারগী এসেসমেন্ত অসি লেবোরেতরি রিসর্চতা য়ুম্ফম ওইবতা নত্তনা লৈবাক শিনবা থুংনা থবক ওইনা পায়খত্‍‌লবা মতুংদা অচৌবা এক্সপরিয়েন্সতা য়ুম্ফম ওইবনি। ভারতনা নুমিৎ খুদিংগী রিতেল আওৎলেৎশিংদা চাওরাক্না গাড়ী কোতি ৮ লাকপা উবা ফংই (চাওরাক্না ৮০% পেত্রোল গাড়ীশিং)।
মসি ই.১৫+ ব্লেন্দ পেত্রোল অসি চহি অহুম মখায় হেন্না পাক শন্না ​​শিজিন্নরকপদগী অমসুং ই.১৯-ই.২০ ফ্যুএল অসি চহি অনি মখায়দগী হেন্না পাক শন্না ​​শিজিন্নরকপদগী খঙবা ঙম্মী। ইথানোল ব্লেন্দিংনা মরম ওইদুনা পাক শন্না ​​ইঞ্জিন শোকপা নত্রগা গাড়ী শোকহনবগী ভেরিফাই তৌরবা প্রমান অমত্তা লৈতনা ব্লেন্দশিং অসিদা হুইল অনিগী গাড়ী কোতি ২০ হেননা অমসুং পেত্রোল কারগো কোতি ৩ হেননা থবক তৌদুনা লাক্লি। মেন্যুফেকচরর সরভিশ দেতানা ই-২০ ফ্যুএলনা মরম ওইদুনা গাড়ীগী পুনশিদা অশোই-অঙাম য়াওদবা কোরোজন, শোকপা নত্রগা হন্থবা লৈতে হায়বা কনফিদা তৌরি। মেন্যুফেকচররশিংনা ই-২০ ফ্যুএল শিজিন্নরিবা গাড়ীশিংগী ৱারেন্তি ওব্লিগেসনশিং মখা তানা ইকায়খুম্নবা উৎলি, মসিনা মসিগী সেফতি অমসুং থাজবা য়াবগী মতাংদা মখা তানা থাজবা পিরি।
মাংজিল থারিবা ও.ই.এম.না এফ.ৱাই.২০২৫-২৬কি মনুংদা গাড়ী কোতি ২.৮৪দা সর্ভিস পিখি, মসিদা অহানবদা ই-২০গা মান্নবা ওইনা সর্তিফাইদা তৌদবা চাওরাক্না গাড়ী ক্রোর ১.৫ য়াওখি, অমসুং ই-২০গা মরি লৈনবা কোরোজন, এবনোর্মেল ৱেয়র নত্রগা কম্পোনেন্ত লাইফ হন্থবগী রিপোর্ত তৌখিদে। মকোক থোঙবা ২-হুইলর কম্পেনি অমনা মান্নবা ফিল্দ এক্সপরিয়েন্স রিপোর্ত তৌখ্রে। হন্দক্তা ও.ই.এম.না হায়খি মদুদি শাংলবা মতমগী মনুংদা ত্রেক তৌখিবা ই-২০না চলাইবা গাড়ী ক্রোর ১.৪গী দেতাদা ইথানোলনা থোকহনবা কোল্হিং কাহনবগী খুদম অমত্তা উবা ফংখিদে। গাড়ীশিং অসি কঞ্জুমরশিংদা য়ৌদ্রিঙৈদা অকনবা ইন্তর্নেস্নেল-স্তেন্দর্দ ভেলিদেসন তৌই হায়না এ.আর.এ.আই.না অমুক হন্না চেৎশিন্না হায়খ্রে।
ওতোমোবাইল মেন্যুফেকচররশিং, কম্পোনেন্ত সপ্লাইয়রশিং, এস.আই.এ.এম., এ.আর.এ.আই., তেশ্তিং এজেন্সীশিং অমসুং ওইল মার্কেতিং কম্পেনিশিং অসি সাইন্তিফিক ইভালুএসনগী তাঙ্কক খুদিংমক্কা মরি লৈনখি অমসুং ই.২০ অসি ফেজ ওইনা চৎনহনখি। ই-২০ অসি ফ্যুএল সিস্তেমশিং, ইঞ্জিনগী তুং কোয়না চৎপা ঙম্বা, দ্রায়ব তৌবা ঙম্বা, মচাকশিংগা চুনবা অমসুং ইমিসন পর্ফোমেন্স মায় পাকনা ভেলিদেৎ তৌরবা মতুংদা খক্তদা হৌদোকখিবনি। স্তদিশিং অসিনা লেপ্লবা ওপরেতিং কন্দিসনশিংগী মখাদা লিগেসি গাড়ীশিংদা পর্ফোমেন্স, দ্যুরেবিলিতি নত্রগা মেতরিএল কম্পেতিবিলিতিদা অচৌবা অকায়বা অমত্তা ফোঙদোকখিদে। করিগুম্বা ওতোমোবাইল মেন্যুফেকচররশিংনা রিজল্তশিং অসিগী মতাংদা মপূঙ ফানা নুংঙায়বা ফাওখিদ্রবদি মখোয়না অরিবা গাড়ীশিংগীদমক্তা ই-২০ ফ্যুএল ভেলিদেৎ তৌরম্লোয় নত্রগা ৱারেন্তি ওবলিগেসনশিং ইকায়খুম্নবা উৎলম্লোয়।
সিয়াম অমসুং এ.আর.এ.আই.গী মতুং ইন্না ই-২০না কার্বোন থাদোকপা হন্থহনবগা লোয়ননা এক্সিলেসন অমসুং রাইদ ক্বালিতি ফগৎহল্লি। ইথানোলগী ওক্তেন মশিং য়াম্না লৈবা অসিনা মোদর্ন হায়-কম্প্রেসন ইঞ্জিনশিং সপোর্ত তৌই অমসুং মসিগী ভেপোরাইজেসনগী হেন্না ৱাংবা হিৎ অসিনা কম্বসন ইফিসিএন্সি ফগৎহল্লি।
মসিগী ৱারোল অসি পেত্রোলিয়ম অমসুং নেচরেল গ্যাস মন্ত্রালয়দা লৈবা রাজ্য মন্ত্রী শ্রী সুরেশ গোপীনা ঙসি লোক সভাদা অইবা পাউখুম অমদা পিখিবনি।

Ministry of Petroleum & Natural Gas
E20 ROLLOUT BASED ON SCIENTIFIC VALIDATION AND EXTENSIVE STAKEHOLDER CONSULTATION
30 JUL 2026 3:04PM by PIB Delhi
The Ethanol Blended Petrol (EBP) Programme has been implemented through a phased, scientifically validated and consultative process involving NITI Aayog, automobile manufacturers, Oil Marketing Companies (OMCs), Automotive Research Association of India (ARAI), Society of Indian Automobile Manufacturers (SIAM), Indian Institute of Petroleum (IIP) and other technical institutions.
The rollout of higher ethanol blends was undertaken only after extensive consultation with automobile manufacturers, SIAM, ARAI, component manufacturers, testing agencies and Oil Marketing Companies (OMCs).
Extensive laboratory studies and field trials conducted by ARAI, SIAM, IOCL, IIP and automobile manufacturers covering parameters such as engine durability, drivability, startability, corrosion resistance, material compatibility, emissions and fuel efficiency have confirmed that E20 is safe for use under prescribed standards.
These studies also established that legacy vehicles do not exhibit any significant variation in performance or abnormal wear and tear due to E20. These extensive laboratory studies, field validation and real-world operating experience have not established any widespread adverse impact on vehicle performance due to E20 fuel.
The Government's assessment is based not only on laboratory research but also on large-scale experience after nationwide implementation. India witnesses approximately 8 crore vehicles visiting retail outlets every day (around 80% petrol vehicles).
This is evident from the fact that E15+ blended petrol has been in widespread use for over three-and-a-half years and E19-E20 fuel for over two-and-a-half years. More than 20 crore two-wheelers and over 3 crore petrol cars have been operating on these blends without any verified evidence of widespread engine failure or vehicle breakdown attributable to ethanol blending. Manufacturer service data confirm that there is no abnormal corrosion, wear or reduction in vehicle life due to E20 fuel. Manufacturers continue to honour warranty obligations for vehicles using E20 fuel, providing further confidence in its safety and reliability.
A leading OEM serviced 2.84 crore vehicles during FY 2025-26, including approximately 1.5 crore vehicles that were not originally certified as E20-compatible, and reported no E20-linked corrosion, abnormal wear or reduction in component life. A leading 2-wheeler company has reported similar field experience. One OEM recently stated that data from 1.4 crore E20-operated vehicles tracked over an extended period showed no evidence of ethanol-induced corrosion. ARAI reaffirmed that vehicles undergo rigorous international-standard validation before reaching consumers.
Automobile manufacturers, component suppliers, SIAM, ARAI, testing agencies and Oil Marketing Companies were associated with every stage of the scientific evaluation and phased rollout of E20. E20 was introduced only after successful validation of fuel systems, engine durability, drivability, material compatibility and emissions performance. These studies did not reveal any significant adverse impact on performance, durability or material compatibility in legacy vehicles under the prescribed operating conditions. Had automobile manufacturers not been fully satisfied with the results, they would neither have validated E20 fuel for older vehicles nor honoured warranty obligations.
According to SIAM and ARAI, E20 improves acceleration and ride quality while reducing carbon emissions. Ethanol's higher-octane number supports modern high-compression engines and its higher heat of vaporisation improves combustion efficiency.
This information was given by the MINISTER OF STATE IN THE MINISTRY OF PETROLEUM AND NATURAL GAS SHRI SURESH GOPI, in a written reply in Lok Sabha today.