যুৱ পৰিক্ৰমা আৰু ক্ৰীড়া মন্ত্ৰালয়
বিকশিত ভাৰত সংকল্প অভিযানৰ বাবে নিচামুক্ত যুৱ আৰম্ভ হ’ব ২০২৬ চনৰ ২ আগষ্টত
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে মাদক দ্ৰব্যৰ অপব্যৱহাৰৰ বিৰুদ্ধে দেশজুৰি ১০০ সপ্তাহৰ জন ভাগীদাৰী আন্দোলনৰ শুভাৰম্ভ কৰিব
১ কোটিৰো অধিক যুৱক-যুৱতীয়ে প্ৰায় ১০,০০০ স্থানত একেলগে নিচামুক্তিৰ শপত ল’ব
29 JUL 2026 2:32PM by PIB Guwahati
‘নিচামুক্ত ভাৰত’ আৰু ‘বিকশিত ভাৰত ২০৪৭’ৰ দৃষ্টিভংগী বাস্তৱায়িত কৰাৰ দিশত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ হিচাপে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ২০২৬ চনৰ ২ আগষ্টত ‘বিকশিত ভাৰত সংকল্প অভিযানৰ বাবে নিচামুক্ত যুৱ’ৰ শুভাৰম্ভ কৰিব আৰু দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলক জন ভাগীদাৰী দৃষ্টিভংগীৰে মাদক দ্ৰব্যৰ অপব্যৱহাৰৰ বিৰুদ্ধে জনআন্দোলনৰ নেতৃত্ব ল’বলৈ আহ্বান জনাব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ আহ্বানৰ প্ৰতি সঁহাৰি জনাই সমগ্ৰ দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ সক্ৰিয় অংশগ্ৰহণৰ সৈতে ‘মাই ভাৰত’ৰ নেতৃত্বত দেশজোৰা গণ আন্দোলন হিচাপে এই অভিযান আৰম্ভ কৰা হ’ব। এই পদক্ষেপে সজাগতা, সামূহিক অংশগ্ৰহণ আৰু বহনক্ষম ৰাজহুৱা অংশগ্ৰহণৰ প্ৰচাৰৰ জৰিয়তে ড্ৰাগছমুক্ত ভাৰত গঢ়ি তোলাৰ বাবে এক সামূহিক ৰাষ্ট্ৰীয় অভিযানত যুৱ নাগৰিকসকলক একত্ৰিত কৰাৰ চেষ্টা কৰিছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ দ্বাৰা অনুপ্ৰাণিত হৈ, সমগ্ৰ দেশৰ প্ৰায় ১০,০০০ স্থানত একেলগে শপত লোৱা অনুষ্ঠানৰ আয়োজন কৰা হ’ব, য’ত এক কোটিৰো অধিক যুৱক-যুৱতীয়ে নিচামুক্তি প্রতিজ্ঞাত অংশগ্ৰহণ কৰিব, ড্ৰাগছমুক্ত সমাজৰ প্ৰতি তেওঁলোকৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰ নিশ্চিত কৰিব আৰু নিচামুক্ত যুৱ স্বেচ্ছাসেৱক হিচাপে ৰাষ্ট্ৰ নিৰ্মাণৰ বাবে নিজকে উৎসৰ্গিত কৰিব।
এই অভিযানত মাই ভাৰত স্বেচ্ছাসেৱক, মাই ভাৰত ৰাষ্ট্ৰীয় সেৱা আঁচনি (এন এছ এছ) স্বেচ্ছাসেৱক, যুৱ ক্লাব, বিদ্যালয়, মহাবিদ্যালয়, বিশ্ববিদ্যালয়, বেচৰকাৰী সংস্থা, ঔদ্যোগিক সংস্থা আৰু ১২৫ৰো অধিক আধ্যাত্মিক সংগঠনৰ অভূতপূৰ্ব অংশগ্ৰহণ দেখা যাব, যাৰ ফলত ই দেশত মাদক দ্ৰব্যৰ অপব্যৱহাৰৰ বিৰুদ্ধে যুৱ-নেতৃত্বাধীন সৰ্ববৃহৎ ৰাজহুৱা আন্দোলনসমূহৰ ভিতৰত এক হৈ পৰিব।
এক পৰম্পৰাগত সজাগতা কাৰ্যসূচীৰ বিপৰীতে বিকশিত ভাৰত সংকল্প অভিযানৰ বাবে ‘নিচামুক্ত যুৱ’ক ১০০ সপ্তাহৰ স্থায়ী জন ভাগীদাৰী আন্দোলন হিচাপে ধাৰণা কৰা হৈছে। পৰৱৰ্তী ১০০ সপ্তাহত প্ৰত্যেক দেওবাৰে সমগ্ৰ দেশতে সুস্থ জীৱনশৈলীক উৎসাহিত কৰিবলৈ, জনসাধাৰণৰ অংশগ্ৰহণ শক্তিশালী কৰিবলৈ আৰু যুৱক-যুৱতীসকলৰ শক্তিক গঠনমূলক ৰাষ্ট্ৰ নিৰ্মাণৰ দিশত প্ৰয়োগ কৰিবলৈ যুৱ-নেতৃত্বাধীন কাৰ্যকলাপৰ আয়োজন কৰা হ’ব।
সাপ্তাহিক কাৰ্যকলাপবোৰৰ ভিতৰত আছে ক্ৰীড়া প্ৰতিযোগিতা, ৱাকাথন, ধ্যান অধিবেশন, সাংস্কৃতিক কাৰ্যসূচী, কলা আৰু সৃষ্টিশীল প্ৰতিযোগিতা, নুক্কড় নাটক (বাটৰ নাট), সজাগতা অভিযান আৰু অন্যান্য সম্প্ৰদায়ৰ অংশগ্ৰহণৰ পদক্ষেপ, যাৰ লক্ষ্য হৈছে ইতিবাচক সামাজিক মূল্যবোধৰ প্ৰচাৰ কৰাৰ লগতে মাদক দ্ৰব্যৰ অপব্যৱহাৰৰ ক্ষতিকাৰক প্ৰভাৱৰ বিষয়ে সমাজক সংবেদনশীল কৰা।
নিৰন্তৰ অংশগ্ৰহণক উৎসাহিত কৰিবলৈ আৰু দৃষ্টান্তমূলক প্ৰচেষ্টাক স্বীকৃতি দিবলৈ, অভিযানত অসামান্য অৱদান আগবঢ়োৱা স্বেচ্ছাসেৱক আৰু সংস্থাসমূহক ৫০ সংখ্যক, ৭৫ সংখ্যক আৰু ১০০ সংখ্যক সপ্তাহৰ মাইলৰ খুঁটিত সন্মানিত কৰা হ’ব, যি জনসেৱা আৰু সামূহিক দায়বদ্ধতাৰ মনোভাৱক শক্তিশালী কৰিব।
কেন্দ্ৰীয় যুৱ পৰিক্ৰমা আৰু ক্ৰীড়া মন্ত্ৰী ড মনসুখ মাণ্ডৱিয়ই সমগ্ৰ দেশৰ যুৱক-যুৱতী আৰু সামাজিক সংগঠনসমূহক ৰাষ্ট্ৰীয় স্বাৰ্থত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ আহ্বানত যোগদান কৰিবলৈ আৰু এই ঐতিহাসিক আন্দোলনত সক্ৰিয় অংশগ্ৰহণকাৰী হ’বলৈ আহ্বান জনাইছে। লাখ লাখ যুৱক-যুৱতী, প্ৰতিষ্ঠান আৰু সামূহিক সংগঠনৰ সামূহিক প্ৰচেষ্টাৰ জৰিয়তে এই অভিযানৰ লক্ষ্য হৈছে এক দেশজোৰা সামাজিক আন্দোলন সৃষ্টি কৰা, যিয়ে ব্যক্তিসকলক মাদক দ্ৰব্যৰ অপব্যৱহাৰ প্ৰত্যাখ্যান কৰিবলৈ অনুপ্ৰাণিত কৰে আৰু এক স্বাস্থ্যকৰ, শক্তিশালী আৰু অধিক উন্নত ভাৰত গঢ়ি তোলাত অৰিহণা যোগায়।
বিকশিত ভাৰত সংকল্প অভিযানৰ বাবে ‘নিচামুক্ত যুৱ’ নাগৰিকৰ সক্ৰিয় অংশগ্ৰহণৰ দ্বাৰা পৰিচালিত ড্ৰাগছৰ বিৰুদ্ধে যুঁজক এক গণ আন্দোলনত পৰিবৰ্তন কৰাৰ ক্ষেত্ৰত মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ দৃষ্টিভংগীক প্ৰতিফলিত কৰে। ‘ড্ৰাগছমুক্ত যুৱক-যুৱতীসকল বিকশিত ভাৰতৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ শক্তি’ এই বাৰ্তাৰ দ্বাৰা পৰিচালিত এই অভিযানে এই ৰাষ্ট্ৰীয় সংকল্পক প্ৰতিখন গাওঁ, চহৰ আৰু নগৰলৈ লৈ যোৱাৰ চেষ্টা কৰিছে, যাৰ ফলত বিকশিত ভাৰত ২০৪৭ৰ দিশত ভাৰতৰ যাত্ৰা অধিক শক্তিশালী হৈছে।

Ministry of Youth Affairs and Sports
Nasha Mukta Yuva for Viksit Bharat Sankalp Abhiyaan to Launch on 2 August 2026
Prime Minister Shri Narendra Modi to launch nationwide 100-week Jan Bhagidari movement against substance abuse
More than 1 crore youth to take the Nasha Mukti Pledge simultaneously across nearly 10,000 locations
29 JUL 2026 2:32PM by PIB Delhi
In a major step towards realising the vision of a Nasha Mukt Bharat and Viksit Bharat 2047, the Prime Minister Shri Narendra Modi will launch the "Nasha Mukta Yuva for Viksit Bharat Sankalp Abhiyaan" on 2 August 2026, calling upon the youth of the nation to lead a people's movement against substance abuse through the spirit of Jan Bhagidari.
Responding to the Prime Minister's call, the campaign will be launched as a nationwide mass movement led by MY Bharat, with active participation from youth across the country. The initiative seeks to unite young citizens in a collective national mission to build a drug-free India by promoting awareness, community engagement and sustained public participation.
Inspired by the Prime Minister's address, nearly 10,000 locations across the country will organise simultaneous pledge ceremonies, with more than one crore youth to participate in the Nasha Mukti Pledge, reaffirming their commitment towards a drug-free society and dedicating themselves to nation-building as Nasha Mukta Yuva Volunteers.
The campaign will witness unprecedented participation from MY Bharat Volunteers, MY Bharat National Service Scheme (NSS) volunteers, Youth Clubs, schools, colleges, universities, non-governmental organisations, industrial associations, and over 125 spiritual organisations, making it one of the largest youth-led public movements against substance abuse in the country.
Unlike a conventional awareness programme, the Nasha Mukta Yuva for Viksit Bharat Sankalp Abhiyaan has been conceptualised as a 100-week sustained Jan Bhagidari movement. Every Sunday over the next 100 weeks, youth-led activities will be organised across the country to encourage healthy lifestyles, strengthen community engagement and channel the energy of young people towards constructive nation-building.
The weekly activities will include sports competitions, walkathons, meditation sessions, cultural programmes, art and creative competitions, nukkad nataks (street plays), awareness drives and other community engagement initiatives, aimed at sensitising society about the harmful effects of substance abuse while promoting positive social values.
To encourage sustained participation and recognise exemplary efforts, volunteers and organisations making outstanding contributions to the campaign will be honoured at the 50th, 75th and 100th week milestones, reinforcing the spirit of public service and collective responsibility.
The Union Minister of Youth Affairs & Sports Dr. Mansukh Mandaviya has appealed to young people and the social organizations across the country to join the Hon'ble Prime Minister's call in the national interest and become active participants in this historic movement. Through the collective efforts of millions of youth, institutions and community organisations, the campaign aims to create a nationwide social movement that inspires individuals to reject substance abuse and contribute towards building a healthier, stronger and more developed India.
The Nasha Mukta Yuva for Viksit Bharat Sankalp Abhiyaan reflects the Hon'ble Prime Minister's vision of transforming the fight against drugs into a mass movement driven by the active participation of citizens. Guided by the message that "Drug-free youth are the greatest strength of Viksit Bharat," the campaign seeks to carry this national resolve to every village, town and city, further strengthening India's journey towards Viksit Bharat 2047