পঞ্চায়তীৰাজ মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী ৰাজীৱ ৰঞ্জন সিঙে আত্মনিৰ্ভৰ পঞ্চায়ত কাৰ্যসূচী, সমৰ্থ পৰ্টেল মুকলি কৰে আৰু ভাৰতত পঞ্চায়তীৰাজ প্ৰতিষ্ঠানসমূহক শক্তিশালী কৰাৰ বাবে মডেল অ’ এছ আৰ নীতি মুকলি কৰে
আত্ম-নিৰ্ভৰশীল পঞ্চায়তসমূহ বিকশিত ভাৰত@2047-ৰ দৃষ্টিভংগী উপলব্ধি কৰাৰ মূল চাবিকাঠি: শ্ৰী ৰাজীৱ ৰঞ্জন সিং
আত্মনিৰ্ভৰ পঞ্চায়ত কাৰ্যসূচীয়ে স্থানীয় সম্পত্তিসমূহক বহনক্ষম ৰাজহ সৃষ্টি কৰা প্ৰকল্পলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিব; পঞ্চায়ত ৰাজহ সংগ্ৰহৰ দক্ষতা শক্তিশালী কৰাৰ বাবে সমৰ্থ পৰ্টেল; পঞ্চায়তৰ ৰাজহ শক্তিশালী কৰাৰ বাবে ৰাজ্যসমূহক পথ প্ৰদৰ্শক পৰিকাঠামো প্ৰদানৰ বাবে মডেল অ’ এছ আৰ নীতি
27 JUL 2026 5:46PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় পঞ্চায়তীৰাজ তথা মীনপালন, পশুপালন আৰু দুগ্ধ উৎপাদন মন্ত্ৰী শ্ৰী ৰাজীৱ ৰঞ্জন সিং ওৰফে লল্লন সিঙে নতুন দিল্লীৰ কৃষি ভৱনত অনুষ্ঠিত এটা অনুষ্ঠানত আত্মনিৰ্ভৰ পঞ্চায়ত কাৰ্যসূচী, সমৰ্থ পঞ্চায়ত পৰ্টেল মুকলি কৰে আৰু পঞ্চায়তীৰাজ প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ বাবে মডেল অ’ এছ আৰ (নিজস্ব ৰাজহ) নীতি মুকলি কৰে। এই উপলক্ষে কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীগৰাকীক পঞ্চায়ত এডভান্সমেণ্ট ইনডেক্স (পিএআই)-বিকশিত ভাৰতৰ বাবে ডাটা ড্ৰাইভেন গভৰ্নেন্সৰ বাবে ই-গভৰ্নেন্স (এনএইজি)২০২৬ৰ ৰাষ্ট্ৰীয় বঁটাৰ অধীনত মন্ত্ৰালয়ক প্ৰদান কৰা স্বৰ্ণ বঁটাৰ ট্ৰফী আৰু প্ৰমাণপত্ৰও প্ৰদান কৰা হয়। এই অনুষ্ঠানত কেন্দ্ৰীয় পঞ্চায়তীৰাজৰ ৰাজ্য মন্ত্ৰী অধ্যাপক এছ পি সিং বাঘেল, পঞ্চায়তীৰাজ মন্ত্ৰালয়ৰ সচিব শ্ৰী বিবেক ভৰদ্বাজৰ লগতে মন্ত্ৰালয়ৰ অন্যান্য জ্যেষ্ঠ বিষয়াসকল উপস্থিত আছিল।
অনুষ্ঠানত ভাষণ প্ৰদান কৰি শ্ৰী ৰাজীৱ ৰঞ্জন সিঙে কয় যে আত্মনিৰ্ভৰ পঞ্চায়ত কাৰ্যসূচী, সমৰ্থ পঞ্চায়ত পৰ্টেল আৰু মডেল অ’ এছ আৰ নীতিয়ে বিকশিত ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগীৰ সৈতে সংগতি ৰাখি আৰ্থিকভাৱে সবলীকৰণ, প্ৰযুক্তিগতভাৱে সক্ষম আৰু আত্মনিৰ্ভৰশীল পঞ্চায়ত গঢ়ি তোলাৰ দিশত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ চিহ্নিত কৰিছে। তেওঁ কয় যে পঞ্চায়তীৰাজ প্ৰতিষ্ঠানসমূহ ভাৰতৰ গণতান্ত্ৰিক আৰু উন্নয়নমূলক যাত্ৰাৰ কেন্দ্ৰবিন্দু। ডিজিটেল সঁজুলি আৰু বহনক্ষম ৰাজহ ধাৰাৰ জৰিয়তে তেওঁলোকক শক্তিশালী কৰিলে তৃণমূল পৰ্যায়ৰ প্ৰশাসন উন্নত হ’ব আৰু অন্তৰ্ভুক্তিমূলক গ্ৰাম্য উন্নয়ন ত্বৰান্বিত হ’ব। কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে আত্মনিৰ্ভৰ পঞ্চায়ত কাৰ্যসূচীয়ে পঞ্চায়তসমূহক স্থানীয় সম্পদ আৰু সুযোগ চিনাক্ত কৰিবলৈ তথা সেইবোৰক বহনক্ষম ৰাজহ সৃষ্টি কৰা প্ৰকল্পলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিবলৈ সক্ষম কৰিব। তেওঁ কয় যে, সমৰ্থ পঞ্চায়ত পৰ্টেলে নিৰবিচ্ছিন্ন আৰু স্বচ্ছ কৰ, পৰিশোধ আৰু পঞ্চায়তৰ ৰাজহ নিৰীক্ষণৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিব। কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে লক্ষ্য কৰে যে এই পদক্ষেপসমূহ ষোড়শ বিত্ত আয়োগৰ নিজস্ব ৰাজহ (অ’ এছ আৰ) শক্তিশালী কৰাৰ পৰামৰ্শৰ সৈতে সংগতি ৰাখে। শ্ৰী সিঙে পি আৰ আই আৰু আৰ এল বি-ৰ নিৰ্বাচিত প্ৰতিনিধি তথা কৰ্মচাৰীসকলক স্বচ্ছতা বৃদ্ধি, অংশগ্ৰহণমূলক গণতন্ত্ৰ শক্তিশালী কৰা আৰু তৃণমূল পৰ্যায়ত নাগৰিক-কেন্দ্ৰিক প্ৰশাসনৰ প্ৰচাৰৰ বাবে এই পদক্ষেপসমূহৰ ফলপ্ৰসূ ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ আহ্বান জনায়।
আত্মনিৰ্ভৰ পঞ্চায়ত কাৰ্যসূচী
আত্মনিৰ্ভৰ পঞ্চায়ত কাৰ্যসূচী হৈছে পঞ্চায়তীৰাজ মন্ত্ৰালয়ৰ এক অনন্য পদক্ষেপ যিয়ে গ্ৰাম পঞ্চায়ত তথা ব্লক পঞ্চায়তসমূহক স্থানীয় সম্পদ আৰু সুযোগ চিনাক্ত কৰিবলৈ সক্ষম কৰে আৰু মন্ত্ৰালয়ৰ সমৰ্পিত কাৰিকৰী সমৰ্থনত সেইবোৰক বেংকযোগ্য, ৰাজহ সৃষ্টি কৰা প্ৰকল্পলৈ বিকশিত কৰে, যিয়ে বহনক্ষম অ’ এছ আৰ নিৰ্মাণ কৰে। ৰাজহুৱা ব্যক্তিগত অংশীদাৰীত্ব, কৰ্পোৰেট সামাজিক দায়বদ্ধতা অৱদান, অন্যান্য আঁচনি আৰু বেংক বিত্তৰ সৈতে একত্ৰীকৰণ, নাবাৰ্ড আৰু হাডকো প্ৰতিষ্ঠানিক অংশীদাৰ হিচাপে বিত্তৰ যোগান ধৰা হয়। চাৰি বছৰত মুঠ ৩৫০টা প্ৰকল্প বিকশিত কৰা হ, ত প্ৰথম বছৰত ৫০টা প্ৰকল্প আৰু পৰৱৰ্তী তিনি বছৰৰ প্ৰতিটো বছৰত ১০০টা প্ৰকল্প থাকিব। নূন্যতম ৫০ লাখ টকাৰ অ এছ আৰ থকা গ্ৰাম পঞ্চায়ত আৰু নূন্যতম ১ কোটি টকাৰ অ এছ আৰ থকা ব্লক পঞ্চায়ত, প্ৰত্যেকৰে কমেও তিনি বছৰৰ কাৰ্যকাল বাকী আছে, বিশেষ শ্ৰেণীৰ ৰাজ্যসমূহ শিথিল সীমাৰ সৈতে আবেদন কৰিবলৈ যোগ্য। এতিয়ালৈকে দহখন ৰাজ্যৰ পঞ্চায়ত প্ৰতিনিধিসকলৰ বাবে এই কাৰ্যসূচীৰ ওপৰত প্ৰচাৰ কৰ্মশালা অনুষ্ঠিত কৰা হৈছে। অধিক বিৱৰণৰ বাবে চাওকঃ https://egramswaraj.gov.in/atmanibharguidelines.do/আত্মনিৰ্ভৰ পঞ্চায়ত কাৰ্যসূচী
সমৰ্থ পঞ্চায়ত পৰ্টেল
সমৰ্থ পঞ্চায়ত পৰ্টেল হৈছে পঞ্চায়তীৰাজ মন্ত্ৰালয়ৰ প্ৰথম প্ৰকাৰৰ এক ডিজিটেল পদক্ষেপ যাক অ’ এছ আৰ-ৰ প্ৰযুক্তি-সক্ষম ব্যৱস্থাপনাৰ জৰিয়তে গ্ৰাম পঞ্চায়তৰ বিত্তীয় সামৰ্থ্য শক্তিশালী কৰাৰ বাবে ডিজাইন কৰা হৈছে। এক একত্ৰিত, সংৰূপণযোগ্য ৰাষ্ট্ৰীয় মঞ্চ হিচাপে বিকশিত সমৰ্থে গ্ৰাম পঞ্চায়তসমূহক কৰদাতাৰ পঞ্জীয়ন আৰু চাহিদা সৃষ্টিৰ পৰা অনলাইন পৰিশোধ, সংগ্ৰহ আৰু বাস্তৱ-সময় নিৰীক্ষণলৈকে সম্পূৰ্ণ অ’ এছ আৰ জীৱন চক্ৰ ডিজিটেলভাৱে পৰিচালনা কৰিবলৈ সক্ষম কৰে। ই ষোড়শ বিত্ত আয়োগৰ পৰামৰ্শসমূহৰ পৰিপূৰক, যিয়ে পি আৰ আই/আৰ এল বি-ৰ বিত্তীয় স্থায়িত্ব উন্নত কৰাৰ বাবে তেওঁলোকৰ অ’ এছ আৰ-ক শক্তিশালী কৰাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে। ছত্তীশগড় আৰু হিমাচল প্ৰদেশক ইতিমধ্যে প'ৰ্টেলত অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে, য'ত ৫১ লাখতকৈও অধিক কৰদাতাই পঞ্জীয়ন কৰিছে, ৯৫ কোটি টকাৰ ডিমাণ্ড জাননী সৃষ্টি কৰিছে আৰু এতিয়ালৈকে ২৭ কোটি টকাতকৈও অধিক সংগ্ৰহ কৰিছে। মহাৰাষ্ট্ৰ, মিজোৰাম, অসম, হাৰিয়ানা, পশ্চিমবংগ আৰু উত্তৰ প্ৰদেশত অনবোৰ্ডিং চলি আছে। অধিক বিৱৰণৰ বাবে চাওকঃ www.samarthpanchayat.gov.in/SAMARTH পঞ্চায়ত পৰ্টেল
পঞ্চায়তীৰাজ প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ বাবে মডেল অ এছ আৰ নীতি
পঞ্চায়তী ৰাজ প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ বিত্তীয় স্বতন্ত্ৰতাক শক্তিশালী কৰিবলৈ পঞ্চায়তীৰাজ মন্ত্ৰালয়ে ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহৰ বাবে পথ প্ৰদৰ্শক পৰিকাঠামো হিচাপে মডেল অ’ এছ আৰ (নিজস্ব ৰাজহ) নীতি প্ৰস্তুত কৰিছে। ষোড়শ বিত্ত আয়োগৰ পৰামৰ্শৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি, মডেল নিয়মাৱলীৰ লক্ষ্য হৈছে সম্পত্তি কৰ, ব্যৱহাৰকাৰী মাচুল আৰু অন্যান্য অনা-কৰ ৰাজহৰ দৰে পঞ্চায়ত ৰাজহৰ মূল্যায়ন, সংগ্ৰহ আৰু ব্যৱস্থাপনাৰ বাবে এক স্বচ্ছ, একেধৰণৰ তথা দক্ষ ব্যৱস্থা সৃষ্টি কৰাত ৰাজ্যসমূহক সহায় কৰা। এই আৰ্হি নিয়মবোৰ প্ৰকৃতিগতভাৱে পৰামৰ্শমূলক আৰু ৰাজ্যসমূহে তেওঁলোকৰ স্থানীয় প্ৰয়োজনীয়তা আৰু বিদ্যমান আইনী পৰিকাঠামো অনুসৰি গ্ৰহণ বা অভিযোজিত কৰিব পাৰে। এই পদক্ষেপৰ জৰিয়তে উন্নত ৰাজহ সংগ্ৰহক উৎসাহিত কৰা, স্থানীয় প্ৰশাসনক শক্তিশালী কৰা আৰু গ্ৰাম্য নাগৰিকসকললৈ সেৱা প্ৰদান উন্নত কৰাৰ লগতে পঞ্চায়তসমূহক আৰ্থিকভাৱে অধিক আত্মনিৰ্ভৰশীল হ’বলৈ সক্ষম কৰাৰ চেষ্টা কৰা হৈছে।
ৰাষ্ট্ৰীয় ই-গভৰ্নেন্স বঁটা ২০২৬ৰ স্বীকৃতি
২০২৬চনৰ পহিলা জুলাইৰ পৰা ২ জুলাইলৈ জয়পুৰত অনুষ্ঠিত ই-গভৰ্নেন্সৰ ২৯ সংখ্যক ৰাষ্ট্ৰীয় সন্মিলনত পঞ্চায়ত এডভান্সমেণ্ট ইনডেক্সকে ধৰি পঞ্চায়তীৰাজ সম্পৰ্কীয় চাৰিটা পদক্ষেপক তিনিটা সোণ আৰু এটা ৰূপৰে গঠিত ই-গভৰ্নেন্স ২০২৬ ৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰীয় বঁটা প্ৰদান কৰা হয়, যি তথ্য চালিত, তৃণমূল পৰ্যায়ৰ ডিজিটেল প্ৰশাসনত পঞ্চায়তীৰাজ খণ্ডৰ সম্প্ৰসাৰিত নেতৃত্বক প্ৰতিফলিত কৰে।

Ministry of Panchayati Raj
Union Minister Shri Rajiv Ranjan Singh Launches Atmanirbhar Panchayat Program, SAMARTH Portal & Releases Model OSR Rules to Strengthen Panchayati Raj Institutions in India
Self-Reliant Panchayats Key to Realizing the Vision of Viksit Bharat @2047”: Shri Rajiv Ranjan Singh
Atmanirbhar Panchayat Program Will Turn Local Assets into Sustainable Revenue-Generating Projects; SAMARTH Portal to Strengthen Efficiency in Panchayat Revenue Collection; Model OSR Rules to Provide Guiding Framework for States to Strengthen Panchayat Revenues
27 JUL 2026 5:46PM by PIB Delhi
Union Minister of Panchayati Raj and Fisheries, Animal Husbandry and Dairying, Shri Rajiv Ranjan Singh alias Lalan Singh, launched the Atmanirbhar Panchayat Programme, the SAMARTH Panchayat Portal and released the Model OSR (Own Source of Revenue) Rules for Panchayati Raj Institutions at a function held at Krishi Bhawan, New Delhi. On this occasion, the Union Minister was also presented with the Trophy and Certificate for the Gold Award conferred on the Ministry under the National Awards for e-Governance (NAeG) 2026 for the Panchayat Advancement Index (PAI) – Data Driven Governance for Viksit Bharat. Prof. S. P. Singh Baghel, Union Minister of State for Panchayati Raj, Shri Vivek Bharadwaj, Secretary, Ministry of Panchayati Raj along with other senior officers of the Ministry were also present on the occasion.
Speaking on the occasion, Shri Rajiv Ranjan Singh said that the Atmanirbhar Panchayat Programme, SAMARTH Panchayat Portal and Model OSR Rules mark a significant step towards building financially empowered, technologically enabled and self-reliant Panchayats, in line with the vision of Viksit Bharat @2047. He said that Panchayati Raj Institutions are central to India’s democratic and developmental journey. Strengthening them with digital tools and sustainable revenue streams would improve grassroots governance and accelerate inclusive rural development. The Union Minister said that the Atmanirbhar Panchayat Programme would enable Panchayats to identify local assets and opportunities and convert them into sustainable revenue-generating projects. He stated that, the SAMARTH Panchayat Portal would facilitate seamless and transparent taxation, payments and monitoring of Panchayat revenues. The Union Minister observed that these initiatives are aligned with the recommendations of the Sixteenth Finance Commission on strengthening Own Source Revenue (OSR). Shri Singh urged elected representatives and functionaries of PRIs and RLBs to make effective use of these initiatives to further enhance transparency, strengthen participatory democracy and promote citizen-centric governance at the grassroots.
Atmanirbhar Panchayat Programme
The Atmanirbhar Panchayat Programme is a unique initiative of the Ministry of Panchayati Raj that enables Gram Panchayats and Block Panchayats to identify local assets and opportunities and develop them, with dedicated technical support from the Ministry, into bankable, revenue-generating projects that build sustainable OSR. Financing is facilitated through Public Private Partnerships, Corporate Social Responsibility contributions, convergence with other schemes and bank finance, with NABARD and HUDCO as institutional partners. A total of 350 projects are to be developed over four years, comprising 50 projects in the first year and 100 in each of the following three years. Gram Panchayats with a minimum OSR of Rs. 50 lakh and Block Panchayats with a minimum OSR of Rs. 1 crore, each with at least three years of tenure remaining, are eligible to apply, with relaxed thresholds for special category States. Outreach workshops on the programme have been held for Panchayat representatives across ten States, till date. For More details visit: https://egramswaraj.gov.in/atmanibharguidelines.do / Atmanirbhar Panchayat Program
SAMARTH Panchayat Portal
The SAMARTH Panchayat Portal is a first-of-its-kind digital initiative of the Ministry of Panchayati Raj designed to strengthen the financial capacity of Gram Panchayats through technology-enabled management of OSR. Developed as a unified, configurable national platform, SAMARTH enables Gram Panchayats to digitally manage the complete OSR lifecycle, from taxpayer registration and demand generation to online payments, collection and real-time monitoring. The launch complements the recommendations of the Sixteenth Finance Commission, which has emphasized strengthening the OSR of PRIs/ RLBs to improve their financial sustainability. Chhattisgarh and Himachal Pradesh have already been onboarded on the portal, with more than 51 lakh taxpayers registered, demand notices worth Rs. 95 crore generated and over Rs. 27 crore collected to date. Onboarding is underway in Maharashtra, Mizoram, Assam, Haryana, West Bengal and Uttar Pradesh. For More details visit: www.samarthpanchayat.gov.in / SAMARTH Panchayat Portal
Model OSR Rules for Panchayati Raj Institutions
To strengthen the financial independence of Panchayati Raj Institutions, the Ministry of Panchayati Raj has prepared Model OSR (Own Sources of Revenue) Rules as a guiding framework for States and Union Territories. Building on the recommendations of the Sixteenth Finance Commission, the Model Rules aim to support States in creating a transparent, uniform and efficient system for the assessment, collection and management of Panchayat revenues such as property tax, user charges, fees and other non-tax revenues. These Model Rules are advisory in nature and may be adopted or adapted by States according to their local requirements and existing legal framework. The initiative seeks to promote better revenue mobilization, strengthen local governance and enable Panchayats to become more financially self-reliant while improving service delivery to rural citizens.
Recognition at National e-Governance Awards 2026
Four Panchayati Raj related initiatives, including the Panchayat Advancement Index, were conferred National Awards for e-Governance 2026, comprising three Gold and one Silver, at the 29th National Conference on e-Governance held in Jaipur from 1 to 2 July 2026, reflecting the Panchayati Raj sector’s expanding leadership in data driven, grassroots digital governance.