ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ପଞ୍ଚାୟତି ରାଜ ଅନୁଷ୍ଠାନକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ‘ଆତ୍ମନିର୍ଭର ପଞ୍ଚାୟତ’ ଓ ‘ସମର୍ଥ’ ପୋର୍ଟାଲର ଶୁଭାରମ୍ଭ
‘ବିକଶିତ ଭାରତ@୨୦୪୭’ର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ସାକାର ପାଇଁ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ପଞ୍ଚାୟତ ପ୍ରମୁଖ ଆଧାର: ଶ୍ରୀ ରାଜୀବ ରଞ୍ଜନ ସିଂହ
‘ସମର୍ଥ’ ପୋର୍ଟାଲ୍ ପଞ୍ଚାୟତର ରାଜସ୍ୱ ସଂଗ୍ରହକୁ ଅଧିକ ଦକ୍ଷ କରିବ; ମଡେଲ୍ ଓ ଏସଆର୍ ନିୟମାବଳୀ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ଦେବ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ
27 JUL 2026 5:46PM by PIB Bhubaneswar
ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ଏବଂ ମତ୍ସ୍ୟ, ପଶୁପାଳନ ଓ ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରାଜୀବ ରଞ୍ଜନ ସିଂହ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର କୃଷି ଭବନରେ ଆୟୋଜିତ ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ 'ଆତ୍ମନିର୍ଭର ପଞ୍ଚାୟତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ' ଏବଂ 'ସମର୍ଥ ପଞ୍ଚାୟତ ପୋର୍ଟାଲ'ର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। ଏହା ସହିତ ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ପାଇଁ 'ମଡେଲ ଓଏସଆର (ନିଜସ୍ଵ ରାଜସ୍ୱ ଉତ୍ସ) ନିୟମ' ଉନ୍ମୋଚନ କରିଥିଲେ। ଏହି ଅବସରରେ, 'ପଞ୍ଚାୟତ ଉନ୍ନତି ସୂଚକାଙ୍କ (ପିଏଆଇ)- ବିକଶିତ ଭାରତ ପାଇଁ ତଥ୍ୟ-ଚାଳିତ ପ୍ରଶାସନ' ଲାଗି ଇ - ଗଭର୍ଣ୍ଣାନ୍ସ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଜାତୀୟ ପୁରସ୍କାର (ଏନଏଇଜି) ୨୦୨୬ ଅନ୍ତର୍ଗତ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ମିଳିଥିବା ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣ ପୁରସ୍କାର ପାଇଁ ଟ୍ରଫି ଏବଂ ପ୍ରମାଣପତ୍ର ମଧ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା। ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଫେସର ଏସ୍.ପି. ସିଂହ ବାଘେଲ ; ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଚିବ ଶ୍ରୀ ବିବେକ ଭରଦ୍ୱାଜ ଏବଂ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀମାନେ ମଧ୍ୟ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ଏହି ଅବସରରେ ଶ୍ରୀ ସିଂହ କହିଥିଲେ ଯେ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ପଞ୍ଚାୟତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ, ସମର୍ଥ ପଞ୍ଚାୟତ ପୋର୍ଟାଲ ଏବଂ ମଡେଲ ଓଏସଆର୍ ନିୟମ 'ବିକଶିତ ଭାରତ ୨୦୪୭'ର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହିତ ସମନ୍ୱୟ ରଖି ଆର୍ଥିକ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ସଶକ୍ତ, ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ଦୃଷ୍ଟିରୁ ସକ୍ଷମ ଏବଂ ସ୍ୱାବଲମ୍ବୀ ପଞ୍ଚାୟତ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଦିଗରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ। ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକ ଭାରତର ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ଏବଂ ବିକାଶମୂଳକ ଯାତ୍ରାର କେନ୍ଦ୍ରରେ ଅବସ୍ଥିତ ବୋଲି ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ। ଡିଜିଟାଲ ଉପକରଣ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ରାଜସ୍ୱ ଉତ୍ସ ସହିତ ସେମାନଙ୍କୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଦ୍ୱାରା ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରେ ଶାସନରେ ଉନ୍ନତି ଆସିବ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରାଯିବ। ଆତ୍ମନିର୍ଭର ପଞ୍ଚାୟତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପଞ୍ଚାୟତଗୁଡ଼ିକୁ ସ୍ଥାନୀୟ ସମ୍ପତ୍ତି ଏବଂ ସୁଯୋଗ ଚିହ୍ନଟ କରିବାକୁ ଏବଂ ସେଗୁଡ଼ିକୁ ସ୍ଥାୟୀ, ରାଜସ୍ୱ ସୃଷ୍ଟିକାରୀ ପ୍ରକଳ୍ପରେ ରୂପାନ୍ତରିତ କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ କରିବ। 'ସମର୍ଥ ପଞ୍ଚାୟତ' ପୋର୍ଟାଲ ସୁଗମ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ କର ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏବଂ ଦେୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ସହଜ କରିବା ସହିତ ପଞ୍ଚାୟତ ରାଜସ୍ୱର ତଦାରଖ ମଧ୍ୟ କରିବ। ଏହି ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ 'ନିଜସ୍ୱ ରାଜସ୍ୱ ଉତ୍ସ ' (ଓଏସଆର)କୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ୧୬ତମ ଅର୍ଥ କମିଶନଙ୍କ ସୁପାରିଶ ସହିତ ସମନ୍ୱିତ। ଶ୍ରୀ ସିଂହ ପିଆରଆଇ ଏବଂ ଆରଏଲବିର ନିର୍ବାଚିତ ପ୍ରତିନିଧି ଏବଂ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ସ୍ୱଚ୍ଛତାକୁ ବ୍ୟାପକ କରିବା, ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ ଗଣତନ୍ତ୍ରକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଏବଂ ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରେ ନାଗରିକ - କେନ୍ଦ୍ରିକ ଶାସନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଏହି ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଭାବରେ ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ।
ଆତ୍ମନିର୍ଭର ପଞ୍ଚାୟତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ
ଆତ୍ମନିର୍ଭର ପଞ୍ଚାୟତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଏକ ଅନନ୍ୟ ପଦକ୍ଷେପ, ଯାହା ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତ ଏବଂ ବ୍ଲକ ପଞ୍ଚାୟତଗୁଡ଼ିକୁ ସ୍ଥାନୀୟ ସମ୍ପତ୍ତି ଏବଂ ସୁଯୋଗ ଚିହ୍ନଟ ଏବଂ ବିକାଶ କରିବା ପାଇଁ ସଶକ୍ତ କରିଥାଏ। ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ବୈଷୟିକ ସହାୟତା ସହିତ, ଏଗୁଡ଼ିକୁ ବ୍ୟାଙ୍କଯୋଗ୍ୟ, ରାଜସ୍ୱ-ଉତ୍ପାଦନକାରୀ ପ୍ରକଳ୍ପରେ ପରିଣତ କରାଯାଏ ଯାହା ସ୍ଥାୟୀ ଓଏସଆର ସୃଷ୍ଟି କରେ। ଆର୍ଥିକ ସହାୟତାକୁ ସାର୍ବଜନୀନ ଘରୋଇ ସହଭାଗୀତା, କର୍ପୋରେଟ୍ ସାମାଜିକ ଦାୟିତ୍ୱ ଅବଦାନ, ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଯୋଜନା ସହିତ ସମନ୍ୱୟ ଏବଂ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ମାଧ୍ୟମରେ ସହଜ କରାଯାଏ, ଯେଉଁଥିରେ ନାବାର୍ଡ ଏବଂ ହୁଡକୋ ସଂସ୍ଥାଗତ ସହଭାଗୀ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବେ। ପ୍ରଥମ ବର୍ଷରେ ୫୦ ଟି ପ୍ରକଳ୍ପ ଏବଂ ପରବର୍ତ୍ତୀ ତିନି ବର୍ଷରେ ପ୍ରତ୍ୟେକରେ ୧୦୦ ଟି ପ୍ରକଳ୍ପ ସହିତ ମୋଟ ୩୫୦ ଟି ପ୍ରକଳ୍ପ ଚାରି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ବିକଶିତ କରାଯିବାକୁ ଅଛି। ସର୍ବନିମ୍ନ ୫୦ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ଓଏସଆର ଥିବା ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତ ଏବଂ ସର୍ବନିମ୍ନ ୧ କୋଟି ଟଙ୍କା ଓଏସଆର ଥିବା ବ୍ଲକ ପଞ୍ଚାୟତ, ଯେଉଁମାନଙ୍କର କାର୍ଯ୍ୟକାଳ ଅତି କମରେ ତିନି ବର୍ଷ ବାକି ଅଛି, ସେମାନେ ଆବେଦନ କରିବାକୁ ଯୋଗ୍ୟ ହେବେ , ବିଶେଷ ବର୍ଗର ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ସୀମା କୋହଳ କରାଯିବ। ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଦଶଟି ରାଜ୍ୟର ପଞ୍ଚାୟତ ପ୍ରତିନିଧିମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସମ୍ପର୍କିତ ଆଉଟରିଚ୍ କର୍ମଶାଳା ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଛି। ଅଧିକ ସୂଚନା ପାଇଁ, ପରିଦର୍ଶନ କରନ୍ତୁ :
visit: https://egramswaraj.gov.in/atmanibharguidelines.do / Atmanirbhar Panchayat Program
ସମର୍ଥ ପଞ୍ଚାୟତ ପୋର୍ଟାଲ୍
ସମର୍ଥ ପଞ୍ଚାୟତ ପୋର୍ଟାଲ୍ ହେଉଛି ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା ନିଆଯାଇଥିବା ପ୍ରଥମ ପ୍ରକାରର ଡିଜିଟାଲ୍ ପଦକ୍ଷେପ, ଯାହା ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ଆଧାରିତ ଓଏସଆର (ନିଜସ୍ୱ ରାଜସ୍ୱ ଉତ୍ସ) ପରିଚାଳନା ମାଧ୍ୟମରେ ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତଗୁଡ଼ିକର ଆର୍ଥିକ କ୍ଷମତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି। ଏକ ସମନ୍ୱିତ, ବିନ୍ୟାସଯୋଗ୍ୟ ଜାତୀୟ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଭାବରେ ବିକଶିତ, ସମର୍ଥ ପୋର୍ଟାଲ୍ ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତଗୁଡ଼ିକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଓଏସଆର ଜୀବନଚକ୍ର - କରଦାତା ପଞ୍ଜୀକରଣ ଏବଂ ଚାହିଦା ସୃଷ୍ଟି ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଅନଲାଇନ୍ ଦେୟ ପ୍ରଦାନ, ସଂଗ୍ରହ ଏବଂ ବାସ୍ତବ - ସମୟ ତଦାରଖ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଡିଜିଟାଲ୍ ଭାବରେ ପରିଚାଳନା କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ କରିଥାଏ । ଏହି ଶୁଭାରମ୍ଭ ୧୬ତମ ଅର୍ଥ କମିଶନର ସୁପାରିଶ ସହିତ ସମନ୍ଵିତ, ଯାହା ପିଆରଆଇ (ପଞ୍ଚାୟତି ରାଜ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ)/ ଆରଏଲବି (ଗ୍ରାମୀଣ ସ୍ଥାନୀୟ ସଂସ୍ଥା)ର ଆର୍ଥିକ ସ୍ଥାୟୀତ୍ୱକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା ପାଇଁ ଓଏସଆରକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ପ୍ରଦାନ କରେ। ଛତିଶଗଡ଼ ଏବଂ ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶ ପୂର୍ବରୁ ପୋର୍ଟାଲରେ ସାମିଲ ହୋଇସାରିଛନ୍ତି ; ୫୧ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ କରଦାତା ପଞ୍ଜୀକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି, ୯୫ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ଡିମାଣ୍ଡ ନୋଟିସ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି ଏବଂ ୨୭ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ସଂଗ୍ରହ କରାଯାଇଛି। ବର୍ତ୍ତମାନ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର, ମିଜୋରାମ, ଆସାମ, ହରିୟାଣା, ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ଏବଂ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବା ପାଇଁ କାମ ଚାଲିଛି। ଅଧିକ ସୂଚନା ପାଇଁ ଦେଖନ୍ତୁ :
www.samarthpanchayat.gov.in / SAMARTH Panchayat Portal
ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ପାଇଁ ମଡେଲ ଓଏସଆର ନିୟମ
ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକର ଆର୍ଥିକ ସ୍ୱାଧୀନତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ, ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଏକ ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ଢାଞ୍ଚା ଭାବରେ ମଡେଲ ଓଏସଆର (ନିଜସ୍ଵ ରାଜସ୍ୱ ଉତ୍ସ) ନିୟମ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛି। ଷୋଡ଼ଶ ଅର୍ଥ କମିଶନଙ୍କ ସୁପାରିଶ ଉପରେ ଆଧାରିତ, ମଡେଲ ନିୟମଗୁଡ଼ିକ ସମ୍ପତ୍ତି କର, ଉପଭୋକ୍ତା ଦେୟ, ଫି ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅଣ-କର ରାଜସ୍ୱ ପରି ପଞ୍ଚାୟତ ରାଜସ୍ୱର ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ, ସଂଗ୍ରହ ଏବଂ ପରିଚାଳନା ପାଇଁ ଏକ ସ୍ୱଚ୍ଛ, ସମାନ ଏବଂ ଦକ୍ଷ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସୃଷ୍ଟି କରିବାରେ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି। ଏହି ମଡେଲ ନିୟମଗୁଡ଼ିକ ପରାମର୍ଶ ପ୍ରଦାନ କରିବା ପ୍ରକୃତିର ଏବଂ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ସେମାନଙ୍କର ସ୍ଥାନୀୟ ଆବଶ୍ୟକତା ଏବଂ ପୂର୍ବରୁ ରହିଥିବା ଆଇନଗତ ଢାଞ୍ଚା ଅନୁସାରେ ଗ୍ରହଣ କରିପାରିବେ। ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଉତ୍ତମ ରାଜସ୍ୱ ସଂଗ୍ରହକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା, ସ୍ଥାନୀୟ ଶାସନକୁ ମଜବୁତ କରିବା ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ସେବା ପ୍ରଦାନରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ସହିତ ପଞ୍ଚାୟତଗୁଡ଼ିକୁ ଆର୍ଥିକ ଭାବରେ ଅଧିକ ସ୍ୱାବଲମ୍ବୀ ହେବାକୁ ସକ୍ଷମ କରିବା ପାଇଁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଛି।
ଜାତୀୟ ଇ - ଗଭର୍ଣ୍ଣାନ୍ସ ପୁରସ୍କାର ୨୦୨୬ ରେ ସ୍ୱୀକୃତି
୨୦୨୬ ଜୁଲାଇ ୧ ରୁ ୨ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଜୟପୁରଠାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ୨୯ତମ ଜାତୀୟ ଇ-ଗଭର୍ଣ୍ଣାନ୍ସ ସମ୍ମିଳନୀରେ 'ପଞ୍ଚାୟତ ଅଗ୍ରଗତି ସୂଚକାଙ୍କ' ସମେତ ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ସମ୍ପର୍କିତ ଚାରୋଟି ଉଦ୍ୟୋଗକୁ ଇ-ଗଭର୍ଣ୍ଣାନ୍ସ ୨୦୨୬ ଜାତୀୟ ପୁରସ୍କାର ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି। ଏଥିରେ ତିନୋଟି ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ଗୋଟିଏ ରୌପ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଏହା ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରେ ତଥ୍ୟ-ଆଧାରିତ ଡିଜିଟାଲ୍ ଶାସନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ କ୍ଷେତ୍ରର ବୃଦ୍ଧିପାଉଥିବା ନେତୃତ୍ଵକୁ ଦର୍ଶାଉଛି।

Ministry of Panchayati Raj
Union Minister Shri Rajiv Ranjan Singh Launches Atmanirbhar Panchayat Program, SAMARTH Portal & Releases Model OSR Rules to Strengthen Panchayati Raj Institutions in India
Self-Reliant Panchayats Key to Realizing the Vision of Viksit Bharat @2047”: Shri Rajiv Ranjan Singh
Atmanirbhar Panchayat Program Will Turn Local Assets into Sustainable Revenue-Generating Projects; SAMARTH Portal to Strengthen Efficiency in Panchayat Revenue Collection; Model OSR Rules to Provide Guiding Framework for States to Strengthen Panchayat Revenues
27 JUL 2026 5:46PM by PIB Delhi
Union Minister of Panchayati Raj and Fisheries, Animal Husbandry and Dairying, Shri Rajiv Ranjan Singh alias Lalan Singh, launched the Atmanirbhar Panchayat Programme, the SAMARTH Panchayat Portal and released the Model OSR (Own Source of Revenue) Rules for Panchayati Raj Institutions at a function held at Krishi Bhawan, New Delhi. On this occasion, the Union Minister was also presented with the Trophy and Certificate for the Gold Award conferred on the Ministry under the National Awards for e-Governance (NAeG) 2026 for the Panchayat Advancement Index (PAI) – Data Driven Governance for Viksit Bharat. Prof. S. P. Singh Baghel, Union Minister of State for Panchayati Raj, Shri Vivek Bharadwaj, Secretary, Ministry of Panchayati Raj along with other senior officers of the Ministry were also present on the occasion.
Speaking on the occasion, Shri Rajiv Ranjan Singh said that the Atmanirbhar Panchayat Programme, SAMARTH Panchayat Portal and Model OSR Rules mark a significant step towards building financially empowered, technologically enabled and self-reliant Panchayats, in line with the vision of Viksit Bharat @2047. He said that Panchayati Raj Institutions are central to India’s democratic and developmental journey. Strengthening them with digital tools and sustainable revenue streams would improve grassroots governance and accelerate inclusive rural development. The Union Minister said that the Atmanirbhar Panchayat Programme would enable Panchayats to identify local assets and opportunities and convert them into sustainable revenue-generating projects. He stated that, the SAMARTH Panchayat Portal would facilitate seamless and transparent taxation, payments and monitoring of Panchayat revenues. The Union Minister observed that these initiatives are aligned with the recommendations of the Sixteenth Finance Commission on strengthening Own Source Revenue (OSR). Shri Singh urged elected representatives and functionaries of PRIs and RLBs to make effective use of these initiatives to further enhance transparency, strengthen participatory democracy and promote citizen-centric governance at the grassroots.
Atmanirbhar Panchayat Programme
The Atmanirbhar Panchayat Programme is a unique initiative of the Ministry of Panchayati Raj that enables Gram Panchayats and Block Panchayats to identify local assets and opportunities and develop them, with dedicated technical support from the Ministry, into bankable, revenue-generating projects that build sustainable OSR. Financing is facilitated through Public Private Partnerships, Corporate Social Responsibility contributions, convergence with other schemes and bank finance, with NABARD and HUDCO as institutional partners. A total of 350 projects are to be developed over four years, comprising 50 projects in the first year and 100 in each of the following three years. Gram Panchayats with a minimum OSR of Rs. 50 lakh and Block Panchayats with a minimum OSR of Rs. 1 crore, each with at least three years of tenure remaining, are eligible to apply, with relaxed thresholds for special category States. Outreach workshops on the programme have been held for Panchayat representatives across ten States, till date. For More details visit: https://egramswaraj.gov.in/atmanibharguidelines.do / Atmanirbhar Panchayat Program
SAMARTH Panchayat Portal
The SAMARTH Panchayat Portal is a first-of-its-kind digital initiative of the Ministry of Panchayati Raj designed to strengthen the financial capacity of Gram Panchayats through technology-enabled management of OSR. Developed as a unified, configurable national platform, SAMARTH enables Gram Panchayats to digitally manage the complete OSR lifecycle, from taxpayer registration and demand generation to online payments, collection and real-time monitoring. The launch complements the recommendations of the Sixteenth Finance Commission, which has emphasized strengthening the OSR of PRIs/ RLBs to improve their financial sustainability. Chhattisgarh and Himachal Pradesh have already been onboarded on the portal, with more than 51 lakh taxpayers registered, demand notices worth Rs. 95 crore generated and over Rs. 27 crore collected to date. Onboarding is underway in Maharashtra, Mizoram, Assam, Haryana, West Bengal and Uttar Pradesh. For More details visit: www.samarthpanchayat.gov.in / SAMARTH Panchayat Portal
Model OSR Rules for Panchayati Raj Institutions
To strengthen the financial independence of Panchayati Raj Institutions, the Ministry of Panchayati Raj has prepared Model OSR (Own Sources of Revenue) Rules as a guiding framework for States and Union Territories. Building on the recommendations of the Sixteenth Finance Commission, the Model Rules aim to support States in creating a transparent, uniform and efficient system for the assessment, collection and management of Panchayat revenues such as property tax, user charges, fees and other non-tax revenues. These Model Rules are advisory in nature and may be adopted or adapted by States according to their local requirements and existing legal framework. The initiative seeks to promote better revenue mobilization, strengthen local governance and enable Panchayats to become more financially self-reliant while improving service delivery to rural citizens.
Recognition at National e-Governance Awards 2026
Four Panchayati Raj related initiatives, including the Panchayat Advancement Index, were conferred National Awards for e-Governance 2026, comprising three Gold and one Silver, at the 29th National Conference on e-Governance held in Jaipur from 1 to 2 July 2026, reflecting the Panchayati Raj sector’s expanding leadership in data driven, grassroots digital governance.