প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা চান্দিগরদা হকশেল, এজুকেসন অমসুং লম্বী-থোং ইনফ্রাস্ত্রকচর কোনশিল্লিবা লুপা করোর ৪,৭০০রোমগী চাউখথ-থৌরাংগী প্রোজেক্ত কয়ামরুম উরেপ-উয়ুং তমখ্রে অমসুং জাতিদা কত্থোকখ্রে
চান্দিগরনা ঙসি হকশেল, এজুকেসন অমসুং কন্নেক্তিবিতীদা চাউনা খুমাং চাউশিনবা উবা ফংলে; মফম অসিগী মীয়ামদা কান্নবা পীগদবা প্রোজেক্তশিং হৌদোকপদা নুংঙাইবা পোকই: পি.এম.
লুনানবা হায়বা অসি নোংমা খক্তগী থবক-থৌরম নত্তে; মসি পুন্সিগী লম্বী অমনি: পি.এম.
কোবিদ-১৯ লাইচৎ শন্দোরকপা মতমদা ভারত অসি মতেং থীরিবা জাতি অমা ওইখিদে; মালেমদা মতেং পীরিবা জাতি অমা ওইখি: পি.এম.
ভারত্তা হেল্থকেয়র অসি খুদোংচাবা অমা ওইদ্রে; মসি হক অমা ওইরক্লে: পি.এম.
17 JUL 2026 5:24PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি চান্দিগরদা হকশেল, এজুকেসন অমসুং লম্বী-থোংগী ইনফ্রাস্ত্রকচরদা লুপা করোর ৪,৭০০ হেনবগী তোঙান-তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেক্তশিংগী উরেপ-উয়ুং তমখ্রে অমসুং লৈবাক মীয়ামদা কত্থোকখ্রে। সিস্তেমেতিক নেস্নেল প্রোগ্রেসকীদমক ফীদম্নফম ওইরবা মোদেল অমা ওইনা শহর অসিগী তোপ তোপ্পা থাক অদু পল্লদুনা, মহাক্না হেন্না ফবা পুন্সি মহিং অমসুং ইজ ওফ লিভিং ফংহনবগীদমক মাগী মীংচৎ অদু মরুওইনা পনখি। লমদম অসিদা মা চান্দিগী ঈশ্বরগী ওইবা থৌজাল অদু শকখঙলদুনা, মহাক্না লৈঙাক পায়রিবা সরকার অসিনা লেপ্পা লৈতনা, মওং তানা চাউখৎনবা অচেৎপা ফিরেপ লৌরি হায়না অমুক হন্না থাজবা পীখি। শ্রী মোদীনা হায়খি, "চান্দিগরগী চাউখৎ-থৌরাং অসি হৌজিক লৈরিবা সরকারগীদি মতম পুম্নমক্তা অখন্নবা মরুওইবা অমা ওইরি।"
চহি অমা মখাইগী মমাংদা লৈবাক অসিগী জষ্টিস সিস্তেমদা পুৱারী ওইরবা অমসুং অচৌবা অহোংবা পুরকখিবা অদু নীংশিংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা চৈরাক পীদুনতা লৈরিবা লোইলমগী আইনশিংদগী জষ্টিস-ওরিএন্তেদ ফ্রেমৱার্ক অমদা ওন্থোকপগী মতাংদা পনখি। শ্রী মোদীনা হায়খি, "ভারতীয় ন্যায় সনহিতা ইমপ্লিমেন্ত তৌবা অসি চান্দিগরদগী হৌরকখি"।
অর্বান লেন্দস্কেপ মোদর্নাইজ তৌনবা শেল থাদবগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা ইন্তিগ্রেতেদ কমান্দ অমসুং কন্ত্রোল সেন্তর, স্মার্ত ত্রাফিক মেনেজমেন্ত অমসুং দিজিতেল গবর্নান্সগুম্বা ত্রান্সফোর্মেতিব ইনিসিয়েতিবশিং পনখি। হকশেল, এজুকেসন অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্তশিং শঙ্গাখিবগীদমক মফম অদুগী মীয়ামদা নুংঙাইবা ফোংদোক্লদুনা, মহাক্না ফ্যুচরিস্তিক অপগ্রেদেসনশিং অসিদা অচৌবা কেপিতেল ইনফ্যুজন তৌবগী মতাংদা পনখি। “শহর অসি হাই-তেক ওইহন্নবা মিসন অসিদা লুপা করোর লিশিং অনি মখাই হেন্না চাদিং তৌখ্রে,” হায়না শ্রী মোদীনা ফোংদোকখি।
রিজনেল এদভান্সমেন্তদা কত্থোকপা মহাক্কী পাক-শন্না চত্থবা নুমিৎ খুদিংগী খোঙচৎ অদু পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হরিয়ানাগী জিন্দদা মহাক্না মমাংদা শরুক য়াখিবা অমসুং পঞ্জাবকী জলন্ধরদা মহাক্কী মথংগী খোঙচৎ অদু পনখি। মহাক্না মহাক্কী হৌজিক্কী স্তোপ অসি য়ুম্লোন্নরিবা স্তেতশিংবু শম্নহল্লিবা মরু ওইবা জিওগ্রাফিক অমসুং এদমিনিস্ত্রেতিব ব্রিজ অমা ওইনা ফোংদোকখি। শ্রী মোদীনা হায়খি, "ঐখোয়গী চান্দিগরনা হরিয়ানা অমসুং পঞ্জাব অনিমকপু কান্নবা মওংদা শম্নহল্লি।"
লোকেলাইজ তৌরবা অর্বান গ্রোথকী পাক-চাউবা রিজনেল ইম্পেক্তকী মতাংদা পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা শহর অসিদা ফগৎহনবা অসিনা হিমাচল প্রদেশ অমসুং জম্মু অমসুং কাশ্মীরগী য়ুম্লোন্নরিবা মীয়ামগী পুন্সি মহিং করম্না হেনগৎহল্লি হায়বা অদু শন্দোক্না তাকখি। মহাক্না অখন্ননা রিজনেল হেল্থকেয়র দেলিভরীদা শহর অসিগী থাদোকপা য়াদবা অমসুং মরু ওইবা থৌদাং অদু পনখি। শ্রী মোদীনা হায়খি, "মেদিকেল সর্বিসশিংগীদমক্তা, চান্দিগর অসি লমদম অসিগী মেগা হব অমনি।"
লোকেল মেদিকেল ইন্সতিত্যুৎতা এদভান্স হেল্থকেয়র ফেসিলিতীশিং চাউনা পাকথোক চাউথোকহন্নবগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ন্যুরোসাইন্স সেন্তর, মাদর এন্দ চাইল্দ সেন্তর অমসুং ক্রিতিকেল কেয়র হোস্পিতাল ব্লোক য়াওনা মরুওইবা অনৌবা হাপচিনবশিং অদু মহাক্না হৌদোকখি। প্রোজেক্তশিং অসিনা মীওই মিলিয়ন কয়াদা হেন্না ফবা লায়েংগী খুদোংচাবশিং ফংহল্লগনি।"
২০১৫দা ইন্সতিত্যুৎ অসিগী কনভোকেসনগী থৌরমদা মহাক্না মমাংদা শরুক য়াখিবা অদু নীংশিংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হৌখিবা চহি তরা অসিদা ফংখিবা অখন্নবা কেপাসিতী বিল্দিংগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি। মহাক্না এদমিনিস্ত্রেতিব তীম, একাদেমিক স্তাফ, অমসুং মেদিকেল প্রেক্তিসনরশিংদা মসিগী খুমাং চাউশিল্লকপদা লেপ্পা লৈতনা মতেং পাংলিবা অসিদা নুংঙাইবা ফোংদোকখি। "ইন্সতিত্যুসন অসিগী কেপাসিতীশিং পাকথোক চাউথোকহনবগীদমক মফম অসিদা লৈরিবা প্রোফেসরশিং অমসুং নহা ওইরিবা দোক্তরশিংবু ঐনা থাগৎপা ফোংদোকচরি।"
মীয়ামগী হকশেল ফগৎহনবা অমসুং অকনবা সেনিতেসন স্তেন্দর্দশিংগী মরক্তা হকথেংননা মরী লৈনহল্লিবা অসি পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক শীনবা থুংনা স্বচ্ছ ভারত মিসন হৌদোকখিবা অদু নীংশিংখি। মহাক্না তোইলেৎ করোর কয়া শাবদগী হৌরগা অহাংবা মফমদা খোং হামজিনবা থিংবা ফাওবদা পায়খৎলিবা অচৌবা স্ত্রকচরেল অহোংবশিংগী মতাংদা অকুপ্পা মরোল পীখি। মহাক্না শহর অসিগী ক্লিনলিনেস রেঙ্কিং ফগৎহন্নবা হোৎনবগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি “স্বচ্ছতা অসি ঐখোয়গী নুমিৎ খুদিংগী পুন্সি মহিংগী শরুক অমা ওইহন্নবগীদমক তোঙান-তোঙানবা থৌরাং কয়া পায়খৎলি”।
মফম অদুগী রিতায়র তৌরবা আই.পি.এস. ওফিসর অমনা মীয়ামগীদমক থোইদোক হেন্দোকপা থৌদাং লৌবগীদমক থাগৎপা ফোংদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা 'ব্রুম ৱারিয়র' হায়না মীয়াম্না খঙনবা ইন্দ্রজিৎ সিংহ সিধুজীবু গ্রাসরুৎ সেনিতেসন মুভমেন্ত অমা হৌদোকপগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি। মহাক্না সরকারনা অসিগুম্বা ইথিল পীরবা কম্ম্যুনিতীগী থবকশিং অসি মমিং লৈরবা নেস্নেল এৱার্দ অমগা লোয়ননা ফোর্মেল ওইনা শকখঙবগী ৱারেপ লৌখিবদা চাউথোকচবা ফোংদোকখি। শ্রী মোদীনা হায়, “অনৌবা এৱারনেস অমা পোকহন্নবগীদমক, ঐখোয়গী সরকারনা মহাকপু চহি অসিদা পদ্ম এৱার্দ পীদুনা ইকায় খুম্নবা উৎখ্রে।"
পব্লিক হাইজিন অসি মতম অমা খক্তগী থৌরম অমা ওইবগী মহুত্তা পুন্সিগী লেপ্তনা চৎথরিবা মওং অমনি হায়না শক্তাক্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা নুমিৎ অসিগী প্রোগ্রাম অসিদা অখন্নবা 'স্বচ্ছতা সে স্বগৎ' দ্রাইব অমা য়াওরকপদা নুংঙাইবা ফোংদোকখি। মহাক্না মফম অদুগী প্রজাশিংবু মসিগী থৌরাং অসি লৌখৎপগীদমক থাগৎপা ফোংদোক্লদুনা মসিনা লাইনা থীংবদা মরুওইবা থৌদাং লৌরি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি স্বচ্ছতা কেম্পেনশিংনা লৈবাক শিনবা থুংনা লায়না কয়াদগী ঙাকথোকপদা য়াম্না মতেং পাংলি।
লৈবাক অসিগী হেল্থকেয়র কেপাসিতীগী মতাংদা মালেম পুম্বনা নুংনাংবা পোকখিবা অদুগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি অৱাবা মতমদা পুৱারীদা থেংনখিবা চিংনবা অদুগা কোরোনাগী লাইচৎ মনুংদা লৈবাক অসিনা পায়খৎখিবা থৌরাংগী মওং অদুগা খেন্নখি। মহাক্না চাউথোকচবা ফোংদোকখি মদুদি মতেং লৌবগী মহুত্তা লৈবাক অসিনা মতেং পাংখি অমসুং হৌজিক্তি কমপ্লেক্স মেদিকেল ত্রিৎমেন্তকীদমক মালেমগী মরুওইবা মফম অমা ওইরক্লি। শ্রী মোদীনা হায়খি, "ঐখোয়গী সরকারনা ভারতকী তৌবা ঙম্বা অদু মপুং ফানা হোংদোক্লে অমসুং মালেমগী মীৎয়েংসু মপুং ফানা হোংদোক্লে।"
চহি তরাগী খুজিং কয়াগী মতুং ইন্না পোলীসী এক্সিক্যুসন তৌরকপদগী মসিগী পরাদাইম শিফৎ অসি লাকখিবনি হায়না পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা মেদিকেল দিপ্রাইভেসন মুত্থৎনবা অমসুং নাগরিক পুম্নমক্তা মমল হোংবা, অৱাংবা থাক্কী কেয়র ফংহন্নবা ফাউন্দেসনগী ৱাশক অদু নৌহৌনা নীংশিংখি। “হৌখিবা চহি ১২ অসিদা লৈবাক অসিনা মায় পাক্লকপা অসি হায়রিবা ৱারেপ অসিগী ময়েক শেংবা মহৈনি” হায়না শ্রী মোদীনা ফোংদোকখি।
লৈবাক শিনবা থুংনা মেদিকেল ইনফ্রাস্ত্রকচর পাকথোক চাউথোকহনবগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা ২০১৪গী মতুংদা অনৌবা এম্স ১৫গী অয়াবা পীখিবা, মেদিকেল কোলেজ চা কয়া লিংখৎপা অমসুং স্পেসিএলিতী হোস্পিতালশিং য়াম্না থুনা পাকথোক চাউথোকহনবগী মতাংদা পনখি। মহাক্না চান্দিগরদা ২০২২দা মহাক্না হৌদোক্কদৌরিবা হোমি ভাভা কেন্সর হোস্পিতালগী মতাংদা চাউথোকচবা ফোংদোকখি, হোস্পিতাল অসিনা হৌজিক মীওই লিশিং কয়াগী সেবা তৌরি। “হৌখিবা চহিশিংদা, ভারতনা মাগী হেল্থকেয়র ইনফ্রাস্ত্রকচর অসি য়াম্না থুনা অমসুং পাক-শন্না পাকথোক চাউথোকহনখ্রে” হায়না শ্রী মোদীনা ফোংদোকখি।
গ্রাসরুৎ মেদিকেল এক্সেসতা মীৎয়েং চংদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা আয়ুশ্মান ভারত হেল্থ ইনফ্রাস্ত্রকচর মিসননা ক্রিতিকেল কেয়র ব্লোকশিং অমসুং পব্লিক হেল্থ লেবশিংগী খুত্থাংদা প্রাইমরী কেয়র মপাঙ্গল কনখৎহনবদা লৌরিবা থৌদাং অদু শন্দোক্না হায়খি। মহাক্না ফোংদোকখি মদুদি হৌজিক হৌজিক আয়ুশ্মান আরোগ্য মন্দির লাখ ১.৭৫ রোম্না মরু ওইবা স্ক্রিনিং অমসুং শহর, খুঙ্গং অমসুং ত্রাইবেল দেমোগ্রাফিক্কী কন্ত্রেহেন্সিব হেল্থ পেকেজশিং ফংহল্লি। শ্রী মোদীনা হায়খি,
“খুঙ্গং খুদিংদা প্রাইমরী হেল্থকেয়র ফেসিলিতীশিং য়াম্না থুনা শেমগৎনবা অকনবা মীৎয়েং চংলি”।
মীয়ামগী হকশেলদা দিজিতেল তেক্নোলোজীগী রিভোলুস্নরী ইন্তিগ্রেসন পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা ই-সঞ্জীবনী মিসনবু এক্সপর্ত মেদিকেল কন্সল্তেসনগী খুদোংচাবা ফংহনবগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি অরাপ্পা মফমশিংদা লৈবা মীওইশিংনা হৌজিক্না ৱানা চৎতুনা অৱাংবা থাক্কী স্পেসিএলিস্তশিংগা লায়না শম্নবা ঙম্লে। “ঙসিদি, লৈবাক শীনবা থুংনা তেলিমেদিসিনগী কন্সল্তেসন করোর ৪৮ হেন্না মায় পাক্না পাংথোকখ্রে”, হায়না শ্রী মোদীনা হায়খি।
অচৌবা মেদিকেল রিফোর্মশিং লাকপনা পুন্সি কনবগী শাফু হেগৎহল্লিবা অদু পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি হৌজিক অঙাং পোকপগী চাদা ৯০ হেনবনা য়াম্না সেক্যুর ওইবা ইন্সতিত্যুসনশিংদা পোক্লি। মহাক্না লৈবাক শীনবা থুংনা অঙাং শিবগী চাং য়াম্না হন্থরকপগা লোয়ননা মমা শিবগী চাং চাদা ৮৬ হন্থরকপা উৎলিবা শিংথানিংঙাই ওইবা স্তেতিস্তিক্সশিং য়েংখি। শ্রী মোদীনা হায়, “হকশেলগী সর্বিসশিং অসি পাক-শন্না পাকথোক চাউথোকহনবনা মরম ওইরগা, অঙাং শিবগী চাংসু য়াম্না হন্থরে।"
থেরাপ্যুতিক এদভান্সমেন্তশিংগা প্রোএক্তিব ৱেলনেস স্ত্রেতেজিশিংগা বেলেন্স তৌদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা এদমিনিস্ত্রেসন অসিনা প্রিভেন্তিব হেল্থকেয়রদা মীৎয়েং চংলি হায়না ফোংদোকখি। পোশন অভিয়ান, মিসন ইন্দ্রধনুশ, য়োগ প্রমোসন, ঐচ.পি.ভি. ভেক্সিনেসন কেম্পেন, অমসুং য়ু-ৱিন প্লেৎফোর্মগুম্বা হোলিস্তিক ইনিসিয়েতিবশিং অসিনা মীয়াম্বু ওইথোকপা য়াবা হকশেলগী খুদোংচাদবশিং অসিদগী ঙাকথোকপদা মহাক্না থাগৎপা ফোংদোকখি। “অসিগুম্বা মরুওইবা থবক কয়া অসিনা মরম ওইদুনা, মীওই করোর কয়াগী পুন্সি লেপ্পা লৈতনা ঙাকথোক্লি।" হায়না শ্রী মোদীনা হায়খি।
ত্যুবরক্যুলোসিসকী মায়োক্তা চংশিল্লিবা নেস্নেল ক্রুসেদকী মতাংদা পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা ত্যুবরক্যুলোসিস মুক্তা ভারত অভিয়ানগী মতম চানা স্ক্রিনিং অমসুং লাইয়েংবদা কম্ম্যুনিতীনা চংলিবা অকনবা মীৎয়েং অদু শন্দোক্না তাকখি। হৌখিবা চহি তরা অসিদা ইনফেক্সন অসি চাদা ২১ হন্থরকপা অমসুং লায়েংবগী চাং চাদা ৯০ হেনগৎলকপদা মহাক্না থাগৎপা ফোংদোকখি। “মীয়ামগী এক্তিব ওইবা শরুক য়াবগী খুত্থাংদা, মীওই খুদিংমকপু য়াম্না এৱের ওইবা ঙম্লে হায়না” শ্রী মোদীনা হায়খি।
হেল্থকেয়র রিভোলুসন অসিগী মরুওইবা কান্নবা ফংলবশিং মশক খঙদোক্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি লায়রবশিং অমসুং ময়াই ওইবা ইনকম লৈবা ইমুংশিংনা খ্বাইদগী কান্নবা ফংলি। লৈবাক অসিনা হকশেলগী লমদা চপ মান্নবা খুদোংচাবা ফংহন্নবা হোৎনবদা তঙাইফদবা ফিলোসোফিকেলগী অহোংবা অমা লাকপদা মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি। “ভারত্তা হকশেলগী সর্বিসশিং অসি হৌজিক্তি খুদোংচাবা অমা নত্তে, মখোয় অসি মপুং ফাবা হক অমা ওইরক্লি”, হায়না শ্রী মোদীনা ফোংদোকখি।
মেদিকেল এজুকেসনগী পুৱারী ওইরবা খুদোংচাদবা কয়াগী মতাংদা পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা মমাংদা নহা ওইরিবা মহৈরোইশিংগী আশাশিং অদু কাইহনখিবা একাদমিক সিৎশিং চাউনা অৱাৎপা লৈখিবগী মতাংদা পনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি মেদিকেল কোলেজশিংগী মশিং অসি শরুক অনি হেনগৎখ্রে, পোস্ত গ্রেজুএৎ স্লোৎশিংসু রেকোর্দ ওইনা হেনগৎখ্রে অমসুং ইন্সতিত্যুৎ অসিদা এম.বি.বি.এস. কোলেজ অমা হন্দক্তা অয়াবা পীরকপা অসি খৌরাংনা ঙাইনরিবা অমনি। “মসিগী চাউনা পাকথোক চাউথোকপা অসিনা হৈ-শিংলবা নহারোলশিংদা মকোক থোংবা ইন্সতিত্যুৎশিংদা মহৈ তম্বগী খুদোংচাবা ফংহল্লগনি অমসুং লৈবাক অসিদা খ্বাইদগী ফবা দোক্তরশিং ফংহল্লগনি”, হায়না শ্রী মোদীনা ফোংদোকখি।
শহর অসিদা এজুকেস্নেল, ইঞ্জিনীয়রিং অমসুং মেদিকেল রিসর্চ ইন্সতিত্যুসনশিং য়াম্নমক লৈ হায়না থাগৎপা ফোংদোক্লদুনা, স্তার্ত-অপশিং অমসুং তেক্নোলোজিকেল ইন্নোবেসনশিংগীদমক মরুওইবা মফম অমা ওইনা শহর অসি য়াম্না থুনা চাউখৎলকপা উবা ফংলে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি। একাদমিক খোঙচৎ অসিবু খুমাং চাউশিলহন্নবা মহাক্না পঞ্জাব ইঞ্জিনীয়রিং কোলেজদা কুরুকশেত্রা বোইজ হোস্তেল শঙ্গাবগী থৌরম অমসুং অনৌবা রিসর্চ স্কোলরগী লৈফমশিংগীদমক উরেপ-উয়ুং তম্বগী থৌরম পাংথোকখি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি ঐখোয়গী নহারোলশিংনা খ্বাইদগী ফবা লেবশিং অমসুং এদভান্স রিসর্চকীদমক্তা ফেকলতী ফংবা ঙম্নবা হোৎনরি।
অকনবা একাদমিক এনভাইরনমেন্তশিং অসি তেক্নোলোজিকেল দিবেলপমেন্তকা হকথেংননা শম্নহন্দুনা, প্রধান মন্ত্রীনা আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্স, সেমিকন্দক্তরশিং অমসুং দিপ-তেকশিংদা খুমাং চাউশিলহন্নবা মপাঙ্গল লৈরবা রিসর্চ ইকোসিস্তেম অমগী তঙাই ফদবগী মতাংদা অকনবা ৱাফম থমখি। মরুওইবা নেস্নেল ওবজেক্তিব অসি মাংলোমদা চংশিন্নবা লমদম অসিগী এজুকেতরশিং অমসুং মহৈরোইশিংদা মহাক্না হনবা লৈতনা থাজবা থম্মি হায়খি। শ্রী মোদীনা হায়খি, "রিসর্চকী অকোয়রোন অসি তশেংনা মপাঙ্গল কনখৎলবদি খোংজেল য়াংনা অনৌবা কয়া পুথোকপা য়াগনি।"
মপাঙ্গল কনবা ইনফ্রাস্ত্রকচর অসি শেন্মিৎলোনগী চাউখৎ-থৌরাংগী খ্বাইদগী মরুওইবা থৌরাংনি হায়না শন্দোক্না তাক্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা সরকারগী অনৌবা হোলিস্তিক দিবেলপমেন্তেল এপ্রোচ অদু শৌগৎখি। মহাক্না এয়রপোর্তকী লম্বী মী চিনবা অসি কোকহন্নবগীদমক আই.তি.সিতিদগী কুরালি ফাওবা লেন তরুক্না শাবা গ্রীনফিল্দ হাইৱে অমা শঙ্গাখি অমসুং লমদমসিগী চৎথোক-চৎশিন তৌরিবা মীওইশিংগী ত্রান্সিৎ হেন্না লায়থোকহন্নবগীদমক 'পি.আর. সেভেন স্পোর'কী য়ুম্ফমসু থোনখি। “অসিগুম্বা স্ত্রেতেজিক দিবেলপমেন্ত ৱার্কশিং অসিগা লোয়ননা ইন্দস্ত্রী অমসুং বিজিনেসনা থোইদোক হেন্দোকপা অনৌবা থৌনা অমা ফংলগনি,” হায়না শ্রী মোদীনা ফোংদোকখি।
রিজনেল কন্নেক্তিবিতীগী হীরমদা পাকথোক চাউথোকহন্দুনা, প্রধান মন্ত্রীনা জলন্ধরদা রেলৱে প্রোজেক্তশিং অমুক্তংদা হৌদোকপা অমসুং জিন্দদগী সোনিপৎ ফাওবা শম্নগদবা লৈবাক অসিগী অহানবা ক্লিন-ফ্যুল হাইদ্রোজেন ত্রেনগী পুৱারী ওইরবা রোল আউৎ তৌবগী মতাংদা লাউথোকখি। মহাক্না মীয়াম্বু তুংকোইনা চৎনগদবা, গ্রীন ত্রান্সপোর্তেসনগী লমদা চাউনা খুমাং চাউশিল্লকপগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি, “মপুংফানা ক্লিন ফ্যুএলদা চেনবা ত্রেন অসিনা লৈবাক অসিগী ওইনা য়াম্না মরু ওইবা অহৌবা অমা ওইরি”।
বিক্সিত ভারতকীদমক মাংলোমদা চংশিল্লিবা মীৎয়েং অমগা লোয়ননা মহাক্কী ৱারোল লোইশিল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা তুংলমচৎকীদমক শেম-শারবা তেক্নোলোজীশিং, ত্রাঞ্জিৎ সিস্তেমশিং অমসুং হেল্থকেয়র আর্কিতেকচরশিংদা লেপ্পা লৈতনা মীৎয়েং থম্নবা হায়খি। মহাক্না পঞ্জাব, হরিয়ানা অমসুং চান্দিগরগী মীয়ামদা থাজবা পীখি মদুদি হৌজিক লৈরিবা লৈঙাক অসিনা তুংগী চারোন-শুরোনগীদমক মথৌ তৌগদবা অফবা ইন্সতিত্যুসনশিং শেমগৎনবা লেপ্পা লৈতনা হোৎনরি। “ঐখোয়গী লাক্কদৌরিবা মীরোল পুম্নমক্তা অৱাবা লৈতনা খ্বাইদগী হেন্না কান্নবা ফংহল্লগদবা অসিগুম্লবা থৌনা ফরবা ৱারেপশিং ঐখোয়না লেপ্পা লৈতনা লৌগদবনি,” হায়না শ্রী মোদীনা ফোংদোকখি।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi lays foundation stone and dedicates to the nation various development projects worth over ₹4,700 crore in Chandigarh, spanning healthcare, education and road infrastructure
Chandigarh is witnessing a significant boost in healthcare, education and connectivity today; Delighted to launch projects that will benefit people here: PM
Cleanliness is not a one-day activity;it is a way of life:PM
When the COVID-19 pandemic struck, India was not a nation seeking help; it was a nation extending help to the world: PM
In India, healthcare is no longer a privilege; it is becoming a right: PM
17 JUL 2026 5:24PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi today laid the foundation stone and dedicated to the nation various development projects worth over ₹4,700 crore in Chandigarh, spanning healthcare, education and road infrastructure. Highlighting the city's unique status as an exemplary model for systematic national progress, he emphasized its reputation for ensuring a better lifestyle and ease of living. Acknowledging the divine grace of Maa Chandi over the region, he reaffirmed the ruling administration's unwavering commitment to its continuous, structured growth. “The development of Chandigarh has always been the absolute priority of the current government,“ asserted Shri Modi.
Recalling the historic and massive overhaul of the nation's justice system implemented a year and a half ago, the Prime Minister pointed out the transition from punitive colonial laws to a justice-oriented framework. “The implementation of the Bharatiya Nyaya Sanhita began from Chandigarh itself,“ observed Shri Modi.
Detailing the financial investments made to modernize the urban landscape, the Prime Minister listed transformative initiatives such as the Integrated Command and Control Center, Smart Traffic Management, and Digital Governance. Congratulating the residents on the inauguration of health, education, and infrastructure projects, he highlighted the massive capital infusion driving these futuristic upgrades. “More than two and a half thousand crore rupees have been spent on this mission to make the city high-tech,“ noted Shri Modi.
Charting his extensive daily itinerary dedicated to regional advancement, the Prime Minister mentioned his prior engagement in Jind, Haryana, and his upcoming visit to Jalandhar, Punjab. He framed his current stop as a vital geographic and administrative bridge seamlessly linking the neighboring states. “Our Chandigarh effectively connects both Haryana and Punjab,“ remarked Shri Modi.
Emphasizing the broader regional impact of localized urban growth, the Prime Minister explained how enhancements in the city directly elevate the quality of life for neighboring populations across Himachal Pradesh and Jammu and Kashmir. He specifically spotlighted the city's indispensable and central role in regional healthcare delivery. “For medical services, Chandigarh is a mega hub in this entire region,“ observed Shri Modi.
Announcing the major expansion of advanced healthcare facilities at the local medical institute, the Prime Minister introduced critical new additions including a Neuroscience Center, a Mother and Child Center, and a Critical Care Hospital Block. “These projects will provide even better treatment facilities to millions of people,“ affirmed Shri Modi.
Recalling his previous visit to the institute's convocation ceremony in 2015, the Prime Minister praised the extraordinary capacity building achieved over the past decade. He extended his heartfelt best wishes to the administrative team, academic staff, and medical practitioners continuously driving this progress. “I deeply appreciate the professors and young doctors here for expanding the institution's capabilities,“ remarked Shri Modi.
Drawing a direct correlation between robust public health and strict sanitation standards, the Prime Minister recalled the nationwide launch of the Swachh Bharat Mission. He detailed the massive structural changes implemented, from building crores of toilets to eradicating open defecation, while praising the city for striving to improve its cleanliness rankings. “Various initiatives were started so that cleanliness firmly becomes a part of our daily lifestyle,“ asserted Shri Modi.
Singling out a local retired IPS officer for exceptional civic dedication, the Prime Minister lauded Inderjit Singh Sidhu ji, widely known as the 'Broom Warrior', for sparking a grassroots sanitation movement. He proudly acknowledged the government's decision to formally recognize these inspiring community efforts with a prestigious national award. “For awakening a new awareness, our government honored him with the Padma award this year,“ noted Shri Modi.
Characterizing public hygiene as a continuous way of life rather than a one-off event, the Prime Minister expressed delight that the day's program integrated a special ‘Swachhta se Swagat' drive. He commended the local citizens for embracing this initiative, underscoring its vital role in proactive disease prevention. “Cleanliness campaigns have proven to be incredibly helpful in preventing numerous diseases across the country,“ affirmed Shri Modi.
Reflecting on past global anxieties regarding the nation's healthcare capacity, the Prime Minister contrasted the historical skepticism during crises with the country's proactive leadership during the Corona pandemic. He proudly noted that instead of seeking aid, the nation extended assistance and has now transformed into a premier global destination for complex medical treatments. “Our government completely changed India's capability and radically altered the world's perspective,“ asserted Shri Modi.
Attributing this paradigm shift to twelve years of dedicated policy execution, the Prime Minister recalled the foundational pledge to eradicate medical deprivation and ensure affordable, high-quality care for all citizens. “The success of the country in the last twelve years is the direct result of this very resolution,“ affirmed Shri Modi.
Cataloging the aggressive nationwide expansion of medical infrastructure, the Prime Minister highlighted the approval of 15 new AIIMS post-2014, the establishment of hundreds of medical colleges, and the rapid proliferation of specialty hospitals. He proudly referenced his 2022 inauguration of the Homi Bhabha Cancer Hospital at Chandigarh, which now expertly serves thousands of patients. “In recent years, India has rapidly and massively expanded its healthcare infrastructure,“ noted Shri Modi.
Shifting focus to grassroots medical access, the Prime Minister detailed the Ayushman Bharat Health Infrastructure Mission's role in fortifying primary care through Critical Care Blocks and Public Health Labs. He revealed that nearly 1.75 lakh Ayushman Arogya Mandirs are currently providing vital screening and comprehensive health packages across urban, rural, and tribal demographics. “Attention is intensely being paid to the rapid development of primary healthcare facilities in every single village,“ observed Shri Modi.
Highlighting the revolutionary integration of digital technology into public health, the Prime Minister praised the e-Sanjeevani mission for democratizing access to expert medical consultations. He shared that remote populations can now easily connect with top-tier specialists without undertaking arduous physical journeys. “Today, more than 48 crore telemedicine consultations have successfully taken place across the country,“ noted Shri Modi.
Quantifying the life-saving impact of these sweeping medical reforms, the Prime Minister revealed that over 90 percent of childbirths now occur in highly secure institutional settings. He shared staggering statistics reflecting a massive 86 percent drop in maternal mortality alongside a steep decline in infant deaths nationwide. “Due to this massive expansion of health services, there has been a huge drop in the infant mortality rate as well,“ affirmed Shri Modi.
Balancing therapeutic advancements with proactive wellness strategies, the Prime Minister emphasized the administration's dual focus on preventive healthcare. He credited holistic initiatives like the Poshan Abhiyan, Mission Indradhanush, Yoga promotion, HPV vaccination campaigns, and U - WIN platform for actively shielding massive populations from potential health crises. “Due to many such critical efforts, the lives of crores of people are continuously being secured,“ remarked Shri Modi.
Outlining the aggressive national crusade against tuberculosis, the Prime Minister detailed the community-driven TB Mukt Bharat Abhiyan's fierce focus on timely screening and treatment. Citing a recent WHO report, he celebrated a 21 percent reduction in infections over the past decade and robust treatment coverage exceeding 90 percent. “Through active public participation, every single individual is being made highly aware,“ asserted Shri Modi.
Identifying the primary beneficiaries of this healthcare revolution, the Prime Minister stated that lower and middle-income families are reaping the most significant rewards. He emphasized a fundamental philosophical shift in the nation's approach to equitable medical access. “Health services in India are no longer a privilege, they are becoming an absolute right,“ affirmed Shri Modi.
Addressing the historic bottlenecks in medical education, the Prime Minister recounted the severe shortage of academic seats that previously shattered the aspirations of young students. He announced that the number of medical colleges has nearly doubled, with record increases in postgraduate slots and the recent, highly anticipated approval of an MBBS college at the local institute. “This immense expansion will give talented youth the chance to study in top institutes and provide the country with the best doctors,“ observed Shri Modi.
Praising the city's unique concentration of educational, engineering, and medical research institutions, the Prime Minister forecasted its rapid rise as a premier hub for startups and technological innovation. To accelerate this academic journey, he celebrated the inauguration of the Kurukshetra Boys Hostel at Punjab Engineering College and the foundation laying for new research scholar accommodations. “It is our endeavor that our youth get the best possible labs and better faculty for advanced research,“ asserted Shri Modi.
Linking rigorous academic environments directly to technological breakthroughs, the Prime Minister stressed the absolute necessity of a robust research ecosystem to propel advancements in Artificial Intelligence, semiconductors, and deep-tech. He expressed unwavering faith in local educators and students to spearhead this critical national objective. “Only when the research environment is truly strong will innovation rapidly accelerate,“ affirmed Shri Modi.
Defining robust infrastructure as the ultimate blueprint for economic prosperity, the Prime Minister championed the government's novel holistic developmental approach. He inaugurated a six-lane greenfield highway from IT City to Kurali to alleviate airport road congestion and laid the foundation for the 'PR Seven Spur', promising much smoother transit for regional commuters. “With all such strategic development works, industry and business will gain incredible new momentum,“ noted Shri Modi.
Expanding on the theme of regional connectivity, the Prime Minister announced the simultaneous launch of railway projects in Jalandhar and the historic rollout of the nation's first clean-fuel hydrogen train connecting Jind to Sonipat. He congratulated the public on this monumental national leap in sustainable, green transportation. “This train running entirely on clean fuel marks a truly momentous beginning for the nation,“ remarked Shri Modi.
Concluding his address with a forward-looking vision for a Viksit Bharat, the Prime Minister urged a relentless focus on future-ready technologies, transit systems, and healthcare architectures. He assured the people of Punjab, Haryana, and Chandigarh that the current administration remains dedicated to building enduring institutions that will serve generations to come. “We must firmly make such bold decisions whose maximum benefits effortlessly reach all our coming generations,“ asserted Shri Modi.