ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଚଣ୍ଡୀଗଡ଼ରେ ₹୪,୭୦୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ବିଭିନ୍ନ ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଓ ଲୋକାର୍ପଣ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ
17 JUL 2026 5:24PM by PIB Bhubaneswar
• ଚଣ୍ଡୀଗଡ଼ରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ଶିକ୍ଷା ଓ ଯୋଗାଯୋଗ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବଡ଼ ବିକାଶ; ଲୋକଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରି ମୁଁ ବେଶ୍ ଆନନ୍ଦିତ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ସ୍ୱଚ୍ଛତା କେବଳ ଦିନକର କାର୍ଯ୍ୟ ନୁହେଁ; ଏହା ଏକ ଜୀବନଶୈଳୀ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• କୋଭିଡ-୧୯ ମହାମାରୀ ସମୟରେ ଭାରତ ସହାୟତା ମାଗୁଥିବା ରାଷ୍ଟ୍ର ନଥିଲା; ବରଂ ବିଶ୍ୱକୁ ସାହାଯ୍ୟ କରୁଥିବା ରାଷ୍ଟ୍ର ଥିଲା: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଭାରତରେ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା କେବଳ ଏକ ସୁବିଧା ନୁହେଁ; ଏହା ଏକ ଅଧିକାରରେ ପରିଣତ ହେବାକୁ ଯାଉଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଚଣ୍ଡିଗଡ଼ରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା, ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ସଡ଼କ ଭିତ୍ତିଭୂମି କ୍ଷେତ୍ର ସହ ଜଡ଼ିତ ୪,୭୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ବିଭିନ୍ନ ଉନ୍ନୟନମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଓ ଲୋକାର୍ପଣ କରିଛନ୍ତି। ସୁବ୍ୟବସ୍ଥିତ ଜାତୀୟ ପ୍ରଗତି ପାଇଁ ଏକ ଆଦର୍ଶ ମଡେଲ୍‌ ଭାବେ ପରିଗଣିତ ଚଣ୍ଡିଗଡ଼ର ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ପରିଚୟକୁ ଆଲୋକପାତ କରି ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ଉନ୍ନତ ଜୀବନଶୈଳୀ ଓ ସହଜ ଜୀବନଯାପନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଏହି ସହର ସୁପରିଚିତ। ମା’ ଚଣ୍ଡୀଙ୍କ ଦିବ୍ୟ ଆଶୀର୍ବାଦ ଏହି ଅଞ୍ଚଳ ଉପରେ ରହିଥିବାର ବର୍ଣ୍ଣନା କରି ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ବର୍ତ୍ତମାନ ସରକାର ଚଣ୍ଡିଗଡ଼ର ନିରନ୍ତର ଏବଂ ସୁପରିକଳ୍ପିତ ବିକାଶ ପାଇଁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ। “ଚଣ୍ଡିଗଡ଼ର ବିକାଶ ସର୍ବଦା ବର୍ତ୍ତମାନ ସରକାରଙ୍କ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା ରହିଆସିଛି” ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ କହିଥିଲେ।
ପ୍ରାୟ ଦେଢ଼ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଦେଶର ନ୍ୟାୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ କରାଯାଇଥିବା ଐତିହାସିକ ଏବଂ ବ୍ୟାପକ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ସ୍ମରଣ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଉପନିବେଶବାଦୀ ଦଣ୍ଡମୂଳକ ଆଇନରୁ ନ୍ୟାୟକେନ୍ଦ୍ରିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଦେଶ ରୂପାନ୍ତରିତ ହୋଇଛି। “ଭାରତୀୟ ନ୍ୟାୟ ସଂହିତାର କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ଚଣ୍ଡିଗଡ଼ରୁ ହିଁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା,” ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ମତ ଦେଇଥିଲେ।
ସହରର ପରିଦୃଶ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ଆଧୁନିକୀକରଣ ପାଇଁ କରାଯାଇଥିବା ଆର୍ଥିକ ନିବେଶ ସମ୍ପର୍କରେ ବିସ୍ତୃତ ସୂଚନା ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଇଣ୍ଟିଗ୍ରେଟେଡ୍ କମାଣ୍ଡ ଆଣ୍ଡ କଣ୍ଟ୍ରୋଲ୍ ସେଣ୍ଟର, ସ୍ମାର୍ଟ ଟ୍ରାଫିକ୍ ପରିଚାଳନା ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ୍ ଶାସନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଭଳି ପରିବର୍ତ୍ତନକାରୀ ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକର ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ଶିକ୍ଷା ଓ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକର ଉଦ୍‌ଘାଟନ ଅବସରରେ ସେ ଚଣ୍ଡିଗଡ଼ବାସୀଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇବା ସହ ଏହି ଆଧୁନିକ ଉନ୍ନୟନମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ କରାଯାଇଥିବା ବିପୁଳ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶର ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। “ସହରକୁ ଉଚ୍ଚ-ପ୍ରଯୁକ୍ତିସମ୍ପନ୍ନ କରିବା ପାଇଁ ଏହି ମିଶନରେ ଅଢ଼େଇ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ବ୍ୟୟ କରାଯାଇଛି” ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ।
ଆଞ୍ଚଳିକ ବିକାଶ ପାଇଁ ତାଙ୍କର ଦୈନିକ କାର୍ଯ୍ୟସୂଚୀ ସମ୍ପର୍କରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଏହାପୂର୍ବରୁ ସେ ହରିୟାଣାର ଜିନ୍ଦ ଗସ୍ତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ପରବର୍ତ୍ତୀ ସମୟରେ ପଞ୍ଜାବର ଜଳନ୍ଧର ଗସ୍ତ କରିବେ। ଚଣ୍ଡିଗଡ଼କୁ ସେ ହରିୟାଣା ଓ ପଞ୍ଜାବ ମଧ୍ୟରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୌଗୋଳିକ ଏବଂ ପ୍ରଶାସନିକ ସେତୁ ଭାବେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ। “ଆମର ଚଣ୍ଡିଗଡ଼ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଭାବରେ ହରିୟାଣା ଏବଂ ପଞ୍ଜାବ ଉଭୟକୁ ସଂଯୋଗ କରୁଛି,” ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ।
ସ୍ଥାନୀୟ ସହରାଞ୍ଚଳ ବିକାଶ କିପରି ସମଗ୍ର ଅଞ୍ଚଳର ବିକାଶକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରେ, ସେ ସମ୍ପର୍କରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଚଣ୍ଡିଗଡ଼ର ବିକାଶ ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶ ଓ ଜମ୍ମୁ-କାଶ୍ମୀରର ଲୋକମାନଙ୍କ ଜୀବନଧାରଣର ମାନକୁ ମଧ୍ୟ ଉନ୍ନତ କରୁଛି। ବିଶେଷକରି ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଚଣ୍ଡିଗଡ଼ର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକାର ଉଲ୍ଲେଖ କରି ସେ କହିଥିଲେ, “ଚିକିତ୍ସା ସେବା ପାଇଁ ସମଗ୍ର ଅଞ୍ଚଳରେ ଚଣ୍ଡିଗଡ଼ ଏକ ପ୍ରମୁଖ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବେ ପରିଚିତ।”
ସ୍ଥାନୀୟ ଚିକିତ୍ସା ଅନୁଷ୍ଠାନରେ ଉନ୍ନତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ସୁବିଧାର ବ୍ୟାପକ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ସମ୍ପର୍କରେ ଘୋଷଣା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏକ ନ୍ୟୁରୋସାଇନ୍ସ ସେଣ୍ଟର, ମାତୃ ଓ ଶିଶୁ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ କ୍ରିଟିକାଲ୍ କେୟାର ହସ୍ପିଟାଲ ବ୍ଲକ୍ ଭଳି ନୂତନ ସୁବିଧାର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ। “ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କୁ ଆହୁରି ଉନ୍ନତ ଚିକିତ୍ସା ସେବା ଯୋଗାଇବ," ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଥିଲେ।
୨୦୧୫ ମସିହାରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନର ସମାବର୍ତ୍ତନ ସମାରୋହରେ ନିଜର ପୂର୍ବ ଗସ୍ତକୁ ସ୍ମରଣ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗତ ଏକ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଅନୁଷ୍ଠାନର କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି କ୍ଷେତ୍ରରେ ହୋଇଥିବା ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଅଗ୍ରଗତିର ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ଏହି ଅଗ୍ରଗତିକୁ ଆଗେଇ ନେବାରେ ନିରନ୍ତର ଅବଦାନ ରଖୁଥିବା ପ୍ରଶାସନିକ ଟିମ୍‌, ଅଧ୍ୟାପକ ଓ ଚିକିତ୍ସକମାନଙ୍କୁ ସେ ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, “ଏଠାରେ ଥିବା ଅଧ୍ୟାପକ ଏବଂ ଯୁବ ଡାକ୍ତରମାନେ ଅନୁଷ୍ଠାନର କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଯେଉଁ ଅବଦାନ ରଖିଛନ୍ତି, ମୁଁ ତାହାକୁ ହୃଦୟରୁ ପ୍ରଶଂସା କରୁଛି।”
ଦୃଢ଼ ଜନସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ କଠୋର ପରିମଳ ମାନଦଣ୍ଡ ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ସିଧାସଳଖ ସମ୍ପର୍କର ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ‘ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ମିଶନ’ର ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଶୁଭାରମ୍ଭକୁ ସ୍ମରଣ କରିଥିଲେ। କୋଟି କୋଟି ଶୌଚାଳୟ ନିର୍ମାଣଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଖୋଲା ମଳତ୍ୟାଗ ଦୂର କରିବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହୋଇଥିବା ବ୍ୟାପକ ଢାଞ୍ଚାଗତ ପରିବର୍ତ୍ତନ ସମ୍ପର୍କରେ ସେ ବିସ୍ତୃତ ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ। ଏଥିସହ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ମାନ୍ୟତାରେ ନିଜର ସ୍ଥାନକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଚଣ୍ଡିଗଡ଼ର ପ୍ରୟାସକୁ ସେ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। “ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଯେପରି ଆମର ଦୈନନ୍ଦିନ ଜୀବନଶୈଳୀର ଏକ ଅବିଚ୍ଛେଦ୍ୟ ଅଂଶ ହୋଇଯାଏ, ସେଥିପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ ପଦକ୍ଷେପ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା” ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ।
ଜଣେ ସ୍ଥାନୀୟ ଅବସରପ୍ରାପ୍ତ ଆଇପିଏସ୍‌ ଅଧିକାରୀଙ୍କ ଅସାଧାରଣ ନାଗରିକ ସେବା ମନୋଭାବକୁ ବିଶେଷ ଭାବେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ‘ବ୍ରୁମ୍ ୱାରିଅର’ ଭାବେ ପରିଚିତ ଇନ୍ଦରଜିତ ସିଂହ ସିଦ୍ଧୁଙ୍କ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ସ୍ୱଚ୍ଛତା ପ୍ରତି ଜନସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ସେ ଆରମ୍ଭ କରିଥିବା ଜନଆନ୍ଦୋଳନର ପ୍ରଶଂସା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଏଭଳି ପ୍ରେରଣାଦାୟକ ସାମାଜିକ ପ୍ରୟାସକୁ ସମ୍ମାନିତ କରିବା ପାଇଁ ସରକାର ତାଙ୍କୁ ଏବର୍ଷ ପଦ୍ମ ପୁରସ୍କାରରେ ସମ୍ମାନିତ କରିଛନ୍ତି। “ନୂଆ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିଥିବାରୁ ଆମ ସରକାର ତାଙ୍କୁ ଚଳିତ ବର୍ଷ ପଦ୍ମ ପୁରସ୍କାରରେ ସମ୍ମାନିତ କରିଛନ୍ତି” ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ।
ସାର୍ବଜନୀନ ପରିଷ୍କାର ପରିଚ୍ଛନ୍ନତାକୁ ଏକ ନିରନ୍ତର ଜୀବନଶୈଳୀ ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଜିର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ‘ସ୍ୱଚ୍ଛତା ସେ ସ୍ୱାଗତ’ ଅଭିଯାନକୁ ବିଶେଷ ଭାବରେ ସାମିଲ କରାଯାଇଥିବାରୁ ଆନନ୍ଦ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ। ସେ ଏହି ପଦକ୍ଷେପକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବା ପାଇଁ ସ୍ଥାନୀୟ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରିବା ସହିତ ସକ୍ରିୟ ରୋଗ ନିବାରଣରେ ଏହାର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। "ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଅଭିଯାନ ସାରା ଦେଶରେ ଅନେକ ରୋଗକୁ ରୋକିବାରେ ଅତୀତରେ ସହାୟକ ପ୍ରମାଣିତ ହୋଇଛି," ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦୃଢ଼ୋକ୍ତି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ।
ଦେଶର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା କ୍ଷମତାକୁ ନେଇ ଅତୀତରେ ବିଶ୍ୱରେ ରହିଥିବା ସନ୍ଦେହ ଓ ସନ୍ଦିହାନର କଥା ସ୍ମରଣ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସଙ୍କଟ ସମୟରେ ଭାରତକୁ ନେଇ ପୂର୍ବରୁ ଥିବା ସନ୍ଦେହାତ୍ମକ ମନୋଭାବ ଓ କରୋନା ମହାମାରୀ ସମୟରେ ଦେଶର ସକ୍ରିୟ ବୈଶ୍ୱିକ ନେତୃତ୍ୱ ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ପାର୍ଥକ୍ୟକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ସେ ଗର୍ବର ସହ କହିଥିଲେ ଯେ, ସହାୟତା ମାଗିବା ପରିବର୍ତ୍ତେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱକୁ ସହାୟତାର ହାତ ବଢ଼ାଇଥିଲା ଏବଂ ଆଜି ଜଟିଳ ଚିକିତ୍ସା ସେବା ପାଇଁ ବିଶ୍ୱର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଗନ୍ତବ୍ୟସ୍ଥଳରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, “ଆମ ସରକାର ଭାରତର କ୍ଷମତାକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବଦଳାଇ ଦେଇଛନ୍ତି ଏବଂ ବିଶ୍ୱର ଦୃଷ୍ଟିଭଙ୍ଗୀକୁ ମଧ୍ୟ ଆମୂଳଚୂଳ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିଛନ୍ତି।”
ଏହି ଐତିହାସିକ ପରିବର୍ତ୍ତନର ଶ୍ରେୟ ଗତ ବାର ବର୍ଷର ନିରନ୍ତର ନୀତିଗତ ପ୍ରୟାସକୁ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ସମସ୍ତ ନାଗରିକଙ୍କୁ ସୁଲଭ ଓ ଉଚ୍ଚ-ଗୁଣବତ୍ତା ସମ୍ପନ୍ନ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଯୋଗାଇବା ସହ ଚିକିତ୍ସା ଅଭାବକୁ ଦୂର କରିବାର ସଂକଳ୍ପ ନେଇ ସରକାର କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ। “ଗତ ବାର ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶ ଯେଉଁ ସଫଳତା ହାସଲ କରିଛି, ତାହା ଏହି ସଂକଳ୍ପର ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ପରିଣାମ” ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦୃଢୋକ୍ତି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ।
ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଦ୍ରୁତ ବିସ୍ତାର ସମ୍ପର୍କରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ୨୦୧୪ ପରେ ୧୫ଟି ନୂତନ ଏମ୍ସକୁ ଅନୁମୋଦନ କରାଯାଇଛି, ଶହ ଶହ ମେଡିକାଲ କଲେଜ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଉନ୍ନତ ଚିକିତ୍ସାଳୟର ସଂଖ୍ୟା ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ୨୦୨୨ ମସିହାରେ ଚଣ୍ଡିଗଡ଼ରେ ହୋମି ଭାଭା କ୍ୟାନ୍ସର ହସ୍ପିଟାଲର ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରିଥିବା କଥା ସ୍ମରଣ କରି ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ଏହା ବର୍ତ୍ତମାନ ହଜାର ହଜାର ରୋଗୀଙ୍କୁ ଉଚ୍ଚମାନର ଚିକିତ୍ସା ସେବା ପ୍ରଦାନ କରୁଛି। “ନିକଟ ଅତୀତରେ ଭାରତ ଦ୍ରୁତ ଓ ବ୍ୟାପକ ଭାବେ ନିଜର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ବିସ୍ତାର କରିଛି” ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ।
ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରେ ଚିକିତ୍ସା ସୁବିଧାର ଉପଲବ୍ଧତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ମିଶନ ମାଧ୍ୟମରେ କ୍ରିଟିକାଲ କେୟାର ବ୍ଲକ ଓ ଜନସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପରୀକ୍ଷାଗାର ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇ ପ୍ରାଥମିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରାଯାଉଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ବର୍ତ୍ତମାନ ଦେଶରେ ପ୍ରାୟ ୧.୭୫ ଲକ୍ଷ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଆରୋଗ୍ୟ ମନ୍ଦିର ସହରାଞ୍ଚଳ, ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ ଓ ଜନଜାତି ଅଞ୍ଚଳର ଲୋକଙ୍କୁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପରୀକ୍ଷା ଓ ସମନ୍ୱିତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରୁଛି। “ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗାଁରେ ପ୍ରାଥମିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ସୁବିଧାର ଦ୍ରୁତ ବିକାଶ ଉପରେ ବିଶେଷ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଉଛି” ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ।
ଜନସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଡିଜିଟାଲ ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ବୈପ୍ଳବିକ ବ୍ୟବହାରର ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉନ୍ନତ ଚିକିତ୍ସା ପରାମର୍ଶ ପାଇଁ ଲୋକତାନ୍ତ୍ରିକୀକରଣ ନିମନ୍ତେ ଇ-ସଂଜୀବନୀ ମିଶନକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ଏହା ଦ୍ୱାରା ଦୂରଦୁରାନ୍ତ ଅଞ୍ଚଳର ଲୋକମାନେ ଦୀର୍ଘ ଯାତ୍ରା ନ କରି ଦେଶର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ବିଶେଷଜ୍ଞ ଡାକ୍ତରମାନଙ୍କ ସହ ସହଜରେ ପରାମର୍ଶ କରିପାରୁଛନ୍ତି। “ଆଜି ଦେଶରେ ଇ-ସଞ୍ଜୀବନୀ ମାଧ୍ୟମରେ ୪୮ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟେଲିମେଡିସିନ ପରାମର୍ଶ ସଫଳତାର ସହ ସମ୍ପନ୍ନ ହୋଇସାରିଛି” ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ।
ଏହି ବ୍ୟାପକ ଚିକିତ୍ସା ସଂସ୍କାର ଫଳରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଜୀବନ ରକ୍ଷା ପାଇଥିବା ସମ୍ପର୍କରେ ତଥ୍ୟ ଉପସ୍ଥାପନ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ବର୍ତ୍ତମାନ ଦେଶରେ ୯୦ ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ପ୍ରସବ ସୁରକ୍ଷିତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଅନୁଷ୍ଠାନରେ ହେଉଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ମାତୃ ମୃତ୍ୟୁହାରରେ ୮୬ ପ୍ରତିଶତ ହ୍ରାସ ଘଟିଥିବା ବେଳେ ଶିଶୁ ମୃତ୍ୟୁହାର ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭାବେ କମିଛି। “ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବାର ବ୍ୟାପକ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଫଳରେ ଶିଶୁ ମୃତ୍ୟୁହାରରେ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ବଡ଼ ହ୍ରାସ ଘଟିଛି” ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ।
ଚିକିତ୍ସା ସୁବିଧାର ବିକାଶ ସହିତ ପ୍ରତିରୋଧମୂଳକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଉପରେ ସମାନ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବା ସମ୍ପର୍କରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ସରକାର ସୁସ୍ଥତା ଓ ରୋଗ ପ୍ରତିରୋଧ-ଉଭୟ ଦିଗକୁ ସମାନ ଭାବେ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇଆସୁଛନ୍ତି। ପୋଷଣ ଅଭିଯାନ, ମିଶନ ଇନ୍ଦ୍ରଧନୁଷ, ଯୋଗର ପ୍ରସାର, ଏଚ୍‌ପିଭି (HPV) ଟିକାକରଣ ଅଭିଯାନ ଏବଂ ୟୁ-ୱିନ୍ (U-WIN) ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଭଳି ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ କୋଟି କୋଟି ଲୋକଙ୍କୁ ସମ୍ଭାବ୍ୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବିପଦରୁ ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରଦାନ କରୁଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ। “ଏଭଳି ଅନେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରୟାସ ଯୋଗୁଁ କୋଟି କୋଟି ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନ ନିରନ୍ତର ସୁରକ୍ଷିତ ହେଉଛି” ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ମତ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ।
ଯକ୍ଷ୍ମା ନିରାକରଣ ପାଇଁ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଅଭିଯାନ ସମ୍ପର୍କରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ‘ଟିବି ମୁକ୍ତ ଭାରତ ଅଭିଯାନ’ ଅଧୀନରେ ଜନସହଭାଗିତା ମାଧ୍ୟମରେ ସମୟୋପଯୋଗୀ ଚିହ୍ନଟ ଏବଂ ଚିକିତ୍ସା ଉପରେ ବିଶେଷ ଜୋର ଦିଆଯାଉଛି। ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଂଗଠନ (ଡବ୍ଲ୍ୟୁଏଚ୍‌ଓ)ର ଏକ ସାମ୍ପ୍ରତିକ ରିପୋର୍ଟର ଉଲ୍ଲେଖ କରି ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ଗତ ଦଶ ବର୍ଷରେ ଯକ୍ଷ୍ମା ସଂକ୍ରମଣରେ ୨୧ ପ୍ରତିଶତ ହ୍ରାସ ଘଟିଛି ଏବଂ ଚିକିତ୍ସାର ସଫଳତା ହାର ୯୦ ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ରହିଛି। "ଜନସହଭାଗିତା ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ଏ ବିଷୟରେ ଅଧିକ ସଚେତନ କରାଯାଉଛି" ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ କହିଥିଲେ।
ଏହି ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ବିପ୍ଳବର ପ୍ରାଥମିକ ହିତାଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ଚିହ୍ନଟ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ନିମ୍ନ ଏବଂ ମଧ୍ୟମ ଆୟ ପରିବାରଗୁଡ଼ିକ ସର୍ବାଧିକ ଲାଭ ପାଉଛନ୍ତି। ସେ ସମାନ ଚିକିତ୍ସା ସୁବିଧା ପାଇଁ ଦେଶର ଆଭିମୁଖ୍ୟରେ ଏକ ମୌଳିକ ଦାର୍ଶନିକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। "ଭାରତରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଆଉ କେବଳ ଏକ ବିଶେଷ ସୁବିଧା ନୁହେଁ, ବରଂ ଏହା ଧୀରେ ଧୀରେ ପ୍ରତ୍ୟେକଙ୍କର ଅଧିକାରରେ ପରିଣତ ହେଉଛି" ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ କହିଥିଲେ।
ଚିକିତ୍ସା ଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦୀର୍ଘ ଦିନ ଧରି ରହିଥିବା ସମସ୍ୟାଗୁଡ଼ିକର ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ପୂର୍ବରୁ ମେଡିକାଲ କଲେଜରେ ସିଟ୍‌ର ଅଭାବ ଯୋଗୁଁ ଅନେକ ମେଧାବୀ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନ ଅଧୂରା ରହିଯାଉଥିଲା। ବର୍ତ୍ତମାନ ଦେଶରେ ମେଡିକାଲ କଲେଜ ସଂଖ୍ୟା ପ୍ରାୟ ଦୁଇଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବା ସହ ସ୍ନାତକୋତ୍ତର ଆସନ ସଂଖ୍ୟାରେ ରେକର୍ଡ ସଂଖ୍ୟକ ବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ଅନୁଷ୍ଠାନରେ ଏମ୍‌ବିବିଏସ୍‌ କଲେଜ ସ୍ଥାପନ ପାଇଁ ସମ୍ପ୍ରତି ଅନୁମୋଦନ ମିଳିଛି। “ଏହି ବ୍ୟାପକ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ମେଧାବୀ ଯୁବକଯୁବତୀମାନଙ୍କୁ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଅନୁଷ୍ଠାନରେ ପଢ଼ିବାର ସୁଯୋଗ ଦେବ ଏବଂ ଦେଶକୁ ସର୍ବୋତ୍ତମ ଡାକ୍ତର ପ୍ରଦାନ କରିବ” ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ମତବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ।
ଚଣ୍ଡିଗଡ଼ରେ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନ, ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ ଏବଂ ଚିକିତ୍ସା ଗବେଷଣା ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକର ସ୍ୱାତନ୍ତ୍ର୍ୟର ପ୍ରଶଂସା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଏହି ସହର ଖୁବଶୀଘ୍ର ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍‌ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିଗତ ନବସୃଜନର ଏକ ପ୍ରମୁଖ କେନ୍ଦ୍ରରେ ପରିଣତ ହେବ। ଏହି ଶିକ୍ଷାଗତ ଯାତ୍ରାକୁ ଆହୁରି ଗତିଶୀଳ କରିବା ପାଇଁ ସେ ପଞ୍ଜାବ ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ କଲେଜରେ କୁରୁକ୍ଷେତ୍ର ବାଳକ ଛାତ୍ରାବାସର ଉଦ୍‌ଘାଟନ ଏବଂ ଗବେଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନୂତନ ଆବାସ ନିର୍ମାଣର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଥିଲେ। “ଆମର ପ୍ରୟାସ ହେଉଛି ଯେ, ଆମ ଯୁବପିଢ଼ି ଉନ୍ନତ ଗବେଷଣା ପାଇଁ ସର୍ବୋତ୍ତମ ପରୀକ୍ଷାଗାର ଓ ଉତ୍ତମ ଶିକ୍ଷକଙ୍କ ସୁବିଧା ପାଆନ୍ତୁ” ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ।
ଉନ୍ନତ ଶିକ୍ଷା ପରିବେଶ ଓ ପ୍ରଯୁକ୍ତିଗତ ନବସୃଜନ ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ସିଧାସଳଖ ସମ୍ପର୍କର ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତ୍ତା (ଏଆଇ), ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଏବଂ ଡିପ୍-ଟେକ୍‌ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଗ୍ରଗତି ପାଇଁ ଏକ ସୁଦୃଢ଼ ଗବେଷଣା ପରିବେଶ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଆବଶ୍ୟକ। ଏହି ଜାତୀୟ ଲକ୍ଷ୍ୟ ସାଧନରେ ସ୍ଥାନୀୟ ଶିକ୍ଷକ ଏବଂ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନେ ଅଗ୍ରଣୀ ଭୂମିକା ନେବେ ବୋଲି ସେ ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, “ଗବେଷଣା ପରିବେଶ ଯେତେ ଅଧିକ ସୁଦୃଢ଼ ହେବ, ନବସୃଜନର ଗତି ସେତେ ଅଧିକ ବଢ଼ିବ।”
ସୁଦୃଢ଼ ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ଆର୍ଥିକ ସମୃଦ୍ଧିର ମୂଳ ଆଧାର ଭାବେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସରକାରଙ୍କ ସମନ୍ୱିତ ବିକାଶ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣର ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ସେ ଆଇଟି ସିଟିରୁ କୁରାଲି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଛଅ ଲେନ୍‌ ବିଶିଷ୍ଟ ଗ୍ରୀନଫିଲ୍ଡ ରାଜପଥର ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରିଥିଲେ, ଯାହା ବିମାନବନ୍ଦର ରାସ୍ତାରେ ଯାତାୟାତ ଚାପକୁ କମାଇବ। ଏଥିସହ ‘ପିଆର୍‌-୭ ସ୍ପର୍’ (PR-7 Spur) ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରି ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ଏହା ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଯାତାୟାତକୁ ଆହୁରି ସୁଗମ କରିବ। “ଏଭଳି କୌଶଳଗତ ବିକାଶମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟ ଶିଳ୍ପ ଓ ବ୍ୟବସାୟକୁ ନୂତନ ଗତି ପ୍ରଦାନ କରିବ” ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ମତ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ।
ଆଞ୍ଚଳିକ ସଂଯୋଗୀକରଣ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ବିକାଶ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜଳନ୍ଧରରେ ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକର ଶୁଭାରମ୍ଭ ସହିତ ଜିନ୍ଦରୁ ସୋନିପତ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦେଶର ପ୍ରଥମ ପରିବେଶ ଅନୁକୂଳ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍‌ ଟ୍ରେନ୍‌ର ଐତିହାସିକ ଶୁଭାରମ୍ଭ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ। ସ୍ୱଚ୍ଛ ଇନ୍ଧନ ଆଧାରିତ ସବୁଜ ପରିବହନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏହି ଐତିହାସିକ ପଦକ୍ଷେପ ପାଇଁ ସେ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ। “ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଇନ୍ଧନରେ ଚାଲୁଥିବା ଏହି ଟ୍ରେନ୍‌ ଦେଶ ପାଇଁ ଏକ ଐତିହାସିକ ଆରମ୍ଭ” ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ।
ବିକଶିତ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବାର ଦୂରଦର୍ଶୀ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହ ନିଜର ଅଭିଭାଷଣ ଶେଷ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ପରିବହନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଗଠନ ଉପରେ ନିରନ୍ତର ଧ୍ୟାନ ଦେବାକୁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ। ସେ ପଞ୍ଜାବ, ହରିୟାଣା ଏବଂ ଚଣ୍ଡିଗଡ଼ର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ, ବର୍ତ୍ତମାନ ସରକାର ଆଗାମୀ ପିଢ଼ିମାନଙ୍କ ସେବାରେ ଲାଗିପାରିବା ଭଳି ସ୍ଥାୟୀ ଅନୁଷ୍ଠାନ ଓ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଗଢ଼ିତୋଳିବା ପାଇଁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ। “ଆମକୁ ଏଭଳି ଦୃଢ଼ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବାକୁ ପଡିବ, ଯାହାର ସର୍ବାଧିକ ଲାଭ ଆମର ଆଗାମୀ ପିଢ଼ିମାନଙ୍କ ପାଖରେ ସହଜରେ ପହଞ୍ଚିପାରିବ" ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦୃଢତାର ସହିତ କହିଥିଲେ।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi lays foundation stone and dedicates to the nation various development projects worth over ₹4,700 crore in Chandigarh, spanning healthcare, education and road infrastructure
Chandigarh is witnessing a significant boost in healthcare, education and connectivity today; Delighted to launch projects that will benefit people here: PM
Cleanliness is not a one-day activity;it is a way of life:PM
When the COVID-19 pandemic struck, India was not a nation seeking help; it was a nation extending help to the world: PM
In India, healthcare is no longer a privilege; it is becoming a right: PM
17 JUL 2026 5:24PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi today laid the foundation stone and dedicated to the nation various development projects worth over ₹4,700 crore in Chandigarh, spanning healthcare, education and road infrastructure. Highlighting the city's unique status as an exemplary model for systematic national progress, he emphasized its reputation for ensuring a better lifestyle and ease of living. Acknowledging the divine grace of Maa Chandi over the region, he reaffirmed the ruling administration's unwavering commitment to its continuous, structured growth. “The development of Chandigarh has always been the absolute priority of the current government,“ asserted Shri Modi.
Recalling the historic and massive overhaul of the nation's justice system implemented a year and a half ago, the Prime Minister pointed out the transition from punitive colonial laws to a justice-oriented framework. “The implementation of the Bharatiya Nyaya Sanhita began from Chandigarh itself,“ observed Shri Modi.
Detailing the financial investments made to modernize the urban landscape, the Prime Minister listed transformative initiatives such as the Integrated Command and Control Center, Smart Traffic Management, and Digital Governance. Congratulating the residents on the inauguration of health, education, and infrastructure projects, he highlighted the massive capital infusion driving these futuristic upgrades. “More than two and a half thousand crore rupees have been spent on this mission to make the city high-tech,“ noted Shri Modi.
Charting his extensive daily itinerary dedicated to regional advancement, the Prime Minister mentioned his prior engagement in Jind, Haryana, and his upcoming visit to Jalandhar, Punjab. He framed his current stop as a vital geographic and administrative bridge seamlessly linking the neighboring states. “Our Chandigarh effectively connects both Haryana and Punjab,“ remarked Shri Modi.
Emphasizing the broader regional impact of localized urban growth, the Prime Minister explained how enhancements in the city directly elevate the quality of life for neighboring populations across Himachal Pradesh and Jammu and Kashmir. He specifically spotlighted the city's indispensable and central role in regional healthcare delivery. “For medical services, Chandigarh is a mega hub in this entire region,“ observed Shri Modi.
Announcing the major expansion of advanced healthcare facilities at the local medical institute, the Prime Minister introduced critical new additions including a Neuroscience Center, a Mother and Child Center, and a Critical Care Hospital Block. “These projects will provide even better treatment facilities to millions of people,“ affirmed Shri Modi.
Recalling his previous visit to the institute's convocation ceremony in 2015, the Prime Minister praised the extraordinary capacity building achieved over the past decade. He extended his heartfelt best wishes to the administrative team, academic staff, and medical practitioners continuously driving this progress. “I deeply appreciate the professors and young doctors here for expanding the institution's capabilities,“ remarked Shri Modi.
Drawing a direct correlation between robust public health and strict sanitation standards, the Prime Minister recalled the nationwide launch of the Swachh Bharat Mission. He detailed the massive structural changes implemented, from building crores of toilets to eradicating open defecation, while praising the city for striving to improve its cleanliness rankings. “Various initiatives were started so that cleanliness firmly becomes a part of our daily lifestyle,“ asserted Shri Modi.
Singling out a local retired IPS officer for exceptional civic dedication, the Prime Minister lauded Inderjit Singh Sidhu ji, widely known as the 'Broom Warrior', for sparking a grassroots sanitation movement. He proudly acknowledged the government's decision to formally recognize these inspiring community efforts with a prestigious national award. “For awakening a new awareness, our government honored him with the Padma award this year,“ noted Shri Modi.
Characterizing public hygiene as a continuous way of life rather than a one-off event, the Prime Minister expressed delight that the day's program integrated a special ‘Swachhta se Swagat' drive. He commended the local citizens for embracing this initiative, underscoring its vital role in proactive disease prevention. “Cleanliness campaigns have proven to be incredibly helpful in preventing numerous diseases across the country,“ affirmed Shri Modi.
Reflecting on past global anxieties regarding the nation's healthcare capacity, the Prime Minister contrasted the historical skepticism during crises with the country's proactive leadership during the Corona pandemic. He proudly noted that instead of seeking aid, the nation extended assistance and has now transformed into a premier global destination for complex medical treatments. “Our government completely changed India's capability and radically altered the world's perspective,“ asserted Shri Modi.
Attributing this paradigm shift to twelve years of dedicated policy execution, the Prime Minister recalled the foundational pledge to eradicate medical deprivation and ensure affordable, high-quality care for all citizens. “The success of the country in the last twelve years is the direct result of this very resolution,“ affirmed Shri Modi.
Cataloging the aggressive nationwide expansion of medical infrastructure, the Prime Minister highlighted the approval of 15 new AIIMS post-2014, the establishment of hundreds of medical colleges, and the rapid proliferation of specialty hospitals. He proudly referenced his 2022 inauguration of the Homi Bhabha Cancer Hospital at Chandigarh, which now expertly serves thousands of patients. “In recent years, India has rapidly and massively expanded its healthcare infrastructure,“ noted Shri Modi.
Shifting focus to grassroots medical access, the Prime Minister detailed the Ayushman Bharat Health Infrastructure Mission's role in fortifying primary care through Critical Care Blocks and Public Health Labs. He revealed that nearly 1.75 lakh Ayushman Arogya Mandirs are currently providing vital screening and comprehensive health packages across urban, rural, and tribal demographics. “Attention is intensely being paid to the rapid development of primary healthcare facilities in every single village,“ observed Shri Modi.
Highlighting the revolutionary integration of digital technology into public health, the Prime Minister praised the e-Sanjeevani mission for democratizing access to expert medical consultations. He shared that remote populations can now easily connect with top-tier specialists without undertaking arduous physical journeys. “Today, more than 48 crore telemedicine consultations have successfully taken place across the country,“ noted Shri Modi.
Quantifying the life-saving impact of these sweeping medical reforms, the Prime Minister revealed that over 90 percent of childbirths now occur in highly secure institutional settings. He shared staggering statistics reflecting a massive 86 percent drop in maternal mortality alongside a steep decline in infant deaths nationwide. “Due to this massive expansion of health services, there has been a huge drop in the infant mortality rate as well,“ affirmed Shri Modi.
Balancing therapeutic advancements with proactive wellness strategies, the Prime Minister emphasized the administration's dual focus on preventive healthcare. He credited holistic initiatives like the Poshan Abhiyan, Mission Indradhanush, Yoga promotion, HPV vaccination campaigns, and U - WIN platform for actively shielding massive populations from potential health crises. “Due to many such critical efforts, the lives of crores of people are continuously being secured,“ remarked Shri Modi.
Outlining the aggressive national crusade against tuberculosis, the Prime Minister detailed the community-driven TB Mukt Bharat Abhiyan's fierce focus on timely screening and treatment. Citing a recent WHO report, he celebrated a 21 percent reduction in infections over the past decade and robust treatment coverage exceeding 90 percent. “Through active public participation, every single individual is being made highly aware,“ asserted Shri Modi.
Identifying the primary beneficiaries of this healthcare revolution, the Prime Minister stated that lower and middle-income families are reaping the most significant rewards. He emphasized a fundamental philosophical shift in the nation's approach to equitable medical access. “Health services in India are no longer a privilege, they are becoming an absolute right,“ affirmed Shri Modi.
Addressing the historic bottlenecks in medical education, the Prime Minister recounted the severe shortage of academic seats that previously shattered the aspirations of young students. He announced that the number of medical colleges has nearly doubled, with record increases in postgraduate slots and the recent, highly anticipated approval of an MBBS college at the local institute. “This immense expansion will give talented youth the chance to study in top institutes and provide the country with the best doctors,“ observed Shri Modi.
Praising the city's unique concentration of educational, engineering, and medical research institutions, the Prime Minister forecasted its rapid rise as a premier hub for startups and technological innovation. To accelerate this academic journey, he celebrated the inauguration of the Kurukshetra Boys Hostel at Punjab Engineering College and the foundation laying for new research scholar accommodations. “It is our endeavor that our youth get the best possible labs and better faculty for advanced research,“ asserted Shri Modi.
Linking rigorous academic environments directly to technological breakthroughs, the Prime Minister stressed the absolute necessity of a robust research ecosystem to propel advancements in Artificial Intelligence, semiconductors, and deep-tech. He expressed unwavering faith in local educators and students to spearhead this critical national objective. “Only when the research environment is truly strong will innovation rapidly accelerate,“ affirmed Shri Modi.
Defining robust infrastructure as the ultimate blueprint for economic prosperity, the Prime Minister championed the government's novel holistic developmental approach. He inaugurated a six-lane greenfield highway from IT City to Kurali to alleviate airport road congestion and laid the foundation for the 'PR Seven Spur', promising much smoother transit for regional commuters. “With all such strategic development works, industry and business will gain incredible new momentum,“ noted Shri Modi.
Expanding on the theme of regional connectivity, the Prime Minister announced the simultaneous launch of railway projects in Jalandhar and the historic rollout of the nation's first clean-fuel hydrogen train connecting Jind to Sonipat. He congratulated the public on this monumental national leap in sustainable, green transportation. “This train running entirely on clean fuel marks a truly momentous beginning for the nation,“ remarked Shri Modi.
Concluding his address with a forward-looking vision for a Viksit Bharat, the Prime Minister urged a relentless focus on future-ready technologies, transit systems, and healthcare architectures. He assured the people of Punjab, Haryana, and Chandigarh that the current administration remains dedicated to building enduring institutions that will serve generations to come. “We must firmly make such bold decisions whose maximum benefits effortlessly reach all our coming generations,“ asserted Shri Modi.