প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে চণ্ডীগড়ত ৪,৭০০ কোটি টকাৰো অধিক মূল্যৰ কেইবাটাও উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰাৰ লগতে বিভিন্ন প্ৰকল্প ৰাষ্ট্ৰৰ বাবে উৎসৰ্গা কৰে, যিবোৰে স্বাস্থ্যসেৱা, শিক্ষা আৰু পথ আন্তঃগাঁথনিক সামৰি লয়
চণ্ডীগড় আজি স্বাস্থ্যসেৱা, শিক্ষা আৰু সংযোগৰ ক্ষেত্ৰত গুৰুত্বপূৰ্ণ বিকাশৰ সাক্ষী হৈছে; ইয়াৰ জনসাধাৰণক উপকৃত কৰিব পৰা প্ৰকল্প আৰম্ভ কৰি মই আনন্দিত হৈছো : প্ৰধানমন্ত্ৰী
পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতা এদিনীয়া কাম নহয়; ই এক জীৱনশৈলী : প্ৰধানমন্ত্ৰী
ক’ভিড-১৯ মহামাৰীয়ে যেতিয়া সংহাৰ সৃষ্টি কৰিছিল, তেতিয়া ভাৰত সহায় বিচৰা দেশ নাছিল; বৰঞ্চ ই আছিল বিশ্বক সহায় কৰা এখন দেশ : প্ৰধানমন্ত্ৰী
ভাৰতত স্বাস্থ্যসেৱা এতিয়া বিশেষ অগ্ৰাধিকাৰ নহয়; বৰং ই এটা অধিকাৰ হৈ পৰিছে : প্ৰধানমন্ত্ৰী
17 JUL 2026 5:24PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে চণ্ডীগড়ত ৪,৭০০ কোটি টকাৰো অধিক মূল্যৰ কেইবাটাও উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰাৰ লগতে বিভিন্ন প্ৰকল্প ৰাষ্ট্ৰৰ বাবে উৎসৰ্গা কৰে, যিবোৰে স্বাস্থ্যসেৱা, শিক্ষা আৰু পথ আন্তঃগাঁথনিক সামৰি লয়। এই প্ৰকল্পবোৰে শৃংখলাবদ্ধ ৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰগতিৰ আৰ্হি হিচাপে চহৰখনৰ অনন্য মাত্ৰাক আলোকপাত কৰি তেওঁ উন্নত জীৱনশৈলী আৰু জীৱন-যাপনৰ সহজতা নিশ্চিত কৰাৰ বাবে ইয়াৰ পৰিনামৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। মা চণ্ডীৰ পৰা আশীৰ্বাদ বিচাৰি তেওঁ ইয়াৰ ধাৰাবাহিক আৰু পদ্ধতিগত উন্নয়নৰ প্ৰতি প্ৰশাসনৰ অটল দায়বদ্ধতাক পুনৰবাৰ উল্লেখ কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে চণ্ডীগড়ৰ উন্নয়ন বৰ্তমানৰ চৰকাৰৰ বাবে সদায় শীৰ্ষ অগ্ৰাধিকাৰ হৈ আহিছে।
ডেৰ বছৰ পূৰ্বে দেশৰ ন্যায় ব্যৱস্থাত হোৱা ঐতিহাসিক আৰু বৃহৎ পৰিৱৰ্তনৰ কথা স্মৰণ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে শাস্তিমূলক ঔপনিৱেশিক আইনৰ পৰা ন্যায়কেন্দ্ৰিক কাঠামোলৈ স্থানান্তৰিত হোৱাৰ কথা উল্লেখ কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে কয়, "ভাৰতীয় ন্যায় সংহিতা ৰূপায়ণৰ কাম চণ্ডীগড়ৰ পৰাই আৰম্ভ হৈছিল।"
নগৰীয়া পৰিৱেশ আধুনিকীকৰণৰ বাবে অনুমোদিত বিত্তীয় বিনিয়োগৰ বিশদ বিৱৰণ দি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ইন্টিগ্ৰেটেড কমাণ্ড এণ্ড কণ্ট্ৰল চেণ্টাৰ, স্মাৰ্ট ট্ৰেফিক মেনেজমেণ্ট, ডিজিটেল গভৰ্নেন্সৰ দৰে পৰিৱৰ্তনশীল পদক্ষেপৰ কথাও উল্লেখ কৰে। স্বাস্থ্য, শিক্ষা আৰু আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্প উদ্বোধনৰ বাবে বাসিন্দাসকলক অভিনন্দন জনাই তেওঁ এই সমাগত সংস্কাৰসমূহক আগুৱাই নিয়াৰ বাবে কৰা উল্লেখযোগ্য বিনিয়োগসমূহৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে চহৰখনক হাই-টেক কৰি তোলাৰ এই অভিযানত ২৫০০ কোটিতকৈ অধিক টকা ব্যয় কৰা হৈছে।
আঞ্চলিক উন্নয়নৰ বাবে নিবেদিত দৈনন্দিন ব্যস্ততাপূৰ্ণ কাৰ্যসূচীৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে হাৰিয়ানাৰ জিন্দত পূৰ্বৰ নিয়োজিত হোৱাৰ অভিজ্ঞতা আৰু পঞ্জাবৰ জলন্ধৰ ভ্ৰমণৰ বিষয়ে কয়। তেওঁ নিজৰ ভ্ৰমণক চুবুৰীয়া ৰাজ্যসমূহক সংযোগ কৰা এখন গুৰুত্বপূৰ্ণ ভৌগোলিক আৰু প্ৰশাসনিক সাঁকো হিচাপে উপস্থাপন কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে কয়, "আমাৰ চণ্ডীগড়ে আচলতে হাৰিয়ানা আৰু পঞ্জাব দুয়োখনকে সংযোগ কৰে।"
স্থানীয় নগৰ উন্নয়নৰ বহল আঞ্চলিক প্ৰভাৱৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে চহৰখনৰ উন্নয়নৰ ফলত ওচৰৰ হিমাচল প্ৰদেশ আৰু জম্মু-কাশ্মীৰত বসবাস কৰা লোকসকলৰ জীৱন ধাৰণৰ মান কেনেকৈ প্ৰত্যক্ষভাৱে উন্নত হৈছে। তেওঁ বিশেষকৈ আঞ্চলিক স্বাস্থ্যসেৱা সেৱা প্ৰদানৰ ক্ষেত্ৰত চহৰখনৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ আৰু কেন্দ্ৰীয় ভূমিকাক আলোকপাত কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে চিকিৎসা সেৱাৰ বাবে চণ্ডীগড় সমগ্ৰ অঞ্চলটোৰ বাবে এটা ডাঙৰ কেন্দ্ৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে স্থানীয় চিকিৎসা প্ৰতিষ্ঠানত উন্নত স্বাস্থ্যসেৱাৰ সুবিধাসমূহৰ বৃহৎ সম্প্ৰসাৰণৰ ঘোষণা কৰে, য’ত স্নায়ুবিজ্ঞান কেন্দ্ৰ, মাতৃ আৰু শিশু কেন্দ্ৰ আৰু জটিল যত্ন চিকিৎসালয় ব্লকৰ দৰে উল্লেখযোগ্য নতুন সুবিধা সংযোজন কৰা হয়। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে এই প্ৰকল্পসমূহে লাখ লাখ লোকক অধিক উন্নত চিকিৎসাৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিব।
২০১৫ চনত এই প্ৰতিষ্ঠানটোৰ সমাৱৰ্তনৰ বাবে পূৰ্বৰ ভ্ৰমণৰ কথা সুঁৱৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে বিগত দশকত অসাধাৰণ সামৰ্থ্য বৃদ্ধিৰ প্ৰশংসা কৰে। এই অগ্ৰগতি অব্যাহত ৰখা প্ৰশাসনিক দল, শৈক্ষিক কৰ্মচাৰী আৰু চিকিৎসা কৰ্মীসকলক তেওঁ আন্তৰিক অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে প্ৰতিষ্ঠানটোৰ সামৰ্থ্য সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে ইয়াৰ অধ্যাপক আৰু যুৱ চিকিৎসকসকলক প্ৰশংসা কৰিছোঁ।
সবল জনস্বাস্থ্য আৰু কঠোৰ অনাময় মানৰ মাজৰ প্ৰত্যক্ষ সম্পৰ্ক উপলব্ধি কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে দেশজোৰা ‘স্বচ্ছ ভাৰত অভিযান’ৰ আৰম্ভণিৰ কথা স্মৰণ কৰে। তেওঁ লাখ লাখ শৌচাগাৰ নিৰ্মাণৰ পৰা আৰম্ভ কৰি মুকলিত শৌচ কৰা বন্ধ কৰালৈকে গ্ৰহণ কৰা ডাঙৰ ডাঙৰ গাঁথনিগত পৰিৱৰ্তনৰ বিষয়ে বিতংভাৱে কয় আৰু চহৰখনৰ পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতাৰ ৰেংকিং উন্নত কৰাৰ বাবে কৰা প্ৰচেষ্টাক প্ৰশংসা কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতা যাতে আমাৰ দৈনন্দিন জীৱনৰ স্থায়ী অংশ হৈ পৰে তাৰ বাবে বহু পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হৈছে।
নাগৰিকৰ প্ৰতি থকা অসাধাৰণ নিষ্ঠাৰ বাবে স্থানীয় অৱসৰপ্ৰাপ্ত আই পি এছ বিষয়াৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে তৃণমূল পৰ্যায়ৰ স্বচ্ছতা আন্দোলন আৰম্ভ কৰাৰ বাবে "ঝাড়ু যোদ্ধা" নামেৰে পৰিচিত ইন্দৰজিৎ সিং সিদ্ধুৰ প্ৰশংসা কৰে। এই প্ৰেৰণাদায়ক সম্প্ৰদায়ৰ প্ৰচেষ্টাসমূহক এক সন্মানীয় ৰাষ্ট্ৰীয় বঁটাৰে স্বীকৃতি দিয়াৰ চৰকাৰে লোৱা সিদ্ধান্তক লৈ তেওঁ গৌৰৱেৰে উল্লেখ কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে নতুন সজাগতা সৃষ্টিৰ বাবে আমাৰ চৰকাৰে এই বছৰ তেওঁক পদ্ম বঁটাৰে সন্মানিত কৰিছে।
ৰাজহুৱা পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতাক এককালীন অনুষ্ঠানতকৈ অবিৰত জীৱন-ধাৰণৰ পদ্ধতি বুলি অভিহিত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে আজিৰ অনুষ্ঠানত বিশেষ "স্বচ্ছতা সে স্বাগত" অভিযান অন্তৰ্ভুক্ত হোৱাত সুখ প্ৰকাশ কৰে। তেওঁ এই পদক্ষেপক আঁকোৱালি লোৱাৰ বাবে স্থানীয় নাগৰিকসকলক প্ৰশংসা কৰে আৰু ৰোগ প্ৰতিৰোধৰ ক্ষেত্ৰত ইয়াৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে দেশজুৰি বহু ৰোগ প্ৰতিৰোধৰ ক্ষেত্ৰত পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতাৰ অভিযান অতি সহায়ক বুলি প্ৰমাণিত হৈছে।
দেশৰ স্বাস্থ্যসেৱাৰ ক্ষমতাক লৈ অতীতৰ গোলকীয় উদ্বেগৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কভিড-১৯ মহামাৰীৰ সময়ত দেশৰ সক্ৰিয় নেতৃত্বৰ সৈতে সংকটৰ সময়ত আওপুৰণি সন্দেহৰ বিপৰীতমুখী ৰূপ দাঙি ধৰে। তেওঁ গৌৰৱেৰে উল্লেখ কৰে যে দেশখনে সহায় বিচৰাৰ পৰিৱৰ্তে ইয়াৰ প্ৰতি সঁহাৰি জনাইছিল আৰু এতিয়া জটিল চিকিৎসাৰ বাবে এক প্ৰধান গোলকীয় কেন্দ্ৰত পৰিণত হৈছে। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে আমাৰ চৰকাৰে ভাৰতৰ সামৰ্থ্যক সম্পূৰ্ণৰূপে ৰূপান্তৰিত কৰি বিশ্বৰ ধাৰণাত এক উল্লেখযোগ্য পৰিৱৰ্তন আনিছে।
এই পৰিৱৰ্তনৰ কাৰণ ১২ বছৰীয়া নিষ্ঠাৱান নীতি ৰূপায়ণৰ বাবেই প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে চিকিৎসা সুবিধাৰ অভাৱ দূৰ কৰাৰ লগতে সকলো নাগৰিকৰ বাবে সুলভ, উচ্চমানৰ যত্ন নিশ্চিত কৰাৰ প্ৰাৰম্ভিক সংকল্পৰ কথা মনত পেলায়। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে যোৱা ১২ বছৰত দেশৰ সফলতা এই সংকল্পৰ প্ৰত্যক্ষ ফল।
দেশজুৰি চিকিৎসা আন্তঃগাঁথনিৰ ব্যাপক সম্প্ৰসাৰণৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ২০১৪ চনৰ পৰা ১৫খন নতুন এইমছৰ অনুমোদন, শ শ চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় স্থাপন, বিশেষ চিকিৎসালয়ৰ দ্ৰুত উন্নয়নৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। তেওঁ ২০২২ চনত চণ্ডীগড়ত হোমী ভাবা কেন্সাৰ হাস্পতালৰ উদ্বোধনী অনুষ্ঠানত গৌৰৱেৰে অংশগ্ৰহণ কৰিছিল, যি বৰ্তমান হাজাৰ হাজাৰ ৰোগীক উৎকৃষ্ট সেৱা আগবঢ়াইছে। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে শেহতীয়া বছৰবোৰত ভাৰতে নিজৰ স্বাস্থ্যসেৱাৰ আন্তঃগাঁথনি দ্ৰুত আৰু ব্যাপকভাৱে সম্প্ৰসাৰণ কৰিছে।
তৃণমূল পৰ্যায়ত চিকিৎসা সুবিধা লাভৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ক্ৰিটিকেল কেয়াৰ ব্লক আৰু জনস্বাস্থ্য পৰীক্ষাগাৰৰ জৰিয়তে প্ৰাথমিক চিকিৎসা শক্তিশালী কৰাৰ ক্ষেত্ৰত আয়ুষ্মান ভাৰত স্বাস্থ্য আন্তঃগাঁথনি অভিযানৰ ভূমিকা সম্পৰ্কে বিশদভাৱে কয়। তেওঁ কয় যে বৰ্তমান প্ৰায় ১.৭৫ লাখ আয়ুষ্মান আৰোগ্য মন্দিৰে চহৰ, গ্ৰাম্য আৰু জনজাতীয় অঞ্চলত অত্যাৱশ্যকীয় পৰীক্ষা আৰু বিস্তৃত স্বাস্থ্য পেকেজ প্ৰদান কৰি আছে। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে প্ৰতিখন গাঁৱতে প্ৰাথমিক স্বাস্থ্যসেৱাৰ সুবিধাসমূহ দ্ৰুতগতিত বিকশিত কৰাত যথেষ্ট গুৰুত্ব দিয়া হৈছে।
জনস্বাস্থ্যত ডিজিটেল প্ৰযুক্তিৰ বৈপ্লৱিক সংহতিৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে বিশেষজ্ঞ চিকিৎসা পৰামৰ্শৰ সুবিধা লাভৰ সুবিধা প্ৰদান কৰাৰ বাবে ই-সঞ্জীৱনী মিছনক প্ৰশংসা কৰে। তেওঁ কয় যে দুৰ্গম অঞ্চলত বাস কৰা লোকসকলে এতিয়া কষ্টকৰ ভ্ৰমণ নকৰাকৈয়ে শীৰ্ষ বিশেষজ্ঞৰ সৈতে সহজেই সংযোগ স্থাপন কৰিব পাৰিব। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে আজি সমগ্ৰ দেশতে ৪৮ কোটিৰো অধিক টেলিমেডিচিন কনচালটেচন সফলতাৰে সম্পন্ন হৈছে।
এই ব্যাপক চিকিৎসা সংস্কাৰৰ জীৱন ৰক্ষাকাৰী প্ৰভাৱৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে এতিয়া ৯০ শতাংশতকৈ অধিক প্ৰসৱ নিৰাপদ প্ৰতিষ্ঠানিক পৰিৱেশত হয়। তেওঁ আচৰিত ধৰণৰ পৰিসংখ্যা শ্বেয়াৰ কৰে, যি দেখুৱাইছে যে সমগ্ৰ দেশতে মাতৃৰ মৃত্যুৰ হাৰ আচৰিত ধৰণে ৮৬ শতাংশ হ্ৰাস পাইছে আৰু শিশুৰ মৃত্যুৰ হাৰো তীব্ৰভাৱে হ্ৰাস পাইছে। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে স্বাস্থ্যসেৱা সেৱাৰ এই বৃহৎ সম্প্ৰসাৰণৰ ফলত শিশুৰ মৃত্যুৰ হাৰো যথেষ্ট হ্ৰাস পাইছে।
চিকিৎসাৰ উন্নতি আৰু সক্ৰিয় সুস্থতা কৌশলৰ মাজত ভাৰসাম্য ৰক্ষা কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে প্ৰতিৰোধমূলক স্বাস্থ্যসেৱাৰ ওপৰত চৰকাৰৰ দ্বৈত মনোনিৱেশৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ পোষণ অভিযান, মিছন ইন্দ্ৰধনুষ, যোগৰ প্ৰসাৰ, এইচ পি ভি টিকাকৰণ অভিযান আৰু বৃহৎ জনসংখ্যাক সম্ভাব্য স্বাস্থ্য সংকটৰ পৰা ৰক্ষা কৰাৰ বাবে ইউ-ৱিন মঞ্চৰ দৰে ব্যাপক পদক্ষেপৰ কৃতিত্ব দিয়ে। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে এনে তাৎপৰ্যপূৰ্ণ প্ৰচেষ্টাৰ বাবে কোটি কোটি লোকৰ জীৱন অবিৰতভাৱে ৰক্ষা কৰা হৈছে।
যক্ষ্মাৰ বিৰুদ্ধে বৃহৎ ৰাষ্ট্ৰীয় অভিযানৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সম্প্ৰদায়ভিত্তিক ‘যক্ষ্মামুক্ত ভাৰত অভিযান’ৰ অধীনত সময়মতে ৰোগ নিৰ্ণয় আৰু চিকিৎসাৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়াৰ বিষয়ে বিশদভাৱে কয়। শেহতীয়াকৈ ডব্লিউ এইচ অ’ৰ প্ৰতিবেদনৰ উদ্ধৃতি দি তেওঁ যোৱা দশকত সংক্ৰমণৰ সংখ্যা ২১ শতাংশ হ্ৰাস পোৱা আৰু চিকিৎসাৰ কভাৰেজ শক্তিশালী (৯০ শতাংশতকৈ অধিক)ক লৈ সুখ প্ৰকাশ কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে জনসাধাৰণৰ অংশগ্ৰহণৰ জৰিয়তে প্ৰতিজন ব্যক্তিক সজাগ কৰা হৈছে।
এই স্বাস্থ্যসেৱা বিপ্লৱৰ সৰ্ববৃহৎ হিতাধিকাৰীক চিনাক্ত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে কম আৰু মধ্যম আয়ৰ পৰিয়ালে সৰ্বাধিক লাভান্বিত হৈছে। তেওঁ সকলোৰে বাবে সম স্বাস্থ্যসেৱা নিশ্চিত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত দেশৰ দৃষ্টিভংগীৰ মৌলিক পৰিৱৰ্তনৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে ভাৰতত স্বাস্থ্যসেৱা এতিয়া বিশেষ অগ্ৰাধিকাৰ নহয়, বৰঞ্চ নিশ্চিত অধিকাৰ হৈ পৰিছে।
চিকিৎসা শিক্ষাৰ দীৰ্ঘদিনীয়া সমস্যাৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে পূৰ্বতে কণমানি ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ আশাক ভেঙুচালি কৰা শৈক্ষিক আসনৰ ভয়াৱহ অভাৱৰ কথা কয়। তেওঁ ঘোষণা কৰে যে চিকিৎসা মহাবিদ্যালয়ৰ সংখ্যা প্ৰায় দুগুণ হৈছে, স্নাতকোত্তৰ আসন অভিলেখসংখ্যক বৃদ্ধি পাইছে আৰু শেহতীয়াকৈ স্থানীয় প্ৰতিষ্ঠানত বহু প্ৰত্যাশিত এমবিবিএছ মহাবিদ্যালয়ৰ অনুমোদন দিয়া হৈছে। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে এই বৃহৎ সম্প্ৰসাৰণে প্ৰতিভাৱান যুৱক-যুৱতীসকলক শীৰ্ষ প্ৰতিষ্ঠানত অধ্যয়নৰ সুযোগ প্ৰদান কৰিব আৰু দেশখনক শ্ৰেষ্ঠ চিকিৎসক প্ৰদান কৰিব।
চহৰখনৰ বৈচিত্ৰ্যময় শৈক্ষিক, অভিযান্ত্ৰিক আৰু চিকিৎসা গৱেষণা প্ৰতিষ্ঠানক প্ৰশংসা কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ষ্টাৰ্টআপ আৰু প্ৰযুক্তি উদ্ভাৱনৰ এটা প্ৰধান কেন্দ্ৰ হিচাপে ইয়াৰ দ্ৰুত উত্থানৰ আশা প্ৰকাশ কৰে। এই শৈক্ষিক যাত্ৰাক ত্বৰান্বিত কৰিবলৈ তেওঁ পঞ্জাব অভিযান্ত্ৰিক মহাবিদ্যালয়ত কুৰুক্ষেত্ৰ ছাত্ৰ নিৱাস উদ্বোধন কৰাৰ লগতে নতুন গৱেষকৰ বাসগৃহৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে আমাৰ প্ৰচেষ্টা হৈছে আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকলক উন্নত গৱেষণাৰ বাবে উৎকৃষ্ট পৰীক্ষাগাৰ আৰু উৎকৃষ্ট অধ্যাপক প্ৰদান কৰা।
শক্তিশালী শৈক্ষিক পৰিৱেশক বৃহৎ প্ৰযুক্তিগত অগ্ৰগতিৰ সৈতে প্ৰত্যক্ষভাৱে সংযোগ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা, অৰ্ধপৰিবাহী আৰু গভীৰ প্ৰযুক্তিৰ উন্নতিৰ বাবে এক শক্তিশালী গৱেষণা পৰিৱেশ তন্ত্ৰৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। এই গুৰুত্বপূৰ্ণ ৰাষ্ট্ৰীয় লক্ষ্যক আগুৱাই নিয়াৰ বাবে তেওঁ স্থানীয় অধ্যাপক আৰু ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ ওপৰত সম্পূৰ্ণ আস্থা প্ৰকাশ কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে যেতিয়া গৱেষণাৰ পৰিৱেশ সঁচাকৈয়ে শক্তিশালী হ’ব তেতিয়াহে উদ্ভাৱন ত্বৰান্বিত হ’ব।
শক্তিশালী আন্তঃগাঁথনিক অৰ্থনৈতিক সমৃদ্ধিৰ মূল স্তম্ভ বুলি অভিহিত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে চৰকাৰৰ নতুন আৰু সামগ্ৰিক উন্নয়নৰ পদক্ষেপৰ পোষকতা কৰে। তেওঁ আই টি চিটিৰ পৰা কুৰালীলৈ ছয় লেনযুক্ত গ্ৰীণফিল্ড ঘাইপথ উদ্বোধন কৰি এয়াৰপৰ্ট ৰোডত যান-জঁট লাঘৱ কৰাৰ লগতে ‘পি আৰ চেভেন স্পাৰ’ৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে, যিয়ে অঞ্চলটোৰ যাত্ৰীসকলৰ যাতায়াত সহজ কৰি তুলিব। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে এনে সকলো কৌশলগত উন্নয়নে উদ্যোগ আৰু ব্যৱসায়ক এক বিশাল উত্থান প্ৰদান কৰিব।
আঞ্চলিক সংযোগৰ বিষয়বস্তুক অগ্ৰাধিকাৰ প্ৰদান কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে জলন্ধৰত একেলগে ৰে’ল প্ৰকল্প আৰম্ভ কৰাৰ লগতে জিন্দৰ পৰা শনিপটলৈ সংযোগ কৰা দেশৰ প্ৰথমখন স্বচ্ছ ইন্ধনযুক্ত হাইড্ৰ’জেন ৰে’লৰ ঐতিহাসিক আৰম্ভণিৰ কথা ঘোষণা কৰে। বহনক্ষম আৰু সেউজ পৰিবহণৰ এই বৃহৎ ৰাষ্ট্ৰীয় কৃতিত্বৰ বাবে তেওঁ জনসাধাৰণক অভিনন্দন জনায়। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে, “সম্পূৰ্ণৰূপে পৰিষ্কাৰ ইন্ধনত চলা এই ৰে’লখন সঁচাকৈয়ে দেশৰ বাবে এক অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ আৰম্ভণি”।
‘বিকশিত ভাৰত’ৰ দৃষ্টিভংগীৰে ভাষণৰ সামৰণি মাৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ভৱিষ্যতৰ বাবে সাজু প্ৰযুক্তি, পৰিবহণ ব্যৱস্থা, স্বাস্থ্যসেৱাৰ আন্তঃগাঁথনিৰ ওপৰত অব্যাহত মনোনিৱেশ কৰিবলৈ আহ্বান জনায়। তেওঁ পঞ্জাব, হাৰিয়ানা, চণ্ডীগড়ৰ জনসাধাৰণক আশ্বাস দিয়ে যে বৰ্তমানৰ চৰকাৰখনে এনে শক্তিশালী প্ৰতিষ্ঠান গঢ়ি তোলাৰ বাবে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ, যি আগন্তুক প্ৰজন্মক সেৱা আগবঢ়াব। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে আমি দৃঢ়তাৰে সাহসী সিদ্ধান্ত ল’ব লাগিব যি আমাৰ ভৱিষ্যত প্ৰজন্মৰ সকলোলৈকে সৰ্বাধিক সুবিধা পোৱাটো নিশ্চিত কৰিব।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi lays foundation stone and dedicates to the nation various development projects worth over ₹4,700 crore in Chandigarh, spanning healthcare, education and road infrastructure
Chandigarh is witnessing a significant boost in healthcare, education and connectivity today; Delighted to launch projects that will benefit people here: PM
Cleanliness is not a one-day activity;it is a way of life:PM
When the COVID-19 pandemic struck, India was not a nation seeking help; it was a nation extending help to the world: PM
In India, healthcare is no longer a privilege; it is becoming a right: PM
17 JUL 2026 5:24PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi today laid the foundation stone and dedicated to the nation various development projects worth over ₹4,700 crore in Chandigarh, spanning healthcare, education and road infrastructure. Highlighting the city's unique status as an exemplary model for systematic national progress, he emphasized its reputation for ensuring a better lifestyle and ease of living. Acknowledging the divine grace of Maa Chandi over the region, he reaffirmed the ruling administration's unwavering commitment to its continuous, structured growth. “The development of Chandigarh has always been the absolute priority of the current government,“ asserted Shri Modi.
Recalling the historic and massive overhaul of the nation's justice system implemented a year and a half ago, the Prime Minister pointed out the transition from punitive colonial laws to a justice-oriented framework. “The implementation of the Bharatiya Nyaya Sanhita began from Chandigarh itself,“ observed Shri Modi.
Detailing the financial investments made to modernize the urban landscape, the Prime Minister listed transformative initiatives such as the Integrated Command and Control Center, Smart Traffic Management, and Digital Governance. Congratulating the residents on the inauguration of health, education, and infrastructure projects, he highlighted the massive capital infusion driving these futuristic upgrades. “More than two and a half thousand crore rupees have been spent on this mission to make the city high-tech,“ noted Shri Modi.
Charting his extensive daily itinerary dedicated to regional advancement, the Prime Minister mentioned his prior engagement in Jind, Haryana, and his upcoming visit to Jalandhar, Punjab. He framed his current stop as a vital geographic and administrative bridge seamlessly linking the neighboring states. “Our Chandigarh effectively connects both Haryana and Punjab,“ remarked Shri Modi.
Emphasizing the broader regional impact of localized urban growth, the Prime Minister explained how enhancements in the city directly elevate the quality of life for neighboring populations across Himachal Pradesh and Jammu and Kashmir. He specifically spotlighted the city's indispensable and central role in regional healthcare delivery. “For medical services, Chandigarh is a mega hub in this entire region,“ observed Shri Modi.
Announcing the major expansion of advanced healthcare facilities at the local medical institute, the Prime Minister introduced critical new additions including a Neuroscience Center, a Mother and Child Center, and a Critical Care Hospital Block. “These projects will provide even better treatment facilities to millions of people,“ affirmed Shri Modi.
Recalling his previous visit to the institute's convocation ceremony in 2015, the Prime Minister praised the extraordinary capacity building achieved over the past decade. He extended his heartfelt best wishes to the administrative team, academic staff, and medical practitioners continuously driving this progress. “I deeply appreciate the professors and young doctors here for expanding the institution's capabilities,“ remarked Shri Modi.
Drawing a direct correlation between robust public health and strict sanitation standards, the Prime Minister recalled the nationwide launch of the Swachh Bharat Mission. He detailed the massive structural changes implemented, from building crores of toilets to eradicating open defecation, while praising the city for striving to improve its cleanliness rankings. “Various initiatives were started so that cleanliness firmly becomes a part of our daily lifestyle,“ asserted Shri Modi.
Singling out a local retired IPS officer for exceptional civic dedication, the Prime Minister lauded Inderjit Singh Sidhu ji, widely known as the 'Broom Warrior', for sparking a grassroots sanitation movement. He proudly acknowledged the government's decision to formally recognize these inspiring community efforts with a prestigious national award. “For awakening a new awareness, our government honored him with the Padma award this year,“ noted Shri Modi.
Characterizing public hygiene as a continuous way of life rather than a one-off event, the Prime Minister expressed delight that the day's program integrated a special ‘Swachhta se Swagat' drive. He commended the local citizens for embracing this initiative, underscoring its vital role in proactive disease prevention. “Cleanliness campaigns have proven to be incredibly helpful in preventing numerous diseases across the country,“ affirmed Shri Modi.
Reflecting on past global anxieties regarding the nation's healthcare capacity, the Prime Minister contrasted the historical skepticism during crises with the country's proactive leadership during the Corona pandemic. He proudly noted that instead of seeking aid, the nation extended assistance and has now transformed into a premier global destination for complex medical treatments. “Our government completely changed India's capability and radically altered the world's perspective,“ asserted Shri Modi.
Attributing this paradigm shift to twelve years of dedicated policy execution, the Prime Minister recalled the foundational pledge to eradicate medical deprivation and ensure affordable, high-quality care for all citizens. “The success of the country in the last twelve years is the direct result of this very resolution,“ affirmed Shri Modi.
Cataloging the aggressive nationwide expansion of medical infrastructure, the Prime Minister highlighted the approval of 15 new AIIMS post-2014, the establishment of hundreds of medical colleges, and the rapid proliferation of specialty hospitals. He proudly referenced his 2022 inauguration of the Homi Bhabha Cancer Hospital at Chandigarh, which now expertly serves thousands of patients. “In recent years, India has rapidly and massively expanded its healthcare infrastructure,“ noted Shri Modi.
Shifting focus to grassroots medical access, the Prime Minister detailed the Ayushman Bharat Health Infrastructure Mission's role in fortifying primary care through Critical Care Blocks and Public Health Labs. He revealed that nearly 1.75 lakh Ayushman Arogya Mandirs are currently providing vital screening and comprehensive health packages across urban, rural, and tribal demographics. “Attention is intensely being paid to the rapid development of primary healthcare facilities in every single village,“ observed Shri Modi.
Highlighting the revolutionary integration of digital technology into public health, the Prime Minister praised the e-Sanjeevani mission for democratizing access to expert medical consultations. He shared that remote populations can now easily connect with top-tier specialists without undertaking arduous physical journeys. “Today, more than 48 crore telemedicine consultations have successfully taken place across the country,“ noted Shri Modi.
Quantifying the life-saving impact of these sweeping medical reforms, the Prime Minister revealed that over 90 percent of childbirths now occur in highly secure institutional settings. He shared staggering statistics reflecting a massive 86 percent drop in maternal mortality alongside a steep decline in infant deaths nationwide. “Due to this massive expansion of health services, there has been a huge drop in the infant mortality rate as well,“ affirmed Shri Modi.
Balancing therapeutic advancements with proactive wellness strategies, the Prime Minister emphasized the administration's dual focus on preventive healthcare. He credited holistic initiatives like the Poshan Abhiyan, Mission Indradhanush, Yoga promotion, HPV vaccination campaigns, and U - WIN platform for actively shielding massive populations from potential health crises. “Due to many such critical efforts, the lives of crores of people are continuously being secured,“ remarked Shri Modi.
Outlining the aggressive national crusade against tuberculosis, the Prime Minister detailed the community-driven TB Mukt Bharat Abhiyan's fierce focus on timely screening and treatment. Citing a recent WHO report, he celebrated a 21 percent reduction in infections over the past decade and robust treatment coverage exceeding 90 percent. “Through active public participation, every single individual is being made highly aware,“ asserted Shri Modi.
Identifying the primary beneficiaries of this healthcare revolution, the Prime Minister stated that lower and middle-income families are reaping the most significant rewards. He emphasized a fundamental philosophical shift in the nation's approach to equitable medical access. “Health services in India are no longer a privilege, they are becoming an absolute right,“ affirmed Shri Modi.
Addressing the historic bottlenecks in medical education, the Prime Minister recounted the severe shortage of academic seats that previously shattered the aspirations of young students. He announced that the number of medical colleges has nearly doubled, with record increases in postgraduate slots and the recent, highly anticipated approval of an MBBS college at the local institute. “This immense expansion will give talented youth the chance to study in top institutes and provide the country with the best doctors,“ observed Shri Modi.
Praising the city's unique concentration of educational, engineering, and medical research institutions, the Prime Minister forecasted its rapid rise as a premier hub for startups and technological innovation. To accelerate this academic journey, he celebrated the inauguration of the Kurukshetra Boys Hostel at Punjab Engineering College and the foundation laying for new research scholar accommodations. “It is our endeavor that our youth get the best possible labs and better faculty for advanced research,“ asserted Shri Modi.
Linking rigorous academic environments directly to technological breakthroughs, the Prime Minister stressed the absolute necessity of a robust research ecosystem to propel advancements in Artificial Intelligence, semiconductors, and deep-tech. He expressed unwavering faith in local educators and students to spearhead this critical national objective. “Only when the research environment is truly strong will innovation rapidly accelerate,“ affirmed Shri Modi.
Defining robust infrastructure as the ultimate blueprint for economic prosperity, the Prime Minister championed the government's novel holistic developmental approach. He inaugurated a six-lane greenfield highway from IT City to Kurali to alleviate airport road congestion and laid the foundation for the 'PR Seven Spur', promising much smoother transit for regional commuters. “With all such strategic development works, industry and business will gain incredible new momentum,“ noted Shri Modi.
Expanding on the theme of regional connectivity, the Prime Minister announced the simultaneous launch of railway projects in Jalandhar and the historic rollout of the nation's first clean-fuel hydrogen train connecting Jind to Sonipat. He congratulated the public on this monumental national leap in sustainable, green transportation. “This train running entirely on clean fuel marks a truly momentous beginning for the nation,“ remarked Shri Modi.
Concluding his address with a forward-looking vision for a Viksit Bharat, the Prime Minister urged a relentless focus on future-ready technologies, transit systems, and healthcare architectures. He assured the people of Punjab, Haryana, and Chandigarh that the current administration remains dedicated to building enduring institutions that will serve generations to come. “We must firmly make such bold decisions whose maximum benefits effortlessly reach all our coming generations,“ asserted Shri Modi.