প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হরিয়ানাগী জিন্দদা চাউরাক্না লুপা করোর ১৪,৭০০গী দিবেলপমেন্ত প্রোজেক্ত কয়া জাতিদা কত্থোকখ্রে অমসুং উরেপ উয়ুং তমখ্রে
জিন্দ অমসুং হরিয়ানানা মখোয়গী মমিং অসি ঙসিদি পুৱারীদা হক্তুনা থমখ্রে। লৈবাক অসিদা ঙসিদগী হৌনা অহানবা হাইদ্রোজেন ত্রেন অমা খুদোল তৌরবনিঃ পি.এম.
ভারতকী হাইদ্রোজেন ত্রেন অসি মপুং ফানা ইমিসন ফ্রী ওইবতা নত্তনা মসিনা মেক ইন ইন্দিয়াগী মায়পা কপগী খুদম অমা ওইরিঃ পি.এম.
ভারত্না কোচ তরা পানবা হাইদ্রোজেন ত্রেন অমা চলাইদুনা মশাগী পাঙ্গল উৎখ্রেঃ পি.এম.
রেলৱেজনা ২১শুবা চহি চা অসিদা অচৌবা খোঙ্কাপ অমা কানখ্রে অমসুং মসিদা তুংগী খুদোংচাবা কয়া অমা লৈরিঃ পি.এম.
ঐখোয়গী সরকারনা খেলো ভারত পোলিসী কৌবা জাতিগী অনৌবা স্পোর্ত পোলিসী অমা শেমখ্রে; মসিদা খেলো ইন্দিয়া কেম্পেন্দগী হৌরগা তোপ্স স্কিম ফাওবনা ঙসিগী শান্নরোইশিংদা মমাংদা অমুক্তা পীখিদ্রিবা খুদোংচাবা পীরিঃ পি.এম.
ভারত্তা ২০৩৬তা পাংথোক্কদৌরিবা ওলিম্পিক গেম্স অসিগীদমক্তা ঐখোয়না শেম শারি। শান্নরোই খুদিংমক্না কত্থোকপগা লোয়ননা মসিগীদমক্তা শেম শাগদবনিঃ পি.এম.
পি.এম.না হরিয়ানাগী ‘স্বচ্ছ সে স্বাগৎ’ খোঙথাং থাগৎখ্রে অমসুং লু নানবা হায়বসি মীপুম খুদিংমক্কী নোংমগী পুন্সিগী শরুক ওইনবা হায়খি
17 JUL 2026 3:03PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি হরিয়ানাগী জিন্দদা লুপা করোর ১৪,৭০০গী চাউরাকপা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেক্ত কয়া লৈবাক মীয়ামদা কত্থোকখ্রে অমসুং উরেপ উয়ুংসু তমখ্রে। মফম অদু য়ৌরকপদা নুংঙাইবা ফোংদোক্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা শক্তি পীথ মাতা জয়ন্তীনা অখন্নবা মওংদা মনা পীখিবা লমদম অসিগী পুৱারী, লানগী অমসুং স্পিরিচুএল লিগেসিদা পুক্নিং থৌগৎখি। মহাক্না চহী তরাগী খুজিং কয়াগী মমাংদা শহর অসিদা ওর্গনাইজেসনগী থৌদাং লৌবগীদমক লাকখিবা অদু নীংশিংলদুনা, মহাক্না ফংখিবা অদুগী থোইদোক হেন্দোকপা নুংশিজবা অদু মহাক্না নীংশিংখি। মসি মুরাহ বফেলো দাইরী, দেসি বুরা অমসুং ঘেভরগুম্বা লোকেল কুলিনরী স্তেপশিংগা মরী লৈনৈ। শ্রী মোদীনা হায়খি, "মসি অখন্নবা লম নত্তে, মসি পুৱারী, থৌনা, ধর্ম অমসুং চাউথোকচনীংঙাই ওইবা লম অমনি।"
মতম চুপ্পগী ওইবা লোকেল ফ্লেভরশিং অসি লমদম অসিগী চাউখৎ-থৌরাংগী লমদা চাউনা অহোংবা লাকপগা চাংদম্নদুনা প্রধান মন্ত্রীনা শহর অসি অফবা লৈঙাক্কী মোদেলগী মঙাল নাইবা মমি অমা ওইনা থমখি। হৌখিবা চহিশিং অসিদা রাজ্য পুম্বনা চাউখৎপগী অনৌবা খোঙচৎ অমদা লেপ্পা লৈতনা চংশিল্লি হায়বা ৱাফম থম্লদুনা মহাক্না হায়খি মদুদি ঙসিগী থৌরমশিং অসিনা মিসন অসিদা অনৌবা থৌনা অমা পীরক্লি। ঙসিগী প্রোগ্রাম অসিনা সরকারগী মিসন অসিবু মপুং ফানা অনৌবা ইনর্জীগা লোয়ননা মপুং ফাহল্লি।"
লমদম অসিগী মমিং অসি হৌজিক্তি পুৱারীগী চেফোঙশিংদা মতম পুম্নমক্তা ইদুনা লৈরে হায়না ফোংদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক অসিগী অহানবা হায়দ্রোজেন-পাৱর ত্রেন হৌদোক্লে হায়না চাউথোকচবা ফোংদোকখি। বোম্বে অমসুং থানেগী মরক্তা পুৱারী ওইরবা অহানবা ত্রেনগী খোঙচৎ অদুগা মান্নবা ৱাখল্লোন অমা থম্লদুনা মহাক্না হায়খি মদুদি লাক্কদৌরিবা চারোন-শুরোনশিংনসু এদভান্স গ্রীন মোবিলিতীগী মতাংদা খন্ন-নৈনরকপা মতমদা কোরিদোর অসি অমর ওইহল্লগনি। শ্রী মোদীনা হায়খি, "ভারতকী রেলৱেজবু মোদর্নাইজেসনগা মরী লৈনবা মরুওইবা খোংথাং অসিগীদমক্তা ঐহাক্না অদোম পুম্নমক অমসুং লৈবাক পুম্ববু থাগৎপা ফোংদোকচরি।"
ইনফ্রাস্ত্রকচরগী অচৌবা খোঙজং অদু শন্দোক্না তাক্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা রেলৱেজ, হাইৱেজ অমসুং কলচরেল হেরিতেজগী লমদা লুপা করোর ১৪,০০০গী অনৌবা প্রোজেক্তশিং রাজ্য অসিগী য়াইফ-থৌরাংগীদমক্তা হকথেংননা কত্থোক্লে হায়না পনখি। হেল্থকেয়র পাকথোক চাউথোকহনবগী মতাংদা পল্লদুনা মহাক্না পন্দিৎ নেকি রাম শর্মা মেদিকেল কোলেজ বিৱানিদা অমসুং মহারিশী চয়াবন মেদিকেল কোলেজ অমসুং নর্নৌলদা লৈবা রাও তুলারম হোস্পিতালবু মেদিকেল প্রোফেস্নেলশিংগীদমক্তা অনৌবা লম্বী শেমগৎনবা পান্দম থমদুনা মীয়ামদা কত্থোকখ্রে। অনৌবা ইন্সতিত্যুসনশিং অসিনা হরিয়ানাগী হেল্থকেয়র সর্বিসশিংবু হেন্না শক্তি লৈহল্লগনি অমসুং য়াম্না লায়না ফংহল্লগনি।"
মফম অদুগী মীয়ামনা উৎলিবা মপুং ফাবা সিভিক দেদিকেসন অদু থাগৎপা ফোংদোক্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী মফমদা লাকপা মমাংদা মখোয়না স্বচ্ছতা ৱেলকম ইনিসিয়েতিববু য়াম্না মরুওইনা লৌখিবা অদুগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি। কম্ম্যুনিতীনা সিনিতেসন কেম্পেনদা এক্তিব ওইনা অমসুং অনৌবা মওংদা শরুক য়াবা উবদা মহাক্না অপেনবা ফোংদোকখি। মহাক্না হায়রিবা গ্রাসরুৎ মোমেন্তম অসিবু মতম পুম্নমক্তা ঙাক্না চৎনবা হায়খি। শ্রী মোদীনা হায়খি, "ঐখোয়না পথাপ নাইনা শেংদোকপা অসি ঐখোয়গী নোংম-নোংমগী পুন্সিগী মরুওইবা শরুক অমা ওইহনগদবনি।"
মালেমগী রেলৱেজ সেক্তরগী তেক্নোলোজিগী ইভোলুসন থিদোক্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা নিংশিংখি মদুদি ১৯শুবা চহি চা অসি মরু ওইনা স্তীম ইঞ্জিনশিংনা মশক তাকপীখি অদুগা ২০শুবা চহি চা অসি ইলেক্ত্রিক পাৱরনা মশক তাকপীখি। তুংলমচৎকী মায়কৈদা য়েংলদুনা মহাক্না হায়খি মদুদি ২১শুবা চহি চা অসি হায়দ্রোজেন মোবিলিতীনা চংশিল্লগনি। জিন্দ অমসুং সোনিপৎকী মরক্তা নৌনা হৌদোকখিবা কিলোমীতর ৯০গী লম্বী অসিদগী ওফিসিএল ওইনা হৌগনি। ঙসিদি, ইন্দিয়ন রেলৱেজনা ২১শুবা চহিচাগী তেক্নোলোজী অসিদা চাউনা খুমাং চাউশিনখ্রে। মসিনা তুংগী এক্সপান্সনগীদমক অচৌবা পোতেন্সিএল অমা থম্লি।" হায়না শ্রী মোদীনা ফোংদোকখি।
লৈবাক অসিনা ফংলিবা অসি মালেমগী ওইবা মীৎয়েং অমদা থম্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি হায়দ্রোজেন ত্রেন তেক্নোলোজী অসি মালেমগী ওইনা চহি ৭-৮গী মমাংদা চৎনবা হৌরকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি হৌজিক্কী ওইনা লৈবাক খরখক্তনা অসিগুম্বা ত্রেনশিং অসি চলাইবা ঙম্বগী মতিক লৈরি, অমসুং মখোয় অসিসু অহানবা তাঙ্ককতা লৈরি। শ্রী মোদীনা হায়খি, "অনৌবা হৌদোকখিবা ভারতকী হায়দ্রোজেন ত্রেন অসিগী অশেংবা তৌবা ঙম্বগী মরমদা খঙবদা অদোম্না চাউথোকচবা পোক্কনি।"
অনৌবা ত্রান্সপোর্ত মার্ভেল অসিগী তেক্নিকেল স্পেসিফিকেসনশিং ফোংদোক্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা নৌনা হৌদোকখিবা ত্রেন অসি মালেমগী ওইনা মসিগী মখলগী খ্বাইদগী শক্তি লৈরবা ত্রেন অমনি হায়না ফোংদোকখি। মসিগী ক্বালিটি অসি অশ্ব শক্তি ৩২০০নি অমসুং কোচ ১০ য়াওরি। মহৌশানা কোচ অহুম নৎত্রগা মরি খক্তমক য়াওবা ইন্তর্নেস্নেলগী ওর্গানশিংগা চাংদম্নবদা মহাক্না লৈবাক অসিনা অহানবা ওইনা হোৎনবদা থৌনা ফবা ওপরেস্নেল দোমিনেন্স অমা লৈরে হায়না চাউথোক্না ফোংদোকখি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি ভারতনা কোচ ১০ মপুং ফানা য়াওবা হায়দ্রোজেন ত্রেন অমা খোঙজেল য়াংনা পুথোক্তুনা মসিগী শক্তি অদু মায় পাক্না উৎখ্রে।
গ্রীন মোবিলিতীগী মাইলস্তোন অসিগী লমদমসিগী ওইবা মওং-মতৌগীদমক থাগৎপা ফোংদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মপুং ফানা থুমখোং য়াওদবা ত্রেন অসি লমদমসিগী মেনুফেকচরিং ইনিসিয়েতিবকী অচৌবা মাইপাকপা অমনি। মহাক্না অৱাংবা থাক্কী সিস্তেম অসি মপুং ফানা দিজাইন তৌবগীদমক লৈবাক অসিগী অফবা ইঞ্জিনীয়রশিংবু থাগৎপা ফোংদোকখি অমসুং মসিগী শেমগৎ-শাগৎপগী থবক অসি ফজনা পাংথোক্নবগীদমক লমদম অসিগী মেনুফেকচরিং কম্পেনীশিংবু থাগৎপা ফোংদোকখি। "মসি মেক ইন ইন্দিয়া ইনিসিয়েতিবকী য়াম্না মায় পাকপা অমসুং চাউথোকচনীংঙাই ওইবা খুদম অমনি।" হায়না শ্রী মোদীনা হায়খি।
অৱাংবা থাক্কী তেক্নোলোজী অসিগী য়াম্না তোপ-তোপ্পা ওপরেস্নেল মথৌ তাবশিং শন্দোক্না তাক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি হায়দ্রোজেন ত্রেনশিংদা মপুং ফানা তোঙানবা ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং অখন্নবা, তোঙানবা সপোর্ত সিস্তেমশিং মথৌ তাই। অথুবা তুংদা হায়রিবা অখন্নবা নেৎৱার্ককী মথৌ তাবশিং অসি ফংহন্নবা অনৌবা ফেক্টরীশিং অমসুং মসিগা মরী লৈনবা ফেসিলিতীশিং অথুবা মতমদা লিংখৎলকপা ঙম্নবা মহাক্না মাংজৌননা পানখি, মসিনা লোকেলাইজ তৌরবা শেন্মিৎলোনদা অচৌবা ইথিল অমা পীগনি হায়না মহাক্না পানখি। শ্রী মোদীনা হায়খি, "এদভান্স ত্রেন নেৎৱর্ক অসিনা হরিয়ানাগী নহারোলশিংগীদমক অনৌবা থবক ফংবগী খুদোংচাবা কয়া অমা লৈহল্লগনি।"
মরুওইবা জিওপোলিতিকেলগী শিংনবশিংদা মীৎয়েং চংদুনা, হৌখিবা চহি ১২দা ইন্দিয়ন রেলৱেজদা চাউনা অহোংবা লাকপদগী লাকপা স্ত্রেতেজিক লোজিতিক এদভান্তেজশিং প্রধান মন্ত্রীনা পনখি। নোংচুপ এসিয়াদা হৌজিক চত্থরিবা অকিবা লৈতবা চয়েৎনবা অদু পল্লদুনা মহাক্না পেত্রোলিয়ম, দিজেল, এল.পি.জি. অমসুং ফর্তিলাইজরশিংগীদমক তঙাই ফদবা সপ্লাইগী সমুদ্রগী লম্বীশিং অসি করম্না থা কয়াগী মমাংদগী অকনবা অৱাবা কয়া মায়োক্নদুনা লাক্লিবগে হায়বদু শন্দোক্না তাকখি। শ্রী মোদীনা হায়খি, মরু ওইবা সমুদ্রগী লম্বী অসিগী খুত্থাংদা, ভারতনা মরু ওইবা ফ্যুএল অমসুং লৌউ-শিংউগী পোৎলমশিং মশিং য়াম্না পুশিল্লি।
২০১৪গী মমাংদা অসিগুম্বা মালেমগী ওইবা ফ্যুএল ক্রাইসিস অসিনা লৈবাক অসিদা শাথীবা শাফু অমা পীখিবা অদু পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি দিজেলদা হান্ননা য়াম্না থাজবা থমখিবা অসিনা নেস্নেল রেলৱেজ নেটৱার্ক অসি তঙাইফদনা অমসুং মপুং ফানা লেমহৌরগনি। নেস্নেল গ্রিদকী চাদা ৯৯ অমসুং স্তেৎকী ত্রেকশিংগী চাদা ১০০দা ইলেক্ত্রিসিফাই তৌখ্রবা এদমিনিস্ত্রেতিব পোস অসি মহাক্না ১৯২৫ অমসুং ২০১৪গী মরক্তা নেৎৱার্ক অসিগী চাদা ৩০ খক্তমক ইলেক্ত্রিসিফাই তৌখিবগী ৱাফম ফোংদোকখি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি মপুং ফানা ইলেক্ত্রিফিকেসন তৌবনা মরম ওইদুনা মালেমগী ওইলগী অৱাবা লৈরবসু ঐখোয়গী ত্রেনশিং অসি লেপ্পা লৈতনা চেনখি।
হেন্না ফবা কনেক্তিবিতীগী সোসিও-ইকোনোমিক কান্নবশিং অদু পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি পাকথোক চাউথোকপা রোদ অমসুং রেল নেটৱার্কশিংনা মীয়ামদা অচৌবা খুদোংচাবশিং ফংহল্লি অমসুং লমদম অসিগী চাউখৎ থৌরাংসু খুমাং চাউশিলহল্লি। দিল্লী-অম্রিতসর-কাত্রা এক্সপ্রেসৱেগী লোকেল সেক্সন, জিন্দ-গোহানা নেস্নেল হায়ৱে অমসুং অম্বালা-কালা অম্বগী লেন মরিগী প্রোজেক্তকী ওফিসিএল ওইনা হৌদোক্লদুনা মহাক্না ইন্তর স্তেৎ লোজিতিক কান্নবা কয়া অমা উবা ফংখি। অসিগুম্বা পাক চাউবা কনেক্তিবিতীগী থবক অসিনা চাউখৎ-থৌরাংগী খোঙজেল য়াংনা হেনগৎহন্দুনা অচৌবা খুদোংচাবা পীরি।"
হোস্ত দিস্ত্রিক্ত অসিগী লোজিতিক ত্রান্সফোর্মেসনগী মতাংদা পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি শহর অসি তোঙান তোঙানবা নেস্নেল হায়ৱে মঙাগী খুত্থাংদা স্ত্রেতেজিক ওইনা শম্নহল্লে। অপগ্রেদ তৌবগী অচৌবা শেন্মিৎলোনগী কান্নবশিং অদু পল্লদুনা মহাক্না ফোংদোকখি মদুদি লৌমীশিং অমসুং শা-ষন য়োক্লিবশিংনা হৌজিক্তি মরুওইবা কম্মর্সিএল মার্কেৎশিংদা য়াম্না মমল হোংবা অমসুং হেন্না লায়না এক্সেস ফংলগনি। শ্রী মোদীনা হায়খি, "মসিগী মপাঙ্গল কনবা কনেক্তিবিতী অসিনা ইন্দস্ত্রীশিংদা শক্তি পীরগনি, তুরিজমদা শাফু পীরগনি অমসুং অচৌবা থাক্তা অনৌবা থবক ফংহল্লগনি।"
ইন্দোনেসিয়া, ওস্ত্রেলিয়া অমসুং ন্যু জিলেন্দদা মহাক্না মায় পাক্না চৎখিবা দিপ্লোমেতিক তুরীশিং অদু পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক অসিনা ফংখিবা মশিং য়াম্লবা মীয়ামদা খঙহল্লবা মালেমগী ওইবা বাইলেতরেল এগ্রীমেন্তশিং অদু পনখি। অদুম ওইনমক, মহাক্না মরুওইবা, অদুম ওইনমক রিপোর্ত তৌদবা, রিজন অসিগী নহা ওইরিবা দেমোগ্রাফিককীদমক্তা য়াম্না মরুওইবা, হকথেংননা মরুওইবা স্ত্রাতেজিক ওইবা হীরম অমদা অখন্নবা মীৎয়েং চংখি। শ্রী মোদীনা হায়খি, "হরিয়ানাগী নহারোলশিংগা মরী লৈনবা হীরম অমা লৈ, মদুগী মতাংদা খন্ন-নৈনখিদে, মদুদি স্পোর্তসনি।"
মপান লৈবাক্কী সরকারশিংগা লোইননা পাঙথোকখিবা স্ত্রেতেজিক দাইলোগশিংগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি এথলেতিক অমসুং কম্পিতিতিব সেক্তরদা অহোংবা পুরক্নবা পান্দম থমদুনা লাক্লিবা পাক-শন্না পাঙথোক্কদৌরিবা ইন্তর্নেস্নেল কোলাবোরেসনশিং অদু মহাক্না ফোংদোকখি। স্পোর্তস ইন্দস্ত্রী অমসুং ইলিৎ এথলেৎশিংগী ত্রেনিং মেথদোলোজীশিংদা মীৎয়েং থমদুনা পুন্না থবক পায়খৎমিন্নবা মহাক্না পান্দম থমখি। " লৈবাকশিং অসিগা পুন্না থবক তৌমিন্নদুনা লাক্কদৌরিবা মতম অসিদা ঐখোয়না স্পোর্তস ইন্দস্ত্রীদা মরু ওইবা থবকশিং পাংথোক্কনি।"
এথলেতিক ইনফ্রাস্ত্রকচরগী দোমেস্তিক ওভরহোলগী মতাংদা পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা শান্ন-খোৎনববু মতৌ করম্না এক্তিব ওইনা অমসুং সিস্তেমেতিক ওইনা ফিৎনেস অমসুং থবক ফংহনবগী মরুওইবা, চুনবা মেদিয়ম অমদা ওন্থোক্লিবগে হায়বদু শন্দোক্না তাকখি। অনৌবা নেস্নেল স্পোর্তস পোলিসী অমসুং খেলো ভারত নীতি মাই পাক্না পায়খৎপগী মতাংদা পল্লদুনা মহাক্না খেলো ইন্দিয়া অমসুং তোপসকুম্বা য়াম্না ইফেক্তিব ওইবা স্কিমশিংগী খুত্থাংদা শান্নরোইশিংদা পীরিবা শেন-থুমগী অমসুং ইন্সতিত্যুস্নেল বেকিংগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি। শ্রী মোদীনা হায়খি, "মফমসিদা লৈরিবা রাজ্য সরকারনা শান্ন-খোৎনবদা অমসুং ঐখোয়গী থাজবা থম্বা শান্নরোয়শিংদা চাউনা অমসুং লেপ্পা লৈতনা পুক্নিং থৌগৎলি।"
নহা ওইরিবা শান্নরোয়শিংদা হকথেংননা ৱা ঙাংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা ইনফ্রাস্ত্রকচরগী মাইলস্তোনশিংদগী লাক্কদৌরিবা মালেমগী ওইবা কম্পিতিতিব প্লেৎফোর্মশিংদা ওন্থোকখি। ২০৩০গী কমনৱেল্থ গেম্স পাংথোক্নবা ভারতনা শেম-শাবা অমসুং ২০৩৬গী ওলিম্পিক গেম্সকীদমক লৈবাক অসিনা থাজবা থম্লিবা অদুগা লোয়ননা অহমেদাবাদতা পাংথোক্কদৌরিবা ৱার্ল্দ পুলিস এন্দ ফায়র গেম্সকী মতাংদা মহাক্না হায়খি। শ্রী মোদীনা হায়খি, "মহাক্না অদোমদা থাজবা পীজরি মদুদি সরকারনা অদোমগী অকনবা শেম-শাবা অদুগীদমক মথৌ তাবা খুদোংচাবা পুম্নমক মপুং ফানা পীগনি।"
লোকেলাইজ তৌরবা গবর্নান্স মোদেল অদু থাগৎলদুনা, মুখ্য মন্ত্রীগী লুচিং মখাদা ইনক্লুসিব দিবেলপমেন্তকী মন্ত্র অসি কনবা মওংদা ঙাক্না চৎপগীদমক প্রধান মন্ত্রীনা রাজ্যগী এদমিনিস্ত্রেসনবু থাগৎপা ফোংদোকখি। লল্লোন-ইতিক নৎত্রগা নেপোতিজম য়াওদবা, ত্রান্সপরেন্ত, মেরিৎতা য়ুম্ফম ওইবা থবক পীবগী থৌওংশিং নিংথিনা চৎনহনবগী মতাংদা মহাক্না ফোংদোকখি। অসিগুম্বা পথাপকী ওইবা রিফোর্মশিং অসি চৎনহনবদা অচৌবা পোলিতিকেলগী অৱাবা লৈ হায়বা মহাক্না খঙখি।
লৌউ-শিংউগী য়াইফ-থৌরাংগীদমক্তা সরকারগী অচেৎপা স্ত্রকচরেল কম্মিতমেন্ত অদু অমুক হন্না ফোংদোক্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা লোকেল মার্কেত অসি রাজ্য অসিগী খ্বাইদগী চাউবা অমা ওইনা শকখঙখি অমসুং লৌমীশিংদা হকথেংননা পীরিবা অচৌবা শেল-থুমগী কান্নবা অদু পনখি। ইন্সতিত্যুস্নেল সপোর্ত অসি ক্বান্তিফাই তৌরদুনা মহাক্না হায়খি মদুদি পি.এম. কিসান সম্মান নিধিগী খুত্থাংদা রাজ্যগী লৌমীশিংনা চাউরাক্না লুপা করোর ৮,০০০ ফংখ্রে। মসিগী মনুংদা লোকেল লৌমীশিংনা য়াম্না চাউনা শরুক অমা ফংলি। শ্রী মোদীনা হায়খি, "জিন্দ খক্তদা ঐখোয়গী হোৎনবা কনবা লৌমীশিংদা লুপা করোর ৬০০ হেন্না হকথেংননা ত্রান্সফর তৌখ্রে।"
লৈবাক অসিগী নাৎকী ওইবা অমসুং থাজবগী ওইবা মগুনশিংবু থাগৎলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা লমদম অসিবু মসিগী অঙকপা পুৱারী ওইরবা হেরিতেজ অসিগী অচৌবা, হিংলিবা ইপিসেন্তর অমনি হায়না শকখঙখি। মহারাজা রঞ্জিৎ সিংহগী শক্নাইরবা লিগেসী অমসুং পান্দবশিংগী অশেংবা থাজবশিং পল্লদুনা মহাক্না মফম অদুগী শক্নাইরবা লাই খুরুমফমশিংবু পনখি। "মসি ঙসি মোদর্ন ইন্দিয়ানা থাজবা অমসুং স্পিরিচুএলিতিগী মগুন লৈবা হেরিতেজ অদুনি।"
মমাংঙৈগীদমক থম্লিবা ইকাই খুম্নবা অসি তুংগী এজুকেস্নেল অমসুং কলচরেল ইসুশিংগা মরী লৈনহল্লিবা অসি পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি লৈবাক অসিনা মশাগী পুৱারীবু মথংগী মীরোলদা মপুং ফানা ইকাই খুম্নবা উৎতুনা পীশিনবদা অচেৎপা থাজবা থম্লি। পান্দম অসি মতিরিএলাইজ তৌনবগীদমক, মহাক্না কুরুক্ষেত্রদা অনৌবা শিখ ম্যুজিয়ম অমগী উরেপ উয়ুং তম্বগী ওফিসিএল ওইনা লাউথোকখি। "অনৌবা মিউজিয়ম অসিনা ভারতকী অচৌবা গুরুগী চৎনবী অসি ঐখোয়গী তুংগী চারোন-শুরোনশিংদা মায় পাক্না অমসুং চাউথোকচবা ফাওহনগনি" হায়না শ্রী মোদীনা ফোংদোকখি।
মহাক্কী ৱারোল লোইশিল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা রাজ্য অসি লৌউ-শিংউ অমসুং ইন্দস্ত্রীগী দবল ইকোনোমিক হুইলশিংনা চপ মান্ননা থৌগৎতুনা চাউখৎপগী খোঙজেল য়াংনা চংশিল্লি হায়না ফোঙদোকখি। অনৌবা খোঙজেল অসি হেন্না য়াংশিনহন্নবা নৌনা হৌদোকখিবা প্রোজেক্তশিংদা য়াইফ-পাউজেল পীরদুনা মহাক্না লমদম অসিনা লৈবাক অসিগী খোঙচৎ অসিদা মরুওইবা থৌদাং লৌগনি হায়বগী থাজবা থমখি। শ্রী মোদীনা হায়খি, "হরিয়ানাগী খোঙজেল য়াংনা চাউখৎলকপা অসিনা তশেংনা অমসুং মপাঙ্গল কনবা মওংদা বিকিসিত ভারতকী মায়কৈদা ঐখোয়না চংশিল্লিবা খোঙচৎ অসিদা ইনর্জী পীরগনি।"

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi lays foundation stone and dedicates to the nation various development projects worth around ₹14,700 crore in Jind, Haryana
Today, Jind and Haryana have permanently etched their names in the pages of history. From here today, the nation has been gifted its first Hydrogen Train: PM
Besides being completely emission-free, India's Hydrogen Train, stands as a remarkably successful testament to MAKE IN INDIA: PM
India has successfully demonstrated its prowess by running a hydrogen train with ten full coaches straightaway: PM
Railways has taken a massive leap in this 21st-century technology, which holds immense potential for future expansion: PM
Our government has formulated a new National Sports Policy, the Khelo Bharat policy as well; Ranging from the Khelo India campaign to the TOPS Scheme, athletes today are being provided with unprecedented facilities: PM
We are making full preparations for the Olympic Games to be held in India in 2036. Every athlete must prepare with complete dedication: PM
PM appreciate people of Haryana for ‘Swachhta Se Swagat’ initiative, exhorts them to make cleanliness a part of everyday lives
17 JUL 2026 3:03PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi today laid the foundation stone and dedicated to the nation various development projects worth around ₹14,700 crore in Jind, Haryana. Expressing profound joy upon arrival at the site, the Prime Minister highlighted the region's rich historical, martial, and spiritual legacy, uniquely blessed by the Shakti Peeth Mata Jayanti. Recalling his initial visits to the city decades ago for organizational duties, he fondly recalled the unforgettable affection he received, intrinsically linked to local culinary staples like Murrah buffalo dairy, desi bura, and ghevar. "This is no ordinary land; it is a profound land of history, bravery, religion, and immense pride," observed Shri Modi.
Contrasting the timeless local flavors with the dramatically transformed developmental landscape of the region, the Prime Minister positioned the city as a shining reflection of the good governance model. Emphasizing that the entire state has firmly embarked on a new trajectory of progress over the past years, he noted that the day's events are actively infusing this mission with powerful fresh momentum. "Today's program is filling this exact mission of the government with completely new energy," asserted Shri Modi.
Declaring that the region's name has now been permanently etched into the pages of history, the Prime Minister proudly announced the launch of the country's first hydrogen-powered train. Drawing a visionary parallel to the historic first train journey between Bombay and Thane, he stated that future generations will similarly immortalize this corridor whenever advanced green mobility is discussed. "I congratulate all of you and the entire country for this momentous step related to the deep modernization of Indian Railways," affirmed Shri Modi.
Detailing the massive infrastructural push, the Prime Minister listed over Rs 14,000 crore worth of new projects spanning railways, highways, and cultural heritage dedicated directly to the state's welfare. Highlighting a massive healthcare expansion, he announced the dedication of Pandit Neki Ram Sharma Medical College in Bhiwani and Maharishi Chyavan Medical College along with Rao Tularam Hospital in Narnaul, aimed at creating pristine new avenues for aspiring medical professionals. "These new institutions will make the healthcare services of Haryana even more empowered and highly accessible," noted Shri Modi.
Appreciating the immense civic dedication demonstrated by the local populace, the Prime Minister commended the profound seriousness with which they embraced the cleanliness welcome initiative prior to his arrival. Expressing great contentment at witnessing the community actively and freshly engaging in the sanitation campaign, he called for permanently sustaining this grassroots momentum. "We must systematically make cleanliness an integral part of our everyday lives in this exact manner," affirmed Shri Modi.
Tracing the technological evolution of the global railway sector, the Prime Minister recalled how the 19th century was fundamentally defined by steam engines while the 20th century was defined by electrical power. Looking toward the future, he emphasized that the 21st century will be driven by hydrogen mobility, officially starting with the newly inaugurated 90-kilometer route between Jind and Sonipat. "Today, Indian Railways has taken a massive leap in this 21st-century technology, which holds immense potential for future expansion," observed Shri Modi.
Putting the nation's achievement into a global perspective, the Prime Minister noted that hydrogen train technology only came into practical existence worldwide 7-8 years ago. He highlighted that only a highly exclusive handful of nations currently possess the capability to operate such trains, and even those remain in preliminary stages. "You will be immensely proud to hear about the true capabilities of this newly launched Indian hydrogen train," remarked Shri Modi.
Revealing the technical specifications of the new transport marvel, the Prime Minister described the newly launched train as the most powerful of its kind globally, boasting a formidable 3,200-horsepower capacity and comprising ten coaches. Contrasting it with international counterparts that typically feature only three to four coaches, he proudly highlighted the nation's bold operational dominance on its very first attempt. “India has successfully demonstrated its prowess by running a hydrogen train with ten full coaches straightaway,” asserted Shri Modi.
Celebrating the indigenous nature of this green mobility milestone, the Prime Minister emphasized that the entirely smoke-free train is a resounding, tangible triumph of the domestic manufacturing initiative. He credited brilliant domestic engineers for completely designing the advanced system and local manufacturing companies for flawlessly executing its construction. "This is a highly successful and proud example of the Make in India initiative," noted Shri Modi.
Explaining the highly unique operational requirements of this advanced technology, the Prime Minister pointed out that hydrogen trains necessitate completely distinct infrastructure and specialized, segregated support systems. Anticipating the rapid establishment of new factories and associated facilities to meet these specific network needs in the immediate future, he projected a massive localized economic ripple effect. "This advanced train network is absolutely guaranteed to create numerous new employment opportunities for the youth of Haryana," affirmed Shri Modi.
Shifting focus to critical geopolitical challenges, the Prime Minister highlighted the strategic logistical advantages derived from the massive transformations within Indian Railways over the past twelve years. Pointing to the ongoing volatile conflict in West Asia, he explained how the indispensable supply maritime routes for petroleum, diesel, LPG, and fertilizers have been continuously surrounded by severe disruptions for months. "Through this vital maritime route, India imports a massive quantity of essential fuels and agricultural inputs," observed Shri Modi.
Hypothesizing the devastating national impact of such a global fuel crisis prior to 2014, the Prime Minister noted that the previous heavy reliance on diesel would have inevitably and completely paralyzed the national railway network. Revealing that a mere 30 percent of the network was electrified between 1925 and 2014, he celebrated the administrative push that has now electrified nearly 99 percent of the national grid and 100 percent of the state's tracks. "Because of complete electrification, our trains continued to run completely uninterrupted despite the severe global oil crisis," asserted Shri Modi.
Underscoring the dual socio-economic benefits of enhanced connectivity, the Prime Minister explained that expansive road and rail networks simultaneously provide immense public convenience while exponentially accelerating regional development. Officially launching the local section of the Delhi-Amritsar-Katra Expressway, the Jind-Gohana National Highway, and the Ambala-Kala Amb four-lane project, he envisioned many interstate logistical benefits. "Such expansive connectivity work provides immense comfort while heavily multiplying the speed of overall development," noted Shri Modi.
Detailing the logistical transformation of the host district, the Prime Minister pointed out that the city is now strategically connected by five distinct national highways. Outlining the immense economic advantages of this upgrade, he stressed that farmers and livestock breeders will now enjoy significantly cheaper and easier access to major commercial markets. "This robust connectivity will actively empower industries, give wings to tourism, and create new employment on a massive scale," affirmed Shri Modi.
Reflecting on his highly successful recent diplomatic tours to Indonesia, Australia, and New Zealand, the Prime Minister highlighted the numerous publicized international bilateral agreements secured by the nation. However, he drew special attention to a crucial, yet underreported, strategic topic of discussion that holds immense, direct significance for the region's young demographic. "There is one specific subject heavily linked to the youth of Haryana that has not been discussed as much, and that is sports," remarked Shri Modi.
Elaborating on the strategic dialogues held with foreign governments, the Prime Minister revealed extensive upcoming international collaborations aimed at revolutionizing the athletic and competitive sector. Anticipating joint initiatives focusing on the broader sports industry and elite athlete training methodologies, he projected immense localized skill benefits. "By working together with these nations, we are going to accomplish significant work in the sports industry in the coming times," asserted Shri Modi.
Detailing the domestic overhaul of athletic infrastructure, the Prime Minister explained how sports are being actively and systematically transformed into a major, viable medium for both fitness and employment. Citing the successful implementation of the new National Sports Policy and the Khelo Bharat Niti, he praised the unprecedented financial and institutional backing provided to athletes through highly effective schemes like Khelo India and TOPS. "The state government here is also providing tremendous, continuous encouragement to sports and our dedicated athletes," observed Shri Modi.
Addressing the young athletes directly, the Prime Minister shifted from infrastructure milestones to upcoming massive global competitive platforms. Announcing India's preparations to host the 2030 Commonwealth Games and the ambitious national bid for the 2036 Olympic Games, alongside the World Police and Fire Games in Ahmedabad, he urged local competitors to train with maximum intensity. "I assure you that the government will completely provide you with every necessary facility for your rigorous preparation," affirmed Shri Modi.
Praising the highly localized governance model, the Prime Minister commended the state administration for strictly adhering to the mantra of inclusive development under the leadership of the Chief Minister. Highlighting the strict implementation of transparent, merit-based employment practices devoid of bribery or nepotism, he acknowledged the immense political difficulty of enacting such systemic reforms
Reaffirming the government's unwavering structural commitment to agricultural welfare, the Prime Minister recognized the local market as one of the largest in the state and highlighted the massive financial benefits delivered directly to cultivators. Quantifying this institutional support, he revealed that state farmers have received approximately Rs 8,000 crore through the PM Kisan Samman Nidhi, with local farmers receiving a highly significant portion. "Over 600 crore rupees have already been directly transferred to our hardworking farmers here in Jind alone," asserted Shri Modi.
Celebrating the deep-rooted cultural and spiritual ethos of the nation, the Prime Minister identified the region as a massive, living epicenter of this rich historical heritage. Invoking the glorious legacy of Maharaja Ranjit Singh and the sacred faith of the Pandavas, he pointed to revered local pilgrimage sites that continue to draw millions of devoted followers. "This is the exact glorious heritage of faith and spirituality that modern India actively preserves today," remarked Shri Modi.
Linking this profound reverence for the past with future educational and cultural endeavors, the Prime Minister noted that the nation remains deeply committed to passing its history down to the next generation with complete respect. To materialize this goal, he officially announced the foundation stone laying for a brand new Sikh Museum in Kurukshetra. "This new museum will successfully and proudly transmit the great Guru tradition of India to our upcoming generations," affirmed Shri Modi.
Concluding his address, the Prime Minister described the state as racing along a rapid path of development powered equally by the dual economic wheels of agriculture and industry. Blessing the newly inaugurated projects to further massively accelerate this momentum, he expressed absolute confidence in the region's vital contribution to the national journey. "This rapid development of Haryana will undoubtedly and powerfully energize our ongoing journey toward a Vikisit Bharat," asserted Shri Modi.