প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে হাৰিয়ানাৰ জিন্দত প্ৰায় ১৪,৭০০ কোটি টকা মূল্যৰ বিভিন্ন উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন আৰু ৰাষ্ট্ৰলৈ উৎসৰ্গা কৰে
জিন্দত উপস্থিত হৈ সুখী হৈছো। প্ৰদূষণবিহীন পৰিবহণ, সংযোগ, স্বাস্থ্যসেৱা আৰু সাংস্কৃতিক ঐতিহ্য শক্তিশালী কৰা প্ৰকল্পসমূহৰ শুভাৰম্ভ অনুষ্ঠানত ভাষণ প্ৰদান; এইবোৰে একেলগে ‘জীৱন যাত্ৰাৰ সূচলতা’ উন্নত কৰিব আৰু হাৰিয়ানাৰ উন্নয়ন ত্বৰান্বিত কৰিবঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
আজি জিন্দ আৰু হাৰিয়ানাই ইতিহাসৰ পৃষ্ঠাত স্থায়ীভাৱে নিজৰ নাম অংকিত কৰিছে। আজিৰ ইয়াৰ পৰা দেশক প্ৰথমখন হাইড্ৰ’জেনচালিত ৰে’ল উপহাৰ দিয়া হৈছেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
সম্পূৰ্ণৰূপে নিৰ্গমন-মুক্ত হোৱাৰ উপৰি ভাৰতৰ হাইড্ৰ’জেনচালিত ৰে’ল মেক ইন ইণ্ডিয়াৰ এক উল্লেখযোগ্যভাৱে সফল সাক্ষ্য হিচাপে পৰিগণিত হৈছেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
ৰে’লপথেই হওক বা স্থলপথেই হওক, সংযোগৰ ক্ষেত্ৰত এনে পদক্ষেপে সুবিধা প্ৰদান কৰে আৰু উন্নয়নৰ গতি বহুগুণে ত্বৰান্বিত কৰেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
আমাৰ চৰকাৰে এক নতুন ৰাষ্ট্ৰীয় ক্ৰীড়া নীতি, খেলো ভাৰত নীতিও প্ৰস্তুত কৰিছে; খেলো ইণ্ডিয়া অভিযানৰ পৰা টপছ আঁচনিলৈকে, আজি খেলুৱৈসকলক অভূতপূৰ্ব সুবিধা প্ৰদান কৰা হৈছেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
17 JUL 2026 3:03PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি হাৰিয়ানাৰ জিন্দত প্ৰায় ১৪,৭০০ কোটি টকা মূল্যৰ বিভিন্ন উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে আৰু ৰাষ্ট্ৰলৈ উৎসৰ্গা কৰে। এই স্থানত উপস্থিত হৈ গভীৰ আনন্দ প্ৰকাশ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে শক্তি পীঠ মাতা জয়ন্তীৰ দ্বাৰা অনন্যভাৱে আশীৰ্বাদপুষ্ট অঞ্চলটোৰ সমৃদ্ধ ঐতিহাসিক, সামৰিক আৰু আধ্যাত্মিক ঐতিহ্যৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। কেইবা দশক পূৰ্বে সাংগঠনিক কৰ্তব্যৰ বাবে চহৰখনত তেওঁৰ প্ৰাৰম্ভিক ভ্ৰমণৰ কথা স্মৰণ কৰি তেওঁ লাভ কৰা অবিস্মৰণীয় মৰমৰ কথা স্মৰণ কৰে, যি অন্তৰ্নিহিতভাৱে মুৰা ম’হৰ দুগ্ধজাত সামগ্ৰী, দেশী বুৰা আৰু ঘেৱৰৰ দৰে স্থানীয় ৰন্ধন সামগ্ৰীৰ সৈতে জড়িত। ‘এয়া কোনো সাধাৰণ ঠাই নহয়; ইয়াৰ ইতিহাস, সাহসিকতা, ধৰ্ম আৰু অপৰিসীম গৌৰৱেৰে গভীৰ।’ শ্ৰী মোদীয়ে কয়।
অঞ্চলটোৰ নাটকীয়ভাৱে পৰিবৰ্তিত উন্নয়নমূলক দৃশ্যপটৰ সৈতে কালজয়ী স্থানীয় পৰিবেশৰ তুলনা কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে চহৰখনক সুশাসনৰ আৰ্হিৰ এক উজ্জ্বল প্ৰতিফলন হিচাপে স্থান দিয়ে। বিগত বছৰবোৰত সমগ্ৰ ৰাজ্যখনে দৃঢ়ভাৱে প্ৰগতিৰ এক নতুন গতিপথত যাত্ৰা আৰম্ভ কৰিছে বুলি গুৰুত্ব আৰোপ কৰি তেওঁ উল্লেখ কৰে যে আজি দিনটোৰ অনুষ্ঠানসমূহে সক্ৰিয়ভাৱে এই অভিযানক শক্তিশালী নতুন গতি প্ৰদান কৰিছে। ‘আজিৰ কাৰ্যসূচীয়ে চৰকাৰৰ এই সঠিক লক্ষ্যক সম্পূৰ্ণ নতুন শক্তিৰে পূৰণ কৰিছে’, শ্ৰী মোদীয়ে দৃঢ়তাৰে কয়।
অঞ্চলটোৰ নাম এতিয়া ইতিহাসৰ পৃষ্ঠাত স্থায়ীভাৱে অংকিত কৰা হৈছে বুলি ঘোষণা কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে গৌৰৱেৰে দেশৰ প্ৰথমখন হাইড্ৰ’জেনচালিত ৰে’ল মুকলি কৰাৰ কথা ঘোষণা কৰে। ব’ম্বে আৰু থানেৰ মাজৰ ঐতিহাসিক প্ৰথম ৰে’ল যাত্ৰাৰ কথা উল্লেখ কৰি তেওঁ কয় যে যেতিয়াই উন্নত সেউজ গতিশীলতাৰ বিষয়ে আলোচনা কৰা হ’ব ভৱিষ্যত প্ৰজন্মই একেদৰেই এই কৰিডৰটোক অমৰ কৰি ৰাখিব। ‘ভাৰতীয় ৰে’লৱেৰ ব্যাপক আধুনিকীকৰণৰ সৈতে জড়িত এই গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপৰ বাবে মই আপোনালোক সকলোকে আৰু সমগ্ৰ দেশক অভিনন্দন জনাইছো’, শ্ৰী মোদীয়ে দৃঢ়তাৰে কয়।
ব্যাপক আন্তঃগাঁথনিমূলক পদক্ষেপৰ বিষয়ে বিশদভাৱে উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰে’লপথ, ঘাইপথ আৰু ৰাজ্যখনৰ কল্যাণৰ বাবে প্ৰত্যক্ষভাৱে উৎসৰ্গিত সাংস্কৃতিক ঐতিহ্যৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি ১৪,০০০ কোটি টকাৰো অধিক মূল্যৰ নতুন প্ৰকল্পৰ কথা উল্লেখ কৰে। এক বৃহৎ স্বাস্থ্যসেৱা সম্প্ৰসাৰণৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি তেওঁ ভিৱানীৰ পণ্ডিত নেকিৰাম শৰ্মা চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় আৰু নাৰনৌলৰ ৰাও তুলৰাম চিকিৎসালয়ৰ সৈতে মহৰ্ষি চৱন চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় উৎসৰ্গা কৰাৰ কথা ঘোষণা কৰে, যাৰ লক্ষ্য হৈছে উচ্চাকাংক্ষী চিকিৎসা পেছাদাৰীসকলৰ বাবে একেবাৰে নতুন পথ সৃষ্টি কৰা। ‘এই নতুন প্ৰতিষ্ঠানসমূহে হাৰিয়ানাৰ স্বাস্থ্যসেৱাসমূহক আৰু অধিক শক্তিশালী আৰু অত্যন্ত সুলভ কৰি তুলিব’, শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে।
স্থানীয় জনসাধাৰণে প্ৰদৰ্শন কৰা অপৰিসীম পৌৰ সচেতনতাৰ প্ৰশংসা কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে তেওঁৰ আগমনৰ পূৰ্বে তেওঁলোকে গ্ৰহণ কৰা পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতাক আদৰণি জনোৱা পদক্ষেপক প্ৰশংসা কৰে। তেওঁলোকে সক্ৰিয়ভাৱে আৰু নতুনকৈ অনাময় অভিযানত জড়িত হোৱাত যথেষ্ট সন্তুষ্টি প্ৰকাশ কৰি তেওঁ এই তৃণমূল পৰ্যায়ৰ গতি স্থায়ীভাৱে বৰ্তাই ৰাখিবলৈ আহ্বান জনায়। ‘আমি সঠিকভাৱে পদ্ধতিগতভাৱে পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতাক আমাৰ দৈনন্দিন জীৱনৰ এক অবিচ্ছেদ্য অংগ হিচাপে গঢ়ি তুলিব লাগিব’, শ্ৰী মোদীয়ে দৃঢ়তাৰে কয়।
বিশ্বৰ ৰে’ল খণ্ডৰ প্ৰযুক্তিগত বিকাশৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ঊনবিংশ শতিকাক কেনেদৰে মৌলিকভাৱে বাষ্প ইঞ্জিনৰ দ্বাৰা সংজ্ঞায়িত কৰা হৈছিল সেই কথা স্মৰণ কৰে আৰু কয় যে বিংশ শতিকাক বৈদ্যুতিক শক্তিৰ দ্বাৰা সংজ্ঞায়িত কৰা হৈছে। আনুষ্ঠানিকভাৱে জিন্দ আৰু সোনিপটৰ মাজত নতুনকৈ উদ্বোধন কৰা ৯০ কিলোমিটাৰ পথত হাইড্ৰ’জেনচালিত ৰে’লৰ যাত্ৰা আনুষ্ঠানিকভাৱে মুকলি কৰি তেওঁ কয় যে ভৱিষ্যতৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি একবিংশ শতিকাটো হাইড্ৰ’জেনৰ দ্বাৰা চালিত হ’ব। ‘আজি ভাৰতীয় ৰে’লৱেই এই একবিংশ শতিকাৰ প্ৰযুক্তিত এক বৃহৎ অগ্ৰগতি লাভ কৰিছে, যি ভৱিষ্যতৰ সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে অপৰিসীম সম্ভাৱনা বহন কৰিছে’, শ্ৰী মোদীয়ে কয়।
ৰাষ্ট্ৰৰ সাফল্যক এক গোলকীয় দৃষ্টিকোণত ৰাখি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে হাইড্ৰ’জেনচালিত ৰে’ল প্ৰযুক্তি কেৱল ৭-৮ বছৰ পূৰ্বে বিশ্বজুৰি ব্যৱহাৰিক অস্তিত্বলৈ আহিছিল। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে বৰ্তমান মাত্ৰ কেইখনমান বিশেষ ৰাষ্ট্ৰৰহে এনে ৰে’ল পৰিচালনা কৰাৰ সামৰ্থ্য আছে আৰু আনকি সেইবোৰ এতিয়াও প্ৰাৰম্ভিক পৰ্যায়ত আছে। ‘নতুনকৈ মুকলি কৰা এই ভাৰতীয় হাইড্ৰ’জেন ৰে’লৰ প্ৰকৃত সামৰ্থ্যৰ বিষয়ে শুনি আপোনালোকে অতিশয় গৌৰৱান্বিত হ’ব’, শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে।
নতুন পৰিবহণ বিস্ময়ৰ কাৰিকৰী বৈশিষ্ট্যসমূহ প্ৰকাশ কৰি, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে নতুনকৈ মুকলি কৰা ৰে’লখনক বিশ্বব্যাপী এই ধৰণৰ আটাইতকৈ শক্তিশালী ৰে’ল হিচাপে বৰ্ণনা কৰে, যাৰ এক দুৰ্দান্ত ৩২০০ অশ্বশক্তিৰ ক্ষমতা আছে আৰু ইয়াত দহটা দবা আছে। সাধাৰণতে মাত্ৰ তিনিৰ পৰা চাৰিটা দবা থকা বিদেশৰ ৰে’লৰ সৈতে ইয়াৰ তুলনা কৰি তেওঁ গৌৰৱেৰে প্ৰথম প্ৰচেষ্টাত দেশৰ সাহসী কাৰ্য্যকৰী আধিপত্যৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। ‘ভাৰতে পোনপটীয়াকৈ দহটা সম্পূৰ্ণ দবাৰ সৈতে হাইড্ৰ’জেনচালিত ৰে’ল চলাই সফলতাৰে নিজৰ দক্ষতা প্ৰদৰ্শন কৰিছে’, শ্ৰী মোদীয়ে দৃঢ়তাৰে কয়।
এই সেউজ যাতায়াতৰ মাইলৰ খুঁটিৰ থলুৱা প্ৰকৃতি উদযাপন কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে সম্পূৰ্ণৰূপে ধোঁৱাবিহীন ৰে’লখন ঘৰুৱা নিৰ্মাণ উদ্যোগৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ তথা স্পষ্ট বিজয়। উন্নত প্ৰণালীটোৰ সম্পূৰ্ণৰূপে আৰ্হি প্ৰস্তুত কৰাৰ বাবে তেওঁ দক্ষ ঘৰুৱা অভিযন্তা আৰু ইয়াৰ নিৰ্মাণ নিখুঁতভাৱে সম্পন্ন কৰাৰ বাবে স্থানীয় উৎপাদন কোম্পানীসমূহক কৃতিত্ব দিয়ে। ‘এইটো মেক ইন ইণ্ডিয়া পদক্ষেপৰ এক অত্যন্ত সফল আৰু গৌৰৱোজ্জ্বল উদাহৰণ’, শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে।
এই উন্নত প্ৰযুক্তিৰ অনন্য কাৰ্য্যকৰী প্ৰয়োজনীয়তাৰ বিষয়ে ব্যাখ্যা কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আঙুলিয়াই দিয়ে যে হাইড্ৰ’জেনচালিত ৰে’লৰ বাবে সম্পূৰ্ণ পৃথক আন্তঃগাঁথনি আৰু বিশেষ-পৃথকীকৃত সমৰ্থন প্ৰণালীৰ প্ৰয়োজন। অদূৰ ভৱিষ্যতে এই নিৰ্দিষ্ট নেটৱৰ্কৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ কৰিবলৈ নতুন কাৰখানা আৰু আনুষংগিক সুবিধাসমূহৰ দ্ৰুত প্ৰতিষ্ঠাৰ আশা কৰি তেওঁ এক বৃহৎ স্থানীয় অৰ্থনৈতিক প্ৰভাৱ অনুমান কৰিছিল। ‘এই উন্নত ৰে’ল নেটৱৰ্কে হাৰিয়ানাৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে অসংখ্য নতুন নিযুক্তিৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰাৰ সম্পূৰ্ণ নিশ্চয়তা প্ৰদান কৰিছে’, শ্ৰী মোদীয়ে দৃঢ়তাৰে কয়।
গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূ-ৰাজনৈতিক প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে যোৱা ১২ বছৰত ভাৰতীয় ৰে’লৱেৰ ভিতৰত হোৱা ব্যাপক পৰিবৰ্তনৰ পৰা আহৰণ কৰা কৌশলগত লজিষ্টিক সুবিধাসমূহৰ বিষয়ে উল্লেখ কৰে। পশ্চিম এছিয়াত চলি থকা অস্থিৰ সংঘাতৰ কথা উল্লেখ কৰি তেওঁ ব্যাখ্যা কৰে যে কেনেদৰে পেট্ৰ’লিয়াম, ডিজেল, এলপিজি আৰু সাৰৰ বাবে অপৰিহাৰ্য যোগানৰ সামুদ্ৰিক পথবোৰ কেইবামাহ ধৰি তীব্ৰ ব্যাঘাতে নিৰন্তৰভাৱে আগুৰি আছে। ‘এই গুৰুত্বপূৰ্ণ সামুদ্ৰিক পথৰ জৰিয়তে ভাৰতে বৃহৎ পৰিমাণৰ অত্যাৱশ্যকীয় ইন্ধন আৰু কৃষিজাত সামগ্ৰী আমদানি কৰে’, শ্ৰী মোদীয়ে কয়।
২০১৪ চনৰ পূৰ্বে এনে গোলকীয় ইন্ধন সংকটৰ বিধ্বংসী ৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰভাৱৰ অনুমান কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে উল্লেখ কৰে যে ডিজেলৰ ওপৰত পূৰ্বৰ অত্যাধিক নিৰ্ভৰশীলতাই অনিবাৰ্যভাৱে আৰু সম্পূৰ্ণৰূপে ৰাষ্ট্ৰীয় ৰে’লৱে নেটৱৰ্কক পৰিত্যক্ত কৰি পেলাইছিল। ১৯২৫ চনৰ পৰা ২০১৪ চনৰ ভিতৰত নেটৱৰ্কটোৰ মাত্ৰ ৩০ শতাংশ বৈদ্যুতিকীকৰণ কৰা হৈছিল বুলি প্ৰকাশ কৰি তেওঁ প্ৰশাসনিক প্ৰচেষ্টাক প্ৰশংসা কৰে, যি এতিয়া ৰাষ্ট্ৰীয় গ্ৰীডৰ প্ৰায় ৯৯ শতাংশ আৰু ৰাজ্যখনৰ ১০০ শতাংশ ট্ৰেকৰ বৈদ্যুতিকীকৰণ কৰিছে। শ্ৰী মোদীয়ে দৃঢ়তাৰে কয়, ‘সম্পূৰ্ণ বৈদ্যুতিকীকৰণৰ বাবে গুৰুতৰ গোলকীয় তৈল সংকট সত্বেও আমাৰ ৰে’লসমূহ সম্পূৰ্ণৰূপে নিৰৱচ্ছিন্নভাৱে চলি আছে।’
উন্নত সংযোগৰ আৰ্থ-সামাজিক দ্বৈত লাভালাভৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ব্যাখ্যা কৰে যে বিস্তৃত পথ আৰু ৰে’ল নেটৱৰ্কে একে সময়তে আঞ্চলিক উন্নয়নক দ্ৰুতগতিত ত্বৰান্বিত কৰাৰ লগতে অপৰিসীম ৰাজহুৱা সুবিধা প্ৰদান কৰে। দিল্লী-অমৃতসৰ-কাটৰা এক্সপ্ৰেছৱে’ৰ স্থানীয় অংশ, জিন্দ-গোহানা ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ আৰু আম্বালা-কালা আম্ব চাৰি লেনৰ প্ৰকল্প আনুষ্ঠানিকভাৱে মুকলি কৰি তেওঁ বহুতো আন্তঃৰাজ্যিক লজিষ্টিক সুবিধাৰ কল্পনা কৰিছে। শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে, ‘এনে বিস্তৃত সংযোগমূলক কাৰ্য্যই সামগ্ৰিক উন্নয়নৰ গতি বহুগুণে বৃদ্ধি কৰাৰ লগতে অপৰিসীম আৰাম প্ৰদান কৰে।’
আয়োজক জিলাৰ লজিষ্টিক ৰূপান্তৰৰ বিশদ বিৱৰণ দি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে উল্লেখ কৰে যে চহৰখন এতিয়া পাঁচটা পৃথক ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথৰ দ্বাৰা কৌশলগতভাৱে সংযুক্ত। এই উন্নয়নৰ অপৰিসীম অৰ্থনৈতিক সুবিধাসমূহৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে কৃষক আৰু পশুধন প্ৰজননকাৰীসকলে এতিয়া মুখ্য বাণিজ্যিক বজাৰসমূহত উল্লেখযোগ্যভাৱে কম খৰচী আৰু সহজ প্ৰৱেশাধিকাৰ লাভ কৰিব। ‘এই শক্তিশালী সংযোগে উদ্যোগসমূহক সক্ৰিয়ভাৱে সবলীকৰণ কৰিব, পৰ্যটনক গতি দিব, আৰু বৃহৎ পৰিসৰত নতুন নিযুক্তিৰ সৃষ্টি কৰিব’, শ্ৰী মোদীয়ে দৃঢ়তাৰে কয়।
ইণ্ডোনেছিয়া, অষ্ট্ৰেলিয়া আৰু নিউজিলেণ্ডলৈ তেওঁৰ শেহতীয়া সফল কূটনৈতিক ভ্ৰমণৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ৰাষ্ট্ৰই লাভ কৰা প্ৰচাৰিত অসংখ্য আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় দ্বিপাক্ষিক চুক্তিৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। অৱশ্যে তেওঁ আলোচনাত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ, তথাপিও কম প্ৰকাশিত কৌশলগত বিষয়ৰ প্ৰতি বিশেষ মনোযোগ আকৰ্ষণ কৰে, যি অঞ্চলটোৰ যুৱ জনগাঁথনিৰ বাবে অপৰিসীম, প্ৰত্যক্ষ গুৰুত্ব বহন কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে, ‘হাৰিয়ানাৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ সৈতে এটা নিৰ্দিষ্ট বিষয় গুৰুত্বপূৰ্ণভাৱে জড়িত হৈ আছে যিটোৰ বিষয়ে বেছি আলোচনা কৰা হোৱা নাই আৰু সেইটো হ’ল ক্ৰীড়া।’
বিদেশৰ চৰকাৰৰ সৈতে অনুষ্ঠিত কৌশলগত আলোচনাৰ বিষয়ে বিশদভাৱে উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এথলেটিক আৰু প্ৰতিযোগিতামূলক খণ্ডত বৈপ্লৱিক পৰিবৰ্তনৰ লক্ষ্যৰে বিস্তৃত আগন্তুক আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সহযোগিতাৰ কথা প্ৰকাশ কৰে। বিস্তৃত ক্ৰীড়া উদ্যোগ আৰু অভিজাত খেলুৱৈ প্ৰশিক্ষণ পদ্ধতিৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা যৌথ পদক্ষেপৰ প্ৰত্যাশা কৰি তেওঁ স্থানীয় দক্ষতাত অপৰিসীম লাভালাভৰ আশা প্ৰকাশ কৰে। ‘এই ৰাষ্ট্ৰসমূহৰ সৈতে একেলগে কাম কৰি আমি আগন্তুক সময়ত ক্ৰীড়া উদ্যোগত গুৰুত্বপূৰ্ণ কাম সম্পন্ন কৰিবলৈ গৈ আছো’, শ্ৰী মোদীয়ে দৃঢ়তাৰে কয়।
এথলেটিক আন্তঃগাঁথনিৰ ঘৰুৱা পৰিবৰ্তনৰ বিষয়ে বিশদভাৱে উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কেনেদৰে ক্ৰীড়াক সক্ৰিয়ভাৱে আৰু প্ৰণালীবদ্ধভাৱে সুস্থতা আৰু নিযুক্তি দুয়োটাৰ বাবে এক প্ৰধান, ব্যৱহাৰযোগ্য মাধ্যমলৈ ৰূপান্তৰিত কৰা হৈছে সেই বিষয়ে বৰ্ণনা কৰে। নতুন ৰাষ্ট্ৰীয় ক্ৰীড়া নীতি আৰু খেলো ভাৰত নীতিৰ সফল ৰূপায়ণৰ কথা উল্লেখ কৰি তেওঁ খেলো ইণ্ডিয়া আৰু টপছৰ দৰে অত্যন্ত ফলপ্ৰসূ আঁচনিৰ জৰিয়তে খেলুৱৈসকলক প্ৰদান কৰা অভূতপূৰ্ব বিত্তীয় আৰু প্ৰতিষ্ঠানিক সমৰ্থনৰ প্ৰশংসা কৰে। ‘ইয়াৰ ৰাজ্য চৰকাৰেও ক্ৰীড়া আৰু আমাৰ উৎসৰ্গীকৃত খেলুৱৈসকলক অভূতপূৰ্ব, নিৰন্তৰ উৎসাহ প্ৰদান কৰি আছে’, শ্ৰী মোদীয়ে কয়।
যুৱ খেলুৱৈসকলক পোনপটীয়াকৈ সম্বোধন কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আন্তঃগাঁথনিৰ মাইলৰ খুঁটিৰ পৰা আগন্তুক বিশাল আন্তৰ্জাতিক প্ৰতিযোগিতামূলক মঞ্চৰ বিষয়ে উল্লেখ কৰে। ২০৩০ চনৰ কমনৱেলথ গেমছ আয়োজনৰ বাবে ভাৰতৰ প্ৰস্তুতি আৰু ২০৩৬ চনৰ অলিম্পিক গেমছৰ বাবে উচ্চাকাংক্ষী ৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰস্তাৱ ঘোষণা কৰি তেওঁ স্থানীয় প্ৰতিযোগীসকলক সৰ্বাধিক চেষ্টাৰে প্ৰশিক্ষণ ল’বলৈ আহ্বান জনায়। ‘মই আপোনালোকক আশ্বাস দিছো যে চৰকাৰে আপোনালোকৰ কঠোৰ প্ৰস্তুতিৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় সকলো সুবিধা সম্পূৰ্ণৰূপে প্ৰদান কৰিম’, শ্ৰী মোদীয়ে দৃঢ়তাৰে কয়।
মাত্ৰাধিক স্থানীয় প্ৰশাসন আৰ্হিৰ প্ৰশংসা কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মুখ্যমন্ত্ৰীৰ নেতৃত্বত সামগ্ৰিক উন্নয়নৰ মন্ত্ৰ কঠোৰভাৱে পালন কৰাৰ বাবে ৰাজ্য প্ৰশাসনক প্ৰশংসা কৰে। উৎকোচ বা স্বজন-প্ৰীতিৰ পৰা মুক্ত স্বচ্ছ, যোগ্যতা-আধাৰিত নিয়োগ পদ্ধতিৰ কঠোৰ ৰূপায়ণৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি তেওঁ এনে পদ্ধতিগত সংস্কাৰ প্ৰণয়নৰ ক্ষেত্ৰত থকা ব্যাপক ৰাজনৈতিক অসুবিধাৰ কথা স্বীকাৰ কৰে।
কৃষি কল্যাণৰ প্ৰতি চৰকাৰৰ অটল গাঁথনিগত দায়বদ্ধতাক পুনৰ নিশ্চিত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে স্থানীয় বজাৰক ৰাজ্যখনৰ অন্যতম বৃহৎ বজাৰ হিচাপে স্বীকৃতি দিয়ে আৰু কৃষকসকলক পোনপটীয়াকৈ প্ৰদান কৰা ব্যাপক বিত্তীয় লাভালাভৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। এই প্ৰাতিষ্ঠানিক সহায়ৰ পৰিমাণ নিৰ্ধাৰণ কৰি তেওঁ প্ৰকাশ কৰে যে ৰাজ্যৰ কৃষকসকলে প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণ সন্মান নিধিৰ জৰিয়তে প্ৰায় ৮,০০০ কোটি টকা লাভ কৰিছে, য’ত স্থানীয় কৃষকসকলে অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ অংশ লাভ কৰিছে। ‘কেৱল জিন্দৰ আমাৰ কঠোৰ পৰিশ্ৰমী কৃষকসকলক ইতিমধ্যে প্ৰত্যক্ষভাৱে ৬০০ কোটি টকাতকৈ অধিক ধন হস্তান্তৰ কৰা হৈছে’, শ্ৰী মোদীয়ে দৃঢ়তাৰে কয়।
ৰাষ্ট্ৰৰ গভীৰভাৱে নিহিত সাংস্কৃতিক আৰু আধ্যাত্মিক নৈতিকতাৰ প্ৰসংগ উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অঞ্চলটো এই চহকী ঐতিহাসিক ঐতিহ্যৰ এক বিশাল, প্ৰাণৱন্ত কেন্দ্ৰ হিচাপে চিনাক্ত কৰে। মহাৰাজা ৰঞ্জিত সিঙৰ গৌৰৱোজ্জ্বল উত্তৰাধিকাৰ আৰু পাণ্ডৱসকলৰ পবিত্ৰ বিশ্বাসৰ কথা উল্লেখ কৰি তেওঁ লক্ষ লক্ষ নিষ্ঠাবান অনুগামীক আকৰ্ষণ কৰি থকা পূজনীয় স্থানীয় তীৰ্থস্থানসমূহৰ প্ৰতি আঙুলিয়াই দিয়ে। ‘এয়া হৈছে বিশ্বাস আৰু আধ্যাত্মিকতাৰ সঠিক গৌৰৱোজ্জ্বল ঐতিহ্য, যাক আধুনিক ভাৰতে আজি সক্ৰিয়ভাৱে সংৰক্ষণ কৰি আছে’, শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে।
অতীতৰ প্ৰতি থকা এই গভীৰ শ্ৰদ্ধাৰ সৈতে ভৱিষ্যতৰ শৈক্ষিক আৰু সাংস্কৃতিক প্ৰচেষ্টাক সংযোগ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে উল্লেখ কৰে যে ৰাষ্ট্ৰখনে নিজৰ ইতিহাস পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মলৈ সম্পূৰ্ণ সন্মানৰে আগবঢ়াই নিয়াৰ বাবে গভীৰভাৱে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ হৈ আছে। এই লক্ষ্য বাস্তৱায়িত কৰিবলৈ তেওঁ আনুষ্ঠানিকভাৱে কুৰুক্ষেত্ৰত এটা নতুন শিখ সংগ্ৰহালয়ৰ আধাৰশিলা স্থাপনৰ কথা ঘোষণা কৰে। ‘এই নতুন সংগ্ৰহালয়টোৱে সফলতা আৰু গৌৰৱেৰে ভাৰতৰ মহান গুৰু পৰম্পৰাক আমাৰ আগন্তুক প্ৰজন্মলৈ লৈ যাব’, শ্ৰী মোদীয়ে দৃঢ়তাৰে কয়।
ভাষণৰ সামৰণিত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰাজ্যখনক কৃষি আৰু উদ্যোগৰ দ্বৈত অৰ্থনৈতিক চকাৰ দ্বাৰা সমানভাৱে চালিত উন্নয়নৰ দ্ৰুত পথত আগবাঢ়ি যোৱা বুলি বৰ্ণনা কৰে। এই গতি আৰু অধিক ব্যাপকভাৱে ত্বৰান্বিত কৰিবলৈ নতুনকৈ উদ্বোধন কৰা প্ৰকল্পসমূহক আশীৰ্বাদ জনাই তেওঁ ৰাষ্ট্ৰীয় যাত্ৰাত অঞ্চলটোৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ অৱদানৰ ওপৰত সম্পূৰ্ণ আস্থা প্ৰকাশ কৰে। ‘হাৰিয়ানাৰ এই দ্ৰুত বিকাশে নিঃসন্দেহে আৰু শক্তিশালীভাৱে এক সম্পূৰ্ণ বিকশিত ভাৰতৰ দিশত আমাৰ চলি থকা যাত্ৰাক শক্তিশালী কৰি তুলিব’, শ্ৰী মোদীয়ে দৃঢ়তাৰে কয়।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi lays foundation stone and dedicates to the nation various development projects worth around ₹14,700 crore in Jind, Haryana
Today, Jind and Haryana have permanently etched their names in the pages of history. From here today, the nation has been gifted its first Hydrogen Train: PM
Besides being completely emission-free, India's Hydrogen Train, stands as a remarkably successful testament to MAKE IN INDIA: PM
India has successfully demonstrated its prowess by running a hydrogen train with ten full coaches straightaway: PM
Railways has taken a massive leap in this 21st-century technology, which holds immense potential for future expansion: PM
Our government has formulated a new National Sports Policy, the Khelo Bharat policy as well; Ranging from the Khelo India campaign to the TOPS Scheme, athletes today are being provided with unprecedented facilities: PM
We are making full preparations for the Olympic Games to be held in India in 2036. Every athlete must prepare with complete dedication: PM
PM appreciate people of Haryana for ‘Swachhta Se Swagat’ initiative, exhorts them to make cleanliness a part of everyday lives
17 JUL 2026 3:03PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi today laid the foundation stone and dedicated to the nation various development projects worth around ₹14,700 crore in Jind, Haryana. Expressing profound joy upon arrival at the site, the Prime Minister highlighted the region's rich historical, martial, and spiritual legacy, uniquely blessed by the Shakti Peeth Mata Jayanti. Recalling his initial visits to the city decades ago for organizational duties, he fondly recalled the unforgettable affection he received, intrinsically linked to local culinary staples like Murrah buffalo dairy, desi bura, and ghevar. "This is no ordinary land; it is a profound land of history, bravery, religion, and immense pride," observed Shri Modi.
Contrasting the timeless local flavors with the dramatically transformed developmental landscape of the region, the Prime Minister positioned the city as a shining reflection of the good governance model. Emphasizing that the entire state has firmly embarked on a new trajectory of progress over the past years, he noted that the day's events are actively infusing this mission with powerful fresh momentum. "Today's program is filling this exact mission of the government with completely new energy," asserted Shri Modi.
Declaring that the region's name has now been permanently etched into the pages of history, the Prime Minister proudly announced the launch of the country's first hydrogen-powered train. Drawing a visionary parallel to the historic first train journey between Bombay and Thane, he stated that future generations will similarly immortalize this corridor whenever advanced green mobility is discussed. "I congratulate all of you and the entire country for this momentous step related to the deep modernization of Indian Railways," affirmed Shri Modi.
Detailing the massive infrastructural push, the Prime Minister listed over Rs 14,000 crore worth of new projects spanning railways, highways, and cultural heritage dedicated directly to the state's welfare. Highlighting a massive healthcare expansion, he announced the dedication of Pandit Neki Ram Sharma Medical College in Bhiwani and Maharishi Chyavan Medical College along with Rao Tularam Hospital in Narnaul, aimed at creating pristine new avenues for aspiring medical professionals. "These new institutions will make the healthcare services of Haryana even more empowered and highly accessible," noted Shri Modi.
Appreciating the immense civic dedication demonstrated by the local populace, the Prime Minister commended the profound seriousness with which they embraced the cleanliness welcome initiative prior to his arrival. Expressing great contentment at witnessing the community actively and freshly engaging in the sanitation campaign, he called for permanently sustaining this grassroots momentum. "We must systematically make cleanliness an integral part of our everyday lives in this exact manner," affirmed Shri Modi.
Tracing the technological evolution of the global railway sector, the Prime Minister recalled how the 19th century was fundamentally defined by steam engines while the 20th century was defined by electrical power. Looking toward the future, he emphasized that the 21st century will be driven by hydrogen mobility, officially starting with the newly inaugurated 90-kilometer route between Jind and Sonipat. "Today, Indian Railways has taken a massive leap in this 21st-century technology, which holds immense potential for future expansion," observed Shri Modi.
Putting the nation's achievement into a global perspective, the Prime Minister noted that hydrogen train technology only came into practical existence worldwide 7-8 years ago. He highlighted that only a highly exclusive handful of nations currently possess the capability to operate such trains, and even those remain in preliminary stages. "You will be immensely proud to hear about the true capabilities of this newly launched Indian hydrogen train," remarked Shri Modi.
Revealing the technical specifications of the new transport marvel, the Prime Minister described the newly launched train as the most powerful of its kind globally, boasting a formidable 3,200-horsepower capacity and comprising ten coaches. Contrasting it with international counterparts that typically feature only three to four coaches, he proudly highlighted the nation's bold operational dominance on its very first attempt. “India has successfully demonstrated its prowess by running a hydrogen train with ten full coaches straightaway,” asserted Shri Modi.
Celebrating the indigenous nature of this green mobility milestone, the Prime Minister emphasized that the entirely smoke-free train is a resounding, tangible triumph of the domestic manufacturing initiative. He credited brilliant domestic engineers for completely designing the advanced system and local manufacturing companies for flawlessly executing its construction. "This is a highly successful and proud example of the Make in India initiative," noted Shri Modi.
Explaining the highly unique operational requirements of this advanced technology, the Prime Minister pointed out that hydrogen trains necessitate completely distinct infrastructure and specialized, segregated support systems. Anticipating the rapid establishment of new factories and associated facilities to meet these specific network needs in the immediate future, he projected a massive localized economic ripple effect. "This advanced train network is absolutely guaranteed to create numerous new employment opportunities for the youth of Haryana," affirmed Shri Modi.
Shifting focus to critical geopolitical challenges, the Prime Minister highlighted the strategic logistical advantages derived from the massive transformations within Indian Railways over the past twelve years. Pointing to the ongoing volatile conflict in West Asia, he explained how the indispensable supply maritime routes for petroleum, diesel, LPG, and fertilizers have been continuously surrounded by severe disruptions for months. "Through this vital maritime route, India imports a massive quantity of essential fuels and agricultural inputs," observed Shri Modi.
Hypothesizing the devastating national impact of such a global fuel crisis prior to 2014, the Prime Minister noted that the previous heavy reliance on diesel would have inevitably and completely paralyzed the national railway network. Revealing that a mere 30 percent of the network was electrified between 1925 and 2014, he celebrated the administrative push that has now electrified nearly 99 percent of the national grid and 100 percent of the state's tracks. "Because of complete electrification, our trains continued to run completely uninterrupted despite the severe global oil crisis," asserted Shri Modi.
Underscoring the dual socio-economic benefits of enhanced connectivity, the Prime Minister explained that expansive road and rail networks simultaneously provide immense public convenience while exponentially accelerating regional development. Officially launching the local section of the Delhi-Amritsar-Katra Expressway, the Jind-Gohana National Highway, and the Ambala-Kala Amb four-lane project, he envisioned many interstate logistical benefits. "Such expansive connectivity work provides immense comfort while heavily multiplying the speed of overall development," noted Shri Modi.
Detailing the logistical transformation of the host district, the Prime Minister pointed out that the city is now strategically connected by five distinct national highways. Outlining the immense economic advantages of this upgrade, he stressed that farmers and livestock breeders will now enjoy significantly cheaper and easier access to major commercial markets. "This robust connectivity will actively empower industries, give wings to tourism, and create new employment on a massive scale," affirmed Shri Modi.
Reflecting on his highly successful recent diplomatic tours to Indonesia, Australia, and New Zealand, the Prime Minister highlighted the numerous publicized international bilateral agreements secured by the nation. However, he drew special attention to a crucial, yet underreported, strategic topic of discussion that holds immense, direct significance for the region's young demographic. "There is one specific subject heavily linked to the youth of Haryana that has not been discussed as much, and that is sports," remarked Shri Modi.
Elaborating on the strategic dialogues held with foreign governments, the Prime Minister revealed extensive upcoming international collaborations aimed at revolutionizing the athletic and competitive sector. Anticipating joint initiatives focusing on the broader sports industry and elite athlete training methodologies, he projected immense localized skill benefits. "By working together with these nations, we are going to accomplish significant work in the sports industry in the coming times," asserted Shri Modi.
Detailing the domestic overhaul of athletic infrastructure, the Prime Minister explained how sports are being actively and systematically transformed into a major, viable medium for both fitness and employment. Citing the successful implementation of the new National Sports Policy and the Khelo Bharat Niti, he praised the unprecedented financial and institutional backing provided to athletes through highly effective schemes like Khelo India and TOPS. "The state government here is also providing tremendous, continuous encouragement to sports and our dedicated athletes," observed Shri Modi.
Addressing the young athletes directly, the Prime Minister shifted from infrastructure milestones to upcoming massive global competitive platforms. Announcing India's preparations to host the 2030 Commonwealth Games and the ambitious national bid for the 2036 Olympic Games, alongside the World Police and Fire Games in Ahmedabad, he urged local competitors to train with maximum intensity. "I assure you that the government will completely provide you with every necessary facility for your rigorous preparation," affirmed Shri Modi.
Praising the highly localized governance model, the Prime Minister commended the state administration for strictly adhering to the mantra of inclusive development under the leadership of the Chief Minister. Highlighting the strict implementation of transparent, merit-based employment practices devoid of bribery or nepotism, he acknowledged the immense political difficulty of enacting such systemic reforms
Reaffirming the government's unwavering structural commitment to agricultural welfare, the Prime Minister recognized the local market as one of the largest in the state and highlighted the massive financial benefits delivered directly to cultivators. Quantifying this institutional support, he revealed that state farmers have received approximately Rs 8,000 crore through the PM Kisan Samman Nidhi, with local farmers receiving a highly significant portion. "Over 600 crore rupees have already been directly transferred to our hardworking farmers here in Jind alone," asserted Shri Modi.
Celebrating the deep-rooted cultural and spiritual ethos of the nation, the Prime Minister identified the region as a massive, living epicenter of this rich historical heritage. Invoking the glorious legacy of Maharaja Ranjit Singh and the sacred faith of the Pandavas, he pointed to revered local pilgrimage sites that continue to draw millions of devoted followers. "This is the exact glorious heritage of faith and spirituality that modern India actively preserves today," remarked Shri Modi.
Linking this profound reverence for the past with future educational and cultural endeavors, the Prime Minister noted that the nation remains deeply committed to passing its history down to the next generation with complete respect. To materialize this goal, he officially announced the foundation stone laying for a brand new Sikh Museum in Kurukshetra. "This new museum will successfully and proudly transmit the great Guru tradition of India to our upcoming generations," affirmed Shri Modi.
Concluding his address, the Prime Minister described the state as racing along a rapid path of development powered equally by the dual economic wheels of agriculture and industry. Blessing the newly inaugurated projects to further massively accelerate this momentum, he expressed absolute confidence in the region's vital contribution to the national journey. "This rapid development of Haryana will undoubtedly and powerfully energize our ongoing journey toward a Vikisit Bharat," asserted Shri Modi.