ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ହରିୟାଣାର ଜିନ୍ଦ୍‌ଠାରେ ପ୍ରାୟ ୧୪,୭୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବିଭିନ୍ନ ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଓ ଶିଳାର୍ପଣ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
17 JUL 2026 3:03PM by PIB Bhubaneswar
• ଆଜି ଜିନ୍ଦ୍‌ ଏବଂ ହରିୟାଣାର ନାମ ଇତିହାସ ପୃଷ୍ଠାରେ ସଦାସର୍ବଦା ପାଇଁ ଲିପିବଦ୍ଧ ହୋଇଯାଇଛି, ଏଠାରୁ ଦେଶକୁ ମିଳିଛି ପ୍ରଥମ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍ ଟ୍ରେନ୍: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରଦୂଷଣମୁକ୍ତ ହେବା ସହିତ ଭାରତର ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍ ଟ୍ରେନ୍ ‘ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ’ର ଏକ ବିରାଟ ସଫଳତାର ପ୍ରମାଣ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଭାରତ ସିଧାସଳଖ ୧୦ଟି ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କୋଚ୍‌ ବିଶିଷ୍ଟ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍ ଟ୍ରେନ୍ ଚଳାଇ ନିଜର ଦକ୍ଷତାର ସଫଳ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ୨୧ତମ ଶତାବ୍ଦୀର ଏହି ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା କ୍ଷେତ୍ରରେ ରେଳବାଇ ଏକ ବିରାଟ ସଫଳତା ହାସଲ କରିଛି, ଯାହା ଭବିଷ୍ୟତର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ପାଇଁ ଅପାର ସମ୍ଭାବନା ବହନ କରେ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ୨୦୩୬ରେ ଭାରତରେ ଆୟୋଜିତ ହେବାକୁ ଥିବା ଅଲିମ୍ପିକ୍ ଗେମ୍ସ ପାଇଁ ଆମେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଚଳାଇଛୁ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଆଥଲେଟ୍ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଷ୍ଠାର ସହ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ‘ସ୍ୱଚ୍ଛତା ସେ ସ୍ୱାଗତ’ ଅଭିଯାନ ପାଇଁ ହରିୟାଣାବାସୀଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ, ସ୍ୱଚ୍ଛତାକୁ ଦୈନନ୍ଦିନ ଜୀବନର ଏକ ଅଂଶ କରିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ହରିୟାଣାର ଜିନ୍ଦରେ ପ୍ରାୟ ୧୪,୭୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବିଭିନ୍ନ ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ସ୍ଥାନରେ ପହଞ୍ଚିବା ପରେ ଗଭୀର ଆନନ୍ଦ ପ୍ରକାଶ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶକ୍ତିପୀଠ ମାତା ଜୟନ୍ତୀ ଦ୍ୱାରା ଅନନ୍ୟ ଭାବରେ ଆଶୀର୍ବାଦପ୍ରାପ୍ତ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ସମୃଦ୍ଧ ଐତିହାସିକ, ସାମରିକ ଏବଂ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଐତିହ୍ୟ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ଦଶନ୍ଧି ପୂର୍ବେ ସଂଗଠନ ଦାୟିତ୍ୱ ପାଇଁ ସହରକୁ ତାଙ୍କର ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଗସ୍ତକୁ ମନେ ପକାଇ, ତାଙ୍କୁ ମିଳିଥିବା ଅବିସ୍ମରଣୀୟ ସ୍ନେହକୁ ସେ ସ୍ମରଣ କରିଥିଲେ, ଯାହା ସ୍ଥାନୀୟ ଖାଦ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀ ଯେପରିକି ମୁରାହ ମଇଁଷି ଡାଏରୀ, ଦେଶୀ ବୁରା ଏବଂ ଘେୱର ସହିତ ଆନ୍ତରିକ ଭାବରେ ଜଡିତ ବୋଲି କହିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, "ଏହା କୌଣସି ସାଧାରଣ ଭୂମି ନୁହେଁ; ଏହା ଇତିହାସ, ବୀରତ୍ୱ, ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ଅପାର ଗର୍ବର ଏକ ମହାନ ଭୂମି।"
ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ନାଟକୀୟ ଭାବରେ ପରିବର୍ତ୍ତିତ ବିକାଶମୂଳକ ଦୃଶ୍ୟପଟ୍ଟ ଏବଂ କାଳଜୟୀ ସ୍ଥାନୀୟ ସ୍ୱାଦ ମଧ୍ୟରେ ରହିଥିବା ବିପରୀତ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟକୁ ଦର୍ଶାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସହରକୁ ସୁଶାସନ ମଡେଲର ଏକ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ପ୍ରତିଫଳନ ଭାବରେ ସ୍ଥାନିତ କରିଥିଲେ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ସମଗ୍ର ରାଜ୍ୟ ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରଗତି ପାଇଁ ଏକ ନୂତନ ପଥ ଦେଇ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିଛି ଏବଂ ଆଜିର ଘଟଣାଗୁଡ଼ିକ ଏହି ମିଶନକୁ ନୂତନ, ତ୍ଵରିତ ଗତି ପ୍ରଦାନ କରୁଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ, "ଆଜିର ଘଟଣା ସରକାରଙ୍କ ଏହି ମିଶନରେ ନୂତନ ଶକ୍ତି ସଞ୍ଚାର କରୁଛି।"
ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ନାମ ବର୍ତ୍ତମାନ ଇତିହାସରେ ସବୁଦିନ ପାଇଁ ଲିପିବଦ୍ଧ ହୋଇସାରିଛି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗର୍ବର ସହିତ ଦେଶର ପ୍ରଥମ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ-ଚାଳିତ ଟ୍ରେନର ଶୁଭାରମ୍ଭ ସମ୍ପର୍କରେ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ। ବମ୍ବେ ଏବଂ ଥାନେ ମଧ୍ୟରେ ଐତିହାସିକ ଉଦଘାଟନୀ ଟ୍ରେନ ଯାତ୍ରାକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ବି ଉନ୍ନତ ସବୁଜ ଗତିଶୀଳତା ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରାଯିବ, ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ି ଏହି କରିଡରକୁ ସମାନ ଭାବରେ ମନେ ପକାଇବେ। "ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇର ବୃହତ ଆଧୁନୀକିକରଣ ଦିଗରେ ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଏବଂ ସମଗ୍ର ଦେଶକୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।"
ବ୍ୟାପକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ପ୍ରୋତ୍ସାହନର ବିସ୍ତୃତ ବିବରଣୀ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରେଳବାଇ, ରାଜପଥ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ଐତିହ୍ୟକୁ ନେଇ ୧୪,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ନୂତନ ପ୍ରକଳ୍ପ, ଯାହା ରାଜ୍ୟର କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ସିଧାସଳଖ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ତାହାର ତାଲିକା ଦେଇଥିଲେ। ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବାର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରସାର ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି, ସେ ଭିୱାନୀରେ ପଣ୍ଡିତ ନେକି ରାମ ଶର୍ମା ମେଡିକାଲ କଲେଜ, ମହର୍ଷି ଚ୍ୟବନ ମେଡିକାଲ କଲେଜ ଏବଂ ନାରନୌଲରେ ରାଓ ତୁଲାରାମ ହସ୍ପିଟାଲର ଉତ୍ସର୍ଗ ସମ୍ପର୍କରେ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ। ଏହା ଦ୍ୱାରା ଆକାଂକ୍ଷୀ ଡାକ୍ତରୀ ପେଶାଦାରମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନୂତନ ଏବଂ ଉତ୍ତମ ମାର୍ଗ ଖୋଲିବ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, "ଏହି ନୂତନ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକ ହରିୟାଣାରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବାକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରିବ ଏବଂ ସେଗୁଡ଼ିକୁ ଅଧିକ ସୁଗମ କରିବ।"
ସ୍ଥାନୀୟ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଦର୍ଶିତ ବ୍ୟାପକ ନାଗରିକ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାର ପ୍ରଶଂସା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କ ଆଗମନ ପୂର୍ବରୁ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ସ୍ୱାଗତ ପଦକ୍ଷେପକୁ ଯେଉଁ ଭଳି ଗମ୍ଭୀରତାର ସହିତ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିଲା ତାହାକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ନୂତନ ଉତ୍ସାହ ସହିତ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଅଭିଯାନରେ ସମୁଦାୟର ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଦେଖି ଖୁସି ପ୍ରକାଶ କରି, ସେ ଏହି ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରର ଗତିକୁ ବଜାୟ ରଖିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ, "ଆମକୁ ସଂଗଠିତ ଭାବରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତାକୁ ଆମ ଦୈନନ୍ଦିନ ଜୀବନର ଏକ ଅବିଚ୍ଛେଦ୍ୟ ଅଂଶ କରିବାକୁ ପଡିବ।"
ବିଶ୍ୱ ରେଳ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଉନ୍ନତି ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଊନବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀରେ ଷ୍ଟିମ୍ ଇଞ୍ଜିନ୍ ଉପରେ ପ୍ରାଧାନ୍ୟ ଦିଆଯାଇଥିଲା, ଯେତେବେଳେ ବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀ ବୈଦ୍ୟୁତିକ ଟ୍ରେନର ଥିଲା। ଭବିଷ୍ୟତ ଆଡ଼କୁ ଦୃଷ୍ଟି ଦେଇ, ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍ ଗତିଶୀଳତା ଦ୍ୱାରା ପରିଭାଷିତ ହେବ । ଏହି ଯାତ୍ରା ଜିନ୍ଦ ଏବଂ ସୋନିପତ ମଧ୍ୟରେ ସଦ୍ୟ ଉଦଘାଟିତ ହୋଇଥିବା ୯୦ କିଲୋମିଟର ରୁଟ୍ ସହିତ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଭାବରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, "ଆଜି, ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ଏହି ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟାରେ ଏକ ବିରାଟ ଲମ୍ଫ ମାରିଛି, ଯାହା ଭବିଷ୍ୟତର ପ୍ରସାର ପାଇଁ ଅପାର ସମ୍ଭାବନା ରଖେ।"
ଦେଶର ସଫଳତାକୁ ବିଶ୍ୱ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରୁ ଉପସ୍ଥାପନ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍ ଟ୍ରେନ୍ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ମାତ୍ର ୭ - ୮ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ବ୍ୟବହାରିକ ଭାବରେ ଅସ୍ତିତ୍ୱ ପାଇଥିଲା। ବର୍ତ୍ତମାନ ବହୁତ କମ୍ ଦେଶ ପାଖରେ ଏପରି ଟ୍ରେନ ଚଳାଇବାର କ୍ଷମତା ଅଛି, ଏବଂ ସେଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟ ନବସୃଜନ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଅଛି। "ଭାରତର ନୂତନ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍ ଟ୍ରେନର ପ୍ରକୃତ କ୍ଷମତା ବିଷୟରେ ଜାଣିବା ପରେ ଆପଣ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗର୍ବ ଅନୁଭବ କରିବେ।"
ଏହି ନୂତନ ପରିବହନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ବିଷୟରେ ବିସ୍ତୃତ ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହା ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ଏହି ପ୍ରକାରର ସବୁଠାରୁ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଟ୍ରେନ୍। ଏହାର କ୍ଷମତା ୩,୨୦୦ ହର୍ସପାୱର୍ ଏବଂ ଏଥିରେ ଦଶଟି କୋଚ୍ ରହିଛି। ଏହାକୁ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସ୍ତରର ଟ୍ରେନ୍, ଯେଉଁଥିରେ ସାଧାରଣତଃ କେବଳ ତିନିରୁ ଚାରିଟି କୋଚ୍ ଥାଏ, ତାହା ସହିତ ତୁଳନା କରି ସେ ଗର୍ବର ସହିତ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ଦେଶ ଏହାର ପ୍ରଥମ ପ୍ରୟାସରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ କ୍ଷମତା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛି। "ଭାରତ ଦଶଟି ପୂର୍ଣ୍ଣ କୋଚ୍ ସହିତ ଏକ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍ ଟ୍ରେନ ଆରମ୍ଭ କରି ସଫଳତାର ସହିତ ଏହାର କ୍ଷମତା ପ୍ରମାଣିତ କରିଛି।"
ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ୱଦେଶୀ ବିକଶିତ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ଉପରେ ନିର୍ଭର କରୁଥିବା ସବୁଜ ଗତିଶୀଳତା ପାଇଁ ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଏହି ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଧୂଆଁମୁକ୍ତ ଟ୍ରେନ୍ ଘରୋଇ ଉତ୍ପାଦନ ପଦକ୍ଷେପ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ଚମତ୍କାର ଏବଂ ସ୍ପଷ୍ଟ ସଫଳତାକୁ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରେ। ସେ ଏହି ଉନ୍ନତ ପ୍ରଣାଳୀ ଡିଜାଇନ୍ କରିଥିବା ଦକ୍ଷ ଘରୋଇ ଇଞ୍ଜିନିୟର ଏବଂ ଏହାର ଉତ୍ପାଦନ ସଫଳତାର ସହିତ ସମ୍ପାଦନ କରିଥିବା ସ୍ଥାନୀୟ ଉତ୍ପାଦନକାରୀ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି, "ଏହା 'ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ' ପଦକ୍ଷେପର ଏକ ଅତ୍ୟନ୍ତ ସଫଳ ଏବଂ ଗୌରବର ଉଦାହରଣ।"
ଏହି ଉନ୍ନତ ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍ ଟ୍ରେନଗୁଡ଼ିକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭିନ୍ନ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ବିଶେଷଜ୍ଞ ସମର୍ଥନ ପ୍ରଣାଳୀ ଆବଶ୍ୟକ କରେ। ନିକଟ ଭବିଷ୍ୟତରେ ଏହି ଅନନ୍ୟ ନେଟୱାର୍କ ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ନୂତନ କାରଖାନା ଏବଂ ସମ୍ପୃକ୍ତ ସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକର ଦ୍ରୁତ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଆଶା କରି, ସେ ଏହାର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ଥାନୀୟ ଅର୍ଥନୈତିକ ପ୍ରଭାବ ବିଷୟରେ କହିଛନ୍ତି। "ଏହି ଉନ୍ନତ ଟ୍ରେନ ନେଟୱାର୍କ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ହରିୟାଣାର ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅନେକ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ।"
ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂରାଜନୈତିକ ଆହ୍ଵାନଗୁଡ଼ିକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗତ ବାର ବର୍ଷ ଧରି ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ଯେଉଁ ପ୍ରମୁଖ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଦେଇ ଗତି କରିଛି ସେଥିରୁ ପ୍ରାପ୍ତ ରଣନୈତିକ ଲଜିଷ୍ଟିକାଲ୍ ସୁବିଧା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି। ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆରେ ଚାଲିଥିବା ଅସ୍ଥିର ପରିସ୍ଥିତି ସମ୍ପର୍କରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି, ସେ ସୂଚାଇଛନ୍ତି ଯେ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ୍, ଡିଜେଲ୍, ଏଲପିଜି ଏବଂ ସାର ପାଇଁ ଜରୁରୀ ସାମୁଦ୍ରିକ ଯୋଗାଣ ମାର୍ଗଗୁଡ଼ିକ କିପରି ମାସ ମାସ ଧରି ଗମ୍ଭୀର ଭାବେ ବାଧାପ୍ରାପ୍ତ ହୋଇଛି। "ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସାମୁଦ୍ରିକ ମାର୍ଗ ଦେଇ ଭାରତ ବହୁ ପରିମାଣରେ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ଇନ୍ଧନ ଏବଂ କୃଷି ସାମଗ୍ରୀ ଆମଦାନୀ କରେ।"
୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ ଏପରି ବିଶ୍ୱ ଇନ୍ଧନ ସଙ୍କଟ ଦେଶ ଉପରେ ପଡ଼ିଥିବା ବିନାଶକାରୀ ପ୍ରଭାବ ଉପରେ ପ୍ରତିଫଳିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଡିଜେଲ ଉପରେ ପୂର୍ବରୁ ଅତ୍ୟଧିକ ନିର୍ଭରଶୀଳତା ନିଃସନ୍ଦେହରେ ଜାତୀୟ ରେଳ ନେଟୱାର୍କକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ଥାଣୁ କରିଦେଇଥାନ୍ତା। ୧୯୨୫ ରୁ ୨୦୧୪ ମଧ୍ୟରେ କେବଳ ୩୦ ପ୍ରତିଶତ ନେଟୱାର୍କ ବିଦ୍ୟୁତୀକରଣ ହୋଇଥିବା ଉଲ୍ଲେଖ କରି, ସେ ପ୍ରଶାସନିକ ପ୍ରୟାସକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ଫଳରେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଜାତୀୟ ଗ୍ରୀଡର ପ୍ରାୟ ୯୯ ପ୍ରତିଶତ ଏବଂ ରାଜ୍ୟର ୧୦୦ ପ୍ରତିଶତ ଟ୍ରାକ ବିଦ୍ୟୁତୀକରଣ ହୋଇପାରିଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି, "ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଦ୍ୟୁତୀକରଣ ଯୋଗୁଁ, ଗୁରୁତର ବିଶ୍ୱ ତୈଳ ସଙ୍କଟ ସତ୍ତ୍ୱେ ଆମର ଟ୍ରେନ୍ ଗୁଡ଼ିକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଭାବରେ ଚାଲିଥିଲା"।
ଉନ୍ନତ ସଂଯୋଗୀକରଣର ଦ୍ୱୈତ ସାମାଜିକ - ଆର୍ଥିକ ଲାଭ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ବ୍ୟାପକ ସଡ଼କ ଏବଂ ରେଳ ନେଟୱାର୍କ ଲୋକଙ୍କୁ ଏକକାଳୀନ ଆଞ୍ଚଳିକ ବିକାଶକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ସହିତ ବହୁତ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରେ। ଦିଲ୍ଲୀ-ଅମୃତସର-କଟରା ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେର ସ୍ଥାନୀୟ ଅଂଶ, ଜିନ୍ଦ-ଗୋହାନା ଜାତୀୟ ରାଜପଥ ଏବଂ ଅମ୍ବାଲା-କାଲା ଆମ୍ବ ଚାରି ଲେନ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଭାବରେ ଆରମ୍ଭ କରି, ସେ ଅନେକ ଆନ୍ତଃରାଜ୍ୟ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ ଲାଭ ସମ୍ପର୍କରେ କଳ୍ପନା କରିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, "ଏପରି ବ୍ୟାପକ ସଂଯୋଗୀକରଣ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ କେବଳ ଅଧିକ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରନ୍ତି ନାହିଁ ବରଂ ସାମଗ୍ରିକ ବିକାଶର ଗତିକୁ ମଧ୍ୟ ବହୁଗୁଣିତ କରନ୍ତି।"
ଆ​‌ୟୋଜକ ଜିଲ୍ଲାରେ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ସହର ବର୍ତ୍ତମାନ ରଣନୈତିକ ଭାବରେ ପାଞ୍ଚଟି ଭିନ୍ନ ଜାତୀୟ ରାଜପଥ ସହିତ ସଂଯୁକ୍ତ। ଏହି ଉନ୍ନୟନର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଆର୍ଥିକ ଲାଭ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି, ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ପ୍ରମୁଖ ବାଣିଜ୍ୟିକ ବଜାରରେ ପ୍ରବେଶ ଚାଷୀ ଏବଂ ପଶୁପାଳକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବହୁତ ସୁଲଭ ଏବଂ ସୁବିଧାଜନକ ହେବ। "ଏହି ଦୃଢ଼ ସଂଯୋଗୀକରଣ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ଶିଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ସଶକ୍ତ କରିବ, ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ ଏବଂ ବଡ଼ ପରିମାଣରେ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ।"
ଇଣ୍ଡୋନେସିଆ, ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ ଏବଂ ନ୍ୟୁଜିଲ୍ୟାଣ୍ଡକୁ ତାଙ୍କର ଅତ୍ୟନ୍ତ ସଫଳ କୂଟନୈତିକ ଗସ୍ତ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦେଶ ଦ୍ୱାରା ସୁରକ୍ଷିତ ଅନେକ ଚର୍ଚିତ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ଚୁକ୍ତିନାମା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ତଥାପି, ସେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ, କିନ୍ତୁ କମ୍ ରିପୋର୍ଟ ହୋଇଥିବା, ଆଲୋଚନାର ରଣନୈତିକ ବିଷୟ ପ୍ରତି ବିଶେଷ ଧ୍ୟାନ ଆକର୍ଷଣ କରିଥିଲେ ଯାହା ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ଯୁବ ଜନସଂଖ୍ୟା ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ, ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଗୁରୁତ୍ୱ ରଖେ। "ହରିୟାଣାର ଯୁବପିଢ଼ି ସହିତ ଜଡିତ ଏକ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ପ୍ରସଙ୍ଗ ରହିଛି, ଯାହା ଉପରେ ଏତେ ଆଲୋଚନା ହୋଇନାହିଁ, ଏବଂ ତାହା ହେଉଛି କ୍ରୀଡ଼ା," ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ।
ବିଦେଶୀ ସରକାରଙ୍କ ସହିତ ହୋଇଥିବା ରଣନୈତିକ ଆଲୋଚନା ବିଷୟରେ ବିସ୍ତୃତ ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କ୍ରୀଡ଼ା ଏବଂ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିପ୍ଳବ ଆଣିବା ପାଇଁ ଆଗାମୀ ବ୍ୟାପକ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସହଯୋଗ ସମ୍ପର୍କରେ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ। ବ୍ୟାପକ କ୍ରୀଡା ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ଉଚ୍ଚକୋଟୀର କ୍ରୀଡାବିତ ତାଲିମ ପଦ୍ଧତି ଉପରେ ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରିତ କରି ମିଳିତ ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକର ଆଶା କରି, ସେ ପ୍ରଚୁର ସ୍ଥାନୀୟ ଦକ୍ଷତା ଲାଭର ଆକଳନ କରିଥିଲେ। "ଏହି ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ଏକାଠି କାମ କରି, ଆମେ ଆଗାମୀ ସମୟରେ କ୍ରୀଡା ଶିଳ୍ପରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟ ହାସଲ କରିବାକୁ ଯାଉଛୁ," ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦୃଢ଼ୋକ୍ତି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ।
ଘରୋଇ ସ୍ତରରେ କ୍ରୀଡା ଭିତ୍ତିଭୂମିରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେଉଥିବା ପ୍ରମୁଖ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଉପରେ ବିସ୍ତୃତ ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବ୍ୟାଖ୍ୟା କରିଥିଲେ ଯେ କିପରି କ୍ରୀଡାକୁ ସକ୍ରିୟ ଏବଂ ବ୍ୟବସ୍ଥିତ ଭାବରେ ଫିଟନେସ୍ ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି ଉଭୟ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ, କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ମାଧ୍ୟମ ଭାବରେ ରୂପାନ୍ତରିତ କରାଯାଉଛି। ନୂତନ ଜାତୀୟ କ୍ରୀଡା ନୀତି ଏବଂ ଖେଲୋ ଭାରତ ନୀତିର ସଫଳ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରି, ସେ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଏବଂ ଟପ୍ସ ଭଳି ଅତ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ କ୍ରୀଡାବିତମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା ଅଭୂତପୂର୍ବ ଆର୍ଥିକ ଏବଂ ସାଂଗଠନିକ ସହାୟତାକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, "ଏଠାରେ ରାଜ୍ୟ ସରକାର କ୍ରୀଡା ଏବଂ ଆମର ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ କ୍ରୀଡାବିତମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଅଧିକ, ନିରନ୍ତର ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପ୍ରଦାନ କରୁଛନ୍ତି" ।
ଯୁବ କ୍ରୀଡ଼ାବିତମାନଙ୍କୁ ସିଧାସଳଖ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭିତ୍ତିଭୂମି ମାଇଲଖୁଣ୍ଟରୁ ଆଗାମୀ ବିଶାଳ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଆଡ଼କୁ ମୁହାଁଇଥିଲେ। ଅହମ୍ମଦାବାଦରେ ବିଶ୍ୱ ପୋଲିସ ଏବଂ ଅଗ୍ନିଶମ କ୍ରୀଡ଼ା ସହିତ ୨୦୩୦ ରାଜ୍ୟଗୋଷ୍ଠୀ କ୍ରୀଡ଼ା ଆୟୋଜନ ପାଇଁ ଭାରତର ପ୍ରସ୍ତୁତି ଏବଂ ୨୦୩୬ ଅଲିମ୍ପିକ୍ କ୍ରୀଡ଼ା ପାଇଁ ମହତ୍ୱାକାଂକ୍ଷୀ ଜାତୀୟ ବିଡ୍ ଘୋଷଣା କରି, ସେ ସ୍ଥାନୀୟ ପ୍ରତିଯୋଗୀମାନଙ୍କୁ ସର୍ବାଧିକ ଗତି ସହିତ ତାଲିମ ନେବାକୁ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ। "ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଉଛି ଯେ ସରକାର ଆପଣଙ୍କ କଠୋର ପ୍ରସ୍ତୁତି ପାଇଁ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାରର ଆବଶ୍ୟକୀୟ ସୁବିଧା ଯୋଗାଇ ଦେବେ," ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦୃଢ଼ୋକ୍ତି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ।
ଉଚ୍ଚ ସ୍ଥାନୀୟ ଶାସନ ମଡେଲର ପ୍ରଶଂସା କରି, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିମୂଳକ ବିକାଶର ମନ୍ତ୍ରକୁ କଠୋର ଭାବରେ ପାଳନ କରିବା ପାଇଁ ରାଜ୍ୟ ପ୍ରଶାସନକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ଲାଞ୍ଚ କିମ୍ବା ପରିବାରବାଦ ବିନା ସ୍ୱଚ୍ଛ, ଯୋଗ୍ୟତା-ଭିତ୍ତିକ ନିଯୁକ୍ତି ପ୍ରଥାର କଠୋର କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି, ସେ ଏହିପରି ବ୍ୟବସ୍ଥାଗତ ସଂସ୍କାର ପ୍ରଣୟନ କରିବାରେ ବ୍ୟାପକ ରାଜନୈତିକ ଅସୁବିଧାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଛନ୍ତି।
କୃଷି କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ଅଟଳ ସାଂରଚନିକ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପୁନଃ ଦୃଢ଼ କରି, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ଥାନୀୟ ବଜାରକୁ ରାଜ୍ୟର ସର୍ବବୃହତ ବଜାର ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ଭାବରେ ସ୍ୱୀକୃତି ଦେଇଛନ୍ତି। ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ସିଧାସଳଖ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା ବ୍ୟାପକ ଆର୍ଥିକ ଲାଭ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ସଂସ୍ଥାଗତ ସହାୟତାର ପରିମାଣ ଦର୍ଶାଇ, ସେ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି ଯେ ରାଜ୍ୟର ଚାଷୀମାନେ ପିଏମ୍ କିଷାନ ସମ୍ମାନ ନିଧି ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରାୟ ୮,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ପାଇଛନ୍ତି, ଯେଉଁଥିରେ ସ୍ଥାନୀୟ ଚାଷୀମାନେ ଏକ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶ ଲାଭ କରିଛନ୍ତି। "କେବଳ ଜିନ୍ଦରେ ଆମର କଠିନ ପରିଶ୍ରମୀ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ୬୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ସିଧାସଳଖ ହସ୍ତାନ୍ତର କରାଯାଇସାରିଛି," ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ କହିଛନ୍ତି।
ଦେଶର ଗଭୀର ସାଂସ୍କୃତିକ ଏବଂ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ନୀତିକୁ ପାଳନ କରି, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଏହି ସମୃଦ୍ଧ ଐତିହାସିକ ଐତିହ୍ୟର ଏକ ବିଶାଳ, ଜୀବନ୍ତ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ ଚିହ୍ନଟ କରିଛନ୍ତି। ମହାରାଜା ରଣଜିତ ସିଂହଙ୍କ ଗୌରବମୟ ଐତିହ୍ୟ ଏବଂ ପାଣ୍ଡବମାନଙ୍କ ପବିତ୍ର ବିଶ୍ୱାସକୁ ଆହ୍ବାନ କରି, ସେ ମହାନ ସ୍ଥାନୀୟ ତୀର୍ଥସ୍ଥଳଗୁଡ଼ିକ ସମ୍ପର୍କରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯାହା ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଭକ୍ତ ଅନୁଗାମୀଙ୍କୁ ଆକର୍ଷିତ କରିଆସୁଛି। "ଏହା ହେଉଛି ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତାର ସେହି ଗୌରବମୟ ଐତିହ୍ୟ ଯାହାକୁ ଆଧୁନିକ ଭାରତ ଆଜି ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ସଂରକ୍ଷଣ କରୁଛି," ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି।
ଅତୀତ ପ୍ରତି ଏହି ଗଭୀର ଶ୍ରଦ୍ଧାକୁ ଭବିଷ୍ୟତର ଶିକ୍ଷାଗତ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ପ୍ରୟାସ ସହିତ ସଂଯୋଗ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶ ଏହାର ଇତିହାସକୁ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପିଢ଼ିକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମ୍ମାନର ସହିତ ହସ୍ତାନ୍ତର କରିବା ପାଇଁ ଗଭୀର ଭାବରେ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ। ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ସାକାର କରିବା ପାଇଁ, ସେ କୁରୁକ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ନୂତନ ଶିଖ ସଂଗ୍ରହାଳୟର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଭାବରେ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି। "ଏହି ନୂତନ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ସଫଳତାର ସହିତ ଏବଂ ଗର୍ବର ସହିତ ଭାରତର ମହାନ ଗୁରୁ ପରମ୍ପରାକୁ ଆମର ଆଗାମୀ ପିଢ଼ି ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚାଇବ" ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କ ଭାଷଣ ଶେଷରେ ରାଜ୍ୟକୁ କୃଷି ଏବଂ ଶିଳ୍ପର ଦ୍ୱୈତ ଅର୍ଥନୈତିକ ଚକ ଦ୍ୱାରା ସମାନ ଭାବରେ ବିକାଶର ଏକ ଦ୍ରୁତ ପଥ ଦେଇ ଦୌଡ଼ୁଥିବା ରାଜ୍ୟ ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଗତିକୁ ଆହୁରି ବ୍ୟାପକ ଭାବରେ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ନୂତନ ଭାବରେ ଉଦଘାଟିତ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ଆଶୀର୍ବାଦ କରି, ସେ ଜାତୀୟ ଯାତ୍ରାରେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅବଦାନ ଉପରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି, "ହରିୟାଣାର ଏହି ଦ୍ରୁତ ବିକାଶ ନିଃସନ୍ଦେହରେ ଏବଂ ଦୃଢ ଭାବରେ ଏକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିକଶିତ ଭାରତ ଆଡକୁ ଆମର ଆଗେଇ ଚାଲିଥିବା ଯାତ୍ରାକୁ ଶକ୍ତିଶାଳୀ କରିବ"।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi lays foundation stone and dedicates to the nation various development projects worth around ₹14,700 crore in Jind, Haryana
Today, Jind and Haryana have permanently etched their names in the pages of history. From here today, the nation has been gifted its first Hydrogen Train: PM
Besides being completely emission-free, India's Hydrogen Train, stands as a remarkably successful testament to MAKE IN INDIA: PM
India has successfully demonstrated its prowess by running a hydrogen train with ten full coaches straightaway: PM
Railways has taken a massive leap in this 21st-century technology, which holds immense potential for future expansion: PM
Our government has formulated a new National Sports Policy, the Khelo Bharat policy as well; Ranging from the Khelo India campaign to the TOPS Scheme, athletes today are being provided with unprecedented facilities: PM
We are making full preparations for the Olympic Games to be held in India in 2036. Every athlete must prepare with complete dedication: PM
PM appreciate people of Haryana for ‘Swachhta Se Swagat’ initiative, exhorts them to make cleanliness a part of everyday lives
17 JUL 2026 3:03PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi today laid the foundation stone and dedicated to the nation various development projects worth around ₹14,700 crore in Jind, Haryana. Expressing profound joy upon arrival at the site, the Prime Minister highlighted the region's rich historical, martial, and spiritual legacy, uniquely blessed by the Shakti Peeth Mata Jayanti. Recalling his initial visits to the city decades ago for organizational duties, he fondly recalled the unforgettable affection he received, intrinsically linked to local culinary staples like Murrah buffalo dairy, desi bura, and ghevar. "This is no ordinary land; it is a profound land of history, bravery, religion, and immense pride," observed Shri Modi.
Contrasting the timeless local flavors with the dramatically transformed developmental landscape of the region, the Prime Minister positioned the city as a shining reflection of the good governance model. Emphasizing that the entire state has firmly embarked on a new trajectory of progress over the past years, he noted that the day's events are actively infusing this mission with powerful fresh momentum. "Today's program is filling this exact mission of the government with completely new energy," asserted Shri Modi.
Declaring that the region's name has now been permanently etched into the pages of history, the Prime Minister proudly announced the launch of the country's first hydrogen-powered train. Drawing a visionary parallel to the historic first train journey between Bombay and Thane, he stated that future generations will similarly immortalize this corridor whenever advanced green mobility is discussed. "I congratulate all of you and the entire country for this momentous step related to the deep modernization of Indian Railways," affirmed Shri Modi.
Detailing the massive infrastructural push, the Prime Minister listed over Rs 14,000 crore worth of new projects spanning railways, highways, and cultural heritage dedicated directly to the state's welfare. Highlighting a massive healthcare expansion, he announced the dedication of Pandit Neki Ram Sharma Medical College in Bhiwani and Maharishi Chyavan Medical College along with Rao Tularam Hospital in Narnaul, aimed at creating pristine new avenues for aspiring medical professionals. "These new institutions will make the healthcare services of Haryana even more empowered and highly accessible," noted Shri Modi.
Appreciating the immense civic dedication demonstrated by the local populace, the Prime Minister commended the profound seriousness with which they embraced the cleanliness welcome initiative prior to his arrival. Expressing great contentment at witnessing the community actively and freshly engaging in the sanitation campaign, he called for permanently sustaining this grassroots momentum. "We must systematically make cleanliness an integral part of our everyday lives in this exact manner," affirmed Shri Modi.
Tracing the technological evolution of the global railway sector, the Prime Minister recalled how the 19th century was fundamentally defined by steam engines while the 20th century was defined by electrical power. Looking toward the future, he emphasized that the 21st century will be driven by hydrogen mobility, officially starting with the newly inaugurated 90-kilometer route between Jind and Sonipat. "Today, Indian Railways has taken a massive leap in this 21st-century technology, which holds immense potential for future expansion," observed Shri Modi.
Putting the nation's achievement into a global perspective, the Prime Minister noted that hydrogen train technology only came into practical existence worldwide 7-8 years ago. He highlighted that only a highly exclusive handful of nations currently possess the capability to operate such trains, and even those remain in preliminary stages. "You will be immensely proud to hear about the true capabilities of this newly launched Indian hydrogen train," remarked Shri Modi.
Revealing the technical specifications of the new transport marvel, the Prime Minister described the newly launched train as the most powerful of its kind globally, boasting a formidable 3,200-horsepower capacity and comprising ten coaches. Contrasting it with international counterparts that typically feature only three to four coaches, he proudly highlighted the nation's bold operational dominance on its very first attempt. “India has successfully demonstrated its prowess by running a hydrogen train with ten full coaches straightaway,” asserted Shri Modi.
Celebrating the indigenous nature of this green mobility milestone, the Prime Minister emphasized that the entirely smoke-free train is a resounding, tangible triumph of the domestic manufacturing initiative. He credited brilliant domestic engineers for completely designing the advanced system and local manufacturing companies for flawlessly executing its construction. "This is a highly successful and proud example of the Make in India initiative," noted Shri Modi.
Explaining the highly unique operational requirements of this advanced technology, the Prime Minister pointed out that hydrogen trains necessitate completely distinct infrastructure and specialized, segregated support systems. Anticipating the rapid establishment of new factories and associated facilities to meet these specific network needs in the immediate future, he projected a massive localized economic ripple effect. "This advanced train network is absolutely guaranteed to create numerous new employment opportunities for the youth of Haryana," affirmed Shri Modi.
Shifting focus to critical geopolitical challenges, the Prime Minister highlighted the strategic logistical advantages derived from the massive transformations within Indian Railways over the past twelve years. Pointing to the ongoing volatile conflict in West Asia, he explained how the indispensable supply maritime routes for petroleum, diesel, LPG, and fertilizers have been continuously surrounded by severe disruptions for months. "Through this vital maritime route, India imports a massive quantity of essential fuels and agricultural inputs," observed Shri Modi.
Hypothesizing the devastating national impact of such a global fuel crisis prior to 2014, the Prime Minister noted that the previous heavy reliance on diesel would have inevitably and completely paralyzed the national railway network. Revealing that a mere 30 percent of the network was electrified between 1925 and 2014, he celebrated the administrative push that has now electrified nearly 99 percent of the national grid and 100 percent of the state's tracks. "Because of complete electrification, our trains continued to run completely uninterrupted despite the severe global oil crisis," asserted Shri Modi.
Underscoring the dual socio-economic benefits of enhanced connectivity, the Prime Minister explained that expansive road and rail networks simultaneously provide immense public convenience while exponentially accelerating regional development. Officially launching the local section of the Delhi-Amritsar-Katra Expressway, the Jind-Gohana National Highway, and the Ambala-Kala Amb four-lane project, he envisioned many interstate logistical benefits. "Such expansive connectivity work provides immense comfort while heavily multiplying the speed of overall development," noted Shri Modi.
Detailing the logistical transformation of the host district, the Prime Minister pointed out that the city is now strategically connected by five distinct national highways. Outlining the immense economic advantages of this upgrade, he stressed that farmers and livestock breeders will now enjoy significantly cheaper and easier access to major commercial markets. "This robust connectivity will actively empower industries, give wings to tourism, and create new employment on a massive scale," affirmed Shri Modi.
Reflecting on his highly successful recent diplomatic tours to Indonesia, Australia, and New Zealand, the Prime Minister highlighted the numerous publicized international bilateral agreements secured by the nation. However, he drew special attention to a crucial, yet underreported, strategic topic of discussion that holds immense, direct significance for the region's young demographic. "There is one specific subject heavily linked to the youth of Haryana that has not been discussed as much, and that is sports," remarked Shri Modi.
Elaborating on the strategic dialogues held with foreign governments, the Prime Minister revealed extensive upcoming international collaborations aimed at revolutionizing the athletic and competitive sector. Anticipating joint initiatives focusing on the broader sports industry and elite athlete training methodologies, he projected immense localized skill benefits. "By working together with these nations, we are going to accomplish significant work in the sports industry in the coming times," asserted Shri Modi.
Detailing the domestic overhaul of athletic infrastructure, the Prime Minister explained how sports are being actively and systematically transformed into a major, viable medium for both fitness and employment. Citing the successful implementation of the new National Sports Policy and the Khelo Bharat Niti, he praised the unprecedented financial and institutional backing provided to athletes through highly effective schemes like Khelo India and TOPS. "The state government here is also providing tremendous, continuous encouragement to sports and our dedicated athletes," observed Shri Modi.
Addressing the young athletes directly, the Prime Minister shifted from infrastructure milestones to upcoming massive global competitive platforms. Announcing India's preparations to host the 2030 Commonwealth Games and the ambitious national bid for the 2036 Olympic Games, alongside the World Police and Fire Games in Ahmedabad, he urged local competitors to train with maximum intensity. "I assure you that the government will completely provide you with every necessary facility for your rigorous preparation," affirmed Shri Modi.
Praising the highly localized governance model, the Prime Minister commended the state administration for strictly adhering to the mantra of inclusive development under the leadership of the Chief Minister. Highlighting the strict implementation of transparent, merit-based employment practices devoid of bribery or nepotism, he acknowledged the immense political difficulty of enacting such systemic reforms
Reaffirming the government's unwavering structural commitment to agricultural welfare, the Prime Minister recognized the local market as one of the largest in the state and highlighted the massive financial benefits delivered directly to cultivators. Quantifying this institutional support, he revealed that state farmers have received approximately Rs 8,000 crore through the PM Kisan Samman Nidhi, with local farmers receiving a highly significant portion. "Over 600 crore rupees have already been directly transferred to our hardworking farmers here in Jind alone," asserted Shri Modi.
Celebrating the deep-rooted cultural and spiritual ethos of the nation, the Prime Minister identified the region as a massive, living epicenter of this rich historical heritage. Invoking the glorious legacy of Maharaja Ranjit Singh and the sacred faith of the Pandavas, he pointed to revered local pilgrimage sites that continue to draw millions of devoted followers. "This is the exact glorious heritage of faith and spirituality that modern India actively preserves today," remarked Shri Modi.
Linking this profound reverence for the past with future educational and cultural endeavors, the Prime Minister noted that the nation remains deeply committed to passing its history down to the next generation with complete respect. To materialize this goal, he officially announced the foundation stone laying for a brand new Sikh Museum in Kurukshetra. "This new museum will successfully and proudly transmit the great Guru tradition of India to our upcoming generations," affirmed Shri Modi.
Concluding his address, the Prime Minister described the state as racing along a rapid path of development powered equally by the dual economic wheels of agriculture and industry. Blessing the newly inaugurated projects to further massively accelerate this momentum, he expressed absolute confidence in the region's vital contribution to the national journey. "This rapid development of Haryana will undoubtedly and powerfully energize our ongoing journey toward a Vikisit Bharat," asserted Shri Modi.