ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ହରିଆଣାର ଜିନ୍ଦରେ ବହୁବିଧ ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
17 JUL 2026 3:18PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ। ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ।
ହରିଆଣାର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ଅସୀମ ଘୋଷ ଜୀ, ଏଠିକାର ଲୋକପ୍ରିୟ ଏବଂ ଉତ୍ସାହୀ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ନାୟବ ସିଂହ ସାଇନି ଜୀ, କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟରେ ମୋର ସହଯୋଗୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ ଜୀ, ଉପସ୍ଥିତ ଅନ୍ୟ ଜନପ୍ରତିନିଧିଗଣ ଏବଂ ଏହି ସମୟରେ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ମାଧ୍ୟମରେ ଯୋଡ଼ିହୋଇ ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିବା ହରିୟାଣାର ମୋର ସମସ୍ତ ପ୍ରିୟ ଭାଇ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନେ !
କିଛିଫଟୋ ଆଣିଛି ସେଗୁଡ଼ିକୁ ନିଅ ଭାଇ,ନଚେତ୍ ପଛରେ ବସିଥିବା ଲୋକମାନେ ଦେଖିପାରିବେ ନାହିଁ। ଟିକେ ଏସ୍ ପି ଜି କର୍ମଚାରୀମାନେ ଦୟାକରି ସେଗୁଡ଼ିକୁ ସଂଗ୍ରହ କରନ୍ତୁ। ଭାଇ, ଏତେ ସୁନ୍ଦର ଚିତ୍ର କରି ଆଣିଥିବା ପାଇଁ ଧନ୍ୟବାଦ। ସେଠାରେ ଗୋଟିଏ ଛୋଟ ଝିଅ ମଧ୍ୟ କିଛି ଆଣିଛି, ଦୟାକରି ତାହା ମଧ୍ୟ ସଂଗ୍ରହ କରନ୍ତୁ। ଏଠାରେ ମଧ୍ୟ ଦୁଇଜଣ ଭଦ୍ରଲୋକ ଦେଖାଯାଉଛନ୍ତି । ଏବଂ ଏବେ ସମସ୍ତେ ଦୟାକରି ଆରାମରେ ବସିଯାଆନ୍ତୁ। ଆପଣମାନଙ୍କ ଭଲପାଇବା ପାଇଁ, ଆପଣମାନଙ୍କ କଳା ସାଧନା ପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଜିନ୍ଦର ଏହି ଗୌରବମୟ ଭୂମିରୁ, ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ରାମ-ରାମ ! ଏହି ପବିତ୍ର ମାଟିକୁ ମୁଁ ଆସି ମୋର ହୃଦୟ ଆନନ୍ଦରେ ଭରିଯାଉଛି । ଏହା କୌଣସି ସାଧାରଣ ଭୂମି ନୁହେଁ,ଏହା ଇତିହାସ, ବୀରତ୍ୱ, ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ଗର୍ବର ଭୂମି । ଶକ୍ତି ପୀଠ ମାତା ଜୟଁନ୍ତୀୟାଁଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ଏହି ସହର ଉପରେ ସର୍ବଦା ରହିଥାଏ। ମୋ ପାଇଁ, ଜିନ୍ଦ ଆସିବା ପୁରୁଣା ସ୍ମୃତି ପାଇଁ ଏକ ଝରକା ଖୋଲିବା ଭଳି। ମୁଁ ଆଜି ଏଠାରେ ଅନେକ ପରିଚିତ ଚେହେରା ଦେଖିପାରୁଛି। ଅନେକ ଲୋକ ଦାବି କରନ୍ତି ଯେ ମୁଁ ଏଠାକୁ ସେମାନଙ୍କ ସ୍କୁଟରରେ ଚଢ଼ି ଆସୁଥିଲି। ଦଶନ୍ଧି ପୂର୍ବରୁ, ମୁଁ ପ୍ରଥମେ ସଂଗଠନ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ଜିନ୍ଦ ଆସୁଥିଲି। ସେତେବେଳେ ଆପଣମାନେ ମୋତେ ଯେଉଁ ସ୍ନେହ ଏବଂ ଭଲପାଇବା ଦେଇଥିଲେ, ତାହା ମୁଁ କେବେ ଭୁଲି ପାରିନାହିଁ। ଏଠିକାର ମଇଁଷିର କ୍ଷୀର, ଦହି ଏବଂ ଘିଅ, ଜିନ୍ଦର ଦେଶୀ ବୁରା ଏବଂ ଏଠାକାର ଘେଓ୍ବର , ଏହି ସ୍ମୃତି ଗୁଡ଼ିକ ଚିରକାଳ ପାଇଁ ଜିନ୍ଦ ସହିତ ଜଡିତ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି, ଜିନ୍ଦର ଘିଅ ଏବଂ ଘେଭର ବଦଳି ନାହିଁ, କିନ୍ତୁ ଜିନ୍ଦର ହାବ-ଭାବ ଆଜି ​​ପରିବର୍ତ୍ତନ ହୋଇଛି। ଆଜି, ଜିନ୍ଦ ବିଜେପି-ଏନଡିଏର ସୁଶାସନ ମଡେଲର ଚିତ୍ର ପାଲଟିଛି। ସାମ୍ପ୍ରତିକ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ, ସମଗ୍ର ହରିୟାଣା ବିକାଶର ଏକ ନୂତନ ପଥକୁ ଆଗେଇ ଆସିଛି। ଆଜିର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଡବଲ-ଇଞ୍ଜିନ୍ ବିଜେପି ସରକାରଙ୍କ ଏହି ମିଶନକୁ ନୂତନ ଶକ୍ତିରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ କରୁଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି, ଜିନ୍ଦ ଏବଂ ହରିୟାଣାର ନାମ ଇତିହାସର ପୃଷ୍ଠାରେ ଲିପିବଦ୍ଧ ହୋଇଛି। ଏହିଠାରୁ, ଦେଶ ପ୍ରଥମ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍ ଟ୍ରେନ୍ ପାଇଛି।
ଆପଣମାନେ ମନେ ରଖିଥିବେ, ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମେ ଏବେ ବି ପଢ଼ୁଛୁ ଏବଂ ଶୁଣୁଛୁ ଯେ ଭାରତରେ ପ୍ରଥମ ଟ୍ରେନ୍ ବମ୍ବେ ଏବଂ ଥାଣେ ମଧ୍ୟରେ ଚାଲିଥିଲା, ଯାହାକୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ମୁମ୍ବାଇ କୁହାଯାଏ। ସେହିପରି, ଭବିଷ୍ୟତରେ ଯେତେବେଳେ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍ ଟ୍ରେନ୍ ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯିବ, ଜିନ୍ଦ-ସୋନିପତ ଏବଂ ହରିୟାଣାର ନାମ ମଧ୍ୟ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ମନେ ପଡ଼ିବ। ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇର ଆଧୁନିକୀକରଣର ଏହି ମହାନ ପଦକ୍ଷେପ ପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ, ସମଗ୍ର ଦେଶକୁ ହୃଦୟରୁ ବହୁତ-ବହୁତ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି, ହରିୟାଣାକୁ ୧୪,୦୦୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ପ୍ରକଳ୍ପ ମଧ୍ୟ ଦିଆଯାଇଛି। ଏଥିରେ ଅନେକ ରେଳ ଏବଂ ରାଜପଥ ପ୍ରକଳ୍ପ, ଆମର ଐତିହ୍ୟ ସହିତ ଜଡିତ ପ୍ରକଳ୍ପ ଏବଂ ଦୁଇଟି ନୂତନ ମେଡିକାଲ କଲେଜ ହରିୟାଣାର ସେବା ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ କରାଯାଇଛି। ଭିୱାନୀରେ, ପଣ୍ଡିତ ନେକି ରାମ ଶର୍ମା ମେଡିକାଲ କଲେଜ ଏବଂ ନାରନୌଲରେ, ମହର୍ଷି ଚ୍ୟବନ ମେଡିକାଲ କଲେଜ ଏବଂ ରାଓ ତୁଲାରାମ ହସ୍ପିଟାଲ ଏଗୁଡ଼ିକ ହରିୟାଣାର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା କ୍ଷେତ୍ରକୁ ମଜବୁତ କରିବ। ଏହା ସହିତ, ଏଗୁଡ଼ିକ ଏଠାକାର ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଡାକ୍ତର ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଚିକିତ୍ସା କ୍ଷେତ୍ରରେ ବୃତ୍ତିଗତ ହେବା ପାଇଁ ନୂତନ ପଥ ଖୋଲିବ। ଏହି ସମସ୍ତ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ, ମୁଁ ହରିୟାଣାର ସମସ୍ତ ଭାଇ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ବହୁତ-ବହୁତ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ମୁଁ ଜିନ୍ଦ ଏବଂ ହରିୟାଣାର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଆଉ ଏକ କାରଣ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଶଂସା କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି। ଆପଣ “ସ୍ୱଚ୍ଛତା ସେ ସ୍ୱାଗତ’’ପଦକ୍ଷେପକୁ ଯେପରି ଗମ୍ଭୀରତାର ସହିତ ନେଇଛନ୍ତି, ମୋର ଆଗମନ ପୂର୍ବରୁ ଏଠାକାର ଲୋକମାନେ ନୂତନ ଶକ୍ତି ସହିତ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଅଭିଯାନରେ କିପରି ସାମିଲ ହୋଇଥିଲେ, ତାହା ହୃଦୟସ୍ପର୍ଶୀ। ମୁଁ ଦେଖିଲି ଯେ ଗତ ସପ୍ତାହେ ଧରି, ଆପଣଙ୍କର ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଅଭିଯାନ ସଂପର୍କରେ ସାମାଜିକ ଗଣମାଧ୍ୟମରେ ବ୍ୟାପକ ଭାବରେ ଆଲୋଚନା ହୋଇଛି। କିଛି ଲୋକ ସାମାଜିକ ଗଣମାଧ୍ୟମରେ ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ "ମୋଦି ଜୀ, ଦୟାକରି ବାରମ୍ବାର ଆସନ୍ତୁ, ଯାହା ଦ୍ଵାରା ଆମର ଜିନ୍ଦ ସଫା ରହିବ" । ଏହି ଭାବନା ପ୍ରକାଶ କରିଥିବା ଭଦ୍ରଲୋକମାନଙ୍କୁ ମୁଁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛି, କିନ୍ତୁ ଆଜି ମୁଁ ଜିନ୍ଦର ଲୋକମାନଙ୍କୁ କିଛି ପଚାରିବାକୁ ଆସିଛି। ମୋତେ କୁହନ୍ତୁ, ସ୍ୱଚ୍ଛତା ପାଇଁ ମୋଦିଙ୍କ ଆସିବା ଆବଶ୍ୟକ କି? ଯଦି ଜିନ୍ଦର ଲୋକମାନେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଅନ୍ତି, ଯଦି ହରିୟାଣାର ଲୋକମାନେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଅନ୍ତି ଯେ ଆମେ ଆଉ ମଇଳା ସୃଷ୍ଟି କରିବୁ ନାହିଁ, ତେବେ ଜିନ୍ଦ କ’ଣ କେବେ ମଇଳା ହୋଇଯିବ ? ହରିୟାଣା କେବେ ମଇଳା ହୋଇଯିବ? କାମ ଅତି ସରଳ, ମୋଦୀଙ୍କର ଆସିବାର କୌଣସି ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ। ଆପଣଙ୍କୁ କେବଳ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବାକୁ ପଡିବ ଯେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଆମର ପ୍ରକୃତି ହୋଇଯିବ, ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଆମର ସଂସ୍କୃତି ହୋଇଯିବ ଏବଂ ଆମେ ଏହାକୁ ଆମର ଦୈନନ୍ଦିନ ଜୀବନର ଏକ ଅଂଶ ଭାବରେ ପରିଣତ କରିପାରିବୁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯଦି ଆମେ ରେଳବାଇର ଇତିହାସକୁ ଦେଖିବା, ଆମେ ଜାଣିପାରିବା ଯେ ଊନବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ରେଳବାଇକୁ ବାଷ୍ପ ଇଞ୍ଜିନ ସହିତ ଚିହ୍ନଟ କରାଯାଇଥିଲା | ଡିଜେଲ ଏବଂ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଉପରେ ଚାଲୁଥିବା ଟ୍ରେନ୍ ସହିତ ବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀ ଚିହ୍ନଟ ହୋଇଥିଲା | ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀ ହାଇଡ୍ରୋଜେନରେ ଚାଲୁଥିବା ଟ୍ରେନ୍ ସହିତ ଚିହ୍ନଟ ହୋଇଛି | ଆଜି ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଟେକ୍ନୋଲୋଜିରେ ଭାରତୀୟ ରେଳ ଏକ ବଡ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛି। ଆଜି ଜିନ୍ଦ ଏବଂ ସୋନିପତ ମଧ୍ୟରେ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍ ଟ୍ରେନ୍ ଚାଲିବା ଆରମ୍ଭ କରିଛି। ବର୍ତ୍ତମାନ ପାଇଁ ଏହି ଯାତ୍ରା ୯୦ କିଲୋମିଟର ଲମ୍ବା କିନ୍ତୁ ଭବିଷ୍ୟତରେ ବିସ୍ତାର ପାଇଁ ବହୁତ ସମ୍ଭାବନା ଅଛି | ଖର୍ଚ୍ଚ କିପରି ହ୍ରାସ କରାଯିବ, କିପରି ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି କରାଯିବ ସେ ନେଇ ପର୍ଯ୍ୟାୟ କ୍ରମେ ଅନୁସନ୍ଧାନ ଜାରି ରଖିବୁ, ପୁଙ୍ଖାନୁପୁଙ୍ଖ ଅନୁସନ୍ଧାନ ପରେ ଆମେ ଧିରେ-ଧିରେ ଆଗକୁ ବଢିପାରିବା | ଦୁନିଆକୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍ ଟ୍ରେନ୍ ଆସିଛି, ପ୍ରାୟ ୭-୮ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଏହା ଅସ୍ତିତ୍ତ୍ବ ଆସିଛି | ବର୍ତ୍ତମାନ, କେବଳ ୩ କିମ୍ବା ୪ଟି ଦେଶରେ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍ ଟ୍ରେନ୍ ଚଲାଇବା କ୍ଷମତା ଅଛି | ଏବଂ ସେହି ଦେଶମାନଙ୍କରେ ମଧ୍ୟ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍ ଟ୍ରେନ୍ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଅଛି | କିନ୍ତୁ ଭାରତର ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍ ଟ୍ରେନର ସାମର୍ଥ୍ୟ ବିଷୟରେ ଶୁଣିବେ ସେତେବେଳେ ତାହା ଆପଣଙ୍କୁ ଗର୍ବରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ କରିବ, ସେଥିପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟ ଗର୍ବ ଅନୁଭବ କରିବେ |
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଜିନ୍ଦ ଏବଂ ସୋନିପତ ମଧ୍ୟରେ ଚାଲୁଥିବା ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍ ଟ୍ରେନ୍ ହେଉଛି ଦୁନିଆର ସବୁଠାରୁ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍ ଟ୍ରେନ୍ | ଏହି ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍ ଟ୍ରେନ୍ ତିନି ହଜାର ଦୁଇ ଶହ ହର୍ସ ପାଓ୍ବାର କ୍ଷମତା ଅଛି | କେବଳ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ନୁହେଁ, ଭାରତର ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍ ଟ୍ରେନ୍ ମଧ୍ୟ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ଲମ୍ବା | ଅନ୍ୟ ଦେଶରେ, ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍ ଟ୍ରେନ୍ ତିନି କିମ୍ବା ଚାରିଟି କୋଚ୍ ସହିତ ଚାଲିଥାଏ| କିନ୍ତୁ ଭାରତ ଏହାର ପ୍ରଥମ ପ୍ରୟାସରେ ୧୦ଟି କୋଚ୍ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍ ଟ୍ରେନ୍ ଚଳାଇ ବିଶ୍ୱରେ ନିଜର ଟେକ ରଖିପାରିଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମୁଁ ଗର୍ବର ସହିତ ଆଉ ଗୋଟିଏ କଥା କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି | ଭାରତର ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍ ଟ୍ରେନ୍ କେବଳ ଧୂଆଁମୁକ୍ତ ନୁହେଁ, ଏହା ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆର ଏକ ଜ୍ୱଳନ୍ତ ଉଦାହରଣ ଅଟେ | ଏହି ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍ ଟ୍ରେନ୍ ଭାରତୀୟ ଇଞ୍ଜିନିୟରର୍ସମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଡିଜାଇନ୍ ହୋଇଛି ଏବଂ ଏହା ଭାରତୀୟ କମ୍ପାନୀ ଦ୍ୱାରା ନିର୍ମିତ |
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହି ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍ ଟ୍ରେନ୍ ଅନ୍ୟ ଟ୍ରେନ୍ ଠାରୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭିନ୍ନ |ଏଥିପାଇଁ ପୁରା ବ୍ୟବସ୍ଥା ପୁରା ଅଲଗା ଆବଶ୍ୟକ, ପୃଥକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଆବଶ୍ୟକ, ଜିନ୍ଦରେ ମଧ୍ୟ ଏଥିପାଇଁ ସମସ୍ତ ଆବଶ୍ୟକୀୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି | ଏବଂ ଆଗାମୀ ସମୟରେ, ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍ ଟ୍ରେନ୍ ସହିତ ଜଡିତ ଅଧିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏଠାରେ ନିର୍ମାଣ ହେବ | ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍ ଟ୍ରେନ୍ ନେଟୱାର୍କର ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ ପାଇଁ ନୂତନ କାରଖାନା ଗଠନ କରାଯିବ | ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଏହି ଟ୍ରେନ୍ ହରିୟାଣାର ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅନେକ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତିର ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି କରିବ |
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବିଗତ ୧୨ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇର ପ୍ରମୁଖ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଭାରତକୁ ଆଉ ଏକ ସୁବିଧା ଆଣିଦେଇଛି | ଆପଣ ଦେଖିପାରୁଥିବେ ଯେ ଗତ କିଛି ମାସ ଧରି ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆରେ, ସମଗ୍ର ହରମୁଜ୍ ଅଞ୍ଚଳରେ, ଇରାନ ଏବଂ ଗଲ୍ଫରେ , ଯୁଦ୍ଧ ଚାଲିଛି। ସମୁଦ୍ର ପଥ ଯେଉଁଥିରେ ଭାରତ ଆମ ଚାଷୀଙ୍କ ପାଇଁ ବହୁ ପରିମାଣର ପେଟ୍ରୋଲ, ଡିଜେଲ, ଏଲପିଜି ଗ୍ୟାସ ଏବଂ ସାର ଆମଦାନୀ କରିଥାଏ, ଏହା ଏବେ ଏକ ଯୁଦ୍ଧକ୍ଷେତ୍ରରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି, ଯାହା ସଙ୍କଟ ମଧ୍ୟରେ ଘେରି ରହିଛି|
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯଦି ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ ଏପରି ପରିସ୍ଥିତି ଉପୁଜିଥାନ୍ତା, ତେବେ ଭାରତର ସମଗ୍ର ରେଳ ବ୍ୟବସ୍ଥା ବନ୍ଦ ହୋଇଯାଇଥାନ୍ତା। କାରଣ ସେହି ସମୟରେ ୨୦୧୪ରେ ଦେଶର ବହୁତ ବଡ଼ ଏକ ଅଂଶ ସେମିତି ଥିଲା। କଳ୍ପନା କରନ୍ତୁ, ଯଦି ଡିଜେଲ ଆମଦାନୀ ବନ୍ଦ ହୋଇଥାନ୍ତା, ତେବେ ସେହି ଟ୍ରେନ୍ ଗୁଡ଼ିକ କିପରି ଚାଲିଥାନ୍ତା ? ଦେଶ ଏକ ବଡ଼ ସଙ୍କଟର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଥାନ୍ତା।
କିନ୍ତୁ ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହା ୨୦୧୪ର ପରିସ୍ଥିତି ନୁହେଁ , ୟେ ମୋଦି। ସେ ସମୟ ପୂର୍ବରୁ ଚିନ୍ତା କରନ୍ତି ଏବଂ ସମାଧାନ ମଧ୍ୟ ଆଣିଥାନ୍ତି। କଳ୍ପନା କରନ୍ତୁ, ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇର ବିଦ୍ୟୁତୀକରଣର ଆରମ୍ଭ, ଏହା ଶୁଣି ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଯିବେ ଆପଣମାନେ, ବିଦ୍ୟୁତୀକରଣର ଆରମ୍ଭ ପ୍ରାୟ ୧୯୨୫ ମସିହାରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା। ଅର୍ଥାତ୍ ପ୍ରାୟ ୧୦୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ । ୧୯୨୫ ରୁ ୨୦୧୪ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ପ୍ରାୟ ୯୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, କେବଳ ୩୦ ପ୍ରତିଶତ, ୩୦ ପ୍ରତିଶତ ରେଳ ନେଟୱାର୍କ ବିଦ୍ୟୁତୀକରଣ ହୋଇଥିଲା, ଅର୍ଥାତ୍ ଏକ ତୃତୀୟାଂଶରୁ କମ୍। ସତୁରି ପ୍ରତିଶତ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଡିଜେଲରେ ଚାଲିଥିଲା। ଏବଂ ଯେଉଁଭଳି ଗତିରେ ୯୦ ବର୍ଷରେ ୩୦ ପ୍ରତିଶତ କାମ ହୋଇଥଲା , ଶତ-ପ୍ରତିଶତ କାମ ହେବାକୁ ଆହୁରି ୩୦୦ବର୍ଷ ଲାଗି ଯାଇଥାନ୍ତା,ପୁଣି ୨୦୦ଆହୁରି ଲାଗିଥାନ୍ତା। ତେବେ ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଦ୍ୟୁତୀକରଣ ହେବା ପାଇଁ ଆହୁରି ୨୦୦-୩୦୦ ବର୍ଷ ଲାଗିଥାନ୍ତା। ହୁଏତ ରେଳବାଇ କେବେ ବିଦ୍ୟୁତୀକରଣ ହୋଇପାରିନ’ଥାନ୍ତା ଏବଂ ଟ୍ରେନ୍ ଡିଜେଲରେ ଚାଲିଥାନ୍ତା। କିନ୍ତୁ ଗତ ୧୨ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଭାରତର ପ୍ରାୟ ୯୯ ପ୍ରତିଶତ ରେଳ ନେଟୱାର୍କକୁ ବିଦ୍ୟୁତୀକରଣ କରାଯାଇଛି। ହରିୟାଣାରେ, ରେଳ ନେଟୱାର୍କ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଦ୍ୟୁତୀକରଣ ହୋଇଛି। ଏହି କାରଣରୁ, ଯୁଦ୍ଧ ଏବଂ ତୈଳ ସଙ୍କଟ ସତ୍ତ୍ୱେ ଭାରତର ରେଳପଥ ବନ୍ଦ ହୋଇନାହିଁ। ଭାରତର ବିକାଶର ଇଞ୍ଜିନ ଅଟକି ନାହିଁ , ଟ୍ରେନଗୁଡ଼ିକ ନିରନ୍ତର ଚାଲୁ ରହିଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ରେଳ ହେଉ କିମ୍ବା ରାସ୍ତା, ସଂଯୋଗୀକରଣ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ ଏବଂ ବିକାଶର ଗତିକୁ ବହୁଗୁଣିତ କରିଥାଏ । ଜିନ୍ଦ, ଯାହା ଆଜି ଏତେ ରାଜପଥ ଦ୍ୱାରା ସଂଯୁକ୍ତ ହେଉଛି, ଏହି ପର୍ଯ୍ୟାୟରୁ ତିନୋଟି ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରକଳ୍ପ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ଦିଲ୍ଲୀ-ଅମୃତସର-କଟରା ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେର ହରିୟାଣା ଅଂଶ ଉଦଘାଟନ କରାଯାଇଛି। ଜିନ୍ଦ-ଗୋହାନା ଜାତୀୟ ରାଜପଥକୁ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ସମର୍ପିତ କରାଯାଇଛି। ଏହା ସହିତ, ଅମ୍ବାଲା-କାଲାଆମ୍ବ ଚାରି ଲେନ୍ ରାସ୍ତା ହରିୟାଣା ଏବଂ ହିମାଚଳ ଉଭୟ ରାଜ୍ୟର ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ବହୁତ ସୁବିଧା ଆଣିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବର୍ତ୍ତମାନ ଜିନ୍ଦ ଦେଶର ଏମିତି ଜିଲ୍ଳା ହୋଇଯାଇଛି, ଯାହା ପାଞ୍ଚଟି ଜାତୀୟ ରାଜପଥ ଦ୍ୱାରା ସଂଯୁକ୍ତ ହୋଇଥିବା ଜିଲ୍ଲାରେ ପାଲଟିଛି। ଏପରି ସଂଯୋଗୀକରଣ ଦ୍ବାରା, ଚାଷୀ ଏବଂ ଗୋପାଳକମାନେ ସେମାନଙ୍କର ଉତ୍ପାଦକୁ ବଡ଼ ବଜାରକୁ ନେବା ସହଜ ଏବଂ ଶସ୍ତା ହେବ। ଶିଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ସୁଦୃଢ଼ ​​ହେବ, ପର୍ଯ୍ୟଟନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଆସିବ , ଏବଂ ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ହେବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆପଣମାନେ ଜାଣନ୍ତି ଯେ କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବରୁ ମୁଁ ଇଣ୍ଡୋନେସିଆ, ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ ଏବଂ ନ୍ୟୁଜିଲ୍ୟାଣ୍ଡ ଗସ୍ତରୁ ଫେରିଥିଲି। ଭାରତ ସେଠାରେ ଅନେକ ଚୁକ୍ତିନାମା ସ୍ୱାକ୍ଷର କରିଥିଲା, ଯାହା ଉପରେ ବ୍ୟାପକ ଆଲୋଚନା ହୋଇଥିଲା। କିନ୍ତୁ ଗୋଟିଏ ବିଷୟ ଅଛି ଯାହା ବିଷୟରେ ଏତେ ଆଲୋଚନା ହୋଇନଥିଲା। ସେହି ବିଷୟଟି ମୋ ଦେଶର ଯୁବପିଢ଼ିମାନଙ୍କ ସହିତ ସିଧାସଳଖ ଜଡିତ, ବିଶେଷକରି ହରିୟାଣାର ଯୁବପିଢ଼ି , ଏବଂ ସେ ବିଷୟ ହେଉଛି କ୍ରୀଡ଼ା।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ ଏବଂ ନ୍ୟୁଜିଲ୍ୟାଣ୍ଡରେ ମୁଁ ସେମାନଙ୍କ ସରକାରମାନଙ୍କ ସହିତ କ୍ରୀଡା ବିଷୟରେ ବ୍ୟାପକ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲି | ଆଗାମୀ ସମୟରେ ଭାରତ ଏହି ଦୁଇ ଦେଶ ସହିତ ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମିଳିତ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ । କ୍ରୀଡ଼ା ଶିଳ୍ପ, ଆଥଲେଟ୍ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଏବଂ ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବହୁତ ଗୁଡ଼ିଏ କାର୍ଯ୍ୟ ମିଳିତ ଭାବେ କରିବେ | ଏହା ହରିୟାଣାର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ଉପକୃତ କରିବ |
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଭାରତରେ କ୍ରୀଡାକୁ ଫିଟନେସ୍ ଏବଂ ରୋଜଗାରର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ମାଧ୍ୟମ କରାଯାଉଛି | ଆମ ସରକାର ଏକ ନୂତନ ଜାତୀୟ କ୍ରୀଡା ନୀତି ଏବଂ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ନୀତି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛନ୍ତି। ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଅଭିଯାନ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଟିଓପିଏସ୍ ସ୍କିମ୍ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆଥଲେଟ୍ସ ମାନେ ଅନେକ ସୁବିଧା ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି | ଏଠାରେ ହରିୟାଣାରେ ମଧ୍ୟ ବିଜେପି ସରକାର କ୍ରୀଡ଼ା ଏବଂ ଆଥଲେଟମାନଙ୍କୁ ଜୋରଦାର ଉତ୍ସାହିତ କରୁଛନ୍ତି |
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜିର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ହୁଏତ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍ ଟ୍ରେନ୍ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବିକାଶ ମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପ ବିଷୟରେ ହୋଇପାରେ, କିନ୍ତୁ ମୁଁ ମଧ୍ୟ ଏଠାରେ ଥିବା ଯୁବକମାନଙ୍କୁ କିଛି କହିବାକୁ ଚାହେଁ | ଆପଣ ସମସ୍ତେ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ୨୦୩୦ ମସିହାରେ ଭାରତ କମନୱେଲଥ ଗେମ୍ସ ଆୟୋଜନ କରିବ ଏବଂ ୨୦୩୬ ମସିହାରେ ଭାରତ ଅଲିମ୍ପିକ ଗେମ୍ସ ଆୟୋଜନ କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେଉଛି। ତେଣୁ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଆଥଲେଟ୍ ନିଷ୍ଠାର ସହିତ ନିଜକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବେ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ଦକ୍ଷତା ପ୍ରତିପାଦନ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ | ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ନିଶ୍ଚିତ କରୁଛି ଯେ ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ବିଜେପି ସରକାର ପ୍ରତ୍ୟେକ ସୁବିଧା ଯୋଗାଇ ଦେବେ। ଏବଂ ଯେଉଁମାନେ ୨୦୩୬ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ଦେଖିବାକୁ ଚାହାଁନ୍ତି , ୫ ରୁ ୧୨-୧୫ ବର୍ଷର ଆଜିର ପିଲାମାନେ,ଆମେ ସେମାନଙ୍କ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ଆବଶ୍ୟକ | ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ କହିବି, ଆଗାମୀ ସମୟରେ ଅହମ୍ମଦାବାଦରେ, ବିଶ୍ୱ ପୋଲିସ ଏବଂ ଅଗ୍ନିଶମ ଖେଳ ଆୟୋଜନ ହେବ। ମୁଁ ହରିୟାଣାରେ ଥିବା ମୋର ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଏହା ପାଇଁ ଭଲ ପ୍ରସ୍ତୁତି କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି | ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ହରିୟାଣାର ପୁଅ ଏବଂ ଝିଅମାନେ ସବୁଥର ପରି ଏହି ଖେଳଗୁଡିକରେ ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କର ପାରଦର୍ଶିତା ପ୍ରତିପାଦନ କରିବେ |
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ହରିୟାଣାର ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ୍ ସରକାର ସାବକା ସାଥ, ସବକା ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ର ଉପରେ କାମ କରୁଛନ୍ତି| ନୟାବ ସିଂ ଜୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ହରିୟାଣା ସରକାର ଏଠାରେ ଯୁବକ, କୃଷକ, ଭଉଣୀ ଏବଂ ଝିଅମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। ଲାଞ୍ଚ କିମ୍ବା ପକ୍ଷପାତିତା ବିନା ଚାକିରୀ ଦେବା ପାଇଁ ହରିୟାଣା ସରକାର ଦେଖାଇଥିବା ରାସ୍ତା ସହଜ ନଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଏହି ବିଜେପି ସରକାର ଏହା ସମ୍ଭବ କରିପାରିଛନ୍ତି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏଠାରେ କୃଷକଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ମଧ୍ୟ ଆମର ପ୍ରାଥମିକତା | ଜିନ୍ଦର ମଣ୍ଡି ହରିୟାଣାର ସବୁଠାରୁ ବଡ ମଣ୍ଡି ମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ | ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ବିଜେପି ସରକାର ଯୋଗୁଁ ହରିୟାଣାର କୃଷକମାନେ ବହୁ ଉପକୃତ ହେଉଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କିସାନ ସମ୍ମାନ ନିଧି ମାଧ୍ୟମରେ ହରିୟାଣାର କୃଷକମାନେ ପ୍ରାୟ ୮,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ପାଇଛନ୍ତି। ଏଥିମଧ୍ୟରୁ କେବଳ ଜିନ୍ଦ କୃଷକମାନେ ୬୦୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ପାଇଛନ୍ତି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମ ଦେଶ ସଂସ୍କାର ଏବଂ ସଂସ୍କୃତିର ଦେଶ | ଏବଂ ଏହି ଅଞ୍ଚଳ ସେହି ସମୃଦ୍ଧ ଐତିହ୍ୟର ଏକ ମହାନ କେନ୍ଦ୍ର | ଏହା ହେଉଛି ଜିନ୍ଦର ମାଟି, ଯେଉଁଠାରେ ମହାରାଜା ରଣଜିତ ସିଂଙ୍କ ମହାନତା ଏବଂ ପାଣ୍ଡବଙ୍କ ଆସ୍ଥା ରହିଛି । ପାଂଡ଼ୁ-ପିଂଡ଼ାରା ଏବଂ ରାମରାୟ ପରି ପବିତ୍ର ତୀର୍ଥ , ଆଜି ମଧ୍ୟ ଲକ୍ଷ- ଲକ୍ଷ ଶ୍ରଦ୍ଧାଳୁଙ୍କ ପାଇଁ ଆସ୍ଥାର କେନ୍ଦ୍ର ଅଟେ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତାର ଏହି ଐତିହ୍ୟ ଆଜିର ଭାରତ ସଂରକ୍ଷଣ କରୁଛି ଏବଂ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପିଢ଼ିକୁ ସମ୍ମାନର ସହିତ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି। ଏହି ଭାବନାରେ, ଆଜି କୁରୁକ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ଶିଖ ସଂଗ୍ରହାଳୟର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି। ହରିୟାଣାର ଏହି ନୂତନ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ଭାରତର ମହାନ ଗୁରୁ ପରମ୍ପରାକୁ, ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଞ୍ଚାଇବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ହରିଆଣା ଏବେ ଦ୍ରୁତ ବିକାଶ ପଥରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି। କୃଷି ଏବଂ ଶିଳ୍ପ, ଏହି ଦୁଇଟି କ୍ଷେତ୍ର , ଯାହା ହରିୟାଣାକୁ ସଶକ୍ତ କରୁଛି। ଆଜି ଉଦ୍ଘାଟିତ ଏବଂ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ହରିୟାଣାର ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ଆହୁରି ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବ। ଏବଂ ହରିୟାଣାର ଏହି ଦ୍ରୁତ ବିକାଶ ଭାରତର ଏକ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ର ହେବା ଦିଗରେ ଯାତ୍ରାକୁ ଅଧିକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ କରିବ। ଏହି ଶୁଭକାମନା ସହିତ, ମୁଁ ପୁଣିଥରେ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଏବଂ ଦେଶର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଭାରତର ପ୍ରଥମ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍ ଟ୍ରେନ୍ ପାଇଁ ବହୁତ-ବହୁତ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି। ମୋ ସହିତ କୁହନ୍ତୁ -
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ!
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ!
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ!
ବହୁତ -ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the launch of multiple development projects in Jind, Haryana
17 JUL 2026 3:18PM by PIB Delhi
Bharat Mata ki Jai. Bharat Mata ki Jai.
Governor of Haryana Shri Asim Ghosh ji, the popular and energetic Chief Minister Nayab Singh Saini ji, my colleague in the Union Cabinet Ashwini Vaishnaw ji, other public representatives present, and through technology, all my dear brothers and sisters of Haryana connected from many places!
These are some photos brought here - please collect them, otherwise those sitting behind won’t be able to see. SPG personnel, kindly collect them. Thank you, brother, for bringing such beautiful drawings. Over there, a little girl has also brought something - please collect it. Here too, two gentlemen are visible. And now, everyone please sit comfortably. For your love, for your artistic devotion, I thank you all.
Friends,
From this glorious land of Jind, I greet you all with my Ram-Ram! Coming to this sacred soil fills my heart with joy. This is no ordinary land - it is the land of history, valor, faith, and pride. The blessings of Shakti Peeth Mata Jayanti always remain upon this city. For me, coming to Jind is like opening a window to old memories. I see many familiar faces here today. Many people claim that I used to come here riding on their scooters. Decades ago, I first came to Jind for organizational work. The affection and love you gave me then, I have never forgotten. The milk, curd, and ghee of Murrah buffalo, Jind’s desi bura, and the ghevar here - these are memories forever linked with Jind.
Friends,
Over the years, Jind’s ghee and ghevar have not changed, but Jind’s spirit has transformed. Today, Jind is becoming the picture of the BJP-NDA’s model of good governance. In recent years, the whole of Haryana has moved onto a new track of development. Today’s program is filling this mission of the double-engine BJP government with new energy.
Friends,
Today, the name of Jind and Haryana has been inscribed in the pages of history. From here, the nation has received its first hydrogen train.
You will recall, friends,
We still read and hear that the first train in India ran between Bombay and Thane, which is now called Mumbai. In the same way, whenever the hydrogen train is mentioned in the future, the names of Jind, Sonipat, and Haryana will surely be remembered. I extend my heartfelt congratulations to all of you, to the entire nation, for this great step in the modernization of Indian Railways.
Friends,
Today, projects worth more than ₹14,000 crore have also been given to Haryana. These include many railway and highway projects, projects linked to our heritage, and two new medical colleges dedicated to serving Haryana. In Bhiwani, Pandit Neki Ram Sharma Medical College, and in Narnaul, Maharshi Chyavan Medical College and Rao Tularam Hospital - these will strengthen Haryana’s healthcare services. At the same time, they will open new paths for the youth here to become doctors and other medical professionals. For all these projects too, I congratulate all my brothers and sisters of Haryana.
Friends,
Today I must also appreciate the people of Jind and Haryana for another reason. The way you have taken the Swachhata Se Swagat initiative seriously, the way people here engaged in the cleanliness campaign with new energy before my arrival, is heartwarming. I saw that for the past week, your cleanliness campaign has been widely discussed on social media. Some people even said on social media - “Modi ji, please come again and again, so that our Jind remains clean.” I thank the gentleman who expressed this sentiment, but today I have come to ask something from the people of Jind. Tell me, is Modi’s coming necessary for cleanliness? If the people of Jind decide, if the people of Haryana decide, that we will not create filth anymore, will Jind ever become dirty? Will Haryana ever become dirty? The task is simple - there is no need for Modi to come. You only need to decide that cleanliness will become our nature, cleanliness will become our culture, and we will make it a part of our daily lives.
Friends,
If we look at the history of railways, we find that the 19th century railways were identified with steam engines. The 20th century was identified with trains running on diesel and electricity. And now, the 21st century is identified with trains running on hydrogen. Today, Indian Railways has taken a big step into this 21st-century technology. Today, between Jind and Sonipat, the hydrogen train has started running. For now, this journey is 90 kilometers long, but in the future, there are immense possibilities for expansion. We will continue researching how to reduce costs, how to increase efficiency, and step by step, after thorough investigation, we will keep moving forward. Hydrogen trains have only recently come into existence in the world, about 7–8 years ago. At present, only 3 or 4 countries have the capability to run hydrogen trains. And even in those countries, hydrogen trains are still in their early stages. But hearing about the capability of India’s hydrogen train will fill you with pride - every Indian will feel proud.
Friends,
The hydrogen train running between Jind and Sonipat is the most powerful hydrogen train in the world. This hydrogen train has 3,200 horsepower. Not only the most powerful, India’s hydrogen train is also the longest. In other countries, hydrogen trains run with three or four coaches. But India, in its very first attempt, has run a 10-coach hydrogen train, planting its flag in the world.
Friends,
Let me tell you another point of pride. India’s hydrogen train is not only smoke-free, it is also a shining example of Make in India. This hydrogen train has been designed by Indian engineers and built by an Indian company.
Friends,
This hydrogen train is completely different from other trains. It requires a separate system, separate infrastructure. Here in Jind, all necessary arrangements have been made for it. And in the coming time, more infrastructure related to hydrogen trains will be built here. New factories will be set up to meet the needs of the hydrogen train network. This means that this train will create many new employment opportunities for the youth of Haryana.
Friends,
In the past 12 years, the major changes in Indian Railways have given India another advantage. You can see that for the past several months, in West Asia - in the entire region of Hormuz, in Iran and the Gulf - war has been going on. The very sea route through which India imports large quantities of petrol, diesel, LPG gas, and fertilizers for our farmers has become a battlefield, surrounded by crises.
Friends,
If such a situation had arisen before 2014, the entire railway system of India would have come to a halt. Because in 2014, a large part of the country’s trains ran only on diesel. Imagine - if diesel imports had stopped, how would those trains have run? The nation would have faced a massive crisis.
But friends,
This is not the situation of 2014 - this is Modi. He thinks ahead of time and also brings solutions to the ground. Just imagine: the electrification of Indian Railways began in 1925, nearly a century ago. From 1925 to 2014, in about 90 years, only 30 percent of the railway network was electrified - less than one-third. Seventy percent still ran on diesel. At that pace, it would have taken another 200–300 years to reach full electrification. Railways might never have been electrified, and trains would have continued to run on diesel. But in the past 12 years, nearly 99 percent of India’s railway network has been electrified. In Haryana, the railway network is fully electrified. Because of this, despite wars and oil crises, India’s railways have not stopped. The engine of India’s development has not stalled - trains have kept running continuously.
Friends,
Whether rail or road, connectivity projects provide convenience and multiply the speed of development. Today Jind, which is being connected by so many highways, has seen three major projects launched from this very stage. The Haryana section of the Delhi–Amritsar–Katra Expressway has been inaugurated. The Jind–Gohana National Highway has been dedicated to the nation. In addition, the Ambala–Kala Amb four-lane road will bring great convenience to the people of both Haryana and Himachal.
Friends,
Now Jind has become a district connected by five national highways. With such connectivity, it will be easier and cheaper for farmers and cattle-rearers to take their produce to big markets. Industries will be strengthened, tourism will take flight, and a large number of new jobs will be created.
Friends,
You know that just a few days ago, I returned from visits to Indonesia, Australia, and New Zealand. India signed many agreements there, which were widely discussed. But there is one subject that was not talked about as much. This subject is directly connected to the youth of my country, especially Haryana - and that subject is sports.
Friends,
In Australia and New Zealand, I had extensive discussions with their governments about sports. In the coming time, India will work together with these two countries in many areas - the sports industry, athlete training, and more. This will greatly benefit the youth of Haryana as well.
Friends,
Today in India, sports are being made a major medium of fitness and employment. Our government has created a new National Sports Policy and the Khelo Bharat policy. From the Khelo India campaign to the TOPS scheme, athletes are receiving unprecedented facilities and financial support. Here in Haryana too, the BJP government is strongly encouraging sports and athletes.
Friends,
Today’s program may be about the hydrogen train and other development projects, but I also want to say something to the youth here. You all know that in 2030, India will host the Commonwealth Games, and in 2036, India is preparing to host the Olympic Games. Therefore, every athlete must prepare rigorously and give their full strength. I assure you that the double-engine BJP government will provide every facility. And those who want to see the 2036 Olympics - today’s children aged 5 to 12–15 - we must focus on them. Let me also tell you, in the coming time, Ahmedabad will host the World Police and Fire Games. I urge my friends in Haryana to prepare well for this too. I am confident that the sons and daughters of Haryana, as always, will raise their flag high in these games as well.
Friends,
Haryana’s double-engine government is working on the mantra of Sabka Saath, Sabka Vikas. Under the leadership of Nayab Singh ji, the Haryana government is doing excellent work for the youth, farmers, sisters, and daughters here. The path shown by the Haryana government of giving jobs without bribes or favoritism was not easy, but this BJP government has made it possible.
Friends,
The welfare of farmers here is also our priority. Jind’s mandi is one of the largest in Haryana. Thanks to the double-engine BJP government, farmers of Haryana are benefiting greatly. Through the PM Kisan Samman Nidhi, farmers of Haryana have received nearly ₹8,000 crore. Out of this, farmers of Jind alone have received more than ₹600 crore.
Friends,
Our country is a land of values and culture. And this region is a great center of that rich heritage. This is the soil of Jind, where the glory of Maharaja Ranjit Singh resides, and where the faith of the Pandavas lives on. Sacred sites like Pandu-Pindara and Ramrai are still centers of devotion for millions of pilgrims.
Friends,
This heritage of faith and spirituality is what today’s India preserves and now passes on with honor to the next generation. In this spirit, today the foundation stone of a Sikh Museum has been laid in Kurukshetra. This new museum in Haryana will carry forward India’s great Guru tradition to future generations.
Friends,
Haryana is now racing ahead on the path of rapid development. Agriculture and industry - these are the two wheels that are empowering Haryana. The projects inaugurated and launched today will further accelerate Haryana’s growth. And this rapid development of Haryana will energize India’s journey toward becoming a developed nation. With these wishes, I once again congratulate all of you, and the people of the nation, for India’s first hydrogen train. Say with me -
Bharat Mata ki Jai! Bharat Mata ki Jai! Bharat Mata ki Jai!
Thank you very much!